Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 343

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Egy rajz a váltóról és egy keret amit rászánnál szerintem sokat segítene a hozzáértőknek a tanácsadásban! 

Helló!

Rajzot sajnos nem találtam a váltóról.
Sőt, régebben emlékeim szerint menettem le ezzel kapcsolatban leírásokat fórumokról, de azokat sem találom... ;-)

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Helló!

Tervezni én nem tudok másik váltót: gondoltam, talán valaki a birtokában van egy rajznak valami bevált M3 váltóról ;-)
Felépíteni, átépíteni, forrasztani stb. tudok, felszerelésem is van. Már csak a mit és hogyan hiányzik... ;-)

Szóval akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, megoszthatná velem... Időm és energiám sincs különböző kondenzátorokkal stb. kísérletezni. Viszont ha lehet jobb hangot kicsikarni ebből a hangszórókészletből, akkor nekiállnék a dolognak! Olyan tanácsok kellenének, hogy hová milyen fajta kondit érdemes tenni, a tekercset milyenre cserélni, stb., és, hogy ezek hol beszerezhetőek. Átépíteném, és ha jobban tetszene, amit hallok, elégedett lennék ;-)

Mit várok a tuningtól? Egy kicsit talán dinamikusabb, "gyorsabb" mélyeket, egy kicsit talán nyíltabb középtartományt. A most hallható magasakkal együtt tudok élni ;-) Mert alapjában véve elégedett vagyok a kis hangfalaimmal, meglepően jól tudnak szólni, ha a felvétel is olyan, de pont a meglepő megszólalás miatt remélem, hogy egy kevésbé vacak alkatrészekből felépített, vagy esetlet áttarvezett váltóval még jobb lesz a hang.

Na, ezt jól megmondtam ;-)

Üdv: Vasti

Fórumokon utánanéztem helyetted.
Így néz ki kiszerelve a váltó 2 oldala:

A 2db kék kondi 10uF bipoláris.
A kék fóliába bugyolált tekercs 1.0mH, a másik oldali légmagos 0.18-as állítólag.
Nem tudom, mennyit költenél rá, de a bipolárisokat lecserélve fóliára, a soros ellenállásokat mox-ra, illetve a kábeleket valami jobbra, már valószínű javítana a hangon, biztosan nyíltabban szólalna meg. Nem tudom mennyit ér a hangszórókészlet, de erős a gyanúm, hogy sokkal többet nem is érdemes rákölteni. Persze ezt Neked kell tudni.

Üdv,
ákos

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

Helló!

Tervezni én nem tudok másik váltót: gondoltam, talán valaki a birtokában van egy rajznak valami bevált M3 váltóról ;-)
Felépíteni, átépíteni, forrasztani stb. tudok, felszerelésem is van. Már csak a mit és hogyan hiányzik... ;-)

Szóval akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, megoszthatná velem... Időm és energiám sincs különböző kondenzátorokkal stb. kísérletezni. Viszont ha lehet jobb hangot kicsikarni ebből a hangszórókészletből, akkor nekiállnék a dolognak! Olyan tanácsok kellenének, hogy hová milyen fajta kondit érdemes tenni, a tekercset milyenre cserélni, stb., és, hogy ezek hol beszerezhetőek. Átépíteném, és ha jobban tetszene, amit hallok, elégedett lennék ;-)

Mit várok a tuningtól? Egy kicsit talán dinamikusabb, "gyorsabb" mélyeket, egy kicsit talán nyíltabb középtartományt. A most hallható magasakkal együtt tudok élni ;-) Mert alapjában véve elégedett vagyok a kis hangfalaimmal, meglepően jól tudnak szólni, ha a felvétel is olyan, de pont a meglepő megszólalás miatt remélem, hogy egy kevésbé vacak alkatrészekből felépített, vagy esetlet áttarvezett váltóval még jobb lesz a hang.

Egy rajz a váltóról és egy keret amit rászánnál szerintem sokat segítene a hozzáértőknek a tanácsadásban! 
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

Helló!

Vendég

Sziasztok!

Van egy pár Tannoy M3 hangfalam, már kb. 12-13 éve: azóta tervezem kb., hogy egy kicsit átalakítom :-)

Akkoriban eléggé népszerű volt, itt-ott fórumokon lehetett is olvasni a dologról, hogy mennyire béna a hangváltója, meg a belső kábelezése, és hogy a hangváltó módosítás meg a kábelcsere sokat javít a hanon. De már nem találom ezeket a régi írásokat...

Ha van valakinek tapasztalata a dologgal, kérem ossza meg velem! Ha jól emlékszem, volt olyan, aki az eredeti váltóban cserélte az alkatrészeket jobbra, és volt, aki újratervezett hangváltót épített, de már ebben sem vagyok biztod.

Alapjában véve elégedett vagyok a hangjával (ezért is van még meg ;-) , de ha még többet ki lehetne hozni ezekből a kis hangszórókból, az jó lenne :-)

Szia!

Így néz ki a gyári, ugye:

Ezen azért lehet javítani. Mindkét út járható, akár az alkatrészcsere, akár a teljesen új váltó tervezése. Ha mindenképp Te szeretnéd csinálni, de nincs gyakorlatod ebben, akkor inkább az alkatrészek és esetleg a kábelek jobb minőségűre való cserélése a reálisabb. Benne van persze a pakliban, hogy nem úgy változik a hang ettől, ahogy megálmodtad.
Vagy szakemberrel csináltatod meg. 
Miben lehetne jobb a hang tuning után, milyen tekintetben szeretnél rajta javítani?

Üdv,
ákos

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!

Van egy pár Tannoy M3 hangfalam, már kb. 12-13 éve: azóta tervezem kb., hogy egy kicsit átalakítom :-)

Akkoriban eléggé népszerű volt, itt-ott fórumokon lehetett is olvasni a dologról, hogy mennyire béna a hangváltója, meg a belső kábelezése, és hogy a hangváltó módosítás meg a kábelcsere sokat javít a hanon. De már nem találom ezeket a régi írásokat...

Ha van valakinek tapasztalata a dologgal, kérem ossza meg velem! Ha jól emlékszem, volt olyan, aki az eredeti váltóban cserélte az alkatrészeket jobbra, és volt, aki újratervezett hangváltót épített, de már ebben sem vagyok biztod.

Alapjában véve elégedett vagyok a hangjával (ezért is van még meg ;-) , de ha még többet ki lehetne hozni ezekből a kis hangszórókból, az jó lenne :-)

Sonny

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Nekem is ez jutott eszembe
Természetesen azért tettek bele 0,75mm-es kábelt is, mert annak az ellenállásást is beleszámolták mi?

Csak az olcsóság miatt van benne - semmilyen ESR-el nem számoltak, ez biztos.
S

béres-jános
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 298

Hozzászólás Szerző: béres-jános »

Ez az "elkó cserélhető-e fóliára" örök kérdés marad úgy látom
Elég jól megtervezett kis váltónak tűnik, szóva biztos belekalkulálták a nagyobb esr-t. 
Egy hangyányit így is domináns a középtartomány, kicsit több és már fárasztó lenne., ezért is maradnék valami jobb, mondjuk mundorf elektrolitnál.
Köszönöm a tanácsokat!

Max az 1 Ft-os árat számolták bele!!! Egy valamirevaló hangsugárzóban semmi keresni valója sincs az Elkónak! Csupán csak az olcsósága miatt használják! Ezen nincs mit ragozni!
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum

kbalint
Isten Hozott! :)
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: kbalint »

Ez az "elkó cserélhető-e fóliára" örök kérdés marad úgy látom  
Elég jól megtervezett kis váltónak tűnik, szóva biztos belekalkulálták a nagyobb esr-t. 
Egy hangyányit így is domináns a középtartomány, kicsit több és már fárasztó lenne., ezért is maradnék valami jobb, mondjuk mundorf elektrolitnál.
Köszönöm a tanácsokat!

Vendég

Most akkor a mélynél 100 milliFarad-os, a középnél 22 Millifarados lenne? Nem sok az? 
Szerintem a közép előtti soros kondit inkább cseréld fóliára, ha lehet. Monacor MKT vagy MKP is megteszi, nem vészes az ára. 

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Most akkor a mélynél 100 milliFarad-os, a középnél 22 Millifarados lenne? Nem sok az? 
De bizony, az nagyon sok. Nem milli hanem mikro Farados kondenzátorok kellenek neked. 100uF (mikro Farad) és 22uF (mikro Farad). Alapvetően bipoláris kondik is jók a hangváltókba, de ha magasabb minőséget, megbízhatóságot akarsz akkor fólia (MKT, MKP) kondikat használj. Ilyen nagy értékűek nem szokásosak fólia kondikból, több kisebből kell összeszedni a megfelelő értéket.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

kbalint

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11063
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Én úgy tudom mfd-vel is a uF-t jelölik.
1 mF (milliFarad) = 0,001 Farad
1 uF (mikroFarad) = 0,000001 Farad

kbalint

Ígyvan, tömörvezetékes. Én úgy tudom mfd-vel is a uF-t jelölik.
Egyszer már cseréltem elkokat ilyen mundorfokra, és nem volt hangzásbeli változás, csak megnyugtatóbb a tudat, hogy nem 30-40 éves elkok vannak benne, még ha jó minőségűek is.

Sami
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 100

Hozzászólás Szerző: Sami »

0.png

Ilyen a váltója, az értékekben van minimális eltérés, bár amúgy se nagyon látszik .
A méllyel párhuzamosan van a kérdéses 100uF-s elektrolit, illetve a középpel sorosan van a 22 uF-s elko, a többi kis értékű fólia.
Az elkokat tervezem mundorf elkora, illetve mivel nem nagy tétel, a fóliákat jantzen crosscap-ra cserélni.

100mf vagy 100uf nem mindegy. De a bipoláris nem lessz probléma, a probléma valószinüleg az lessz hogy az Elko-k esr értéke 2x 3x akkora lessz mint az újakké tehát célszerű lenne 1db helyett többől kirakni az értékeket, szerencsétlen esetbe kondi csere után sokkal rosszab is lehet!

cat7505
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 52

Hozzászólás Szerző: cat7505 »

Igen, az átkábelezés nagyságrendeket dobhat a hangon.
Azért ez az átkábelezés nem egy univerzális csodaszer...
Ennek a belső kábelezését én tömör vezetékesnek nézem (nettes képek) ez állatában jó minőségű és főleg
már megnyugodott anyag (81' >> +30év) ezt nem bántanám, ha a szigetélese még rendben van. 
A külső fix kábel (ha még rajta van) az való.szeg nem keveset kapott az évek alatt, de annak meg vannak látható/tapintható nyomai is.  
Intuitív és autodidakta alkotó (DIY-er), középsúlyú pákaforgató,
holisztikus szemléletű gondolkodó, spirituális anyag suttogó…
mellesleg nem vagyok százas, sosem voltam olyan gyenge IQ-ra

sokekola
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 149

Hozzászólás Szerző: sokekola »

Mivel a polarizált eleve nem jó választás egy hangfalba, szerintem igen bár azt kellene tudni hogy az a kondi egyáltalán mit csinál ott. Szóval a váltó rajza jó lenne. De alapvetően nem tudok olyan helyzetet elképzelni amiben egy polarizált kondi jóbb lenne mint egy bipoláris hangfal tekintetében!
Igen, az átkábelezés nagyságrendeket dobhat a hangon.

kbalint

Ilyen a váltója, az értékekben van minimális eltérés, bár amúgy se nagyon látszik .
A méllyel párhuzamosan van a kérdéses 100uF-s elektrolit, illetve a középpel sorosan van a 22 uF-s elko, a többi kis értékű fólia.
Az elkokat tervezem mundorf elkora, illetve mivel nem nagy tétel, a fóliákat jantzen crosscap-ra cserélni.

Sami
Fórumlakó
Fórumlakó

Ez is egy régi német doboz (telefunken tl710/1) 81-ből, ezért is gondolom, hogy az elkok már nem az igaziak. A mélyet keveslem, illetve az egyikben a közép-magas váltás nem az igazi.
Én sem tudom miért kerülhetett bele ilyen kondi, de egyértelműen jelölve van a polaritás. 
Mindenesetre ha polarizált, ha nem, mehet bipoláris a helyére?

Mivel a polarizált eleve nem jó választás egy hangfalba, szerintem igen bár azt kellene tudni hogy az a kondi egyáltalán mit csinál ott. Szóval a váltó rajza jó lenne. De alapvetően nem tudok olyan helyzetet elképzelni amiben egy polarizált kondi jóbb lenne mint egy bipoláris hangfal tekintetében!

kbalint

Ez is egy régi német doboz (telefunken tl710/1) 81-ből, ezért is gondolom, hogy az elkok már nem az igaziak. A mélyet keveslem, illetve az egyikben a közép-magas váltás nem az igazi.
Én sem tudom miért kerülhetett bele ilyen kondi, de egyértelműen jelölve van a polaritás. 
Mindenesetre ha polarizált, ha nem, mehet bipoláris a helyére?

Sami
Fórumlakó
Fórumlakó

Talán az összes régi Grundig hifi box nevezetű dobozban van 1-2 polarizált kondi, Elko, van is valahol egy Grundig hangváltóm ha megtalálom lefényképezem
(nem vagyok benne biztos hogy megvan, lehet hogy már kidobtam)

Ha kondit cserélsz egy hangváltóba biztos hogy lessz valamifajta változás ha más miatt nem is akkor az új forrasztás miatt, hogy jóbb vagy rosszabb lessz azt senki nem tudja megmondani. De sokat nem érdemes rákölteni mert 1db kondi nem fog csodát művelni. Ha nem recseg vagy torzít a hangfal amit nagy valószínűséggel a kondi okozna akkor én a helyedben békénhagynám. Ha tuningolni akarsz inkább vegyél bele ofc hangfalkábelt.
(qed-nek vannak 700-800 ft/m től)
Sokkal többet fog segiteni mint egy kondi csere!

Vendég

Én is találtam már hangváltóban polarizált elkot, igaz 2db polarizált egymással szembe fordítva, sorba kötve. Működött. Tegyél bele bipolárist, ha kellően régi, lehet ki is van már száradva és filléres tétel.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1191

Hozzászólás Szerző: violin »

Mert olcsó.  

Nem az elko-t kifogásoltam.....hanem a polarizált mivoltát......gondold csak át....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Ez is bipoláris......miért is lenne polarizált elko egy hangváltóban.....ahol nem igazán fordul elő DC feszültség....? 
Mert olcsó.  

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1191

Hozzászólás Szerző: violin »

Ez is bipoláris......miért is lenne polarizált elko egy hangváltóban.....ahol nem igazán fordul elő DC feszültség....? 
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”