Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Akusztika a moziszobában

Csutka

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: Csutka »

Hogyne, régebben Krisz topicjába fel is tettem.
Nekem picit olyan, mintha mindenki a mindent bajt megoldó megoldást keresné, de ilyen nincs. A rendelkezésre álló lehetőségeket kell tudatosan használni a legoptimálisabb kompromisszum érdekében.
Még egy pillanatra visszatérve a proci-PC dologra. Szóval amabban DAC is van, de a legfőbb különbség abban van, hogy szakemberek állitják össze úgy hardveresen, mint szoftveresen. Kész megoldást veszel, nem egy lehetöséget. Ezt persze felül lehet írni fw-ekkel, de azokat általában ugyancsak komoly szakemberek készítik. Sajnos a userek hajlamosak mindenen állitgatni, olyan dolgokon is, amiről azt se tudják micsoda, mert valaki valahol azt irta, attól lett a hang/kép a legjobb.
Kb úgy kéne működjön szerintem, hogy:
1. pontosan tudjuk mi a probléma
2. Ebböl min lehetséges változtatni
3. Mi szükséges ehhez? Mennyi forrást tudunk/akarunk erre áldozni?
4. Minden lépés tudatos legyen.
5. Legnehezebb dolog: saját magunk által hozott kompromisszumokat tudjuk elfogadni.
Egy kocka szobában szimmetrikusan elhelyezett rendszertöl ne várjunk egyenletes átvitelt. Pl. Nincs az az eq, akusztikai megoldás, amivel ez elérhetö.
Nekem is az volt a legnehezebb, hogy elfogadjam, van egy szint aminél nem lesz jobb soha, mert a szoba akkorka, amekkora. Viszont azt is tudom/hallom, hogy még ekkora helyiségben nem nagyon hallottam jobbat (hasonló pénzből végképp), ezt viszont lassan tudom eléggé értékelni.
Ez a panelek rakosgatása is olyan, hogy meg kell érteni az alapjait, hogy ne szerencsekerék jellegű legyen a dolog. A próbálgatás is a tanulási folyamat része, amivel semmi gond nincs, csak legyen tudatos, ne adhoc, meg hiába ez a szar, nem lett jobb, aztán vagy eladom mindet vagy veszek még 2x annyit, úgy már csak jobb lesz. Mérni kell és dokumentálni mindent. Vagy megbízni valakit, pl Falovat, aki ért hozzá. Szerintem.

Ha mérni kell és dokumentálni, ezt gondolom megtetted. Esetleg most is be tudod tenni ide a két grafikont?
Akkor te elhívtad a szakértőt és megfelelő paneleket választottál.

Előtte és utána hogyan változott a görbe.
Érdekességnek és akár el is magyarázhatnád. (sok minden más is befolyásolja a hangot, csak erre az egy dologra figyelve)

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Nincs kétmillió lehetőség, nincs ezer pont. Nem olvastál vissza.
Nincs össze-vissza húzgálás, hiszen a REW programnak van automata módja, amikor ugyanazt végzi, mint amit írtál.
Senki sem nevezte Szent Grál-nak.

Amit el tudok mondani még egyszer.
A szubot sikerült úgy belőnöm vele, amit szerettem volna.
Hasznos, jó és használható. 

Ráadásul akár ellenőrzésre is kiváló.
Emotiva tulajoknak is érdemes próbát tenni vele, hiszen az gyakorlatilag össze-vissza mér és állít be.
Érdemes leellenőrizni vele, hogy a görbékre hatással volt-e a sok pénz kiadása akusztikai elemekre, stb...

Nem a nallad levo helyzetre gondoltam. Robinal egy faltol falig csuszkas feluletett lattam. Gondolom siman vannak EQ progik, amiket ra lehet tenni a HTPC-re. Erre gondoltam egesz potosan.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Vendég

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ha így írod, akkor mindenki egyetért - nincs is vita!

Legyünk konkrétabbak!
Látom használsz akusztikai paneleket.

Esetleg REW mérés készült nálad? Előtte-utána állapot.
A tologatás, akusztikai panelek utáni állapotra nagyon kíváncsi lennék!

Hogyne, régebben Krisz topicjába fel is tettem.
Nekem picit olyan, mintha mindenki a mindent bajt megoldó megoldást keresné, de ilyen nincs. A rendelkezésre álló lehetőségeket kell tudatosan használni a legoptimálisabb kompromisszum érdekében.
Még egy pillanatra visszatérve a proci-PC dologra. Szóval amabban DAC is van, de a legfőbb különbség abban van, hogy szakemberek állitják össze úgy hardveresen, mint szoftveresen. Kész megoldást veszel, nem egy lehetöséget. Ezt persze felül lehet írni fw-ekkel, de azokat általában ugyancsak komoly szakemberek készítik. Sajnos a userek hajlamosak mindenen állitgatni, olyan dolgokon is, amiről azt se tudják micsoda, mert valaki valahol azt irta, attól lett a hang/kép a legjobb.
Kb úgy kéne működjön szerintem, hogy:
1. pontosan tudjuk mi a probléma
2. Ebböl min lehetséges változtatni
3. Mi szükséges ehhez? Mennyi forrást tudunk/akarunk erre áldozni?
4. Minden lépés tudatos legyen.
5. Legnehezebb dolog: saját magunk által hozott kompromisszumokat tudjuk elfogadni.
Egy kocka szobában szimmetrikusan elhelyezett rendszertöl ne várjunk egyenletes átvitelt. Pl. Nincs az az eq, akusztikai megoldás, amivel ez elérhetö.
Nekem is az volt a legnehezebb, hogy elfogadjam, van egy szint aminél nem lesz jobb soha, mert a szoba akkorka, amekkora. Viszont azt is tudom/hallom, hogy még ekkora helyiségben nem nagyon hallottam jobbat (hasonló pénzből végképp), ezt viszont lassan tudom eléggé értékelni.
Ez a panelek rakosgatása is olyan, hogy meg kell érteni az alapjait, hogy ne szerencsekerék jellegű legyen a dolog. A próbálgatás is a tanulási folyamat része, amivel semmi gond nincs, csak legyen tudatos, ne adhoc, meg hiába ez a szar, nem lett jobb, aztán vagy eladom mindet vagy veszek még 2x annyit, úgy már csak jobb lesz. Mérni kell és dokumentálni mindent. Vagy megbízni valakit, pl Falovat, aki ért hozzá. Szerintem.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Egyébként olvasgatva ezt a kínlódást? a freki ide-oda tologatásokról, el nem tudom képzelni, hogy jó hangot kaptok.

A régi procimmal csináltam ilyet, meglepődnél mennyivel  jobb hangot lehet vele elérni...
"Az igazi barát szemből támad."

Csutka

Akusztika a moziszobában

Valóban, és mégis elég nagy különbség van a kettő közt. Ameddig egy mozis proci hardver alapon jóval komolyabb, pláne 5 millióig, addig a HTPC ennek pont az ellenkezője. Hardver, és felépítés jóval egyszerűbb, viszont a szoftveres rész végeláthatatlan módon hegeszthető, ameddig ez fix a mozis vasnál. Itt jön a képbe a kérdés, hardver, vagy szoftver a fontosabb? Lehet kétszázezer féle EQ-s lehetőséget felvonultatni, meg ötszáz féle paraméterezhetőséget, félve megjegyzem, h egy mondjuk egyszerű olcsó PC hangjából nem varázsol nirvánát. Mert kétmillió helyen húzgálod a csúszkákat. Azt gondolom ennek is pl. megvannak a határai, ahogy mondani szokták a több nem mindig jobb. Pláne, h tudjuk, nem lehet egy frekit felhúzni, h a másik ne mozduljon mellette. Elképzelhető, h ezzel tisztában vannak a proci gyártók is. Ezért nem mozog olyan széles skálán a húzigatás, mint a PC-ben, ahol aztán kb. egyáltalán nem számít, itt az EQ húzgáljátok ezer ponton. A procikba integrált komolyabb mérőrendszerek ismerik ezeket a dolgokat, tisztában vannak vele, h mi hogyan változik a húzgálásnál. Ezért automatikusan dolgoznak azon, h elfogadható görbét hozzanak létre a húzigálásból. Ezt egy sima user nem tudja, csak húzgál fel - le jobbra - balra, van egy beszakadás itt, akkor oda húzok felfelé. Miközben lehet célravezetőbb lenne a mellette lévőket piszkálni. Elhiszem, h jópofa elszöszölni vele, pláne, h sikerül jó beállításokat összehozni. De ettől ezt még ne nevezzük ki szent grál-nak, EQ azért eléggé régóta létezik.

Nincs kétmillió lehetőség, nincs ezer pont. Nem olvastál vissza.
Nincs össze-vissza húzgálás, hiszen a REW programnak van automata módja, amikor ugyanazt végzi, mint amit írtál.
Senki sem nevezte Szent Grál-nak.

Amit el tudok mondani még egyszer.
A szubot sikerült úgy belőnöm vele, amit szerettem volna.
Hasznos, jó és használható. 

Ráadásul akár ellenőrzésre is kiváló.
Emotiva tulajoknak is érdemes próbát tenni vele, hiszen az gyakorlatilag össze-vissza mér és állít be.
Érdemes leellenőrizni vele, hogy a görbékre hatással volt-e a sok pénz kiadása akusztikai elemekre, stb...

Vendég

Akusztika a moziszobában

jó, de milyen sűrűségű volt az anyag? 
95kg/
60cmx50cm
De a szobaban van kb 12 db 100cmx60cm 10cm vastag 75kg/ suruseggel es ugy mar rengeteget hozott a konyhara.
Regen +-40dB kulonbsegek voltak.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

A mozis processzor is számítógép. Célgép célszoftverrel.

Valóban, és mégis elég nagy különbség van a kettő közt. Ameddig egy mozis proci hardver alapon jóval komolyabb, pláne 5 millióig, addig a HTPC ennek pont az ellenkezője. Hardver, és felépítés jóval egyszerűbb, viszont a szoftveres rész végeláthatatlan módon hegeszthető, ameddig ez fix a mozis vasnál. Itt jön a képbe a kérdés, hardver, vagy szoftver a fontosabb? Lehet kétszázezer féle EQ-s lehetőséget felvonultatni, meg ötszáz féle paraméterezhetőséget, félve megjegyzem, h egy mondjuk egyszerű olcsó PC hangjából nem varázsol nirvánát. Mert kétmillió helyen húzgálod a csúszkákat. Azt gondolom ennek is pl. megvannak a határai, ahogy mondani szokták a több nem mindig jobb. Pláne, h tudjuk, nem lehet egy frekit felhúzni, h a másik ne mozduljon mellette. Elképzelhető, h ezzel tisztában vannak a proci gyártók is. Ezért nem mozog olyan széles skálán a húzigatás, mint a PC-ben, ahol aztán kb. egyáltalán nem számít, itt az EQ húzgáljátok ezer ponton. A procikba integrált komolyabb mérőrendszerek ismerik ezeket a dolgokat, tisztában vannak vele, h mi hogyan változik a húzgálásnál. Ezért automatikusan dolgoznak azon, h elfogadható görbét hozzanak létre a húzigálásból. Ezt egy sima user nem tudja, csak húzgál fel - le jobbra - balra, van egy beszakadás itt, akkor oda húzok felfelé. Miközben lehet célravezetőbb lenne a mellette lévőket piszkálni. Elhiszem, h jópofa elszöszölni vele, pláne, h sikerül jó beállításokat összehozni. De ettől ezt még ne nevezzük ki szent grál-nak, EQ azért eléggé régóta létezik.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1674

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Hetvegen mertem 3db 10cm vastag panel rakosgatasaval.De semmi kulonbseg nem jott.

jó, de milyen sűrűségű volt az anyag? 

Vendég

Akusztika a moziszobában

Itt találsz leírást:

https://www.minidsp.com/applications/au ... time-delay

Ez nagyon jo !!!

Vendég

Akusztika a moziszobában

Legyünk konkrétabbak!

Hetvegen mertem 3db 10cm vastag panel rakosgatasaval.De semmi kulonbseg nem jott.

Csutka

Akusztika a moziszobában

Szerintetek a rev tud nerni tavolsagot?
Vagy fazis kesest?
Olyant szeretnek korigalni ,hogy ha  a hatso hangfalakat megvagom akkor a szub-ot nem hallom rendesen.Hiaba emelem fe a hangerot.Ezert sem vagom jelen allapotban a hatsokat.

Itt találsz leírást:

https://www.minidsp.com/applications/au ... time-delay

Csutka

Akusztika a moziszobában

Szó sem volt dákóról. Tökösségről annál inkább.

Hát akkor magyarázzuk el ezt is a gyengébbek kedvéért.
Szerintem nagyon lényeges dolog és úgyis megy az OFF-ba.

"de ehhez kellene egy kis vér a töködbe,ami ugye üresen himbilimbizik."

Ez maga a dákó!

Csutka

Akusztika a moziszobában

Pár apróság:
Mekk Eleket imádom, ne bántsuk. :-D
A jó hangnál semmi sincs kiemelve, se hifin, se mozin.
A jó hifis hang se finomkodó.
Először doboztologatás, aztán akusztika, amit csak lehet, aztán 80Hz alatt finoman, manuálisan parametrikus EQ megkeresve azt a szintet, ahol még több a hozadék, mint az ár.
Inkább segítsétek egymást ”istállótól” függetlenül, igy mindenkié jobb lesz.
Hajrá mozisok!

Legyünk konkrétabbak!

Vendég

Akusztika a moziszobában

Szerintetek a rev tud nerni tavolsagot?
Vagy fazis kesest?
Olyant szeretnek korigalni ,hogy ha  a hatso hangfalakat megvagom akkor a szub-ot nem hallom rendesen.Hiaba emelem fe a hangerot.Ezert sem vagom jelen allapotban a hatsokat.

Vendég

Akusztika a moziszobában

Szívesen megmutatom neked azt a helyzetet, amit leírtál,hogy történik valójában,de ehhez kellene egy kis vér a töködbe,ami ugye üresen himbilimbizik.
Az viszont továbbra is rejtély számomra, hogy a nyolc általánost,hány újra tapsolással jártad ki.A tippem, minimum kettő plusz év, de az is alsóban.Mehet offba a dal,a többit privátban közölheted, majd remélhetőleg személyesen is közlöd az arcomba;-)

Vendég

Akusztika a moziszobában

Pár apróság:
Mekk Eleket imádom, ne bántsuk. :-D
A jó hangnál semmi sincs kiemelve, se hifin, se mozin.
A jó hifis hang se finomkodó.
Először doboztologatás, aztán akusztika, amit csak lehet, aztán 80Hz alatt finoman, manuálisan parametrikus EQ megkeresve azt a szintet, ahol még több a hozadék, mint az ár.
Inkább segítsétek egymást ”istállótól” függetlenül, igy mindenkié jobb lesz.
Hajrá mozisok!

Csutka

Akusztika a moziszobában

Hallottam az Anthemet, de nekem koránt sem tetszett annyira, mint amennyire mondjátok. Ha ki volt kapcsolva jó volt a sztereó, de a mozi pocsék. Bekapcsolt állapotban pedig fordítva. Én ezt nem nevezném sikernek, hogy állandóan kapcsolgatni kell.

Az Anthem-nél van külön EQ sztereóra és mozira.

Rosszul volt beállítva, vagy ahol hallottad rosszul állították be.
10 pontos mérést lehet vele csinálni mozira és újabb 10 pontos mérést zenéhez.

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 127

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

A korrigált adatokat feltöltöm a processzorra.

Miért lenne kínlódás?
Mi a fenét csinál az ARC az Anthem-ben, vagy a Dirac, vagy Az Audyssey Pro?

Ezek közül az ARC-vel van tapasztalatom. 
Meg fogsz lepődni! Jó (sokkal jobb) hangot lehet kapni ARC után.
Főleg a mélyeknél.

Hallottam az Anthemet, de nekem koránt sem tetszett annyira, mint amennyire mondjátok. Ha ki volt kapcsolva jó volt a sztereó, de a mozi pocsék. Bekapcsolt állapotban pedig fordítva. Én ezt nem nevezném sikernek, hogy állandóan kapcsolgatni kell.

Csutka

Akusztika a moziszobában

Te most nem azt csinálod, hogy a mért és korrigált adatokat feltöltöd a pc-be? Akkor mindjárt nem direktbe hallgatod.
Egyébként olvasgatva ezt a kínlódást? a freki ide-oda tologatásokról, el nem tudom képzelni, hogy jó hangot kaptok.

A korrigált adatokat feltöltöm a processzorra.

Miért lenne kínlódás?
Mi a fenét csinál az ARC az Anthem-ben, vagy a Dirac, vagy Az Audyssey Pro?

Ezek közül az ARC-vel van tapasztalatom. 
Meg fogsz lepődni! Jó (sokkal jobb) hangot lehet kapni ARC után.
Főleg a mélyeknél.

Csutka

Akusztika a moziszobában

Szívesen megmutatom neked azt a helyzetet, amit leírtál,hogy történik valójában,de ehhez kellene egy kis vér a töködbe,ami ugye üresen himbilimbizik.
Az viszont továbbra is rejtély számomra, hogy a nyolc általánost,hány újra tapsolással jártad ki.A tippem, minimum kettő plusz év, de az is alsóban.Mehet offba a dal,a többit privátban közölheted, majd remélhetőleg személyesen is közlöd az arcomba;-)

Én nem akarom látni azt a helyzetet, amikor Robi22 vérrel telt dákóval meglátogat téged és te hasonlóan nem himbilimbiző szerszámmal fogadod. 
Elképzelni sem szeretném.

Mindkettőtöket ismerlek, de nem gondoltam, hogy ilyen igényeitek vannak.

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 127

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

Direkt módban hallgatom, mert úgy a legjobb. Rengeteg hasonló vélemény van.
A beépített EQ-val sok esetben rosszabb lesz a hang.
Ha megfelelő helyen, megfelelő mértékben korrigálunk, akkor SZVSZ el lehet érni megfelelő változást.

Te most nem azt csinálod, hogy a mért és korrigált adatokat feltöltöd a pc-be? Akkor mindjárt nem direktbe hallgatod.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mindenre nem jó és távolról sem csodaszer, de egy lehetőség.A REW és a mérés pedig jó szórakozás. Akár Mekk Elek szinten is az! 
Abszolút így van. Az EQ-k minőségében, pontosságában nagy szórás van, így bizony előfordul, hogy élvezetesebb a nyers a hang, mint a korrigált. Okozhatja ezt egy rossz minőségű EQ, de hibás beállítás is. Az automata korrekciók néha egészen meglepő dolgokat művelnek, tisztelet a kivételnek.

Vendég

Akusztika a moziszobában

Szerencsere a te szadbol ezek annyira semitmondo ,mint amennyi pozitiv megnyilvanulast szoktam olvasni tolled
Ilyen primitiv embereket mindig ugy tudom elkepzelni ,h ul a gep elott egy csomag zsepivel , egy testapoloval es ha lat valakit ekibe lehet kotni egybol fustologve veri a billentyuzetet meg mimden mast is
Remelem ma is nagy oromet okoztam
Szívesen megmutatom neked azt a helyzetet, amit leírtál,hogy történik valójában,de ehhez kellene egy kis vér a töködbe,ami ugye üresen himbilimbizik.Az viszont továbbra is rejtély számomra, hogy a nyolc általánost,hány újra tapsolással jártad ki.A tippem, minimum kettő plusz év, de az is alsóban.Mehet offba a dal,a többit privátban közölheted, majd remélhetőleg személyesen is közlöd az arcomba;-)

Csutka

Akusztika a moziszobában

Nem fog tetszeni a válaszom, de nem mondhatok mást, mint amit gondolok: első lépés mindig az akusztika rendbetétele. Tökéletes nem lesz soha, de amit lehet és még reálisan megoldható, meg kell tenni. Jóval hatékonyabb, olcsóbb és egyszerűbb, mint hangdobozokat, processzorokat, kábeleket cserélgetni, sőt könnyen lehet, hogy a jó akusztikájú szobában ezekre nem is lenne szükség. Ha ezzel megvagyunk, az átvitel még nem lesz lineáris, de kevésbé szenved komoly problémáktól (amiket amúgy sem tudnál EQ-val megoldani). A készülékek, pláne a hangsugárzók átvitele sem lineáris, de itt már sokat segít egy mérések alapján jól beállított EQ. A végeredmény egészen szerethető lehet, de a hangnyomás görbe kikalapálása még nem a kánaán. Nagyon ráhasaltatok erre, ami egyrészt dicséretes, de legyetek tisztában a korlátaival is! Két kiegyenesített hangnyomás görbe is szólhat egészen másként, mivel a többi paraméter erősen eltérhet. Hogy mit érdemes akusztikai elemekkel, vagy elektronikus megoldásokkal korrigálni, az nem a frekvencián, inkább a probléma jellegén múlik. Túlzott zengést, kiemelkedő torzítást, zavaró rezonanciát EQ-val nem tudsz megoldani, mivel ezek nem hangnyomás mennyiségi kérdések..

A topik címe alapján ez egyértelmű dolog.

De ha adott egy nappali, ahol a lehetőségeket kimerítettük, vagy csak nagyon kis változtatások lehetségesek - az EQ az egyetlen megoldás.
A túlnyomó többségnél ez a helyzet.

Lehet-e EQ korrekcióval pozitív változást elérni?
Direkt módban hallgatom, mert úgy a legjobb. Rengeteg hasonló vélemény van.
A beépített EQ-val sok esetben rosszabb lesz a hang.
Ha megfelelő helyen, megfelelő mértékben korrigálunk, akkor SZVSZ el lehet érni megfelelő változást.

Mindenre nem jó és távolról sem csodaszer, de egy lehetőség.
A REW és a mérés pedig jó szórakozás.
Akár Mekk Elek szinten is az!

Vendég

Akusztika a moziszobában

Savanyú?Nem hinném.
Szánalmas?inkább neked az..téged szembesítettek az igazsággal,csak ez most pont fáj,de csak egy kicsit.

Szerencsere a te szadbol ezek annyira semitmondo ,mint amennyi pozitiv megnyilvanulast szoktam olvasni tolled
Ilyen primitiv embereket mindig ugy tudom elkepzelni ,h ul a gep elott egy csomag zsepivel , egy testapoloval   es ha lat valakit ekibe lehet kotni egybol fustologve veri a billentyuzetet meg mimden mast is
Remelem ma is nagy oromet okoztam

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”