Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Hát ez az! Ezeket és pl. a fűtőelemek beszerzését, szállítását általában nem számolják bele a költségekbe, "csak" a beruházást, így sokan azt gondolják, a nukleáris energia a legolcsóbb.

BUÉK!

A fő baj az, hogy kicsi lelkünket álmokban ringatjuk arról, hogy minden erőmű optimális módon üzemel, nincs és nem is lehet üzemzavar (Csernobil), természeti csapás (Fukusima), terrorveszély (World Trade Center/Pentagon után szabadon).

Sztem a vízerőmű, szélerőmű, naperőmű a legjobb és a legolcsóbb. Azért, mert a legkisebb kárt okozza, ha elromlok, összedől, megmerénylik.  

Az atomfanoknak el kéne menni Fukusimába, 3 farkú kutyákat sétáltatni, meg szétnézni a kórházakban meg a szülészeteken. 

Vajon Németországban miért álltak le az atommal? Ja, mert butábbak mint mi. Halálbiztos. Vagy van eszük nem kipróbálni, hogy mi lesz, ha felrobban.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Ohh, köszi! Az István által említett költségek is?
Igen.
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11006
Kapcsolat:

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Lehet, hogy nekem vannak rossz infóim, bár Mo. egyik nagy atomerőművében dolgozom de az említett összes költség benne van a kalkulációban.
Ohh, köszi! Az István által említett költségek is?

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Hát ez az! Ezeket és pl. a fűtőelemek beszerzését, szállítását általában nem számolják bele a költségekbe, "csak" a beruházást, így sokan azt gondolják, a nukleáris energia a legolcsóbb.
Lehet, hogy nekem vannak rossz infóim, bár Mo. egyik nagy atomerőművében dolgozom de az említett összes költség benne van a kalkulációban.
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

számos erőművi rendszereket elemző site van internet szerte, a függetlenségük az szerintem mindnek megkérdőjelezhető. Az atomerőműveseknél 100%-ék hogy a sugárzó hulladék kezelése és az erőmű élettartam után lebontása, megsemmisítési költsége nincs benne.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Kíváncsi lennék, ezekbe az összegekbe milyen költségeket számoltak bele és miket hagytak ki belőle. Nagyságrendi eltérések is lehetnek, ha megvan hozzá a szándék.
számos erőművi rendszereket elemző site van internet szerte, a függetlenségük az szerintem mindnek megkérdőjelezhető. Az atomerőműveseknél 100%-ék hogy a sugárzó hulladék kezelése és az erőmű élettartam után lebontása, megsemmisítési költsége nincs benne.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

összehasonlító átlagos erőművi árakon (2010-es adatok) 1MWh nukleáris forrásból 96USD, tengerparti szél 80USD, szárazföldi szél 204USD és solar PV 130USD.
Kíváncsi lennék, ezekbe az összegekbe milyen költségeket számoltak bele és miket hagytak ki belőle. Nagyságrendi eltérések is lehetnek, ha megvan hozzá a szándék.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

összehasonlító átlagos erőművi árakon (2010-es adatok) 1MWh nukleáris forrásból 96USD, tengerparti szél 80USD, szárazföldi szél 204USD és solar PV 130USD. Természetesen az árak földrajzi, gazdasági, technológia szint szerint nagyot szórnak. Itt a napelem rendelkezik leginkább azzal a képességgel, hogy az megtermelhető a felhasználónál, így arra nem rakódik szinte semmi a nagy hálózatok felhasználási költségeiből.

A németeknél 20-25 éve úgy indították be a napelemesítést, hogy a bank 100%-ban hitelezte a kuncsaft napelem beruházást 20éves futamidővel, törleszteni a napelem többletkapacitásának bevételéből lehetett. Ehhez hozzá tartozik, a napelem termelte zöld áramért többet fizetett az áramszolgáltató, mint a felhasználó erőművi hálózatból (fekete áram) vételezett áramért. Nálunk ez éppen fordítva van. Ez a zöldáram felár azóta mintha megszűnt volna, egyébként visszaélésre is alkalmas, de az átlag német nem szokott csalni.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Érdekelne egy reális költségvetés egy 10 Kw-os rendszerhez.
A cégnél lehet megcsinálnánk.

en öket kerdeztem: www.gsenapelem.hu   es kaptam is korrekt reszletes ajanlatot

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

De mivan ha a kiforrott hideg fúziós technológiát idovel letudják kicsinyíteni annyira, hogy háztartásoknak is el lehet majd adni a kész berendezést? Bár a logikus ez lenne, valószínuleg nem így lesz. Az okát mindannyian tudjuk.

A nukleáris reaktoroknak is van "mobil" változata (lásd hadsereg), tehát nyilván törekedni fognak rá a fúziós erőműveknél is. A legésszerűbb az lenne, ha tartományi szinten, illetve a nagyobb városok közelében lenne egy-egy, kiegészítve sok lokális zöld energiaforrással. Így biztosítva lenne a zöld és kiegyenlített energiatermelés, elosztás.

Az olajlobbi szerintem már nem olyan erős, mint azt évekkel ezelőtt mondogatták, a politikai érdekek simán felülkerekedtek az elmúlt hetekben is. Aki hosszabb távon gondolkodik, az energiaszektorban is kénytelen súlypontot váltani. A közel-keleti államok, ahol ugye jelenleg az olaj adja a legnagyobb bevételt, erősen érdeklődnek az alternatív energiaforrásokhoz köthető technológiák iránt. Lépniük kell, mert az elképesztően pazarló életmódjukhoz rengeteg energia szükséges.

alfaati

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Ez részben igaz,
Milyen érdekes, hogy mindíg van egy "de" vagy egy "csak".

Részemrol is akkor legyen egy.

De mivan ha a kiforrott hideg fúziós technológiát idovel letudják kicsinyíteni annyira, hogy háztartásoknak is el lehet majd adni a kész berendezést? Bár a logikus ez lenne, valószínuleg nem így lesz. Az okát mindannyian tudjuk.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

Értem István, de ha jól tudom pont a sugárzás és extrém homérséklet miatt van bezárva abba a vastag falú speciálisan kialakított gombbe. Mivel onfenttartó szerkezet így nem kell kidobni mert mondjuk "kifogy", vagy is nem szennyez. Leglább is ez lenne a terv.
Ez részben igaz, mégpedig hogy nem termel veszélyes anyagot, mint a nukleáris erőmű. Az építése és beindítása viszont óriási energiákat kíván, e szempontból a nukleáris erőműveket is meghaladja. Továbbá az ilyen hatalmas erőművi koncentrációk tovább rontják az elosztó hálózatok normalizálási esélyeit, továbbra is nagy távolságra kell a drágán előállított energiát elszállítani, ami ellentétes azzal a zöld törekvéssel, hogy az energiát a felhasználási helyéhez közel kell megtermelni. Gondoljunk csak arra, hogy pl. a franciaországi DEMO-ban megtermelt ampereket mekkora költség és környezeti teher Magyarországra szállítani. Emiatt dőlt meg az afrikai Szaharába tervezett gigászi napelempark ötlete is. Nagyon olcsón és hatékonyan lehetett volna áramot termelni vele, de nem lehetett volna azt gazdaságosan Európába szállítani.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

ez már nem zöld, de érdekes

a Napban másodpercenként 600 millió tonna hidrogén ég el, miközben 596 tonna hélium keletkezik. És ez a folyamat még eltart úgy 4-5milliárd évig. A mi napunk ráadásul törpének látszik a nagyok mellett.

alfaati

Zöld topik

Zöld,

Az alternatív megfogalmazás jobb lett volna való igaz.

Igazából teljesen mindegy mi lesz a sorsa a hideg fúziónak, mert ha el is készul egy gyártásra beérett model, az energia lobbi még egy 20-30 évig úgy is visszafogja. Szinte teljesen úgy néz ki, hogy a mi életunkben már nem tapasztalhatjuk meg ezeket az elonyoket.

alfaati

Zöld topik

ha majd 20év múlva mégis csak összejön a pozitív egyenlegű és versenyképes fúziós erőmű, 50 éve mindig 20-25 távlatra jósolták ezt az időpontot, az akkor sem lesz zöld energia. Az üzemanyag, vízbontásból származó hidrogén sem teljesen ingyen, de a készletek végtelennek látszik a többi energiahordozóhoz képest.
Azért nem zöld energia a fúziós, mert annak is nagyon sok másodlagos, közepes sugárzó szennyezése fog keletkezni, úgy mint a hasadó atomerőművekben.

Egy jelentős haszna lesz a fúziós erőműnek a termelt áramon kívül, a hélium, ha ezt be tudják gyűjteni. A föld természetes hélium készlete rohamos tempóban csökken, szabadba kerülve az mind felszáll a légkör felső rétegeibe, a hélium viszont nagyon hasznos szupravezetős mágneses berendezésekhez, nem csak a CERN zabál belőle tonna számra.

Értem István, de ha jól tudom pont a sugárzás és extrém homérséklet miatt van bezárva abba a vastag falú speciálisan kialakított gombbe. Mivel onfenttartó szerkezet így nem kell kidobni mert mondjuk "kifogy", vagy is nem szennyez. Leglább is ez lenne a terv.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Zöld, azaz megújuló energiaforrásnak az tekinthető, ami vagy folyamatosan a rendelkezésünkre áll, vagy belátható időn belül újratermelődik emberi beavatkozás nélkül. Ilyen a szél-, nap-, víz- és a geotermikus energia. Legfőbb jellemzőjük, hogy használatuk nem zsákmányolja ki a Földet, nem jár durva környezetterheléssel, mégis fenntartható fejlődést biztosítanak az emberiségnek.

A fúziós energia nem teljesen felel meg a fenti definíciónak, de nyilván környezetbarátibb megoldás a fosszilis és nukleáris megoldásoknál. Európa is kísérletezik vele. Franciaországban épül az ITER, ami csak tudományos célokat szolgál, de az ott nyert tapasztalatok adják majd a DEMO alapjait, ami a tervek szerint 2050-től termel majd hasznosítható villamos energiát.

a fúziós erőmű zöldre festését annyiban sem fogadom el, hogy annál is fennáll az elvi túlhevülés és felrobbanásának esélye, kicsi az esély, mint ahogy a hasadónál is kicsi, mégis volt két nagyon súlyos atomerőmű baleset az elmúlt 30 évben (amiről tudunk) A fúziós erőmű robbanása hidrogén bombáéhoz fog hasonlítani.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

Zöld, azaz megújuló energiaforrásnak az tekinthető, ami vagy folyamatosan a rendelkezésünkre áll, vagy belátható időn belül újratermelődik emberi beavatkozás nélkül. Ilyen a szél-, nap-, víz- és a geotermikus energia. Legfőbb jellemzőjük, hogy használatuk nem zsákmányolja ki a Földet, nem jár durva környezetterheléssel, mégis fenntartható fejlődést biztosítanak az emberiségnek.

A fúziós erőmű nem teljesen felel meg a fenti definíciónak, pl. mert működéséhez komoly energiabefektetés szükséges, de nyilván környezetbarátibb megoldás a fosszilis és nukleáris erőműveknél. Európa is kísérletezik vele. Franciaországban épül az ITER, ami csak tudományos célokat szolgál, de az ott nyert tapasztalatok adják majd a DEMO alapjait, ami a tervek szerint 2050-től termel majd hasznosítható villamos energiát.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Andrea Rossi-val kezdodott sok-sok evvel ezelott, de mar itt tart a technologia:

http://www.lockheedmartin.co.uk/us/prod ... usion.html

A Lockheed Martin hideg fuzios reaktora az úgynevezett "high beta" fazisban van.

A Lockheed Martin nevet talan nem kell bemutatni?! Az amerikai kormany vedelmi miniszteriumanak egyik legnagyobb civil beszállítoja, kontraktora.

Szerintem mindannyian ezt az attorest varjuk.

ha majd 20év múlva mégis csak összejön a pozitív egyenlegű és versenyképes fúziós erőmű, 50 éve mindig 20-25 távlatra jósolták ezt az időpontot, az akkor sem lesz zöld energia. Az üzemanyag, vízbontásból származó hidrogén sem teljesen ingyen, de a készletek végtelennek látszik a többi energiahordozóhoz képest.
Azért nem zöld energia a fúziós, mert annak is nagyon sok másodlagos, közepes sugárzó szennyezése fog keletkezni, úgy mint a hasadó atomerőművekben.

Egy jelentős haszna lesz a fúziós erőműnek a termelt áramon kívül, a hélium, ha ezt be tudják gyűjteni. A föld természetes hélium készlete rohamos tempóban csökken, szabadba kerülve az mind felszáll a légkör felső rétegeibe, a hélium viszont nagyon hasznos szupravezetős mágneses berendezésekhez, nem csak a CERN zabál belőle tonna számra.

alfaati

Zöld topik

Andrea Rossi-val kezdodott sok-sok evvel ezelott, de mar itt tart a technologia:

http://www.lockheedmartin.co.uk/us/prod ... usion.html

A Lockheed Martin hideg fuzios reaktora az úgynevezett "high beta" fazisban van.

A Lockheed Martin nevet talan nem kell bemutatni?! Az amerikai kormany vedelmi miniszteriumanak egyik legnagyobb civil beszállítoja, kontraktora.

Szerintem mindannyian ezt az attorest varjuk.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Nagyon jó a téma.Figyelemmel fogom kísérni.
A szélenergival kapcsolatban milyen tapasztalatok vannak?
http://www.ingatlaninvest.com/ujtalalmany
http://www.szepzold.hu/nem_csak_a_napba ... eneratorok
Valószínűleg az itt felhasznált alkatrészek,anyagok kopása,elöregedése gyakrobb karbantartást igényel,mint a napelemes rendszerek esetén.
A kettőt lehet,érdemes együtt alkalmazni?

szélturbinát ott érdemes telepíteni, ahol állandó és elegendő szél van, nálunk ez sajnos kevés helyen optimális, és elég magas tornyokat kell hozzá építeni. Magán embereknek nem is engedélyeznek hálózatra termelő szélturbinát telepíteni. Aztán itt is lóg a politika lába, meg az erőmű lobbi:

http://hvg.hu/gazdasag/20130805_Tul_eros_a_szel_Fizess/

szigony
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1396

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: szigony »

Nagyon jó a téma.Figyelemmel fogom kísérni.
A szélenergival kapcsolatban milyen tapasztalatok vannak?
http://www.ingatlaninvest.com/ujtalalmany
http://www.szepzold.hu/nem_csak_a_napba ... eneratorok
Valószínűleg az itt felhasznált alkatrészek,anyagok kopása,elöregedése gyakrobb karbantartást igényel,mint a napelemes rendszerek esetén.
A kettőt lehet,érdemes együtt alkalmazni?

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1365

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Bocsi de ez mégis csak politika.Amikor egy politikus baromságokat kinyilatkoztat 200 lesz a vérnyomásom.Pl amikor azt mondja hogy a megyei matrica olcsóbb mint a "nem fizetős".A napelemek áfája hasonló.
Húha !
A fixált hipertónia nagyon veszélyes !
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

SZL0926
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 6

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: SZL0926 »

... és a legmagasabb ÁFA kulcs alá esnek úgy, hogy magánember szinte semmilyen támogatást nem igényelhet rájuk. Gyakorlatilag példa nélküli hülyeség, ami nálunk folyik. Nem akarok itt politizálni, de amíg legfelsőbb szinten azt nyilatkozza valaki, hogy a napelem nem jó megoldás, mert éjszaka nem süt a nap, addig nyilván nem lesz áttörés. Minimális műszaki érzékkel és általános iskolai fizikai tanulmányokkal könnyen belátható, hogy az energia alakítható. Ahogy a napsütésből ki tudunk nyerni hő- és villamos energiát, úgy ezeket át is tudjuk alakítani más energiává, ami esetleg könnyebben tárolható, szállítható. Sokat emlegetett megoldás, mikor a megtermelt és éppen fel nem használt elektromos energiával nagy tömegű vizet szivattyúznak magaslatokra épített tározókba, majd szükség esetén onnan leengedik és turbinákat forgatnak meg vele, amik áramot termelnek. A módszernek nyilván vannak veszteségei és nálunk nem is pálya, mert kevés magas hegyünk van, de a lehetőségek sora igen hosszú.
Bocsi de ez mégis csak politika.Amikor egy politikus baromságokat kinyilatkoztat 200 lesz a vérnyomásom.Pl amikor azt mondja hogy a megyei matrica olcsóbb mint a "nem fizetős".A napelemek áfája hasonló.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

A napelem támogatásról annyit, 2015. január 1-től a napelemekre is környezetterhelési termékdíjat kell fizetni...
... és a legmagasabb ÁFA kulcs alá esnek úgy, hogy magánember szinte semmilyen támogatást nem igényelhet rájuk. Gyakorlatilag példa nélküli hülyeség, ami nálunk folyik. Nem akarok itt politizálni, de amíg legfelsőbb szinten azt nyilatkozza valaki, hogy a napelem nem jó megoldás, mert éjszaka nem süt a nap, addig nyilván nem lesz áttörés. Minimális műszaki érzékkel és általános iskolai fizikai tanulmányokkal könnyen belátható, hogy az energia alakítható. Ahogy a napsütésből ki tudunk nyerni hő- és villamos energiát, úgy ezeket át is tudjuk alakítani más energiává, ami esetleg könnyebben tárolható, szállítható. Sokat emlegetett megoldás, mikor a megtermelt és éppen fel nem használt elektromos energiával nagy tömegű vizet szivattyúznak magaslatokra épített tározókba (azaz helyzeti energiává alakítják az elektromos energiát), majd szükség esetén onnan leengedik és turbinákat forgatnak meg vele, amik áramot termelnek. A módszernek nyilván vannak veszteségei és nálunk nem is pálya, mert kevés magas hegyünk van, de a lehetőségek sora igen hosszú.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Ez ma már szerintem nem kérdés, hogy megéri-e belevágni. Nálunk szerencsére a nap sokat süt, a technológia végre megfizethető, minél inkább függetlenedni a monopóliumoktól szintén megnyugtató lehet. Sajnos a lakossági beruházások támogatása még gyerekcipőben jár nálunk, egy angliában élő ismerős látta szomszédom napelemes rendszerét. Hazament, majd pár hónap múlva örömmel újságolta, hogy felszerelték a rendszerét, már működik is. És a poén, ingyen, mert adta hozzá ingyen a felületet. Ő is jól járt, ingyen kapja az áramot, a többletet meg használja az állam, aki finanszírozta az egész beruházást.
támogatást napelemre már sok éve nem adnak magán embernek, közületnek voltak pályázatok. Napkollektorra viszont voltak kisebb-nagyobb keretek. A napelem támogatásról annyit, 2015. január 1-től a napelemekre is környezetterhelési termékdíjat kell fizetni, kilónként majd kétszer annyit mint az akkumulátorra   (csinálni kell a helyet az atomenergiának, semmi kétség)

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”