Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Jó-jó, de hogyan-mivel lesz 4/3 kép a 21:9-ből? Na, meg a 4:3 projik sem hosszú vetítési távolságúak.

Nem tudom, hogy jól értem-e a kérdést. De megpróbálok válaszolni:

1.) Ha media lejátszó a forrás, akkor szerintem sehogy. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ezek az eszközök nem errre vannak tervezve. 

2.) Ha HTPC a forrás akkor legalább több megoldás is van: 
- ha MPC-HC a lejátszó progi (ezt az egyet ismerem) akkor a "Pan and Scan" beállításoknál meg lehet adni, hogy minden filmet mondjuk 50% szélességre húzzon össze automatikusan. 
- ha felbontás-duplázás van a dologban, akkor az avisynth script-ben simán úgy méretezzünk át a képet, hogy a szükséges arányban el is torzuljon a kép.

Mindkét esetben azt nyerjük meg, hogy a hengerlencse segítségével "munkára fogjuk" a 4:3 oldalarányú DMD (szélesvászú film esetében amúgy csak unatkozó, azaz felül-alul fekete csíkot vetítő) pixeleit, visszanyerve a plusz felbontást és fényt amit a képhez adhatnak VOLNA.

Normál (házimozis) esetben 33-35% a nyereség, most 100% lenne. Durva különbség. De persze mindez csakis azért lehetséges, mert a 4:3 képarányú projektor sökkal több pixelt (és fényt) "pazarol" el szélesvásznú film vetítésekor.

A komolyabb 4:3 projikban cserélhető a lencse, megfelelő optikával hosszú lesz a vetítési távolság, ez nem gond.

Az viszont jó kérdés, hogy mindez megéri-e a macerát a másik lehetséges megoldáshoz a felbontás-duplázáshoz képest? Az mindkét irányban (közel) duplázza a felbontást és nincs optikai mellékhatása, azaz nem okoz színhibát és számottevően a fókusz pontosságát sem rontja. Viszont fényt nem nyerünk vele (csak veszítünk) és komoly HTPC kell hozzá, míg az anamorf torzítást bármelyik alap HTPC meg tudja csinálni simán és könnyedén. A felbontás-duplázás esetén nincs komoly kötöttség a vetítési arányra, míg az anamorf optika csak hosszú vetítési távolságnál működik. Az anamorf optikához meg kell görbíteni a vásznat, hogy a képgeometriai torzítását kompenzáljuk, a felbontás-duplázáshoz nem kell semmi ilyesmi.

Személyes véleményem az, hogy mindkét megoldás igen jó lehet és az adott helyzet (és projektor) dönti el, hogy melyiket érdemesebb (vagy akár lehetséges) használni. Nyilván a legjobb a valós 4K lenne, de azt kifizetni nem egyszerű, akkor meg marad az, hogy a saját lehetőségeinkből próbáljuk kihozi  a maximumot.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 830

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Jó-jó, de hogyan-mivel lesz 4/3 kép a 21:9-ből? Na, meg a 4:3 projik sem hosszú vetítési távolságúak.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Moziszoba építés

Nem dicsekedni akarok, de van nálam valahol egy dobozban van két "vintage" HENGERLENCSÉS anamorf optika perfekt állapotban, amik szintén "nagymoziból" vannak (mivel ott dupla vetítő volt, ezért két darab). Valahol a gyári fémházaik is megvannak, de azok darabja kb. 5 kiló, abban használni őket elég vicces lenne, meg azokkal nem is lehetett (asztigmatizmusilag) fókuszálni 10 (!!!) méternél kisebb távolságra. Haha. Szóval azokat muszáj átdobozolni ha valaki használni akarja őket otthon, ezért szedtem szét őket. Ja, és persze a ma divatos vetítési arányok esetén ezek felejtősek, ezekhez hosszú vetítési távolságú optika kell (2.4:1 vagy talán 3:1 a minimum az anamorf nyújtás előtt, de ez csak becslés).

A gond csak az, hogy 2:1 a nyújtási aránya ezeknek (analóg filmnél még ez volt a szabvány) és így 16:9-es vetítőhöz nem túl jól használhatóak, ahhoz 1.33:1 vagy 1,35:1 kell. De ha lenne mondjuk egy komoly minőségű 4:3 képarányú vetítője valakinek, abból ezekkel 2,66:1-et lehetne csinálni, ami viszont már elég jól hangzana (10% hibán belül közelítené a 2.4:1-et, ami a kvázi szélesvásznú szabvány házimoziban). Sajnos nekem nincs ilyen vetítőm, de ahogy az Ebay-es hirdetéseket nézem, az 1400*1050 felbontású gépek sorba jelennek meg, és ugye ezek nem drágák, mert mindenki azt hiszi, hogy házimozira használhatatlanok, pont a 4:3 képarány miatt. Mondtam már szerintem, hogy az emberi butaság nagy érték, csak tudni kell kihasználni! :-)

upetat2
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: upetat2 »

Red75: sorry! Meg sem köszöntem a választ :-/ kissé szétszórt vagyok mostanság

De gratulálok a mozidhoz!!!!! És a vintage prizmád zseniális!!!!! Ha jol emlékszem átdobozoltad... De az eredeti kinézete nagyon komoly...
Szóval nagy Grat!!!!
Projektor: 3chip DLP,Digital Projection Highlite 660 /
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest

Gbardo
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Gbardo »

Köszike! 

Low budget.

Kép: Infocus IN83 DC4 chip , Anamorf prizma , 21:9 oldalfeszített vászon
Hang: DUNE Max , Pioneer VSX-930, 5.1 DIY (HIVI+Vifa)
Kábelek: Audioquest, Van damme, Inakustik

Szia!

Meg szeretném kérdezni, hogy milyen márkájú/típusú a vászon? Előre is köszönöm!
Sony AG9 65"/Sony VPL-HW55ES/Screenline WavePlus Tensione 96"/Arcam AVR5/Oppo103D/CA CXN V2/B&W CM6 S2/B&W CMC S2/B&W M1/B&W PV1D/Audioquest Rocket 44/Audioquest X2/Audioquest Boxer/Audioquest Sydney/vmi Hama hdmi

Vendég

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Aki Bécsben jár most nagyon érdemes ellátogatni ide: http://www.heimkinowelt.at/heimkino/news.aspx

ezért: http://www.heimkinomarkt.de/Heimkinos/6 ... rt_Cinema/

elkészült a nagy demo szobájuk és nem semmi amit összeraktak... mindent lehet demózni (mindenre be van rendezve készítve a szoba): Atmos, DTS-X és Auro 3D is

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Szia! Milyen prizmát használsz , ha szabad kérdezni? Jah! És gratulálok ! Szép nagyon! És külön öröm számomra az anamorf vetítés ! Jeeee
 Köszi!
Kalee Varamorph mozis prizma, DIY házban. 1964-es a kicsike, de jó állapotban van. 

Ő az:

Itt egy régebbi saját kép:
Link: http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... nt=1790678

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

upetat2
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: upetat2 »

Köszike!

Low budget.

Szia! Milyen prizmát használsz , ha szabad kérdezni? Jah! És gratulálok ! Szép nagyon! És külön öröm számomra az anamorf vetítés ! Jeeee
Projektor: 3chip DLP,Digital Projection Highlite 660 /
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Köszike! 

Low budget.

Hang: DUNE Max , Pioneer VSX-930, 5.1 DIY (HIVI+Vifa)
Kábelek: Audioquest, Van damme, Inakustik

Vendég

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Köszi! Nem sajnos, ez a nappali.
Asszonypajti partner szerencsére, ő választotta a tapétát és segített felrakni a falra. 

Nagyon ízléses, szép lett, grat! 

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Ma volt egy kis időm, lőttem pár képet. Ebből megosztanék veletek kettőt, hátha adok némi inspirációt másoknak : 
Nagyon patent, gratula hozzá, igen hangulatos és ízléses.
Amúgy szívesen látnék egy felsorolást, h mivel mozizol mostanság. 
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Ügyes vagy, ez halál jó és hangulatos. Csak a mozit szolgálja a helyiség?
Köszi! Nem sajnos, ez a nappali.
Asszonypajti partner szerencsére, ő választotta a tapétát és segített felrakni a falra. 

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Ma volt egy kis időm, lőttem pár képet. Ebből megosztanék veletek kettőt, hátha adok némi inspirációt másoknak : 

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Sziasztok!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdést.
Van egy Panasonic PT-AT5000-es projektorom. Még az előző projektoromhoz vettem másik tápkábelt, meg hozzá dugókat, aztán hirtelen felindulásból lecsereltem erre a Panara. Viszont ezen elég jónak néz ki a gyári kábel.
Érdemes azért lecserélni?
Amire cserélném;
Audio Agile Power Wire kábel, fapacis Audiocrast dugokkal.

Köszönöm!
A.

A Pana készülék felőli csatlakozója hosszabb, mint egy átlagos dugó. Így nem jó hozza a sima.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 378

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dualcs5000 »

Szerintem erre a kerdesre a valaszt megadando, te magad vagy a legjobb pozicioban.

(Dugd be es nezd meg, a " jobbik" maradjon!)

almera36
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 30

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: almera36 »

Sziasztok!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdést.
Van egy Panasonic PT-AT5000-es projektorom. Még az előző projektoromhoz vettem másik tápkábelt, meg hozzá dugókat, aztán hirtelen felindulásból lecsereltem erre a Panara. Viszont ezen elég jónak néz ki a gyári kábel.
Érdemes azért lecserélni?
Amire cserélném;
Audio Agile Power Wire kábel, fapacis Audiocrast dugokkal.

Köszönöm!
A.
TCL 98p745; Marantz SR6014; Dynavoice Definition DF-8 / DM-6 / DC-5 5.0 hangfal szett; Klipsch R115SW; Onkyo BD-SP809; DUNE 4K; Audioquest madzagok

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

tomej
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: tomej »

Köszönöm a biztató szavakat!

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2097

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Jól lesz ez, csak csinálni kell Várjuk a további képeket a munkafolyamatról.
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

tomej
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Moziszoba építés

Hajrá, ügyes vagy!
Kérdés: Elég lesz 25 cm a centernek? Mert gondolom nem perforált vásznad lesz.

Most egy KEF IQ6C-m van, hát a földhöz elég közel lesz.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Üdv!
Szép lassan haladok a moziszoba építésével - sajnos a ráfordítható időm korlátos. A pince dugig van építőanyaggal -vásárolni könnyebb volt - , a 'bedolgozás' már sokkal lassabban megy. Jelenleg ott tartok, hogy kisíkoltam a leendő falakat és a szigetelés egy része is kész - 25 cm paplan. A Szepitől vásárolt 136"-os vászon épp befér, 25 cm-re lesz az alja a padlószinttől.

Hajrá, ügyes vagy!
Kérdés: Elég lesz 25 cm a centernek? Mert gondolom nem perforált vásznad lesz.

tomej
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Moziszoba építés

Maszkot remélem használsz, mert a fotón is látszik ahogy száll a gyapot.
persze, hál' Istennek, ez már nem a szúrós fajta...

tomej
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Moziszoba építés

Üdv!
Szép lassan haladok a moziszoba építésével - sajnos a ráfordítható időm korlátos. A pince dugig van építőanyaggal -vásárolni könnyebb volt - , a 'bedolgozás' már sokkal lassabban megy. Jelenleg ott tartok, hogy kisíkoltam a leendő falakat és a szigetelés egy része is kész - 25 cm paplan. A Szepitől vásárolt 136"-os vászon épp befér, 25 cm-re lesz az alja a padlószinttől.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Moziszoba építés

Igen kell fejlődni, mert viccből írtam, amit jelez a mosolygós fejecske a mondat végén.

Köszi! Tanulok én, csak lassan. 

Na, most mit jelez a smiley? 

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Moziszoba építés

Ment pü.

Tényleg? Nem kaptam meg!

Bocsi, ha ez csak vicc volt a Részedről, akkor majd próbálok fejlődni humorilag, de ha tényleg küldtél pü-t, akkor lécci küldd el újra, mert komolyan nem kaptam meg. 

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”