Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szemes kávé tesztek

bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 174

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bajnokpityu »

Régen volt biológia óra, én még így tanultam. Googlen úgy láttam, finomodott az ábra. Pl. elől nem csak édeset érzünk. De elég sokáig tanitották így, hogy azért legyen valami alapja.

Nekem csatornásodás nélkül 3 próba alatt is csak ecetescitrom lett. Rendeltem pár karszűrőt (reneka mellé IMS competitiont, és VST-t), tegnap este megcsináltam a fordulatszám-szabályozót a Majorra. Megnézem mit tudok ezekkel elérni, aztán újra nekiállok. Statisztika alapján nem létezik, hogy ez ennyit tudjon. Ezeket megvettem volna előbb utóbb, de a kudarc felgyorsította a gurulást a lejtőn.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Katoci »

De jó, hogy beraktad ezt a képet. 
Kár, hogy azóta megdőlt van némi különbség az ízlelőbimbók csoportosulásában ízek szerint, de az egyénenkénti variabilitás nagy. De ezzel, hogy rosszul emlékezetz Kimber már ok. A nyolcast nem volt nehéz savanyúnak elkészíteni (nekem is csak úgy sikerült  , igaz a nyitott kar miatt láttam, hogy csacsatornásodik ezerrel. 

Más: takarítás előtt 3-ból 3 rossz kávét készítettem a Gardelliből. Ma reggel nulla csatorna, igaz féloldalasra tömörítettem félálomban, de a különbség nyilvánvaló.

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 9

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: szabiakos »

az másik ízlelő terület, a citromot meg a kinint azért könnyű megkülönböztetni.

Pedig jol irta Katoci. Van ilyen

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »

Csak azt irtam, hogy szerettem volna belőle valami savasságot kihozni, de nem sikerült. Egyébként jó KV volt, szerintem is. Vagy a reneka bánik megbocsájtóan a túlpörkölt dolgokkal, fene tudja.

Inkább arra tippelek, hogy nem sikerült ugyanúgy elkészíteni az italt. És ha pl csatornásodik, akkor az felborít mindent.

De jó, hogy beraktad ezt a képet. 

bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Sokaknak nehéz elkülöníteni a tiszta savanyú és tiszta keserű ízt. 

Csak azt irtam, hogy szerettem volna belőle valami savasságot kihozni, de nem sikerült. Egyébként jó KV volt, szerintem is. Vagy a reneka bánik megbocsájtóan a túlpörkölt dolgokkal, fene tudja.

Inkább arra tippelek, hogy nem sikerült ugyanúgy elkészíteni az italt. És ha pl csatornásodik, akkor az felborít mindent.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Gagyixy pont fordítva érezte, ő (és más is) a 8-ast érezte savanyúnak, ezzel pedig nekem semmi bajom nem volt. Én a 4-essel kínlódtam. Ezért nem értem.
Nálam a 3, 7 jól szerepelt, 7-esre 10-est adtam. A világosabb pörkölésekre meg kell még érnem

Most brazil kávék lesznek.
Limitálnom kellett a tesztelők számát, de ha lesz elegendő kávé, akkor felnyomjuk 20-ig a létszámot.
Lesz pár olyan, amit nagyon drágán mérnek. Ennyit nem tudunk bevállalni.
Összesen kb 21 kiló kávé.

pi61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 32

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: pi61 »

Gagyixy pont fordítva érezte, ő (és más is) a 8-ast érezte savanyúnak, ezzel pedig nekem semmi bajom nem volt. Én a 4-essel kínlódtam. Ezért nem értem.
Nálam a 3, 7 jól szerepelt, 7-esre 10-est adtam. A világosabb pörkölésekre meg kell még érnem

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Hetesből savanyú? Az kemény. Köze nem volt annak a kávénak a savakhoz. Sokaknak nehéz elkülöníteni a tiszta savanyú és tiszta keserű ízt. Vagy ez van, vagy más a kávé, de a hetesből nem lehet ihatatlanul savanyút húzni, max ihatatlanul keserűt.
Egyébként világosabb volt, mint a másik kettő:
7, Pascucci Golden Sack  96% A --88 City--8880 Ft/kg
1, Illy   100% A--86 City--12000 Ft/kg
3, Carraro Don Cortez 100% A--84 City--12000 Ft/kg

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szemes kávé tesztek

Illatra, izre még emlékszem. Szinre nem. a 8as a legvilágosabb kellett legyen. A színt nem néztem, úgy voltam vele, hogy A ne befolyásoljon a szemek mérete, nem akarom látni, B mértétek műszerrel, a kalibrált monitorom többet csal. 7esből hogy sikerült másnak savat kihozni? ez volt nekem is a célom, de nem igazán jött össze.
Hetesből savanyú? Az kemény. Köze nem volt annak a kávénak a savakhoz. Sokaknak nehéz elkülöníteni a tiszta savanyú és tiszta keserű ízt. Vagy ez van, vagy más a kávé, de a hetesből nem lehet ihatatlanul savanyút húzni, max ihatatlanul keserűt.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Illatra, izre még emlékszem. Szinre nem. a 8as a legvilágosabb kellett legyen. A színt nem néztem, úgy voltam vele, hogy A ne befolyásoljon a szemek mérete, nem akarom látni, B mértétek műszerrel, a kalibrált monitorom többet csal. 7esből hogy sikerült másnak savat kihozni? ez volt nekem is a célom, de nem igazán jött össze.
A 7-es nekem is ízlett.
Nálam inkább csak csokis volt. Játszadoztam a hőmérséklettel, de csokibombának nagyon jó választás.

bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Nálam a 8as mindenképp világosabb pöri volt, mint a 4es.
a 7es a kakaóbomba volt nálam is.

Tényleg a színét meg lehetett volna nézni.

bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Nem lehet, hogy valahogy összekevertétek a mintákat? Én két féle főzőn, 6x ellenőriztem, és mindig a 4-es volt a kezelhetetlen, másnak meg a 8-as. A hetes meg semmiképp nem lehetett savas, az sötét pörkölésű, csokis fajta volt.
Te tudod, Nálad milyen volt a kettő egymáshoz képest.

Nálam a 8as mindenképp világosabb pöri volt, mint a 4es.
a 7es a kakaóbomba volt nálam is.

sztem nem nagyon lehet ilyet elhibázni.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Nem lehet, hogy valahogy összekevertétek a mintákat? Én két féle főzőn, 6x ellenőriztem, és mindig a 4-es volt a kezelhetetlen, másnak meg a 8-as. A hetes meg semmiképp nem lehetett savas, az sötét pörkölésű, csokis fajta volt.
Biztos nem kevertük össze.
A zacsik előre meg voltak számozva. Egyszerre mértünk ki egyféle kávét.
A zacsikat előtte mindegyiket átnéztük.

pi61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 32

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: pi61 »

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

vagy csak lehet, hogy hosszabb ideig melegítettem a kávéfőzőt

Ez lehetett.

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Szabiakos: azért nem hiszem, hogy az lenne a gond mert amikor visszaküldtem Bélának még jót lehetett készíteni belőle.

Mi? Nem tudom most mire gondolsz

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Szerintem nálam ennyit számított az, hogy kb két héttel később került sorra a világosabb minta. Azért azt se felejtsük el, hogy sokan tapasztalták már azt, hogy a világosabb minták gyorsabban romlanak.
OK, de mi ezután készítettünk abból, amit katoci visszaküldött.

Egyébként meg egyetértek, mert tényleg hamarabb öregszenek a világosak pörkölésűek, de János meg azt mondta, hogy ez nem így van.

Egyszer talán be is írta ezt valahová itt.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szemes kávé tesztek

A visszaküldött kávét mi is HG1-gyel daráltuk le.
Ma este levettem a felsőszűrőt, elmostam, beáztattam tersonetbe, majd kis vízkőoldóba, és a rajta lévő lyukak átmérője majd duplájára nőtt. Továbbra sem hiszem, hogy ez volt a gond, de ráfért a tisztítás. Holnap reggel főpróba a Gardellivel.

Szabiakos: azért nem hiszem, hogy az lenne a gond mert amikor visszaküldtem Bélának még jót lehetett készíteni belőle.

Wolfy999
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 8

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 »

Elemezzük már ki ezt a két kávét.
8, AVX KV Mix Diamond  Bécsi -----10-10-8-5-X-9-8-8-2-5-10-9-7----120/91 Pont-76%
4, AVX KV Mix Diamond  Francia-6-9-6-10-9-6-8-8-6-8-7-9-9--130/101 Pont-78%

Még nem néztem át, hogy ki hogyan pontozta egymáshoz képest ezt a két majdnem egyforma kávét.
A pörkölési szint között pici különbség volt, de mint látható, ez pont elég volt ahhoz, hogy pár gépnek feladja a leckét.

Wolfy999:
4.
Egyenletes és elég világos pörkölés.
Jól elkészítve nagyon kellemes édes, gyümölcsös ízvilágot kapunk, de ha nem jól bánunk vele, akkor könnyen grapefruit íz lesz belőle. Hosszabbra engedve, nálam 2,5-szörös arány mellett 30 másodperc körüli lefolyással lett a legjobb 94 fokos fejhővel. Elég finomra kellett őrölni, úgyhogy gyengébb darálóhoz nem ajánlom. Még hosszabbra engedve is közepesen testes tudott maradni.
9 pont, nem kezdőnek való kávé, de tényleg jót lehet belőle készíteni.

8,
Egész világos pörkölés, kicsi és közepes szemek.
Sajnos mire sorra került nálam ez a minta is kezdett kicsit döglődni, így biztosan nem sikerült kihoznom belőle a maximumot. Határozottan gyümölcsös ízvilágú, bár ez már a külseje alapján is borítékolható volt. Igyekeztem sokféle beállítással menteni a menthetőt, így talán cseresznyés és narancsos ízjegyeket tudtam előcsalni. Nem igazán lett testes az ital.
7 pont, szerintem ígéretes, nagyon kíváncsi lennék frissen mit lehetett volna kihozni belőle.

Szerintem nálam ennyit számított az, hogy kb két héttel később került sorra a világosabb minta. Azért azt se felejtsük el, hogy sokan tapasztalták már azt, hogy a világosabb minták gyorsabban romlanak.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szemes kávé tesztek

Akkor megnézem azt a felsőszűrőt. Nem is gondoltam rá, de ha sok a szilikonzsír, akkor juthat oda is.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Nem látom miért lehetne gond a Cremina (persze egy lyukas bádog a vízterítő, de a célnak bőven megfelel, hiszen alacsony nyomáson kapja a vizet lezdetben, és filterpapír is védi a pogácsát. Azért megnézem, mert volt már olyan, hogy szilikonzsíros kávéolaj eltömeszelte a lyukak jelentős részét. Szerintem egyébként a daráló nagyobb eséllyel ludas, lehet, hogy a max 180/perc (de pl a teszten inkább 70-80/perc volt) fordulatszám a ludas. Tegnap újból megnéztem, a kések kellően koncentrikusak (a hosszú rengellyel persze nem tudok mit kezdeni).

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szemes kávé tesztek

Biztos van benne valami, mert nézd meg, hogy a 8-as kávékkal kik milyen géppel nem boldogultak.
Katoci nem amatőr és a darálója is nagyon jó. Ott az Olympia volt a gond.

Nem látom miért lehetne gond a Cremina (persze egy lyukas bádog a vízterítő, de a célnak bőven megfelel, hiszen alacsony nyomáson kapja a vizet lezdetben, és filterpapír is védi a pogácsát. Azért megnézem, mert volt már olyan, hogy szilikonzsíros kávéolaj eltömeszelte a lyukak jelentős részét. Szerintem egyébként a daráló nagyobb eséllyel ludas, lehet, hogy a max 180/perc (de pl a teszten inkább 70-80/perc volt) fordulatszám a ludas. Tegnap újból megnéztem, a kések kellően koncentrikusak (a hosszú rengellyel persze nem tudok mit kezdeni).

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9381

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Szerintem felesleges új gépet venni. Az a gb twin nagyon jó kis masina a külön gőz termoblokk végett is. Sokkal praktikusabb lenne fejleszteni.
nekem a cm702 van. A sötétebb pörik azok nehezebben jönnek ki belőle, és elöbb rögösödik. A világos pörik meg szinte nem is rögösödnek. Most este ittam egy avx gebenát, fagyóból 0 rög volt benne. Mivel 90%-ban világosabbat iszok így nincs gond.

Vannak egyéb problémáim is a Gaggiaval, de ez itt off.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

A nyomás be lett lőve az enyémen is, valamint kapott felső szűrőt is. Pid abból a szempontból hidegen hagyott, hogy játszak a kávékkal. Elkészítettem, ha jó volt vettem továbbra is, ha nem, nem. Valóban a piddel stabilabbá lehetne tenni, de bevallom, hamarabb cserélném le egy komolyabb masinára, mintsem átalakítassam.
Most, mióta elindult a tesztelés én is jobban figelem a dolgokat és bevallom elindult bennem a kiváncsiság a pid irányába is.

A daráló. Nagyon zavar benne, hogy kb lehetetlen 2x egyforma mennyiséget ledarálni vele. Hetente szét kell szedni és kipucolni, szerintem nagyon érzékeny erre is. Ezt leszámítva nincs vele bajom, használható cucc, mondjuk a fokozatok talán picit nagyobbak az ideálisnál.

Szerintem felesleges új gépet venni. Az a gb twin nagyon jó kis masina a külön gőz termoblokk végett is. Sokkal praktikusabb lenne fejleszteni.
nekem a cm702 van. A sötétebb pörik azok nehezebben jönnek ki belőle, és elöbb rögösödik. A világos pörik meg szinte nem is rögösödnek. Most este ittam egy avx gebenát, fagyóból 0 rög volt benne. Mivel 90%-ban világosabbat iszok így nincs gond.

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”