Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Moziszoba építés
Moziszoba építés
Ez engem is érdekelne, hogy szemben lévő falak esetén mekkora szögeltérés szükséges (a falak síkja között), hogy az állóhullámokat elkerüljük?
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
Moziszoba építés
Ha nagyon ráérnék és lenne hozzá türelmem, a szobám fala elé építenék egy szabálytalan, üreges téglafalat, mögötte elnyelő anyag, rejtett világítás, kábelcsatornák...
Ilyen téglafal megoldást nálam is lehetne alkalmazni? A hangsugárzók mögött és melletti kissebb falfelületeken? Vagy inkább mérés után lehetne ezt pontosabban látni?
Időközben rájöttem, hogy feleslegesen erőltettem a dolgaimat amikor beszélgettük a rendszer elhelyezéséről. Amiért most itt is elnézésedet kérem. Sokkal jobb amit te javasoltál.
Az állmennyezetnél az enyhe "lejtésen" kívül mire kell még odafigyelni?
Esetleg legyen 2 rétegben és a második valami speciális gipszkarton?
Vagy van valami egyéb más javaslat az állmennyezet megoldására?
- Spiky03
- Fórumlakó
- Értékelés: 197
Moziszoba építés
Én sem ragaszkodom a gipszkartonhoz, csak ugye azt láttam mindenhol alapnak, ahol építettek moziszobát.
A téglafal valóban nem rossz, meg az az asszonynak is tetszik, így legalább jobban belemegy az építésbe ha úgy alakul.
Írnál esetleg erre is egy példát, hogy hogy lehetne jól kivitelezni egy ilyet?
Meg azt már írtátok, vagy máshol olvastam már nem tudom, hogy az a jó ha pl a két szemközti fal nem párhuzamos, hanem egy kicsit megy össze, így jobb lesz a hangzás. Ezt pl a tégla lerakással is meg lehetne oldani ezt a kis csalást? Gondolom nem kell olyan nagy eltérés sem, max 10 cm?
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10970
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
Mutathatnál 5 db sikerült és 5 db nem sikerült kivitelezést! Ez összesen 10 db, de legyen engedmény, hogy fele-fele mennyiségben tehetnél közzé jó illetve a rossz megoldásokat.
Azért ezt gondold végig! Mégis milyen alapon tehetnék közzé privát otthonokról fotókat? Engem nem azért hívnak ki, hogy aztán közszemlére tegyem a lakásukat. A megfelelő kivitelezés ismérveit le lehet írni, ha tudjuk a megoldandó feladatot és valakinek elég ideje van körmölni. Néhány esettanulmányt már publikáltam, ahol megkaptam a tulajdonos jóváhagyását hozzá. Van itt kivitelezéssel foglalkozó szakember, talán ő is megoszt néhány projectet.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
Köszi, akkor jó út lehet ez is. A gyengém egy szép téglafal, imádom.
Ha nagyon ráérnék és lenne hozzá türelmem, a szobám fala elé építenék egy szabálytalan, üreges téglafalat, mögötte elnyelő anyag, rejtett világítás, kábelcsatornák...
Moziszoba építés
egy kezemen elfér azon házilagosan elkövetett esetek száma, amikor ez összejött és hosszú perceken át sorolhatnám, ahol nem sikerült.
Mutathatnál 5 db sikerült és 5 db nem sikerült kivitelezést! Ez összesen 10 db, de legyen engedmény, hogy fele-fele mennyiségben tehetnél közzé jó illetve a rossz megoldásokat.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
Mi az általános vélemény, egy a meglévő tégla vakolt fal elé rakott egysornyi bontott kisméretű tégla falról? Egy két dizájnoszlop kitüremkedéssel. Ilyesmire gondolok, ami alább van csak mondjuk sötétebb színben.
Vegyük észre a különbségeket a gipszkarton lapok és a kisméretű hagyományos téglafal között! Az egyik totál sík, könnyű és mechanikailag kevésbé stabil, a másik domború, nehéz és merev, de elemei (maguk a téglák) szabadon tologathatóak, forgathatóak. A gipszkartont agyon kell merevíteni, hogy ne rezonáljon (akkor is fog), hajlítani nem igazán lehet. A téglafalból viszont elég jó diffúzor és - megfelelő rések beiktatásával - nagyszerű elnyelő fal építhető, ráadásul csodásan tud kinézni némi felületi kezelés és ügyes megvilágítás esetén, rezonanciái pedig a hallható tartományon kívül esnek. Talán nem véletlen, hogy igen sok hangstúdió falát építettek kisméretű téglából, míg nagy felületen elhelyezett gipszkartonnal én még nem találkoztam ilyen intézményekben.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
A gipszkartonozással az ég világon nincs semmi probléma. Kivéve, ha szarul csinálják. De ez sok minden másra is igaz.
Igen, pl. a téglafalra, az alufóliára és a gyöngykavicsra is. Mindegyik anyag alkalmas valamire, csak tudni kell használni. És mivel a házimozisok többsége nincs birtokában mechanikai, építészeti, akusztikai ismereteknek, a "mezei" gipszkartonozás általában többet árt, mint használ, ezért én nem ajánlom senkinek. Természetesen meg lehet jól csinálni, de egy kezemen elfér azon házilagosan elkövetett esetek száma, amikor ez összejött és hosszú perceken át sorolhatnám, ahol nem sikerült.
- Spiky03
- Fórumlakó
Moziszoba építés
Igen ezeket mind én is gondolkodtam, hogy az nem elég ha csak felrakom őket a falra 'oszt jól van.
Ezért is érdeklődők, hogy hogyan is kell/lehet jól csinálni.
Tudom a legjobb az lenne ha rabiznam pl rátok a kivitelezést csak az a baj, hogy nem sok pénzmag lesz rá, igy amit tudok igyekszem én, meg após megcsinalni.
Esetleg ha nem túl nagy titok és kérés esetleg PM-ben tudsz küldeni egy "árajánlatot" egy tol-iget, hogy nálatok mennyi egy ilyen móka. Csak szimpla szoba kialakitasa, festés meg minden egyéb kiegészítők nélkül. Csupán a sima falak, kábelcsatornak elhelyezése és az akusztika kimerese, hogy hova milyen panel kell, ha kell.
Köszönöm
Persze ha nem tudsz ilyet akkor azt is megértem.
Igen láttam, hogy most lesz ilyen összejövetel megint, de sajnos ez az időpont most nem jó nekem.
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Moziszoba építés
Igen erre én is gondoltam, hogy rendesen oda kell azt rögzíteni majd a falhoz vagy épp ahova, mert ha nem elég merev, akkor rezonál, meg döng. Ami ugye nem túl szerencsés.
Itt azokon az egyéb falfelületi képzés és burkolási módokon mit értesz?
Pl ez ilyen műtágla falas megoldást? Valami ilyemi: http://www.anrodiszlec.hu/images/anro-d ... ztegla.jpg
Nem annyira "rendesen", inkább szakszerűen. Sokan azt gondolják, mivel már gipszkartonoztak, meg tudják ezt is csinálni. Tévedés. Pont azok a nüanszok jelentik a végén a "különbséget", amelytől az egyik rossz lesz, a másik pedig jó. Nem mindegy, használ-e az ember elcsatoló elemet, s ha igen, milyet, nem mindegy, milyen eltartással dolgozik (fa, fém), nem mindegy milyen alátámasztással teszi a tartó elemeket, nem mindegy milyen közzel, nem mindegy hány csavarral rögzít, nem mindegy a fedések, a felületek találkozásánál lévő rétegrend és fedés (oldalfal-oldalfal, oldalfal-padlózat, oldalfal-mennyezet), nem mindegy a mennyezet kialakítása, függesztése, a hozzá felhasznált anyagok, stb.
Talán a legfontosabb, hogy amennyiben egy szoba ki van gipszkartonozva (s pld. mögötte tele van tömve kőzetgyapottal), az édeskevés a boldogsághoz, ettől még szarul szól/hat/. Ezzel legfeljebb a hangszigetelés/hanggátlás terén tettünk valamit, akusztika téren semmit sem. E kettő pedig nem keverendő. Elkézlehető, hogy erről is lesz szó szombaton, az előadáson, úgyhogy neked is hasznos lehet, ha ilyen terveket dédelgetsz.
- Spiky03
- Fórumlakó
Moziszoba építés
A gipszkartonozással az ég világon nincs semmi probléma. Kivéve, ha szarul csinálják. De ez sok minden másra is igaz. ÖNMAGÁBAN a gipszkartonozás nagyon káros lehet, hisz dönghet, rezonálhat, s rémálommá teheti a helyiséget, amelyet hiába kezel utána az ember akusztikailag, élvezhetetlen marad. Másfelől, ha jól alkalmazza az ember, egy olyan egységes felületet is kaphat, amely tömör, masszív, amellyel jól dolgozhat, amely nagyszerű alapot adhat az akusztika installálására. Akár látható, akár nem látható módon. Vannak persze másfajta falfelület képzési és burkolási módok is.
Igen erre én is gondoltam, hogy rendesen oda kell azt rögzíteni majd a falhoz vagy épp ahova, mert ha nem elég merev, akkor rezonál, meg döng. Ami ugye nem túl szerencsés.
Itt azokon az egyéb falfelületi képzés és burkolási módokon mit értesz?
Pl ez ilyen műtágla falas megoldást? Valami ilyemi: http://www.anrodiszlec.hu/images/anro-d ... ztegla.jpg
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Moziszoba építés
A gipszkartonozással az ég világon nincs semmi probléma. Kivéve, ha szarul csinálják. De ez sok minden másra is igaz. ÖNMAGÁBAN a gipszkartonozás nagyon káros lehet, hisz dönghet, rezonálhat, s rémálommá teheti a helyiséget, amelyet hiába kezel utána az ember akusztikailag, élvezhetetlen marad. Másfelől, ha jól alkalmazza az ember, egy olyan egységes felületet is kaphat, amely tömör, masszív, amellyel jól dolgozhat, amely nagyszerű alapot adhat az akusztika installálására. Akár látható, akár nem látható módon. Vannak persze másfajta falfelület képzési és burkolási módok is.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
Természetesen ésszerű határokon belül, mert több milliót nem tervezek/tudok rá költeni.
Az utólagos variálás általában drágább, mint az előre gondolkodás.
- Spiky03
- Fórumlakó
Moziszoba építés
Ha akkor kezdünk az akusztikával foglalkozni, amikor már minden készen van a szobában, csak a kialakult hibákat tudjuk utólag kezelni korlátozott eszközökkel. Ez sokszor gányolással, nagy mennyiségű panellel és kétséges eredménnyel jár. Ha még az építés előtt van lehetőség a terveket felülvizsgálni akusztikai szempontokat is figyelembe véve, akkor nagyobb esély van a végső sikerre és az esztétika is magasabb szintre törhet.
Köszönöm szépen.
Akkor ha összejön a dolog keresni foglak egyeztetés és tanácsadás céljából.
Mert én is azért úgy szeretném, hogy a lehető legjobbat/többet kihozni a mozszobából.
Természetesen ésszerű határokon belül, mert több milliót nem tervezek/tudok rá költeni.
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
Meg szerintem majd kérem Fapaci segítségéet is egy bemérésre, ha kész lesz a szomba, hogy hova mit kellene még tenni? Vagy esetleg a teljes építés előtt lenne érdemesebb?
Ha akkor kezdünk az akusztikával foglalkozni, amikor már minden készen van a szobában, csak a kialakult hibákat tudjuk utólag kezelni korlátozott eszközökkel. Ez sokszor gányolással, nagy mennyiségű panellel és kétséges eredménnyel jár. Ha még az építés előtt van lehetőség a terveket felülvizsgálni akusztikai szempontokat is figyelembe véve, akkor nagyobb esély van a végső sikerre és az esztétika is magasabb szintre törhet.
- Spiky03
- Fórumlakó
Moziszoba építés
Én próbáltam kispolgári módban gondolkozni.
Spiky03 Megvan már az új kégli ?
Még sajnos nincs. De jó lenne ha a miénket minnél előbb elvinné valaki és akkor indulhatna is a mandula. Akkor tudnék csak konkrét méretekkel és képekkel szolgálni.
Mondjuk már csináltam otthon egy kezdetleges tervet ilyek szoba tervező progival egy 5x4 m-es szobáról.
De amit tudok infókat igyekszem előtte begyűjteni, hogy ha úgy alakul, akkor tudjam merre kell/ene elindulni.
Meg talán egy kezdetelges költségvetést is tudok számolni, hogy kb mennyibe lehet egy ilyen szoba kialakítása. Mert akkor okosan beleszámolnám majd az átalakítási munkálatokba azt a pár plusz anyagot.
Meg szerintem majd kérem Fapaci segítségéet is egy bemérésre, ha kész lesz a szomba, hogy hova mit kellene még tenni? Vagy esetleg a teljes építés előtt lenne érdemesebb?
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
Tehát egy minőségi moziszobába konkrétan mit javasolsz, ahol a kábelek elfedése mellett a szigetelés és a hanggátlás is szempont lenne?
Szeretnék egy autót venni. Mit javasolsz? Te is tudod, hogy erre így nem lehet érdemben válaszolni a konkrét eset és feladat ismerete nélkül.
A gipszkarton most nagy divat lett valamiért, de sok helyen rosszabb eredményt ad, mint a csupasz fal. Nincs még egy hónapja, hogy egy fórumtársnak azt kellett javasolnom a helyszíni mérések alapján, bontsa el a teljes gipszkarton falat, amit a haverjával gányoltak össze, mert szörnyen rezonál. A téglafalról legalább tudjuk, hogy nagyjából azonos mértékben ver vissza minden hangot, lehet vele számolni. Ellenben a gipszkarton a helyszíni sajátosságoktól függően bizonyos frekvenciákat elnyel, másokat visszaver, hajlamos a középsávi rezonanciákra pont a beszédhang oktávjaiban és sok helyen membránként működik, ha nincs megfelelő megtámasztása (márpedig általában nincs). Önálló falszerkezetként, több rétegben, megfelelő kivitelezéssel és rétegrenddel még OK, de előtétfalként, kezeletlen légréssel, téglafalra hanyagul felcsavarozva nagyon problémás. Némi tapasztalattal pár másodperc alatt fel lehet ismerni a gipszkartonnal burkolt szobák jellegzetes hangját a pár száz Hz-es rezonanciákkal.
Moziszoba építés
Én próbáltam kispolgári módban gondolkozni.
Spiky03 Megvan már az új kégli ?
Moziszoba építés
Míg nem tudjuk, mi cél, hogyan tehetünk konkrét javaslatot? A kérdésben nem szerepelt sem szigetelés, sem hanggátlás, csak borítás, de annak sem tudjuk a tervezett funkcióját (a kábelek elfedésén kívül). Belső borításnak a gipszkarton nem az igazi, pláne abban a formában, ahogy általában megépítik. Sokan használják, mert könnyű vele dolgozni és kicsi a költsége, de egy komoly moziszobában nem feltétlenül az egyszerűség, hanem inkább a minőség a fő szempont.
Tehát egy minőségi moziszobába konkrétan mit javasolsz, ahol a kábelek elfedése mellett a szigetelés és a hanggátlás is szempont lenne?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
Hát én Fapaci én szembe pisilek a széllel. Szerintem hang gátló falat ebből a legg egyszerűbb építeni. Fa borítás is nagyon jó de jóval drágább a kivitelezése
Szerintem nem véletlen használják általában a Gipszkartont.
Míg nem tudjuk, mi cél, hogyan tehetünk konkrét javaslatot? A kérdésben nem szerepelt sem szigetelés, sem hanggátlás, csak borítás, de annak sem tudjuk a tervezett funkcióját (a kábelek elfedésén kívül). Belső borításnak a gipszkarton nem az igazi, pláne abban a formában, ahogy általában megépítik. Sokan használják, mert könnyű vele dolgozni és kicsi a költsége, de egy komoly moziszobában nem feltétlenül az egyszerűség, hanem inkább a minőség a fő szempont.
Moziszoba építés
Hát én Fapaci én szembe pisilek a széllel.
Szerintem hang gátló falat ebből a legg egyszerűbb építeni.
Fa borítás is nagyon jó de jóval drágább a kivitelezése
Szerintem nem véletlen használják általában a Gipszkartont.
Nálam így néz ki a fal félépítése
32 cm Betonfal körbe. Párnafa fenyőből alatta gumilapok rezgéscsillapítónak természetesen párazáró fólia és a fák között Hang elnyelőanyagnak kőzetgyapot. .
Na itt dupláztam volna néhány helyen a gipszkartont .
Este pinyóban 90-95 decibel hangerővel mozizok fent alszik a család.
De én leborulok a tudásod előtt.....
- Spiky03
- Fórumlakó
Moziszoba építés
Ha alaposan el akarod cseszni a szobád akusztikáját, akkor a gipszkartonos burkolás bizony nem rossz ötlet.
Köszi.
Nem szeretném majd, ezért is érdeklődtem/ök.
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Moziszoba építés
Mennyi lényeges pl egy pincében kialakított moziszobában a falak kőzetgyapot/szigetelő vagy hasonló anyaggal való beborítása?
Gondolok itt pl arra, hogy nem elég ha csak pl gipszkartonnal beborítom a falakat?
Ha alaposan el akarod cseszni a szobád akusztikáját, akkor a gipszkartonos burkolás bizony nem rossz ötlet.
- Spiky03
- Fórumlakó
Moziszoba építés
Szigetelés alá kell rakni párazáró fóliát a falra.
Javaslom a hőszigetelést.
Most én a gipszkartont változó vastagságban raknám a falra.
Nálam például mély visszaverödés szinte alig van.
De mondtam gurulj át itt laksz a szomszédban .
Köszi az infókat és addig is köszönöm a meghívást.
Lehet majd az lesz, ha eljön az ideje.
Amit nagyon remélem, hogy nem is olyan sokára lesz.
De akkor sok kérdéssel foglak Titeket zaklatni az biztos.
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Panasonic TX-P42ST50E;
Oehlbach 108
Xbox OneS+Kinect
Moziszoba építés
Szigetelés alá kell rakni párazáró fóliát a falra.
Javaslom a hőszigetelést.
Most én a gipszkartont változó vastagságban raknám a falra.
Nálam például mély visszaverödés szinte alig van.
De mondtam gurulj át itt laksz a szomszédban .