Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló
Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló
Én meg türelmesen várom az általam feltett kérdésre a választ.
"Lenne előbb egy kérdésem: valaki kipróbálta, hogy egy rövid vezetékkel (persze igen jó derótból) összeköti a biztosítékház két végét? És akkor az a legjobb? Vagy annál is jobb az extra minőségű biztosíték? És kicserélte a készüléken belül futó hálózati vezetékeket (nyomtatott áramkör kiváltás is)? "
Ha nincs elfogadható válasz, akkor legfeljebb pü-ben elmondom a tuningot annak, aki meg is csinálja, fotelsznoboknak nincs ingyen cirkusz:D
Ideiglenesen patkoltam biztosítékot, azaz megkerültem az olvadóbiztosítót, de utána mindig visszaállítottam az eredeti állapotot.
Kétféle kábelt forrasztottam be: teflon szigetelésű Jantzen ezüstözött rezet (http://www.hangtechnikakft.hu/regi-kate ... 25mm2-5484) és Yarbo Power kábelből (ezt a típust Fapaci forgalmazta egy időben idehaza) "kioperált" egyetlen vezetéket, ami kb. 2,5 mm ² -es sodrott vezetékekből álló OFC réz.
Nálam a Jantzen lett a nyerő, második a Yarbo.
Kb. 2 éve foglalkozok hálózati kábelekkel és az a tapasztalatom, hogy - átmérőtől függetlenül - szinte kivétel nélkül a teflon szigetelésűek a nyerők.
Továbbá kipróbáltam a Kácsa által forgalmazott Furutech biztosítékot is: semmi különös - nem szabad megvenni.
Ha valaki veszi a fáradságot és évente egyszer alaposan megtakarítja, megpucolja a csatlakozókat érintkezőket, ideértve a biztosítéktartót és az olvadóbiztosító fémrészét, akkor jobb eredményt ér el, mint például egy Furutech olvadóbiztosítóval...
Én sebbenzint vagy denaturált szeszt - mikor melyik van éppen idehaza - öntök egy tiszta, fehér rongydarabra és azzal alaposan áttörlök mindent.
Többféle módon is váltottam már ki biztosítékot készüléken belül.
- Összekötöttem a biztosítékfoglalat két végét különféle vezetékekkel (hallani közöttük a különbséget).
- "Kiváltottam", áthidaltam a nyomtatott áramkört és kicseréltem a gyári tápvezetékeket.
A második megoldás sokkal jobb, mint az első és mindkét megoldás jobb, mint az általam kipróbált biztosítékok.
Ebből következően, a régebbi készülékeimnél nem használtam biztosítékokat, mára pedig megalkudtam és elfogadtam a némileg rosszabb hangminőséget.
Egészen elfogadható,ez a válasz,elgördült az akadály.
"Lenne előbb egy kérdésem: valaki kipróbálta, hogy egy rövid vezetékkel (persze igen jó derótból) összeköti a biztosítékház két végét? És akkor az a legjobb? Vagy annál is jobb az extra minőségű biztosíték? És kicserélte a készüléken belül futó hálózati vezetékeket (nyomtatott áramkör kiváltás is)? "
Többféle módon is váltottam már ki biztosítékot készüléken belül.
- Összekötöttem a biztosítékfoglalat két végét különféle vezetékekkel (hallani közöttük a különbséget).
- "Kiváltottam", áthidaltam a nyomtatott áramkört és kicseréltem a gyári tápvezetékeket.
A második megoldás sokkal jobb, mint az első és mindkét megoldás jobb, mint az általam kipróbált biztosítékok.
Ebből következően, a régebbi készülékeimnél nem használtam biztosítékokat, mára pedig megalkudtam és elfogadtam a némileg rosszabb hangminőséget.
longkft.hu/audioblog/
Ha nincs elfogadható válasz, akkor legfeljebb pü-ben elmondom a tuningot annak, aki meg is csinálja, fotelsznoboknak nincs ingyen cirkusz:D
Rendben,akkor hagyjuk ki a fotelsznobokat ,nyugodtan küldd el a válaszod pü ben,
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5361
Mi meg türelmesen várjuk,a beigért 100ft os biztositék tuningot.
Én azoknak címeztem a kérdést, akik hozsannáznak a különleges biztosítékokról.
Mi meg türelmesen várjuk,a beigért 100ft os biztositék tuningot.
Nekem csak annyi észrevételem lenne, hogy az erősítőkben lévő elektrolit kondenzátorokat élettartamát a gyártók üzemórában adják meg. Tehát ha éjjel-nappal be vannak kapcsolva a készülékek, akkor szépen lepereg az életük, úgy hogy nem is hallgattad őket.
Tájékoztatásul az átlagos elkók kb. 5-10.000 órát mehetnek, folyamatos minőségromlás mellett. Amennyiben a környezetük a szokásosnál melegebb ("A" osztályú, vagy az elkók a hűtőborda közelébe lettek "véletlenül" betervezve), akkor még erre az időre sem számíthatsz.
Arról nem is beszélve, ha az átlagos elkók helyett "Audio Grade" minőségűek vannak (a meleget azok sem bírják sokkal jobban!), azok cseréje elég húzós lesz...
Üdv: TJ.
Igen, az öregedés tényével tisztában vagyok.
De, egyrészt nálam reggel 6-tól hajnal 2-ig szól vagy a Bartók Rádió vagy LP vagy CD. (Bemelegedett erősítővel jobb a hangzás...
Másrészt a végfokokban van egy relé, ami készenlétbe kapcsolja a készüléket, ha percekig nincs jel az előfokról. Az előfokot hetente egyszer-kétszer azért lekapcsoltam.
Még egy adalék: van egy NAD 3020 erősítőm, kb. 30 éve működik egyfolytában, eleinte 10-12 órában manapság már csak napi 4-5 órában. Még nem volt javítva. Persze, a kondik már száradóban lehetnek benne, de még mindig - egész jól - teszi a dolgát.
Bocs az offért.
A külső túlfeszültség szempontból nincs előny hátrány, a kettős szigetelt készülék is el fog pukkani ha jön a menkű. A túláram. Ha a túláram a készülék belsejében keletkezik akkor azt jelenti, a fázis-null között nő meg az áram. A kettős szigetelés zárlat biztonságot nem befolyásol. Ha túláram a villám menkű túlfeszültsége gerjeszti, akkor a készülék akármilyen biztije sem fog segíteni, akár kettős szigetelés van, akár védővezetős.
Köszönöm!
Hála az égnek!
Ennek okán lett (igaz egy kissé karcos de még messze viselhető állapotú) Cambridge Audio A1-em tök ingyen.
A Kensington-i ötcsillagos apartmanházban ahol dolgoztam Londonban ezeket használták a lapos tévék hangosítására a nappalikban.
Egyszer megyek le a szeméttárolóba és konténer mellett egy rakás elektronika volt kirakva, köztük egy A1.Kérdezem a karbantartókat:mi a baja, hogy így végezte? A válasz:nem jó.Hazavittem, aztán Magyarországra került-a szerelő cimborámnál aztán kiderült, (a magyar szabvány dugvilla felhergelése után) hogy az angol dugvillában lévő bizti szállt el, semmi baja nincs a mai napig öcsém hajtja otthon.
Örök tanulság: az egyik ember pechje lehet a másik ember mákja. Vagy nem peche, hanem butasága. Úgy jobb ízű is.
És nincs benne irígység :-)))
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3504
Kiegészítés: én nem kapcsolgattam naponta ki-be a monoblokkokat, éjjel-nappal áram alatt voltak, akár heteken keresztül is, kivéve azt a rövid időt, amikor elfüstölt a biztosíték és cserélnem kellett.
Nekem csak annyi észrevételem lenne, hogy az erősítőkben lévő elektrolit kondenzátorokat élettartamát a gyártók üzemórában adják meg. Tehát ha éjjel-nappal be vannak kapcsolva a készülékek, akkor szépen lepereg az életük, úgy hogy nem is hallgattad őket.
Tájékoztatásul az átlagos elkók kb. 5-10.000 órát mehetnek, folyamatos minőségromlás mellett. Amennyiben a környezetük a szokásosnál melegebb ("A" osztályú, vagy az elkók a hűtőborda közelébe lettek "véletlenül" betervezve), akkor még erre az időre sem számíthatsz.
Arról nem is beszélve, ha az átlagos elkók helyett "Audio Grade" minőségűek vannak (a meleget azok sem bírják sokkal jobban!), azok cseréje elég húzós lesz...
Üdv: TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Írták páran, hogy még sosem kellett cserélniük (5 x 20 mm-es, üveg) biztosítékot vagy más nevén olvadóbiztosítót.
Ezzel szemben én jópárat cseréltem már. Elsősorban a régi (hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évekbeli) készülékekben. Mivel elég nagy az ismerettségi köröm, ezért náluk is én végeztem el ezt az apró munkálatot. Kb. félévente volt egy csere.
Mostanában (nem csak saját készülékben) már ritkán kell cserélnem, kb. öt évre jut egy csere, többnyire elő és végfokban és erősítőkben.
Egy rejtélyes eset: volt 2 db végfokom, monoblokkok, 4 évig használtam őket, egyszer sem volt túláram. Ezután használaton kívülre kerültek, visszaraktam a dobozukba. 6 év szünet után újra beüzemelve sem volt probléma kb. fél évig. Azt követően viszont hetente, sőt néha naponta is elszálltak a biztosítékok. Hol az egyikben, hol a másikban, de, érdekes módon egyszerre mindkét monoblokkban sosem. Megnéztem az olvadóbiztosító fajtáját, T típusú, azaz lassú kioldású volt bennük. Kicseréltem F (gyors) típusra (erősítőbe nem való T), de ennek ellenére nem verte ki gyakrabban, sőt, egy hónap eltelte után már egyszer sem kellett cserélni.
A mai napig nem tudom, hogy mi okozta a túlterheléseket, a gyakori túláramot és azt sem, hogy mitől szűnt meg.
Kiegészítés: én nem kapcsolgattam naponta ki-be a monoblokkokat, éjjel-nappal áram alatt voltak, akár heteken keresztül is, kivéve azt a rövid időt, amikor elfüstölt a biztosíték és cserélnem kellett.
Típus jelölések a olvadóbiztosítókon:
- TT = nagyon lassú
- T = lassú
- N = normál
- F = gyors
- FF = nagyon gyors
Lehet, h butaság a kérdés, de a "kettős szigetelés-földelni tilos"-kialakítású szerkezetek (a védőföld hiánya miatt) mégjobban ki vannak téve a hálózati túlfeszültség-túláram miatti károsodásnak, ugye?
A külső túlfeszültség szempontból nincs előny hátrány, a kettős szigetelt készülék is el fog pukkani ha jön a menkű. A túláram. Ha a túláram a készülék belsejében keletkezik akkor azt jelenti, a fázis-null között nő meg az áram. A kettős szigetelés zárlat biztonságot nem befolyásol. Ha túláram a villám menkű túlfeszültsége gerjeszti, akkor a készülék akármilyen biztije sem fog segíteni, akár kettős szigetelés van, akár védővezetős.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6728
Angliaban a betapkabelbe bele van epitve a biztositek.
Hála az égnek!
Ennek okán lett (igaz egy kissé karcos de még messze viselhető állapotú) Cambridge Audio A1-em tök ingyen.
A Kensington-i ötcsillagos apartmanházban ahol dolgoztam Londonban ezeket használták a lapos tévék hangosítására a nappalikban.
Egyszer megyek le a szeméttárolóba és konténer mellett egy rakás elektronika volt kirakva, köztük egy A1.Kérdezem a karbantartókat:mi a baja, hogy így végezte? A válasz:nem jó.Hazavittem, aztán Magyarországra került-a szerelő cimborámnál aztán kiderült, (a magyar szabvány dugvilla felhergelése után) hogy az angol dugvillában lévő bizti szállt el, semmi baja nincs a mai napig öcsém hajtja otthon.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Sztem tökjó megközelítés, nyilván lehet kapni (vagy DIY-ezni) bizti nélküli kábelt is. Mindenkinek a magáét :-)))
Lehet. Úgy tűnik nekem eddig szerencsém volt. Jópár áramszünetet megéltem. Sosem kellett biztit cserélnem, vagy készüléket hantolnom.
-------
Azt tudja valaki miért javasolt az elektromos készülékeket (biztosítékkal rendelkezőket is ) kihúzni a hálózatból vihar idején? Minek, ha véd a biztosíték? Vagy mégse véd? Vagy hogy van ez?
Azért, mert a villámcsapások 60 %-ka a villamos hálózaton (+ telefon, kábeltévé) keresztül érkezik a lakásokba. Ez ellen pedig a leghatékonyabb védekezési mód, ha a készüléked kihúzod a 230V-os hálózatból. (Tévénél antennacsatlakozót, telefonnál az UTP összekötőt.)
Sajnos, ha TÖK VÉLETLENÜL feszültség alatt összeér a hangfalkábeled piros és fekete szála, rövidzárlat keletkezik és viszi a vasat, mint a piros ász. Inkább egy 60 filléres biztit bukjak, mint egy komplett vasat (OK, csak az egyik csatornáját, de ebben az esetben az ugyanaz).
Aki MINDIG kikapcsolt állapotban dugdos, vagy annyira ért hozzá, mint Te, nyilván nem csinál ilyen hibát, de sajna nekem sose evett a tenyeremből az áram, jópár biztit buktam hangfalak tesztelésénél, csereberénél, és boldog vagyok, h csak a biztik szálltak el, sajnos a biztosítékkal valóban zokniban mosunk lábat, de lehetne rosszabb is... :-)
Történet tőlem.
Vala egy súlyos és drága, (nekem az) Onkyo HM. Ebbe azért előfordul a trafó felett ha jól emlékszem 2db üvegcsöves. A nagy teljesítményű félvezetős erősítők kimenetén én még nem láttam üvegcsöves védelmet, mert arra azok alkalmatlanok. Ezzel szemben mindenféle trükkös elektronikus zárlat védelem kerül beléjük, a komolyabb erősítőkben ez alap, nem szabad sajnálni rá. Ebben a HM-ben, mind a 7 kimeneten rajta van az elektronikus zárlat védelem. Én meg mit csináltam, halk teljesítményen szólt valami zene, feszültség alatt dugdostam a csupasz hangszóró kábelt, mégis csak összeért a derót. Védelem? semmit nem védett. Kerestem kapcsrajzot, kimatattam, a végtranyó pár kifingott és még vitt magával 2 kisebb tranyót is.
Ezzel szemben, nem ellentettje persze, a csövesem kimenő trafó után sincs olvadó, egyébként én még ott sem láttam, nálam sincs. Szerencsére itt még nem követtem el ilyen zárlat hibát, de a csövesek nagy előnye ebben az esetben az alacsony dumping, ami azt jelenti pár ohm a kimeneti ellenállás, mint hangszóró meghajtó. Amikor mégis hangszóró kábel zárlatot csinálnék, ez a kimenő ellenállás terheli a végcsöveket, aminek része a végcső, végcső táp, kimenő trafó primer- szekunder. Tehát egy véletlen zárlat érintés megugrasztja a végcsö anódáramát, talán még felizzik egy pillanatra, de ha nem tartós a zárlat, akkor semmi baja nem lészen.
Ahogy említettem, egy lakásban nem csak féltett hifit, házimozit lenne érdemes kihúzogatni, hanem minden létfontosságú berendezést, ami kapcsolódik legalább 10m hosszú földeletlen fémes vezetőhöz. Márpedig ezt kevesen teszik meg.
hogy tovább fessem az ördögöt a falra, a villám nagyon sokszor nem egyetlen 10-300us impulzus, hanem impulzus sorozat, ahol persze az első hullám a legerősebb. Na most, ha valaki becsülettel rendesen kiépíti az előbb említett T1-T2-T3 védelmi lépcsőket, az csupán csökkentette a kár valószínűségét. Miért, mert ezek a túlfesz levezetők kisebb energiát károsodás nélkül levezetik, de ezek direkte úgy vannak méretezve hogy pukkanjanak el mint egy bizti (levezetési energia). Ha viszont villám sorozat második, harmadik hulláma érkezésekor már lehet megszűntek létezni, ezért ekkor is hasznos a kihúzgálás.
Lehet, h butaság a kérdés, de a "kettős szigetelés-földelni tilos"-kialakítású szerkezetek (a védőföld hiánya miatt) mégjobban ki vannak téve a hálózati túlfeszültség-túláram miatti károsodásnak, ugye?
Audio PC + MZPX USB + UpTone LPS-2.1, AudioQuest Diamond Ethernet
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel
Chord Qutest DAC, Tellurium Q Black Diamond USB kábel
Primaluna HP, PMC twenty:26, Tellurium Q Silver kábel
Életvédelmi, és biztonsági okokból. A hálózati biztosítékot nem a hifire találták ki, és nem csak az olvadó betét a biztosíték. Az elektromos készülékek térnyerése és fejlődése, a tapasztalatok alapján létre hozta a szükséges valamit, a biztosítékot, ami alapvetően életvédelmi, tűzbiztonsági, balesetvédelmi, meg ragozhatnám, célokat szolgál. Ne csináljunk úgy, mint ha nem tudnánk ! Otthon bárki bármit megtehet, legfeljebb belehal, de kereskedelmi forgalomba kizárólag életvédelmi szempontból biztonságos készülék kerülhet, legyen az egy vasaló, vagy villanyborotva. Nincs az a hálózatról működő hivatalos kereskedelmi forgalomban engedélyezett kütyü, amiben ne lenne rövidzár , meghibásodás esetére elektromos védelem. Nem az olvadó betét a biztosíték ! Az csak egy fajtája a biztosítékoknak. Ahogy a hálózati kismegszakítók is egy fajta biztosítékok.
De mindegy, ahogy látom.
Tisztelt Teac,köszönöm a válaszát.
Köszi István! Magam részéről a villámcsapástól féltem leginkább a készülékeimet, ezt illetően egy olvadóbizti fabadkát sem ér. Ha nem vagyok otthon és jön a vihar, mindig parázok. Nem szoktam minden elmenetel alkalmával kihúzni a cájgot. Főleg hogy a végfokokat alapvetően nem szoktam kikapcsolni.
Ahogy említettem, egy lakásban nem csak féltett hifit, házimozit lenne érdemes kihúzogatni, hanem minden létfontosságú berendezést, ami kapcsolódik legalább 10m hosszú földeletlen fémes vezetőhöz. Márpedig ezt kevesen teszik meg.
hogy tovább fessem az ördögöt a falra, a villám nagyon sokszor nem egyetlen 10-300us impulzus, hanem impulzus sorozat, ahol persze az első hullám a legerősebb. Na most, ha valaki becsülettel rendesen kiépíti az előbb említett T1-T2-T3 védelmi lépcsőket, az csupán csökkentette a kár valószínűségét. Miért, mert ezek a túlfesz levezetők kisebb energiát károsodás nélkül levezetik, de ezek direkte úgy vannak méretezve hogy pukkanjanak el mint egy bizti (levezetési energia). Ha viszont villám sorozat második, harmadik hulláma érkezésekor már lehet megszűntek létezni, ezért ekkor is hasznos a kihúzgálás.
Szerintem neked magyar mondat értelmezés tovább képzésre kellene járnod. Semmi ilyet nem írtam. Ha a kockázat elemzésről sincs semmi fogalmad, akkor keress ez irányú szakirodalmat. Ha készülékeidben lévő cserélhető biztiket rövidre zárod, akkor azt saját felelősségedre tegyed. A bizti magában csekély mértékű biztonság növelő módszer, a tendencia az, hogy újabban egyre kevesebb elektronikus és erősáramú, nagyobb teljesítményű készülékbe pakolnak ilyen biztiket.
Az üvegcsöves biztik ideiglenes jóminőségű vezetővel rövidre zárásával tesztelhető, mennyit számít hangzásban egy ilyen elem.
és majd ezzel valamekkora mértékben kockáztatod a készüléked meghibásodási mértékét. Az ála
Sajnos, ha TÖK VÉLETLENÜL feszültség alatt összeér a hangfalkábeled piros és fekete szála, rövidzárlat keletkezik és viszi a vasat, mint a piros ász. Inkább egy 60 filléres biztit bukjak, mint egy komplett vasat (OK, csak az egyik csatornáját, de ebben az esetben az ugyanaz).
Aki MINDIG kikapcsolt állapotban dugdos, vagy annyira ért hozzá, mint Te, nyilván nem csinál ilyen hibát, de sajna nekem sose evett a tenyeremből az áram, jópár biztit buktam hangfalak tesztelésénél, csereberénél, és boldog vagyok, h csak a biztik szálltak el, sajnos a biztosítékkal valóban zokniban mosunk lábat, de lehetne rosszabb is... :-)
Ez igaz, de a készülék biztosíték pl. 0,315 A, a falitábla biztosíték 10 A, a fő pedig 20-25-x.
Ha patkolom a 0,315 A-t,attól még átmehet a készüléken 8 A, a cucc füstöl, a falitábla biztosíték meg áll,mint katyiba a gyerek...
Dejó szöveged van, publikálj kicsit többet!!! :-)
Köszi István! Magam részéről a villámcsapástól féltem leginkább a készülékeimet, ezt illetően egy olvadóbizti fabadkát sem ér. Ha nem vagyok otthon és jön a vihar, mindig parázok. Nem szoktam minden elmenetel alkalmával kihúzni a cájgot. Főleg hogy a végfokokat alapvetően nem szoktam kikapcsolni.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1329
Például takarítás vagy porszívózás közben a kissé kihúzódott dugalj vagy a hosszabbító dugalja 2-3 alkalommal ki-bekapcsolja a készüléket, készülékeket. Vagy rövid áramkimaradások esetén is érhetik erősebb áramlökések a készüléket.
Így tönkremenő készülékbél a biztosíték már csak annyit csinál hogy "leválasztja" a meghibásodott készüléket a villany hálózatról.
Lehet. Úgy tűnik nekem eddig szerencsém volt. Jópár áramszünetet megéltem. Sosem kellett biztit cserélnem, vagy készüléket hantolnom.
-------
Azt tudja valaki miért javasolt az elektromos készülékeket (biztosítékkal rendelkezőket is ) kihúzni a hálózatból vihar idején? Minek, ha véd a biztosíték? Vagy mégse véd? Vagy hogy van ez?
villám ellen a villámhárító véd, ha véd, mert a villámhárító kiépítési szintje is a várható villám gyakoriságra (Magyarországon területi eltérésekkel 2-4villám/km2 az eddigi átlag) átlagos energia szintre méretezett. Sajnos a villám energia szintekről nincs elérhető statisztika, de durva nagy energiájú villám, ami lebontja az átlagos villámhárítót is, tényleg ritka. (Villám áram 100-500kA impulzus energiája borzasztó nagy erőhatás, könnyen széttépheti a gyengén megépített villámhárítót.)
A villám másodlagos hatása lecsapási környezet minden vezető anyagában képződő feszültség és áram, ami sok kV és kA. Erre szolgál a 3 szintű túlfeszültség védelem. A T1 50-80kA max áramimpulzust, 2,2kV küszöb feszültséggel, T2 20-50kA, 1,5kV és T3 5-20kA, 1,2kV küszöb feszültség felett szólal meg. A levezett impulzus energia is fontos paraméter, T1-től T3-ig csökkenő. A szokásos túlfesz levezetős kínai elosztóra senki ne bízzon ilyen védelmet, pláne úgy hogy mellette nincs T1 és T2, nem fog védeni semmit, valószínű besül és engedi tovább a készülékekre a nagy feszültséget.
Ha kihúzod villámláskor a készüléket a 230V dugaljból, TV , NET és telefon kábelt is, az mindig hasznos. Sajnos a kombikazán, hűtőszekrény, lakásriasztó, kaputelefon, stb, az emberek többsége ezeket nem tudja, szokta áramtalanítani, már pedig ezek is szoktak villám környezetben elszállni.