wittao írta: ↑2019.01.29., kedd 20:55
Sokan pedig beneznek a topikba es egy szakmai kellemes legkoru eszmecsere helyett puskaporos hordot talalnak es par kenyszerbeteg feketeoves nethuszart, aki gyakorlatban eloremutato eredmenyt vagy a kozosseg fele valami pluszt egy dekat nem tett le.
Ebben komolyat tévedsz.
Mivel újra személyeskedsz és úgy érzem rám (is) értetted a kényszerbeteg feketeöves nethuszár jelzőt, ezért akkor leírom én is a véleményem, de próbálom normális formában.
Nyilván a te nézőpontodból a közösséghez való hozzájárulás az az, hogy minél nagyobb homályt próbálsz teremteni a fejekben, és feltűnni mint audio szakértő a terméked eladása miatt. Az én hozzájárulásom a közösséghez az egészséges szkepticizmus, és a kínos kérdések előhozatala. Ha csak egy embert is sikerül eltántorítanom attól, hogy a normál teszkós árnál drágább ethernet kábelt vegyen és ezzel támogasson egy átverésre alapuló iparágat, nekem már megérte. Ha valaki 2019-ben azt állítja, hogy egyik ethernet kártya vagy ethernet kábel másképpen szól mint a másik az két dolog miatt lehet.
1. Szándékosan hazudik
2. Abszolút fogalma nincs róla hogyan működik
Ebből a második esetet simán elfogadom, de ilyen esetben nehéz valódi szakmai vitáról beszélni egy állítólagos audio PC fejlesztővel. Érdekes, hogy elvileg ugyanabban a szakmában dolgozunk mégis olyan olvasni az elvileg szakmai írásadait mint egy vérbeli IT managernek akinek megnyerő az előadásmódja, de egy valóban szakmabelinek azonnal feltűnik, hogy 95%-ban mellébeszélés és ferdítés amit leír. Nekem semmilyen anyagi érdekem nem fűződik ehhez a fórumhoz, köszönöm szépen jól elvagyok IT mérnökként a szakmában, néhány neves szakmai certtel a kezemben, mint például a Ciscoé. Érdekes módon valamiért nem esett szó a Cisco oktatásain arról, hogy audio átvitelnél milyen speciális órajelgenerátorok kellenek. Jaaaa, lehet hogy azért mert nem kell speciális órajelgenerátor? Persze ilyenkor jöhet a ferdítés a menedzserdumával, hogy háááhááá ha olyan jó a TCP/IP akkor miért találták ki a Dantet meg a többi layer2es protokollon működő audio szabványt? És ezt így lehetne folytatni sokáig, amikor a laikusok már rég elvesztették a fonalat. De mindegy, a lényeg az, hogy a TCP/IP-nek teljesen mindegy, hogy a Tidal londoni szerveréről streamelsz-e zenét, vagy az otthoni NASodról az audiofil routereden keresztül, vagy éppen wifin, pontosan ugyanazt fogod kapni. Persze ilyenkor jöhet a ferdítés, hogy de hááát a wifi kártya által generált zaj meg a többi... Ami persze éppen a zongora F# hangjára lesz majd hatással...
A kísérletezéssel nincsen semmi baj egyébként, én is szoktam. Még ezt a kék hülyeséget is kipróbáltam itthon, az USB kábeleket is kipróbáltam, a Paul pang kártyát is ki fogom (ettől egyébként azt várom, hogy full zajmentes legyen a DAC-om max hangerőn is), csak a kísérletezés meg a termékfejlesztés szerintem nem fonódhat ennyire össze. Vagy ha igen, akkor bizony keményen kell állni a sarat és felkészültnek lenni.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will