Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Általában a hifiről
Egyszóval mégiscsak jobb, ha a hátsó faltól van távolabb a hangdoboz.
Igen, szerintem is.
Mivel itt konkrétan egy Contour s 1.4-ről van szó, mindenkinek a figyelmébe ajánlanám a használati utasítását ennek a doboznak, én is linkeltem már PDFben ezt az anyagot, de a Dyno oldalán elérhető.
Sajnos kell neki a tér hátrafelé, vagy zoknit a reflexlyukba.
Általában a hifiről
Az időkülönbségek miatt a hátsó fal jellemzően a basszus, a túl közeli oldalfal a középső tartományban okoz problémákat. Melyik a jobb? Súlyosságukat tekintve nem látok különbséget, én mindkettőt megpróbálnám kezelni. Amiben ténylegesen van eltérés, az a kezelés nehézsége, mivel a középső tartományban könnyebb kellő csillapítást elérni, mint a basszusoknál.
Egyszóval mégiscsak jobb, ha a hátsó faltól van távolabb a hangdoboz.
Általában a hifiről
A kiegyensúlyozottság titka, hogy egyforma közelségben legyenek!!!
Sok dolog jön itt össze, srácok... Komolyan mondom, egy francia filmben érzem magam. Ott a női mell: törvény.
Liberté, égalité, fraternité.
Fluctuat nec mergitur.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5280
Általában a hifiről
az elsövel egyetertek, a masodikkal nem. ott szerintem masok a hatasok epp a mas idökülönbsegek es esetleg egyeb dolgok miatt. nem vagyok szaki, remelem nalam szakibbak irnak majd rá.
nem problemeasabb, de masmilyen az oldalfal hatasa, mint a hatsoe. nem a frekvencia(különbsegek) miatt, abbol a szempontbol ugyanaz
ha pl. egyforma tavol mindegyiktöl, akkor egyforma frekvenciakat erintöen egyforma; de a fülig erkezö ut es ezert idökülönbsege a direkt es elsödleges visszavertnek mas hatso es oldalfal eseten
Vagy mérsz, ez a legjobb,vagy megnézed a RAW szoftverrel, vagy más szoftverrel,pl itt:
http://www.acoustic.ua/forms/room-modes-eng.html
az oldalsó primer visszaverődések ellen könnyű védekezni, viszont a hosszirányú rezonanciák hatása ellen a hangsugárzót is, és a hallgatási helyet is egyszerre kell megfelelő helyre tenni, különben nem sokat ér a kiszámolósdi.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11159
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
az elsövel egyetertek, a masodikkal nem. ott szerintem masok a hatasok epp a mas idökülönbsegek es esetleg egyeb dolgok miatt. nem vagyok szaki, remelem nalam szakibbak irnak majd rá.
nem problemeasabb, de masmilyen az oldalfal hatasa, mint a hatsoe. nem a frekvencia(különbsegek) miatt, abbol a szempontbol ugyanaz
Az időkülönbségek miatt a hátsó fal jellemzően a basszus, a túl közeli oldalfal a középső tartományban okoz problémákat. Melyik a jobb? Súlyosságukat tekintve nem látok különbséget, én mindkettőt megpróbálnám kezelni. Amiben ténylegesen van eltérés, az a kezelés nehézsége, mivel a középső tartományban könnyebb kellő csillapítást elérni, mint a basszusoknál.
Általában a hifiről
A távolságok változtatásával csak tologatjuk a problémát a frekvencia tengely mentén.
...a hátsó fal hatása miért problémásabb, mint az oldalsóé. ...
ha pl. egyforma tavol mindegyiktöl, akkor egyforma frekvenciakat erintöen egyforma; de a fülig erkezö ut es ezert idökülönbsege a direkt es elsödleges visszavertnek mas hatso es oldalfal eseten
Általában a hifiről
de a kiemelesek, hullamzasok merteke mas-mas területen masmilyen mertekben kivanatos ! ennyi "himsovinisztat" ! kikerem magamnak !
Általában a hifiről
Egy női test szemlélése közben a bal, vagy a jobb mell a fontosabb?
Ez mondjuk egyszeru: amelyik kozelebb van ;-)
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Általában a hifiről
...Egy női testnél szemlélése közben a bal, vagy a jobb mell a fontosabb?
Ez mondjuk egyszeru: amelyik kozelebb van ;-)
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Általában a hifiről
itt a forumon olvastam - nem teljesen laikus forumtarstol - : "Ha nem tudja legalább egy méterre elhúzni az oldalsó falaktól, akkor jobb ha minél közelebb vannak a hangsugárzók az oldalsó falhoz, fontosabb a hátsó faltól való távolság."
A távolságok változtatásával csak tologatjuk a problémát a frekvencia tengely mentén. Én nem tudom megmondani, melyik frekvencia a lényeges és melyik kevésbé. Ahogy azt sem tudom, hogy a hátsó fal hatása miért problémásabb, mint az oldalsóé. Ez valami olyan kérdés lehet, mint a "Mennyit költsek kábelekre?" és "A forráskészülék vagy a hangsugárzó legyen jobb egy rendszerben?" és társaik. Egy női test szemlélése közben a bal, vagy a jobb mell a fontosabb?
Általában a hifiről
oldal vs. hatso faltol tavolsag kerdesemre irtad
...Mindkettő fontos, mivel hasonló jelenségeket hoznak létre káros kiemelések és kioltások formájában több frekvencián is. A távolság változtatásával ez nem szűnik meg, csak a problémás frekvenciák változnak. A megoldást a falfelület célirányos akusztikai kezelése adja.
kiemelesek/kioltasok szempontjabol ertem, rendben. es "idöbeni" elkenes szempontbol ? ugye mas a direkt es onnan verödö uthossz, ha hatso falrol verödesröl (2szer a hatso falig tav) es mas, ha oldalfalrol (haromszög 2 oldala vs. 3. oldala)
ugye pl. Genelec-töl vannak a "hires-hirhedt" altalanos abrak, hogy hatso faltol 1-2.2m közöttre semmikepp se tegyük (akinek ez uj lenne pl.: https://www.genelec.com/documents/catal ... e_2011.pdf http://www.dolphinmusic.co.uk/article/4 ... o-monitors)
oldalfaltol tavolsagra sokkkkkal kevesebbet irnak
itt a forumon olvastam - nem teljesen laikus forumtarstol - : "Ha nem tudja legalább egy méterre elhúzni az oldalsó falaktól, akkor jobb ha minél közelebb vannak a hangsugárzók az oldalsó falhoz, fontosabb a hátsó faltól való távolság."
es persze minden szagertö (sicc!) gondolatai, reakcioja, tapasztalata erdekel
Amennyire nem tudom elhesegetni a gondolatot, hogy egy Demjen Rozsi/Bodrogi Gyula/Ian Holm hasonmast latok, annyira erdekes ez az interju.http://www.thevinylguide.com/episodes/e ... -pt-2Jakko M Jakszyk is living his dream, playing with his musical heroes King Crimson. Today Jakko discusses his studio work and current remixing projects for Emerson Lake & Palmer, Jethro Tull & more, plus a heap of great stories as only Jakko can tell them.
Általában a hifiről
Amennyire nem tudom elhesegetni a gondolatot, hogy egy Demjen Rozsi/Bodrogi Gyula/Ian Holm hasonmast latok, annyira erdekes ez az interju.http://www.thevinylguide.com/episodes/e ... -pt-2Jakko M Jakszyk is living his dream, playing with his musical heroes King Crimson. Today Jakko discusses his studio work and current remixing projects for Emerson Lake & Palmer, Jethro Tull & more, plus a heap of great stories as only Jakko can tell them.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Olyan megoldas nincs, valamilyen akusztikai elem vagy barmi ami ezt orvosolna?
Van.
Nálam szerencsés az elrendezés. A tetőtéri szoba 7x3,3m, hangafal mögött van 1m, sweetpoint mögött 3m, tele bútor, sok rendetlen összevisszasággal..
Méretei alapján nem olyan szerencsés az, de a tetőtéri szobák általában könnyebben kezelhetőek akusztikailag.
kerdes: oldalso vagy hatso faltol valo tavolsaguk fontosabb ? esetleg tegyem még messzebb oldalfalaktol ? barmi egyeb gondolat, javaslat ?
Mindkettő fontos, mivel hasonló jelenségeket hoznak létre káros kiemelések és kioltások formájában több frekvencián is. A távolság változtatásával ez nem szűnik meg, csak a problémás frekvenciák változnak. A megoldást a falfelület célirányos akusztikai kezelése adja.
Általában a hifiről
a hangsugarzok elölapja az oldalso falaktol 67, hatsotol 107cm-re.
Ha azok a falak csillapítás nélküliek, akkor a távolsággal azt (is) szabályzod, hogy melyik 2/3 oktávnyi frekvenciasávban "akarsz" jelentős kioltást + jelentős torzítás-növekedést hallani.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Általában a hifiről
Ez egy jó beírás, amivel nem lehet vitatkozni, de valamit hozzáfűznék. Az elmúlt időszakban két ügyfélnél volt alkalmam zenét hallgatni olyan szobában, ami - hogy is mondjam - arra való. Mindkét helyen kb. annyi távolság volt a hallgató mögötti falig, mint közte és a hangfalak között. Teljesen más élmény. Ezt viszont sajnos kevesen tudjuk megoldani, kisebb szobákban hallgatunk zenét. A reflexió mentesítés segíthet valamit, de az igazi megoldás a nagy tér (lenne).
2.9 x 3.9 m-es kis szobaban, ami nem kizarolagosan, de igen nagy sullyal a zenehallgatas szerint elrendezett, nalam - most mertem - 1.6m van a hallgato hely mögött a falig.
kis hangsugarzo (Jungson LS3/5A), tudatos elrendezes, nem félelem a "közeltértöl"
(es igy jo terelmeny van, felveteltöl függöen tenyleg ott a zenesz/enekes, neha meg is ijedek - komoly)
a hangsugarzok elölapja az oldalso falaktol 67, hatsotol 107cm-re.
kerdes: oldalso vagy hatso faltol valo tavolsaguk fontosabb ? esetleg tegyem még messzebb oldalfalaktol ? barmi egyeb gondolat, javaslat ?
Ezzel 100%-ig egyetértek... A legnagyobb térélménygyilkos a hallgató mögött 20-40 cm-re levő csupasz fal. Ezt sajnos már volt módomban -túl sokszor- tapasztalni. Csak hát valóban, a legtöbb esetben erre vagyunk kényszerülve.....
Nálam szerencsés az elrendezés. A tetőtéri szoba 7x3,3m, hangafal mögött van 1m, sweetpoint mögött 3m, tele bútor, sok rendetlen összevisszasággal..
Általában a hifiről
Ezzel 100%-ig egyetértek... A legnagyobb térélménygyilkos a hallgató mögött 20-40 cm-re levő csupasz fal. Ezt sajnos már volt módomban -túl sokszor- tapasztalni. Csak hát valóban, a legtöbb esetben erre vagyunk kényszerülve.....
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 891
Általában a hifiről
Olyan megoldas nincs, valamilyen akusztikai elem vagy barmi ami ezt orvosolna?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Általában a hifiről
Ma reggel sikerült rendesen beállítani a Vandersteen 2CE Signature hangsugárzóim dőlésszögét a használati útmutató 8. oldalán található instrukcióknak megfelelően. Nem lett belőle másik hangfal: ugyanolyan gyors, tonálisan pontos, nagy sávszélességű, de a térleképzés alapvetően megváltozott; szélességét, de még inkább mélységét tekintve sokkal kiterjedtebb, szellősebb lett, finomodott.
Ez persze mind magánügy. De közben eltűnődtem rajta, hogy vajon a kellő támogatás, segítség és szakértelem hiányában vajon hány rendszer vergődik gúzsba kötve a megfelelő beállítás híján? Hogy nem lenne-e helye olyan témának, ahol az egyszeri felhasználó segítséget kap nem csak egy adott produktum kiválasztásához, de normális installálásához is? Vagy hogy egyes vélemények bizonyos termékekről, és a belőlük következő piaci viselkedés vajon nem éppen a megfelelő installáció hiányából adódnak-e?
Ez egy jó beírás, amivel nem lehet vitatkozni, de valamit hozzáfűznék. Az elmúlt időszakban két ügyfélnél volt alkalmam zenét hallgatni olyan szobában, ami - hogy is mondjam - arra való. Mindkét helyen kb. annyi távolság volt a hallgató mögötti falig, mint közte és a hangfalak között. Teljesen más élmény. Ezt viszont sajnos kevesen tudjuk megoldani, kisebb szobákban hallgatunk zenét. A reflexió mentesítés segíthet valamit, de az igazi megoldás a nagy tér (lenne).
Általában a hifiről
Ma reggel sikerült rendesen beállítani a Vandersteen 2CE Signature hangsugárzóim dőlésszögét a használati útmutató 8. oldalán található instrukcióknak megfelelően. Nem lett belőle másik hangfal: ugyanolyan gyors, tonálisan pontos, nagy sávszélességű, de a térleképzés alapvetően megváltozott; szélességét, de még inkább mélységét tekintve sokkal kiterjedtebb, szellősebb lett, finomodott.
Ez persze mind magánügy. De közben eltűnődtem rajta, hogy vajon a kellő támogatás, segítség és szakértelem hiányában vajon hány rendszer vergődik gúzsba kötve a megfelelő beállítás híján? Hogy nem lenne-e helye olyan témának, ahol az egyszeri felhasználó segítséget kap nem csak egy adott produktum kiválasztásához, de normális installálásához is? Vagy hogy egyes vélemények bizonyos termékekről, és a belőlük következő piaci viselkedés vajon nem éppen a megfelelő installáció hiányából adódnak-e?
Cher Monsieur,
igen, én is ezt pusholom már mióta, nevezetesen, hogy mindenki legalább a használati utasításban foglaltakat próbálja ki, hátha, tök véletlenül nem írnak egetverő baromságokat... :-) Az én drágassszzzzzzzágaimhoz Dynaudio-használati utasítás járt, kipróbáltam, láss csodát: működött :-))).
Szerintem nagyon sok szirénhang kavar bele abba, amit a szimpla userek végül csinálnak (vagy nem) a hallgatózás feltételeinek kimaxolásakor. Vannak, akiknek kivételesen jó adottságaik vannak ahhoz, hogy be tudják pozicionálni a hangfalakat, nem reklám, de revox fórumtárs pl. ilyen, sokak által elismert "fül". Néha valóban milliméterek döntenek, de minden meggyőződés és nyitottság kérdése, van, aki szerint ez felesleges pötsködés, mert pl. a mittomémmi és annak az ellenkezője jobban beleszól a hangba és ELŐSZÖR ugye azt kell megcsinálni.
Sztem a használati utasítások kiinduló pontnak tartása és a márkatársak együttműködése és konstruktív kommunikációja lehet az, ami ezen a pontos besegít az egyszeri usernek.
"a belőlük következő piaci viselkedés vajon nem éppen a megfelelő installáció hiányából adódnak-e?"
Ezt nem pontosan értem, arra gondolsz, hogy ok nélkül gagyiznak le valamit, aminek a viselkedését még megkutatni/kitapasztalni is lusták a "volt tulajok"?
Ha ezt gondoltad, akkor perszehogy, ha valakinél nem válik be egy hangfal, demózni se tud vele rendesen, nem fogja tudni jó áron eladni. Dyno hangfalakat is lehet látni aprófa áron, mert a tulaj, aki újonnan vette, nem hitte el, hogy kell neki a 800-1000 óra bejáratás, néha több. És a felénél (amikor télleg csapnivaló a hang) elfogy a türelme és megunja a "szenvedést"... A türelem és önuralom hiánya jelentős árengedményt jelenthet, totál így van.
Általában a hifiről
A JBL 4429 4425 pl teljesen egy síkban állítva ok
Az én ATC-m meg az 60fokban beforgatva egy egyenlő oldalú háromszög 2 csúcsán elhelyezve mutatja meg a tudományát.
Ahogy a leírásban szerepel
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Általában a hifiről
Ahogy egy barátomat idézzem
“User manual”
Azt gondolom,hogy a jelesebb gyártók nem véletlen adják meg egy hangfal elhelyezési ábráját,vagy egy lemezjátszó beállítását.
Ezektől el lehet térni,de az én saját tapasztalatom az hogy érdemes mwgfogadni a gyártói tanácsokat.
Nem szégyen:)
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 697
Általában a hifiről
Szerintem gyakori. A fotók egy része árulkodó. A körülmények nem ritkán csupasz falak, kőpadló/járólap vagy éppen sarokba állított hangsugárzók stb... Csoda, hogy "nem jött be", piacra tétel a vége? Nyilván nem minden helyzetre alkalmazandó.
erre írta egy fültárs, hogy gyártók célja valahol ez is, mert azt gondolod gyenge az erősítőd, vagy lehetne jobb a hangfalad etc, mert adott helységben nem szól olyan jól etc, és veszel egy másikat, mert nekik nem céljuk, hogy megmondják, milyen legyen az akusztika, a helyes beállítás.
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer
Általában a hifiről
Szerintem gyakori. A fotók egy része árulkodó. A körülmények nem ritkán csupasz falak, kőpadló/járólap vagy éppen sarokba állított hangsugárzók stb... Csoda, hogy "nem jött be", piacra tétel a vége? Nyilván nem minden helyzetre alkalmazandó.
.
- bitrograde
- Beköltözött

- Értékelés: 1817
Általában a hifiről
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami