Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

"Mi a jobb, több ronda lánnyal egyszerre, vagy egyetlen bombázóval?" és hasonló példákat szülve, volt már téma a fórumon.
Az akusztikát illetően ...

Ha nem kerül pénzbe, akkor egyértelmű a választás, de tudjuk, hogy a luxus csajok csak egy bizonyos kaszt(tól felfelé) tudja megfizetni. A munkás embereknek pedig maradnak az átlagos nők ...
Az akusztikát illetően, ha leírja a szoba paramétereit, miből készült az építmény, minimum két ember leírta volna neki ingyen is, hogy nem jó a szoba akusztika. 

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

"Mi a jobb, több ronda lánnyal egyszerre, vagy egyetlen bombázóval?" és hasonló példákat szülve, volt már téma a fórumon. Sztem menj rá a minőségi sztereóra, (főleg, ha számít a zene) de úgy válassz márkát/típust, hogy esetlegesen tudd bővíteni, ha rád szakadna a bank. 
Az akusztikát illetően, több apróbb lépéssel kényelmesen tudnál rajta javítani. Nekem 9 hónapba telt, míg megléptem a javaslatok nagy részét, pedig jóval kevesebbet kellett beáldoznom, mint neked.

Palika71
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Palika71 »

Sziasztok!

Egy éve vettem Szepitől egy jó kis vetítőt, meg egy szép nagy fix vásznat. A vászon körül a falat feketére festettem.
Elmondhatom, hogy vetített kép dolgában jól állok.

Na de a pincében hang nagyon rossz, ami Fapaci mérésekkel igazolt.
Ugyan most csak egy szebb időket megélt, viharvert Mission frontok, és egy alap Onkyo sztereó erősítő csinálják a hangot, de a fantasztikus kép miatt, egy lényegesen magasabb szinten nézhetek filmet, mint a nappaliban a plazmán, ahol ugyanezek szolgáltatták a hangot. (az más kérdés, hogy amióta levittem a pincébe a hangot, azóta hányok a  TV hangjától)

Mivel bármilyen elektronika vásárlást meg kell hogy előzzön az akusztika javítása (kb. 500e Ft), és időm sincs nagyon filmet nézni, egy ideje helyben topog a project. Mert hát jobban szeretetek finom, elektronikai kütyüket venni, mint kőzetgyapotot és padlószőnyeget.

A másik, ami miatt toporgok, hogy a fejlesztés iránya mi legyen. Egy olyan minőségű 5.1 (sőt, mivel a helység 5,5x6,5m, inkább 7.2) kialakítása, amivel zenét is lehet hallgatni audiophile minőségben, nagyon sokba kerülne. Pedig nagyon szeretek (szeretnék) zenét hallgatni. Egy kevésbé jó hang is egy ekkora helyiségbe, 1 millió forintba kerülne. Ráadásul a center elhelyezését is csak a vászon mögött lehetne megoldani (vászoncsere  300 ezer), mivel 2,3m-es plafonmagasság miatt, a hangsugárzót csak a vászon alá, a padlótól 10 cm magasságba tudnám elhelyezni.

Ezek miatt úgy érzem, hogy az egyetlen jó ár-érték arányos megoldás, egy minőségi sztereó erősítő, amiben van DAC (mivel a popcorn 400-nak elég gyengus van) és SUB kimenet, egy pár normális front, és egy mélynyomó lenne. Tetszik: Cambridge Audio CXA80 

Szeretnék olvasni véleményeket a tervemről, akár pro akár kontra.
Ui.: szigetszentmiklósi vagyok (olvastam a nyári hsz-ek közt, hogy majdnem miklósi belső fórum lett a topikból ))   

VPL-HW65ES
Screenline Amleto 1.2 Gain 137"

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 41

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: viragok »

Gratulálok!
Nagyon modern, letisztult, ízléses kis szoba lett. A surround oldalt miért így alakítottad ki? Én azt hittem 6. 7. sugárzónak szánod a dipólokat.  (mondjuk ránézésre a szoba mérete nem indokolná) Mekkora is az alapterülete? 
Jó látni, hogy hozzád került Zsolio-Racpower által alkotott végfok. Anno teszteltem és meggyőző volt. Az akusztikai elemek (bár nem az én stílusom), marha jól mutatnak. 
Ha javasolhatok, a vetítő környékét, azaz a mögötte lévő részt burkold be egyszerű fekete fa (bútorlap, MDF) dobozzal. Ez a doboz egyben lehetne a vetítő konzolja is. 

4 zsanéros ajtó?? Nem kis súlya lehet.

Köszi Krisztián.
A surround oldal még képlékeny. Igaz,hogy 6,7 csatornának szántam de még nem tudom,hogy kell-e a 15m2-re. Végfok hiányában ugy gondoltam kipróbálom a két hátsó helyett milyen is a dipól doboz. Még keresem a helyét,hogy hol és milyen szögben lenne ideális.(állvány,falikonzol)
Az ajtó a te javaslatod alapján készült,nem tudom hány kiló,de nagyon jól hangszigetel
Volt Fapaci mérni ugyhogy lesz még mit alakítani az akusztikán. Majd azzal egybekötve akarok egy kis design-t vinni még a szobába. De az majd csak tavasszal.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Sziasztok!

Végre elkészült a saját kis moziszobám. Van még mit tenni, de én igy is nagyon élvezem

Gratulálok!
Nagyon modern, letisztult, ízléses kis szoba lett. A surround oldalt miért így alakítottad ki? Én azt hittem 6. 7. sugárzónak szánod a dipólokat.  (mondjuk ránézésre a szoba mérete nem indokolná) Mekkora is az alapterülete? 
Jó látni, hogy hozzád került Zsolio-Racpower által alkotott végfok. Anno teszteltem és meggyőző volt. Az akusztikai elemek (bár nem az én stílusom), marha jól mutatnak. 
Ha javasolhatok, a vetítő környékét, azaz a mögötte lévő részt burkold be egyszerű fekete fa (bútorlap, MDF) dobozzal. Ez a doboz egyben lehetne a vetítő konzolja is. 

4 zsanéros ajtó?? Nem kis súlya lehet.

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 41

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: viragok »

Sziasztok!

Végre elkészült a saját kis moziszobám. Van még mit tenni, de én igy is nagyon élvezem
Innen indultam:

Ilyen lett

Köszi a segítséget és a tanácsokat amiket kaptam

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10974
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Szerintetek ha egy közetgyapot akusztika elemre rárakok egy nem légáteresztő anyagot,amire kép van nyomtatva, az elrontja a hangelnyelő képességet?
Vagy csak a magasakat nem engedi át de a mélyeket igen?

Attól függ, mit raksz rá. A vászon, fólia, papír csak a magas frekvenciájú hangokat állítja meg, a mélyebb hullámok áthatolnak rajta, mintha ott sem lenne. Viszont ha légmentesen lezárod a panelt, akkor ott létrejön egy membrán, ami kissé megváltoztatja a viselkedését.

Vendég

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Szerintetek ha egy közetgyapot akusztika elemre rárakok egy nem légáteresztő anyagot,amire kép van nyomtatva, az elrontja a hangelnyelő képességet?
Vagy csak a magasakat nem engedi át de a mélyeket igen?

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 830

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

A steprock HD közé felesleges még EPS csíkokat raknod a Steprock is nagyon tömör és lépésálló anyag, elég lesz az is magában.
Én alapvetően ár miatt javasoltam az EPS-t. Illetve ha nagyon egyenletlen a padló azt össze lehet csiszolni felső síkján, kőzetgyapot esetén szoktak aljzatkiegyenlíteni alatta (is).

Ha OSB arra figyelj hogy lehetőleg nútféderes legyen mert ha kaki a minősége a toldásokkal meggyűlik a bajod, ilyen szempontból a giszlapok jobbak.

Nálam nemrég a felújításnál Vidifloor készült.

Valamiért azt gondoltam, hogy a Vidifloor-t is két rétegben kell használni. De most utánaolvastam. Valóban jobb választás, mint az OSB. Ezért ezt választom majd a 3, vagy 4 cm Steprock szigetelőhöz. Egyszerű, tiszta és bármivel burkolható. Úgy, mint a videoban.
Köszi az ajánlást!

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

cecil
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 122

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: cecil »

A steprock HD közé felesleges még EPS csíkokat raknod a Steprock is nagyon tömör és lépésálló anyag, elég lesz az is magában.
Én alapvetően ár miatt javasoltam az EPS-t. Illetve ha nagyon egyenletlen a padló azt össze lehet csiszolni felső síkján, kőzetgyapot esetén szoktak aljzatkiegyenlíteni alatta (is).

Ha OSB arra figyelj hogy lehetőleg nútféderes legyen mert ha kaki a minősége a toldásokkal meggyűlik a bajod, ilyen szempontból a giszlapok jobbak.

Nálam nemrég a felújításnál Vidifloor készült.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Köszönöm cecil segítségét!

Ezt találtam, ami eléggé tetszetős, egyszerű és valamiért eléggé bízok is benne. 
http://www.tzb-info.cz/5067-lehka-plovo ... -interieru

Ma volt alkalmam megmérni. Pontosan 5cm a lehetőség.
A lépésálló kőzetgyapot (30mm) jól hangszigetel és elég keményre van kiképezve. A lépésálló EPS az egészet merevíteni tudja. + 2x10mm OSB a tetején már elég kemény, nem mocorog. Erre rakhatok még 5mm XPS-t és arra a laminált padlót.

Kőzetgyapot: 1382Ft/nm http://www.joszigeteles.hu/termek/45/ro ... -cm-vastag
10mm OSB: 912Ft/nm Dupla rétegben: 1824Ft/nm
EPS 200: 848Ft/nm, ebből csak 4-5cm-es csíkokat kell leszeletelni.
Összesen cirka 3500Ft/nm az ára. Ez fontos, mert nagy felületről van szó.

Ha jól gondolom cirka 23-24dB-t tud csillapítani.

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

cecil
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Moziszoba építés

http://www.austrotherm.hu/upload/letolt ... ang_sz.pdf

Most nézem elvileg az austrothermnek is van saját komplett usztatott száraz padló rendszere

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Nem moziszoba, de úgy érzem a téma miatt itt van a legjobb helye a kérdésemnek. A 4000Ft/nm ár nem tartalmazná a laminált parkettát természetesen. És mint írtam: Inkább csak a lépés és a beszédhang, ami számít. Ha mozizok, azt úgysem fogja meg semmi egyszerű megoldás.

Az EPS mennyire hangszigetel?

cecil
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Moziszoba építés

bocs de kicsit szúrja a szemem...

laminált padló helyesen nem pedig parketta... a parketta a valódi fából készült 2-2,5cm vastag homok ágyazatba rakott vagy deszkázatra szegezett, esetleg ragasztott hagyományos burkolatot jelenti

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10974
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A párnafa+OSB megoldás nem szimpatikus, mert a lécváz úgyis levezeti a rezgéseket.
Ezért kell mindkét irányból elcsatolni, ahogy a kolléga írta.

Ha igazán hatékony zajgátlást szeretnél, akkor ne csak a padlóval foglalkozz, mert a rezgések a falak felületén, belsejében, csővezetékeken, elektromos védőcsövekben, csatornákban is terjednek. Ha leírod, milyen mértékű gátlást céloztál meg, akkor lehet konkrét javaslatokat tenni. Teljesen másként néz ki egy 20 dB-es és egy 60 dB-es zajgáltó szerkezet.

cecil
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Moziszoba építés

akkor maradj az úsztatott szárazpadlónál!

Knauf Vidifloor a részemről preferált

így nézne ki akkor szerintem nálad: 

1 rtg        PE fólia (sima Baumit esztrich fólia jó ide)
3 cm        lépésálló EPS hab lépéshangszigetelő réteg ( Austrotherm AT-L2 jó lesz)
2 rtg       1,25 cm vtg szárazpadló rendszerlap (Knauf Vidiflor)  + rendszersaját ragasztás + csavarozás
0,5 cm    önterülő aljaztkiegyenlítő ha kell (pl Mapei)
               laminált padló - ide ha nincs aljzatkiegyenlítés én az 5mm vtg. lapokból álló alátét réteget javasolnám nem pedig a vékony hengerest...

Ebben az esetben párnafázás egyáltalán nem kell!! Magát a szárazpadló lapokat az EPS-re kell közvetlen rakni.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Ha egy normál lépéshangszigetelés a cél én inkább egy úsztatott szárazpadló rendszert javasolnék!

pl: http://www.rigips.hu/node/4353
http://www.lambda.hu/sites/default/file ... _0204h.pdf

Gyorsan és egyszerűen kivitelezhető akár házilag is és hatásosabb mint a lécezés + OSB + közte gyapot.

Ha komolyabb igény van akkor én eztcsinálnám (persze jóval költségesebb):

1      rtg     PE fólia
3      cm    5x3 lécváz sűrítve 45cm-ként (aljára és tetejére GreenGlue Tape elcsatolás)
                 közte 3 cm Rockwool Airrock
1,5   cm    OSB hézagok GreenGlue Sealent-tel tömítve
1      cm    1 rétegben rakott Knauf Vidifloor szárazpadló rendszer GrennGlue ragasztóval ragasztva és Sealen-tel tömítve
3-5 mm     önterülő ajzatkiegyenlítés (ha szükséges, ált nem)
                 0,8-1,2 cm vtg (igény szerint) laminált padlóburkolat + alátétréteg

ügyelni arra is minden esetben hogy a falak mentén el legyen csatolva 0,5-1cm PS peremdilatációs szalaggal

Ez jól hangzik, csak a GreenGlue szutykot lenne jó kiváltani valami mással, mer k.drága. Esetleg vékony XPS-re, vagy gumilapra tudnám fektetni a vázat.
A párnafa+OSB megoldás nem szimpatikus, mert a lécváz úgyis levezeti a rezgéseket.
Kb 4000Ft/nm az az összeg, amennyit erre tudnék/akarok elkölteni. Inkább csak a lépés és a beszédhang, ami számít. Ha mozizok, azt úgysem fogja meg semmi egyszerű megoldás.

cecil
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Moziszoba építés

Ha egy normál lépéshangszigetelés a cél én inkább egy úsztatott szárazpadló rendszert javasolnék!

pl: http://www.rigips.hu/node/4353
http://www.lambda.hu/sites/default/file ... _0204h.pdf

Gyorsan és egyszerűen kivitelezhető akár házilag is és hatásosabb mint a lécezés + OSB + közte gyapot.

Ha komolyabb igény van akkor én eztcsinálnám (persze jóval költségesebb):

1      rtg     PE fólia
3      cm    5x3 lécváz sűrítve 45cm-ként (aljára és tetejére GreenGlue Tape elcsatolás)
                 közte 3 cm Rockwool Airrock
1,5   cm    OSB hézagok GreenGlue Sealent-tel tömítve
1      cm    1 rétegben rakott Knauf Vidifloor szárazpadló rendszer GrennGlue ragasztóval ragasztva és Sealen-tel tömítve
3-5 mm     önterülő ajzatkiegyenlítés (ha szükséges, ált nem)
                 0,8-1,2 cm vtg (igény szerint) laminált padlóburkolat + alátétréteg

ügyelni arra is minden esetben hogy a falak mentén el legyen csatolva 0,5-1cm PS peremdilatációs szalaggal

cecil
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Moziszoba építés

mennyire akarod "komolyan" venni a hangszigetelést?

"egyszerű" lépéshangszigetelés vagy valami komolyabb mozi miatt?

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Help!

Padló hangszigeteléshez kérnék tanácsokat.

"I" gerendás födém, ami betontálcás, azon betonaljzat (gerendákkal együtt 10 cm). Továbbá + 10cm perlitbeton van rajta, így összesen 20 cm.

Erre a rétegre kellene még összesen 7 cm aljzat a laminált parkettával együtt. Fontos, hogy emberi áron és könnyű tömegű legyen. Tehát további betonréteg kizárva.

Ki mit ajánl? Ha valakinek van tapasztalata valamivel, az is nagy segítség volna.

T_Gabor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 13

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: T_Gabor »

Kedves Fórumtársak!

Lehet, hogy kicsit OFF de Szegedi vagy környékbeli házi mozihoz értő ember segítségét szeretnem kéni. Az alapk megvannak, viszon szívesen meghallgatnék tanácsokat a rendszeremmel kapcsolatban.

Nagyon megköszönném a szíves segítséget, természetesen a benzin pénzt állom és a fiom káve és üdítő se maradna el.

Köszönöm szépen előre is!

ui.: esetlegesen olyan szakembert is keresnék, aki TV kalibrációval is foglalkozik.
TV: Sony KDL-55W809 AVR: Onkyo TX-NR3009 Forrás: Zidoo X10 NAS: Synology DS214se + WD Red 4 TB Hangfalak 7.1: FR: JBL Arena 180 CEN: JBL Arena 125C SR+SRB: JBL Arena 130 SUB: Jamo J112 Kábel: Audioquest Rocket 33, Inakustik Bingo Silver, AQ Cinnamon HDMI, AQ Boxer SUB

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2204

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Fish »

Az egyik angol sracnal epul a mozi front resze
valószínű süket a csóka, azért ez a sok mélynyomó 
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Spiky03
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 197

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Spiky03 »

Lesz itt gatyaszár lengetés rendesen.
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect

komarfamily
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1030

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: komarfamily »

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Volna egy kérdésem, de sejtem rá a választ.:

Gipszkarton válaszfalba a beépíthető hangszóróknak mennyire lehet hallani vajon a hangját a fal túloldalán lévő szobában?

Attól tartok eléggé, hiszen egy réteg karton nem igazán szigetel. Jól gondolom?

Sok mindentől függ. Ha a hagyományos, mindkét oldalon 1 réteggel fedett, 10cm vastag bélésű (legyen akár a legjobb 90 m3/kg kőzetgyapot betéttel bélelt) falról van szó, az harmat gyenge. Azon beépített hangsugárzók nélkül is átszűrődnek a zajok. 

De nem elég a válaszfalat jól megépíteni, a mennyezetről és padlóról is gondoskodni kell. Ezek is simán áthúzzák a hangokat.  

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”