Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Ez egy különálló épület lesz,mellette lesz egy kis faház nyaraló.A hangszigetelésnek nincs jelentősége mert az épület egy nagy telken lesz. a szomszéd kb 100 méter.A szoba méretei a tervek szerint 8x5méter 3méteres belmagassággal.Ami biztos hogy hangáteresztő vásznat szeretnék.Két sort lenne  előre egy kétszemélyes fotelt,hátulra a gyerekeknek valami kanapé szerűséget.
Ami nálam probléma lesz hogy nem akarok semmiféle ásványgyapotot bevinni a szobába.
Műszaki része a dolognak:vinném át a jelenleg itthon használt cuccomat a nappaliból.Úgy gondolom hogy ha meg lenne a közel ideális környezet a mozizáshoz igazából akkor látnám meg hogy mire képes a mostani cucc és utána lehetne gondolkodni hogy merre tovább.
Számomra legalább olyan fontos egy jó fotel vagy egy szép szőnyeg mint egy erősítő.
Irigylésre méltó méretek, pláne ha ez még ráadásul a nettó, megépített mozi mérete is egyben. Ekkora légköbméterű helység (mozi) referencia szintű behangosítása nem kis feladat. Ahogy egy 5 m széles frontfalon elhelyezhető vászon sem csekély kihívás elé állít egy projektort. A hang- és képrendszerről is tudsz valamit mondani? Az ásványgyapotot amúgy simán el tudod kerülni egy kis odafigyeléssel, utána olvasással esetleg hozzáértő ember bevonásával. Szép projekt, de a méretek miatt a könnyen szívhatja le a projekt a zsebedet.

komarfamily
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1030

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: komarfamily »

Akkor erdemes lenne itt vegigolvasnod dhcodoki vagy thxfan szobajat. Sok hasznos dolog van bennuk.

vicious
Isten Hozott! :)
Értékelés: 3

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: vicious »

Ez egy különálló épület lesz,mellette lesz egy kis faház nyaraló.A hangszigetelésnek nincs jelentősége mert az épület egy nagy telken lesz. a szomszéd kb 100 méter.A szoba méretei a tervek szerint 8x5méter 3méteres belmagassággal.Ami biztos hogy hangáteresztő vásznat szeretnék.Két sort lenne  előre egy kétszemélyes fotelt,hátulra a gyerekeknek valami kanapé szerűséget.
Ami nálam probléma lesz hogy nem akarok semmiféle ásványgyapotot bevinni a szobába.
Műszaki része a dolognak:vinném át a jelenleg itthon használt cuccomat a nappaliból.Úgy gondolom hogy ha meg lenne a közel ideális környezet a mozizáshoz igazából akkor látnám meg hogy mire képes a mostani cucc és utána lehetne gondolkodni hogy merre tovább.
Számomra legalább olyan fontos egy jó fotel vagy egy szép szőnyeg mint egy erősítő.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Sziasztok

Egy különálló moziszobát szeretnék építeni,nagyjából már összeállt a terv.Egyedül a födémnél vagyok dilemmában.Nem tudom hogy fafödém vagy egy hagyományos Porotherm beton áthidalós béléstestes födém lenne a jobb az akusztika miatt.
A másik hogy mivel most épülne érdemes a sarkokat valahogy "levágni" hogy oda utólag ne kelljen basszuscsapdát tenni.
Előre is köszönök mindennemű hozzászólást tanácsot.

Szia!
A könnyűszerkezetű felépítmények akusztikai szempontból kellemesebben viselkednek, de hanggátlásukra jobban oda kell figyelni, szemben a tégla építésűekhez. Az, hogy lecsapod a sarkokat még nem szabadít meg a basszus hangok okozta kellemetlenségektől, mivel azok nem azért keletkeznek, mert nincs 90 fok a sarkoknál, hanem mert a fizikát nem lehet megerőszakolni. Más kérdés, hogy egyrészt a sarkok kezelése jelentősen csökkenti a szoba belsejében tapasztalható anomáliákat (null és csúcspontok intenzitását), másrészt azok nyilván és jellemzően a sarkokban érezhetők igazán. Ne feledd, egy szobában jó pár elem van, ami egymással 90 fokot zár be. Ezekre is gondolj, ha már előrelátó akarsz lenni! Bölcs dolog (ha megteheted) törekedni arra, hogy ne legyenek egymással párhuzamos felületek. Minimális szögbeli eltérés is pozitívan befolyásolja az akusztikai végeredményt. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy a szoba belseje felé hogyan, milyen anyag felhasználásával, milyen technológiával és milyen mélységi méretben alakítod ki a rétegrendet, a falszerkezetet, a mennyezetet. Szerintem írhatnál is pár sort a szobáról, a tervezett technikáról, stb.! Sokan örülnének neki :-) Sok sikert hozzá!

vicious
Értékelés: 3

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: vicious »

Sziasztok

Egy különálló moziszobát szeretnék építeni,nagyjából már összeállt a terv.Egyedül a födémnél vagyok dilemmában.Nem tudom hogy fafödém vagy egy hagyományos Porotherm beton áthidalós béléstestes födém lenne a jobb az akusztika miatt.
A másik hogy mivel most épülne érdemes a sarkokat valahogy "levágni" hogy oda utólag ne kelljen basszuscsapdát tenni.
Előre is köszönök mindennemű hozzászólást tanácsot.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1199

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Ráakadtam erre az oldalra: 
https://www.vidaxl.hu/e/8718475932499/m ... ape-fekete
Nem tudom milyen minőség, de hátha valakit érdekel, az ár egész jó. Van 2 és 3 személyes, karfával és anélkül is

Nagyon jól néz ki és az ára is vállalható, csak kár, hogy műbőr. Egy sima fekete szövettel jobb lenne szerintem.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

dorek
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 22

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dorek »

Ráakadtam erre az oldalra: 
https://www.vidaxl.hu/e/8718475932499/m ... ape-fekete
Nem tudom milyen minőség, de hátha valakit érdekel, az ár egész jó. Van 2 és 3 személyes, karfával és anélkül is

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2097

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Ma két olyan szobában is jártam, amihez nem kell hozzányúlni akusztikailag, legalábbis a beavatkozás nem hozna számottevő előnyöket. De igazad van, a legtöbb helyen vannak basszusproblémák, ám ezen a falra kenhető folyékony kulimász biztosan nem segít.Persze, de a kulimász nálam rendbe tette az 500hz feletti tartományt ès most már csak az alatt kell javítani.
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10977
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Az alsó tartományt, azt szinte nincs olyan, hogy ne keljen csillapítani, de a felsőt és középsőt is, ha nincs kezelve a szoba.
Ma két olyan szobában is jártam, amihez nem kell hozzányúlni akusztikailag, legalábbis a beavatkozás nem hozna számottevő előnyöket. De igazad van, a legtöbb helyen vannak basszusproblémák, ám ezen a falra kenhető folyékony kulimász biztosan nem segít.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Moziszoba építés

Érdemes megvizsgálni, hogyan viszonyul egymáshoz a különböző oktávok utózengési ideje. Ha nagy eltérések vannak, az teljesen felboríthatja a hangzási egyensúlyt. Nálad is fele akkora értéket mutatott a felső tartomány zengése a többihez képest, ezért kellett utólag csillapítanod az alsó tartományt.

Amúgy meg a két említett szoba méretei között kb. 3x eltérés van, ezt is érdemes figyelembe venni.

Az alsó tartományt, azt szinte nincs olyan, hogy ne keljen csillapítani, de a felsőt és középsőt is, ha nincs kezelve a szoba.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Akkor, nálam miért nem lett túl csillapítva  ?
Érdemes megvizsgálni, hogyan viszonyul egymáshoz a különböző oktávok utózengési ideje. Ha nagy eltérések vannak, az teljesen felboríthatja a hangzási egyensúlyt. Nálad is fele akkora értéket mutatott a felső tartomány zengése a többihez képest, ezért kellett utólag csillapítanod az alsó tartományt.

Amúgy meg a két említett szoba méretei között kb. 3x eltérés van, ezt is érdemes figyelembe venni.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Szerencsére nem tette, mert akkor most vakarhatnánk a fejünket, hogy a túlcsillapított felső tartomány mellett miként csillapítsuk a középsávot.
Pont ezt akartam mondani. A diagramból az látszik, a felső tartományt valami erősen megcsapja.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Moziszoba építés

Szerencsére nem tette, mert akkor most vakarhatnánk a fejünket, hogy a túlcsillapított felső tartomány mellett miként csillapítsuk a középsávot.
Akkor, nálam miért nem lett túl csillapítva  ?
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Szerintem nyugodtan felteheted volna az egész szobára a tapétát a mélyeket az amúgy sem befolyásolta volna.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Moziszoba építés

Megtörtént a mozi-nappalink akusztikai bemérése (Fapaci).
A helyzet nem rossz, de van mit javítani.
1. Frontok frekifüggő hangnyomás görbéje.
32 és 50Hz körül vannak állóhullámok.
2. Frontok torzítása
Egész jó.
3. Utózengés (most ~0,5s)
A magas tartományon kívül csillapításra szorul.
4. Lecsengési diagram

A szükséges lépéseket megbeszéltük, tervezése, kivitelezése folyamatban.

http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=2023130

Ez az enyém. A gumiszőnyeg lent van, a basszus csapda panelek majd lassan készülnek.
Szerintem nyugodtan felteheted volna az egész szobára a tapétát a mélyeket az amúgy sem befolyásolta volna.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: nadtom »

Megtörtént a mozi-nappalink akusztikai bemérése (Fapaci).
A helyzet nem rossz, de van mit javítani.
1. Frontok frekifüggő hangnyomás görbéje.
32 és 50Hz körül vannak állóhullámok.
2. Frontok torzítása
Egész jó.
3. Utózengés (most ~0,5s)
A magas tartományon kívül csillapításra szorul.
4. Lecsengési diagram

A szükséges lépéseket megbeszéltük, tervezése, kivitelezése folyamatban.

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Vendég

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Valósnak. Nem írtad le, mivel és hogyan végezted a méréseket, így nehéz megállapítani, mit hibáztál el. A méréstechnika nem egy 3 soros hozzászólás témája.
Htpc,arcam mikrofon,progi- rew eq.Ülő pozició fejmagasságban .

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Milyennek kellene lennie?
Valósnak. Nem írtad le, mivel és hogyan végezted a méréseket, így nehéz megállapítani, mit hibáztál el. A méréstechnika nem egy 3 soros hozzászólás témája.

Vendég

Moziszoba építés

Egy hibás mérés irreális görbéit látjuk.
Általában ilyeneket ad ki ,ezért raktam fel 2 félét. Milyennek kellene lennie?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Szerintetek ez az rt60 (utózengés) jónak vagy rossznak számít?
Egy hibás mérés irreális görbéit látjuk.

Vendég

Moziszoba építés

Szerintetek ez az rt60 (utózengés) jónak vagy rossznak számít?
Elmúlt időben egy picit túl csillapítottam a szobát ,és most próbálom megtalálni a helyes beállításokat.
Eq nélküli mérések.
Az a gondom ,h kevés a szobában a basszus de ha leszedek több panelt akkor már nagyon mélyen morog a szoba. Valószínűleg a gipszkarton és üveggyapot  falak miatt.

dorek
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Moziszoba építés

Köszönöm a javaslatokat! Sorban
Gyulaipal:
- A lépcsőházi projektor elhelyezés szimpatikus ötlet, elegáns megoldás lenne, egyedül az ott lévő kb. 2m magas ajtó zavarhat be. Számolgattam, ha nem akarom, hogy a projektor az ajtónyílásba belógjon, akkor kb. 2,1 m magasan lévő lencseközéppel, maximálishoz közeli lens shifttel (amit nem igazán ajánlanak?!) 120 cm magas kép esetén kb. 65-70 cm-re lenne a vetített kép a padlótól, ami nekem elfogadható. Kérdés, hogy jól számoltam-e, akinek van ilyen projektora meg tudná erősíteni?
- A projektor lencse elé rakott üveg lehetne sima (vastagabb) ablaküveg vagy valami speciálisabb dolog kellene?
- pont, hogy szeretném a kétsoros nézőteret, de úgy tűnik, hogy a második sor csak valami kisebb helyigényű, egyszerűbb darab lehet; a dobogó nekem is bejön
Dhcodoki:
- az előtétfalhoz nem ragaszkodom egyáltalán, csak egy ötlet volt.
- Fapacira gondoltam, bár elég messze lakom (zalai vagyok), úgyhogy ha valakinek errefelé lenne hasonló gondja a tavasz folyamán, megbeszélhetnénk egy közös időpontot...

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

A két hosszú falra gipszkarton előtétfal kerülne kicsit ferdén (lilával jelölve), kőzetgyapot szigeteléssel, úgy, hogy a szoba szűkülne a vászontól a projektor felé mindkét oldalon kb. 15-15 cm-t, így az alaprajz trapéz alakú lenne.Ahogy olvastam, ez akusztikai szempontból előnyös. Valószínűleg a mennyezetre is kerülne gipszkarton+gyapot, egyrészt a kábelek és a vászon tok elrejtése, másrészt a tetőtér felé némi hangszigetelés céljából. A falakra folyékony textiltapétát, a padlóra hosszúszálú szőnyeget/padlószőnyeget tervezek. Gondolva a jövőre, az atmoshoz a csövezést megcsinálnám.

Szia!

Az előtétfal témát járd jobban körbe. Azért, mert felhúzol aszimmetrikus előtétfalat, az még nem jelenti azt, hogy úgy fog dolgozni a szoba, mint egy eleve aszimmetrikusra épített. Az én esetemben is jól látható, hogy az előtétfalas sarokban másképp viselkedik a hangsugárzó, mint a másik oldalon lévő gipszkarton falasban. Pedig nem spóroltam az anyaggal, elhiheted.
Elég összetett dolog ez és manapság már nagyon sokféle megoldást lehet találni az akusztika javítására. Főleg egy épülő szobában. Én azt javaslom, hogy keresd fel Fapaci-t, vagy más akusztikában jártas céget és kérd ki a véleményüket helyszíni szemrevételezés után. Nálam nagyon sokat hozott a szakmai hozzáértés. A neten sok minden fellelhető a "képlethez", de képtelenség szakember nélkül tökéletesen összerakni. Hidd el megéri!!!    

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Köszi a választ! Látom Te sem vagy az a korán fekvő típus
Az elforgatáson én is gondolkodtam, csak 2 gond van vele:
- szerintem túl közel kerülne a hátsó fal a hallgatási pozícióhoz, meg az arányok is furcsák lennének az én szememnek;
- mivel ide kerülne a gyerekek PS4-e is egy TV-vel együtt, így a fix vászon nem kerülhet szóba (pedig a mozis feeling úgy az igazi).
Üdv

Szerintem tedd ki a projektort a lépcsőházba, vetítsen be egy kicsi lyukon át a hátsó falon. Akár egy üvegen át, ha a hangnak tilos kijutni. Akkor bent teljes csend lesz, kint meg szintén senkit nem zavar majd senkit a projektor halk "surrogása", mivel nem hangos az, csak hát a moziban csendnek kell lenni. És ugye így a meleg levegőt sem a nézőtérre fújja be a gép, ami nyáron komoly előny is lehet.

Miért nem csinálsz két soros nézőteret? Ha a proji kívül van, akkor nem gond a második sort megemelni egy dobogóval, lehet akár a hátsó falhoz egész közel is a második sor, senki nem veri majd be a fejét a projektorba. És a dobogó alatti tér lehetne basszuscsapda ... abból meg ritkán elég, ha merevek a falak (értsd: nem pl. gipszkartonból vannak). És az akusztikának is jót tesz, hogy a dobogó miatt helyenként "megváltozik" a belmagasság, a függőleges állóhullámokon ez sokat segíthet (tudtommal).

Látom én is, hogy a hátsó sorban nem lesz tökéletes a hangtér, viszont a hátrafelé emelkedő nézőtér nagyon "mozis" hangulatot teremt, én (személy szerint) imádom. De hát ízlések és pofonok... :-)

dorek
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Moziszoba építés

Köszi a választ! Látom Te sem vagy az a korán fekvő típus
Az elforgatáson én is gondolkodtam, csak 2 gond van vele:
- szerintem túl közel kerülne a hátsó fal a hallgatási pozícióhoz, meg az arányok is furcsák lennének az én szememnek;
- mivel ide kerülne a gyerekek PS4-e is egy TV-vel együtt, így a fix vászon nem kerülhet szóba (pedig a mozis feeling úgy az igazi).
Üdv

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”