Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

thxfan moziszobája

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Anno gondolkodtam egy olyan megoldáson is, hogy a frontoldal az oldalsó falakig húzódna mindkét oldalon. Te is így tervezed? Ebben az esetben a hangsugárzók elé levehető hangszóróselymet szabtam volna be. A fejlesztések szempontjából kényelmes megoldás és sztem esztétikusra is le lehet gyártani. Viszont akusztikus szempontból tuti komolyabb tervezést igényel.

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 103

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: mezzo »

Padló- vagy falfűtés a radiátor helyett.

A hátsó tér leválasztása teljesen elvetve, mert ott ablak is van és marad is, illetve ekkora térbe már elég nagy fűtőtest szükséges, ami pont az ajtó és a hátsó fal közé esne elfoglalva a teljes falrészt.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1199

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Nyilván a te esetedben nem lehet 50-70 cm-t elölről és hátulról is beáldozni, bár ennek akusztikailag fontos szerepe van, legfőképp a mélyfrekvenciák kezelésében. Ráadásul ekkora mélységbe már sok minden befér, akár nem hagyományos beépíthető hangsugárzó is, hanem sima frontsugárzók is. Ha beépíthetőkben gondolkodsz, elég 10 cm beépíthető mélység is, sőt, az Artcousticnak 6,7 cm is. A rajzok csupán tájékoztató jellegűek.

Köszi a rajzokat .

Beépíthetőkben nem gondolkozok, mert azt már most meg kellene valósítani és az anyagi keret egy normális szettre nem lenne elég, egy belépő szett megvásásárlása és későbbi nehézkes és nyomott árú eladása, egy új szett beépítése miatt az átalakítás egy későbbi feljebb lépés miatt nem lenne ésszerű.

Egy első előtétfal jól átgondolva és esztétikusan kivitelezve viszont majd a vászon és projektor érkezésével jó lehet, mert ugyanúgy elrejtené a hangfalakat és elektronikát, és könnyebb lenne majd a hangfalak cseréje is.

A hátsó tér leválasztása teljesen elvetve, mert ott ablak is van és marad is, illetve ekkora térbe már elég nagy fűtőtest szükséges, ami pont az ajtó és a hátsó fal közé esne elfoglalva a teljes falrészt.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

De 30 centi mélységű előtétfalba már a legdurvább Artcoustic mélynyomó is befér. Akár kettő is. :-)

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

thxfan moziszobája

Nyilván a te esetedben nem lehet 50-70 cm-t elölről és hátulról is beáldozni, bár ennek akusztikailag fontos szerepe van, legfőképp a mélyfrekvenciák kezelésében. Ráadásul ekkora mélységbe már sok minden befér, akár nem hagyományos beépíthető hangsugárzó is, hanem sima frontsugárzók is. Ha beépíthetőkben gondolkodsz, elég 10 cm beépíthető mélység is, sőt, az Artcousticnak 6,7 cm is. A rajzok csupán tájékoztató jellegűek.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

thxfan moziszobája

AT vászon, épített akusztikus előtétfal mögött a beépített hangsugárzók (L C R, Sub1 és Sub2), hátul szintén akusztikus előtétfal, mögötte Sub3 és Sub4 és a projektor, akusztikai panelek körben

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

thxfan moziszobája

AT vászon, épített akusztikus előtétfal mögött a beépített hangsugárzók (L C R) és 2 szub, akusztikai panelek körben, proji a térben

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

thxfan moziszobája

AT (=akusztikailag transzparens) vásznak közötti lényegi különbség, ami az árban is visszaköszön, az a megmunkálás, kidolgozás, a szövés minősége, strukturáltság, annak "láthatósága" vagy láthatatlansága, az egyenletes eloszlás (ne legyen sűrűbben szőve itt vagy ott a felület), homogenitás, a betekintési szög nagyság, a színhűség, az elasztikusság, a hangnyomás megvágásában illetve a fény átengedési képességében (avagy korlátozásában) van. A drágább vásznak hangnyomás blokkolása a frekvencia tartomány majd egészén minimális, a szerényebb árazásúaké a közép/magas frekvencia sávon erősen kimutatható. A hang/kép áteresztés kemény kérdés, mert homlokegyenesen ütik egymást. Egy vászon, ha nagyon keveset blokkol a rá érkező fénynyalábból, az nyilvánvalóan áthatol rajta, s a mögöttes hangsugárzó felületről, membránról és falfelületről visszaverődve, a vászon hátoldalán szellemképet, elmosódást okoz. Amelyik viszont kellően blokkolja azt, tehát nem engedi át, az ugyanígy blokkolja a mögé helyezett hangsugárzó hatásfokát is, tehát a hangnyomás drasztikusan esik, miközben kilép a vásznon át a lehallgató térbe. Nálunk szőttből is 2 fajta kapható (ClearPix 2 illetve ClearPix 4K), miközben mikroperforált is elérhető. Sima perforáltat már rég kivezették a gyártóink a kínálatból (Screen Research, Screen Innovations).

upetat2
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: upetat2 »

Pár évvel ez előtt jelentek meg a házimozi piacon a szőtt vásznak( a Stewart is csak most dobta piacra),addig csak és kizárólag perforált volt a piacon ,tehat aki mozihoz hasonló élményt akart annak el kellett fogadni a kompromisszumot! Valamit -valamiért, mert csak ez az egy lehetősége volt a hangáteresztésre, és ugye ha tökéletes lenne a perforált akkor nem találták volna ki a szőttet.
Nyilván ha elfogadta nem ír róla negatív doldot....de ugyanez érvényes az erősített vásznakra is nagyon kevés beszámolo van a hibákról,pl: csillogás,hotspot
Viszont a szőtt nem váltotta teljesen ,még árulják ,de ahol mindkettő van a palettán ott a perforált az olcsóbb. Én már megfutottam ezeket a köröket, ráadásul ha a perforált mögé is raksz fekete szövetet drasztikusan romlik a hangáteresztés minősége,nefeledjük azt sem ha például ezüstös hangszórókészlettel rendelkező hangfal megy a vászon mögé, a fényesebb ,világos jeleneteknél átcsillan a vászon perforációján.....De ha találsz olyan helyet ahol neked ezt bemutatják ,akkor mindenképp nézd meg....üdv;-)
Projektor: 3chip DLP,Digital Projection Highlite 660 /
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest

thxfan
Beköltözött
Beköltözött

thxfan moziszobája

Utólag nézegetve a vázlatot, a szoba fordítása a korábban leírtak miatt kizárt, így az ajtó nagyon beleszólna a dolgokba. A leválasztott hátsó tér miatt előrébb kerülne a kanapé, hogy a hátsó sur.-nak is legyen hely, de így az oldalsó surr.-okat csak  az ajtóra tudnám rakni, ha emiatt még előrébb kerülne a kanapé, akkor meg a frontoldal kerülne túl közel.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

thxfan
Beköltözött
Beköltözött

thxfan moziszobája

Én is gondolkoztam ezen, de inkább elölről vennék el helyet az elektronikának, illetve így a hangfalakat sem kellene teljesen rátolni a falra, ami talán kedvezőbb lehet. A hangáteresztő vásznakat sokan lehurrogták, hogy csak milliós árú lehet jó, ettől függetlenül megnéznék/hallgatnék egy megfizethető árút is. Tegyük fel teljesen feleslegesen gyártják ezeket az olcsó (200-300 e Ft)  hangáteresztő vásznakat és pl. a külföldi fórumokon talált moziszobákban is gyengén látók/hallók használnak ilyeneket akár komolyabb rendszerekben. Ez esetben nem marad más, mint normál fix. vászon kb. 250 cm szélességben a jelenlegi hangfalak, vagy pl. egyéb más álló, esetleg falra helyezhető frontok (Artcoustic) közötti max méretben, vagy vissza az LCR gondolathoz és a vászon alatt a falon elhelyezve azokat és akkor lehetne 300 cm-es vászon, de a sub akkor is kilógna a síkból és nem lenne igazi az összkép.

A hangfalak cseréjétől előbbre valónak érzem egy projektor és vászon beszerzését, így abban változás a közeljövőben nem várható.

Aggályaim a hátsó tér leválasztása miatt:
kb. 6 méterről kellene vetítenem a 2,5-3 m-es képet, ami korlátozná a vetítő szabad választását, de ehhez végképp nem értek, így majd kijavít valaki, ha tévedtem. 
esetlegesen megvalósuló 2. üléssor miatt sem lenne célszerű, az 2-2,2 m-ben még elhelyezhető jól,
1 m-es leválasztással a jelenlegi mozim 5*3 m méretőből lenne 6*3,2 m, tehát sokkal nem lennék előrébb.

Szerencsére elég időm van mindent átgondolni, mert egy fél év múlva kezdődne csak az átépítés, ezért is vetettem fel már most a témát, mert ahogy látom inkább bonyolultabb lesz, mint egyszerűbb .
10.1 Auro3D

Deadpool
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 459
Kapcsolat:

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: Deadpool »

A projinak viszont előkészítem a terepet.

Hajrá!

Nálam 180cm széles a vászon, és kb 2m távolságban vagyok tőle. Abszolút király
A távkapcsoló jelek pedig úgy ahogy dhcodoki-nál, mindegy hol van az eszköz, működik minden. A vászon szerintem is erősen visszaveri az infrajelet. Megy mindenhova.
▪︎Projectiondesign/Projecta/Zappiti/Primare/Martin Logan/Behringer/JBL/Synology ▪︎
▪︎Breeze audio/Dragonweed Kolibri▪︎
Bose Soundlink mini

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

thxfan moziszobája

Ez nekem is eszembe jutott, de hátrafelé bizgerálni a távirányítót elég idegesítő szerintem. 

Mostanság már elég erős jelet dobnak ki a távvezérlők. Én úgy irányítom a vászon mögé telepített rendszert, hogy nem használok semmilyen infra továbbítót. Anno bevásároltam belőle, mondván hátha kelleni fog, de csak ott porosodik. A fal simán bedobja a jelet. A vászon szerintem még hatékonyabban hátravetné. (a projektor esetében nálam tökéletesen működik) De ezt könnyű szerrel ki is lehet próbálni.  

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 830

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Nem tudom mennyire megvalósítható, de elgondolkodnék Upetat2 javaslatán, miszerint egy hátsó leválasztott részbe tenné a vetítőt és a technikát is.
Ez nekem is eszembe jutott, de hátrafelé bizgerálni a távirányítót elég idegesítő szerintem. Persze lehet tenni infra vevőt szinte mindenhez, de ez pedig sok pénz.
Ettől függetlenül valóban érdemes hátra tenni egy falat ami csak egy fa váz hangáteresztő szövettel burkolva, ahol elfér a proji és még a szubot és a háttereket is belehetne építeni.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

thxfan moziszobája

Közben kicsit pontosabban is méregettem, mert az előző vázlatban csak hozzávetőlegesen írtam be mindent. A surr. back részleg kicsit távolabb fog kerülni, a front részlegnél a kicsi szélesség miatt a majdani vásznat is a hangsugárzók síkjával kb. egy vonalba szeretném rakni, ezáltal közelebb fog kerülni a kanapéhoz, talán lopok valami ötletet ehhez dhcodokitól, mert nála is hasonló megoldás van -számomra- referencia minőségű kivitelben. Az elektronikát is elől fogom elhelyezni, ahol az állványnak a faltól kell kb 70-80 cm, ezt is berajzoltam az új vázlatba. A szoba 180 fokos fordításán is gondolkoztam, de a későbbi klimatizálás miatt annak elhelyezése az É-i falon a jelenlegi kültéri egységek mellett lenne ideális, hogy ne kelljen majd körbe csövezni súlyos pénzekért a fél mozit, illetve a beltéri egység is könnyebben elhelyezhető a surr. csatornáknál, mint a pl. a vászon fölött.

Esztétikailag és a gyakorlatban is előnyös, ha egy síkban van a vászon és a front+center. Sötétben nincs miről visszaverődnie a vászonról lecsapódó fénynek. Ha a képbe nem is szól bele, az ember tekintetét kissé terelheti. Jó ötlet!!

Nem tudom mennyire megvalósítható, de elgondolkodnék Upetat2 javaslatán, miszerint egy hátsó leválasztott részbe tenné a vetítőt és a technikát is. Ráadásul itt is mehetne az egy síkba rendezés. ..és ebből jön is a következő kérdés: Mi lenne, ha beépíthető hangsugárzókra állnál át?? Vagy egy artcoustic rendszert szépen síkba illeszteni a falakkal. ?! Csak az oldalsó surroundok lógnának ki. Sok variáció van itt, ne kapkodd el. Fapacival is vedd fel a kapcsolatot. Jó lesz ez!      

thxfan
Beköltözött
Beköltözött

thxfan moziszobája

Köszönöm mindenkinek az eddig kapott tanácsot és segítséget.

Lehet félreérthetően fogalmaztam, de alapozás, falazás, tető átépítése biztosan NEM lesz, nekem ennyit már nem ér meg az új moziszoba.

Csatolok néhány képet a jelenlegi állapotról és talán átláthatóbb lesz:

Az épületrészen mindenképpen tetőcsere lesz szeptemberben, ezért is gondoltam, hogy most, vagy soha alapon meg lehetne csinálni. A nyílászárókat is szerettük volna cserélni, mert láthatóan érettek arra a nem túl jó hőszigetelő tulajdonságiak miatt, de annak költsége kb. az új moziszoba könnyűszerkezetes leválasztásának ára. A meglévő moziszobába szerettem volna álmennyezetet, így oda már nem kell, illetve a tetőszerkezetbe is ment volna hőszigetelés eredetileg is, így azokat kb. 7-7 m2-er kell csak pótolni az új mozi miatt, ami nem túl nagy költség. A lényeg, hogy más jóval költségesebb konyha-fürdő átalakítással/felújítással együtt megy majd az új moziszoba kialakítása, ezért próbálom és kötelező azt ésszerű keretek között tartani. Ezért biztosan nem lesz projektorom idén, csak talán jövőre, bár egy lottó ötöstől másképpen is alakulhatna minden . A milliós vásznakról tartott eszmecsere már kicsit a ló túl oldala, csak számomra ésszerű keretek között gondolkozok a teljes moziszobát illetően.

Így tudnám megoldani az új moziszoba leválasztását, látható, hogy néhány négyzetméter könnyűszerkezetes faltól több nem szükséges:

Közben kicsit pontosabban is méregettem, mert az előző vázlatban csak hozzávetőlegesen írtam be mindent. A surr. back részleg kicsit távolabb fog kerülni, a front részlegnél a kicsi szélesség miatt a majdani vásznat is a hangsugárzók síkjával kb. egy vonalba szeretném rakni, ezáltal közelebb fog kerülni a kanapéhoz, talán lopok valami ötletet ehhez dhcodokitól, mert nála is hasonló megoldás van -számomra- referencia minőségű kivitelben. Az elektronikát is elől fogom elhelyezni, ahol az állványnak a faltól kell kb 70-80 cm, ezt is berajzoltam az új vázlatba. A szoba 180 fokos fordításán is gondolkoztam, de a későbbi klimatizálás miatt annak elhelyezése az É-i falon a jelenlegi kültéri egységek mellett lenne ideális, hogy ne kelljen majd körbe csövezni súlyos pénzekért a fél mozit, illetve a beltéri egység is könnyebben elhelyezhető a surr. csatornáknál, mint a pl. a vászon fölött.

Új vázlat:

10.1 Auro3D

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Rosszindulatú voltál most!
Miért ne lehetne tapasztalata ennek kapcsán, hisz csak a feltételezésedre hagyatkozol?!

Inkább realista
Azért mert a fórum tele van az 1.2-1.4 Modigliani vásznakkal, az még nem egyenlő azzal, hogy lenne tapasztalata a hangáteresztő (szőtt) vásznakkal. Ha lenne egy ilyen is, arról tuti mindenki tudna, hisz a többivel is tele van a fórum. Nem nagyon van olyan telepítés, eladás, amiről ne közölne képeket vagy a tulaj ne áradozna, az óriási kedvezményről. Szóval kicsivel talán több, mint feltételezés   

Firekiller
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 352

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: Firekiller »

Na igen a profi hangáteresztő vásznakkal hatalmas gyakorlati és tapasztalati tudása lehet. Ebben a szegmensben azt gondolom igen nagy a különbség a két személy szakértelme közt. Lehet nyomatni valakit, ha értelme is van.
Rosszindulatú voltál most!
Miért ne lehetne tapasztalata ennek kapcsán, hisz csak a feltételezésedre hagyatkozol?!

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Szepi is tud tanácsot adni a témában. A mai napig megvagyok elégedve a vásznával.  Nehogy háborút robbantsak!
Na igen a profi hangáteresztő vásznakkal hatalmas gyakorlati és tapasztalati tudása lehet. Ebben a szegmensben azt gondolom igen nagy a különbség a két személy szakértelme közt. Lehet nyomatni valakit, ha értelme is van.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 378

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: dualcs5000 »

Vissza a szobahoz.
Nem gondolod, hogy ehhez a vetitettkep merethez
picivel kozelebb ulj.
Es ha mar...
Esetleg a hatso traktusbol levehetnel...
Ok. Ez nem azt jelentene, hogy megnagyobbitod,
hogy aztan lefalazd, de a kozel 7 meter kicsit soknak tunik

Amugy nem irigyellek az atepites miatt, nem kis munka lesz
(Alapozas, falazas, teto atalakitas, vilagitas, burkolat, festes, stb.)

Sok sikert hozza!

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

thxfan moziszobája

Dreamcinema-t azért javasoltam, mert ott láttam először élőben minőségi hangáteresztő vásznat. Jól volt installálva, használat közben eszembe sem jutott, hogy nem a szokásos anyaggal van dolgom.
Természetesen Szepi is tud tanácsot adni a témában. A mai napig megvagyok elégedve a vásznával.  Nehogy háborút robbantsak!

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

thxfan moziszobája

Dreamcinema és mindenre választ kapsz. 

Úgy gondolom, mindenki akkor jár el helyesen, ha (lehetőségeihez mérten), kikér több véleményt is, s ellátogat mindenhova, ahonnan szakmai segítséget vár, remél. Aztán összeveti, mérlegeli a hallottakat és dönt. Mi nem csak beszélünk az ilyen-olyan vásznakról, hanem meg is tudjuk mutatni őket. Nálunk a hagyományos és hangáteresztő vásznakat testközelből, demó alatt tudja bárki megítélni. Mindezt bekalibrált képpel. Hozzánk nem kell "elzarándokolni", mivel a fővárosban vagyunk, ahol előbb-utóbb, még a vidéken élőknek is akad jobbára dolga. De mondom, szabad országban élünk.

Firekiller
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 352

thxfan moziszobája

Hozzászólás Szerző: Firekiller »

Pl. nézegettem a Screenline hangáteresztő vásznakat, árban tűrhetők, kérdés, hogy mennyire jók, vagy nem jók?
Vedd fel Szepivel a kapcsolatot, biztosan választ kapsz a vásznakkal kapcsolatban felmerült kérdéseidre.
Korrektségben, tapasztalat terén , valamint segítőkészség szempontjából szintén számíthatsz rá!

thxfan
Beköltözött
Beköltözött

thxfan moziszobája

Korábban más miatt már beszéltem Ivánnal és most is felajánlotta a segítségét, roppant korrekt és segítőkész, le a kalappal . Élni is fogok majd a lehetőséggel és elmegyek hozzá.
10.1 Auro3D

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

thxfan moziszobája

Igen, ezt sokan írjátok, de van valakinek ezzel kapcsolatban személyes tapasztalata, látta és hallotta már? Pl. nézegettem a Screenline hangáteresztő vásznakat, árban tűrhetők, kérdés, hogy mennyire jók, vagy nem jók?

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”