Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- Kriss
- Újonc fórumos
- Értékelés: 1
Kábelezzünk
Sziasztok!
Milyen kábelt ajánlanátok (összekötő/átalakító ( TUCHEL )):
5pin DIN - 5pin DIN audió
5pin DIN - 1/2 pár RCA (csak bemenetre kellene) audió
6pin DIN - 6pin DIN "táp"
Ha még kapható vagy ha építeni jobb ár/értékben, akkor milyen márkájú alkatrészekből?
Kábelezzünk
Itt mértek is.
Azonban, az én árszintemen szerintem nem hallható a különbség.
https://www.qacoustics.co.uk/blog/2016/ ... -benefits/
Kábelezzünk
Rudolf kábeleit nem kell cserélgetni mert önmagukban jók, nagyon jók.
Önmagukban jók oda, ahova. Nem bárhova, megkérdőjelezve bármi más létezését. Csak és kizárólag valahova és csak oda. ...és ne feledjük, az inspirációt a "capcara" és a véletlen szűlte.
Egyebekben mindenki olyan huzalból készít kábelt, ami van neki, vagy amihez hozzá tud jutni. Én véletlenül régí huzalokhoz jutottam hozzá, ennyi a történet.
"Áldozat nélkül nincs veszteség"
- viri
- V.I.P.
- Értékelés: 1653
Kábelezzünk
Korábban volt szó e témáról, néhány bejegyzést bemásolnék, a szerzők utólagos engedelmével.
Én éppen ezért azt mondom, hogy csakis a próba! Hiszen ha az egyik szakit hallgatod úgy tűnik igaza lehet, aztán a másik az ellenkezőjéről is megtud győzni elméletben.
Tegnap egy könyvesboltan egy könyvbe belelapoztam, és esküszöm itt nyílt ki, le is fényképeztem, ezért szó szerint tudom idézni: "Egyetlen gramm tapasztalat többet ér egy tonna teóriánál" DEWEY
Azóta spcl-re tudtam váltani, ráadásul lett belőle még egy páram, pont a napokban készülök próbát tenni vele. Abban igaza van Füleleknek, hogy a két pár árából lehetne venni egy jobbat, ami vszínű még jobb eredményt hozna.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
Kábelezzünk
Korábban volt szó e témáról, néhány bejegyzést bemásolnék, a szerzők utólagos engedelmével.
by Dragonweed
Elküldve: Szerző: dragonweed on 2017 január 27 - 22:57 itt TMP Audio
Amint az előző hozzászólásból kitűnhetett, ez egy kétélű fegyver. Vannak, lehetnek esetek ahol jelentős javulást eredményezhet, de az ellenkezője is előfordulhat.
Sok mindentől függ, például -ahogy említettem- hogyan volt tervezve, hangolva a váltó, egy vagy kétkábeles üzemmódban.
Figyelembe kell venni a megnövekedett kábelkapacitást (kettőskábelezésnél kétszeres kapacitást "lát" az erősítő), ami hosszabb vezetékeknél problémát okozhat erre érzékeny erősítőknél.
Függ még a kábelek minőségétől, "sajáthangjától", ugyanolyan kábelt használunk-e a mélyszekcióhoz mint a magashoz, vagy más típusút.
Ahogy nagyon sok esetben audio készülékek összehangolásánál, univerzális recept, megoldás itt sincsen.
Ha a dobozunkon ki van vezetve mind a két hangszóró csatlakozása érdemes eljátszani vele, vastagabb többeres vezetékkel a mélyekhez, vékonyabb, esetleg egyeres kábellel a magashoz.
Gondolom tapasztaltátok már, hogy bikábeles dobozoknál még a pár cm-es összekötőkábel, "jumper" cseréje is változtathat az eredő hangminőségen.
Ha a dobozon nincs kettőskábelezési lehetőség, akkor is meg lehet próbálni külön érpárral bekötni a magas váltót, de ebben az esetben fel kell készülni arra, hogy esetleg módosítani, finomhangolni kell a váltóelemeket mind a mély, mind a magas oldalon.
Itt mérések nem sokat segítenek, a különbségek csekélyek, de általában jól hallhatók.
dragonweed, on 27 Jan 2017 - 23:44, said:
Az értelme az lenne, hogy elkerüljék a hangszórókábelben keletkező modulációs torzításokat. Szimpla kábelezésnél a két hangszóró visszatérő (negatív vezetéke -is) közös. Így a mélyhangszóró nagyáramú negatív pólusa a kábel ellenállása miatt a hangdoboz oldalon nem nulla potenciálon van, hanem az áram x ellenállás által generált - bár alacsony- hangfrekvenciás feszültségen "ül".
Mivel szimpla kábelnél ez a pont a magashangszóró negatív pontja IS, így belátható, hogy az -mivel annak potenciálja nem nulla- a mélyhangszóró árama és a kábelág ellenállása által létrejött feszültség által amplitúdóban folyamatosan modulálódik, változik, ez pedig torzítást okoz a magastartományban.
Ez a jelenség kettőskábelezésnél is fennáll, azzal a különbséggel, hogy ott a mély és a magashangszóró -mivel külön érpáron haladnak-, a negatív ágban CSAK a saját hibafeszültségét látja, egymásra nem hatnak, egymást nem modulálják. Ebből is adódik, hogy szimpla kábeles dobozt kettősre alakítva sokszor - a keresztmoduláció "dúsító" hatásának hiánya miatt- a két hangszóró különválik, az addigi -bár hibás- kölcsönhatás közöttük megszűnik.
by Viri
Elküldve: Szerző: viri on 2017 május 06 - 19:01 itt Hifi
Kis kedvcsinálónak szánom az alábbi bejegyzést
Ezer éve nem próbáltam a kettős kábelezést, de nemrég Vikunya fórumtársnak köszönhetően kaptam egy ugyan olyan kondo ksl spcII. kábelt, mint amit kb. 8 éve használok hf kábelnek. Emlékeim szerint nem mindig volt egyértelmű a kettős kábelezés előnye, hát, most teljesen egyértelmű. Szkeptikusan álltam hozzá, nem is volt semmilyen elvárásom, (főleg azért vettem, hogy ha nem válik be, akkor a rövidebb ksl tápokat majd hosszabbra cseréljem) indítottam, és néztem magam elé, kezem a léptető gombon, de nem tudtam megnyomni Meglepően nagy felbontás növekedés, egyszerűen még több apró árnyalat bukkant fel, atom stabil, pedig a VcII ic kábel óta már nagyon kimunkált, életszerű hangszerhangok vannak, de ez tovább nőtt, várakozáson felüli állapot, bármit rakok be. Friss az élmény, ma próbáltam először, negatív hatása semmi sincs, szóval annyira egyértelmű, hogy gondoltam megosztom Veletek, hátha pár ember kedvet kap, már megérte. Persze ksl volt a jumper is, és mégis ez van...
-----------------------------------------------
Ezek a gondolatok - és a példa - szerintem érzékeltetik, hogy nem elvetélt ötlet kipróbálni, ahol lehet. A változás melyet okoz, lehet előnyös. Nyilván nem mindenhol...
.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
Kábelezzünk
Ha pont ugyanolyan kábelt használunk még egy szettet, akkor ugyebár kétszer annyit költöttünk. Ha egy pár kábelt vennénk ebből az összegből, akkor feltehetőleg egy sokkal jobb kábelt vennénk, ami eleve jobban szól.
De van némi műszaki indok is bizonyos esetekben: A mélyhangszóró back emf (electromotive force) tulajdonsága, azaz visszafelé is pumpál hangfrekvenciás jelet, ami az erősítő visszacsatolásán keresztül a bemenetre jutva modulálja az eredeti bemenő jelet, igaz, csak kismértékben, de nagyon kellemetlen torzítást okozva. Minél kisebb az erősítő kimeneti ellenállása (minél nagyobb a damping factor -csillapítási tényező), annál kevésbé zavaró ez a torzítást okozó hatás. Minél nagyobb a hangszóró átmérője, hatásfoka, és persze a membrán kitérése, annál nagyobb a zavaró jel. A nagyon kicsi kimeneti impedanciával bíró valamint a nulla visszacsatolással rendelkező erősítőknél nincs ilyen probléma (persze más probléma meg ugyanúgy van, ez csak egy hangminőség változtató paraméter a sok közül, (mielőtt valaki nekem esik)
Tehát pl. a Monolith hangsugárzónál (meg a többi képen látható cuccnál) indokolt a kettős csatlakozó, de nem a kettős kábelezés miatt, hanem a kettős erősítés lehetősége miatt.
- DHT1
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 162
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Példa van pro és kontra
Néhány "gagyi" hangsugárzó, melyeken - nyilván parasztvakítási céllal - egy párnál több csatlakozó található...
Martin Logan Neolith
Az AN-E nek van kűlső váltós verziója.
ZETA ZERO
PMC MB2 SE
Audio Note AN-E
72audio.com
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Ugyan azt a kábelt duplázva, ha valaki megmondja 10-ből 7-szer, hogy most bi-vagy sima, ráíratom holnap a házamat
Van kéznél 30 napnál frissebb tulajdoni lap?
Kábelezzünk
Most meg te kötözködsz
Nekem van maximál áram az egyes komponensekre.
Mindenből van jobb, meg drágább.
Nem azért van 25 éves erősítőm, mert erre futja. A maximál áram alatt kipróbáltam sokmindent, ez maradt.
Hf kábelt is kerestem 5eFt/méterig, de nem találtam olyat, ami a mostanit leváltaná.
Tekerek ebből még kettőt és megduplázom.
Közgazdász vagyok, ha a hasznossága a bekerülési ár és az élvezeti függvényem <1 arányát adja, akkor itt leírom is megkövetlek.
Ok. Akkor majd írd meg mi volt a rosz! A kábel vagy az erősítő? Esetleg mindkettő?
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1215
Kábelezzünk
Ugyan azt a kábelt duplázva kipróbálom.
*
Ha egy kábel változtat a jelen, akkor szerintem nem jó kábel.
Valaminek a hibáját a láncban egy kábellel javítani? Mi értelme?
A hibás láncszemet kell megkeresni.
// általában az erősítő az, szerintem //
Ok. Akkor majd írd meg mi volt a rosz! A kábel vagy az erősítő? Esetleg mindkettő?
Kábelezzünk
Ugyan azt a kábelt duplázva kipróbálom.
*
Ha egy kábel változtat a jelen, akkor szerintem nem jó kábel.
Valaminek a hibáját a láncban egy kábellel javítani? Mi értelme?
A hibás láncszemet kell megkeresni.
// általában az erősítő az, szerintem //
- SoundMania
- V.I.P.
Kábelezzünk
Ilyen lehet, amikor én kondit tesztelek.
Nekem sem hisznek, én meg neked nem.
Kipróbálom, de nem hiszem el - és fizikai magyarázata sincs.
Nekem ebből károm nem lesz.
Én meg már hallottam elégszer.
- SoundMania
- V.I.P.
Kábelezzünk
Ha kábellel kell változtatni a hangzáson, akkor baj van.
Ez már csak kötözködés a részedről!
Próbáld ki inkább! A saját fülednek talán jobban hiszel.
Kábelezzünk
Ilyen lehet, amikor én kondit tesztelek.
Nekem sem hisznek, én meg neked nem.
Kipróbálom, de nem hiszem el - és fizikai magyarázata sincs.
Lett egy házam?! Tehermentes ugye ?! Akkor tesztelhetsz.
De tudod mit?! Biztosra nem fogadok.
Kábelezzünk
Ha kábellel kell változtatni a hangzáson, akkor baj van.
Változtat a hangzáson, ami vagy jobban tetszik, vagy nem. Választhatsz. Hangolási lehetőség, ha úgy tetszik!
- SoundMania
- V.I.P.
Kábelezzünk
Ezt meg nem hiszem el
Ugyan azt a kábelt duplázva, ha valaki megmondja 10-ből 7-szer, hogy most bi-vagy sima, ráíratom holnap a házamat
Lett egy házam?! Tehermentes ugye ?! Akkor tesztelhetsz.De tudod mit?! Biztosra nem fogadok.
Kábelezzünk
Mi értelme van a magashoz és a mélyhez külön kábel, ha a kábel mindenhol jól szól?
Változtat a hangzáson, ami vagy jobban tetszik, vagy nem. Választhatsz. Hangolási lehetőség, ha úgy tetszik!
.
Kábelezzünk
Ezt meg nem hiszem el
Ugyanolyan kábelt használva a mélyhez is meg a magashoz is, mindig volt jól meghallható javulás.
- SoundMania
- V.I.P.
Kábelezzünk
Autós topic-ban írod: "mindenféle zenével jól szóljon"
Mi értelme van a magashoz és a mélyhez külön kábel, ha a kábel mindenhol jól szól?
Milyen kábel az, ami a mélyhez jó, magashoz nem, és külön egyet bekötsz, ami a magashoz jó, mélyhez nem
Egy rendes kábel kell és kész.
Ártól függetlenül.
Ha "valamihez" jó, akkor hozzáad(elvesz) a jelből, tehát szar.
Szerintem . . .
Két külön dologról van szó. Ott a kábelek fontossága volt a kérdés , itt meg , hogy érdemes-e bikábelezni. Véleményem szerint érdemes lehet.
Ugyanolyan kábelt használva a mélyhez is meg a magashoz is, mindig volt jól meghallható javulás.
Aztán, hogy ezt ki mire értékeli?! Az ezután legyen az Ő gondja.
Egyébként a biamp kérdés is felmerült.
De erre is van egy példám. Ismerős olcsó kábelekkel biampban hajtotta a dogozát.
Aztán vett egy drágább kábelt. Konkrétan AN-L-t. És kikötötte az egyik végfokot mert most az egy kábellel is jobban szól.
Kábelezzünk
Példa van pro és kontra
Néhány "gagyi" hangsugárzó, melyeken - nyilván parasztvakítási céllal - egy párnál több csatlakozó található...
Martin Logan Neolith
ZETA ZERO
PMC MB2 SE
Audio Note AN-E
.
Kábelezzünk
Autós topic-ban írod: "mindenféle zenével jól szóljon"
Milyen kábel az, ami a mélyhez jó, magashoz nem, és külön egyet bekötsz, ami a magashoz jó, mélyhez nem
Egy rendes kábel kell és kész.
Ártól függetlenül.
Ha "valamihez" jó, akkor hozzáad(elvesz) a jelből, tehát szar.
Szerintem . . .
- SoundMania
- V.I.P.
Kábelezzünk
Sajnálom, hogy nem ment át a hozzászólásom azon lényegi mondandója, miszerint némelyek (most épp Soundmania-ra gondoltam) elképesztő magasságban húzzák meg a "hallgatható" hangszórókábelek árszínvonalát, majd egy laza mozdulattal ezt megduplázza a bikábelezés szükségességével.
Meggyőződésem, hogy vannak olyan hangszórókábelek, amelyek mellé értelmetlen még egy pár kábelt csatlakoztatni.
Mindenki amúgy azt csatlakoztat, amit akar....
Zoli, mi van veled?! Ki beszélt itt konkrét termékről?! Pláne árszintről?! Vagy úgy csinálsz mint a nyuszika a viccben?
Mire odaér már csak annyit mond : B@szd meg Farkas!
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
Kábelezzünk
Magas kategóriás hangfal már elvétve is alig fordul elő szeparált hangváltó csatlakozással (2pár pláne 3pár csatlakozóval). Ennek másik oldala, bikábel végű mono kábel,hangfal oldalon 4, erősítő oldalon 2 csatlakozóval se nagyon található márkás kábelgyártónál.
Magico M6 http://magico.net/product/m6.php 172ezer dollár (kb.43,6millió (!) Ft)
egy pár csatlakozó
Kábelezzünk
Elösmerem, SoundMania kábelezési árszinjén még nem volt alkalmam ilyen jellegű összehasonlításra.
Magas kategóriás hangfal már elvétve is alig fordul elő szeparált hangváltó csatlakozással (2pár pláne 3pár csatlakozóval). Ennek másik oldala, bikábel végű mono kábel,hangfal oldalon 4, erősítő oldalon 2 csatlakozóval se nagyon található márkás kábelgyártónál.