Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Akusztika a moziszobában
Akusztika a moziszobában
Van itt egyébként valaki, aki tudja elemezni a grafikonokat Fapacin kívül?
Vak vezet világtalant alapon sok értelme nincs, de jó lenne olvasni néhány szakértői véleményt.
A hangnyomás görbe szerintem mindenk számára világos.
Az utózengés ideális esetben zenehallgató szobában 0,4ms, mozi szobában 0,3ms, átlagban 0,35 körül jó.
A Fapaci által írtak szerint a páratlan felharmónikus torzításokat kell figyelni, illetve gondolom a teljes harmónikus torzítás értékét. Nálam a mérések szerint 0,59% a THD amire Fapaci azt mondta emlékeim szerint, hogy jó érték (bár ez nem akusztikai kérdés, hanem a hsz minőségétől függ).
Számomra a lecsengési diagramok (waterfall, spectrogram) kérdésesek, hogy pontosan mi az értelmük, mit mutatnak, mikor jók?
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
Akusztika a moziszobában
De miért oda tetted a mikrofont?
A hallgatási pozícióban kellene mérni SZVSZ.
Utána lehet kielemezni a grafikonokat.
Tudom, de nem ért odáig az usb kábel, ezek még csak az első "ismerkedő mérések" voltak.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Akusztika a moziszobában
Vak vezet világtalant alapon sok értelme nincs, de jó lenne olvasni néhány szakértői véleményt.
Egyszer Hicusz mondta ,hogy 0.3-0.4 között lenne a jó.
Azt is jó lenne tudni ,hogy a T20 ,T30,edit,top-ot kellene nézni. Mert mindegyik mást mutat.
Már egy pár panelt nagy párnát stb ki vittem a szobából de ami csavarozva vagy ragasztva van azt nem merem piszkálni amig egy picit nem tudom jobban értelmezni a lecsengés ábrát.
Please valaki
Akusztika a moziszobában
Ez egy RT60 mérés
Szerintetek túl van csillapítva?
Akusztika a moziszobában
Ez egy RT60 mérés
Szerintetek túl van csillapítva?
Akusztika a moziszobában
A nappali szoba mérete 5,2mx4,2mx2,7m, a plafon, a vászon mögötti és ezzel szembeni falak flotex-el be vannak vonva (az oldalfalak festettek). A mikrofont a szoba közepén fül magasságban helyeztem el, csak egy mérést végeztem a FL és a FR hsz-kal. Nem tudom még mi lehet érdekes, csak most kezdtem. :-)
De miért oda tetted a mikrofont?
A hallgatási pozícióban kellene mérni SZVSZ.
Utána lehet kielemezni a grafikonokat.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10962
- Kapcsolat:
Akusztika a moziszobában
... a plafon, a vászon mögötti és ezzel szembeni falak flotex-el be vannak vonva ...
Ez sajnos látszik is a görbéken, a magas tartomány kissé be van döglesztve.
A kérdés: a sokféle harmónikus torzitásból melyik a fontos?
Leginkább a páratlanokat, mivel ezek disszonáns, az ember számára zavaró hangokat állítanak elő.
Akusztika a moziszobában
Így pure directben sztereoban milyennek hallod a produkciót?
Kevesebb a magas és a mély pure direct-ben, nagyobb hangerőnél már egyre kevesbé hallható a különbség. A Yapo be van kapcsolva (minden egyéb 0 vagy off állásban van) mert nekem így jobban tetszik a sztereo.
Akusztika a moziszobában
Igen, procin keresztül mértem, "pure direct" üzemmódban volt.
Így pure directben sztereoban milyennek hallod a produkciót?
Akusztika a moziszobában
A procin minden korrekció/vágás ki volt kapcsolva? Már ha egyáltalán azon keresztül mértél...
Igen, procin keresztül mértem, "pure direct" üzemmódban volt.
Akusztika a moziszobában
A nappali szoba mérete 5,2mx4,2mx2,7m, a plafon, a vászon mögötti és ezzel szembeni falak flotex-el be vannak vonva (az oldalfalak festettek). A mikrofont a szoba közepén fül magasságban helyeztem el, csak egy mérést végeztem a FL és a FR hsz-kal. Nem tudom még mi lehet érdekes, csak most kezdtem. :-)
A procin minden korrekció/vágás ki volt kapcsolva? Már ha egyáltalán azon keresztül mértél...
Akusztika a moziszobában
A mérés körülményeiről is írhatnál pár sort.
Akusztika a moziszobában
Ma elkezdtem az akusztikai mérést a REW programmal (+Umik-1).
Kíváncsi voltam, hogy az akusztikai panelek elhelyezése után milyen lett a helyzet. Még csak nagyon az elején járok a REW-el való ismerkedéssel, és jó néhány dolog nem világos.
A FL (sárga), FR (zöld) és az átlagolt (lila) hangnyomás görbe:
ALL2.jpg
FL torzítás görbe:
DL.jpg
FR torzítás görbe:
DR.jpg
FL utózengés:
RT60L.jpg
FR utózengés:
RT60R.jpg
FL lecsengési spektrogram:
SL.jpg
Ezt hogyan kell értelmezni?
FR lecsengési spektrogram:
SR.jpg
A mérés körülményeiről is írhatnál pár sort.
Akusztika a moziszobában
Utozengest hogyan sikerult beallitani?
Panelek elotti kepet nem tudsz fel rakni?
Csak a "Topt" és "T30"-as értékeket hagytam meg, illetve a "Controls" opciónál a "Use bars on RT60 plot" opciót be kell pipálni, illetve alatta a legördülő menüben a "one third octave bands" opciót kell kiválasztani.
Akusztika a moziszobában
Kíváncsi voltam, hogy az akusztikai panelek elhelyezése után milyen lett a helyzet. Még csak nagyon az elején járok a REW-el való ismerkedéssel, és jó néhány dolog nem világos.
ALL2.jpg
FL torzítás görbe:
DL.jpg
FR torzítás görbe:
DR.jpg
FL utózengés:
RT60L.jpg
FR utózengés:
RT60R.jpg
SL.jpg
SR.jpg
Utozengest hogyan sikerult beallitani?
Panelek elotti kepet nem tudsz fel rakni?
Akusztika a moziszobában
FL torzítás görbe:
FR torzítás görbe:
FL utózengés:
FR utózengés:
Akusztika a moziszobában
Leírom az én folyamatomat.
Hallottam, hogy a szub az nem igazán jól szól.
A szoba adott és nem kívánok semmilyen akusztikai elemet betenni. Nappali, így is túlzás, hogy ott van a rendszer.
Na de azért szóljon már elfogadhatóan!
Nem szóltam senkinek, nem hívtam szakértőt.
Egy mikrofont kellett vásárolnom, ami nem volt olcsó, de örök élet és egy nap.
Elvégeztem egy mérést a REW programmal, majd automata korrekció és kész.
Kicsit még belenyúltam az eredménybe.
A végeredmény - tetszik, amit hallok!
Még azt is felajánlottam, hogy szívesen elküldöm a mikrofont másnak, hátha szintén hasznos lehet és neki nem kell pénzt kiadnia.
A kutya sem jelentkezett.
Én csak azért nem jelentkeztem, mert már kaptam ilyen felajánlást mástól. Amivel éltem is és ezúton is még egyszer köszönöm!
Akusztika a moziszobában
Kedves Csutka,
en a minap tudtam meg, h ilyen nagy felajanlast tettel a kozossegert, nem mindennapi es szemely szerint nagyon koszonom alehetoseget.
Amint osszeallitottam a rendszeremet, szeretnek elni a lehetoseggel, a hozzajutas/visszajuttatas modjarol pedig meg ugyis egyeztetunk ha aktualis lesz.
Udv,
W
Akusztika a moziszobában
Ez így tökéletes folyamat lenne és szerencsére egyre többen látják be, hogy igazán élvezetes eredményt csak így lehet elérni. De még mindig többen hiszik azt, hogy az összes pont helyettesíthető valami univerzális, automatikus eszközzel, ami helyettünk felméri, kijavítja a rendszer és a szoba minden hibáját. Sajnos nem létezik ilyen megoldás. Nagy öröm, hogy most néhányan autodidakta módon elkezdték képezni magukat.
Leírom az én folyamatomat.
Hallottam, hogy a szub az nem igazán jól szól.
A szoba adott és nem kívánok semmilyen akusztikai elemet betenni. Nappali, így is túlzás, hogy ott van a rendszer.
Na de azért szóljon már elfogadhatóan!
Nem szóltam senkinek, nem hívtam szakértőt.
Egy mikrofont kellett vásárolnom, ami nem volt olcsó, de örök élet és egy nap.
Elvégeztem egy mérést a REW programmal, majd automata korrekció és kész.
Kicsit még belenyúltam az eredménybe.
A végeredmény - tetszik, amit hallok!
Még azt is felajánlottam, hogy szívesen elküldöm a mikrofont másnak, hátha szintén hasznos lehet és neki nem kell pénzt kiadnia.
A kutya sem jelentkezett.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10962
- Kapcsolat:
Akusztika a moziszobában
Kb úgy kéne működjön szerintem, hogy:
1. pontosan tudjuk mi a probléma
2. Ebböl min lehetséges változtatni
3. Mi szükséges ehhez? Mennyi forrást tudunk/akarunk erre áldozni?
4. Minden lépés tudatos legyen.
5. Legnehezebb dolog: saját magunk által hozott kompromisszumokat tudjuk elfogadni.
Ez így tökéletes folyamat lenne és szerencsére egyre többen látják be, hogy igazán élvezetes eredményt csak így lehet elérni. De még mindig többen hiszik azt, hogy az összes pont helyettesíthető valami univerzális, automatikus eszközzel, ami helyettünk felméri, kijavítja a rendszer és a szoba minden hibáját. Sajnos nem létezik ilyen megoldás. Nagy öröm, hogy most néhányan autodidakta módon elkezdték képezni magukat.
Akusztika a moziszobában
Tudja valaki ,hogyan érdemes mérni ,állványról vagy kézben tartva a helyünkön fül magaságban?
Mondom miért. Elvileg belőttem állványról a szobát. Ami nagyon szép egyenes volt.Ma a fázis eltolás miatt rámértem kézből ,de egyből csúnyák voltak a görbék. Logika szerint a helyünkön ülve lenne a jobb mivel film nézés közben is ott vagyunk . Gyárilag biztos vagyok benne ,h állványról. Természetesen 1 pontban mérésről beszélek.
Állványról, mivel a kézben tartva a mikrofont nem tudod 100%-os mozdulatlansággal tartani mérés közben.
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />
Akusztika a moziszobában
Tudja valaki ,hogyan érdemes mérni ,állványról vagy kézben tartva a helyünkön fül magaságban?
Mondom miért. Elvileg belőttem állványról a szobát. Ami nagyon szép egyenes volt.Ma a fázis eltolás miatt rámértem kézből ,de egyből csúnyák voltak a görbék. Logika szerint a helyünkön ülve lenne a jobb mivel film nézés közben is ott vagyunk . Gyárilag biztos vagyok benne ,h állványról. Természetesen 1 pontban mérésről beszélek.
Állványról érdemes,mert a tested is beleszól a mérésbe.Igaz hogy ott fogsz ülni amikor filmezel,de mégis azt javasolják hogy állványról.
Akusztika a moziszobában
Akusztika a moziszobában
Az első gondolatod ott elvérzik, h a 2.0 nem 5.1 7.1 vagy több. A zene teljesen mást igényel, mint a mozi. Kiváló mozit simán össze lehet hozni egy közel sem zenei dobozból. Fordítva már kevésbé igaz, ez az én véleményem. Pl. MK LCR szettből pokoli jó mozit lehet összehozni, zenére már khmm, vagy Klipsch egyes példányaiból. Elhiszem, h borzalmas vonzó összerakni egy PC-t gombokért, h aztán büszkén kijelentsük semmire nincs szükségünk a sok évtizedes gyártók tapasztalatából, pláne az alkatrész garmadájukból. Ez nekem azért elég meseszerű, még ha nektek nem is. Avulásról, és egyebekről beszélsz, mert a PC aztán be van betonozva. Pár év eltelik azt kiröhögnek az ősöreg konfigurációddal, jönnek az új formátumok, amik jóval erősebb gépet igényelnek. A számítástechnika világa ami aztán nem fukarkodik manapság a változásokkal. Mikor pár év elteltével nem kap az ember már kompatibilis cuccot, csak vigyorognak rád bambán, h már kövület. Arról nem beszélve, h a használt piaci értéke is erős esést mutat az évek múlásával. Szóval továbbra is az a véleményem, h nem kell koronázni, van helye a piacon, lehet bütykölgetni, örömet találni benne, aki erre fogékony, de, h bármiben is mérföldeket tenne egy komolyabb cuccra azt azért továbbra is kétlem, pláne 5 milláig, mert már itt tartunk.
Az első gondolatom ironikus gondolatnak szántam.A napokban hifilalánál gondolkodtunk kicsit másként ezekről a dolgokról,és pont azt a megállapítást tettem mint amit te leírtál.Nálam pl azért van 2-rendszer külön mozira és zenére, PC-t pedig csak alternatívaként említettem meg,de akár egy régebbi high end processzort fel lehet vele turbózni a legújabb formátumokkal ill beállításokkal. De a szoba akusztikai hibáira valóban fapaci tanácsai helytállóak.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
Akusztika a moziszobában
Ha mérni kell és dokumentálni, ezt gondolom megtetted. Esetleg most is be tudod tenni ide a két grafikont?
Akkor te elhívtad a szakértőt és megfelelő paneleket választottál.
Előtte és utána hogyan változott a görbe.
Érdekességnek és akár el is magyarázhatnád. (sok minden más is befolyásolja a hangot, csak erre az egy dologra figyelve)
Most épp üdülök, telefonról pötyögöm a kis butaságaim.
Én nem hívtam senkit, bár olcsóbb lett volna, még az is lehet jobb is, én érteni akartam. Vannak paneleim a ”lomraktárban”. Nem jött be minden, amire számitottam, leírom, többször tévedtem.
Az én szobám megoldásai nem sokat jelentenek más szobák tekintetében.
Amit viszont még nem írtam az imént, de igen fontosnak tartok, hogy a hangsugárzó illeszkedjen a helyiséghez. Ha véletlen sikerül összehozni, hogy egy nem túl eltalált reflex doboz ott búgjon, ahol a szoba is, az brutál tud lenni minden szempontból, torzítás, energia egyensúly, stb.