Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Általában a hifiről
hát szerintem a halkan is jól szól. pont arra utal hogy nem kell feltekerni a hangerőt ahoz hogy jó basszusok legyenek..... my 2 cent
nem sokat veszítesz a halkan zenélésnél, a dinamika alsó tartományát persze, meg jócskán a basszus intenzitás érzékelést. Vagy neked a füledben van fiziológiai szabályozó?
Általában a hifiről
hát szerintem a halkan is jól szól. pont arra utal hogy nem kell feltekerni a hangerőt ahoz hogy jó basszusok legyenek..... my 2 cent
Kitalálom: nem voltál még próbateremben.
- kaboca36
- Fórumlakó

- Értékelés: 223
Általában a hifiről
Érdekelne, hogy a "halkan (is)" jól szól elmélet követői vajon voltak-e már próbateremben. Engem mind a mai napig lenyűgöz ami és ahogy ott megszólal. Pedig filléres kábelek, középszerű erősítők és hangszerek, legalábbis a kedvenc zenéinkhez képest mindenképpen. Aztán mégis olyan élmény, amit csak üldözni lehet otthon, utolérni aligha. És ennek az az is része, hogy ott érezni IS a basszusgitárt, vagy a dobot, nem csak hallani. Hogy ugy harap az a gitár, mintha Jimi Hendrix tért volna vissza a sírból, nem pedig a könyvelő haverom tépné a húrokat hobbiból.
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).
Általában a hifiről
Érdekelne, hogy a "halkan (is)" jól szól elmélet követői vajon voltak-e már próbateremben. Engem mind a mai napig lenyűgöz ami és ahogy ott megszólal. Pedig filléres kábelek, középszerű erősítők és hangszerek, legalábbis a kedvenc zenéinkhez képest mindenképpen. Aztán mégis olyan élmény, amit csak üldözni lehet otthon, utolérni aligha. És ennek az az is része, hogy ott érezni IS a basszusgitárt, vagy a dobot, nem csak hallani. Hogy ugy harap az a gitár, mintha Jimi Hendrix tért volna vissza a sírból, nem pedig a könyvelő haverom tépné a húrokat hobbiból.
- kaboca36
- Fórumlakó

- Értékelés: 223
Általában a hifiről
Csak kiállításon.
A Soulution viszont minden nap. Minden pillanat gyönyör vele. Maga az eszköztelenség, ahogy megszólalnak. Meleg, bársonyosan sima, mégis határtalanul gyors és dinamikus, mint az élő zene. Csodás erősítők.
Soulution 711 végfok és 725 előfok.
és mennyibe fáj??
Csak mert szerintem Nelson Pass egy igen ismert tervező a 70-es évektől kezdve és az ő erősitői könnyen, relative olcsón megépithetöek.
és jól is szólnak. Semmi gondom az új cuccokkal, csak a mai árak nagyon el vannak szálva szerintem.... manapság biztos nem kezdenék hifi épitgetésbe. bár régen is egy fél lakás ára volt ,de azt akkor egy nyár alatt összeszedtem, manapság örülök ha olaj cserére marad valami.
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1307
Általában a hifiről
Valószínűleg azért, mert jó hangú tranzisztoros giga-blokkokat jóval nehezebb konstruálni és megépíteni is. A dolog tovább gondolását rád bízom..
A többi észrevételedre HG válaszai jó iránymutatások.
>
Csak a vicc kedvéért:
Egyik ismerôs akarta dícsérni az erősítőjét és mondta , hogy akár hegeszteni is lehetne vele.
Meghallgatás után annyiban módosítandó a dolog , hogy csak arra alkalmas. (Zenét hallgatni nem nagyon) már nem emlékszem mi volt. De nem szokott olcsó dolgokat venni.
- SoundMania
- Törzsgárda

Általában a hifiről
Ha magamnak építek fel egy rendszert, akkor PONTOSAN elég, ha nekem tetszik, úgy ahogy van. Elvégre én fogok vele élni.
Hacsak nem dicsekedni, villogni, vagy "kábítani" akarok vele másokat
Csak nehogy annyira szuper legyen aztán az a rendszer hogy más elszaladjon ha meg kell hallgatni. Meg nehogy ne tetszenek utána a koncertek sem.
- SoundMania
- Törzsgárda

Általában a hifiről
VAN ÉLET AZ ÁLTALD JÓNAK ÍTÉLTEN TÚL IS!
Biztosan. De ezeket amiket soroltam, csak meghallgathatónak tartom nem jónak.
- SoundMania
- Törzsgárda

Általában a hifiről
Nem hiszem el!
Kár! Akkor legalább màssal ne hitesd el!
- SoundMania
- Törzsgárda

Általában a hifiről
Nekem DP300b monoblokkok voltak,gyorsan el is adtam.
Azért az még nem reprezentálja az SE-hangot ami abból kijön!
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Ez igen!
Ha CH Precision-nal is volt/lesz "dolgod", kérlek írd le a tapasztalataidat..
>
Csak kiállításon.
A Soulution viszont minden nap. Minden pillanat gyönyör vele. Maga az eszköztelenség, ahogy megszólalnak. Meleg, bársonyosan sima, mégis határtalanul gyors és dinamikus, mint az élő zene. Csodás erősítők.
Soulution 711 végfok és 725 előfok.
Általában a hifiről
Ez a számítás elvárt maximális hangerő környezetére lett levezetve. (90dB, vagy 87 dB), akinek a rendszere ezt lehetővé teszi, az is a teljes üzemidő jó ha 0,01% -ban hallgat ilyen hangosan zenét. Vagy akkor sem. Kisebb hangerőnél a kisebb erősítő is elboldogul ahogy levezetted. A nagy teljesítményűek között is ugyanolyan arányban vannak "rossz" hangúak mint kisebb testvéreiknél, számomra nem itt van a kutya elásva. Valóban illik és kell is figyelni a hangfal érzékenység, szobaméret, erősítő teljesítmény értékek egyensúlyára de ez csak egy bizonyos hangerő felett jelent valós problémát. Én személy szerint nagyon nem kedvelem az érzéketlen dobozokat e miatt.
A pirosat vitatom, az én ismeretségi köröm, barátaim, de még a felebarátaim is...na jó, beleszámolom az "ellenségeimet" is , sokkal többször hallgatnak realisztikus szinteken, magas SPL-en zenét.
Belekeverhetném a jó mikrodinamikával rendelkező hangsugárzókat abba a megjegyzésedbe, hogy "ez csak egy bizonyos hangerő felett jelent valós problémát"... de nem teszem. Vékony jég. Jó az úgy ahogy írtad. A probléma jelentős része valóban a magas szinteken szignifikáns, hiszen erről szól a történet.
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith
Általában a hifiről
Imádom ezt a Krell szériát. Én is ebből a korból származó előerősítőt használok, a Krell KCT-t.
Számomra sokkal jobb hangot produkál az ML No.326S-nél, ami évekig volt előtte, de a No. 32-nél is jobbnak tartom.
Félvezetősben eddig az Ayre KX-R Twentyt találtam jobbnak nála. És persze a Soulution 725-öt.
Ez igen!
Ha CH Precision-nal is volt/lesz "dolgod", kérlek írd le a tapasztalataidat..
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
Általában a hifiről
Néhány javítás, mivel úgy látom időkorlát után már nem lehet módosítani. Kár. Nem tudom ez így miért jó, de biztos!
Szóval, 2 javítandó mondat, mert félreérthető annak, aki a korábbi hozzászólásaimat nem olvasta;
1)
"Ez behatárolja azokat a félvezetősöket, amelyek a legrosszabb példák, és/vagy alulméretezett erősítő headroomra, továbbá egyéb összeférhetetlenségi tényezőre (is) enged következtetni. Így nincs reprezentatív értékük."
2)
"Látható, ahogy emelkedik az SPL, emelni kell/érdemes a hangsugárzó érzékenységét, és/vagy nagyságrendekkel az erősítő teljesítményét (Wattage), különben egyéb kompromisszumokba kényszerülünk bele. Változtatható a hallgatási pozíció is, de a legkisebb hatással bír - persze reális, lakószobákra jellemző élethelyzetekben."
Azért azt kívánom mindenkinek, főleg istvan01-nek és chord-nak, HG-nek "nem" mert ő az elektrosztatikusokat jól ismeri, szóval akik nagyszabású zenekari műveket (large scale music composition) is hallgatnak, - és bár istván01 Sonus-al hallgatta, chord viszont nem tudom mivel hallgatja a sajátját - hogy egyszer legalább sikerüljön klasszis giga-blokkokat, jelen példánál maradva Krell-eket a legnagyobb panel sugárzókkal meghallgatni. A Krell miatt kiemelném az Apogee Grand-ot, mivel, a Grand gyári konstrukciójában rendelkezik:
1) 2 x 12" dinamikus cone wooferrel oldalanként, zárt kabinban, 600 Wattos egyedi Krell erősítővel hajtva csatornánként
2) Al-kapton ribbon közép-tweeterrel oldalanként, 500 Wattos egyedi Krell erősítővel hajtva csatornánként
3) Al-kapton ribbon bass panellel oldalanként
4) max. SPL-el 120dB @ 4 méteren
5) 84 dB(!!) érzékenységgel (1W/1M)
6) 18Hz-től 70Hz-ig, 250Hz-ig, 9000Hz-ig, és onnan 27KHz-ig terjedő váltási frekvenciákkal
7) a bass panel futtatható FR is, a szubwooferek kiiktatásával
Szóval a 3) legkritikusabb basszus (mély -középmély) ribbon panel motort lehet hajtani oldalanként különféle külsőleg csatlakoztatott erősítőkkel, különféle konstrukciókban megfogalmazott hangzásbeli élmények elérése érdekében. Pl. 100 Wattos SE csövesekkel. De a korábban hivatkozott kimenő trafó nélküli (OTL) csövesekkel is jók, a kedvenceim Ralph Karstem Atma-sphere-jei, pl. az MA-2 -es (220 Wpc) vagy az MA-3 -as (500 Wpc) erőművei. Mégis azt mondom, ha a Grand teljesítmény és áram éhes bass paneljének a hajtásáról beszélünk, semmi más nem passzol úgy oda is, mint a Krell!!
Megj.: az integrált, Krell hajtású szubwoofer nélkül a Grand FR (szub nélkül a bass panel szélessávban futttava) nem adja azt a hangélményt.
Krell KPS25SC
Krell FPB700CX monos
Apogge Grand
...
és hozzá analóg frontról még nem is beszéltünk..
Elfogadva. Csak iránymutatásnak szántam.
Valószínű nem a legszerencsésebb konstrukciókat és nem a legjobb rendszer összeállításokat hallgattad... a legárulkodóbb jel - nekem - a "mérhetetlen torzítások" (gondolom a "mérhetetlen" jelzőt mennyiségi értelemben gondoltad, és nem technikailag ítélted "ki"mérhetetlennek) említése. Ez behatárolja azokat a félvezetősöket, amelyek a legrosszabb példák.
A mérhetetlent a katalógusok adatlapjaira értettem.
Nem értem...!?
Szóval mégis csak a nyers írott adatokra gondolsz, amik szerinted kamuk? Lehet..
Ne olvass annyi katalógust...
>
- DHT1
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 164
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Valószínű nem a legszerencsésebb konstrukciókat és nem a legjobb rendszer összeállításokat hallgattad... a legárulkodóbb jel - nekem - a "mérhetetlen torzítások" (gondolom a "mérhetetlen" jelzőt mennyiségi értelemben gondoltad, és nem technikailag ítélted "ki"mérhetetlennek) említése. Ez behatárolja azokat a félvezetősöket, amelyek a legrosszabb példák.
A mérhetetlent a katalógusok adatlapjaira értettem.
72audio.com
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Az pedig grátisz - de abszolút nem csodálkoznék, - ha az a CD játszó (plussz egyben előfok) a Krell valaha volt legjobb CD játszó konstrukciója, a KPS25SC lenne?!
Imádom ezt a Krell szériát. Én is ebből a korból származó előerősítőt használok, a Krell KCT-t.
Számomra sokkal jobb hangot produkál az ML No.326S-nél, ami évekig volt előtte, de a No. 32-nél is jobbnak tartom.
Félvezetősben eddig az Ayre KX-R Twentyt találtam jobbnak nála. És persze a Soulution 725-öt.
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2866
Általában a hifiről
Meglehet. Sokaknak 87 dB-t a referencia, önkényesen emeltem 90-re.
Ha a te számaidat vesszük alapul, és maradunk a 4 méter körüli hallgatói pozíciónál, akkor a 65 dBSPL és 75 dBSPL igényeket és az élő akusztikus jazz, rock, klasszikus zenei műsorokat figyelembe véve:
4 méteres hallgatási pozíció
65 dBSPL
95 dB hsz. érzékenység
19 dB plussz headroom
1 Watt-al is el tud menni!
4 méter
75 dBSPL
95 dB érzékenység
19 dB headroom
13 Watt kell!
4 méter
87 dBSPL
95 dB érzékenység
19 dB headroom
201 Watt kell!
(Kompresziós pop, elektro, rock, egyéb modern zenék estén pedig még jobb a helyzet, mert közel nem szükséges ennyi headroom tartalék.)
Jól látható ahogy emelkedik az SPL, emelni kell/érdemes a hangsugárzó érzékenységét is, különben egyéb kompromisszumokba kényszerülünk bele. Sok más is van persze, ezek relatíve könnyen kezelhető "mennyiségi" mutatók. A dolog "B oldala", a minőségi mutatók tömkelege...a konstruktőr hipotézise, a megvalósított konstrukció, a felhasznált alkatrészek, a megépítettség minősége és sikere, objektív mérőszámok, akusztikai körülmények, szubjektív megítélésünk, ízlésvilágunk, hangulatunk...pénzünk.
A megosztott gondolataimnak főleg a fentiek bemutatása volt a lényege, nem pedig a mennyiségi értékmérők kizárólagos favorizálása.
Valószínűleg azért, mert jó hangú tranzisztoros giga-blokkokat jóval nehezebb konstruálni és megépíteni is. A dolog tovább gondolását rád bízom..
>
Ez a számítás elvárt maximális hangerő környezetére lett levezetve. (90dB, vagy 87 dB), akinek a rendszere ezt lehetővé teszi, az is a teljes üzemidő jó ha 0,01% -ban hallgat ilyen hangosan zenét. Vagy akkor sem. Kisebb hangerőnél a kisebb erősítő is elboldogul ahogy levezetted. A nagy teljesítményűek között is ugyanolyan arányban vannak "rossz" hangúak mint kisebb testvéreiknél, számomra nem itt van a kutya elásva. Valóban illik és kell is figyelni a hangfal érzékenység, szobaméret, erősítő teljesítmény értékek egyensúlyára de ez csak egy bizonyos hangerő felett jelent valós problémát. Én személy szerint nagyon nem kedvelem az érzéketlen dobozokat e miatt.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Általában a hifiről
Életem egyik legjobb hangját éppen egy Krell FPB 450 MXC-vel erősített rendszerből hallottam, Krell Cd játszóval, Sonus nagy hangfallal, ráadásul az egyik HES kiállításon, miközben tudjuk, piszok nagy szerencse kell ahhoz hogy szálloda szobában is jól álljon fel a rendszer. Aztán volt szerencsém ezt bemutatóteremben is meghallgatni. Ezzel együtt, nem ellenére, ekkora félvezető vasra nem volt képességem, maradtam a csöves vonalon, immáron 13éve ugyan az az erősítőm, nincs igényem csereberélni. De a nagyok, nagy vasak, akár félvezetősek előtt, amikor képességüknek megfelelő környezetben szólnak, fejet hajtok.
Nem gondoltam..!! Nagyjából "megvan" ki mit mivel és hogyan hallgat... de ez új, hogy neked ilyen tapasztalatod volt. Örülök, hogy a Krell 700-as monok említése valakinél visszacsatolt a múltjában...pozitív értelemben!
Az pedig grátisz - de abszolút nem csodálkoznék, - ha az a CD játszó (plussz egyben előfok) a Krell valaha volt legjobb CD játszó konstrukciója, a KPS25SC lenne?!
>
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Általában a hifiről
http://www.elektroncso.hu/cikkek/amptitok.php
A cikk végén található fotók egy megépített OTL Twins végfokról, ami elég jól szól szerintem.
Igen, az OTL-ek nagyon jók tudnak lenni. Egy régi kedves fiatal barátom (szecső) is tervezett és épített klasszikus OTL erősítőt. Elképesztően jó hangja volt. Nyílt, gyors, precíz és mégis bársonyosan sima.
Egy másik példa, amit elég gyakran hallgatok egy David Berning Quadrature Z, ami az egyik legjobb erősítő, amit eddig hallottam. Ő is OTL, csak kicsit másként közelítve a témához. Különleges erősítő, az biztos. Határtalan felbontás, nyíltság, természetesség, maga az élő zene. És mindez hatalmas meghajtó képességgel. Olyan zenehallgatónál üzemel, aki csak alapvetően csöves elektronikákat hallgat és csakis klasszikus zenét, 99%-ban operát. Ez a Berning monoblokk pár a nagy rendszerében van. A hálószobai rendszerében Kondo Souga 2A3-as SE végfok van. A közepes rendszerében Sophia Electric 845-ös SE monoblokk pár. Az előfokok mindenhol csöves előerősítők (Aesthetix Callisto, Calypso Signature, Conrad Johnson ACT 2 series 2), kábelezés Nordost Odin 2 a nagy rendszerben és Nordost Odin máshol.
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 793
Általában a hifiről
http://www.elektroncso.hu/cikkek/amptitok.php
A cikk végén található fotók egy megépített OTL Twins végfokról, ami elég jól szól szerintem.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
Általában a hifiről
De a Krellben ezt valószínűleg nem lehetne, mert akkor nem 850W lenne, hanem csak 670W...
Életem egyik legjobb hangját éppen egy Krell FPB 450 MXC-vel erősített rendszerből hallottam, Krell Cd játszóval, Sonus nagy hangfallal, ráadásul az egyik HES kiállításon, miközben tudjuk, piszok nagy szerencse kell ahhoz hogy szálloda szobában is jól álljon fel a rendszer. Aztán volt szerencsém ezt bemutatóteremben is meghallgatni. Ezzel együtt, nem ellenére, ekkora félvezető vasra nem volt képességem, maradtam a csöves vonalon, immáron 13éve ugyan az az erősítőm, nincs igényem csereberélni. De a nagyok, nagy vasak, akár félvezetősek előtt, amikor képességüknek megfelelő környezetben szólnak, fejet hajtok.
Általában a hifiről
Hallgattam már itthon a rendszeremben nagyobb teljesítményû erősítőket. Most azt leszámítva hogy mind eosszabb hangminőséget produkált és csak a wattokat figyelbe véve sem igénylek nagyobb teljesítményt. Szépek a számaid meg a kimutatàsok, de nekem ide nem hiányzik több.
A szoba pedig 6,5x4x2,7m
Volt már párszor alkalmam highend KW-os szörnyetegeket hallgatnom. Ezt az élvezetet meghagyom másoknak, csak a zenét ölte meg mindegyik egyébbként a vesét kiválóan lerázzák Meg azok a mérhetetlen torzítások is baromira zavartak.
Nem sok az a 90 dB-es elvárt hangnyomás? Én 4m-en (átlagosan) 65 dB-t mérek, 75 dB-nél a feleségem már válással fenyeget. Egyszer megnézem hol a vége ha nem lesznek itthon.
Meglehet. Sokaknak 87 dB-t a referencia, önkényesen emeltem 90-re.
Ha a te számaidat vesszük alapul, és maradunk a 4 méter körüli hallgatói pozíciónál, akkor a 65 dBSPL és 75 dBSPL igényeket és az élő akusztikus jazz, rock, klasszikus zenei műsorokat figyelembe véve:
4 méteres hallgatási pozíció
65 dBSPL
95 dB hsz. érzékenység
19 dB plussz headroom
1 Watt-al is el tud menni!
4 méter
75 dBSPL
95 dB érzékenység
19 dB headroom
13 Watt kell!
4 méter
87 dBSPL
95 dB érzékenység
19 dB headroom
201 Watt kell!
(Kompresziós pop, elektro, rock, egyéb modern zenék estén pedig még jobb a helyzet, mert közel nem szükséges ennyi headroom tartalék.)
Jól látható ahogy emelkedik az SPL, emelni kell/érdemes a hangsugárzó érzékenységét is, különben egyéb kompromisszumokba kényszerülünk bele. Sok más is van persze, ezek relatíve könnyen kezelhető "mennyiségi" mutatók. A dolog "B oldala", a minőségi mutatók tömkelege...a konstruktőr hipotézise, a megvalósított konstrukció, a felhasznált alkatrészek, a megépítettség minősége és sikere, objektív mérőszámok, akusztikai körülmények, szubjektív megítélésünk, ízlésvilágunk, hangulatunk...pénzünk.
A megosztott gondolataimnak főleg a fentiek bemutatása volt a lényege, nem pedig a mennyiségi értékmérők kizárólagos favorizálása.
Úgy elnézegetve a lenti fejtegetéseket, meg a képeket, az nem jut eszetekbe pl., hogy 'jelút'?
Az a kazalnyi alkatrész meg az alkatrészek illesztése, sajáthangja?
Hány pár tranzisztorral lehet elérni 750W teljesítményt?
Ezek egymáshoz képest képződő keresztezési torzításai?
Pár év után az atomra összeválogatott tranzisztor-párok (nyolcasok, tizenhatosok) eltérései, amelyek exponenciálisan szeretnek összegződni?
Egy SE csöves nevetségesen rövid jelúttal dolgozik. Az az 5 db alkatrész, ami benne van, fájóan kevesebb, mint a nagy monsterek 500 alkatrésze.
Miért van az, hogy az emlékekben a jó SE erősítők úgy vannak beraktározva, hogy zenei, remek hangszerhűség, meg jó vele zenét hallgatni, a nagy giga-blokkok meg úgy, hogy szerencsés az, aki zenei hangúval találkozott élete folyamán?
Ez így van a hifis kollektív tudattalanban, nem én találtam ki.
Ami csak annyit jelent megint, hogy a dolog jóval bonyolultabb, mint amit itt technikailag próbáltok alátámasztani.
>
Általában a hifiről
Hídkapcsolás egy megoldás lehet. (Mindkét erősítő kimenete egy adott DC-n lebed, a kettő között nincs DC különbség. Én építettem ilyet, de félvezetővel). Bár ott meg feleződik az erősítő egyik fele megjelenő impedancia, az meg pont nem jó az OTL-nek, de elvileg lehetséges.
SE DC-ben Híd? na ne, egy teljesítmény végcső munkapontja, nyugalmi árama és meredeksége melegedés, élettartam, meg még kitudja hány tényező függvénye, sosem vánszorog együtt az egyszer válogatott csőpár mindkét tagja, ezért két SE csövet egymással szembe állítani tulajdonképpen PP kapcsolás, de itt nincs a kevés ingadozó DC-t leválsztó kimenő trafó. Agyon kell szabályozni, visszacsatolni mindent mindent mindenhová, de akkor megette a fene a csövesek egyszerű kapcsolását.
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

- Értékelés: 2951
Általában a hifiről
Hídkapcsolás egy megoldás lehet. (Mindkét erősítő kimenete egy adott DC-n lebed, a kettő között nincs DC különbség. Én építettem ilyet, de félvezetővel). Bár ott meg feleződik az erősítő egyik fele megjelenő impedancia, az meg pont nem jó az OTL-nek, de elvileg lehetséges.
Például az Einstein Audio végfokai ilyenek!
- b_t
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 372
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
SE OTL. kicsatoló kondi és kimenő trafó nélkül? A DC-t ugyan hogy választottátok le a hangfal kimenetről?
http://carbon4copy.blogspot.com/