Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Akár még jó is lehet az a hangfal, ha figyelembevesszük, hogy a neten található felhasználói vélemények is elég pozitívak.
Kábelezzünk
Ezt olvasd el mielott beleugrasz abba a hangfalba!
http://www.hifiwigwam.com/showthread.ph ... nt-%A35000
Két lépcsővel van feljebb, mint a korábbi QA 2050-em.
Ha mégsem tetszene, amit kétlek, akkor 2 héten belül visszaküldhetem és visszakapom a pénzemet.
Kábelezzünk
Köszi, hogy idézed a minden szempontból helytálló beírásomat. De ebből az alábbi kamu kérdezgetéses beszélgetésből inkább kimaradnék!
Ha érdekel a véleményem kábel témában inkább írj privit!
- donignatio
- Nincs visszaút

- Értékelés: 99
Kábelezzünk
Lehet valami teljesen jó... aztán bekerül valami amitől még jobb lesz a hang, attól kezdve az addigi már nem jó. Erről szól az audió hobbi...
Hát, neked lehet.....
Manley Labs muse electronics Von Schweikert Audio Kimber Kable Astell&Kern Meze Cl
- gyurmaember
- Fórumlakó

- Értékelés: 101
Kábelezzünk
Megmondom, miért dobtam fel a témát.
Hangfal váltás közepén állok. Q Acoustics 3050-es lesz az új.
Úgy gondoltam, hogy ennél a hangfalnál már el kéne gondolkodnom azon, hogy milyen drót viszi a jelet.
Ennyi a történet, nem több. Más oldalakon is szedem össze az információkat.
Marad az, amit már többen is tanácsoltak, a próbálgatás.
Nem akartam senki lelkébe belegázolni vagy megsérteni.
Az tény, hogy szkeptikus ember vagyok, így anekdotikus érveléssel kevésbé vagyok meggyőzhető, de minden tapasztalatot, élményt szívesen olvasok.
Ezt olvasd el mielott beleugrasz abba a hangfalba!
http://www.hifiwigwam.com/showthread.ph ... nt-%A35000
Kábelezzünk
Amiket korábban olvasgattama témában, azokból azt vettem ki, hogy a nagyon vékony kábelek csak nagyon rövid hossz esetén használhatóak.
A vezetőképességük nem olyan jó, mint a vastagabbaké.
Egy egyszerű kérdés: józan paraszti ésszel átgondolva, ha a hangsugárzó kábelnek van jelentősége - ezt még te sem vitatod :- akkor a hálózati (vagy egyéb vezetékeknek miért nincs? Milyen természetű "valami" halad az egyiken, mi a másikon? Az elektromos áram különböző "ágazatai" / "megcsapolásai", ellenállás vagy feszültségbéli különbözőségei kábeleken 'utazva' miért hatnak ki az egyik eszközre, és miért nem egy másikra? Szeretném érteni a logikus magyarázatot. Ha átgondolod, hogy tulajdonképpen MI halad egy HiFi berendezés huzalozásain, akkor szvsz fogod érteni, hogy miért van jelentősége valamennyi vezetőnek kisebb-nagyobb mértékben. Minél több tapasztalatszerzést kívánok...
>
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5319
Kábelezzünk
Igen persze minden számít és minden relatív. Otthon van hitelesített Testo relatív páratartalom és hőmérőm. Mikor nagyon száraz a levegő (<25%) a megszólalás nem olyan zenei, nedvesebb időben (>50%) sokkal jobb a hang.
A mérés alatt nem csak az R,L,C és ezek frekvenciafüggő paramétereire gondolok (Z, Xl, Xc), mert persze ezek mérhetőek. Mit értesz azalatt, hogy mérhető minden?
Száraz levegőnél a szervezetünk nem érzi olyan jól magát, ezért nem tetszik a hang annyira. valószínűleg 95% páratartalomnál se jó a megszólalás
Egy csomó olyan kombinációs torzítást lehet mérni, amelyek ugyan kis értékűek, de amelyek mintegy zajként szuperponálódnak a hasznos jelre, és elfedést vagy épp kiemelést okoznak bizonyos frekvenciákon. Ez már pont elég ahhoz, hogy eltérően ítéljük meg a kábelek hangzását.) Ezenkívül pl. a csatlakoztatott hangszórókábelek a hangsugárzóból mechanikai rezgéseket visznek át az erősítőre (tessék csak megfogni az erősítő csatlakozóját kézzel, már közepes hangerőnél is kiválóan érzékelhető), az összekötő kábelek különféle szórt tereknek van kitéve, szóval van itt műszaki bibi dögivel.
Kábelezzünk
1-es rézdrót a vékonysága miatt nem igazán alkalmas hangszórókábelnek, rossz a példád.
Már a pár száz forintos réz hangfalkébelek 2,5 vagy 4 n mm-esek, ezek alá nem ésszerű menni. Az a kérdés, hogy ésszerű-e fölé menni (hifi szinten. nem high-endről beszélek)
Ó de kár, hogy ezt nem olvastam eddig! Volt kábelem, ami baromi vastag volt, meg olyan is, ami sok-sok elemi szálból van, én hülye meg mégis visszaraktam ezt a dnm kábelt, amivel horgászni is lehetne, olyan vékony benne a drót. Lehet, hogy csak azért, mert ehhez az erősítőhöz ez jobban passzol? Valami szinergiát emlegettek kábelek kapcsán itt sokan.
Tápkábelekkel is próbálkoztam, itt alkotókkal. Mindig csak próbára jöttek, volt, amit visszaküldtem. A mostanit bekötve viszont fél perc alatt eldöntöttem, hogy marad, akkora volt a változás, jó irányban persze. Lehet, hogy inkább nekem is teszteket kellett volna olvasnom?
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
Soha.
Komoly, független szakember nem pazarolná a rendelkezésre álló eszközöket ennyire jelentéktelen témára. Valószínüleg azok a kábelgyárak tudnak legtöbbet a dologról, akik némi túlzással a kibányászott rézből csinálnak drótot, de nehezen hiszem, hogy ők hifi láncon füllel tesztelnének. A spéci és/vagy drága kábelek előállítói anyagilag érdekeltek, ezért nem függetlenek, tőlük hiába is várnánk, hogy megosszák a tudásukat. Másrészt nagyobb összeget tennék rá, hogy egy, a tudományosság minden követelményének megfelelő tanulmányt se fogadnának el a végfelhasználók. Egy biztos: rengeteg a változó*, abban sincs egyetértés, hogy melyik milyen mértékben befolyásolja a hangzást, ha ehhez a káoszhoz hozzáadjuk a drótok káoszát is, akkor megszületik az ismert világ legviccesebb és egyben legunalmasabb témája: a KÁBELTOPIK!
Csak egy példa a káoszhoz.
Van az a vélekedés, hogy ha kihúzunk, elvisszük a haverhoz, majd otthon visszakötjük, időbe telik, míg lenyugszik a kábel, és megint a megszokott módon szól a rendszer.
És van a másik, a naimiták okossága: időként húzzuk ki, majd dugjuk vissza a drótokat, és halljunk csodát! A rendszer megtáltosodott.
*Lásd Ear hozzászólását: "Na meg a körülmények. Nem igazán látom a teszteknél, hogy állandóak lettek volna a körülmények. Az erősítők ugye melegítenek és melegszenek. A csövek, tranzisztorok, kondenzátorok hőmérséklete ugyan tényleg állandó volt a tesztek egész időtartama alatt? Na és a környezeti hőmérséklet, amire igencsak érzékeny elég sok hifi komponens? A páratartalom? A tápellátással mi a helyzet? Az akusztikai környezet biztos nem változott?"
És akkor az emberi tényezőt, az egyik legfontosabbat, még bele se vettük.
Akkor vicces/bosszantó/unalmas, ha olyanok a résztvevők, hogy csak tekerik a mókuskereket, de semmi sem változik, egy idő múlva berág a mókuskerék csapágya, és/vagy a elszédülnek/begerjednek a mókusok
A példákról: nem ellentétes a két példa felhozása, mert az egyik esetben elvisszük a kábelt egy másik környezetbe, majd visszavisszük, közben mechanikai stresszek jócskán érik a kábelt (hajlítgatás, dugó cibálás), a második esetben a naimitáknál a kábelt csak minimálisan mozgatják, az öntisztító tulajdonságú DIN dugó ki-be húzkodásával kicsit tisztább lesz az érintkező felület -innen ered a sokszor valóban hallható javulás. A zsíros por és kosz eléggé rontja a hangátvitelt, ez tény.
Persze, hogy a kábelgyártók nem kötik senki orrára a mérési/gyártási/hallgatási tapasztalataikat. Így is túl sokféle kábel van a piacon, a zavart az okozza alapvetően, hogy olyanok is ott vannak, akiknél kizárólag a profit a lényeg, az ötlet lenyúlás, stb.
Kábelezzünk
De hát akkor azt kell csinálni,mármint saját tapasztalatokat gyűjteni próbálgatva több mindent.
De Te itt olyan szkeptikusan állítasz valamit saját tapasztalatok nèlkül,amire tényleg felesleges kommenteket írni.
Próbálj ki egy pár kábelt,aztán lehet arról beszélni hogy van e értelme szerinted foglalkozni velük.
Ha leírod hogy konkrétan milyen is a jelenlegi rendszered,akkor már van miről beszélni,és lehet tanácsokat is adni kábel ügyben.
Biztos vagyok abban is,hogy egy pc-és hálókábellel megszokott hang után betett spécibb hálózati kábel hatását meghallod mert annyira más lesz.Tényleg nem is értem hogy mit csináltak az említett teszten,ami után azt a következtetést vonták le amit írtál,és ami az eddigi szkeptikus hozzáállásodat tápkábel ügyben csak tovább erősítette.
Kábelezzünk
Nem kell epekedni, mert már mérhető minden, csak mindössze annyi a probléma, hogy a kis különbségekre nagyon különbözőképpen reagálnak az emberek (mennyi só kell a levesbe -a jó levesbe fontos ízlelés alapján a pontos mennyiség, a vacakba legyen inkább több, mint kevesebb, a dohányosok só (és fűszer)érzékelése nagyon más), a nagy különbségek jól mérhetők, az más kérdés, hogy egy csomó külső körülmény miatt a különbségek nem mindig úgy és ugyanannyira hallhatóak.
Igen persze minden számít és minden relatív. Otthon van hitelesített Testo relatív páratartalom és hőmérőm. Mikor nagyon száraz a levegő (<25%) a megszólalás nem olyan zenei, nedvesebb időben (>50%) sokkal jobb a hang.
A mérés alatt nem csak az R,L,C és ezek frekvenciafüggő paramétereire gondolok (Z, Xl, Xc), mert persze ezek mérhetőek. Mit értesz azalatt, hogy mérhető minden?
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X
Kábelezzünk
Felteszem a költői kérdést:
Vajon mikor fog eljönni az a szent pillanat a technikai fejlődésben, mikor megismételhetően és konstruktívan mérhetőek lesznek a kábelek közti különbségek?
Epekedve várom a pillanatot.
Van néhány megismételhetően mérhető (szokványos) kábelparaméter.
...és van több, mint 100 paraméter melyekkel számszerűen meghatározhatóak a kábelek hangminőségének(?) különbségei.
Ezen mérések mibenlétét, folyamatát a Siltech dolgozta ki - keres is rendesen a "bérméréseken".
Abban Füleleknek teljesen igaza van, hogy aztán ezen mérhető paraméterek különbözőségéből a hallgató egyéni ízlésén, érzékenységén múlik, hogy mit hall jónak, rossznak, vagy egyáltalán hall-e bármi különbséget.
Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy a Siltech mérési protokoll milyen eredményt adna azokra a vezetékekre, melyekre pl. Signature vezetőereit lecseréltem.
longkft.hu/audioblog/
Kábelezzünk
Úgy gondoltam, hogy ennél a hangfalnál már el kéne gondolkodnom azon, hogy milyen drót viszi a jelet.
Az tény, hogy szkeptikus ember vagyok, így anekdotikus érveléssel kevésbé vagyok meggyőzhető, de minden tapasztalatot, élményt szívesen olvasok.
De hát akkor azt kell csinálni,mármint saját tapasztalatokat gyűjteni próbálgatva több mindent.
De Te itt olyan szkeptikusan állítasz valamit saját tapasztalatok nèlkül,amire tényleg felesleges kommenteket írni.
Próbálj ki egy pár kábelt,aztán lehet arról beszélni hogy van e értelme szerinted foglalkozni velük.
- gyurmaember
- Fórumlakó

- Értékelés: 101
Kábelezzünk
Ha hülyeséget írtam, akkor azt elismerem. Nem vagyok spíler, akkor nem kérdeznék ennyit. Nem gondolod?
Amiket korábban olvasgattama témában, azokból azt vettem ki, hogy a nagyon vékony kábelek csak nagyon rövid hossz esetén használhatóak.
De ha tévedtem, akkor elismerem.
Nem aszinkron motort táplálsz egy hifi kábellel...
Kábelezzünk
Vajon mikor fog eljönni az a szent pillanat a technikai fejlődésben, mikor megismételhetően és konstruktívan mérhetőek lesznek a kábelek közti különbségek?
Soha.
Komoly, független szakember nem pazarolná a rendelkezésre álló eszközöket ennyire jelentéktelen témára. Valószínüleg azok a kábelgyárak tudnak legtöbbet a dologról, akik némi túlzással a kibányászott rézből csinálnak drótot, de nehezen hiszem, hogy ők hifi láncon füllel tesztelnének. A spéci és/vagy drága kábelek előállítói anyagilag érdekeltek, ezért nem függetlenek, tőlük hiába is várnánk, hogy megosszák a tudásukat. Másrészt nagyobb összeget tennék rá, hogy egy, a tudományosság minden követelményének megfelelő tanulmányt se fogadnának el a végfelhasználók. Egy biztos: rengeteg a változó*, abban sincs egyetértés, hogy melyik milyen mértékben befolyásolja a hangzást, ha ehhez a káoszhoz hozzáadjuk a drótok káoszát is, akkor megszületik az ismert világ legviccesebb és egyben legunalmasabb témája: a KÁBELTOPIK!
Csak egy példa a káoszhoz.
Van az a vélekedés, hogy ha kihúzunk, elvisszük a haverhoz, majd otthon visszakötjük, időbe telik, míg lenyugszik a kábel, és megint a megszokott módon szól a rendszer.
És van a másik, a naimiták okossága: időként húzzuk ki, majd dugjuk vissza a drótokat, és halljunk csodát! A rendszer megtáltosodott.
*Lásd Ear hozzászólását: "Na meg a körülmények. Nem igazán látom a teszteknél, hogy állandóak lettek volna a körülmények. Az erősítők ugye melegítenek és melegszenek. A csövek, tranzisztorok, kondenzátorok hőmérséklete ugyan tényleg állandó volt a tesztek egész időtartama alatt? Na és a környezeti hőmérséklet, amire igencsak érzékeny elég sok hifi komponens? A páratartalom? A tápellátással mi a helyzet? Az akusztikai környezet biztos nem változott?"
És akkor az emberi tényezőt, az egyik legfontosabbat, még bele se vettük.
Kábelezzünk
És ezt a dobozt mi alapján választottad ki? mert jókat írtak róla egy tesztben? elárulom a hifi újságok jelentős része már abszolút hiteltelen lett. fizetett hirdetési felületként szolgál kb. a tesztek jelentős része úgy születik, hogy fizetnek az újságnak x pénzt, az meg leközli az előre megírt tesztet. Igen, a hangfal(vagy más) forgalmazója által írt tesztet. A what hifire pedig szinte kiveti magából a nem brit termékeket. az aktuális év végi győztesek is kb. körforgás szerűen változnak ugyanazon gyártók között, melyek döntő többsége valamilyen UK termék.
Nem ide tartozik.
Kábelezzünk
Kedves pt66!
"1-es rézdrót a vékonysága miatt nem igazán alkalmas hangszórókábelnek, rossz a példád.
Már a pár száz forintos réz hangfalkébelek 2,5 vagy 4 n mm-esek, ezek alá nem ésszerű menni. Az a kérdés, hogy ésszerű-e fölé menni (hifi szinten. nem high-endről beszélek)"
Nem minősíteném a fennt idézett mondatodat, de ha ekkora spíler vagy a témában akkor légyszi írj már a 47Lab honlapjára is, hogy mekkora marhák a lapos vékony madzagaikkal! Azokkal biztosan nem lehet igényesen zenét hallgatni.
Mellesleg én is marhára szégyenlem ám magam a 0.8 n mm vastagságú hangszórókábeleimmel. Alig merem leírni, hogy az IC-k ennél is vékonyabbak.
Ha hülyeséget írtam, akkor azt elismerem. Nem vagyok spíler, akkor nem kérdeznék ennyit. Nem gondolod?
De ha tévedtem, akkor elismerem.
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
Nem kell epekedni, mert már mérhető minden, csak mindössze annyi a probléma, hogy a kis különbségekre nagyon különbözőképpen reagálnak az emberek (mennyi só kell a levesbe -a jó levesbe fontos ízlelés alapján a pontos mennyiség, a vacakba legyen inkább több, mint kevesebb, a dohányosok só (és fűszer)érzékelése nagyon más), a nagy különbségek jól mérhetők, az más kérdés, hogy egy csomó külső körülmény miatt a különbségek nem mindig úgy és ugyanannyira hallhatóak.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1723
Kábelezzünk
És ezt a dobozt mi alapján választottad ki? mert jókat írtak róla egy tesztben? elárulom a hifi újságok jelentős része már abszolút hiteltelen lett. fizetett hirdetési felületként szolgál kb. a tesztek jelentős része úgy születik, hogy fizetnek az újságnak x pénzt, az meg leközli az előre megírt tesztet. Igen, a hangfal(vagy más) forgalmazója által írt tesztet. meghallgatás gyakran nem is történik. A what hifire pedig szinte kiveti magából a nem brit termékeket. az aktuális év végi győztesek is kb. körforgás szerűen változnak ugyanazon gyártók között, melyek döntő többsége valamilyen UK termék. Aztán ott van a kötelező hirdetési mennyiség. Akik nem hirdetnek eleget, azoknak a termékeit max 3,4 csillaggal díjazzák, sose lesz 5.
Kábelezzünk
Lehet csak unatkozik a fórumtárs,és ezért dobta be ezt a témát.
Ha viszont tényleg abban a hitben él amit állít,akkor saját tapasztalatok nélkül semmilyen ellenvéleményt nem fog elfogadni,szóval kár koptatni a billenytyűzetet.
Ha valaki meg sem próbál saját tapasztalatokra szert tenni,mert vakon hiszi azt amit mások írtak,arra tényleg felesleges időt pazarolni.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1723
Kábelezzünk
Főleg aki hifis körökben mozog, nem teheti meg, hogy nem vesz egy menő tápkábelt, mert a közösségben, amiben mozog bevett dolog a tápkábel csere.
Igazodni kell.
már hogyne tehetné meg? én még nem hallottam itt az avx-en olyan közösségről, ahol bárkit kinéztek volna maguk közül, mert nincs drága tápkábele.
A placebo hatás érvényesülhet sok esetben, hiszen pl. egy jól kinéző 50 ezres tápkábelnek "jobban kell" szólnia, mint a gyári madzagnak.
És ha ez az előzetes elvárás, akkor a zenét fülelve aztán a hallgató így is fogja hallani.
Már miért kellene kötelezően jobban szólnia? Ki az a hülye, aki önszántából költ valamire, ami igazából semmit nem hoz a konyhára? szerintem elenyésző az ilyen egyének száma.
Kábelezzünk
Kedves pt66!
"1-es rézdrót a vékonysága miatt nem igazán alkalmas hangszórókábelnek, rossz a példád.
Már a pár száz forintos réz hangfalkébelek 2,5 vagy 4 n mm-esek, ezek alá nem ésszerű menni. Az a kérdés, hogy ésszerű-e fölé menni (hifi szinten. nem high-endről beszélek)"
Nem minősíteném a fennt idézett mondatodat, de ha ekkora spíler vagy a témában akkor légyszi írj már a 47Lab honlapjára is, hogy mekkora marhák a lapos vékony madzagaikkal! Azokkal biztosan nem lehet igényesen zenét hallgatni.
Mellesleg én is marhára szégyenlem ám magam a 0.8 n mm vastagságú hangszórókábeleimmel. Alig merem leírni, hogy az IC-k ennél is vékonyabbak.
Lemezjatszó by Szász György, Benz Micro Glider (Malfox), Raspberry Pi4(Volumio), Innacoustic DAC mod., DPA VW 2 phono-előfok, DPA GU 81M SE monoblokkok, Hangsugárzó: Lua con Espressione, kábelek DIY (Malfox), tápkábelek Isotek, fapaci, EWA LS-40 hangfalkábel
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11370
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Vajon mikor fog eljönni az a szent pillanat a technikai fejlődésben, mikor megismételhetően és konstruktívan mérhető lesz az ételek íze, egy táj szépsége, egy nő kedvessége, vagy egy autó kényelmi szintje? Remélem, soha. Számomra kétségtelen, hogy a hifizés legalább annyira szubjektív és önszuggesztív élményvadászat, mint amennyire műszaki tudomány. Utóbbinál kereshetünk logikus válaszokat, de előbbinél reménytelen és ezt talán így van jól. Miért kellene minden jelenséget ugyanúgy megélnünk?
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 950
Kábelezzünk
Ha viszont tényleg abban a hitben él amit állít,akkor saját tapasztalatok nélkül semmilyen ellenvéleményt nem fog elfogadni,szóval kár koptatni a billenytyűzetet.
Ha valaki meg sem próbál saját tapasztalatokra szert tenni,mert vakon hiszi azt amit mások írtak,arra tényleg felesleges időt pazarolni.
Akkor mar a masodik a honapban aki "nem tud es nemtudja, hogy nem tud"
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Kábelezzünk