Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
Re: Pc alapú audio lejátszás
Olvasgatva ezt a szépen pörgő topikot csak ámulok, hogy mennyi szempont, változat, vélemény kavarog itt a hozzáértők beírásaiban. Szegény kezdők...
Pár hete a székházunk előcsarnokában összefutottam az egyik hazai készülék gyártóval, aki azt mondta, hogy kikezdik az idegeit azok a vásárlók, akik nem értenek eléggé a számítástechnikához és őt zargatják, ha valami nem stimmel a rendszerben. Gondolom úgy értette, hogy akkor is nála reklamálnak, ha jó a készüléke, de valami más gond van a felhasználó ismeret hiánya miatt.
Pár hete a székházunk előcsarnokában összefutottam az egyik hazai készülék gyártóval, aki azt mondta, hogy kikezdik az idegeit azok a vásárlók, akik nem értenek eléggé a számítástechnikához és őt zargatják, ha valami nem stimmel a rendszerben. Gondolom úgy értette, hogy akkor is nála reklamálnak, ha jó a készüléke, de valami más gond van a felhasználó ismeret hiánya miatt.
A Lessloss USB szűrőjét próbálta már valaki? Tényleg hoz a hangon? A választ előre is köszönöm.
https://www.lessloss.com/usb-firewall-k ... -a-95.html
https://www.lessloss.com/usb-firewall-k ... -a-95.html
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C
Jó kérdés! Emlékszem még a nem is oly távoli múltbéli énemre, aki azért épített combos PC-t, hogy a HQ Player-ben DSD128-ra felkonvertált zenékkel etesse Sabre-alapú DAC-ját, még akkor is, ha utálta a szoftver kezelőfelületét. Akkoriban a PC-alapú zenehallgatás különösen a nagyfelbontású anyagok egyre inkább elérhetővé válásával és a folyamatos, kvázi végtelen fejlődési lehetőségek ígéretével a minőség hajszolásáról szólt. Tudjátok...lecserélem ezt, aztán elő a jól bevált demo-felvételeimmel és próbálom igazolni a vélt vagy valós hangzásbeli előrelépést!
Aztán vettem egy SZÁMOMRA tényleg az út végét jelentő DAC-ot (Exogal Comet) és valahogy minden megváltozott! Ennek egyik erőssége pont a volt wadiás műszaki csapat által fejlesztett speciális digitális szűrő alkalmazása, ami a PC oldaláról feleslegessé tette a konvertálást, ezzel együtt a HQ Playert is. Felkerült a jRiver és a NAS-on levő 3500+ album és vagy 400 film kényelmesen kereshetően elérhetővé vált a mobilomon keresztül is és totálisan átalakultak a zenei szokásaim. Nincsenek a könyvtárstruktúra mélyén hallgatatlanul megbújó felvételek, olyan produkciókra bukkanok, csodálkozok rá és hallgatok élvezettel, amelyek eddig teljesen elkerülték a figyelmemet. A rendszerem teljesen összeállt minden szempontból, minden egyes pillanat öröm hallgatni, valójában messzebb jutottam, mint azt az út elején kb. 3 és fél évtizeddel ezelőtt álmodni mertem volna.
És ezzel együtt már nem érzek szemernyi késztetést sem arra, hogy a drága időmet ilyen kísérletezgetésekkel töltsem. Valójában nem is tagadom, hogy lehet az ilyesminek hangzásbeli hatása, végeredményben ezen a szinten már rendkívül komplex rendszerekről beszélünk, ráadásul egy folyamatosan változó, zajos környezettel kölcsönhatásban, ugyanakkor meg vagyok arról győződve, hogy ha van is ilyen hatás, az annyira elenyésző, hogy csupán tudatosan arra koncentrálva lehessen egyáltalán felfedni, ami már ellentmond számomra a ZENEHALLGATÁS esszenciájával.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- b_t
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 372
- Kapcsolat:
Elérhető itthoni IP címről a Qobuz? Mert ha igen, akkor én lemaradtam valamiről...
http://carbon4copy.blogspot.com/
A Qobuz működik a Roon alatt csak ez is pénzbe kerül cc annyi mint a Hifi Tidal
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Nagy infó cunamira ne számíts, mert a "fejlesztések" többsége jellemzően másolást, máshol bevált alkatrészek összevásárlását jelenti (tisztelet a kivételnek), sok esetben saját szakmai érvek nélkül. Ez szerintem nyílt titok és talán nem is sértődik meg rajta senki. Esetemben sincs hatalmas szakmai tudásról szó, bár 22 éve használok számítógépeket audio lejátszásra és hangfelvételre. A LuXor PC főbb műszaki egységeit Paul Pang találta ki és ő is gyártja. Évek óta kommunikálunk (talán a barátomnak is mondhatom őt) és néhány ötletem is bekerült a folyamatba, de az érdem nagyobbik része az övé. Nekem ehhez sem szaktudásom, sem eszközeim, sem időm nem lenne. Az évek során végigmentem a mini gépektől a PC erőművekig a teljes piaci spektrumon, amivel csak hangokat lehet lejátszani, azzal én is eljátszadoztam és ma már igen határozott véleményem van róluk annak ellenére is, hogy nem tudok minden érzéki benyomást, hallható jelenséget műszakilag megindokolni. Zenész, villamos mérnök és hangmérnök vagyok, a számítástechnikához csak egy tapasztalt felhasználó szintjén értek.robi20064 írta: ↑2019.01.30., szer. 12:44De ha mar konstruktivitas, akkor lenne is egy javaslatom. Ezt a topicot legalabb harom itthoni Audio PC gyarto / epito / fejleszto olvassa rendszeresen. Mi lenne ha te - vagy ti - esetleg leirnatok hosszabban kifejtve hogy az eddigi sok eves tapasztalatotok soran milyen tervezesi elveket kovettetek.
A LuXor PC története egyszerű. Elsősorban magamnak, másodsorban barátaimnak szántam, aztán elment a híre és egy idő után már "idegenek" és kértek belőle. Szigorúan vett értelemben tehát ez nem egy termék, én meg nem vagyok gyártó (ezt a plecsnit csak az AVX fórum sajátságos rendszere miatt biggyesztették rám), nem áll mögöttünk hatalmas befektetés és marketing sem, ezt nem is szeretném fokozni a jövőben sem. Van egy egyszerű honlapom, ahol az alap infókat meg lehet találni, a kérdésekkel meg persze engem is. A legfőbb célom annyi, hogy olyan gépet akarok készíteni, amit én magam is megvennék (így hát minden új széria első példánya hozzám kerül, a jelenlegi sorozat legelső darabját is én használom).
A főbb szempontjaim a zajtalan és stabil működés, a mozgó alkatrészek teljes hiánya, hőstabilitás, korrekt tápellátás, hardveres és szoftveres fejleszthetőség, túlméretezett számítási, adatfeldolgozási és továbbítási kapacitás, no és nem utolsó sorban az 500e Ft körüli ár (mivel ennél többet én sem adnék egy számítógépért). Mivel én magam is sokat mozizom otthon, a gépnek tudnia kell a videó anyagok magas minőségű lejátszását, legyen az full HD, 3D, vagy 4K, de a fő funkció a zenelejátszás maradt.
A LuXor PC legfőbb ereje a Paul Pang féle 2-3-4 körös tápegységekben, a fűtött központi órajel generátorban és az USB kártyákban rejlik. Operációs rendszerek terén én Windows párti vagyok, leginkább a Server családot kedvelem, jelenleg a 2019-es verziót használom megelégedéssel, ezt is szoktam ajánlani. A lejátszók közül a jRivert kedvelem barátságos felülete, jó hangzása, stabilitása és szabad konfigurálhatósága miatt. Ezekkel felvértezve a LuXor PC bármelyik asztali PC, laptop, vagy 1 MFt alatti média player produkcióját felülmúlja, minden összevetés ezt az eredményt hozta, nekem pedig ennyi elég. Természetesen lehetne még feljebb lépni újabb és nagyobb tápkörök beépítésével, egyedi készülékház használatával és persze sok felesleges csicsával, de az általam megcélzott árba ezek már nem férnek bele.
Ennél többet itt nem írnék a gépről, a marketing kasza mások kezében sokkal jobban áll, de a saját topikjaimban szívesen válaszolok minden kérdésre, amire tudok. Ha esetleg összejön valami csoportteszt és a LuXor PC is befér a mezőnybe, szívesen adok hozzá gépet. A teszt lefolytatásába nem szólok bele, nem is akarok jelen lenni, csak annyit kérek, hogy a telepítést én végezhessem és LuXor PC néven egy tőlem kapott masina legyen jelen, ne valami megbabrált, több évvel ezelőtt készített példány.
- bitrograde
- Beköltözött
- Értékelés: 1817
Tudsz valamit? Én már nagyon várom, fel is iratkoztam, hogy értesítsenek, ha egyszer lesz Magyarországon, de eddig nem hallottam ilyen híreket. Ha nem publikus az információ, akkor jöhet privátban is. Köszönöm!
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
Ismét több szempontból is vitatható kijelentések:
- Jómagam először ragadtam billentyűzetet e témakörben szakmailag kifogásolható érveid hatására, tehát részemről nem igazán állja meg a "kérdéskörbe kapaszkodni" kifejezés.
- Az audio célra dedikált PC-m történetesen NAS-ról Etherneten keresztül megosztott tartalmat játszik. Számos méregdrága audio célú Ethernet eszközt (kábelek, switch-ek, routerek, stb.) forgalmazó cég (és fizetett szakíró) evangelizálja termékei pozitív hatását a NAS->Switch és/vagy Switch->PC útvonal különböző szakaszain (lehetőleg minél több ponton) alkalmazva.
Gyula
Itt nem erről van szó. A PC lejátszás jó dolog és már kevés ráfordítással is nagyon jól ki tud szolgálni egy pöpec daccot, ugyanakkor a minőségjavulás borítékolható minden kicsi fejlesztéssel csak van aki egy pontnál megáll. Én annyira barbár vagyok, hogy még dedikált PC-ét sem tartok zenehallgatásra. Van egy mindenes laptopom, rajta a Foobar2000 mindig legfrissebb verziója és ennyi. Én tudom hogy itt ki mit használ mert egy ideje követem a topikot és hidd el a többség legfeljebb csak képről látott olyan audiofil PC-ét amit amit itt a hazai gyártók folyamatosan fejlesztenek.
AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C
Olyan heves itt az információcsere, hogy megosztom én is a véleményemet.
Van otthon lineárisan tápolt routerem, lineárisan tápolt és órajelezett switch-em, de még spéci ethernet kábelem is.
Miért?
Mert hallom a hatásukat és mert megtehetem. Nem gondolom kidobott pénznek, amit erre áldoztam. Sőt! Hogy megéri-e? Semmiképpen sem ezzel kell kezdeni a jó hang megvalósítását, azonban érdemes vele foglalkozni. Gyaníthatóan a releváns különbségek (én nem próbáltam) nem a gagyi és a még gagyibb között jönnek elő...
A heves vita abból adódik, hogy nem értünk egyet a halljuk / nem halljuk témában.
alán mert eltérőek a humán hw/sw-ek valamint a fizikai hw/sw-k is. Nem gondolom, hogy egy vakteszt után mindenki meggyőzött lenne, hiszen mind mások vagyunk, de azt gondolom, hogy megfelelően mérve (nem klasszikus módszerekkel) levonható kell legyen az eltérésbeli különbség. Sajnos ez a módszer ezidáig nem ismert számomra....
A hivatkozott mögöttes tartalom véleményem szerint nem teljes ahhoz, hogy a konklúzió az legyen, hogy márpedig nincs különbség. Bizonyára a hálozati protokol teszi a dolgát, majdhogynem ahogy meg lett tervezve - de leginkább, ahogyan kivitelezve lett -, azonban a fogadó-átalakító oldalon mégsem ugyanaz történik az egyes elemeket cserélgetve.
Bizonyára van pszihológia is ebben, azonban ezt kizárólagosan nem tudom elfogadni (hiszen én is hallom :) ).
Véleményem szerint - nem vagyok IT szakember -, a fogadó oldalon keletkezik valamilyen analóg 'teher', ami hatással van a d/a konverzióra, a hálózati protokolt követő audió egységre.
Az adat bizonyára megérkezik, ahogy a protokol leírja, azonban mégis annak a hogyanjában lehet eltérés. Talán több az újraküldés (javítás? :) ) a hw-ket (pl. ethernet kábel) változtatva, ami valami zajt / többlet proci teljesítményt vagy egyéb, de a végeredményre hatással lévő eltérést generál hardver megoldásonként eltérő módon. ...és erre sokunk füle / agyműködése, rendszere érzékeny.

Van otthon lineárisan tápolt routerem, lineárisan tápolt és órajelezett switch-em, de még spéci ethernet kábelem is.
Miért?
Mert hallom a hatásukat és mert megtehetem. Nem gondolom kidobott pénznek, amit erre áldoztam. Sőt! Hogy megéri-e? Semmiképpen sem ezzel kell kezdeni a jó hang megvalósítását, azonban érdemes vele foglalkozni. Gyaníthatóan a releváns különbségek (én nem próbáltam) nem a gagyi és a még gagyibb között jönnek elő...
A heves vita abból adódik, hogy nem értünk egyet a halljuk / nem halljuk témában.
alán mert eltérőek a humán hw/sw-ek valamint a fizikai hw/sw-k is. Nem gondolom, hogy egy vakteszt után mindenki meggyőzött lenne, hiszen mind mások vagyunk, de azt gondolom, hogy megfelelően mérve (nem klasszikus módszerekkel) levonható kell legyen az eltérésbeli különbség. Sajnos ez a módszer ezidáig nem ismert számomra....
A hivatkozott mögöttes tartalom véleményem szerint nem teljes ahhoz, hogy a konklúzió az legyen, hogy márpedig nincs különbség. Bizonyára a hálozati protokol teszi a dolgát, majdhogynem ahogy meg lett tervezve - de leginkább, ahogyan kivitelezve lett -, azonban a fogadó-átalakító oldalon mégsem ugyanaz történik az egyes elemeket cserélgetve.
Bizonyára van pszihológia is ebben, azonban ezt kizárólagosan nem tudom elfogadni (hiszen én is hallom :) ).
Véleményem szerint - nem vagyok IT szakember -, a fogadó oldalon keletkezik valamilyen analóg 'teher', ami hatással van a d/a konverzióra, a hálózati protokolt követő audió egységre.
Az adat bizonyára megérkezik, ahogy a protokol leírja, azonban mégis annak a hogyanjában lehet eltérés. Talán több az újraküldés (javítás? :) ) a hw-ket (pl. ethernet kábel) változtatva, ami valami zajt / többlet proci teljesítményt vagy egyéb, de a végeredményre hatással lévő eltérést generál hardver megoldásonként eltérő módon. ...és erre sokunk füle / agyműködése, rendszere érzékeny.
Finesse !
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1685
Nem kár, nyugodtan belevághatsz. Van aki egy sima laptopot használ egy usb/spdif konverterrel és megelégedéssel használja. Van aki 2-3-4-500 ezres dedikált audio pc-t használ. Van aki milliós pécékből, két pécés felállást. Fülelek, zozoweb, Bodor Audio, Core Audio, fapaci csinál ilyen gépeket mindenféle kiépítésben és árkategóriában. Csak a pénz szab határt. Viszont szerintem vannak esetek, mikor nem az audio pc a legjobb út, vannak más alternatívák is. Én is más utat járok.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára -KP- 2019.01.30., szer. 13:29-kor.
- AST
- Nincs visszaút
- Értékelés: 34
Így olvasgatva a topicot, pro és kontra, ha ennyi minden szükséges a jó PC-s lejátszáshoz, nagyságrendileg 10000 Euró alatt kár is belevágni ? 

Erre mondja az IT szakzsargon, hogy "shit happens". De abban tévedsz, hogy ezek csillámporral beszórt tüneményes rendszerek. A talaj ingoványosságának mértéke nincs korrelációban az adatátviteli protokollok jóságával. Meg hát ahogy írták, összemosol dolgokat. Azok az összeomlások amiket említessz nem azért történnek mert egy 30-40 éves protokollban hiba van, hanem az erre ráépülő sok-sok másik layer tökéletlensége miatt. De erről reggelig tudnék beszélni. Havi szinten futunk bele kernel bugokba, applikációs sebezhetőségekbe, firmware hibákba amik a külső szemlélő számára megmagyarázhatatlannak tűnő hibákat okoznak. Ezeknek mind-mind megvan a maga oka. A rossz hírem az, hogy ezekre a bugokra semmilyen megoldást nem tudtok szállítani addig ameddig OSX, Linux vagy Windows kernelre támaszkodtok, ugyanis a frissítésekkel ti is éppúgy megkapjátok ezeket a hibákat mint a nagyvállalati rendszerek. Ha pedig nem frissítetek rendszeresen, akkor bennemarad a rendszeretekben egy újonnan felfedezett régebbi bug. De mindegy, ez most már eléggé offtopik, csak szeretnék rámutatni, hogy a magyarázat az IT-ban mindig létezik, a szűk keresztmetszet általában a hozzáértés. Az aki mérnök létére megmagyarázhatatlan dolgokról számol be, az túlértékeli a saját tudását. Mi is találkoztunk már olyan problémákkal amikre nem tudtunk megoldást szállítani. Nem azért mert valami megmagyarázhatatlan woodoo történt a háttérben, hanem mert hiányzik az erre vonatkozó kompetenciánk, pedig viszonylag nagy a tudásbázis.wittao írta: ↑2019.01.30., szer. 12:05Es legtobbszor (nem csak ezen a forumon) informatikai temakban jonnek az ilyen nagyvallalati nulla bitveszteseges rendszergazdak, hogy 200 meg 500 gepes rendszerek es tuzfal, meg csiribiri csillagszoro, utana meg ha az ottani alkalmazottakkal beszelgetek: nem megy a net, allandoan megszakad, most lefagyott minden gep az osztalyon, havonta ujrahuzzak a gepeiket stb. bocs ha kicsit hitetlenul allok a hatalmas szaktudashoz, es bennem is megfogalmazodik ketely az iranyukba az o szakmaisagukat illetoen! Tobb gyerekkori baratom is van, akik 20 eve banki vilagban vezeto fejlesztokent, informatikai vezetokent dolgoznak nemzetkozi szinten, es mar a kezdetekkor AS400 rendszereket vittek a hatukon, szoval lattam mar karon varjut a nagyhalozatos, bithibamentes protokollok teruleten es igen-igen ingovanyos a talaj es sok csillamporral beszort tunemenyes rendszer reccsent mar meg, amik EUR tizenmilliokba kerultek. Tehat az, hogy en nem kajalom be azonnal az itt elhangzott sok “szakmai” ketkedest, annak oka van, legalabb akkora ketkedes van az o munkajukat illetoen bennem is mint bennuk az enyemet illetoen!
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
A tcp-t nem arra készítették hogy Gipsz Jakab 1 méterre elküldje az adatát az audiofil routeréből az audio pécéjébe, hanem hogy a világ bármelyik tájáról bármelyik másikra adatot lehessen küldeni. Hibátlanul. Ez több ezer kilóméternyi vezeték,sokszor szántóföldek alatt, tengerszint alatt plusz jelismétlők, jelerősítők, routerek, switchek százait, ezreit jelenti. Fel kell készülni hibás eszközökre, kontakthibákra, megtört kábelekre, a felhasználók által okozott hibákra és a természetes elhasználódástól, földrengésektől, szerverparkok lebombázásától kezdve mindenre. Ezért vannak ilyen okosságok mint a paritásbitek, ellenőrző összegek. A tipikus feltételezzük a legjobbat, de azért készüljünk a legrosszabbra esete. Gondolom ha egy kormány vagy nagyvállalat fő embere lennél világszerte több telephellyel, Te se engednéd hibajavítás nélkül utaztatni az adataidat...
Azért nem jó az usb-s átvitelt idekeverni, mert ott egy realtime adatátvitel van, nincs hibajavítás, nincs puffer. Fontos az elküldött bitek küldési és beérkezési sorrendje is. Órajel, jitter, minden nyavaja számít.
De a tcp alapú adattovábbítás egy pufferelt adatküldés. Pár kilobyte-os sok kicsi apró csomagokra van feldarabolva a küldött adat. Aztán a végén meg összeillesztve. De a feldarabolás után még kap egy csomó egyéb extra adatot, fejlécet mindenféle információval,feladó, küldő, sorszám,ellenőrző összeg stb. Itt ha csak egy bit is félremegy vagy az ellenőrző összeg lesz fals, vagy az adat. Utána az adatból képzett ellenőrző összeg nem fog megyezni a kapott ellenőrző összeggel. Ráadásul ennél az átvitelnél még a beérkezés sorrendje se számít, mivel minden csomagnak meg van a sorszáma. Külön hálózati réteg van, ami ezeket a csomagokat sorba rakja, és "lefejti róla a felesleget". Szóval még az se feltétel, hogy időben hamarabb küldött csomag, hamarabb érkezzen be.
Mégis örökké ez van felhozva példának, hogy ha az usb-nél meg a koaxnál van különbség, akkor tcp alapúnál is kell legyen. De ez megint a keverem a szezont a fazonnal esete ...
- -KP-
- V.I.P.
De igen, ha 1 indul, 1 is érkezik, vagy nem érkezik semmi. Nincs köztes állapot. Ha például egy streamet nézel a netről, foci, kosár, twitch, akármi ott már lehet eltérés. De ott már UDP protokoll van és megengedik a csomagvesztést. De ez más tészta.wittao írta: ↑2019.01.30., szer. 12:30Te is felreertesz. En megertettem elsore is, hogy a vegeredmeny -legtobb es joesetben - hibamentes. De! Ezekszerint megis csak vannak hibak, amiket javitani kell. Akkor megsem 1-esek elkuldve es 1-esek erkeznek? Ezek szerint nem 100%-os a rendszer javitas elott. En csupan ezt irtam, es ez eleg sokmindenre enged kovetkeztetni, ha mar csak visszatekintunk az eretnek USB kabeles reszre is. 1-es indul, 1-es is erkezik?
A tcp-t nem arra készítették hogy Gipsz Jakab 1 méterre elküldje az adatát az audiofil routeréből az audio pécéjébe, hanem hogy a világ bármelyik tájáról bármelyik másikra adatot lehessen küldeni. Hibátlanul. Ez több ezer kilóméternyi vezeték,sokszor szántóföldek alatt, tengerszint alatt plusz jelismétlők, jelerősítők, routerek, switchek százait, ezreit jelenti. Fel kell készülni hibás eszközökre, kontakthibákra, megtört kábelekre, a felhasználók által okozott hibákra és a természetes elhasználódástól, földrengésektől, szerverparkok lebombázásától kezdve mindenre. Ezért vannak ilyen okosságok mint a paritásbitek, ellenőrző összegek. A tipikus feltételezzük a legjobbat, de azért készüljünk a legrosszabbra esete. Gondolom ha egy kormány vagy nagyvállalat fő embere lennél világszerte több telephellyel, Te se engednéd hibajavítás nélkül utaztatni az adataidat...
Azért nem jó az usb-s átvitelt idekeverni, mert ott egy realtime adatátvitel van, nincs hibajavítás, nincs puffer. Fontos az elküldött bitek küldési és beérkezési sorrendje is. Órajel, jitter, minden nyavaja számít.
De a tcp alapú adattovábbítás egy pufferelt adatküldés. Pár kilobyte-os sok kicsi apró csomagokra van feldarabolva a küldött adat. Aztán a végén meg összeillesztve. De a feldarabolás után még kap egy csomó egyéb extra adatot, fejlécet mindenféle információval,feladó, küldő, sorszám,ellenőrző összeg stb. Itt ha csak egy bit is félremegy vagy az ellenőrző összeg lesz fals, vagy az adat. Utána az adatból képzett ellenőrző összeg nem fog megyezni a kapott ellenőrző összeggel. Ráadásul ennél az átvitelnél még a beérkezés sorrendje se számít, mivel minden csomagnak meg van a sorszáma. Külön hálózati réteg van, ami ezeket a csomagokat sorba rakja, és "lefejti róla a felesleget". Szóval még az se feltétel, hogy időben hamarabb küldött csomag, hamarabb érkezzen be.
Mégis örökké ez van felhozva példának, hogy ha az usb-nél meg a koaxnál van különbség, akkor tcp alapúnál is kell legyen. De ez megint a keverem a szezont a fazonnal esete ...
Irreleváns és egyben hibás érvelés. A TCP/IP-alapú távközlési csatorna rendkívül robusztus, az Adó által elküldött kódsorozat praktikusan hibamentesen jelenik meg a Vevőnél. A hibajavító mechanizmusok gondoskodnak arról, hogy az audio információ továbbításában lényeges transzport és applikációs rétegek számára a csatorna hibamentes legyen.wittao írta: ↑2019.01.30., szer. 11:41Elkuldi egyszer mondjuk hibasan, majd utana javitja helyesre. Akkor ez most alapbol jo? Vagy inkabb meg van oldva, hogy ami esetlegesen lehet rossz a vegen jo legyen?
Amugy igen, komolyan gondolom, hogy lehet benne hiba, mivel a hibakat javito megoldasok eleve be vannak tervezve (tehat a tervezok is tudtak, lesz hiba es erre megoldas kell. Meg is oldottak). Ettol meg az, hogy alapvetoen hiba lehetseges a kommunikacioban nem lehet veka ala rejteni.
Ebben azert megegyezhetunk, nem?
Ismét csak irreleváns, sőt félrevezető érvelés! Összemosod a komplex struktúrájú hálózati rendszerek legtöbbször kulcsfontosságú csomópontjainak (lett légyen szó routerek, szerverek, stb.) vagy épp a fizikai összeköttetések meghibásodásaira visszavezethető rendszerszintű problémákat a TCP/IP megbízhatóságával.wittao írta: ↑2019.01.30., szer. 12:05Es legtobbszor (nem csak ezen a forumon) informatikai temakban jonnek az ilyen nagyvallalati nulla bitveszteseges rendszergazdak, hogy 200 meg 500 gepes rendszerek es tuzfal, meg csiribiri csillagszoro, utana meg ha az ottani alkalmazottakkal beszelgetek: nem megy a net, allandoan megszakad, most lefagyott minden gep az osztalyon, havonta ujrahuzzak a gepeiket stb. bocs ha kicsit hitetlenul allok a hatalmas szaktudashoz, es bennem is megfogalmazodik ketely az iranyukba az o szakmaisagukat illetoen! Tobb gyerekkori baratom is van, akik 20 eve banki vilagban vezeto fejlesztokent, informatikai vezetokent dolgoznak nemzetkozi szinten, es mar a kezdetekkor AS400 rendszereket vittek a hatukon, szoval lattam mar karon varjut a nagyhalozatos, bithibamentes protokollok teruleten es igen-igen ingovanyos a talaj es sok csillamporral beszort tunemenyes rendszer reccsent mar meg, amik EUR tizenmilliokba kerultek. Tehat az, hogy en nem kajalom be azonnal az itt elhangzott sok “szakmai” ketkedest, annak oka van, legalabb akkora ketkedes van az o munkajukat illetoen bennem is mint bennuk az enyemet illetoen!
Gyula
- mgus
- Törzsvendég
- Értékelés: 377
Bocs, de nem csúcs kábelekről beszélgettünk, szerintem keversz valamit én gyárilag szerelt utp kábelt hoztam fel nem a diyrobi20064 írta: ↑2019.01.30., szer. 12:24Tegnap meg minden "csak" rez volt. Ma mar ugy gondolod hogy a cegek csak tudjak hogy mit csinalnak. Termeszetesen, profitot. Az esetleg megfordult valaha is a fejedben hogy X brand csucs kabele esetleg nem tobb mint egy bevizsgalt Cat7 + csilivili GG45-os csatlakozok es mindez szep kigyoborbe bujtatva? Van kulonbseg a halozati kabelek kozott, egy szintig. Ha egy 20 eves agyonhasznalt cat5-ot hasonlitasz egy mai cat7-hez akkor ott lesz elteres (lasd a szerkezeti felepitesuket a tegnapi linken), meg azt is alairom hogy ez akar hallhato is a kevesebb zaj miatt. Az emberek altalaban azt a pontot talaljak meg nehezen ameddig meg van erdemben kulonbseg es miutan mar csak a csillampor jon a magasabb arcedulaval.
otthon barkácsolt kábelt.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.
- -KP-
- V.I.P.
Wittao, a baj az, hogy hatalmas szaktudásról beszélsz, amit nem akarsz elhinni. De az igazság az, hogy amiről szó van az kb. a hálózati alapok bevezető része :( Pontosan az történik, amit a tegnap esti hozzászólásomban írtam. Analóg világból áthozott szemlélettel, hozzá nem értéssel próbáltok sokszor olyan dolgokat a dolgok mögé látni, amik nincsenek. Plusz még teóriákat is elképzeltek, hogy miért. Ebből jönnek az ilyen aranyköpések, mint hogy rossz a tcp/ip protokoll, merthogy van hibajavítás, ergo rossz kell legyen. Akkor ennyi erőből a merevlemezek is mind rosszak. Ugyanis van bennük hibajavítás. Fogj egy jó pár éves merevlemezt és olvasdd ki a SMART adatait egy programmal, aztán nézd meg hogy addigi pályafutása alatt hány hibás olvasás történt. Erre már azt se lehet mondani, hogy offtopik, mert bőven a pc alapú lejátszáshoz tartozik. De mégse érzékeltek belőle semmit. A hibajavító algó vagy ki tudja bitperfektre javítani, vagy újra lesz olvasva az adat. Legrosszabb esetben olvashatatlan az adat, bad sectornak jelöli az oprendszer és kapsz egy jó nagy piros felkiáltójeles hibát, hogy nem olvasható a file.
https://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T ... attributes
https://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T ... attributes
- mgus
- Törzsvendég
Mivel érdekelnek a tech fejlődése, a pénzedért cserébe kapsz valami mást,nyilván ki előbb kapcsol az jár jobban.Ha nem így működne még mindig petróleum lámpával világítanánk mert az emberek félnek az elektromos áramtól.
money money money.
ugye Te sem gondolod komolyan, hogy minden megvehetö dolog mögött a penzszerzesen kivül komoly indok van ?
bizony vannak dolgok, amik mögött kizarolag a business reménye van.
Nyilván meg van oldva, hogy jó legyen. Ez az átviteli protokoll lényege. Te azt a hibát nem fogod látni a lejátszóprogramod szintjén, mert a TCP stack és a kernel elrejti előled. Tudnék mutatni olyan kimenetet is ahol a kernel szinten látszódnak TX RX errorok is, egy mindenki által ismert világcég adatbázisszerverén. És akkor mi van? Semmi, ettől még tök konzisztens minden adat, és nem audiofil ethernet kábelt használnak kilóméterszámra a DC-ben, hanem olyat ami teljesíti az alapvető normákat. Érdemes lenne gondolkozni azon, hogy miért állunk át analóg műsorszórásról digitális műsorszórásra, és összevetni az kettő közötti különbséget. Egy szutyok 6 ezer forintos antennával 40km-ről veszem a DVB-T adást, ahol ~8Mbites stream jön át. Pedig itt aztán semmiféle hibajavítás nincsen, mert egyirányú a kommunikáció. Akkor miről beszélünk?wittao írta: ↑2019.01.30., szer. 11:41Elkuldi egyszer mondjuk hibasan, majd utana javitja helyesre. Akkor ez most alapbol jo? Vagy inkabb meg van oldva, hogy ami esetlegesen lehet rossz a vegen jo legyen?
Amugy igen, komolyan gondolom, hogy lehet benne hiba, mivel a hibakat javito megoldasok eleve be vannak tervezve (tehat a tervezok is tudtak, lesz hiba es erre megoldas kell. Meg is oldottak). Ettol meg az, hogy alapvetoen hiba lehetseges a kommunikacioban nem lehet veka ala rejteni.
Ebben azert megegyezhetunk, nem?
A stílusodat az irányomba inkább nem minősíteném, kíváncsi lennék, hogy akkor is így beszélnél-e velem ha élőben beszélnénk. És itt nem arra gondolok, hogy ijesztő vagyok élőben :) Csak maga az emberi hangnem ami számomra hiányzik. Zrikálni lehet a másikat, meg poénkodni, "oltogatni", de amit csinálsz az úgy látom már nem csak nekem sok.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
- mgus
- Törzsvendég
Miért kellene nekem bizonyítanom hogy az ethernet is lehet tuningolni, értelmes emberek legyártottak x-y kábeleket a gondolat az ő fejükben fogalmazódót meg, tölük kellene megkérdezned hogy minek is. Én egy átlagos user vagyok aki elment megvette, kipróbálta és elégedetten nyugtáztam hogy ez ilyen is lehet.A képet azért tettem be hogy vannak még olyan emberek rajtam kívül is akik ilyet használnak és nem az ethernet szabvány fogja érdekelni őket.Azt hiszem marconi hifitárs mintha azt mondogatta volna hogy nem olyan a sima kábel(50FT/m) mint a minőségi(1000FT/m) kábel, ja és ez kb 4éve voltrobi20064 írta: ↑2019.01.30., szer. 10:23Latom az Ethernet szabvanyok leirasa annyira nem erdekelt, es bedobsz egy Darko-s meg egy masik random kepet ami mit is bizonyit? Hogy vannak akik hasznalnak audiofil halozati kabeleket? Ezt eddig is tudtuk. Ezen kivul meg pont semmilyen jelentoseggel, tobblet tartalommal nem bir.
tehát nekem ez annyira már nem aktuális, úgyhogy részemről ennyi.
- bitrograde
- Beköltözött
- Értékelés: 1817
Én örülök a pozitív, információtartalommal bíró bejegyzéseknek. Én is lelkendeztem itt a Musóról, visszhangtalanul (pedig tényleg érdemes kipróbálni, ha valaki nem tud, vagy nem akar Roonra áldozni a HQPlayer mellett).
De azzal, hogy magad is elvéted a hangnemet, miközben másokat vádolsz azzal, hogy gyalázkodnak, te is a probléma részévé válsz.
És tényleg használhatnál ékezeteket, mert kifolyik a szemem.

Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
Arra nem gondolsz, hogy egy ezrek által látogatott és olvasott fórumon felelősséggel tartozol az írásaid tartalmáért?
- -KP-
- V.I.P.
Nem tudom hogy fogalmazzak, mert nem vitát és indulatokat akarok elindítani, de nem látom, hogy ennek lehetne más vége. Nem működik jól a TCP/IP, mert vannak csomageldobások és van hibajavító algoritmus? Ezt komolyan gondolod?wittao írta: ↑2019.01.30., szer. 10:51Attol mert egy szerver nem dobott el biteket (vagy javitott, de hogyan, vagy egyaltalan a feszultsegertekbol helyesen 0-nak erzekelt jonak egy korabban 1-nek megfelelo feszultsegerteku bitet abba ne menjunk bele, mert ezeket a kerdeseket is kiveseztek mar nemzetkozi szinten is nem kevesszer...), attol meg a vilag nem mukodik helyesen, meg a TCP/IP vasbeton protokollok sem, kulonben minek kellene folyamatosan javito algoritmusokat hasznalni?

- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7573
Itt az a gond, hogy tesztelni valójában csak kívülállók szeretnének, akik már érintettek (gyártók, tulajdonosok), ők inkább önigazolást keresnek. Személyektől elvonatkoztatva.ZolaBA írta: ↑2019.01.30., szer. 11:08Igen. Ehhez viszont az kellene, hogy a teszt korrekt és hihető legyen. Ennek egy csomó feltétele van, amit félő, hogy nem vállalnának az érintettek. Pl. olyan vakteszt, ahol a váltást független, nem érdekelt, nem elkötelezett végzi illetve a technikai feltételeket előre kéne rögzíteni, elfogadni, hogy utólag ne legyen magyarázkodás.
Maga a teszt engem is érdekelne nagyon, azonban nem venném el egyetlen jobban hívő elöl sem a helyet! Majd last minutban ugrom ha beférek :)
Ami a két helyszínt illeti, volt szerencsém mindkettőt hallani, szerintem mindkettő remek, a studióban Matók úr segítsége és közreműködése nagy előny lenne a hitelességre, fülelek Zolinál pedig szerintem a teszt céljára jobb lenne az akusztika, nagyobb a csillapítás, sokkal jobban érződnének a vizsgált részletek.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Igen. Ehhez viszont az kellene, hogy a teszt korrekt és hihető legyen. Ennek egy csomó feltétele van, amit félő, hogy nem vállalnának az érintettek. Pl. olyan vakteszt, ahol a váltást független, nem érdekelt, nem elkötelezett végzi illetve a technikai feltételeket előre kéne rögzíteni, elfogadni, hogy utólag ne legyen magyarázkodás.
Maga a teszt engem is érdekelne nagyon, azonban nem venném el egyetlen jobban hívő elöl sem a helyet! Majd last minutban ugrom ha beférek :)
Ami a két helyszínt illeti, volt szerencsém mindkettőt hallani, szerintem mindkettő remek, a studióban Matók úr segítsége és közreműködése nagy előny lenne a hitelességre, fülelek Zolinál pedig szerintem a teszt céljára jobb lenne az akusztika, nagyobb a csillapítás, sokkal jobban érződnének a vizsgált részletek.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!