Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló
Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló
A nagyon hideg semmi gond, a nagyon meleg, kérdés mennyi az annyi? A trafók általában (biztonságiak biztos ) F hőosztályú anyagból készülnek, ami 155C max. Persze ez nem környezeti hő, hanem belső max hő, amit mérni kívülről szinte lehetetlen. Ha trafó környezeti szellőzés biztosított 60C fokos környezetben és nincs agyon terhelve (padlás nyáron, erős napsütés) akkor szerintem nem gond.
Köszönöm!
A tervezett hely egy árnyékolt terasz egyik sarka a villanyóra alatt.
longkft.hu/audioblog/
Valószínűleg buta kérdés, de inkább mégis megkérdezem:
Van-e bármi követelmény, extra igény, ha a leválasztótrafót házon kívül - száraz, ám nyáron nagyon meleg, télen fagyos helyen - szeretnénk elhelyezni?
A nagyon hideg semmi gond, a nagyon meleg, kérdés mennyi az annyi? A trafók általában (biztonságiak biztos ) F hőosztályú anyagból készülnek, ami 155C max. Persze ez nem környezeti hő, hanem belső max hő, amit mérni kívülről szinte lehetetlen. Ha trafó környezeti szellőzés biztosított 60C fokos környezetben és nincs agyon terhelve (padlás nyáron, erős napsütés) akkor szerintem nem gond.
mivel hosszú "csak" egy nagy leválasztó toroidot akar, azt toroid trafógyártóknál meg lehet rendelni, akár impregnálva is...
Valószínűleg buta kérdés, de inkább mégis megkérdezem:
Van-e bármi követelmény, extra igény, ha a leválasztótrafót házon kívül - száraz, ám nyáron nagyon meleg, télen fagyos helyen - szeretnénk elhelyezni?
longkft.hu/audioblog/
Ha valaki kicsit mélyebben akar turkálni a leválasztó trafós tudásban, akkor egy fontos szempontot kell figyelembe venni. A leválasztó trafó legyen kis belső ellenmállású, azért hogy ne lehessen dinamika korlátozó, ne változzon a szekunder feszültsége terhelés változáskor, továbbá legyen keskeny-sávú is, azért, hogy a felharmonikus zajkomponensek minél nagyobb csillapítással kerüljenek a szekunder oldalra. Ezt a két szempontot éppen hogy a toroidokkal nem egyszerű tartani, mert azoknak kicsi a szórása. A szórás növelése a legegyszerűbb módja az alacsony felső sávszélességnek.Ennek ellenére a passzív leválasztó trafós kondicionálókba toroidot szoktak pakolni, sok esetben éppen a Plitron NBT technológiás trafóját. Itt kicsit trükkösen, lemezelés(?), tekercselés(?) módon van rásegítve keskenyebb sávszélességre.https://www.plitron.com/custom-toroidal ... tioning-2/
nbt.pdf
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1329
Gondolod, hogy ezekben a gyári eszközökben a betett leválasztó toroid trafón kívüli cuccok egyedi válogatott hangolást igénylő, hosszasan kikisérletezett szerkezetek, amik nagyban befolyásolják a kapott hangot?, vagy inkább csak az eladhatóságot és marketinget javító díszítések?
Illúziókat kergetsz!
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1760
mivel hosszú "csak" egy nagy leválasztó toroidot akar, azt toroid trafógyártóknál meg lehet rendelni, akár impregnálva is. Aztán kerít hozzá egy dobozt.
/A diy pláne egy példányban, az legtöbbször többe /többszörösébe/ kerül mint a kiváltani szánt gyári valami, ha egyáltalán képes azt valamennyire másolni. Ha a diy fejlesztési kísérletezési fázisok után 5...10. példánynál lesz használható, akkor meg ... /
Gondolod, hogy ezekben a gyári eszközökben a betett leválasztó toroid trafón kívüli cuccok egyedi válogatott hangolást igénylő, hosszasan kikisérletezett szerkezetek, amik nagyban befolyásolják a kapott hangot?, vagy inkább csak az eladhatóságot és marketinget javító díszítések?
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Annyi ügyes hozzáértő van a fórumon, összedobhatnátok egy elérhető alkatrészekből álló DIY építhető tápszűrő tervet, az anyagára tizedéből megállna
mivel hosszú "csak" egy nagy leválasztó toroidot akar, azt toroid trafógyártóknál meg lehet rendelni, akár impregnálva is. Aztán kerít hozzá egy dobozt.
/A diy pláne egy példányban, az legtöbbször többe /többszörösébe/ kerül mint a kiváltani szánt gyári valami, ha egyáltalán képes azt valamennyire másolni. Ha a diy fejlesztési kísérletezési fázisok után 5...10. példánynál lesz használható, akkor meg ... /
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1760
401eFt egy 6,9kVA-es toroid trafóért?
Annyi ügyes hozzáértő van a fórumon, összedobhatnátok egy elérhető alkatrészekből álló DIY építhető tápszűrő tervet, az anyagára tizedéből megállna
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
A legjobb megoldás pedig az lenne, ha a Xindak szűrőjének 1:1 áttételű leválasztótrafóját kivennénk és azt önmagában (a Xindak szűrőegységei, csatlakozói nélkül) a P10 elé kötnénk - és ez nem vicc.
401eFt egy 6,9kVA-es toroid trafóért? akkor inkább gyártass le egy hasonló méretű 6kVA-es 400V/2x200V-os toroid trafót. azért 400Vprimer, hogy ha arra 230V-ot teszel nem fog búgni, (szekunder így lesz 2x115V) egyébként meg ne terheld csak max 1kW-al és valóban csendes lehet, és nem lesz dinamika korlát sem. Persze a relével kapcsolt NTC-t nem szabad kihagyni a primer oldalon, mert lerántja a társasházat is.
Nekem ebből a készülékből van kettő is: https://www.hazimozigyor.hu/xindak_xf_2 ... szuro_5760
Egy barátomnál járt - Ő végül a P10-et vette meg. Emlékezetem szerint úgy jellemezte viszonyukat, hogy "annak (P10) picit finomabb a hangja".
Amiben viszont a Xindak-ot nehéz lenne felülmúlni az az energiák, dinamikai különbségek közvetítése. Emellett kiváló a sávszéleken és a zenékben a csendes részeknél igazi mély csend van.
Ár/értékben nem tudok jobbat - komoly előrelépést hoz. Mikor első alkalommal hasonlítottuk össze egy 200 eFt. értékű elosztóval, nem volt kérdéses a továbbiakban az ilyen szintű tápkütyük létjogosultsága
A legjobb megoldás pedig az lenne, ha a Xindak szűrőjének 1:1 áttételű leválasztótrafóját kivennénk és azt önmagában (a Xindak szűrőegységei, csatlakozói nélkül) a P10 elé kötnénk - és ez nem vicc.
longkft.hu/audioblog/
Van egyáltalán más olyan gyártó akinek minőségben a P10-hez hasonló tápgenerátora van, vagy ez a “best buy”?
Nekem ebből a készülékből van kettő is: https://www.hazimozigyor.hu/xindak_xf_2 ... szuro_5760
Egy barátomnál járt - Ő végül a P10-et vette meg. Emlékezetem szerint úgy jellemezte viszonyukat, hogy "annak (P10) picit finomabb a hangja".
Amiben viszont a Xindak-ot nehéz lenne felülmúlni az az energiák, dinamikai különbségek közvetítése. Emellett kiváló a sávszéleken és a zenékben a csendes részeknél igazi mély csend van.
Ár/értékben nem tudok jobbat - komoly előrelépést hoz. Mikor első alkalommal hasonlítottuk össze egy 200 eFt. értékű elosztóval, nem volt kérdéses a továbbiakban az ilyen szintű tápkütyük létjogosultsága
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Okto Research DAC8 Stereo
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z++ / WW Platinum
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Okto Research DAC8 Stereo
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z++ / WW Platinum
Ezt a kérdést természetesen én is többször feltettem magamnak....
Érdekes volt olvasni amit írtál, mert kb. én is itt tartok most, mint te anno, hogy elégedett vagyok a komponenseimmel, jó a mozi és a sztereo is, és egyre jobban foglalkoztat a tápellátas kérdése (természetesen a hifi továbbfejlesztése a fő cél). Minél többet olvasok a témában, annál inkább oda lyukadok ki, hogy az aktív tápolás a legjobb megoldás (a tápösvény után), és ezen a téren a P10 viszi a pálmát. Van egyáltalán más olyan gyártó akinek minőségben a P10-hez hasonló tápgenerátora van, vagy ez a “best buy”?
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
Ém kifejezetten nem ajánlom a sima pvc szigetelésű bolti egyeres vezetéket, létezik halogénmentes szigetelős verzió, minimális árkülönbséggel, az lényegesen jobb megoldás. eurokabelponthu
Itt van egy csomó halogénmentes szigetelős rézvezeték. Tudnál konkrét típust is ajánlani?
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
A kérdés szerintem mindig az, hogy az a pénzt más komponensre fordítva nem-e érhető el nagyobb hatás
Ezt a kérdést természetesen én is többször feltettem magamnak. Kábelek vásárlásánál, meg a biztiknél is. Főleg akkor, amikor a magamnak korábban meghúzott, egy-egy kábelre szánt összeget túlléptem. Arra jutottam, hogy lehet, de ha végig akarom járni a rendszerem fejlesztésére tervezett utat, akkor csak a sorrend változik. Mert hogy a rendelkezésre álló anyagi források végesek, és így egyszerre biztosan nem megy.
És hogy mi a jó sorrend? Mivel a komponensekkel alapvetően meg vagyok elégedve, így elsőre arra voltam kíváncsi, hogy mi is rejlik bennük, mit lehet kihozni belőlük. Hát sokat! Lépésről-lépésre mostanra már annyit javult a hang, hogy "szenvednék", ha vissza kellene állni. Cseréltem csöveket az előfokban, teljesen új a tápellátás (ösvény + P10 + tápkábelek), lett új IC és hangfalkábel.Na meg a biztik. Az ösvény nem drága vezetékből van, ráadásul Hosszú által említett "összhang" sincs meg, de így is zongorázható a hatása. A tápkábelek terén sem a kínálat tetején válogattam. Az persze kérdés, hogy ha oda jutok, hogy pl erősítőt cserélek, akkor az mennyire lesz összahngban a meglévő kábelekkel... A másik oldalról nézve viszont, ha nincs rendben a tápellátás és a kábelezés, akkor mi alapján ítélek meg egy komponenst? Egész egyszerűen nem hallod az "igazi" hangját. Nem tudod kihozni a valós képességeit. SOKKAL több van egy-egy komponensben, mint azt feltételezzük. Elő kell belőle csalni.
A PS Audio P10 például drágább, mint bármelyik komponensem. Nyilván nem volt könnyű döntés elköteleződni mellete. De nagyon nem bántam meg! Korábban Hosszú is említette, hogy ha úgy nézed, hogy minden rákötött eszközön javít, akkor már más a kép. A TV-nek jobb kép és hang (nem ordítóan, de jól észlelhető), a projektor képe is szebb, de az igazi nyertes a hifi volt. Minden téren: több részlet, egységesebb hangkép, nagyobb, precízebb tér. És megspórol(hat)sz egy elosztót, márpedig egy jó elosztó szintén nem kis összeg. A készülékeknek is jelent némi plusz védelmet. Aki megengedheti magának, annak szerintem megéri a beruházást. Lassan jön ki a P20, biztos lesznek olyanok, akik upgradelnek, így talán lesz használtan több elérhető, egy kis szerencsével jó áron, a "kínálati nyomás" miatt.
Az ösvénnyel még akarok foglalkozni. Első lépés a három fázis megvalósítása (az alap kész, de még nem jön be a lakásba). Ott meg szeretném keresni, hogy a három közül melyik a "legjobb". Egy-egy hétre rákötöm a P10-et, így "logolni" is tudom, hogy melyik "ágon" hogy alakul a feszültség és a torzítás. Utána lehet "játszani" a konkrét kábelekkel. Mivel én 2-3 méterből meg tudnám oldani a kábelezést a biztosítéktól a P10-ig, így kisebb anyagi áldozat mellett is lehetne próbálkozni. De akkor még ott van Hosszú ajánlása, hogy legyen legalább 7 méter a kábel. Az ő írásában olvastam egy erről szóló tesztről, ahol jelentős különbségek voltak a különböző hosszúságú kábelek hangjában, egy drágább/jobb, de rövid kábel "leszerepelt" egy hosszú, de kevésbé "jó" kábellel szemben. Ennek hatásáról még meg akarok győződni, mielőtt folytatom az ösvényes próbákat. Egy 2 méteres és egy 8 méteres fog egymással mérkőzni (azonos kábel, azonos csatlakozók).
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5370
Sima 2.5mm-es tömör bolt rezet próbáltál már? Sztem nem lesz tőle semmi bajod, sőt... Sztem picit túlzás drágábból ösvényt csinálni, de ha módodban áll, próbáld ki a SUprát, aztán majd írd be, h mit tapasztaltál.
Ém kifejezetten nem ajánlom a sima pvc szigetelésű bolti egyeres vezetéket, létezik halogénmentes szigetelős verzió, minimális árkülönbséggel, az lényegesen jobb megoldás. eurokabelponthu
- SoundMania
- Törzsgárda

Bocsi de nem jön át semmi sem ...
átmegy az ! ne a címsorba tedd,hanem a keresőbe
- SoundMania
- Törzsgárda

Itt összegyűjtöttek néhány biztosítékot singaporehifi.blogspot.com/.../aftermarket-fuses-synergistic-research....
Nemrég vettem ki egy ahp biztit egy készülékből . idegesített a hallott hang . De nem tudtam, hogy van benne ilyen . Aztán szóltak, hogy azt azért visszakérnék..... Szerencsére ! Most annyit csináltam, hogy kivettem az összes gyári biztit . Átkötöttem ezüst alkatrészlábbal és teszek a cd lemezekre egy karbonszálas rátétet . Sokkal jobb mint az ahp-val !!!!!
Itt összegyűjtöttek néhány biztosítékot singaporehifi.blogspot.com/.../aftermarket-fuses-synergistic-research....
Bocsi de nem jön át semmi sem ...
"Az igazi barát szemből támad."
- hollohazi
- Törzsvendég

- Értékelés: 315
A kérdés jogos de ha az ember már meglépte már azokat a lépéseket és akár egy kicsit jobbat akkor hagyja ki a bizti cserét?
Egyébként a furutech biztosítékkal csak pozitiv tapasztalataim vannak minden téren, és nem hagynám már ki a fejlesztésböl.
- -
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő, 47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger
Megpróbálom a Supra lorad kábelét, az jónak tűnik, aztán meglátjuk.
Sima 2.5mm-es tömör bolt rezet próbáltál már? Sztem nem lesz tőle semmi bajod, sőt... Sztem picit túlzás drágábból ösvényt csinálni, de ha módodban áll, próbáld ki a SUprát, aztán majd írd be, h mit tapasztaltál.
Ami alapvetően pozitív eredményt ad, de egy rossz kábelválasztással az "ösvényhez" akár teljesen tönkre is teheted sztereo láncod egységességét.
Megpróbálom a Supra lorad kábelét, az jónak tűnik, aztán meglátjuk.
Ami alapvetően pozitív eredményt ad, de egy rossz kábelválasztással az "ösvényhez" akár teljesen tönkre is teheted sztereo láncod egységességét.
Ha jó a lánc és minden egysége önállóan is jóhangú, vagyis nem egymás hibáiból élnek a komponensek, akkor nem lesz baj. Ha egymást kell kompenzálniuk, akkor valóban csúnyán felborulhat az egyensúly, sajnos.
Igen, kb. én is ott tartok, hogy a sztereo láncomban nem nagyon akarok cserélni, mert jól szól együtt. Most a tápösvény van a soron.
longkft.hu/audioblog/
Vannak olyan helyzetek, amikor a következő lépés az adott biztosíték (biztosítékok) árának 30-50-szeresébe kerülne, vagy éppen a rendszer elemei vannak olyan mértékű szinergiában, hogy azon nem szabad változtatni. (Bár ez utóbbi esetben még az is elképzelhető, hogy még egy jobb biztosíték is visszalépést jelentene.)
Igen, kb. én is ott tartok, hogy a sztereo láncomban nem nagyon akarok cserélni, mert jól szól együtt. Most a tápösvény van a soron.
A kérdés szerintem mindig az, hogy az a pénzt más komponensre fordítva nem-e érhető el nagyobb hatás
A kérdés jogos de ha az ember már meglépte már azokat a lépéseket és akár egy kicsit jobbat akkor hagyja ki a bizti cserét?
Egyébként a furutech biztosítékkal csak pozitiv tapasztalataim vannak minden téren, és nem hagynám már ki a fejlesztésböl.
- -
"Az igazi barát szemből támad."