Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Akusztika a moziszobában
Akusztika a moziszobában
Mondjuk úgy tűnik, hogy egyedül van, senki sincs, aki ezekhez értene rajta kívül.
Amilyen szintre nektek szükségetek van, de. És még projektort is tud kalibrálni ...
Hiccuszra gondolsz?
Van azért sok cég is, akik csinálnak ilyet, de nem rájuk vadásznék.
Jelenleg egy "padavan" elég lenne nekem, aki ezzel szeret és szokott "kütyüzni".
Azt hittem van itt ilyen, de nagyon úgy tűnik, hogy nincs.
Érdekes, mert azért elég sokan vannak itt az AVX-en, akik ezt a topikot olvasták.
Akusztika a moziszobában
Sőt, nekem még a sok hangsáv sem hiányzik otthon.
Már nem hajtom a tökéletest, így nyugodtabbá vált az életem. Nem mondom, hogy építs ki egy 7.2.4-es hangrendszert, de pl. egy 5.1-es élvezetesebb teret képez körülötted, mit 2 hangsugárzó.
Mondjuk úgy tűnik, hogy egyedül van, senki sincs, aki ezekhez értene rajta kívül.
Amilyen szintre nektek szükségetek van, de. És még projektort is tud kalibrálni ...
Akusztika a moziszobában
Nos, eddig még gondolkodtam erősen azon, hogy elkérem Csutka kollégától azt a mérő mikrofont, ismerkedek egy picit ezzel a szoftverrel. Mostanra azonban elbizonytalanodtam Vajon meg akarom-e szivatni magam ezzel az egésszel?
Az eddigiek alapján erre jutottál?
Próbálj meg az eddigi lila és sokak által túlbonyolított dolgok mögé nézni. Talán a túlmisztifikált jelző jobb ide.
Nem kell elveszni a részletekben, hiszen pár fontos dologra azonnal választ lehet kapni.
Plusz megvan a lehetőség, hogy akár mélyebben is kielemezd a dolgokat.
Esetleg hívd el Fapacit, vagy más szakértőt. Mondjuk úgy tűnik, hogy egyedül van, senki sincs, aki ezekhez értene rajta kívül.
Még azok sem írtak, akik részt vettek az oktatáson - úgy tűnik ezt a szintet nem sikerült elérniük.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10962
- Kapcsolat:
Akusztika a moziszobában
El lett hitetve a fórumozókkal , hogy tökéletes akusztika nélkül, nem film a film.
Milyen szerencse, hogy mindig is az ellenkezőjét mondtam. Sőt, nekem még a sok hangsáv sem hiányzik otthon.
Akusztika a moziszobában
Robi22 biztosan el tudja dönteni, milyen utat választ, de szerintem már meg is tette. Kálvária inkább azoknál szokott előfordulni, akik nem hajlandóak szembenézni az akusztikai problémákkal, csak cserélgetik a készülékeket örökös elégedetlenségben.
El lett hitetve a fórumozókkal , hogy tökéletes akusztika nélkül, nem film a film. Pedig, de.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Akusztika a moziszobában
2 lehetősége van. Vagy sodródik a jelenlegi akusztikai őrület árjával és örökké tartó kálváriát okoz magának, vagy elfogadja azt ami van és használja. Mint ahogyan az autóját, a klímáját, a házát, a tömegközlekedési eszközöket ...
Robi22 biztosan el tudja dönteni, milyen utat választ, de szerintem már meg is tette. Kálvária inkább azoknál szokott előfordulni, akik nem hajlandóak szembenézni az akusztikai problémákkal, csak cserélgetik a készülékeket örökös elégedetlenségben. Egyelőre ők vannak többen, de javul a helyzet minden igyekezeted ellenére is.
Akusztika a moziszobában
Kétlem, hogy létezne olyan mérnök, aki mindenhez ért (bár vannak itt erre önként jelentkezők mindenféle műszaki végzettség nélkül is). A kábelek nagyságrendileg kisebb különbséget okoznak, mint az akusztika. Utóbbit elég könnyen tudjuk modellezni és mérni, a kábeles ügy jóval rázósabb, nekem nincs hozzá műszerezettségem és tudásom sem, ennek ellenére ki tudtam már mutatni néhány különbséget két kábel között grafikonokkal is. Ezt a különbséget az emberek többsége nem hallja, de egy rossz akusztikájú szobában senkinek sem esik jól a zenehallgatás.
A kolléga emlékeim szerint tavaly elutasította a helyszíni mérésre tett ajánlatomat, mondván, ő ezért nem fizet. Nem hiszem, hogy gödörben lenne, ennek ellenére kap segítséget, még ha ezt nem is veszed észre. Konkrétan válaszolni viszont csak konkrét kérdésre lehet. Ha bánatosan rám nézel, még nem fogok önkéntesen 3 órás lelki segélyt adni. Azonban nekem úgy tűnik, a kollégában van annyi kitartás, hogy némi segítséggel végig fogja rágni magát a folyamaton. Sokkal jobb ez, mint a pálya széléről bekiabálni.
Ahogy olvaslak a többi fórumban, az a kép alakul ki rólad, hogy a MINDENHEZ IS értesz. A hangfalkábeleknél nem csak nüansznyi különbségek vannak, hanem JÓL hallható különbségek is. De maradjunk csak a nüansznyi különbségnél. A méréseid során, olyan apró eltéréseket is meg tudsz jeleníteni a grafikonokon, amiket az emberi fül nem képes megkülönböztetni. Tartom az állításom, hogy ha akarnád tudnád a kábelek közötti eltéréseket prezentálni, csak nem akarod. A kábel őrülteknek, szar lenne szembesülniük azzal, hogy milyen kevés százalékot hozott a rahedli pénz kiadásuk.
2 lehetősége van. Vagy sodródik a jelenlegi akusztikai őrület árjával és örökké tartó kálváriát okoz magának, vagy elfogadja azt ami van és használja. Mint ahogyan az autóját, a klímáját, a házát, a tömegközlekedési eszközöket ...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Akusztika a moziszobában
Emlékszel amikor a kábelekkel kapcsolatban vitáztunk? Én azt írtam, hogy ha hallunk, vagy mások hallani vélnek különbséget, azt mérésekkel lehet igazolni. Erre te azt írtad, hogy azt mégis hogyan lehetne? Én ekkor azt írtam, hogy te vagy a mérnök, neked kellene tudnod, hogyan ...
Sehol nem találom azt a képet, ahol egy gödörben lévő ember felé nyújtja a kezét a gödör szélén fekvő ember, de a segítő kéz csak nem ér le a megfelelő mélységre. A poén a képen az, hogy a segítő mellett ott van egy hosszú létra ...
Sok mondaton keresztül úgy tűnik segítőkész vagy, de arra azért ügyelsz, hogy az illető egy centivel se kerüljön közelebb a problémája megoldásához. Miért nem javaslod neki, hogy hívjon ki magához?
Kétlem, hogy létezne olyan mérnök, aki mindenhez ért (bár vannak itt erre önként jelentkezők mindenféle műszaki végzettség nélkül is). A kábelek nagyságrendileg kisebb különbséget okoznak, mint az akusztika. Utóbbit elég könnyen tudjuk modellezni és mérni, a kábeles ügy jóval rázósabb, nekem nincs hozzá műszerezettségem és tudásom sem, ennek ellenére ki tudtam már mutatni néhány különbséget két kábel között grafikonokkal is. Ezt a különbséget az emberek többsége nem hallja, de egy rossz akusztikájú szobában senkinek sem esik jól a zenehallgatás.
A kolléga emlékeim szerint tavaly elutasította a helyszíni mérésre tett ajánlatomat, mondván, ő ezért nem fizet. Nem hiszem, hogy gödörben lenne, ennek ellenére kap segítséget, még ha ezt nem is veszed észre. Konkrétan válaszolni viszont csak konkrét kérdésre lehet. Ha bánatosan rám nézel, még nem fogok önkéntesen 3 órás lelki segélyt adni. Azonban nekem úgy tűnik, a kollégában van annyi kitartás, hogy némi segítséggel végig fogja rágni magát a folyamaton. Sokkal jobb ez, mint a pálya széléről bekiabálni.
Akusztika a moziszobában
Emlékszel amikor a kábelekkel kapcsolatban vitáztunk? Én azt írtam, hogy ha hallunk, vagy mások hallani vélnek különbséget, azt mérésekkel lehet igazolni. Erre te azt írtad, hogy azt mégis hogyan lehetne? Én ekkor azt írtam, hogy te vagy a mérnök, neked kellene tudnod, hogyan ...
Sehol nem találom azt a képet, ahol egy gödörben lévő ember felé nyújtja a kezét a gödör szélén fekvő ember, de a segítő kéz csak nem ér le a megfelelő mélységre. A poén a képen az, hogy a segítő mellett ott van egy hosszú létra ...
Sok mondaton keresztül úgy tűnik segítőkész vagy, de arra azért ügyelsz, hogy az illető egy centivel se kerüljön közelebb a problémája megoldásához.
Miért nem javaslod neki, hogy hívjon ki magához?
Sok dolgot lehet is könnyen mérni, sőt eleve lehet tudni specifikációkból a kábelek közti különbségeket, pl ellenállás, kapacitás, induktivitás, stb.
Hogy a torzításait megmérjük, ahhoz igen komoly mérőrendszer kéne, tartok tőle nem sok olyan van a környéken. Azonkívül lehetnek olyan paraméterek, amik bár befolyásolják a hangot, esetleg még a létezéséről se tudunk.
Viszont, mint az alábbi olcsó mérések is mutatják, sok nagyságrendekkel nagyobb probléma is van, amiket korrigálni lehet/kell és garantáltan nagyobb javulást hoz, mint a kábel dolog.
Össze fog jönni Robinak a dolog, csak idő kell hozzá.
Akusztika a moziszobában
Jött a hangfal tologatás.
Sztereós vászon elötti helyröl át toltam vászonnal egy sikba hátra fele.
Egyből javult a grafikon.De sajna a sztereó kép hátrányára ment.Egy síkba került a szinpad.
Ilyenkor nem tudom melyik a jobb .A jobb térleképezés vagy a folytonos görbék.
Alakul ez, mint púpos gyerek a prés alatt.
Kövesd bátran, amit Faló írt és meglesz a megoldás. A mozi is biztosan sokkal jobb lesz (szerintem nagyságrendekkel) a végén, a zene meg 100%.
Akusztika a moziszobában
Ha hallásra változik a helyzet, azt a grafikonokban is látni lehet.
Hogy az irány jó vagy rossz, attól függ, mit szeretnél és meddig vagy hajlandó elmenni.
Érdemes lenne felülvizsgálni a helyzetet.
Sok mondaton keresztül úgy tűnik segítőkész vagy, de arra azért ügyelsz, hogy az illető egy centivel se kerüljön közelebb a problémája megoldásához.
Miért nem javaslod neki, hogy hívjon ki magához?
Akusztika a moziszobában
Csúnyán elszabadul 5 kHz felett, tehát valami nem kerek. Az sem ártana, ha nem lenne más a méréshatár, a lépték és a jelszint minden ábrádnál. Feltételezem, nincs kalibrálva a hangnyomás sem (a REW-et is kalibrálni kell mérés előtt!), eltérő hangerőn végezted a méréseket. Továbbra sem árultad el, mi a célod ezekkel a görbékkel, de azt javaslom, vigyél valami koncepciót a folyamatba, úgy talán az olvasónak is lesz benne némi tanulság! Végig azonos beállításokkal és eszközökkel mérj, a mikrofont egyelőre ne mozgasd, maradjon a hallgatási pontban, csak a hangdobozokat és a paneleket tologasd! Állítsd be az utózengést minden oktávban 0,3-0,4 másodperc közé, aztán ha megvan a dobozok legjobb helye is, akkor már mérhetsz több ponton a hallgatási pont körül és ezeket átlagolva lehet beizzítani az EQ-t, de előbb akusztikai megoldással, csillapítással, tologatással próbáld megoldani a durvább hibákat! Utózengést először üres szobában mérj, aztán kezdd el bepakolni a paneleket, de ne az eddigi hibás helyekre, hanem valami logikusabb elrendezésbe! Sarkokba, 2 m magasra tett diffúzornak nincs sok haszna, de a hallgatási pont is nagyon közel van a hátsó falhoz. Értem, hogy olvasgattál és mások leírása alapján helyezted el a paneleket, de egyrészt a hülyeséget nem kell lemásolni, másrészt minden szoba kicsit más és más eset. A tied meg nem kicsit más a kialakítása miatt. Ha az én szobám lenne, azzal kezdeném a történetet, hogy kipakolok minden zörgő, rezonáló, felesleges cuccot onnan és kitalálok valami komfortos elrendezést, aztán mérek, tervezek és csiszolok. Nekem úgy tűnik, Te visszafelé haladsz a folyamatban, ami nyilván sok szívással jár és erősen kétséges a végeredmény. Találomra beépítettél különféle akusztikai eszközt, elhelyezted őket valahova, most pedig - érthetően - vakarod fejed, hogy mi lehet a baj. Tanulságnak, gyakorlásnak jó volt, de ha előre akarsz lépni, más módszert kell alkalmaznod.
Gyurok ra amit mondasz.
Csak a lustasagnak koszonhetem a forditva lefele pakolast es merest.
Viszont nem tudtam ,h elotte a revet is kalibralni kell.
Akusztika a moziszobában
A lényeg a Bodor PC kiru, igaz nem tudom ezt hogyan lehet megállapítani a görbék alapján egy nyilvánvalóan finoman szólva is túlcsillapított, akusztikailag több sebből vérző szobában. Lehet jól érzékeltem, h mozin nem az igazi. Bezzeg a Bodor társ nem értette, h mit hallottam én rossznak, hát hisz ha már olyan van a másiknak, mint nekem akkor rossz nem lehet. Ilyen mikor megy a csordaszellem, meg az egekig magasztalás, miközben nyilvánvaló, h közel nem tud a rendszer kiválót nyújtani. Ezért nem bánom én ha megmondom a valós véleményem, még ha esetleg másnak nem is tetszik. Elképzelhető, h a magas hiány miatt éreztem tompának, kevésbé közvetlennek.
Teljesen igazad van.Mostanihoz kepest borzaszto tompa teretlen es reszlet hianyos volt a szoba.Eddig sztereon teszteltem de hatalmas tere let,es mar nem a hangfalbol jon a zene ,hanem a hangfalak mogul a terben helyezkedik el.Mind eq nelkul.
Akusztika a moziszobában
A szoba falai kaptak csillapítást?
Ha igen, milyet?
Ha a gipszkarton alattira gondolsz akkor 20cm kozetgyapotot
Akusztika a moziszobában
A lényeg a Bodor PC kiru, igaz nem tudom ezt hogyan lehet megállapítani a görbék alapján egy nyilvánvalóan finoman szólva is túlcsillapított, akusztikailag több sebből vérző szobában. Lehet jól érzékeltem, h mozin nem az igazi. Bezzeg a Bodor társ nem értette, h mit hallottam én rossznak, hát hisz ha már olyan van a másiknak, mint nekem akkor rossz nem lehet. Ilyen mikor megy a csordaszellem, meg az egekig magasztalás, miközben nyilvánvaló, h közel nem tud a rendszer kiválót nyújtani. Ezért nem bánom én ha megmondom a valós véleményem, még ha esetleg másnak nem is tetszik. Elképzelhető, h a magas hiány miatt éreztem tompának, kevésbé közvetlennek.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Akusztika a moziszobában
Fapaci
Ez az rt60 is rosszul van mérve szerinted?
Csúnyán elszabadul 5 kHz felett, tehát valami nem kerek. Az sem ártana, ha nem lenne más a méréshatár, a lépték és a jelszint minden ábrádnál. Feltételezem, nincs kalibrálva a hangnyomás sem (a REW-et is kalibrálni kell mérés előtt!), eltérő hangerőn végezted a méréseket. Továbbra sem árultad el, mi a célod ezekkel a görbékkel, de azt javaslom, vigyél valami koncepciót a folyamatba, úgy talán az olvasónak is lesz benne némi tanulság! Végig azonos beállításokkal és eszközökkel mérj, a mikrofont egyelőre ne mozgasd, maradjon a hallgatási pontban, csak a hangdobozokat és a paneleket tologasd! Állítsd be az utózengést minden oktávban 0,3-0,4 másodperc közé, aztán ha megvan a dobozok legjobb helye is, akkor már mérhetsz több ponton a hallgatási pont körül és ezeket átlagolva lehet beizzítani az EQ-t, de előbb akusztikai megoldással, csillapítással, tologatással próbáld megoldani a durvább hibákat! Utózengést először üres szobában mérj, aztán kezdd el bepakolni a paneleket, de ne az eddigi hibás helyekre, hanem valami logikusabb elrendezésbe! Sarkokba, 2 m magasra tett diffúzornak nincs sok haszna, de a hallgatási pont is nagyon közel van a hátsó falhoz. Értem, hogy olvasgattál és mások leírása alapján helyezted el a paneleket, de egyrészt a hülyeséget nem kell lemásolni, másrészt minden szoba kicsit más és más eset. A tied meg nem kicsit más a kialakítása miatt. Ha az én szobám lenne, azzal kezdeném a történetet, hogy kipakolok minden zörgő, rezonáló, felesleges cuccot onnan és kitalálok valami komfortos elrendezést, aztán mérek, tervezek és csiszolok. Nekem úgy tűnik, Te visszafelé haladsz a folyamatban, ami nyilván sok szívással jár és erősen kétséges a végeredmény. Találomra beépítettél különféle akusztikai eszközt, elhelyezted őket valahova, most pedig - érthetően - vakarod fejed, hogy mi lehet a baj. Tanulságnak, gyakorlásnak jó volt, de ha előre akarsz lépni, más módszert kell alkalmaznod.
Akusztika a moziszobában
380x520
240 magas kozepen.Felul csak 2m utan satorszeruen lemegy kb 60cm-re
A szoba falai kaptak csillapítást?
Ha igen, milyet?
Akusztika a moziszobában
Jött a hangfal tologatás.
Sztereós vászon elötti helyröl át toltam vászonnal egy sikba hátra fele.
Egyből javult a grafikon.De sajna a sztereó kép hátrányára ment.Egy síkba került a szinpad.
Ilyenkor nem tudom melyik a jobb .A jobb térleképezés vagy a folytonos görbék.
Akusztika a moziszobában
Szépen sorjában leszedtem mindent.folyamatosan javult az rt60.
Azt nehez elhinni ,hogy panel nélkül a legjobb a szoba.
1 panelokkal front piros a javítás nélküli.
2 panelokkal rt60
3 panelok nélkül frontok piros bal
4 panelok nélkül front egyben RT60
Fapaci
Ez az rt60 is rosszul van mérve szerinted?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Akusztika a moziszobában
A pakolgatassal az a gond ,h mindig egy picit maskeppen hallom ugy ,h a grafikon nem valtozik.De nem tudom ,h jo vagy rossz iranyba.Mivel elony es hatrany is jon vele egyutt.Beszakadasok kiemelesek nem valtoznak vele.Vagy a tere lesz jobb de akkor a terlekepezese rosszabb,vagy forditva.
Ha hallásra változik a helyzet, azt a grafikonokban is látni lehet. Hogy az irány jó vagy rossz, attól függ, mit szeretnél és meddig vagy hajlandó elmenni. A görbéid és a fotóid alapján nem túl jó a helyzet nálad. A hangnyomás görbéid nálam a vállalhatatlan kategóriába esnek, az utózengési grafikon szerintem hibás mérés eredménye, a paneljeid elhelyezése pedig logikátlan. Érdemes lenne felülvizsgálni a helyzetet.
Akusztika a moziszobában
Nem pont a hangfal mellet ,hanem tukorben voltak.
Difuzorok nem a sarokban vannak hanem a dontott falon a hangfalak felett tukor pontban.
Mogottem levoket azert raktam fel mert minden kezelt szobaban ott lattam
Persze azt is tukor visszaverodes pontban van.Valoszinuleg levenem sokat valtozna a visszaverodesem csak akkor tulzottan megemelkednenek amelyek.
Nekem nem volt gondom a tul csillapitasal.Imadom a csondet.Neha csak lazitani mentem fel
Az a gond ,h tul erzekeny a fulem hangosan nem tudok hallgatni,ezert nem tetszett amikor tulzottan zajos visszhangos volt.
A rendszerem elemeit is ugy valogattam ,h a leheto leghalkabban szoljon ugy ahogy szolnia kell.
A pakolgatassal az a gond ,h mindig egy picit maskeppen hallom ugy ,h a grafikon nem valtozik.De nem tudom ,h jo vagy rossz iranyba.Mivel elony es hatrany is jon vele egyutt.Beszakadasok kiemelesek nem valtoznak vele.Vagy a tere lesz jobb de akkor a terlekepezese rosszabb,vagy forditva.
Nem tudom miért ilyen randák az SPL görbéitek, de pl Tottyinál mértük annó a dolgokat, nem ideálisan elhelyezve semmi, keskeny szobában keresztbe, akusztikai kezelés nélkül is 300Hz - 20kHz +-3,5dB-n belül volt hallgatási pozícióban. Pedig Neketek is jó dobozaitok vannak.
Akusztika a moziszobában
A döntött falak nem olyan rosszak ám.
Nem a hangfalak mellé kell a paneleket első sorban tenni, hanem az elsődleges tükörpontokra.
Azok a diffuzorok nem tudom, miből vannak, de a sarokba azoknak semmi értelme. Gondolj bele!
A hallgatói pozíció mögött elhelyezett elnyelők nagyon le tudják dögleszteni a hangot, főleg ha túlzásba vannak víve.
Nem tudom Te hogy vagy vele, de én a túlcsillapított helyiségekben nagyon rosszul érzem magam. Az ember számára nagyon természetellenes, nyomasztó ilyen helyiségben tartózkodni. A csillapítatlanban meg egy zavaros katyvasz lesz minden, és a hétköznapi zajok nagyon hangosak.
Ezért lenne érdemes megcélozni a 0.3 - 0.4-et. Abban jó lenni is.
A kanapé, a székek, a szőnyeg, minden csillapít ott és szerintem alapból, minden panel nélkül sem lenne vészesen rossz az akusztika.
Kevesebb panelt kéne jó kombinációban, jól elhelyezni. Neked már a panelek ott vannak, csak "legoznod" kéne velük.
Nem pont a hangfal mellet ,hanem tukorben voltak.
Difuzorok nem a sarokban vannak hanem a dontott falon a hangfalak felett tukor pontban.
Mogottem levoket azert raktam fel mert minden kezelt szobaban ott lattam
Persze azt is tukor visszaverodes pontban van.Valoszinuleg levenem sokat valtozna a visszaverodesem csak akkor tulzottan megemelkednenek amelyek.
Nekem nem volt gondom a tul csillapitasal.Imadom a csondet.Neha csak lazitani mentem fel
Az a gond ,h tul erzekeny a fulem hangosan nem tudok hallgatni,ezert nem tetszett amikor tulzottan zajos visszhangos volt.
A rendszerem elemeit is ugy valogattam ,h a leheto leghalkabban szoljon ugy ahogy szolnia kell.
Akusztika a moziszobában
Sokat olvastam arrol ,h alap dolog a hangfalak melle rakni paneleket.Csak ha visszarakom akkor meg jobban tul csillapitom.Vagy ha leveszem a maradekot a dontott falakrol lehet az rt60 rendbejon de akkor a gorbek lesznek rosszak es visszhangozni fog a szoba.Most is ha tapsolok akkor csattan valahol
A döntött falak nem olyan rosszak ám.
Nem a hangfalak mellé kell a paneleket első sorban tenni, hanem az elsődleges tükörpontokra.
Azok a diffuzorok nem tudom, miből vannak, de a sarokba azoknak semmi értelme. Gondolj bele!
A hallgatói pozíció mögött elhelyezett elnyelők nagyon le tudják dögleszteni a hangot, főleg ha túlzásba vannak víve.
Nem tudom Te hogy vagy vele, de én a túlcsillapított helyiségekben nagyon rosszul érzem magam. Az ember számára nagyon természetellenes, nyomasztó ilyen helyiségben tartózkodni. A csillapítatlanban meg egy zavaros katyvasz lesz minden, és a hétköznapi zajok nagyon hangosak.
Ezért lenne érdemes megcélozni a 0.3 - 0.4-et. Abban jó lenni is.
A kanapé, a székek, a szőnyeg, minden csillapít ott és szerintem alapból, minden panel nélkül sem lenne vészesen rossz az akusztika.
Kevesebb panelt kéne jó kombinációban, jól elhelyezni. Neked már a panelek ott vannak, csak "legoznod" kéne velük.
Akusztika a moziszobában
Az akusztika ravasz dolog.Biztos tanulható,de nem egyik napról a másikra.
Néha bele talál az ember,de tudni hogy mi miért van az már egy másik történet.
Sokat olvastam arrol ,h alap dolog a hangfalak melle rakni paneleket.Csak ha visszarakom akkor meg jobban tul csillapitom.Vagy ha leveszem a maradekot a dontott falakrol lehet az rt60 rendbejon de akkor a gorbek lesznek rosszak es visszhangozni fog a szoba.Most is ha tapsolok akkor csattan valahol
Akusztika a moziszobában
Nem merte senki.Sokat olvastam es hallgattam felrakas elott.Akkor ugy veltem ugy a jo.Mert azelott brutal rossz volt.Utana minden hang pontosan meghatarozhato volt honnan jon.Csak az arny oldalaval nem szamoltam.
Az akusztika ravasz dolog.Biztos tanulható,de nem egyik napról a másikra.
Néha bele talál az ember,de tudni hogy mi miért van az már egy másik történet.