Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Jester »

-KP- írta:
2019.01.29., kedd 23:03
Már több éve mióta megy a vita az audofil lan kábelekről és egyéb kütyükről, azt hittem megegyeztünk valamiben. Mi pécések mindig azt hangozattuk, hogy az adatátvitel csak helyes lehet, ezért nem lehet különbség. A hifisták meg jöttek azzal, hogy a kábeleken keresztül ilyen-olyan zavarok bejuthatnak az analóg áramkörökre. Ezt én akkor elfogadtam, azóta is elfogadom.
Jester nem tudom elfogadta-e, az az ő dolga.
Nem elfogadás kérdése :) Ez tény, és mérni is lehet, hogy a LAN kábelről átkerülhet az 50-60Hz-es "hum" a DAC-ra. http://archimago.blogspot.com/2016/11/m ... ernet.html

De hát ha zavarja az embert akkor lehet használni más megoldásokat is, ahogy írod. :tutiok:
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 381

Hozzászólás Szerző: kakaox »

Jester írta:
2019.01.29., kedd 22:43
...Ha egy tökéletes átvitelt garantáló interfészen számít a fizikai réteg minősége akkor számítana az alaplapi nyák minősége, számítana az integrált áramkörök forraszatási minősége, számítana a memória modulok minősége, számítana a sata kábel minősége, számítana az SSD tárolók belső NYÁKjainak, forrasztásainak a minősége. Ezek mind mind hatalmas mennyiségben, gyártósoron készülnek, filléres tételek. Akármit veszel akárhonnan, nem létezik olyan IC amit "audiofil" szempontok alapján gyártanak. Egy CPUban több MILLIÁRD tranzisztor van egy negyed tenyérni területen. Szerinted itt mennyire számít a vezető minősége? Semennyire. Ez a digitális átvitel előnye.
Köszönöm a válaszod!
Tehát, ha jól értem, véleményed szerint ahol digitális jelátvitel van, ott nem lehet különbség?
Remélem jól értelmezem a szavaid!
Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp  Vége:Sonus Faber Guarneri Memento  Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian  Szoba:Panel

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

Jester írta:
2019.01.29., kedd 23:06
mgus írta:
2019.01.29., kedd 22:55
Ha megfigyeled ezek a dolgok amiket felsoroltál mind feszültséggel müködnek, ott ahol vezeték van, vagy a chip is feszültséggel müködik ezek érzékenyek a fesz. legkissebb változása is, így a műkődésűket is befolyásolja teljesen mindegy milyen adat vagy info megy rajtuk.Röviden ennyi. :kapdelm:
Most erre mit tudnék írni? A fizikai réteg hibáinak kiküszöbölésére jöttek létre az adatátviteli protokollok, pl a TCP/IP 50 évvel ezelőtt. Ezeken a dolgokon már réges rég túlvan a telekom ipar. Egy mezei 10 ezer forintos gigabites routerben 125Mhz-es órajelgenerátor van, ami azt jelenti, hogy egy másodpercen belül 125 millió időpillanatban tudja mintavételezni a kábelen jelentkező feszültségszinteket (4-et különböztet meg) és tökéletes adatátvitelt biztosítani. Persze jitter mindenhol előfordulhat, és mivel nem engedhető meg a bithiba, ezért vannak az átviteli protokollok felsőbb layereken.
Akkor én meg azt mondom amit feltöltöttél 3 audio filet semmi külömbség nincs közte, te szentül meg vagy gyözödve arról hogy különbözöen szolnak pedig nem.
Ha a ruter tápkábelét kicserélem már akkor más fog megszólalni a dobozaimon, ezt meghallom , de a te három fájlod között semmi se történt.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

mgus írta:
2019.01.29., kedd 22:55
Ha megfigyeled ezek a dolgok amiket felsoroltál mind feszültséggel müködnek, ott ahol vezeték van, vagy a chip is feszültséggel müködik ezek érzékenyek a fesz. legkissebb változása is, így a műkődésűket is befolyásolja teljesen mindegy milyen adat vagy info megy rajtuk.Röviden ennyi. :kapdelm:
Most erre mit tudnék írni? A fizikai réteg hibáinak kiküszöbölésére jöttek létre az adatátviteli protokollok, pl a TCP/IP 50 évvel ezelőtt. Ezeken a dolgokon már réges rég túlvan a telekom ipar. Egy mezei 10 ezer forintos gigabites routerben 125Mhz-es órajelgenerátor van, ami azt jelenti, hogy egy másodpercen belül 125 millió időpillanatban tudja mintavételezni a kábelen jelentkező feszültségszinteket (4-et különböztet meg) és tökéletes adatátvitelt biztosítani. Persze jitter mindenhol előfordulhat, és mivel nem engedhető meg a bithiba, ezért vannak az átviteli protokollok felsőbb layereken.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1685

Hozzászólás Szerző: -KP- »

wittao írta:
2019.01.29., kedd 22:27
Kedves Jester,

En reszemrol befejeztem veled a folosleges korok ujrafutasat, megint visszaerkeztunk az usb-kabelekhez. Jovoheten majd jonnek a kartyak, utana majd a te szupcsi SoundBlaster hangkartyad amin megmertel valamit, es vegul ujra eljutunk az ethernet kartyak 1070-es evekbeli szabvanyaihoz. Ennel az is hasznosabb, ha nezek ki magam elott az ablakon es bamulom a kutyaim hogyan jatszanak. Inkabb ezt teszem. Te pedig legyel boldog, es lehetoleg a korulotted levok is. En itt nem tudok mit csinalni, hat elvisellek nagy nehezen, meg meg egy paran, ez van. Valami cisco-s forum nincs veletlenul? Csak kerdezem, erdeklodes szintjen :D
Az a baj nem is akarjátok érteni amit ír. Amit viszont én nem értek, hogy immáron a Core Audio tagjaként szerintem a rendszeresen képviselt stílus, hogyismondjam, nem viszi előrébb a cég hírnevét. De nem az én dolgom...

Már több éve mióta megy a vita az audofil lan kábelekről és egyéb kütyükről, azt hittem megegyeztünk valamiben. Mi pécések mindig azt hangozattuk, hogy az adatátvitel csak helyes lehet, ezért nem lehet különbség. A hifisták meg jöttek azzal, hogy a kábeleken keresztül ilyen-olyan zavarok bejuthatnak az analóg áramkörökre. Ezt én akkor elfogadtam, azóta is elfogadom.
Jester nem tudom elfogadta-e, az az ő dolga.

Ha megnézitek, pont nemrég osztottam meg egy cikket, ami arról szólt, hogy használjunk optikai hálózati kábeleket, hogy a lehető legkisebb zavart vigyünk a rendszerbe. Az egész hóbelebanc megvan 100-150 dolcsiból a cikk szerint. Gondolom európában valamivel több, de még bőven ésszerű és reális fejlesztés.

De mindig előjön egy újabb és újabb atomfizikus-filozófus, aki kitalálja, hogy audofil router, rezgéscsillapító, gyémánt platina ribbon kábel nélkül az adatátvitel sem tökéletes. Egyszerűen hihetetlen, hogy az egész világ használja ezeket a technológiákat, csak a feketöves hifisták képtelenek 2 bitet hibátlanul továbbítani 1 méteren belül ... Szóval legalább ebbe legyen már egyetértés... Én meg elfogadom, ahogy évekkel ezelőtt is elfogadtam, hogy a lan kábelen meg zavar kerülhet a rendszerbe. Más kérdés hogy jobb fajta hálózati lejátszó galvanikusan le van választva ezekről a zajokról, de ez itt off...

Szóval mindig előjön egy újabb és újabb atomfizikus-filozófus, aki kitalálja, hogy audofil router, rezgéscsillapító, gyémánt platina ribbon kábel nélkül az adatátvitel sem tökéletes. Szóval nem kell csodálkozni, ha ilyenkor azért felmegy a pumpa.
Ilyenkor nem ritka, hogy még meg is próbálják magyarázni, gyártják a teóriákat. Utána pedig - Jester kifejezését mocskosul plagizálva - a feketöves hifisták jól körbelájkolják egymást, hogy "naugye, én is megmondtam ugyanezt".
A fő baj az, hogy sokan még mindig az analóg világban megszokott szemléletet erőltetik. Egyszerűen bele van kódolva a gondolkodásba, hogy ha valamiből nem lóg ki ezüstkábel, nincs alul feltüskézve, mágneses készüléklábbal rezgésmentesítve, nem akkuról vagy analóg tápról megy,gyémánt platina ribbon tápkábelről, masterclock nélkül, akkor jön a világvége. Addig nem tud nyugodtan zenét hallgatni, mert feszélyezve érzi magát. De persze a másik tábor ugyanez. A szkeptikusok meg ugyanúgy egymást lájkolják körbe, és az álláspontok kb. semmit nem közeledtek évek óta. Ugyanezek a körök mennek le x havonta, hetente, ugyanazon személyek által és pepitában ugyanazok az érvek is hangoznak el. Ilyenkor szokott jönni az, ami most is fog, hogy elvonulok pár hétre, vagy hónapra ebből a topikból.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

Jester írta:
2019.01.29., kedd 22:43
kakaox írta:
2019.01.29., kedd 22:19
Szia Jester!
Szeretném tisztelettel megkérdezni, hogy milyen komponenseket ismersz még, aminek semmilyen hatása nincs
egy rendszerben?
Az USB kábelt már említetted, most olvasom a hálózati kártyát és kábelt is...
Valóban érdekel, köszönöm!
Szia!
Kicsit magamban gondolkozva válaszolnék.
Mi számít komponensnek? Rengeteg dolgot lehetne említeni. Felületesen nézve most ugye ki van hegyezve a dolog az USB kábelre, az ethernet kábelre. Fordítsuk meg a dolgot. Ha számít az USB kábel minősége akkor miért nem integráljuk az alaplapra az audiofil DACot? Miért nem használunk egy TCP/IP-hez hasonló szabványt, ahol nem számít a kábel minősége? Ja, hogy az ethernet kábel minősége is számít? Akkor itt már egy komoly ellentmondásba keverdünk, ugyanis ha ez így lenne, akkor mi most nem irogatnánk egymásnak neten keresztül. Ha egy tökéletes átvitelt garantáló interfészen számít a fizikai réteg minősége akkor számítana az alaplapi nyák minősége, számítana az integrált áramkörök forraszatási minősége, számítana a memória modulok minősége, számítana a sata kábel minősége, számítana az SSD tárolók belső NYÁKjainak, forrasztásainak a minősége. Ezek mind mind hatalmas mennyiségben, gyártósoron készülnek, filléres tételek. Akármit veszel akárhonnan, nem létezik olyan IC amit "audiofil" szempontok alapján gyártanak. Egy CPUban több MILLIÁRD tranzisztor van egy negyed tenyérni területen. Szerinted itt mennyire számít a vezető minősége? Semennyire. Ez a digitális átvitel előnye.

Persze távolról nézve jó marketingdumával meg lehet magyarázni, hogy ha így nagy egységként tekinted a PC-t meg a DAC-ot, akkor a kettő közötti digitális átvitelhez használt kábel, meg a kettő közötti órajelezés az nagyon fontos, de ha közelről megnézed, akkor láthatod, hogy az alaplapon belül rengeteg részegység között mozog az az adat amit te a végén zeneként fogsz hallani, de a számítógép mit sem tud arról, hogy az egy programkód-e, vagy audio file. Érdekes, hogy a programfuttatásnál természetesnek vesszük, hogy 100%-osan működik, egy banki átutalásra milliókat bízunk 100Ft/méteres ethernet kábellel, vagy wifin keresztül, de az audio fileok átvitelét valamiért mégis valami hatalmas homály övezi. Legalábbis egy iparág azt szeretné, hogy így legyen.

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

kakaox írta:
2019.01.29., kedd 22:19
Szia Jester!
Szeretném tisztelettel megkérdezni, hogy milyen komponenseket ismersz még, aminek semmilyen hatása nincs
egy rendszerben?
Szia!
Kicsit magamban gondolkozva válaszolnék.
Mi számít komponensnek? Rengeteg dolgot lehetne említeni. Felületesen nézve most ugye ki van hegyezve a dolog az USB kábelre, az ethernet kábelre. Fordítsuk meg a dolgot. Ha számít az USB kábel minősége akkor miért nem integráljuk az alaplapra az audiofil DACot? Miért nem használunk egy TCP/IP-hez hasonló szabványt, ahol nem számít a kábel minősége? Ja, hogy az ethernet kábel minősége is számít? Akkor itt már egy komoly ellentmondásba keverdünk, ugyanis ha ez így lenne, akkor mi most nem irogatnánk egymásnak neten keresztül. Ha egy tökéletes átvitelt garantáló interfészen számít a fizikai réteg minősége akkor számítana az alaplapi nyák minősége, számítana az integrált áramkörök forraszatási minősége, számítana a memória modulok minősége, számítana a sata kábel minősége, számítana az SSD tárolók belső NYÁKjainak, forrasztásainak a minősége. Ezek mind mind hatalmas mennyiségben, gyártósoron készülnek, filléres tételek. Akármit veszel akárhonnan, nem létezik olyan IC amit "audiofil" szempontok alapján gyártanak. Egy CPUban több MILLIÁRD tranzisztor van egy negyed tenyérni területen. Szerinted itt mennyire számít a vezető minősége? Semennyire. Ez a digitális átvitel előnye.

Persze távolról nézve jó marketingdumával meg lehet magyarázni, hogy ha így nagy egységként tekinted a PC-t meg a DAC-ot, akkor a kettő közötti digitális átvitelhez használt kábel, meg a kettő közötti órajelezés az nagyon fontos, de ha közelről megnézed, akkor láthatod, hogy az alaplapon belül rengeteg részegység között mozog az az adat amit te a végén zeneként fogsz hallani, de a számítógép mit sem tud arról, hogy az egy programkód-e, vagy audio file. Érdekes, hogy a programfuttatásnál természetesnek vesszük, hogy 100%-osan működik, egy banki átutalásra milliókat bízunk 100Ft/méteres ethernet kábellel, vagy wifin keresztül, de az audio fileok átvitelét valamiért mégis valami hatalmas homály övezi. Legalábbis egy iparág azt szeretné, hogy így legyen.

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 381

Hozzászólás Szerző: kakaox »

Jester írta:
2019.01.29., kedd 21:31
.... Az én hozzájárulásom a közösséghez az egészséges szkepticizmus, és a kínos kérdések előhozatala. Ha csak egy embert is sikerül eltántorítanom attól, hogy a normál teszkós árnál drágább ethernet kábelt vegyen és ezzel támogasson egy átverésre alapuló iparágat, nekem már megérte. Ha valaki 2019-ben azt állítja, hogy egyik ethernet kártya vagy ethernet kábel másképpen szól mint a másik az két dolog miatt lehet.

Szia Jester!
egy rendszerben?
Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp  Vége:Sonus Faber Guarneri Memento  Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian  Szoba:Panel

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

wittao írta:
2019.01.29., kedd 21:51
“Az en hozzajarulasom a kozosseghez az egeszseges szkepticizmus es a kinos kerdesek felhozatala”

Nehanyan meglennenek nelkule...

Erre kaptam meg fel a fejem:
“a zongora F# hangjára” melyik zongorara gondolsz? Mert az mindegyiken mashogy szol :)
Legutobb eppen 3 versenyzongorahoz volt szerencsem eloben, es nagyon nem ugyanaz jott ki rajtuk...
Ugyanarra a zongorára más USB kábellel hallgatva :)

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

Ja néha dolgoznom is kell, mint most is. Még annyit hozzátennek mert valaki kérdezte a wifi témát, igem mindez wifin kereresztül megy és az adapter is beleszól a hangba ha azon keresztül megy az infó, sajnos.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

Én tisztába vagyok a gépen tápigényével mivel Gpu godzillát (kb 250w) etetek meg a 130w proci tdp is analóg táp kizárva, főleg terhelés alatt.De mivel szeretek zenét is hallgatni meg filmet is nézni ,meg néha egy kis játék is belefér, igy ez a felállás marad egy darabig.Teljesen jó müködik, már behangoltam.

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

wittao írta:
2019.01.29., kedd 20:55
Sokan pedig beneznek a topikba es egy szakmai kellemes legkoru eszmecsere helyett puskaporos hordot talalnak es par kenyszerbeteg feketeoves nethuszart, aki gyakorlatban eloremutato eredmenyt vagy a kozosseg fele valami pluszt egy dekat nem tett le.
Ebben komolyat tévedsz.
Mivel újra személyeskedsz és úgy érzem rám (is) értetted a kényszerbeteg feketeöves nethuszár jelzőt, ezért akkor leírom én is a véleményem, de próbálom normális formában.
Nyilván a te nézőpontodból a közösséghez való hozzájárulás az az, hogy minél nagyobb homályt próbálsz teremteni a fejekben, és feltűnni mint audio szakértő a terméked eladása miatt. Az én hozzájárulásom a közösséghez az egészséges szkepticizmus, és a kínos kérdések előhozatala. Ha csak egy embert is sikerül eltántorítanom attól, hogy a normál teszkós árnál drágább ethernet kábelt vegyen és ezzel támogasson egy átverésre alapuló iparágat, nekem már megérte. Ha valaki 2019-ben azt állítja, hogy egyik ethernet kártya vagy ethernet kábel másképpen szól mint a másik az két dolog miatt lehet.

1. Szándékosan hazudik
2. Abszolút fogalma nincs róla hogyan működik

Ebből a második esetet simán elfogadom, de ilyen esetben nehéz valódi szakmai vitáról beszélni egy állítólagos audio PC fejlesztővel. Érdekes, hogy elvileg ugyanabban a szakmában dolgozunk mégis olyan olvasni az elvileg szakmai írásadait mint egy vérbeli IT managernek akinek megnyerő az előadásmódja, de egy valóban szakmabelinek azonnal feltűnik, hogy 95%-ban mellébeszélés és ferdítés amit leír. Nekem semmilyen anyagi érdekem nem fűződik ehhez a fórumhoz, köszönöm szépen jól elvagyok IT mérnökként a szakmában, néhány neves szakmai certtel a kezemben, mint például a Ciscoé. Érdekes módon valamiért nem esett szó a Cisco oktatásain arról, hogy audio átvitelnél milyen speciális órajelgenerátorok kellenek. Jaaaa, lehet hogy azért mert nem kell speciális órajelgenerátor? Persze ilyenkor jöhet a ferdítés a menedzserdumával, hogy háááhááá ha olyan jó a TCP/IP akkor miért találták ki a Dantet meg a többi layer2es protokollon működő audio szabványt? És ezt így lehetne folytatni sokáig, amikor a laikusok már rég elvesztették a fonalat. De mindegy, a lényeg az, hogy a TCP/IP-nek teljesen mindegy, hogy a Tidal londoni szerveréről streamelsz-e zenét, vagy az otthoni NASodról az audiofil routereden keresztül, vagy éppen wifin, pontosan ugyanazt fogod kapni. Persze ilyenkor jöhet a ferdítés, hogy de hááát a wifi kártya által generált zaj meg a többi... Ami persze éppen a zongora F# hangjára lesz majd hatással...

A kísérletezéssel nincsen semmi baj egyébként, én is szoktam. Még ezt a kék hülyeséget is kipróbáltam itthon, az USB kábeleket is kipróbáltam, a Paul pang kártyát is ki fogom (ettől egyébként azt várom, hogy full zajmentes legyen a DAC-om max hangerőn is), csak a kísérletezés meg a termékfejlesztés szerintem nem fonódhat ennyire össze. Vagy ha igen, akkor bizony keményen kell állni a sarat és felkészültnek lenni.

Cinemadness
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 113

Hozzászólás Szerző: Cinemadness »

wittao írta:
2019.01.29., kedd 14:31
mgus írta:
2019.01.29., kedd 14:15
Tényleg nem is olyan egyszerű pc-n zenét hallgatni.
Időnként olyan jókat nevetek, pc ami nem tud videót lejátszani :D ,tényleg arra külön videofil pc-t kell építeni?
A Bodor pc-t kifelejtettem a tesztből az is többkörös táppal van megáldva, és talán a videókat is lejátsza, gondolom az audio fájlokkal is elbír, remek választás lehet,és nem kerül annyiba mint a videót nem játszó társa.
Le tud jatszani mindegyik. A kerdes az, hogy ki milyen keppel elegszik meg es milyen hanggal.
De ha valakinek van otlete, hogy egy 300-400W-os videokarit egy Streacom FC10 meretu hogyan lehet betenni gond nelkul, elpuskazni a hot rola es full analog tappal (tehat nem egy picoPSU filleres kapcsi szarral) megtapolni, akkor hajra.
Addig maradnak az integralt megoldasok, vagy a kapcsi tap. Dontse el ki-ki maga mi a fontos szamara es mit aldoz erte.
Senkit sem koteleznek a draga megoldasokra.
Nyilván abba a méretbe soha, de miért kéne egyazon házba tenni rendszerelemeket és full analóg tápellátást? Még a VGA elfér hűtéssel, táp kizárt. Én egy ilyen projektet készítettem, a táp leválasztott külön házban található. Ha tudnátok készíteni 300W terhelést huzamosabb ideig viselő full analóg egységet, egyszerűen saját házat kell neki építeni. Mivel a CPU szinte áll, csak a GPU-t kell etetni, nevesen említett masina 90% GPU load 1080p>2160p maxon 250W alatt eszik.. De valójában ez egy elméleti kérdés, mert ilyen szintű felhasználási mód vagy hóbort, vagy extrém rétegigény. Analóg Audio PC és sokcsatornás mozigép 100%, hogy jobb lesz külön. Az említett HDPlex hibrid, tehát panel-kapcsi és analóg több zajjal szennyezi a környezetét, mint néhány ATX PC táp, amit kifejezetten HTPC-be használunk, használnak minőségre törekvő VGA tulajok. :-)

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4060

Hozzászólás Szerző: juliush »

Ha már klasszikusok a nativedsd-n, van ott pár igencsak jó Harmonia Mundi is!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3609

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

wittao írta:
2019.01.29., kedd 21:07
kaef2 írta:
2019.01.29., kedd 21:01
L5S1 írta:
2019.01.29., kedd 20:07
Ha valaki igazán szuper jó felvételeket akarna venni, keresse a nativedsd.com oldalon a 2X HD nevű kiadó cég felvételeit, a DAC-os topikban már írtam róluk. A hatvanas évek analóg szalagjairól igen gondosan digitalizált DSD256 felvételeik (olyan 50 valahány lehet) nálam messze felülmúlnak bármilyen eddig hallott kereskdelemi forgalomban megjelent DSD felvételt. Ha modern DSD256 felvételt keresne valaki, akkor pedig a legutolsó Lyn Stanley felvételt javaslom szintén a nativedsd.com-ról. Énekes jazz, igen kiváló zenészekkel, közepesen jó (magyar rokonságú) énekesnővel és egészen fantasztikus minőséggel. Ez utóbbi 50 dolláros felvétel, nem olcsó sajnos.
Azt tedd hozzá, hogy kizárólag a jazz rajongók költsék itt a pénzüket! A komolyzenei rész a Naxos és az Ondine kínálatával nem igazán gusztusos. Az kevés hogy valami jól szól.
Jazz és Blues főképpen igaz, de van talán 3 klasszikus is, de azok talán csak DSD128 felvételek, egy orgona válogatás megvan nekem is, az biztosan DSD256.

Az említett Yarlung felvételekről jutottak eszembe, hogy ha valaki zeneileg is magas szinvonalú és technikailag pedig gyakorlatilag a hatvanas évek szinvonalát tökéletesen megőrző felvételeket keres, akkor nézzen szét a nativedsd.com oldalon. Ben Webster, Duke Ellington, Louis Amstrong, Sonny Boy Williamson, Brownie McGhee vagy Zoot Sims koruk meghatározó jazz és blues zenészei voltak. Nem szégyen őket sem "teszteléshez" sem zenehallgatáshoz megvenni. Szerintem.

Az sajnálatos, hogy nem csinálnak még több klasszikus felvételt, valószínűleg nehezebb a megfelelő minőségű szalagokhoz hozzájutni és talán a szerzői jogi helyzet sem tisztázott vagy lehet még számos egyéb oka is.

A 2X HD nagyon részletesen leírja milyen eszközökkel és körülmények között készültek a felvételek. Ha valaki tesztelésre akarja használni őket, akkor azért ez egy hasznos információ. Számomra legalábbis. leborulok.gif
[/quote]

2-t beszereztem, nagyon koszonom a tippet, igazan minosegi darabok valoban!!! Nem gondoltam volna...
[/quote]

Lehet akár csak egy-egy tracket is venni, az tényleg nem egy eszement nagy költség, ha valaki nem akar 20-50 dollárt egy -egy komplett albumra elkölteni, esetleg tudok abban segíteni, hogy szerintem mit érdemes.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

L5S1 írta:
2019.01.29., kedd 20:07
Ha valaki igazán szuper jó felvételeket akarna venni, keresse a nativedsd.com oldalon a 2X HD nevű kiadó cég felvételeit, a DAC-os topikban már írtam róluk. A hatvanas évek analóg szalagjairól igen gondosan digitalizált DSD256 felvételeik (olyan 50 valahány lehet) nálam messze felülmúlnak bármilyen eddig hallott kereskdelemi forgalomban megjelent DSD felvételt. Ha modern DSD256 felvételt keresne valaki, akkor pedig a legutolsó Lyn Stanley felvételt javaslom szintén a nativedsd.com-ról. Énekes jazz, igen kiváló zenészekkel, közepesen jó (magyar rokonságú) énekesnővel és egészen fantasztikus minőséggel. Ez utóbbi 50 dolláros felvétel, nem olcsó sajnos.
[/quote]

Azt tedd hozzá, hogy kizárólag a jazz rajongók költsék itt a pénzüket! A komolyzenei rész a Naxos és az Ondine kínálatával nem igazán gusztusos. Az kevés hogy valami jól szól.
[/quote]

Jazz és Blues főképpen igaz, de van talán 3 klasszikus is, de azok talán csak DSD128 felvételek, egy orgona válogatás megvan nekem is, az biztosan DSD256.

Az említett Yarlung felvételekről jutottak eszembe, hogy ha valaki zeneileg is magas szinvonalú és technikailag pedig gyakorlatilag a hatvanas évek szinvonalát tökéletesen megőrző felvételeket keres, akkor nézzen szét a nativedsd.com oldalon. Ben Webster, Duke Ellington, Louis Amstrong, Sonny Boy Williamson, Brownie McGhee vagy Zoot Sims koruk meghatározó jazz és blues zenészei voltak. Nem szégyen őket sem "teszteléshez" sem zenehallgatáshoz megvenni. Szerintem.

Az sajnálatos, hogy nem csinálnak még több klasszikus felvételt, valószínűleg nehezebb a megfelelő minőségű szalagokhoz hozzájutni és talán a szerzői jogi helyzet sem tisztázott vagy lehet még számos egyéb oka is.

A 2X HD nagyon részletesen leírja milyen eszközökkel és körülmények között készültek a felvételek. Ha valaki tesztelésre akarja használni őket, akkor azért ez egy hasznos információ. Számomra legalábbis. leborulok.gif

Tom40
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 279

Hozzászólás Szerző: Tom40 »

SSS írta:
2019.01.29., kedd 20:27
szerintem ez a stílus nem túl szép. sad.gif
Ez a stilus gyanitom, nem a mostaninak szol, hanem az elmult idoszaknak. Bizonyos temakat itt nem lehet felhozni sajnos, mert szinte tabunak szamitanak, mint a politika. Szandekosan kerulok temakat, pedig szeretem a konstruktiv beszelgeteseket, ha nem ertunk egyet valamiben. wittao turelme szamomra peldaerteku!
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

wittao írta:
2019.01.29., kedd 20:18
:)
A mogottes filozofiat keresed, amit az USB kabeleknel kerestel, azutan az USB kartyaknal?
Ez most az ujabb allomas, az Ethernet kartyake neadjisten modifikalt Ethernet kijaratoke? Hany allomasnak kell lennie meg szerinted, hogy pontot tehessunk az ugyeid vegere? :D
Legtobben szerintem mar inkabb azt mondjak neked, hogy oke Jester igazad van, es zarjuk be ezt a topikot, ugyanazt halljuk egy normal pc-n, nyomtatokabellel, mint egy dedikalt audioPC-n es kesz. Mert te megmondtad, marpedig a USB es USB kabel kozott nincs kulonbseg. Tevedtel, van. Utana jottek az USB-kartyak, miben lennenek masok, mint az alaplapi USB kijaratok, hiszen az USB szabvany az USB szabvany. Ebben is tevedtel, mivel mashogy szol a ket kijaratra kotott rendszer. De belekezdhetunk az Ethernet temaba is, csak szerintem megint 5-10 oldalon ativelo szarakodas menne, aminek a vegere nem lenne semmi. Ja es meg a forumozok eletkedvet is elvenne a cicaharc. Az lenne a legjobb, ha nyitnal egy sajat Jester topikot valahol, es ahol nagyon kivancsiak ezekre a kotekedeseidre, vagy valaki mindenkeppen kesztetest erez arra, hogy teged meggyozzon valamirol, esetleg bizonyitson szakmailag neked valamit ott megtehetne... amugy sikerult szervalnod mar usb kartyat valahonnan? Advesz topikban most van 35-45 korul...
Igen, azt keresem. Tévedtem? Miben is? Továbbra sem bizonyította senki az USB-k közötti hatalmas hangzásbéli különbségeket. Az ellenkezőjét viszont én már két fórumtársnak bizonyítottam akikkel összeültünk 1-1 vaktesztelésre.

Ja és egy jófej fórumtárs amúgy kölcsönadja a PP v2 kártyáját, kíváncsian várom, elvileg a héten megérkezik hozzám. Beszámolok róla mindenképpen :)

Egy kalap alá venni az USB átvitelt és az Ethernet átvitelt azért elég furcsa szakmai szemmel nézve, de mindegy.

Továbbra is fura számomra, hogy ha egy céget képviselsz a fórumon, akkor miért megy át a dolog személyeskedésbe? Szerintem ha egy nyilvános fórumot használtok promóciós célra, akkor bírni kell a kritikát, kérdéseket. Szerintem jogos kérdéseket teszek fel vásárlói szemszögből, amit lehet, hogy más nem mer megkérdezni, mert őt zavarja ha kioktató/lenéző hangnemben kap választ. Engem ez nem zavar különösebben, továbbra is teljesen jogosnak érzem a kérdéseimet egy PC alapú lejátszásról szóló topikban. Ha téged zavarnak a kérdéseim akkor nyugodtan hagyd figyelmen kívül.

SSS
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 121

Hozzászólás Szerző: SSS »

wittao írta:
2019.01.29., kedd 20:18
Jester írta:
2019.01.29., kedd 19:26
wittao írta:
2019.01.29., kedd 19:19

Igen.
És itt mi volna a mögöttes filozófia? A hagyományos hálózati kártyákkal is teljesen hibamentes átvitelt a TCP/IP protokoll ~1970es definiálása óta garantálja.
:)
A mogottes filozofiat keresed, amit az USB kabeleknel kerestel, azutan az USB kartyaknal?
Ez most az ujabb allomas, az Ethernet kartyake neadjisten modifikalt Ethernet kijaratoke? Hany allomasnak kell lennie meg szerinted, hogy pontot tehessunk az ugyeid vegere? :D
Legtobben szerintem mar inkabb azt mondjak neked, hogy oke Jester igazad van, es zarjuk be ezt a topikot, ugyanazt halljuk egy normal pc-n, nyomtatokabellel, mint egy dedikalt audioPC-n es kesz. Mert te megmondtad, marpedig a USB es USB kabel kozott nincs kulonbseg. Tevedtel, van. Utana jottek az USB-kartyak, miben lennenek masok, mint az alaplapi USB kijaratok, hiszen az USB szabvany az USB szabvany. Ebben is tevedtel, mivel mashogy szol a ket kijaratra kotott rendszer. De belekezdhetunk az Ethernet temaba is, csak szerintem megint 5-10 oldalon ativelo szarakodas menne, aminek a vegere nem lenne semmi. Ja es meg a forumozok eletkedvet is elvenne a cicaharc. Az lenne a legjobb, ha nyitnal egy sajat Jester topikot valahol, es ahol nagyon kivancsiak ezekre a kotekedeseidre, vagy valaki mindenkeppen kesztetest erez arra, hogy teged meggyozzon valamirol, esetleg bizonyitson szakmailag neked valamit ott megtehetne... amugy sikerult szervalnod mar usb kartyat valahonnan? Advesz topikban most van 35-45 korul...
szerintem ez a stílus nem túl szép. sad.gif
Eleje: TIDAL -> 2x(RPI + Volumio) ->Chord qtest/2qute
Közepe: 1. (MFA Classic + QUAD520f) 2. (QUAD34 + 306) 3. (Naim Nac32+ HC+ Nap 250)
Vége: Neat Petite, Epos ES14

L5S1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 288

Hozzászólás Szerző: L5S1 »

[/quote]

[/quote]

AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

L5S1 írta:
2019.01.29., kedd 18:58
asebestyen írta:
2019.01.29., kedd 18:18
...Hogy baj-e ez? Én nem tudom, talán. Ha nem tetszik, lehet-e tenni ellene valamit? Szerintem nem, mivel a felvételek ilyen szemlélettel készülnek, legyen az fotó, videó, vagy akár hanganyag. Innentől... szeretni nem kell, de ez van.
Erről már írtál pár hete csak valahogy elsiklottak felette a többiek pedig nagyon fontos dologra mutatsz rá. Még a Yarlung Records is játszik a potikkal. Az első 5 percben lenyűgöző a kapott hang utána le kell kapcsolni. Valamit túlvezérelnek. Ha egy elvakult LP rajongó belefut egy ilyenbe joggal kritizálhatja a digitális vonalat.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
Gondolom szinte mindenki látott HDR rendszer demót. Én egyszer annó a MM-ban láttam, egy baromi nagy színes virágcsokrot vettek HDR kamerával és jelenítették meg HDR hajlított képernyőjű 4k TV-n. Akik megálltak megnézni hosszabban, főleg 50+ párok (érdekes): "jobb a kép, mint a valóság". gondolkodik.gif
Talán a nagy hifizés meg mozizás közben annyi egyezségre juthatunk, hogy az eredetinél jobb nem lehet, max valakinek jobban tetsző (legalábbis adott pillanatban). Hogy lehet ez? Bizonyos olyan részleteket kiemelünk, elmélyítünk, meg ne sértődjön senki, de eltúlzunk amikhez a szemünk, fülünk addig nem szokott, mert a valóságban nincs jelen olyan arányban, akkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nőtt a felbontás, holott tudatosan meghamisítottuk a valóságot. Persze a loudness az a HiFista ellensége papíron. Namost a gyártókat meg lehet hülyének nézni, de pontosan tisztában vannak azzal, hogy az emberi érzékelést hol lehet kicsit megcsípni és annak mi a technikai módja. Igen, azokat a hyper érzékeny érzékszerveket, amik minden műszernél jobbak, pontosabbak, reálisabbak, az általuk adott pillanatban fogott jelek bármeddig agyunkban eltárolhatóak tökéletes állapotban. Szóval miközben a készülékekből kiirtották a szabályozható loudness gombokat, hatásuk fixen beépítésre kerültek az eszközökbe.
Hogy baj-e ez? Én nem tudom, talán. Ha nem tetszik, lehet-e tenni ellene valamit? Szerintem nem, mivel a felvételek ilyen szemlélettel készülnek, legyen az fotó, videó, vagy akár hanganyag. Innentől... szeretni nem kell, de ez van.

MM-ben nem demózunk tévét, ez egy régi szabály...(egyszer megpróbáltam egy 4k-s OLED tévét átállítani az egyedi képbeállításokra és a nálam lévő mérőjelekkel, meg saját 4k cinema kamerával készült HDR felvételekkel beállítani, de nagyon csúnyán elhajtottak. :)

(csak zárójelben: a HDR szabványok kidolgozásában egy magyar cégnek is jelentős szerepe volt)

Nem véletlenül tesznek a tévékre un demó módot, a hifiben a STOCKFISCH RECORDS felvételek általam hallott pár darabja ennek tipikus példái és az un audiofil remasterek többsége a trükkös spektrális dinamika processzálásról szól, és az első 3-4 perc lenyűgöző voltára fókuszál.

Pontosan ezért tervezek olyan (fizetős) stúdió látogatást megszervezni még a tavasszal, ahol a szerencsés kb max egy tucat ember, végigülhet egy 3 napos felvételi, keverési, processzálási, maszterelési szeánszot a stúdióban és aztán mindenféle formátumban (akár analóg szalagon is) hazaviheti az elkészült pár tracket. Ha valaki hallhatja hogy a próbák során hogyan szól a stúdióban élőben a zene, és aztán mi minden történhet az utómunka során a felvétellel, az lehet ezentúl másképpen fogja kiválasztani azokat a zenéket, amikkel tesztelni szokott.

Tom40
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 279

Hozzászólás Szerző: Tom40 »

Egyszer egy hangmernok egy interjuban azt mondta, hogy sosem hallgat otthoni hifit, mert nem ahhoz van szokva a fule. Ugy jellemezte, hogy barmilyen otthoni hifi ahhoz hasonlit, mint egy photoshopolt foto, ami tenyleg nagyon szep, de a valosagban nem igy voltak a fenyek es a szinek. Jo peldak erre a fantasztikus Mate Bence fotoi, aki elmondasa szerint csak annyira nyul bele, hogy azt adja vissza, amire emlekszik. A hasonlatnal maradva, en magam reszerol nagyon szeretem a photoshop-os kepeket, de csak akkor, ha a zold nem szintetikus zold, tehat a szinek termeszetesnek tunnek. Az egyaltalan nem zavar, ha a hifi-m Mate Bence mennyisegben nyul bele a zenebe, de van, aki total felnyomja a szinskalat a TV-jen es a zeneben minden kicsi reszletetre kivancsi, mig nalam inkabb fakobbak a szinek, de szeretem ha eles a kep, tehat hangban is inkabb a "sotet" hangzast keresem. Szoval a lenyeg, hogy izlesrol beszelunk es mindenkinel mashol van a hatar.

asebestyen írta:
Gondolom szinte mindenki látott HDR rendszer demót. Én egyszer annó a MM-ban láttam, egy baromi nagy színes virágcsokrot vettek HDR kamerával és jelenítették meg HDR hajlított képernyőjű 4k TV-n. Akik megálltak megnézni hosszabban, főleg 50+ párok (érdekes): "jobb a kép, mint a valóság". gondolkodik.gif
Talán a nagy hifizés meg mozizás közben annyi egyezségre juthatunk, hogy az eredetinél jobb nem lehet, max valakinek jobban tetsző (legalábbis adott pillanatban). Hogy lehet ez? Bizonyos olyan részleteket kiemelünk, elmélyítünk, meg ne sértődjön senki, de eltúlzunk amikhez a szemünk, fülünk addig nem szokott, mert a valóságban nincs jelen olyan arányban, akkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nőtt a felbontás, holott tudatosan meghamisítottuk a valóságot. ........
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1685

Hozzászólás Szerző: -KP- »

marconi írta:
2019.01.29., kedd 19:22
Jester írta:
2019.01.29., kedd 19:14
marconi írta:
2019.01.29., kedd 18:28
Inkább csak a hülyeség és az értetlenség ellen ágálnak.
Én nem ágálok a teszt ellen egyáltalán pedig boritékolhatom az eredményt mert végigjártam az utat, alaposan hoztam meg a döntésem mit veszek. De örülök ha hallja más is mi a helyzet.
Tehát még egyszer leírom, hülyeség erőltetni a tidalt mert annak a minősége nem csak a lejátszó készüléktől függ hanem az azt kiszolgáló hálózattól, kábelektől, routertől. A file meg egy és ugyan az, mindig, mindenhol.
És mondjuk a wifivel mi a helyzet? Ott nincs galvanikus összeköttetés az eszközök között. Vagy mi a helyzet akkor ha neked audiofil ethernet kábeled van, meg audiofil routered, de a netszolgáltatód közönséges cisco eszközöket használ? Az audio PC-ben tuningolva van az alaplapi hálókártya is? gondolkodik.gif
Wiszont wifi meg nincs benne természetesen! 😁 mondom, ez egy audio pc...
Ilyen ökörségeket is ritkán olvasni, pedig ebben a topikban aztán voltak már aranyköpések...

Hores
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 62

Hozzászólás Szerző: Hores »

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”