Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Váltakozó áramnál ezt mégis hogyan lehet elérni? Gondolom Te is tudod, hogy a váltakozó áram iránya állandóan változik ezért fizikailag lehetetlen kivitelezni azt amit írsz.

Fizikailag egyébként teljesen mindegy, hogy a tekercs hogy van bekötve a hangváltóba. Ami a hifis hiedelmeken alapuló bekötést illeti arról én nem tudok nyilatkozni.

Vigyázz Ákos, azt mondják a kábeleknek is iránya van. 

kalap úr
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: -1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalap úr »

Ha a kérdésed arra irányult, hogyan kösd be a tekercset, akkor jól gondolod: a tekercsbe a jel a belső menetre érkezzen és a külső menetről távozzon, akár soros, akár párhuzamos kapcsolásban használod.
Az elhelyezésnél pedig ügyelj arra, tekercsek ne álljanak párhuzamosan, forgasd el azokat egymáshoz képest derékszögben.

Váltakozó áramnál ezt mégis hogyan lehet elérni? Gondolom Te is tudod, hogy a váltakozó áram iránya állandóan változik ezért fizikailag lehetetlen kivitelezni azt amit írsz.

Fizikailag egyébként teljesen mindegy, hogy a tekercs hogy van bekötve a hangváltóba. Ami a hifis hiedelmeken alapuló bekötést illeti arról én nem tudok nyilatkozni.

Mondjuk picit furcsállom h minden gyári hangváltó úgy van kötve ahhogy  hosszu  írja 

kalap úr
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Ha a kérdésed arra irányult, hogyan kösd be a tekercset, akkor jól gondolod: a tekercsbe a jel a belső menetre érkezzen és a külső menetről távozzon, akár soros, akár párhuzamos kapcsolásban használod.
Az elhelyezésnél pedig ügyelj arra, tekercsek ne álljanak párhuzamosan, forgasd el azokat egymáshoz képest derékszögben.

Igen pontosan arra gondoltam  

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Ha a kérdésed arra irányult, hogyan kösd be a tekercset, akkor jól gondolod: a tekercsbe a jel a belső menetre érkezzen és a külső menetről távozzon, akár soros, akár párhuzamos kapcsolásban használod.Váltakozó áramnál ezt mégis hogyan lehet elérni? Gondolom Te is tudod, hogy a váltakozó áram iránya állandóan változik ezért fizikailag lehetetlen kivitelezni azt amit írsz. 

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Sziasztok!

Lehet nem jó helyen fogok érdeklődni, de nem találtam a kérdésemhez passzoló topikot.
Tehát a kérdésem a következő lenne:
Hangváltó össze szerelése előtt állok, de egy dolog még nem tisztázódott le bennem, mégpedig, hogy a tekercseknek van-e irányítottsága? Vagyis az erősítő felőli oldalon (mély-közép) soros ágában lévő tekercsnél belülről kifelé kell haladni a tekerccsel a hangszóró irányába? Vagy, teljesen mind1? Illetve Magas-sugárzónál a párhuzamos ágba kerül ugye a tekercs ott esetleg kell figyelni erre? Egyébként egy teljesen egyszerű bi-amp váltó lesz Mundorf fólia tekercsekkel illetve mundorf supreme kondikkal, be is szereztem mindent, már csak össze kell raknom    remélem sikerült érthetően megfogalmaznom a kérdést.

+köszönném a segítséget

longkft.hu/audioblog/

kalap úr
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Rendben,  köszönöm a válaszokat  

goldenmean
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 48

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: goldenmean »

A tekercseknél általában a végeredmény szempontjából nem számít az irány, hacsak nincsenek bármifajta(számottevő) térbeli csatolásban egymással. Ez lehet valamilyen közös vasmag, de levegő is akár. Az ilyen csatolások viszont hangváltóknál legtöbbször éppen kerülendők. A megfelelő térbeli elhelyezés az, ami inkább fontos. Egyébiránt a PLászó által leírt irányelvek hasznosak. Ezek pl. az erősáramú technikában fontosak inkább érintésvédelmi okokból, rossz szokásnak semmi esetre sem nevezhetők.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Reméljük egyiknek sincs egyenáramú kompenense. Egyébként maximum annyit szoktak tenni hogy kondenzátornál a külső fóliafelület kerüljön a testhez közelebbi pontra, tekercsnél követhető ez az elv, de hangváltót feltételezve, ilyen áramoknál és terhelőimpedanciáknál, kb. semmi hatása nincs.

Inkább az fontos, hogy a tekercsek egymástól elég távol kerüljenek fizikailag, mert végül még légmagos trafó lesz belőlük.

kalap úr
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Lehet nem jó helyen fogok érdeklődni, de nem találtam a kérdésemhez passzoló topikot.
Tehát a kérdésem a következő lenne:
Hangváltó össze szerelése előtt állok, de egy dolog még nem tisztázódott le bennem, mégpedig, hogy a tekercseknek van-e irányítottsága? Vagyis az erősítő felőli oldalon (mély-közép) soros ágában lévő tekercsnél belülről kifelé kell haladni a tekerccsel a hangszóró irányába? Vagy, teljesen mind1? Illetve Magas-sugárzónál a párhuzamos ágba kerül ugye a tekercs ott esetleg kell figyelni erre? Egyébként egy teljesen egyszerű bi-amp váltó lesz Mundorf fólia tekercsekkel illetve mundorf supreme kondikkal, be is szereztem mindent, már csak össze kell raknom    remélem sikerült érthetően megfogalmaznom a kérdést.

+köszönném a segítséget

sammet
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: sammet »

Hi all!

Valaki tudna segíteni milyen fajta festék ez, ami a tölcséren van?
https://community.klipsch.com/uploads/m ... 919188.jpg

Hombolom
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Hombolom »

időközben kaptam pár pozitiv bizatást a javítással kapcsolatban, igy marad minden eredetiben. Köszi az infót.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Sajnos ennyi adatból nem igazán lehet helyettesítésre ötletet mondani. A megadott T-S paraméterek általában túlzottan optimisták, nem szokott ennyire alacsony lenni a rezonancia, és a jóságok is magasabbak kb. 0,1-del.

Az eredeti membrán is cserélhető másra, ha nem akarsz a kosárnak süllyesztést marni az előlapba, akkor a teljes hangszóró is. De ezzel a kit többi eleme is változhat, és minimum újraellenőrzésre, vagy újratervezésre szorul, gondolva itt a dobozra, hangváltóra, passzív membránra. Mondjuk szerintem az ellenőrzés akkor is szükséges lett volna, ha minden eredetiben marad. Legalábbis a HFM KEF-ügyekben szerzett tapasztalataiból/tanulságaiból kiindulva.

Hombolom
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Hombolom »

Segitségre lenne szükségem!sajnos a szállítást megsínylette az egyik mélyközepem kónusza, sugár irányban megrepedt. Ha nem sikerülne megjavíttatni, tudnátok javaslatot tenni másik termékre amivel kiválthatnám a konstruktőr kit-emet?tech data:http://www.hifiloudspeakers.info/Anatom ... .htmlelőre is köszönöm a válaszokat! 

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Az én mérésem is hasonló.

Az ARN átvitel beszakadását a negatív porvédő pozitívra cserélése javítaná, vagy a cséve és környéke rezonál? Esetleg a cséve és membrán találkozásánál valami extra erősítés hatásos lehet? A 6k körüli csúcs nem foglalkoztat annyira.

Valami szerkezeti gond lehet.  Kb. mint a Videoton HA13-nál.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem kell szubládára számítani, jó, ha 60Hz kijön belőle. És nyilván nem az audiofil kategóriába tartoznak ezek, de háttérzenére bőven jó.

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 290

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Nálam csak halk háttér zenélésre kell a masszázs közben így nincs szükség a nagy mélyekre!
Relax zene szól rajta.Van 1 pár S6N nem használt is egy jó ideje a dobozában, de nagynak találtam!
Köszönöm!

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ránézésre d=45mm-t tippelnék. A programok nem boldogulnak tökéletesen a hangolás kiszámításával, nem pontos az érték sosem.

Szerk.
Megnézegettem, szerintem 10 liter, hogy legyen mélye is. és 45*80mm-es cső kb.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Mekkora átmérő legyen a reflex cső?

WinISD megmondja. Úgy hangold a hosszát, hogy elférjen a dobozban és a mélyebb frekvenciák felé essen az átvitel, ne egyenesre.

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

12nm
Mekkora átmérő legyen a reflex cső?

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Rakd reflexbe, ez abba való, egész pici 5-7 liter körüli megteszi. Mekkora pontosan a helység amibe tenni akarod?
12nm

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

S5N hangszóróhoz mekkora zárt dobozt ajánlotok?

Rakd reflexbe, ez abba való, egész pici 5-7 liter körüli megteszi. Mekkora pontosan a helység amibe tenni akarod?

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

S5N hangszóróhoz mekkora zárt dobozt ajánlotok?

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Az én mérésem is hasonló.

Az ARN átvitel beszakadását a negatív porvédő pozitívra cserélése javítaná, vagy a cséve és környéke rezonál? Esetleg a cséve és membrán találkozásánál valami extra erősítés hatásos lehet? A 6k körüli csúcs nem foglalkoztat annyira.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Aha, 63/0,45=140 Én erre gondoltam. Kicsit magas.

Ez meg lassan 9 éve volt.
  Name: arn150-73
  Company: TVM
  Fs =  51.39 Hz
  Qms =  1.484
  Vas =  8.942 liters
  Cms =  1.202 mm/N
  Mms =  7.98 g
  Rms =  1.736 kg/s
  Xmax =  3.5 mm
  Xmech =  5.5 mm
  Sd =  72.38 sq.cm
  Qes =  0.592
  Re =  7.7 ohms
  Z =  8 ohms
  BL =  5.789 Tm
  Qts =  0.423
  1-W SPL =  85.11 dB

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Azt hiszem 50Hz körül rezonál. Régen mértem.

Szerk: utánanéztem, csak mechanikailag volt gáz, Qms=1,4

Nekem ilyenek vannak a polcon:

Thiele-Small parameters: "S5N 2" nyersen

Fs  = 65.15 Hz
Re  = 6.50 ohms[dc]
Le  = 213.27 uH
L2  = 513.31 uH
R2  = 11.63 ohms
Qt  = 0.43
Qes = 0.46
Qms = 7.40
Mms = 7.20 grams