Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

timcs
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 310

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: timcs »

Na és hány terméken van nem valós szimmetrikus kimenet. A tulajdonos persze ott is jobbank hallja azt.
Ha valaki ezt jobbnak hallja, miért ne? 

CD : Ayon CD1 
Amp : Pathos Classic One + Soundcare
Speak : Sonus Faber Olympica I
Cable : Audio Note AN-V, HarmonicTech Pro 11 plus
Power : PS Audio PPP, HarmonicTech Fantasy AC 10, Lessloss DFPC Original & Signature
Akusztikailag kezelt zeneszoba

timcs
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

A "mindegyike" alatt gondolom min. kettőt értesz. Egyébként a lényeget leírtad.
Igen.

Power : PS Audio PPP, HarmonicTech Fantasy AC 10, Lessloss DFPC Original & Signature

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Ne misztifikáljuk már tovább ezt az XLR kérdést.

Legtöbbünknél szimmetrikus kimenetű, aszimmetrikus bemenetű eszközök találkoznak.

Tekintsük ezt részletesebben.

Meg kell nézni, mit kötünk össze és mivel. A fogadó oldal kevésbé számít, bemenő

impedancia, esetleg földhurok kialakulás.

A fő kérdés, mi legyen a negatív értelmű jelkimenettel: szabadon hagyjük, a jelföldre

zárjuk és mindezt hol. 

A legritkább a kvázi-lebegő trafós kimenet. Ez érzékeli az aszimmetrizálást és lecsökkenti

a jeszintet, elkerülve az RCA-s oldal túlvezérlését. Studer telefonhibridben láttam ilyet.

Csak trafóval kétszeres jel, lehet túlvezérlés, nincs földhurok veszély. Pl. Audio Note DAC

upgrade Lundahl trafóval.

Gyakoribb az elektronikus kvázi-lebegő kimenet. Nincs túlvezérlés veszély, földhurok lehet.

A legáltalánosabb a sima elektronikus szimmetrizálás. Itt általában olyan áramköröket

használnak, amelyek kimenete tűri a jelfölre történő rövidzárat, nem hibásodik meg, de

visszahathat a jól működő oldalra. Ez lehet az az eset, amikor az RCA-RCA-t jobbnak halljuk,

ha a 3. lábat földre zárjuk. 

Az összekötő kábel.

A leggyatrább megoldás, egyeres árnyékolt kábel, az 1-3. láb rövidre zárva az XLR-ben.

Ezt kerüljük. Jobb lehet, ha nincs rövidzár. Akkor meg minek az XLR?

Többnyire a legjobb lehet, a kéteres kábel, az XLR 3. láb az RCA dugóban földre kötve.

Nem véletlenül van a sok feltételes mód, egy adott elrendezés tud okozni meglepetést.

"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Azért ez sem annyira egyértelmű. Jó lenne tudni, pontosan milyen komponensekről van szó. Itt például a Brystonok kapcsán írnak az erősítő felépítése és a bemenetek közötti kapcsolatról. De ezt mintha tárgyaltuk volna korábban.

Szerény meglátásom szerint ha a készülékek (pl. előfok-végfok) a felépítésükből adódóan rendelkeznek valódi szimmetrikus XLR csatlakozással, akkor erősen ajánlott azt használni. Ha egy készüléken az XLR csati csupán választási lehetőség, mivel egyébként asszimetrikus a jel továbbítása, akkor szinte semmi különbség nem lesz, hacsak nem a csatlakozók adta eltérésekből adódók, ahol egy jóféle RCA akár jobb is lehet, mint egy kommersz XLR, vagy fordítva...
.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Azért ez sem annyira egyértelmű. Jó lenne tudni, pontosan milyen komponensekről van szó. Itt például a Brystonok kapcsán írnak az erősítő felépítése és a bemenetek közötti kapcsolatról. De ezt mintha tárgyaltuk volna korábban.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Sztem a szimmetrikus csatlakoztatásnak akkor van értelme, ha a csatlakoztatott komponensek mindegyike szimmetrikus felépítésű.

.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Sztem a szimmetrikus csatlakoztatásnak akkor van értelme, ha a csatlakoztatott komponensek mindegyike szimmetrikus felépítésű. Ha csak a forrás és az erősítő nem, akkor a XLR kimenet a erősítő bemenetén visszakerül aszimmetrikusba, egyszerűsítve le lesz butítva, meg persze túl lesz vezérelve a jel. Fordított esetben lehetséges, hogy hoz valamit a konyhára mivel az erősítő bemenete után már bent szimmetrikusan fojtatja a jel az utat, itt viszont nem biztos, hogy a kapott jel szintje elég lesz a erősítőnek. Nem mindig jobb a XLR, ki kell próbálni, ha lehetséges. Pár gyártónál olvastam (sajna nevekre már nem emlékszem), hogy hiába van XLR ki v bemenetje, inkább a RCA-t ajánlja.
Na és hány terméken van nem valós szimmetrikus kimenet. A tulajdonos persze ott is jobbank hallja azt.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

timcs
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

Sztem a szimmetrikus csatlakoztatásnak akkor van értelme, ha a csatlakoztatott komponensek mindegyike szimmetrikus felépítésű. Ha csak a forrás és az erősítő nem, akkor a XLR kimenet a erősítő bemenetén visszakerül aszimmetrikusba, egyszerűsítve le lesz butítva, meg persze túl lesz vezérelve a jel. Fordított esetben lehetséges, hogy hoz valamit a konyhára mivel az erősítő bemenete után már bent szimmetrikusan fojtatja a jel az utat, itt viszont nem biztos, hogy a kapott jel szintje elég lesz a erősítőnek. Nem mindig jobb a XLR, ki kell próbálni, ha lehetséges. Pár gyártónál olvastam (sajna nevekre már nem emlékszem), hogy hiába van XLR ki v bemenetje, inkább a RCA-t ajánlja.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kábelezzünk

azé' én megnézném, valós-e az az XLR-kimenet, vagy csak a csati más...    - bár ha utóbbi is, jobb Hangod lesz vele, mint a sima RCA-RCA-val  , sza lehet értelme az XLR->RCA-nak  Azért azt tudjuk, hogy nem feltétlen jobb a kapott hang xlr-en. Miert lenne jobb xlr-rca-val?

timcs
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

Köszi, erre gondoltam én is. :-)Amit még figyelembe kell venni a XLR kimeneten 2x nagyobb a kimenő rms jelszint mint a RCA-n. Igy túlvezérelheted az előerősítőt ami torzítással jár. Ezt figyelembe kell venni akár XLR-XLR, RCA-RCA vagy kombinált összekötéseknél, ha nem egy gyártótól vannak a komponensek. RCA-ból XLR-ben nem lesz ilyen probléma, csak extrém esetekben.

ZeroSeven
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ZeroSeven »

RCA-RCA

A szimmetrikus összeköttetésnek akkor van értelme, ha “végig tudjuk vinni a rendszeren.”

Köszi, erre gondoltam én is. :-) 

DAC: CambridgeAudio SM 6 :: AMP: Marantz PM7001 KI :: JM Lab Focal Chorus :: Sennheizer HD558 ::  IC AudioQuest GG :: SP Monster MCX-5s Biwireing :: PWR H07RN-F+Viborg/Oyaide Gold

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kábelezzünk

Üdv!
Technikai jellegű kérdésemmel jelentkeznék, DAC és erősítő összekötéséhez (akár elő - végerősítőként, akár csak bemeneti eszközként a DAC) rendelkezésemre áll a DAC-on XLR és RCA kimenet, az erősítőn csak RCA. Mi lehet a jobb megoldás, XLR to RCA kábel, vagy RCA-RCA? Árban az értelmezhető tartományban mozgunk, előgyártott kábelek max. 20 k körül.
Köszönettel: Z.

RCA-RCA

A szimmetrikus összeköttetésnek akkor van értelme, ha “végig tudjuk vinni a rendszeren.”

ZeroSeven
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ZeroSeven »

Üdv!
Technikai jellegű kérdésemmel jelentkeznék, DAC és erősítő összekötéséhez (akár elő - végerősítőként, akár csak bemeneti eszközként a DAC) rendelkezésemre áll a DAC-on XLR és RCA kimenet, az erősítőn csak RCA. Mi lehet a jobb megoldás, XLR to RCA kábel, vagy RCA-RCA? Árban az értelmezhető tartományban mozgunk, előgyártott kábelek max. 20 k körül.
Köszönettel: Z.

DAC: CambridgeAudio SM 6 :: AMP: Marantz PM7001 KI :: JM Lab Focal Chorus :: Sennheizer HD558 ::  IC AudioQuest GG :: SP Monster MCX-5s Biwireing :: PWR H07RN-F+Viborg/Oyaide Gold

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11000
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Tudnátok ajánlani vmit ami jólehet? Tehát adott egy 2 db 3,5 es szimmetrikus kábel, amit szeretnék egy 3,5 es csatlakozóba kötni, Pl Dap. A fejhallgató kábelt nem akarom cserélni, így az eszközök csatlakotását vhogy megkéne oldanom, a minőség romlás az most nem gond.
Egy olyan Y átalakítóra van szükséged, ami külön választja a jobb és bal oldal jelét. A linkelt adapter nem pont ezt csinálja, de valószínűleg át lehet kötni, hogy megfeleljen a célnak. Milyen fejhallgatóról van szó? Talán jobban járnál egy olyan kábellel, ami eleve illeszkedik a készülékeidhez, vagy a meglévő kábel végére egy közös csatlakozót szerelni.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Tudnátok ajánlani vmit ami jólehet?
Tehát adott egy 2 db 3,5 es szimmetrikus kábel, amit szeretnék egy 3,5 es csatlakozóba kötni, Pl Dap.
A fejhallgató kábelt nem akarom cserélni, így az eszközök csatlakotását vhogy megkéne oldanom, a minőség romlás az most nem gond.

Van itt pár kábeles, keresd meg őket, megcsinálják.
Nem nagy dolog bekötni két kábelt egy csatlakozóba.

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 20

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: franz »

Tudnátok ajánlani vmit ami jólehet?
Tehát adott egy 2 db 3,5 es szimmetrikus kábel, amit szeretnék egy 3,5 es csatlakozóba kötni, Pl Dap.
A fejhallgató kábelt nem akarom cserélni, így az eszközök csatlakotását vhogy megkéne oldanom, a minőség romlás az most nem gond.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11000
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Érdeklődnék, hogy egy balanced kábeles füles működhet ezzel:
Nincs rá szükség, mivel a szimmetrikus kialakítású fejhallgató kábelek (általában) minden gond nélkül használhatóak a szokványos (3 pólusú) aljzatokban is, csak ilyenkor elveszíted az egyik előnyüket, de ez szerintem nem drámai.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Sziasztok!

https://edigital.hu/jack-kabel-csatlako ... er-p517126

Cél, hogy egy öreg erősítő 6,3 as kimenetére köthető legyen a kiegyensúlyozott kábel, vagyis a két kábel egyeítése legyen.

Nem használtam még soha ilyen elosztót, elvileg a dupla anya felére két 3,5 es füles köthető Pl, de ez működhet úgy hogy a szimetrikus kábel bal és jobb ágát egyiket erre, másikat arra csatlakoztwtom?

Ez sajnos nem jó erre.

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 20

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: franz »

Sziasztok!

https://edigital.hu/jack-kabel-csatlako ... er-p517126

Cél, hogy egy öreg erősítő 6,3 as kimenetére köthető legyen a kiegyensúlyozott kábel, vagyis a két kábel egyeítése legyen.

Nem használtam még soha ilyen elosztót, elvileg a dupla anya felére két 3,5 es füles köthető Pl, de ez működhet úgy hogy a szimetrikus kábel bal és jobb ágát egyiket erre, másikat arra csatlakoztwtom?

ZZZolika
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ZZZolika »

Ez a kábel alapvetően analóg összekötésre alkalmas, de digitálisra is használják. NEKED kell kipróbálnod és eldöntened, tetszik-e avagy sem. SENKI nem tudja ezt helyetted eldönteni. Elhiszem, hogy esetleg nem tudod kipróbálni, de MÉGIS neked kell vállalni a rizikót.
Ha engem kérdezel, szerintem egy kitűnő kábel minden szempontból. De más lehet, hogy ennek az ellenkezőjét fogja írni. 
Mivel én is Zoltán vagyok, lehet, hogy érdemes hallgatni rám Vagy nem?

Mindenképpen kipróbálom, csupán azoknak a véleményére vagyok kíváncsi aki már kipróbálta és ismeri, esetleg tulajdonában is van gyakorlati tapasztalatnak!
Kíváncsian várom a pudingot!
<p> Onkyo NS 6170 -> Anthem STR integrated-> Tellurium Q Black II -> Elac FS 267/B&W 603S2

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5149

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Kèrdèsem az lenne,hogy van nekem egy supra ply3.4 hangfalkábel nègyszögletes litze szerkezetű.A hangfalba illetve az erősítőbe bekötèskor össze kell-e sodorni a kábelvègeket vagy tilos mert èppen ezt a speciális szerkezetet kutyulom össze?
Sodord össze.
Valóban nem "négyszögletű" az a kerek erdő, kissé ködös hang, de ha tetszik, hát hallgasd egészséggel.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5149

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Sziasztok!

Valakinek van gyakorlati tapasztalata a Van den Hul The First Ultimate mk2 digital coax kábellel? A lejátszó - erősítő közé tenném teszt céllal.
Online tesztet nem találtam pontosan a digi coax kábellel kapcsolatban.

Köszi a segítséget!

Ez a kábel alapvetően analóg összekötésre alkalmas, de digitálisra is használják. NEKED kell kipróbálnod és eldöntened, tetszik-e avagy sem. SENKI nem tudja ezt helyetted eldönteni. Elhiszem, hogy esetleg nem tudod kipróbálni, de MÉGIS neked kell vállalni a rizikót.
Ha engem kérdezel, szerintem egy kitűnő kábel minden szempontból. De más lehet, hogy ennek az ellenkezőjét fogja írni. 
Mivel én is Zoltán vagyok, lehet, hogy érdemes hallgatni rám Vagy nem?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2286

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Kèrdèsem az lenne,hogy van nekem egy supra ply3.4 hangfalkábel nègyszögletes litze szerkezetű.A hangfalba illetve az erősítőbe bekötèskor össze kell-e sodorni a kábelvègeket vagy tilos mert èppen ezt a speciális szerkezetet kutyulom össze?
Ez az említett kábel nem négyszögletes és nem litze. És csak forrasztva ajánlják a bekötését.

"They are also awkward to terminate and must be soldered."

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Vagy olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy nálad nincs jelen az elektromos hálózaton minden toroidok réme, az egyenáram.

Van egyenáram a közelben. Pl. a ledes konyhai lámpáim tápegysége, a media player DC-je. Ennek ellenére csak a hajszárító bekapcsolásakor van egy kis halk dorombolása a végfokoknak, utána vége. 
.

ZZZolika
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ZZZolika »

Sziasztok!

Valakinek van gyakorlati tapasztalata a Van den Hul The First Ultimate mk2 digital coax kábellel? A lejátszó - erősítő közé tenném teszt céllal.
Online tesztet nem találtam pontosan a digi coax kábellel kapcsolatban.

Köszi a segítséget!
<p> Onkyo NS 6170 -> Anthem STR integrated-> Tellurium Q Black II -> Elac FS 267/B&W 603S2

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”