Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Túlfeszültség védelem, zavarszűrés és egyebek

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Na, szóval, több hozzáértővel is konzultálva (és itt nem Marika nénire gondolok a sarki közértből), mégiscsak úgy néz ki, hogy igazam volt és a simán átalakíthatom a földeletlen konnektoromat földeltté oly módon, hogy a nullát rákötöm a földre is. Persze arra vigyáznom kell, hogy tényleg a nulla legyen az a vezeték.
Sajnos, el kell keserítselek, ettől a konnektor nem lesz FÖLDELT, csak annyit nyersz vele, hogy földzárlat esetén kimegy a biztosíték, és így nem ér áramütés. A klasszikus zavarszűrő földeléshez ez nem alkalmas.

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Tami »

.. Ha fontos a magad és a családod élete, akkor szánj rá pénzt és alakítass ki egy jó védőföld hálózatot és tetes fel Ev relét.
- ez a legfontosabb!!! :taps:
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "

pjotr
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: pjotr »

Átalakítani átalakíthatod, de minek?
A zavarszűrés így is működni fog ahhoz nem kell annyira a védőföld.
A túlfeszvédelemhez meg tényleg hívd fel Lacy barátját és az órától kezdve építess be egy többlépcsős túlfesz/villámvédelmet, az ér valamit.
Látni kéne a hálózatodat, lehet, hogy be lehetne húzni mégegy szálat a védőföldnek.
Ha még régi építésű a ház, akkor az úgy nézett ki, hogy az óránál kötötték le a PEN-ről a nullát meg a földet most is így van, de most már vernek le földelőszondát, ha te a konnektorban kötöd le a védőföldet, akkor azzal csak azt éred el, hogy ha valami megsérül vagy hibás, akkor rázni fognak a fémházas gépek....

Vagyis abban igaza volt a szakértőknek, hogy átlakíthatod a konnektort, de attól még nem lesz védőfölded a konnektorban.
Hosszabítót meg pláne ne használj benne, legalábis olyat ami elér egy olyan konnektorba dugott készülékig amelyben tényleg van védőföld, mert kitudja mekkora lesz a potenciálkülönbség.
Hozzáteszem, hogy én is csináltam már ilyet, de nem ajánlom.
Ha fontos a magad és a családod élete, akkor szánj rá pénzt és alakítass ki egy jó védőföld hálózatot és tetes fel Ev relét.

Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: Enrico Benetti »

Na, szóval, több hozzáértővel is konzultálva (és itt nem Marika nénire gondolok a sarki közértből), mégiscsak úgy néz ki, hogy igazam volt és a simán átalakíthatom a földeletlen konnektoromat földeltté oly módon, hogy a nullát rákötöm a földre is. Persze arra vigyáznom kell, hogy tényleg a nulla legyen az a vezeték.

Vendég

Úgy valahogy...
azaz a nullát a konnektornál ne kösd ösze a földelőcsatival

Sima hosszabítónak meg drága, leginkább ajánlanám a barátomat.
Küldjek privit?

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Akkor az itt elhangzottakból végkövetkeztetést levonva:

1. Ne kössem a földet a nullára.
2. Használhatom amit vettem sima hosszabbítónak, de nem fog túlfesz ellen védeni.

Ez így helyes?

Vendég

Kissé hosszú de leírom, tanulságul:

Még annó (lánykoromban ) mikor háztartásigép-szerelő voltam, kimentem egy mosógéphez, ami rázott a bejelentés szerint.
Ez még anno a "másik" korban volt, Tatramat csehszlovák KGST műremek, ettől minden kitelik címszóval. Szétkaptam, már úgy, hogy csak a bejövő hálózati kábel volt a gépbe kötve, de még mindíg ott virított a fázis a gép fémházán.
Most már nincs más, konnektort kell szétkapni. Na abban ott volt az imént vázolt módszer, miszerint a kék nulla vezetőről egy kis 5cm-es darabbal a földelő érintkezőre át volt hidalva. Igenám, csakhogy a részeges IKV villszer a túlvégén a feketét kötötte a nulla sínre, a kéket meg a fázisra.
Na ekkor már kezdett az ügyfélnek is állni égnek a haja, meg én sem voltam cseppet sem ideges a néni, mert egy idősebb üf. volt, annak köszönhette hogy él, mert Ő még a régi nevelést kapta, azaz mielött gépbe nyúlna huzza ki a konnektorból. Az még hozzá tartozik, hogy a mosógép a fürdőszobában, a kád mellett állt közvetlenül, és kézközelben a kézmosóhoz. :taps:

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

..Van olyan hely, ahol pl. az életvédelem miatt ÉV relé-t is kell alkalmazni, ott pl. ez a nullával összekötött megoldás használhatatlan, mert azonnal leoldana a relé...
- kis pontositas: sose oldana le :taps: - mintha bennt sem lenne az EV/Fi rele

Nem feltétlenül..
Volt egy csomó alkalom, amikor a riasztó trafóját kötöttük, és amikor a földet is bekötöttük lement az a szar. Bárhogy trükköztünk, állandóan leoldott.é Végül ilyenkor, ha van rá mód, egyáltalán, akkor elé kötjük mert különben setét van mindenütt.

- erdekes, akkor az ott meglevo 230-as halozattal volt valami elkotve, ezek az EV/Fi relek nezik kulon a afazis esa null vezeteken flyo aramot, alap esetben ennek meg kell egyeznie, ezt figyelik egy bizonyos modon, es ha ez elter akar egy picurkat is akkor kiold, ez utobbi tipikusan akkor van , ha az aram egy resze nem a nullan megy vissza, hanem a foldelovezeton, vagy kozvetlenul a foldon at, mondjuk az emeri testen keresztul jut a 'foldbe'
- az az eset amikor a dugalynal parositod le a nullat -> vedovezetove, az olyan mintha a normal nullan menne vissza a hibas keszulek okozta szivargoaram stb. {aminek alapesetben nem a normal nullan kellene visszamenni!!!}
- azt amit irsz az elegge erdekes.. de gondolom talalkozol ezeregy esettel munkad kapcsan amitol felall a szor a hatan az embernek.. - holott ez kicsit sem jatek
T A M I . H U

Vendég

..Van olyan hely, ahol pl. az életvédelem miatt ÉV relé-t is kell alkalmazni, ott pl. ez a nullával összekötött megoldás használhatatlan, mert azonnal leoldana a relé...
- kis pontositas: sose oldana le - mintha bennt sem lenne az EV/Fi rele :taps:

Nem feltétlenül..
Volt egy csomó alkalom, amikor a riasztó trafóját kötöttük, és amikor a földet is bekötöttük lement az a szar. Bárhogy trükköztünk, állandóan leoldott.é Végül ilyenkor, ha van rá mód, egyáltalán, akkor elé kötjük mert különben setét van mindenütt.

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

- kis pontositas: sose oldana le - mintha bennt sem lenne az EV/Fi rele :taps:
T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Egyébként kipróbáltam és föld nélkül is működnek, de lehet, hogy így éppenséggel nem szűrnek semmit, azaz teljesen értelmetlenül adtam ki érte a pénzt. Nem tudom. 
Tehát az igazi kérdés az, hogy ismeritek-e az ilyen túlfeszvédő, zavarszűrő konnektorok és hosszabbítók működését, kell-e nekik a föld?

- igy ebben az allapotban biztosra veheted a penzkidobast!! aki ismeri az ilyen szurok elvi kapcsolasat annak nemkell magyarazni
T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Vettem egy túlfesz ellen védő hosszabbítót, valamint egy túlfesz és nagyfrekvenciás zavarokat szűrű konnektort.  A hosszabbító egy egyszerűbb fajta szerkezet, szét ugyan még nem szedtem, de nem volt drága. A konnektor már komolyabb szerkezet, mert nagyfrekvenciás zavarokat is szűri. 
Az a bajaom, hogy mindkettőre rá van írva, csak földelt aljzattal használható, az én tévére, DVD-re, PC-re, stb. használt aljzataim azonban mind földeletlenek.
Az a kérdés, hogy ilyen esetben mi a teendő? Cseréljem ki földeltre a falon lévő konnektort (ez nem lehetetlen, de nem szívesen nyúlnék hozzá) vagy van valamilyen más megoldás is? Vagy hagyhatom figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést?

Mindenképpen csak földeltben használd, azt hogy miért majd a jobban hozzáértők megmagyarázzák (túlfeszt valahol le kell vezetni :taps: ) ! ..

- ha csak ez lenne a bibi akkor megy elmenne, de a foldelovezeton ilyen esetben gyakran nagy fesz.potencialra kerul.. es akkor mas szempontbol is cumivan...
ez igy egyszeruen eletveszelyes uzem. felelotlenseg!!
T A M I . H U

Giraffe
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Giraffe »

Viszont, ha annyira régi a rendszer, hogy nincs eleve földelés kihúzva, akkor sajna az nem biztonságos megoldás.

A konyhában meg a fürdőszobában ott vannak a földelt konnektorok, de szobákban csak földeletlenek vannak. Ebből arra következtetek, hogy a nulla földként való használata járható út. Viszont az is lehet, hogy az egész teljesen felesleges és ezekhez (a hosszabbítóhoz és konnektorhoz) nincs is szükségem a földre. Akkor meg mi a fenének buheráljak, ha nem muszáj?

Egyébként kipróbáltam és föld nélkül is működnek, de lehet, hogy így éppenséggel nem szűrnek semmit, azaz teljesen értelmetlenül adtam ki érte a pénzt. Nem tudom.

Tehát az igazi kérdés az, hogy ismeritek-e az ilyen túlfeszvédő, zavarszűrő konnektorok és hosszabbítók működését, kell-e nekik a föld?

Te Enrico már írtam, hogy csak abban használd, mert azon megy le a túlfesz !

Mindenképpen csak földeltben használd, azt hogy miért majd a jobban hozzáértők megmagyarázzák (túlfeszt valahol le kell vezetni ) !

De most Lacy is megerősített ebben, tehát vigyél oda földet . . . :taps:
TV: Samsung 60D6500; Erősítő: házimozi : Pioneer VSX D912; sztereó : Quad 405; Heed Obelisk Si + X2; DVD: Pioneer DV668AV; DAC: Heed Dactilus; Hivox Lupus; Hangfal: Acoustic Energy Aegis EVO 3 és EVO 1 + center; Deck: Aiwa AD-R450; CD: Pioneer PD 6700; Hálózati szűrő: Belkin SurgeMaster SurgePro - Maximum Serie; Kábelek: Neotech, AudioLink, RG59

Vendég

Természetesen KELLLLL !!!
Ezért nem mindegy, hova kötöd. A nulla vezető az nem földelő vezető. Az hogy bizonyos esetekben ez a fali elektromos elosztónál össze van kötve, az csak bizonyos esetekben járható út. Jópár megopldás létezik még ezen kívül, van külön földelőszondás megoldás, ahol hosszú vascsöveket ütnek le több méte mélyre, és ahhoz van kötve a földelés. Bizonyos esetekben a vízvezeték csőhálozatot használják földelés kialakítására, perszen nem műanyagcsöves rendszernél...
Van olyan hely, ahol pl. az életvédelem miatt ÉV relé-t is kell alkalmazni, ott pl. ez a nullával összekötött megoldás használhatatlan, mert azonnal leoldana a relé.

Az ilyen túlfesz és zavarvédő holmik mind a földelés irányába vezetik le a felesleges jeleket vagy feszültséget, legtöbbször még a bizi kicsapásával egyetemben is..
Mondjuk, ha olcsó a holmi, akkor önkioldós févezető van benne, ami legtöbbször csak 1szer használatos. Hátránya még, hogy ha túl nagy a fesz, az áthúz azon a kis távon, amibe be van építve.

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Viszont, ha annyira régi a rendszer, hogy nincs eleve földelés kihúzva, akkor sajna az nem biztonságos megoldás.

A konyhában meg a fürdőszobában ott vannak a földelt konnektorok, de szobákban csak földeletlenek vannak. Ebből arra következtetek, hogy a nulla földként való használata járható út. Viszont az is lehet, hogy az egész teljesen felesleges és ezekhez (a hosszabbítóhoz és konnektorhoz) nincs is szükségem a földre. Akkor meg mi a fenének buheráljak, ha nem muszáj?

Vendég

Vigyázat !!!!

Az áram nem játék...

Az a megoldás, hogy a nulla vezetőt átkötöd a földelés helyére, tulajdonképpen nem lenne akkora marhaság, abban az esetben, ha eleve NEFH a hálózat.
Igazándiból kellene egy rendes villszer ember, aki megnézi, és esetleg megméri a hálózatot, aztán megmondja, mit lehetne tenni.

Enrico ha kell, van egy nagyon rendes barátom, profi villszer, nálunk is Ő csinálta a hálózat kiépítését (és még nem is égett le a ház :taps: mielött valaki lelőné a poént) szóval ha kell, írj priviben elküldöm a számát.

Giraffe
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Csodálkoznék, ha a falban ott lenne a földvezeték és nem földelhető konnektor lenne rajta...
Tuti, hogy nincs ott a földvezeték, arra gondoltam, hogy a nullát megkettőzném és a földre is rákötném. Találkoztam már ilyen megoldással a másik lakásban.

Hát . . . ez azért nem teljesen egészséges . . .
TV: Samsung 60D6500; Erősítő: házimozi : Pioneer VSX D912; sztereó : Quad 405; Heed Obelisk Si + X2; DVD: Pioneer DV668AV; DAC: Heed Dactilus; Hivox Lupus; Hangfal: Acoustic Energy Aegis EVO 3 és EVO 1 + center; Deck: Aiwa AD-R450; CD: Pioneer PD 6700; Hálózati szűrő: Belkin SurgeMaster SurgePro - Maximum Serie; Kábelek: Neotech, AudioLink, RG59

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Csodálkoznék, ha a falban ott lenne a földvezeték és nem földelhető konnektor lenne rajta...
Tuti, hogy nincs ott a földvezeték, arra gondoltam, hogy a nullát megkettőzném és a földre is rákötném. Találkoztam már ilyen megoldással a másik lakásban.

Giraffe
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Elvileg elég hülyeség, de már találkoztam ilyennel. Azért kérdeztem rá . . .

Giraffe
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Énis.
Ha viszont nincs, akkor mindegy hogy kicseréled-e az aljzatot vagy sem.

Én is így gondoltam, azért írtam ! :taps:

Robotk@
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Robotk@ »

Énis.
Ha viszont nincs, akkor mindegy hogy kicseréled-e az aljzatot vagy sem.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

Giraffe
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Vettem egy túlfesz ellen védő hosszabbítót, valamint egy túlfesz és nagyfrekvenciás zavarokat szűrű konnektort. A hosszabbító egy egyszerűbb fajta szerkezet, szét ugyan még nem szedtem, de nem volt drága. A konnektor már komolyabb szerkezet, mert nagyfrekvenciás zavarokat is szűri. 
Az a bajaom, hogy mindkettőre rá van írva, csak földelt aljzattal használható, az én tévére, DVD-re, PC-re, stb. használt aljzataim azonban mind földeletlenek.
Az a kérdés, hogy ilyen esetben mi a teendő? Cseréljem ki földeltre a falon lévő konnektort (ez nem lehetetlen, de nem szívesen nyúlnék hozzá) vagy van valamilyen más megoldás is? Vagy hagyhatom figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést?

Mindenképpen csak földeltben használd, azt hogy miért majd a jobban hozzáértők megmagyarázzák (túlfeszt valahol le kell vezetni ) ! :taps:

Cseréljem ki földeltre a falon lévő konnektort (ez nem lehetetlen, de nem szívesen nyúlnék hozzá)

Földelés van egyáltalán a falban, mert ha nincs akkor ez ugye nem jó megoldás . . . .
de ha van akkor csináld meg, kb. 10 perc (max.) !

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Vettem egy túlfesz ellen védő hosszabbítót, valamint egy túlfesz és nagyfrekvenciás zavarokat szűrű konnektort. A hosszabbító egy egyszerűbb fajta szerkezet, szét ugyan még nem szedtem, de nem volt drága. A konnektor már komolyabb szerkezet, mert nagyfrekvenciás zavarokat is szűri.

Válasz küldése

Vissza: “Hardver”