Vinkler írta: ↑2018.11.20., kedd 08:06
Az RFT gumiabroncsok egyik fő jellemzője, a hagyományos abroncsokhoz képest, hogy sokkal vastagabb oldalfallal rendelkezik. A különbségek okát főként ebben kell keresni. Ezek az abroncsok nehezebbek is hagyományos társaiknál ezért nő a rugozott tömeg, ami befolyásolhatja a futómű tulajdonságait.
Rugózatlan tömegre gondoltál, szerintem. Igen, ezt szokták felhozni az RFT egyik legnagyobb hátrányakért, a lennebb általad is említett rugózási komfort mellett.
Minimálisan befolyásolhatja az autó dinamikaját, gyorsulását, fékezesét is negatív irányba. Az egyenesfutást persze minimálisan javíthatja. A keményebb és merevebb oldalfalnak köszönhetően a rugózási komfort is csökken, cserébe sportosabb úttartást és jobb kanyarstabilitást kapunk.
Nagy vonalakban kb. ennyi.
Na, akkor az én tapasztalatom: egy jobbfajta futóművel a sokat emlegetett rugózási komfort romlása a nem vagy csak alig érzékelhető. 17 colos felnikre szerelt (tudom, pfuj de kicsik

) RFT és nem-RFT gumik rugózási komfortjában pl. egy F31 esetében semmi különbséget nem tudtam felfedezni.
Ugyanakkor, ami nagyon érdekes, hogy az átlagfogyasztásban szignifikáns eltérést tapasztaltam a nem-RFT nyári gumijaim és az RFT téli gumik között. A mérési körülményekben szerencsém volt, mert a nyárigumikkal az átlagfogyasztást október utolsó két hetére számoltam ki, a gumicsere november 2.-án volt, ugyanazokra a felnikre átszerelve az RFT téli gumikat, az átlagfogyasztás-mérést reseteltem, és november első két hetében újra szamoltattam. Ha emlékeztek (most volt, nemrég) a két időszak között nem volt szignifikáns időjárásbeli eltérés, túlnyomórészt napos, száraz idő volt, november első hetében még mértünk 20fokos napi maximumokat... A használat pedig ugyanaz volt, a napi munkábajárás (napi 100 km oda-vissza), közben reggelente ugyanazokban a dugókban tötymörgés stb.
Nos, az RFT téligumival a fenti körülmények között 13%-kal magasabb lett az átlagfogyasztás, mint a nem-RFT nyárigumikkal.
Sajnos nem tudom megállapítani, hogy ez a futófelület eltérő anyagáből vagy az RFT/nem-RFT-ségből vagy a kettő kombinációjából adódik.
De valószínűsítem, hogy:
- a téligumik magasabb átlagfogyasztást eredményeznek, mint a nyárigumik (azonos, őszi körülmények között)
- az RFT abroncsok magasabb átlagfogyasztást eredményeznek, mint a nem-RFT “normál” abroncsok (szintén azonos körülmények között)
A kérdés még mindig áll: te melyiket kedveled? RFT vagy nem?