[/quote]
Én csak azon csodálkozom, hogy te már egyszer elengedted az MC hangszedőket, ha jól emlékszem, most minek veszel újabb terhet a válladra? :)
Szalon írta: ↑2019.02.05., kedd 14:55Akad azért néhány használt, persze kicsit messzebb!peterson írta: ↑2019.02.05., kedd 14:28
Értelek, de nem teljesen értek egyet! Ellentmondani látszik, hogy több cég is gyárt fa shelleket, továbbá nem akadok bele ilyenekbe használtan, főleg nem tömegével. Akinek nem jött be, az sem próbálja eladni? Igaz, az újabb egzotikusabb fém gyártmányokból sem igen van használt. Érdekes, hogy ezek nem kerülnek be a használt piacra, vagy alig! Amik használtan is fellelhetők, azok a régi (meghibásodott?) lemezjátszók shelljei.
![]()
https://www.audio-markt.de/_markt/item. ... 399671398&
https://www.audio-markt.de/_markt/item. ... 250367311&
https://www.audio-markt.de/_markt/item. ... 002160805&
https://www.audio-markt.de/_markt/item. ... 236758014&
https://www.audio-markt.de/_markt/item. ... 066929268&
https://www.audio-markt.de/_markt/item. ... 715692289&
https://www.audio-markt.de/_markt/item. ... 625099465&
Nagyon messze akartál jutni az elméleteddel, de akkor mondok mást.peterson írta: ↑2019.02.05., kedd 14:28Értelek, de nem teljesen értek egyet! Ellentmondani látszik, hogy több cég is gyárt fa shelleket, továbbá nem akadok bele ilyenekbe használtan, főleg nem tömegével. Akinek nem jött be, az sem próbálja eladni? Igaz, az újabb egzotikusabb fém gyártmányokból sem igen van használt. Érdekes, hogy ezek nem kerülnek be a használt piacra, vagy alig! Amik használtan is fellelhetők, azok a régi (meghibásodott?) lemezjátszók shelljei.SoundMania írta: ↑2019.02.05., kedd 06:23Úgy látom, a fával nem annyira elégedettek az emberek ilyen célra. Jobb szokott lenni valami spéci fém. Akár egy spéci aluötvözet is. Persze ez további problémákat okozhat.
Ha egyszerűen akarnám megfogalmazni azt mondanám a fa ilyen helyre fahangú. :)
Másrészt az anyaghasználat: ha a kart, s annak két végét nézzük, mint együtt rezonáló egységet, akkor a fa mint kar anyag (karcső) ugyan ritkán fordul elő, de található. Továbbmenve a kar "másik végén" a "kardeszka" elég gyakran fa, vagy fa alapú kompozit. A szénszálas anyagok pedig a kar gyártásban is eléggé elterjedtek. Elég sok, köztük igen drága kar készül (részben) ebből. Akkor miért ne lenne jó shellnek adott esetben?
Valószínű magamnak is hiteles választ csak akkor kaphatok, ha első kézből szerzek tapasztalatot. Főleg, mert a lemezjátszó-kar-hangszedő (s persze az utána álló elektronika) összeállítás eléggé összefügg. Elég csak az egyiket változtatni, s minden más lesz.
Akad azért néhány használt, persze kicsit messzebb!peterson írta: ↑2019.02.05., kedd 14:28
Értelek, de nem teljesen értek egyet! Ellentmondani látszik, hogy több cég is gyárt fa shelleket, továbbá nem akadok bele ilyenekbe használtan, főleg nem tömegével. Akinek nem jött be, az sem próbálja eladni? Igaz, az újabb egzotikusabb fém gyártmányokból sem igen van használt. Érdekes, hogy ezek nem kerülnek be a használt piacra, vagy alig! Amik használtan is fellelhetők, azok a régi (meghibásodott?) lemezjátszók shelljei.
Értelek, de nem teljesen értek egyet! Ellentmondani látszik, hogy több cég is gyárt fa shelleket, továbbá nem akadok bele ilyenekbe használtan, főleg nem tömegével. Akinek nem jött be, az sem próbálja eladni? Igaz, az újabb egzotikusabb fém gyártmányokból sem igen van használt. Érdekes, hogy ezek nem kerülnek be a használt piacra, vagy alig! Amik használtan is fellelhetők, azok a régi (meghibásodott?) lemezjátszók shelljei.SoundMania írta: ↑2019.02.05., kedd 06:23Úgy látom, a fával nem annyira elégedettek az emberek ilyen célra. Jobb szokott lenni valami spéci fém. Akár egy spéci aluötvözet is. Persze ez további problémákat okozhat.
Ha egyszerűen akarnám megfogalmazni azt mondanám a fa ilyen helyre fahangú. :)
Úgy látom, a fával nem annyira elégedettek az emberek ilyen célra. Jobb szokott lenni valami spéci fém. Akár egy spéci aluötvözet is. Persze ez további problémákat okozhat. Én is jelenleg nehezebb anyagot keresek ellensúly tömegnöveléséhez. Ami jó anyagnak tűnik, réz, bronz, acélötvözet, wolfram, platina .
Mi ez? Előítélet, vagy tapasztalat?
SoundMania írta: ↑2019.02.04., hétf. 21:40Nem használnék ilyenre (sem) fát! Meg karbont sem.peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 14:20Be kell valljam, hogy nekem is a kinézetből indult el a gondolat...supravox írta: ↑2019.02.04., hétf. 13:29
Hát szerintem nem.
Bennem is felmerült a kérdés,hogy ha már ilyen "előkelő" hangszedőt vettem esetleg megérdemelne egy mutatósabb shellt..
De engem csak a megjelenés érdekelt és hát nem talaltam szebbet,vagyis igen.de az 25000 és sokkal nehezebb mint a technics gyári shellje.
Így elengedtem a kérdést.
Erre a lemezjátszóra, csak cserélhető shelles S karral:
de320b5e5c29d85657f48eb22a83ae82.JPG
ezt a hangszedőt:
mc20_super_on_headshell.jpg
gondoltam ebbe a shellbe:
s-l500.jpg
Ezért gondolkodtam el, ér-e ennyit?![]()
Nem használnék ilyenre (sem) fát!peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 14:20Be kell valljam, hogy nekem is a kinézetből indult el a gondolat...supravox írta: ↑2019.02.04., hétf. 13:29Hát szerintem nem.peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 12:17Sziasztok!
Gondolkodom valami "egzotikusabb" shell beszerzésén MC hangszedőhöz. Van valakinek tapasztalata, esetlege tesztelte a különböző (anyagú, gyártójú, filozófiájú) headshelleket "hangilag"? Nem egy High-End karra kerülne, ezért a max limit ~40e körül lenne (pl Ortofon LH 8000). Egyáltalán, érdemes ennyit költeni rá?
Előre is kösz a válaszokat!
Bennem is felmerült a kérdés,hogy ha már ilyen "előkelő" hangszedőt vettem esetleg megérdemelne egy mutatósabb shellt..
De engem csak a megjelenés érdekelt és hát nem talaltam szebbet,vagyis igen.de az 25000 és sokkal nehezebb mint a technics gyári shellje.
ezt a hangszedőt:
s-l500.jpg
Ha csak nem pszichés megnyugvásra vágysz,hogy megtettél mindent shell ügyben akkor engedd el szerintem.peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 18:08Az a "baj", hogy picit drága "puding" lesz, ha nem jön be...dixie-chicken írta: ↑2019.02.04., hétf. 17:48gyanitom,erre a kérdésre is több helyes válasz létezik,annak a fügvényében milyen izlése van a felhasználónak/mit hogyan értelmez egy változás után,és milyen anyag (komponensek vannak vlkinek a rendszerében),és az hogyan "gyurmázható".Cimbimnek volt Orsonic féle shellje,teka 1210-es használta,eredeti karban,meg talán a Jelco 750D vel ami volt neki,nem igazán tudod érdemleges választ adni hogy valóban jobb,vagy nem az eredetinél..lehetséges hogy jobb felbontással (?) rendelkező (sicc) pörgetőnél,más lett volna a véleménye,vannak vélemények (google) ahol az Orsonic maga a menybemenetel...hasonló lehet itt is a változás talán,mint a hangszedő testeknek az anyagváltoztatása..van,nincs,mü.a,fa (milyen féle),fém,kő stb....peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 14:49Szép "kis" adatbázis!![]()
Viszont én most saját tapasztalatokra lennék kíváncsi, főleg, hogy ha feltételezzük az azonos shell tömeget, akkor a számolásokkal semmire sem megyünk! Pedig gondolom más és más hangja van a lemezből préselt (pl.: SME), az alu, a titán, a szénszál, kompozit, a fa (ében, tölgy, rózsafa...) shelleknek.
puding próbája az evés...![]()
![]()
Úgy látszik, kevesen próbálkoztak a shellekkel. Nem is egyszerű a teszt, az átszerelés, beállítás. Nem igazán lehet A-B gyorstesztet csinálni. Ráadásul a karok jó része fix shelles, így ha lenne is rá kedv némelyeknél, a lehetőség nincs meg, másoknál meg talán az érdeklődés hiányzik különböző okokból...![]()
Az a "baj", hogy picit drága "puding" lesz, ha nem jön be...dixie-chicken írta: ↑2019.02.04., hétf. 17:48gyanitom,erre a kérdésre is több helyes válasz létezik,annak a fügvényében milyen izlése van a felhasználónak/mit hogyan értelmez egy változás után,és milyen anyag (komponensek vannak vlkinek a rendszerében),és az hogyan "gyurmázható".Cimbimnek volt Orsonic féle shellje,teka 1210-es használta,eredeti karban,meg talán a Jelco 750D vel ami volt neki,nem igazán tudod érdemleges választ adni hogy valóban jobb,vagy nem az eredetinél..lehetséges hogy jobb felbontással (?) rendelkező (sicc) pörgetőnél,más lett volna a véleménye,vannak vélemények (google) ahol az Orsonic maga a menybemenetel...hasonló lehet itt is a változás talán,mint a hangszedő testeknek az anyagváltoztatása..van,nincs,mü.a,fa (milyen féle),fém,kő stb....peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 14:49Szép "kis" adatbázis!![]()
Viszont én most saját tapasztalatokra lennék kíváncsi, főleg, hogy ha feltételezzük az azonos shell tömeget, akkor a számolásokkal semmire sem megyünk! Pedig gondolom más és más hangja van a lemezből préselt (pl.: SME), az alu, a titán, a szénszál, kompozit, a fa (ében, tölgy, rózsafa...) shelleknek.
puding próbája az evés...![]()
gyanitom,erre a kérdésre is több helyes válasz létezik,annak a fügvényében milyen izlése van a felhasználónak/mit hogyan értelmez egy változás után,és milyen anyag (komponensek vannak vlkinek a rendszerében),és az hogyan "gyurmázható".Cimbimnek volt Orsonic féle shellje,teka 1210-es használta,eredeti karban,meg talán a Jelco 750D vel ami volt neki,nem igazán tudod érdemleges választ adni hogy valóban jobb,vagy nem az eredetinél..lehetséges hogy jobb felbontással (?) rendelkező (sicc) pörgetőnél,más lett volna a véleménye,vannak vélemények (google) ahol az Orsonic maga a menybemenetel...hasonló lehet itt is a változás talán,mint a hangszedő testeknek az anyagváltoztatása..van,nincs,mü.a,fa (milyen féle),fém,kő stb....peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 14:49Szép "kis" adatbázis!![]()
Upszpeterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 14:20Be kell valljam, hogy nekem is a kinézetből indult el a gondolat...supravox írta: ↑2019.02.04., hétf. 13:29Hát szerintem nem.peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 12:17Sziasztok!
Gondolkodom valami "egzotikusabb" shell beszerzésén MC hangszedőhöz. Van valakinek tapasztalata, esetlege tesztelte a különböző (anyagú, gyártójú, filozófiájú) headshelleket "hangilag"? Nem egy High-End karra kerülne, ezért a max limit ~40e körül lenne (pl Ortofon LH 8000). Egyáltalán, érdemes ennyit költeni rá?
ezt a hangszedőt:
s-l500.jpg
Igen, ez igaz!Voyager írta: ↑2019.02.04., hétf. 14:15A tömeg miatt szépen lehet tologatni a karrezonanciát és a különböző anyagok másképpen fognak viselkedni egy adott karban, így a hangjuk is más lesz. Sok olvasmány van erről a neten, de úgy emlékszem ide is került fel NJ és H.G által sok információ.peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 12:17Sziasztok!
Be kell valljam, hogy nekem is a kinézetből indult el a gondolat...supravox írta: ↑2019.02.04., hétf. 13:29Hát szerintem nem.peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 12:17Sziasztok!
A tömeg miatt szépen lehet tologatni a karrezonanciát és a különböző anyagok másképpen fognak viselkedni egy adott karban, így a hangjuk is más lesz. Sok olvasmány van erről a neten, de úgy emlékszem ide is került fel NJ és H.G által sok információ.peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 12:17Sziasztok!
Hát szerintem nem.peterson írta: ↑2019.02.04., hétf. 12:17Sziasztok!
Hát ja