Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...
@lehoako: ha a Terminatort bármilyen szinten/szempontból művészfilmnek tartod, akkor a hozzászólásaidat újra kell értelmeznem.
Továbbá, a sorozatok nem egyenlőek a Szex és New York-kal és a Született fekeségekkel, az előbbi 14, a másik 6 éve véget is ért (azóta jöttek újabbak); az előbbit nem láttam, az utóbbiból láttam pár részt és egyáltan nem rossz, igenis felvet társas kapcsolati, gyereknevelési kérdéseket.
Hangsúlyozom, a sorozatok valóban időt igényelnek, könnyen beszippanthatnak, így erősen válogatni kell, de egy jó sorozatot ugyanúgy kár (és butaság) elutasítani, csak azért mert sorozat, ahogyan pusztán filmet elutasítani azért, mert művészfilm.
A művészfilmek között is vannak könnyen befogadhatóak, és a közönségfilmek között is hulladékok, sőt, mindkét kategória nagyobb része hulladék, és igencsak válogatni kell az ocsút a búzától.
Szerintem.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek
13 hours ago, Lemmy9 said:
Ok, Twin Peaks emlegetés megint. Elmagyaráznád nekem, mint nem művészfilmrajongónak az értelmét, a mondandóját, és a végkifejlletét? Google nélkül, szubjektívan. Köszönöm(jük) Illetve bármely művész úr is leírhatja.
A Twin Peaks nekem teljes és totális titokként végződött, nem a sztoriért néztem, hanem a hangulatért (csajom rendszerint paplan alól fél szemmel kukucskálva nézte). Szóval igazság szerint engem ebbe belevittek, csak belecsöppentem, mint vak az orgiába, gyakran azt se tudtam, hol vagyok...
De az, hogy "A baglyok nem azok, aminek látszanak.", az örök patron, összehoz a rajongókkal :-).
- asebestyen
- V.I.P.

- Értékelés: 7982
6 minutes ago, lehoako said:
Nem tudom, hozzáértő vagyok-e mélyszakmailag (valszeg nem), de van válaszom :-).
Nemtom, ki hogy van Szőke Andrással, én leginkább underground, független, (low budget) kísérleti filmesnek hívnám, akinek nézőpontja gyakran karikaturisztikus, nála törvény az oda-nem-illés, a (nekem szimpatikus) esetlenkedés, tesze-toszaság, a "filmgyári" filmek teljes ellentéte. Vannak összeszedettebb (magasabb költségvetésű) alkotásai és (számomra) jelentősebb munkái. A Roncsfilm rendszerváltáskori társadalokritikája és a szenvedés közepén megjelenő börleszkes elemek a felszínen megmosolyogtatnak, de a mélyben nagyon elgondolkodtatóak. Állandó alkotótársa, Badár Sándor is sajátságos karakter, tökéletesen kiegészítik egymást a néha már ökörködésbe átcsapó marhulásban.
Ha a "profi" hollywoodi produkciókhoz képest kéne megítélni, akkor inkább alternatív filmnek mondanám az Európa Kempinget, amely sajátosságaiban megjelenít művészi jegyeket. '93-ban megkapta a Magyar Filmkritikusok Különdíját és Szőke András a Balázs Béla díjat. Kötelező darab.
Szőke András... Nehéz eldöntenem sokszor, hogy zseni vagy csak egyszerűen nincs ki a 4 kerekecskéje... Hogy a filmjei épp szórakoztatnak vagy fél percet se tudok elviselni belőle, hangulat függő. Talán fél úton van a 2 között. Minden esetre egy 2-3 filmből álló Szőke szett haladó szint, kezdőknek semmi szín alatt nem ajánlott.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok
12 hours ago, nemtomm said:
Ahhoz képest, hogy nincs idöd sorozatot nézni, folyamatosan fenn vagy itt a fórumon
Pont ezt írom, napközben ráérek sokszor kevés időre, de egyszerre sokra sajnos nem. Tévém nincs, a 22-es monitoron meg nem szeretném egyszerre több ablakban élni az életemet (szövegszerkesztő (melóhoz), avx (avxhez), film (filmhez) stb... , gugli (guglihoz), hírek (hírekhez) stb. pláne, filmnézés közben nem tudnék rendesen zenét hallgatni :-).
Így is elég a Foobar és az avx között váltogatni...
13 hours ago, MGMART said:
Hozzáértőket kérdezném, hogy a Szőke András féle " Európa kemping " művészfilm?
Nem tudom, hozzáértő vagyok-e mélyszakmailag (valszeg nem), de van válaszom :-).
Nemtom, ki hogy van Szőke Andrással, én leginkább underground, független, (low budget) kísérleti filmesnek hívnám, akinek nézőpontja gyakran karikaturisztikus, nála törvény az oda-nem-illés, a (nekem szimpatikus) esetlenkedés, tesze-toszaság, a "filmgyári" filmek teljes ellentéte. Vannak összeszedettebb (magasabb költségvetésű) alkotásai és (számomra) jelentősebb munkái. A Roncsfilm rendszerváltáskori társadalokritikája és a szenvedés közepén megjelenő börleszkes elemek a felszínen megmosolyogtatnak, de a mélyben nagyon elgondolkodtatóak. Állandó alkotótársa, Badár Sándor is sajátságos karakter, tökéletesen kiegészítik egymást a néha már ökörködésbe átcsapó marhulásban.
Ha a "profi" hollywoodi produkciókhoz képest kéne megítélni, akkor inkább alternatív filmnek mondanám az Európa Kempinget, amely sajátosságaiban megjelenít művészi jegyeket. '93-ban megkapta a Magyar Filmkritikusok Különdíját és Szőke András a Balázs Béla díjat. Kötelező darab.
16 hours ago, Hifilala said:
Ezt komolyan is gondolod?
Igen. Azt gondolom, h az "emberről", mint olyanról a művészfilmekből lehet a legtöbbet megtudni. Felsoroltam azt a pár szempontot, amitől sztem művészi lesz egy film, ehhez kéne még párat gyűjteni, h ne álljunk le félúton, ha már elindultunk.
Egy karakter jellemfejlődése határozottan művészi elem véleményem szerint, az, hogy ez a környezetével hasonló irányba történik vagy azzal épp ellentétes irányban, pl szintén ad egy értelmezési lehetőséget ahhoz, h még jobban belelássunk a karakterbe. Minél mélyebben van a néző beavatva a karakterek "lelkivilágába", annál többet kommunikálnak érzelmekről, gondolatokról, szituációk átéléséről. Nyilván fontos az is, hogy elég sok, mély információt kapjunk, hogy aztán a jellemfejlődést hitelesnek, valódinak éljük meg. Emiatt tartom művészfilmnek ebből a szempontból a Terminátort és a Terminátor 2-t, mert a címszereplő saját jellemfejlődésében eljut arra a pontra, amikor (vigyázat, spoiler következik!!! )kvázi sebezhetetlen és rosszéletű gyilkológépből az eseménysor és élményei hatására először védeni kezdi az embereket, majd konkrétan a védelmükben fel is áldozza magát egy olvasztókohóban. Példát mutat az embereknek egy robot, és amennyire testi képességeiben felülmúlja őket, íme, lelkileg is felér az ő szintjükre, sőt, a legjobbjaik szintjére. Mint sorozatgyártott robotnak, szükségképpen az általában vett ember a példaképe, de mint ennek a SZEMÉLYSÉGNEK, a JÓ EMBER, és ez lelki szocializációjában meg is mutatkozik, karrierje végén emberi önfeláldozásával önmaga válik emberi példaképpé. (Bocsánat, átcsapok egy párhuzammal a Bitrograde által behozott Fincherre, akit én is adok 100-zal, analóg a szitu az Aliens 2. Bishopjával (elsőfilmes Fincher, nagyszerű Lance Henriksen), az önfeláldozó androiddal, akiről asszem csak ekkor derül ki, h android, illetve nagyon hatott rám a Harcosok Klubja, ahol a 2 főhősbe elég rendesen bele enged látni, és ők is jóval túlmutatnak az "akcióhős" kategórián). Ezekkel az ellentmondásokkal fontos kérdéseket tesz fel. Bocsánat a közhelyekért, a film egy könnyen emészthető alkotás (elég pörgős akciófilm), de a korábbi vonulat letagadhatatlan. (Nem vagyok otthon a sorozatokban, de azért ebből asszem mélyebb és tanulnivalóbb emberség sugárzik, mint a Szex és New York vagy a Született Feleségek karaktereiből, pedig azoknak a kibontására komplett évadok állnak rendelkezésre.)
Olyan filmek is vannak, ahol kevésbé mélyen bemutatott szereplők, mint sakkfigurák a táblán, élik sablonos életüket, ugyanolyan gyalogok, bástyák, huszárok, stb krúzolnak a sztoriban, és nagyjából mindenkiről sejteni lehet, h a sztori végéig úgy fog viselkedni, mint egy gyalog, bástya vagy huszár. Nekem ezek a fimek a sztorin kívül kevés üzenetet hordoznak, érdekes sztori annyi van, mint égen a csillag.
A művészet alapvető kérdése sztem, hogy mitől, mikor, milyen az ember, és, h ez a bizonyos ember nekünk miért szimpatikus, semleges vagy antipatikus, illetve, h ez az egész milyen eszközökkel van bemutatva. A film ennek egy vetülete. Természetesen az, hogy az előbbi mondat minden szempontja ütős, elgondolkodtató, újszerű, stb legyen, vagyis egyszerre legyen formabontó ÉS korszakalkotó, kevés filmnek "adatik meg", van, amikor egy filmben NEM az egész produkció nyújt maradandót. Ez természetes jelenség, mégha mindenki a legjobbat akarja, akkor sem lehet minden jobb, mint a tökéletes. Emiatt azokon a fesztiválokon, ahol hozzáértő emberek zsűriznek, kapnak díjat a mellékszereplők, forgatókönyvek, színész, színésznő, szereposztás, stb. (Nem az Oscarra gondolok, az Oscar az Amerikai Filmakadémia díja, odaítélésének szempontjai kevéssé vágnak egybe az én szempontjaimmal vagy a Karlovy Vary Kristály Glóbusz, velencei Arany Oroszlán, a berlini Arany Medve vagy a Cannes-i Filmfesztivál stb. szempontjaival. Ha ezeken díjaznak egy filmet, az erősen valószínű, hogy érdemes rá odafigyelni.)
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6352
49 perce, scaurus írta:
13 Reasons Why 2. évad: az első (hibái ellenére) mély benyomást tett rám, ezért tartok a 2. évadtól, tudja-e azt a színvonalat nyújtani mint az 1.
Megnéztem a 2. évad első két részét. Nos... ez is megerősít abban, hogy vannak sorozatok, amit rögtön sz első évad után nem kellene mindenképp folytatni. Pont azért, mert olyan jó volt, és kerek.
(egyelőre ez tömör vajúdás és tinioktatófilm, de talán lesz jobb is... majd még meglátjuk)
(Azért nagyon drukkolok, hogy a The End of the F***ing World-öt ne jusson senkinek eszébe folytatni... szép, kerek történet, zseniális alakításokkal. Van eleje, és van vége.)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
A sorozatok, írtam korábban is, valóban függőséget okozhatnak, időtrablóak lehetnek, tényleg érdemes válogatni.
Twin Peaks: az eredeti sorozat vége nekem azt mondta, hogy nincs remény, a végén mindig a gonosz győz.
The End the F***ing World: elég jó, együltő helyemben végig néztem, a 8*30 perc gyakorlatilag egy hosszabb film időtartama.
Philip K. Dick's Electric Dreams: az első részt, magam sem tudom miért, végig szenvedtem, nekem lassú volt, didaktikus, a karakterek sorsa érdektelen.
13 Reasons Why 2. évad: az első (hibái ellenére) mély benyomást tett rám, ezért tartok a 2. évadtól, tudja-e azt a színvonalat nyújtani mint az 1.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek
-
Csutka
1 órája, Aszpirin írta:
Csak megemlítem, hátha nem értesültetek róla:
Ma jelent meg a 13 Reasons Why második évadja.
Szigorúan nem művészuraknak való, de az első évad ennek ellenére egy nagyon jól sikerült sorozat lett... szerintem.
Majd meglátjuk, milyen a második - mától elérhető.
Ráadásul az egész évad egyszerre kölcsönözhető!
Katherine Langford nagy választás volt az első részhez.
A semmiből bukkant föl, gyakorlatilag az első szerepe és szerintem kiválóan alakítja.
1 hour ago, Lemmy9 said:
Ok, Twin Peaks emlegetés megint. Elmagyaráznád nekem, mint nem művészfilmrajongónak az értelmét, a mondandóját, és a végkifejlletét? Google nélkül, szubjektívan. Köszönöm(jük) Illetve bármely művész úr is leírhatja.
Igaz én sem vagyok műértő, de nekem is tetszett! Jó a zene, szépen van fényképezve. Érdekes karakterek. Igaz a vége kicsit kusza. Kb. mint a Mátrixban a főhős maga lesz a gonosz, saját maguk negatív oldala (Jin-Jang) Ami tetszett hogy horror nélkül is izgalmas volt, mikor már azt hitted tudod, érted ki volt, hogy volt jött rgy új infó és sutba dobhattad az elméletedet. Főhősünk mindenkivel a saját stílusában próbálta felgóngyölíteni az ügyet (pl. az őrnaggyal sakkozva..).
Aztán lehrt hogy már nem emlékszem jól, kb. 30 éve megetett?
Gyilkosság lólépésben jutott a sakkozásról az eszembe, az is tetszett (anno). Bizánci tűz meg C L-ről..
- Aszpirin
- V.I.P.

Csak megemlítem, hátha nem értesültetek róla:
Ma jelent meg a 13 Reasons Why második évadja.
Szigorúan nem művészuraknak való, de az első évad ennek ellenére egy nagyon jól sikerült sorozat lett... szerintem.
Majd meglátjuk, milyen a második - mától elérhető.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6554
5 minutes ago, nemtomm said:
Ahhoz képest, hogy nincs idöd sorozatot nézni, folyamatosan fenn vagy itt a fórumon
Pont ezért nincs ideje sorozatot nézni.Fórum rulez!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
3 órája, lehoako írta:
. Technikailag nincs időm képernyő előtt lenni napi 1-2 órát, sajnos. . :-)
"Az igazi barát szemből támad."
-
Csutka
6 perce, Lemmy9 írta:
Minek?
Nyomassá inkább valami jó kis norvég (vagy más) sorozatról ajánlást!
Te már úgysem leszel "művész úr". Ne kérdezd meg, hogy miért nem - biztosan nem leszel!
Hozzáértőket kérdezném, hogy a Szőke András féle " Európa kemping " művészfilm?
1 hour ago, lehoako said:
Nem mondom, h nézz Te is több művészfilmet, mint sorozatot, mert esetleg többet fogsz megérteni az életből, de ha jó tanácsot kéne adnom, mondanám.
Ezt komolyan is gondolod?
- Aszpirin
- V.I.P.

“Electric Dreams” - nemrég néztem meg, egész kellemes antológia-sorozat az elgondolkodtató sci-fi kedvelőinek, Philip K. Dick munkáiból. Ajánlom szíves figyelmetekbe.
(minden rész más-más történetet dolgoz fel, kapcsolat közöttük nincs, tehát önállóan is megállják a helyüket a részek)
- Aszpirin
- V.I.P.

22 perce, lehoako írta:
Köszönöm, másvalaki is írta, akinek adok a véleményére, tudom, h van a sorozatokban is minőség, akár Hollywoodhoz képest. Technikailag nincs időm képernyő előtt lenni napi 1-2 órát, sajnos. Nem fikázás, aki akarja, nézze őket, a Twin Peaks-t pl. láttam végig, meg az X-aktákat is, pár kivétellel, és persze a South Parkot. :-)
Épp erről van szó. A “The End of the F*king World” pl. 8 darab 20-30 perc közötti hosszúságú részből áll. Akkor nézel meg egy-egy részt, amikor akarsz. Megnézni pedig szerintem érdemes. A címe ne riasszon vissza, nem művészfilm ☺︎
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1719
9 minutes ago, lehoako said:
Köszönöm, másvalaki is írta, akinek adok a véleményére, tudom, h van a sorozatokban is minőség, akár Hollywoodhoz képest. Technikailag nincs időm képernyő előtt lenni napi 1-2 órát, sajnos. Nem fikázás, aki akarja, nézze őket, a Twin Peaks-t pl. láttam végig, meg az X-aktákat is, pár kivétellel, és persze a South Parkot. :-)
Nem feltétlen kell napi 1-2 órát fixen ott lenni. Amikor van kedv, idő, akkor megnézed.
8 minutes ago, -KP- said:
Már mondta más is, de én is mondom: Manapság a sorozatok bőven elérik, sokszor meg bőven túlszárnyalják Hollywood szintjét. Szerintem kimaradsz jó dolgokból is...
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1719
6 minutes ago, lehoako said:
:-))).
Bocsánat, én meg sorozatokat nem nézek, mert drágább az alvásidőm.
Nem mondom, h nézz Te is több művészfilmet, mint sorozatot, mert esetleg többet fogsz megérteni az életből, de ha jó tanácsot kéne adnom, mondanám.
Már mondta más is, de én is mondom: Manapság a sorozatok bőven elérik, sokszor meg bőven túlszárnyalják Hollywood szintjét. Szerintem kimaradsz jó dolgokból is...
26 minutes ago, Csutka said:
Kezd a topik annyira unalmas lenni, mint a "művészfilmek".
Most vettem észre, hogy folytattak két általam kedvelt sorozatot.
A The 100 az 5. évaddal és a Colony a 3. évaddal már elkezdődött.
Aki még nem látta őket - ajánlom figyelmébe mindkettőt.
:-))).
Bocsánat, én meg sorozatokat nem nézek, mert drágább az alvásidőm.
-
Csutka
Kezd a topik annyira unalmas lenni, mint a "művészfilmek".
Most vettem észre, hogy folytattak két általam kedvelt sorozatot.
A The 100 az 5. évaddal és a Colony a 3. évaddal már elkezdődött.
Aki még nem látta őket - ajánlom figyelmébe mindkettőt.
34 minutes ago, bitrograde said:
Nehezen tudom eldönteni, dícséret avagy sértés akart-e ez lenni? De talán mindegy is.
Egyes korszakokban és helyeken a "művészfilm" hihetetlenül népszerű tudott lenni, persze az amerikai mozi globális térhódítása előtt. A hatvanas évek Új Hullámos filmjeinek egy része hihetetlen kasszasiker, persze saját bekerülési költségéhez mérten, és nem holywoodi mércével. Tudom, hihetetlenül hangzik, de egykor tömegek rajongtak Jack Clayton, Tony Richardson, Truffaut, Godard vagy éppen Vajna és Bergman filmjeiért. Talán mert valami olyat kaptak tőlük, amit a müfaji filmektől nem. Ízlések, ugye...meg ficamok.
Amúgy meg mazochista, Leopold von Sacher-Masoch, A bundás Vénusz szerzőjének tiszteletére. Ha már pornó...
A dráma-líra kérdésről majd inkább este.
Beasszisztálnék összegereblyézni a cédulákat a földről... :-)
A jegyzetelés kronológiai sorrendjében:
1.) " amiben az alkotó önkifejezése a magasan elsődleges szempont, minden más előtt."
2.) egyedi látásmód (Biti írta Coenékre, de általános érvényű)
3.) hozzányúl-e vagy sem a filmes konvenciókhoz (nekem MINDEN benne van ebben a technikától, kameramozgástól, párbeszédektől, jellemfejlődéstől az új hőstípusig minden (Pl.: ahogy egy, az emberiség elpusztítására küldött robot a végén feláldozza magát a szeretteiért és az emberiségért.) és nyújt-e valami újat, vagy csak nagyon ügyes legújabb bőr lesz egy kész stílusban. (Picit rokon az előzővel.)
4.) mennyi líra van benne, a sztori elmesélése cél vagy eszköz (nagyon pongyola, de egyelőre rugalmas).
2013-as a Tajtékos napok, (L'écume des jours), persze, h Boris Vian. Amiatt kéredzkedik ide, mert látványában Wes Anderson / Tim Burton-nívó LAZÁN, csak benne van a Coenes végletekig ambivalens és már-már a nézőnek frusztráló snittrobbanás. (Nekem pl. kifejezetten.) Gondry zsenialitása már azzal megvan, h hitelesen viszi vászonra Vian vizualitását. Vian szürreális vizualitását.
Ez az ajánlója:
"Egy olyan világban, ahol fahéjas cukor illatú rózsaszín bárányfelhőkön is lehet utazni, vagy olyan kocsikon, amelyeknek nincs kereke, hanem rezgő lábakon haladnak előre, Colin, a tehetős fiatalember, a koktélzongora feltalálója mindennél jobban vágyik a szerelemre. Olyan lányt keres, akit őszintén tudna szeretni. Legjobb barátja, Chick, valamint szakácsa Nicolas közreműködésével megismerkedik az elragadó Chloé-val és szárba szökken szerelmük Duke Ellington híres "Mood Indigo" dallamaira. Az egymás iránt fellángoló érzelmeik mindenen felülemelkednek, szerelmük humorban, bolondosságban sincs híján. A szerelmüket beteljesítő álomszerű esküvőjükön arról is biztosítják egymást, hogy az életükben esetlegesen felmerülő nehézségeket közösen győzik le. A nem várt fejlemények azonban sokkal hamarabb következnek be, mint várnák. Chloé hirtelen megbetegszik. Lótuszvirág nő a mellkasában. Az orvosi kiadások okán elszegényedett Colinra vár a feladat, hogy sajátos, egyedülálló gyógymódokat kifejlesztve megmentse imádott szerelmét. "
Na, aki ezt írta, az nem tudja megkülönböztetni az epikát, a lírát meg a drámát.
Amúgy a művészet nem való ám mindig mindenkinek. SZVSZ.
1 hour ago, MGMART said:
Olvasva a "mi művészfilm mi nem az" ( ez elég Besenyő Pistabácsis ) hozzászólásokat olyan mintha egy szabadegyetem online kurzusába csöppentem volna bele
Nyilván ha az ember csak magasabb röptű darabokat néz, akkor felmerülhet benne egy kutúrmisszió gondolata.Nem lesz egy hálás feladat és nem is fog széleskörű elfogadásra találni, mert alapvetően az emberek többségében nem talál befogadásra az a filmes nyelv amit ezekben a rendező és társai használnak.Mindig is szűk nézőközönsége volt a műfajnak és valljuk be, hogy némelyik darab megtekintése szimpla mazohizmus.
A tudás fájának gyökerei keserűek, de gyümölcsei édesek.