Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Diy csöves erősitő épités
Elkészült a nagy mű. Meghallgatni még nem hallgattam meg, de gondolom hasonlóan fog szólni mint a másik TauCetik, mivel nagy eltérés nincs. Kívülről a fotón látható. Ha valaki a fán fehér szennyeződést láűt, az a maszkoló szallag maradéka. Még az erősítő kap egy külső tisztízást.Elkészült a nagy mű. Meghallgatni még nem hallgattam meg, de gondolom hasonlóan fog szólni mint a másik TauCetik, mivel nagy eltérés nincs. Kívülről a fotón látható. Ha valaki a fán fehér szennyeződést láűt, az a maszkoló szallag maradéka. Még az erősítő kap egy külső tisztízást.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
nagyon varom mar. esetleg irhatnal az altalad modositott ARC erositokrol is...
Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />
Köszönöm a dícséreteket. Most is ezen dolgozom. Méréseket is teszek majd fel.
ez nem szep hanem GYONYORU. ha a hangja is ilyen lesz ... huuuuu.. gratulalok. szep munka. mondhatni mesteri...
Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />
Példásan szép munka.
Szombaton áll a topic? Senki sem dolgozik? Csak egy legény van a gáton, az én vagyok. Úgyhogy beforrasztottam a tápokat, a kimenőket, és neki álltam éleszteni az erősítőt. A feszek szépen beálltak: A 6,3Voltok 6,28-ak lettek, illetve az első csőé 6,2Volt lett. Vagy 6,2 Lett volt? A fene se tudja az időket. A 420Voltra tervezett anódfeszej beállt 419Voltra, és már tartja egy órája magát. Búgás nincs. A DN2540 áramgenya teszi a dolgát, de még jel nem volt az erősítőn, mert a bemenet még nincs bekábelezve. A fotón még egy kis dzsumbuj van kábelügyileg, de addig nem kötözök, még minden rendben nincs. Az már holnapra marad. A végcsöveket 51mA nyugalmiáramra állítottam be, ekkor 240mV-ot kell beállítani a figyelő ellenálláson. Megmértem a negatív feszek nagyságát is ekkor minden csövön. Nos mind a 4 6L6 GC esetében pont -40Voltot mértem. Elmondható, hogy a TAD és a Svetlana gyár megbízható válogatást eszközöl. A magyar bótos meg nem keveri össze a csöveket. (Stageshop hangszeráruház)Holnap bekötöm véglegesen az NFB-t, bekötöm az RCA aljzatokat, utánállítok, mérek, és zenét hallghatok a kütyün.Most iszok egy szilvát az örömre.
Off:
Ha a komponensek fázistorzítása nem fontos, akkor vajon a stúdió szabvány miért határozza meg?
Egyébként én is befejezem ezt a témát, mert mindenki hisz valamiben: van aki a torroid trafóban, van aki a rézcsővezetésben, s van aki akármiben.
On
Ugye szép lessz a TauCeti?
Kicsit adunk az érzésnek. Ez a TauCeti már HígEnd lessz, ezért van itt mindenféle csilivili.
A 211-es SE erősítőnél panaszkodtam a kábel rengetegre, ami a készülék dobozában van. Én útálom a kábel dzsumbujt, ezért vezetéket nem igen toldok, s a számukat is a minimálisra korlátozom. A fényképen gyakorlatilag az összes kábelt látjátok. Ehhez már csak az RCA aljzatok és a poti közötti 2 szál jön, illetve a PCB és a poti közötti néhány centis másik két vezeték. Jól látható a csillagpont a jobboldali kimenő M4-es csavarján. A szemek aranyozottak, és csak itt kapcsolódik a föld a sasszihoz. Erre a kis zajú viselkedés miatt van szükség. A vezetékek a kábelek anyagából van.
Kölön Arzachel-nek közelről a csatik dobozon belüli oldala. Ugye szép csatik?
A doboz egy Díyer kollega munkája . Az oldalára a faborítást a barátom kérte, aki valamilyen ok miatt rendkívüli figyelemmel kíséri az erősítőm elkészültét. A fát nem lehet most látni, mert ki van maszkolva a karistolások ellen. De viszont annál jobban lehet látni a készülék hátulját. Felhívnám a figyelmet a hangszóró kivezetésekre, amelyek igen szépek, de az RCA aljzatok sem a legolcsóbb kategória. Remélem ez már Arzachel pajtásunk teccését is elnyeri, mert ha ugyan nem is WBT, de azért a jobbikból való. Igaz, a leendő csövek sem a budget osztályba sorolhatók. Huhh! Eddig sikerült karistolás nélkül dolgozni.
Kicsit offolok.
A DIY211-es elvett minden ihletemet az erősítő építéstől, de aztán rájöttem: majd én megmutatom. És elkezdtem folytatni a kis szerény képességű vacak alkatrészekből álló TauCeti építését. Legelőször egy kellemetlen munkát kezdtem el: rájöttem, hogy magolnom kell. Ugyanis a PSU trafója még mag nélkül leledzik. Nos hát akkor uccu neki, a 200Wattos trafót elkezdtem összerakni, aztán gyorsan be is építettem a helyére, nehogy elvesszen ez a kis traficsek. Le is teszteltem, s mosolyogva állapítottam meg, hogy ez nem búg, kerepel, berreg, stb. Ez kérem EI vasból van, és a tekercsek vákum impregnálva vannak. A képen a magolást lehet látni, illetve a trafót in situ.
A hangfal bemenete és a mérőmikrofon kimenete négypólus módon kezelhető, tehát mérhető az erősítőnél definiált fázis hiba módszerrel (én nem nevezem torzításnak). Miért is nem szokták ezt? Te hangfal mérésben gyakorlott vagy, talán tudod a választ.
Dys-cus mester meg a fázis hibát tartja a legkritikusabb erősítő jellemzőnek, főleg a basszus tartományban, ahol viszont a hangsugárzók és még a lehallgató helység akusztikai viszonyai is nagyságrenddel nagyobb anomáliát visz be.
/miért is lehet/szokták a háromutas hangfalaknál a mélysugárzót teljesen másfelé irányítani a közép és magassugárzótól eltérően? A külön pakolt szubbasszusról meg nem is beszélve? úgy is kompenzálják a hangváltóban? ebben én nem hiszek/
Nem értem, hogy mire válaszolsz, úgyhogy feladom. Még egyszer bemásolom ide ami az én bajom volt (tisztán műszaki szempontból):
"Jelen esetben nem az a kérdés, hogy mi mekkora torzítást okoz, hanem az - és ezt szeretném tisztázni - hogy egy négypólus (pl. erősítő) fázisátvitelét ne keverjük össze egy kétpólus (pl. hangszóró) impedanciájának a fázisával."
Részemről befejeztem, aki ezt nem érti az nézzen utána az elektronika alapjainak.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Jelen esetben nem az a kérdés, hogy mi mekkora torzítást okoz, hanem az - és ezt szeretném tisztázni - hogy egy négypólus (pl. erősítő) fázisátvitelét ne keverjük össze egy kétpólus (pl. hangszóró) impedanciájának a fázisával. Nagyon sokan emlegetik és dobálóznak a fázis szóval de sajnos kevesen értik valójában miről is van szó.
Egyébként valóban nagy fázistorzítást okoznak a hagyományos hangváltók és hangszórók, de szerencsére jórészt már ezeket is lehet korrigálni kisebb-nagyobb mértékben. A lényeg szerintem pont az, hogy egy kábel vagy erősítő elektromos fázistorzítása a hangszórók/hangváltók fázistorzításához képest (jelentsen az bármit is ) elhanyagolható mértékű. Aztán mégis sokan a kábelek fázistorzításán lovagolnak és ki tudja milyen (áltudományos) módon a kábelek futásidejét korrigálják pedig ennek semmi értelme nincs
Elnézést a kis OFF-ért...
A hangfal bemenete és a mérőmikrofon kimenete négypólus módon kezelhető, tehát mérhető az erősítőnél definiált fázis hiba módszerrel (én nem nevezem torzításnak). Miért is nem szokták ezt? Te hangfal mérésben gyakorlott vagy, talán tudod a választ.
Dys-cus mester meg a fázis hibát tartja a legkritikusabb erősítő jellemzőnek, főleg a basszus tartományban, ahol viszont a hangsugárzók és még a lehallgató helység akusztikai viszonyai is nagyságrenddel nagyobb anomáliát visz be.
/miért is lehet/szokták a háromutas hangfalaknál a mélysugárzót teljesen másfelé irányítani a közép és magassugárzótól eltérően? A külön pakolt szubbasszusról meg nem is beszélve? úgy is kompenzálják a hangváltóban? ebben én nem hiszek/
és akkor a hangváltó és hangszóró együttes mennyit is ront tovább az elhangzó zene, vagy vegyük csak a könnyen mérhető szinusz mérőjel fázisán?
Jelen esetben nem az a kérdés, hogy mi mekkora torzítást okoz, hanem az - és ezt szeretném tisztázni - hogy egy négypólus (pl. erősítő) fázisátvitelét ne keverjük össze egy kétpólus (pl. hangszóró) impedanciájának a fázisával. Nagyon sokan emlegetik és dobálóznak a fázis szóval de sajnos kevesen értik valójában miről is van szó.
Egyébként valóban nagy fázistorzítást okoznak a hagyományos hangváltók és hangszórók, de szerencsére jórészt már ezeket is lehet korrigálni kisebb-nagyobb mértékben. A lényeg szerintem pont az, hogy egy kábel vagy erősítő elektromos fázistorzítása a hangszórók/hangváltók fázistorzításához képest (jelentsen az bármit is ) elhanyagolható mértékű. Aztán mégis sokan a kábelek fázistorzításán lovagolnak és ki tudja milyen (áltudományos) módon a kábelek futásidejét korrigálják pedig ennek semmi értelme nincs
Elnézést a kis OFF-ért...
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- akusztikai mérések
Jesszus mária!!! Ne keverjük már egy hangfal impedanciájának a fázis karakterisztikáját egy négypólus (pl. erősítő) átviteli fázis karakterisztikájával. Az előbbi ugyanis a hangfalon átfolyó váltakozó áram és az azon eső váltakozó feszültség egymáshoz képesti viszonyát (fázisát) jelenti, utóbbi pedig egy négypólus bemeneti és kimeneti jelének egymáshoz képesti viszonyát (fázisát) jelenti.
és akkor a hangváltó és hangszóró együttes mennyit is ront tovább az elhangzó zene, vagy vegyük csak a könnyen mérhető szinusz mérőjel fázisán?
gondolod az ennél jobb? az erősítő frekvencia-fázis görbéje is csak elektromos fázis eltérést mutat
Jesszus mária!!! Ne keverjük már egy hangfal impedanciájának a fázis karakterisztikáját egy négypólus (pl. erősítő) átviteli fázis karakterisztikájával. Az előbbi ugyanis a hangfalon átfolyó váltakozó áram és az azon eső váltakozó feszültség egymáshoz képesti viszonyát (fázisát) jelenti, utóbbi pedig egy négypólus bemeneti és kimeneti jelének egymáshoz képesti viszonyát (fázisát) jelenti.
- akusztikai mérések
A képen az elektromos fázismenet látszik.
Nekünk az akusztikus fázismenet kellene most, azt "halljuk"
gondolod az ennél jobb? az erősítő frekvencia-fázis görbéje is csak elektromos fázis eltérést mutat
.... Például a referencia hangú B&W Matrix 801, de szinte minden jó hangú ismert hangfal hatalmas fázishibával közvetíti a zenét.
A képen az elektromos fázismenet látszik.
Nekünk az akusztikus fázismenet kellene most, azt "halljuk"
lehet az erősítőt a fázis menetre (is) kihegyezni, de a hangfalak fázis eltérése a lineáristól sokkal de sokkal nagyobb, ráadásul bent a hallható frekitartomány közepén és a basszus tartományban a mélysugárzó rezonancia környékén. Például a referencia hangú B&W Matrix 801, de szinte minden jó hangú ismert hangfal hatalmas fázishibával közvetíti a zenét.
Ok, de gondold el, hogy ehhez még hozzáadsz +-45 fokot, akkor lessz olyan freki, ami már egy félhullámmal el lessz tolva az eredeti megszólaláshoz képest. Nem kellene tobzódni a tojunk minnél nagyobbat nevű HiFi sportban.
lehet az erősítőt a fázis menetre (is) kihegyezni, de a hangfalak fázis eltérése a lineáristól sokkal de sokkal nagyobb, ráadásul bent a hallható frekitartomány közepén és a basszus tartományban a mélysugárzó rezonancia környékén. Például a referencia hangú B&W Matrix 801, de szinte minden jó hangú ismert hangfal hatalmas fázishibával közvetíti a zenét.
Hogyne számítana a fázismenet! Pl a bemutatott 211-es erőlködőt már nem szívesen csatolnám vissza. Azt nem tudom, hogy a tranyósoknak tényleg olyan jók e a fázisviszonyaik, de én sokat kísérleteztem a kimenőkkel, hogy a görbe minnél jobb legyen. A hangok elszínezésének kérdésében van jelentősége, hiszen a fázistolás miatt a felharmonikusok nem akkor szólalnak meg, mint az eredeti hangszeren. A képen szimulálják a hangszórót. Ha tavasszal jóidő lessz, kihozom a nappaliból a 2és fél utas Aldebaranom, s felveszem úgy valamelyik erősítőm átvitelét, hogy a hangfal a terhelés. Én is kíváncsi vagyok rá, hogy mit csinál egy ilyen hangfal.
Visszatérve az Se-re, meg kell még jegyeznem az alábbiakat:
Remélem az azért mindenkinek lejön, hogy az a kiemelés 2k-tól kezdődően kb 16 k-ig szép csillogó hangot biztosít. A drasztikus mély esést pedig nagy részt lehet pótolni a hangfalak sarokba szorításával, vagy csillapítatlan reflex dobozzal. Ilyeneket direkt csinálnak. Viszont ezeknek semmi köze a valódi basszushoz, mert az nem lessz mélyebbre menő, mivel az erősítő azt át sem engedi. Dúsabb igen. A dúrva fázisviszony viszont garantálja a "szép" hangszerhangokat, amiknek a valósághoz semmi köze. A konstrukció egyedi hangzást képvisel, első hallásra tiszteletre méltó, de élő zene után hallgatva az ember a fül-orr-gégészetre akar szaladni, de nem a gégéje miatt. Talán az ilyen tulajdonságú erősítők építői jobban járnának, ha inkább hangszínszabit építenének be, vissza hozva a divatot: minnél több tekergetni való, annál menőbb készülék, annál jobban el lehet adni. Igaz, a hangjuk szar, na de az MP3 után nem mindegy?
A csöves erősítők esetében sajnos gyakran nem elegendő a frekvenciamenetüket alapul venni a majdan lesugárzott frekvencaimenet megbecsüléséhez, ui. olyan magas lehet a kimenőimpedanciájuk, és nem lineáris a jellege, hogy döntő hatása van.
Itt látható pl, hogy egy ARC Reference 150 erősítő milyen módon torzítja el a jelet, és hoz létre lineáris torzítást egy átlagos hangsugárzóval. ( Persze a csúnyább impedanciájú hangsugárzók, főleg visszacsatolás nélküli erősítőkkel még sokkal durvább dolgokat is eredményezhetnek...)
Nem értem ezt a fázismenettel való példálózást.
Egy félvezetős végerősítővel 0-1Mhz sávszélesség, szinte mérhetetlenül alacsony torzítás, elhanyagolhatóan csekély kimenő impedancia gond nélkül megvalősítható.
Ezzel szinkronban a fázismenete is gyakorlatilag full lineáris a hangfrekis sávban, mellette szánalmas bármelyik kimenőtrafós csöves végerősítő.
Ha viszont meghallgatjuk őket...akkor most, hogyan számít az fázismenet?
Szia dys-cus !
Küldtem egy PÜ-t még a múltkor.
" Bárkinek szívesen segítek a megépítésben"
A jó Hi-Fi...az varázslat.
Visszatérve az Se-re, meg kell még jegyeznem az alábbiakat:
Remélem az azért mindenkinek lejön, hogy az a kiemelés 2k-tól kezdődően kb 16 k-ig szép csillogó hangot biztosít. A drasztikus mély esést pedig nagy részt lehet pótolni a hangfalak sarokba szorításával, vagy csillapítatlan reflex dobozzal. Ilyeneket direkt csinálnak. Viszont ezeknek semmi köze a valódi basszushoz, mert az nem lessz mélyebbre menő, mivel az erősítő azt át sem engedi. Dúsabb igen. A dúrva fázisviszony viszont garantálja a "szép" hangszerhangokat, amiknek a valósághoz semmi köze. A konstrukció egyedi hangzást képvisel, első hallásra tiszteletre méltó, de élő zene után hallgatva az ember a fül-orr-gégészetre akar szaladni, de nem a gégéje miatt. Talán az ilyen tulajdonságú erősítők építői jobban járnának, ha inkább hangszínszabit építenének be, vissza hozva a divatot: minnél több tekergetni való, annál menőbb készülék, annál jobban el lehet adni. Igaz, a hangjuk szar, na de az MP3 után nem mindegy?