Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Pali, volna egy kérdésem: Az összes belépő vetítő rövid vetítési távolságú. Legalábbis, az én leendő vászonméretemhez/szoba hosszához képest. Nem lehetne készíteni előtétlencsét hozzájuk, ami kb 20%-al csökkentené a kép méretét? Balgaság, drága, vagy mindkettő egyszerre?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Red75
V.I.P.
V.I.P.

A digi ingyen biztosít hdmi-s beltérit, csak be kell menned az irodába és kérni egyet.
Köszi! Utánajárok, ez nagyon jó! 
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 446

Hozzászólás Szerző: kargidje »

DIGI. Optikai-n jön a házba, a gyári routerből pedig koax kábelen megy most a TV-be a digitális jel. Na ehhez valami, amiből digitális TV csatornák lesznek HDMI-n.
Jó-jó, de akkor ide, mit?

A digi ingyen biztosít hdmi-s beltérit, csak be kell menned az irodába és kérni egyet.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Szerintem nem bírják. 
Lelombozódtam.
Azt hittem jobb elektróda, más gáz, vagy nagyobb teljesítményű lámpát kisebb árammal hajtanak, hogy tovább bírja. 

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Műszaki kérdés: Miért bírják az UHP izzók ezt az extrém hosszú üzemidőt? Ez nekem kimaradt. 3-4000 óra volt még többnyire nemrég.

Szerintem nem bírják. A kicsi, pl. 120W-os lámpák valóban sokat bírnak, de azokkal nincs fényerő (Sim2 gépekben szokott lenni kicsi lámpa és az valóban sokáig bírja). Az új gépekben tudtommal nem bírnak többet a lámpák mint régen, csak nagyobbat mernek hazudni a gyártók. Mire kiderül, hogy nem bír annyit a lámpa, a gép már a kukában lesz ... vagy legalábbis így gondolják. Egyébként ha lenne olyan lámpa mondjuk 300W körüli teljesítménnyel ami sokat bír, simán betenném az egyik Barco-ba és akkor abban is sokat bírna. De hát már elmúltam 30 éves, nem nagyon hiszek a mesékben... :-)

JaSSeR
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: JaSSeR »

A két hangszórórács egymás alatt amúgy mi célt szolgál?
Szerintem az 2 db Hivi falbaepitett hangfal egymas alatt, nem csak a racs
"Ha a gazdagok harcolnak a szegények ellen, akkor azt háborúnak nevezik. Ha pedig a szegények küzdenek a gazdagok ellen, azt terrorizmusnak hívják."

PJani
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: PJani »

DIGI. Optikai-n jön a házba, a gyári routerből pedig koax kábelen megy most a TV-be a digitális jel. Na ehhez valami, amiből digitális TV csatornák lesznek HDMI-n.

Neked egy dvb-c tuner kell aminek hdmi kimenete van. A koax kábel megy be a tunerbe és van rajta antenna kimenet is, innen mehet tovább a tv felé a koax.
A tunerből jön ki a hdmi amit már oda vezetsz ahova akarsz.
2. megoldás: a dvb-c tunberből a hdmi-t bekötöd egy 2 hdmi kimenetes erősítőbe és onnan mehet a videó jel a tv/projektor felé.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Mivel a falak már eredendően nagyon világosak, itt már csak egy ALR (ambient light rejection) felület hozna értékelhető képet egy, alapvetően jó kontrasztú a gép mellett. Vagy vennék egy humma nagy tv-t. De mondom, alapvetően nem lebeszélni akarlak a vetítésről csak mindenképp vigyél haza egy ilyen masinát és próbáld ki mielőtt csalódás ér!A két hangszórórács egymás alatt amúgy mi célt szolgál?

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Milyen tv tuner?

Gondold át még egyszer

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

500 körüli Ansi kontraszt, 2000 Natív, bődületes fényerő,..
Jó lesz az kb. 50:1-nek. A fehér fal a földbe fogja döngölni az egyidejűt, a papíron 2000:1 pedig jó, ha a felét eléri majd. Ezüst vásznat felejtsd el, csak bazi hotspotot kapsz a fókuszáltság miatt. Sőt, a fény polarizációját is megtartja (hisz pont erre találták ki a polarizált 3D miatt), amely nálad tök feleslegesen. Hangos lesz, mint a barom, viszont nyomja majd a hőt. Nyáron is. Az elégtelen minőségi megépítettség miatt fényszórás is lesz. Az objektív minőségéről, a fehérfény egyenletlenségéről, a kromatikus hibáiról meg aztán ne is beszéljünk. Gondold át még egyszer, s javaslom, te, akinek volt (s van is) otthon jó minőségű vetítője, aki megszokott már egy szintet, látatlanban semmiképp!

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 814

Hozzászólás Szerző: lacy »

Kérdés: Van valakinél megoldva ugyanez? Illetve milyen TV tuner kell ehhez? 

.

Milyen tv tuner?
az attól függ, milyen forrásból vagy inkább az, hogy kábeles tv földi sugárzású vagy műhódas
merthogy mindháromra van eszköz, de azt nem tudom hogy van-e olyan ami mind a hármat tudja és nem TV csak box
plusz a kódolás ha épp olyan is kell
amúgy ezeknek van már főleg ha HD-t is tud hdmi kimenete, azt meg vagy az erősítőn keresztül vagy közvetlenül viheted a projiba

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Elgondolkoztam ezen-azon.:

Akartam venni használt vetítőt, DC3 Full HD, mellé vásznat. Elköltve Kb 150-200 e Ft-ot.

Mi volna, ha vennék egy új projit, persze a belépőből. Telepítenék egy fix vásznat, mert egyrészt olcsóbb, másrészt jobb is (nem pöndörödik), mint a rolós-motoros. Mivel fehérek a falak ezüst, vagy a Szepi féle 3D vászon jó is lehetne.
Persze, ha fix a vászon, akkor megszűnne a TV. De TV kell, igényli a család. Viszont senki nem mondta, hogy TV műsort nézni TV-n kötelező.

Szóval, vennék egy új belépő DLP projit (szinte mind egyforma tudású, 500 körüli Ansi kontraszt, 2000 Natív, bődületes fényerő, 2-3 év gari, havi egy filmhez tökéletes nekem), fix ezüst vásznat, hogy nappal is maradjon valamennyi kontraszt. Hozzá TV tunert.
Az új gépek egyébként is bőven megvannak áldva fényerővel és ECO módban 8-10 ezer órás lámpájuk van. Az nálam 4 évet jelentene. Az egész befektetés Kb. 260-300e Ft. Ennyi manapság egy 55", ez pedig majdnem 100" lenne.

Kérdés: Van valakinél megoldva ugyanez? Illetve milyen TV tuner kell ehhez? 

Műszaki kérdés: Miért bírják az UHP izzók ezt az extrém hosszú üzemidőt? Ez nekem kimaradt. 3-4000 óra volt még többnyire nemrég.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Durva, ehhez képest is iszonyat az UHZ kontrasztja. Végre megnéztem élőben, és ebben a kategóriában tényleg nagyon jó (legjobb) az általános képrészletessége, de fekete nélkül nem megy.... Aki elviseli, játszhat a különböző Dynamic Black állásokkal, de az nem én leszek. :-)

Nagyon sajnálom, hogy igazam volt. Az ember mindig reménykedik ... de sajnos a remények SOHA nem jönnek be akkor, ha ellentmondanak a fizika törvényeinek. Úgy tűnik a természen nagyon, talán már "idegesítően" jól tudja a fizikát... :-)

Azért az is tény, hogy attól, hogy jó a kontrasztja, még nem lesz jó egy projektor. Én pont annak örülök, hogy a valaha épített egyik legjobb képminőségű DLP-nek sikerült javítani a feketéjén. Ez a gép előtte is jó volt, éles, fényes, színes, mikro-kontraszt gazdag képet vetített ... és mostmár a feketéje is elég jó lett. Már tényleg csak a szivárván az utolsó probléma ... de hát az sem borzalmas, mostanában többen megnézték a gépet és mindenki azt mondta, hogy SOKKAL kevésbé látszik a szivárvány mint egyes újabb gépek esetén. Én is látom a szivárványt, de engem sem zavar ... igazából már annyira megszoktam, hogy csak akkor látom, ha direkt nézem... 

Cinemadness
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 113

Hozzászólás Szerző: Cinemadness »

OK, megmértem.

Gagyi lámpával "7 kattintásra" zárt íriszekkel: 7660.1. 

Most jön a durva rész: jó minőségű és csupán 300 órát futott gyári (250W-os) lámpával: 9600:1. A gond csak az, hogy ez a lámpa sokkal fényesebb, ezért plusz egy lépésnyit zártam az íriszeken, tehát nem 7 hanem 8 lépésre zárt íriszekkel történt a mérés. Ez tehát az egyik oka a jobb mért értéknek és persze a jobb állapotú lámpa pontosabb fókuszálása miatt is javult valamennyit a kontraszt.

És persze mindezt a 16:10-es, azaz a gyári tüköralagúttal produkálta a gép. Ha elkészül az új, alacsonyabb tüköralagút, az még javít majd valamennyit a kontraszton, tehát simán 10000:1 felett lesz a gép natív kontrasztja (jó állapotú lámpával). De igazából ez már tökmindegy, a lényeg szerintem az, hogy a kontraszt már itt már NEM igazi probléma. Ez már az LCD gépek szintje, ami szerintem igen becsületes teljesítmény egy DLP-től... és igen ritkán érzi azt az ember, hogy ennyi on-off kontraszt kevés lenne. De jelzem, a tökfekete még most sem tökfekete ... és nem is lesz az soha...

Ami engem igazából megdöbbent, hogy a különbség nagyon is látszik a képen. A sötétebb jeleneteken egyértelműen "feketébbeknek" látszanak a sötét képrészletek. Valószínűleg a jó ANSI kontraszt miatt látszik a különbség, ha a gépben kevésbé fejlett optika lenne, akkor szerintem nem lehetne észrevenni két ilyen jó on-off kontraszt között a különbséget ... így viszont "ordít"...

Hát mostmár tényleg ennyi, jelen pillanatban nem ismerek olyan módszert amit ebbe a gépbe még ne tettem volna bele és tovább javíthatná a kontrasztot. Nem is hiszem, hogy erre nagy szükség lenne, a képi dinamika kegyetlenül jó már most is, olyan mintha egy 3 méter széles plazmatévét nézne az ember. Persze sötét falú, dedikált moziban ...

Azért ha valakinek van még valami ötlete amire én nem gondoltam, ne fogja vissza magát! :-)

Durva, ehhez képest is iszonyat az UHZ kontrasztja. Végre megnéztem élőben, és ebben a kategóriában tényleg nagyon jó (legjobb) az általános képrészletessége, de fekete nélkül nem megy.... Aki elviseli, játszhat a különböző Dynamic Black állásokkal, de az nem én leszek. :-)

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Pali, láttam ennél a cégnél fekete vásznat. Tudsz erről valamit? https://www.peroni.com/scheda.php?id=52286&idCat=124

Szerinem annak a "feneke" fekete, hogy ne menjen át rajta a fény kicsit sem. A fehér oldalára kell vetíteni.

Írisz tuning téma:

A NEM eladó Cineo30 íriszét is átalakítottam (csak az alakját, a gép fénye eleve fehér ezért színszűrő nem kell rá)

Eredmény: 13000:1 on-off kontraszt, ha a CMS ki van kapcsolva (de ki is kell kapcsolni, különben tiszta piros lesz a kép, ezt a gépet rendesen be kellene kalibrálni műszerrel).

Ha a CMS be van kapcsolva akkor 11100:1 a mért kontraszt, de egy rendes kalibrálás után ennél sokkal kevesebb kontrasztot és fényerőt vesztene a gép a CMS miatt, hiszen a CMS most feleslegesen veszi vissza a zöld és a kék fény mennyiségét...

A különbség most is ORDÍT a képen. Még feketébb a háttér az űrsétás vagy éjszakai jelenetekben, még jobban néz ki a Harry Potter 7-ben a varázslók hegyre vonulása, stb. Csak hát ugye ennek a gépnek a kontrasztja jobb (mivel a létező legjobb DMD van benne) a másiknak meg dupla mennyiségű pixele van. Ezen a szinten már nincs olyan gép amelyik mindenben a legjobb lenne, mindenkinek magának kell kitalálni hol köt kompromisszumot.

Mindenesetre a kép nagyon dögösen néz ki ilyen kontraszt mellett ... de azért a fekete most sem fekete ... amint azt már párszor említettem ... de ezt mostmár csak nagyon ritkán lehet észrevenni ... :-)

... és persze elgondolkozik az ember, hogy 21:9-es és a bejáratánál "szűkített" tüköralagúttal mennyi lenne  a kontraszt ezzel a DMD-vel? Elgondolni sem merem... 

A mérés úgy készült, hogy pontosan a felére vettem vissza a gép fényerejét az íriszekkel. Ez kb. ugyanaz az állás ahol a 2560 pixeles gép 9600:1-et produkált. Azért rendesen látszik a különbség a 7 mikronos és a 10 mikronos mikrotükrök között ... milyen kár, hogy manapság a bolti gépekben 5 mikronos tükröcskék vannak ...

GyP

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Peroni vászon

Pali, láttam ennél a cégnél fekete vásznat. Tudsz erről valamit? https://www.peroni.com/scheda.php?id=52286&idCat=124

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Szemléltetésképpen  4-perctől az érdekesebb,akit csak a lényeg érdekli,egyébként az ihletet innen a youtuberól vettem,kicsit szenvedtem a felülettel,mint festés mind pedig a felület simaságának kialakításával,de szerencsére sikerült leküzdeni az akadályokat.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Én sem gondltam volna... :-)

A hotspot elmúlik, ha görbíted a vásznat, de nyilván elég macerás lenne egy "feltekerős" vásznat meggörbíteni... :-)

Nekem az a gondom a 3D-vel, hogy a valóban jó ezüstvásznakon borzalmas a 2D kép, tehát azokra CSAK 3D-t lehet vetíteni. Ez azért elég nagy gond... cseréljünk vásznat minden film után? Vagy építsünk otthonra egy külön 3D moziszobát? Mindkettő elég eszetlenségnek tűnik  ... még nekem is, pedig nekem elég magas az ingerküszöböm, ha valami őrültség megcsinálásáról van szó... :-)

A Peroni gagyi ezüstvászna ezt a problémát megoldja  ... de persze ennek az az ára, hogy a 3D egy kicsit szellemképes. 

Azt remélem mindenki tudja, hogy a szürke vászon nagyon NEM azonos az ezüstvászonnal. A szürle vászon általában diffúz módon azaz irányfüggetlenül veri vissza a fényt, ezért csak igen picit javul vele a kontraszt, de a fényerő közben csökken. Az ezüstvászon irányított visszaverése miatt SOKKAL TÖBBET javul a kontraszt, viszont a fényerő NEM IGAZÁN (csak picit) csökken. Ég és föld a különbség a kettő között... természetesen az ezüstvászon javára. Viszont a diffúz visszaverésű szürke vásznon nincs hotspot ... szóval annál ez a hátrány hiányzik, ezért azt NEM kell görbíteni ... de a kontraszt sem javul sokat. A kontraszt javításának a kulcsa az irányított fényvisszaverés, enélkül csak adunk a kakinak egy pofont, szóval szerintem mindenki aki szürke vásznat akar venni, bizonyosodjon meg róla, hogy az anyag visszaverése irányított. Persze ez magánvélemény... 

A Peroni vászon anyaga PVC ... sajnos nagyon is lehetséges, hogy azt ragasztani csak direkt erre gyártott anyaggal lehet ... 

Hmmm...

Én is szürkére festett MDF-re vetítek, kicsi metál keveréssel,de dolgozom a sötétebb  kivitelen is.Nekem sokat hozott a konyhára,nem kell tökéletes sötétítés.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Na Pali, nem gondoltam, hogy ennyire belelkesülsz.

Valóban volt némi Hotspot, de azzal inkább együtt élnék, mint a lapos ANSI kontraszttal.
Ha fix vásznat akarnék, akkor mindenképp ezt az anyagot venném. Viszont rolósba nem tudom, hogyan lehetne megoldani. Annak idején is sokat járt rajta az agyam. Alapvetően nem volna túl nagy falat, mivel már szednem kellett szét és újra összerakni, az elejétől fogva motorost. Szóval csak egy problémám merül fel ezzel kapcsolatban.: Alul-felül kellene kétoldalas ragasztóval dolgozni, viszont ennek a vászonnak a hátoldalát az nem fogja meg sajnos. Próbáltam.

Én sem gondltam volna... :-)

A hotspot elmúlik, ha görbíted a vásznat, de nyilván elég macerás lenne egy "feltekerős" vásznat meggörbíteni... :-)

Nekem az a gondom a 3D-vel, hogy a valóban jó ezüstvásznakon borzalmas a 2D kép, tehát azokra CSAK 3D-t lehet vetíteni. Ez azért elég nagy gond... cseréljünk vásznat minden film után? Vagy építsünk otthonra egy külön 3D moziszobát? Mindkettő elég eszetlenségnek tűnik  ... még nekem is, pedig nekem elég magas az ingerküszöböm, ha valami őrültség megcsinálásáról van szó... :-)

A Peroni gagyi ezüstvászna ezt a problémát megoldja  ... de persze ennek az az ára, hogy a 3D egy kicsit szellemképes. 

Azt remélem mindenki tudja, hogy a szürke vászon nagyon NEM azonos az ezüstvászonnal. A szürle vászon általában diffúz módon azaz irányfüggetlenül veri vissza a fényt, ezért csak igen picit javul vele a kontraszt, de a fényerő közben csökken. Az ezüstvászon irányított visszaverése miatt SOKKAL TÖBBET javul a kontraszt, viszont a fényerő NEM IGAZÁN (csak picit) csökken. Ég és föld a különbség a kettő között... természetesen az ezüstvászon javára. Viszont a diffúz visszaverésű szürke vásznon nincs hotspot ... szóval annál ez a hátrány hiányzik, ezért azt NEM kell görbíteni ... de a kontraszt sem javul sokat. A kontraszt javításának a kulcsa az irányított fényvisszaverés, enélkül csak adunk a kakinak egy pofont, szóval szerintem mindenki aki szürke vásznat akar venni, bizonyosodjon meg róla, hogy az anyag visszaverése irányított. Persze ez magánvélemény... 

A Peroni vászon anyaga PVC ... sajnos nagyon is lehetséges, hogy azt ragasztani csak direkt erre gyártott anyaggal lehet ... 

Hmmm...

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Az "olcsóbb" vásznak közül a Screenline és Elite Screen kínálatában biztosan van ilyen anyag.
Még nálam vannak a minták, amit még nem sikerült visszajuttatni, lefotóztam, bár esti fénynél nem sok látszik:

Nem hinném, hogy kijönne 100-ból bármelyik. Bár nem elég nekem a kézi rolós is, úgy talán igen.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Az tényleg jó volt erre a célra és egyébként szerintem ma is kapható.

szóval CSINÁLJUK!!!! :-).

Ez az ezüstvászon használható "feltekerősen" is, csak ne gyűrődjön feltekerve, mert az nagyon csúnyán látszik a képen...

Na Pali, nem gondoltam, hogy ennyire belelkesülsz.

Valóban volt némi Hotspot, de azzal inkább együtt élnék, mint a lapos ANSI kontraszttal.
Ha fix vásznat akarnék, akkor mindenképp ezt az anyagot venném. Viszont rolósba nem tudom, hogyan lehetne megoldani. Annak idején is sokat járt rajta az agyam. Alapvetően nem volna túl nagy falat, mivel már szednem kellett szét és újra összerakni, az elejétől fogva motorost. Szóval csak egy problémám merül fel ezzel kapcsolatban.: Alul-felül kellene kétoldalas ragasztóval dolgozni, viszont ennek a vászonnak a hátoldalát az nem fogja meg sajnos. Próbáltam.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1205

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Kérdezném a nagyérdeműtől, hogy létezik-e szürke, vagy ezüst vászon rolósban (esetleg motorosban) emberi áron. Értsd: 100e ft alatt.
A fehér falak kimossák a kontrasztot, talán ezzel nem volna rossz.

Emlékszem Pali ezüst vásznára, mert nekem is volt. Na olyan jellegű anyag már simán jó volna rolósban. Olcsó és jó is volt.

Az "olcsóbb" vásznak közül a Screenline és Elite Screen kínálatában biztosan van ilyen anyag.
Még nálam vannak a minták, amit még nem sikerült visszajuttatni, lefotóztam, bár esti fénynél nem sok látszik:

Itt vannak olcsó motorosok is és szerintem kérhető ilyen anyaggal:
https://www.elitescreens.eu/en/eur/elec ... 1&o=3&n=12

Ez biztosan kérhető ilyen anyaggal:
https://www.screenline.it/en/screens/mo ... e_44956_p/

Szerintem fuss egy kört benne, Szepi mindkettőben tud segíteni.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem feltétlenül. Lehet, hogy nem láttad Pali ezüst vásznát fehér falú szobában demózni még az Avfórumos időkből. Az jó volt, éppen olyasfélét keresek.

Az tényleg jó volt erre a célra és egyébként szerintem ma is kapható. 210cm széles a tekercs és métere kb. 11 Euróba kertült akkoriban az anyagnak, ami kb. 3eFt méterenkénti ár. Ez szerintem eléggé nevetséges.

A Peroni nevű cég gyártja, www.peroni.com a weblapjuk címe.

A gond csak az, hogy rohadt hosszú a csomag amiben feltekerve küldik a vásznat és csak egy céggel szállíttatnak, ami nem olcsó. Akkoriban kb. 70eFt volt a szállítási költség (kb. függetlenül a rendelt mennyiségtől) tehát a szállítás sokszorosába került magának a vászonnak az árához képest. Persze ha valaki kocsival elhozná Olaszországból, akkor kb. ingyen lenne a szállítás (még a benzin kifizetése mellett is).

A legjobb megoldás, hogy többen összeállunk és veszünk egy nagyobb mennyiségű vásznat, hogy eloszoljon a horribilis szállítási költség. Akkoriban így kb. 10eFt-ra jött ki métere az anyagnak. Szerintem ezt most is meg lehetne csinálni, de csak akkor ha van elég jelentkező a dologra...

Ez egyébként egy rendkívül SZAR ezüstvászon, emiatt kicsit szellemképes rajta a polarizált 3D ... viszont gyakorlatilag ingyen van, tehát alkalomszerű (passzív, polarizált) 3D vetítésre tökéletes. Viszont 2D-ben közel olyan rajta a kontraszt (a fehér falak ELLENÉRE) mint egy sötét falú moziban, mivel irányítva veri vissza a fényt. Emiatt CSAK felülről lehet erre az anyagra vetíteni, tehát pl. asztalra tett projektorral nem lesz jó a kép. Az irányított visszaverés miatt hotspot is van, de ez is kezelhető a vászon enyhe meggörbítésével.
A vászonanyag végső gain-je 1 körüli, de igazából szerintem valamivel kevesebb, viszont a kontraszt az brutális, hasonló elven működik mint a nagyon drága "fekete" vásznak, de annyira nem javítja meg a kontrasztot, csak mondjuk 80% azokhoz képest a hatékonysága ... de basszus, kb. 1% pénzért ez szerintem egy igen jó kompromisszum. 

Én most NEM szeretnék megfinanszírozni 20-30m anyagot plusz (azóta talán már még horribilisebb) szállítási költséget a saját zsebemből, de ha van mondjuk 5-6 érdeklődő, akkor vállalom a dolog intézését (de persze ha valaki más vállalja ezt helyettem, akkor NEM fogok sírni, nekem így is van elég dolgom). Én is vevő lennék vagy 8-10 méter "anyagra" (a 15 éves gyereknek kellene vagy 2m a szobájába, a moziba is kéne vagy 3,5m ... és akkor lehet, hogy ismét megcsinálnám a polarizált 3D vetítést, pont van is otthon két Cineo30, azoknak a fényereje még polárszűrőn át is igen durva lenne, ennél "dögösebb" 3D-t szerintem SEMMIVEL nem lehet otthon vetíteni ... és szarok arra a kis szellemképre, így is ez a legjobb 3D amit szerintem ember otthon vetíthet és persze a legfényesebb is, vagy 6 éve két Samu-val csináltuk meg ugyanezt és az is nagy királyság volt, tiszta nosztalgia lenne ismét "nagymozis" 3D-t vetíteni otthon és a moziból hazahozott 200Ft-os, polarizált szemüvegekkel nézni a filmeket ... komolyan felizgultam erre a dologra intellektuálisan ... szóval CSINÁLJUK!!!! :-).

Ez az ezüstvászon használható "feltekerősen" is, csak ne gyűrődjön feltekerve, mert az nagyon csúnyán látszik a képen...

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Ha fehér a fal, akkor halott ügy. Vetítettem fehér falnál, meggybordónál, kávénál, és most feketénél. Durva a minőségjavulás.
Nem feltétlenül. Lehet, hogy nem láttad Pali ezüst vásznát fehér falú szobában demózni még az Avfórumos időkből. Az jó volt, éppen olyasfélét keresek.
Másrészt én is agyon sötétítettem a régi lakás nappaliját a mozi kedvéért, de egyébként élhetetlen lett. Kb. délben már lámpafény kellett. Persze, ha lenne moziszoba, az egészen más. 
A lényeg, hogy itt a fehér falú nappaliban, azt a havi egy nekem való filmet szo-szo közepes minőségben, vásznon meg tudjam nézni. Semmi extra.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Kérdezném a nagyérdeműtől, hogy létezik-e szürke, vagy ezüst vászon rolósban (esetleg motorosban) emberi áron. Értsd: 100e ft alatt.
A fehér falak kimossák a kontrasztot, talán ezzel nem volna rossz.

Emlékszem Pali ezüst vásznára, mert nekem is volt. Na olyan jellegű anyag már simán jó volna rolósban. Olcsó és jó is volt.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”