Persze, ezért is javasoltam a tidalt.kaef2 írta: ↑2019.01.29., kedd 11:36Ahogy látom, ebből az összehasonlításból, tesztelgetésből csak úgy lehet jól kijönni ha nem vár tőle az ember semmi nagyon konkrét eredményt.![]()
A PC-s lejátszás egy olyan szerteágazó és olyan sokféle technológiával és árszinten megoldható vagy bonyolítható probléma, hogy szinte teljesen esélytelen bármi olyan eredményt kapni, aminek valami igazán általános tanulsága lenne.
Lehet ugye:
0. 1 és 2 (vagy akár 3,4) gépes megoldásokat
1. oprendszereket és azok verziót
2. lejátszó szoftvereket és azok verzióit
3. formátumokat (PCM, DSD) és átmintavételező megoldásokat /Roon, Hqplayer, Foobar, Jriver, stb)
4. hardvereket
5. kiegészítőket, szűrőket, tápokat, órajel generátorokat
6. informatikai infrastruktúra megoldásokat (wifi, drótos különböző fajtái, clockolt router, stb)
7. informatikai kábeleket
8. informatikai eszközök rezgés és izoláció érzékenységét
9. ugyanannak az operációs rendszernek, lejátszó szoftvernek a futását különböző CPU-kon
10. tárolási megodásokat (lokális háttértár belül, kívül vagy NAS)
11 és ezek kombinációit
és még ki tudja hányféle dolgot tesztelni, mert hát ezeknek a dolgoknak mind van beleszólása abba, amit hallunk. A meghallgatás helyszinének és meglévő elemeinek számos egyéb további befolyásolási lehetőségéről nem is beszélve.
Ha már érdemes valami meghallgatást szervezni, úgy hogy tanulsága is legyen, akkor a magam részéről jó gondolatnak tartom a Tidal használatát. Mondjuk akár a Roon alá integrálva is. Így ha hazamegy az ember biztosan ugyanazt a filet és ugyanazon a módon tudja meghallgatni a saját rendszerében. A magam részéről nem érzem túl nagy kompromisszumnak a Tidalt, ha az is lenne azért bőven kárpótol a jelentős mennyisége a hallgatható zenéneknek. A Tidal és a helyben lévő file-ok közötti összehasonlítés is talán felesleges, mert jó esély van rá, hogy az ember nem ugyanazt a verziót, maszteringet fogja hallani. Legkisebb közös többszörösnek elfogadható forrás a Tidal szerintem.
Azzal a hangzásbéli különbséggel, ami Tidal használata során nem egyértelmű egy rendszer megszólalásakor, talán nem is érdemes foglalkozni.
A sokféleség is igaz, ezért mondtam, hogy hallgathatumk saját fájlokat is, csak, hogy tisztaban legyünk az eszközök kimaxolt képességével is.