Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

Kábelezzünk

kenatti
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 23

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kenatti »

A hétvégén én is kiépítettem egy "ösvényt".
Villanyórától közvetlen az elosztóba (Furutech IEC dugóval).
A használt kábel egy tűzálló árnyékolt (réz háló és réz fólia is) 3x2.5 mm2 halogénmentes volt.
3 fázis van a lakásban így alkalmam volt egy nem használt fázisra kötni a HiFI-t.
A különbség eléggé érezhető volt.
Nem volt az a brutális (mer nekem már amúgy is rézkábel volt a falban) de letisztultabb dinamikusabb élethűbb hangszerhangok lettek).
És még nem is volt igazán bejáratva ez a kábel.
Kíváncsi leszek változik-e a hang ha legalább 200 órát használom!

A következő lépés az egykristály kábel lenne (de ez drágább megoldás).
Kár hogy nem lehet előtte kipróbálni:(

A lényeg: tényleg hallható a változás

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 378

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dualcs5000 »

Sziasztok,  
Szeretném megkérdezni van-e valakinek tapasztalata a sztenderdtől eltérő hosszúságú interkonnekttel?
Konkrétan 2,5M-es interkonnekt elő-végfok között befolyásolja-e a hangot a 1,5 M-eshez képest?

Aktivokhoz hasznalok 3meteres vincent kabeleket
Zajtalanok, nem tapasztaltam kulonosebb problemat...

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3197

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Végre megvan az a kábel, ami a mosott hangzásért felelős.  Lehet, hogy a "vízhangot" is ez okozza? 

Full HD-s megjelenítőkhöz, természet filmekhez különösen ajánlott, a tengerek/óceánok atmoszféráját teheti sokkal valóságosabbá... Vízkövesedéssel viszont idővel számolni kell...
.

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

találtam sokatoknak valami érdekeset. kábelezzetek :-)
Tényleg jó lehet ez a kábel ha pölö hűteni kell egy erőlködőben a HDMI panelt.
Viszont ha a1080p felbontású képet vagy a HD hangot akarom látni/hallani nyáron a kertemben,
akkor a kerticsapon keresztül tuti hogy spungítani fog az adatmennyiség veszteségmentesen?
Hány köbméter víz után fog jelentkezni a 3D hatás?

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Végre megvan az a kábel, ami a mosott hangzásért felelős.   Lehet, hogy a "vízhangot" is ez okozza?

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 81

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: spendorman »

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3611

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Tegyük fel, ahogy ez nálam is van, hogy korrekt valóban szimmetrikus belső kiépítésű készülékekről beszélünk. Ebben az esetben mennyit számít, hogy a teljes láncon szimmetrikusan vezessük végig a jelet? Gondolok itt arra, hogy a forrástól, esetemben a phono-tól az előfokig asszimetrikus a kapcsolat RCA-n, az előfok és a végfok között szimm. xlr?
ha teheted, akkor vezesd szimmetrikusan ahol van hardver hozzá. Olyan megkötés nincs, ha aszimmetrikus a forrás és az előfok kapcsolata, akkor rontó tényező az előfok és végfok közötti szimmetrikus kapcsolat, vagy vica versa

Vendég

Kábelezzünk

Az elektronika, ha valódi szimmetrikus jelfeldolgozású és nem csak a bemenet/kimeneten lóg egy-egy szimmetrizáló, igen annak is vannak előnyei az aszimmetrikussal szemben, általában és azért erősen áramkör és kivitel függő ez is mint a többi hifi készülék.

Ha van XLR kábelezés, akkor szeretnénk a készüléken belül szimmetrikusan mindent, csak hogy ez a luxus pénzbe kerül, ha viszont igénytelenül van összerakva a, meg költséghatékonyan, akkor a szimmetrikus elektronika produkálhat gyengébb hangot drágábban mint az egyszerűbb aszimmetrikus.

Tegyük fel, ahogy ez nálam is van, hogy korrekt valóban szimmetrikus belső kiépítésű készülékekről beszélünk. Ebben az esetben mennyit számít, hogy a teljes láncon szimmetrikusan vezessük végig a jelet? Gondolok itt arra, hogy a forrástól, esetemben a phono-tól az előfokig asszimetrikus a kapcsolat RCA-n, az előfok és a végfok között szimm. xlr?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3611

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

tessék az XLR szimmetrikus dolgot két felé választani. Az egyik a kábel, a másik az elektronikák szimmetrikus jelfeldolgozása.

Abban az esetben, ha a kábel szabályosan van illesztve meghajtó-fogadó oldalon, akkor igen is, a szimmetrikus kábelezés hasonló kábelminőség és csatlakozók esetén jobb, zavarmenetesebb és nagyon fontos, jóval nagyobb távolságra vihetők mint az aszimmetrikus, és nem csak hifi alapsávi jeleknél.

Az elektronika, ha valódi szimmetrikus jelfeldolgozású és nem csak a bemenet/kimeneten lóg egy-egy szimmetrizáló, igen annak is vannak előnyei az aszimmetrikussal szemben, általában és azért erősen áramkör és kivitel függő ez is mint a többi hifi készülék.

Ha van XLR kábelezés, akkor szeretnénk a készüléken belül szimmetrikusan mindent, csak hogy ez a luxus pénzbe kerül, ha viszont igénytelenül van összerakva a, meg költséghatékonyan, akkor a szimmetrikus elektronika produkálhat gyengébb hangot drágábban mint az egyszerűbb aszimmetrikus.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9582

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Sajnos nagyon sok készüléken csak "kamu" XLR-csatlakozó van - ezen készülékek nem szimmetrikus kapcsolással terveződtek / készültek. Ezen készülékek használatakor bizony előfordulhat, hogy egy RCA-XLR kábelcserével negatív eredményt érhetünk el, ami zsákutcába vihet!
Szerintem ebben az előfokban nem "kamu" az XLR, de döntsd el te.
Szerintem egyáltalán nem törvényszerű, hogy az XLR jobb.

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3197

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Sajnos nagyon sok készüléken csak "kamu" XLR-csatlakozó van - ezen készülékek nem szimmetrikus kapcsolással terveződtek / készültek. Ezen készülékek használatakor bizony előfordulhat, hogy egy RCA-XLR kábelcserével negatív eredményt érhetünk el, ami zsákutcába vihet!
A valódi szimmetrikus kapcsolódás viszont többségében jobb szokott lenni, persze az sem mindegy milyen minőségű kábelek/csatlakozók kerülnek "mérlegre" RCA kontra XLR összevetéskor.
.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Koránt sem biztos, hogy nem változik semmi. Nálam az XLR nem hozott javulást, sőt...
longkft.hu/audioblog/

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kábelezzünk

Tényleg? Hmm..  a jelenlegi végfokomon csak XLR bemenet van, idáig egy Neutrik xlr-rca átalakítóval használtam, gondoltam xlr-el csak jobb lehet.
Az más kérdés. Ha csak XLR van, akkor szerintem ne is gondolkodj rajta. Mondjuk én a forrás-előfok oldalról tapasztaltam. Persze az is lehet, hogy Soha nem használt XLR bejáratnak kellett volna némi idő, míg "bejáratódik", Az elő-végfok között RCA van, de azt a hossz nem befolyásolta.

Vendég

Kábelezzünk

Koránt sem biztos, hogy nem változik semmi. Nálam az XLR nem hozott javulást, sőt...
Tényleg? Hmm..  a jelenlegi végfokomon csak XLR bemenet van, idáig egy Neutrik xlr-rca átalakítóval használtam, gondoltam xlr-el csak jobb lehet.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kábelezzünk

Egy 1,5 m-es RCA-t cserélnék 2,5m-es XLR-re ugyanabból a típusból. 

Vendég

Kábelezzünk

Általában a szimmetrikus kábel kevésbé érzékeny a hosszra. 

Egy 1,5 m-es RCA-t cserélnék 2,5m-es XLR-re ugyanabból a típusból. 

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kábelezzünk

Max. a Penna & Poor kfthez. "Penna", vagyis KF már nem dolgozik a Penna & Poor Kftnél.
Igen tudom, köszi. Így értettem.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 960

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Kérnék az itten szakértő ösvénymesterektől véleményt, egy jó ösvény/kismegszakító hány százalékban meghatározó a végeredmény hangban?

A saját tapasztalatom az ősvénnyel kapcsolatban a következő, elsőre húztam egy sima 2,5 mm nonem kábelt a villanyórától az elosztóig mert felújítás volt több mint 2 éve.
A megszakítót a villanyász hozta semmi különös, a tapasztalat azonnal hallható és látható volt nem bántam meg, 
Telt múlt az idő és kipróbáltam egy 12m Neotech tápkábelt az elosztó elé na az elég meggyőző volt főleg hangban, aztán nagy
szerencsémre sikerült szerezni egy Nordost Magus 15m tápkábelt ami igen nagy változást hozott a rendszerembe mind képben és hangban...
Százalékban mérve akkor kb 25-30% közé tenném a javulást...
Egy igen jó elosztóval nagyon nagy javulás érhető még el...  
"Az igazi barát szemből támad."

Vendég

Kábelezzünk

Kimber hangfalkábelt szerintetek kivel lehet megnézetni, hogy eredeti-e? Vigyem be a Pennához?
Max. a Penna & Poor kfthez. "Penna", vagyis KF már nem dolgozik a Penna & Poor Kftnél.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kábelezzünk

Sziasztok,  
Szeretném megkérdezni van-e valakinek tapasztalata a sztenderdtől eltérő hosszúságú interkonnekttel?
Konkrétan 2,5M-es interkonnekt elő-végfok között befolyásolja-e a hangot a 1,5 M-eshez képest?

Nálam nem befolyásolta. 

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 728

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tollact »

Sziasztok,  

Általában a szimmetrikus kábel kevésbé érzékeny a hosszra. Ha van mindkét készüléken ilyen csatlakozó, akkor nem hiszem, hogy gond lenne.
Másfelől bizonyos kapcsolás fajták szintén kevésbé érzékenyek erre. Szakik jobban megtudják mondani, hogy melyek ezek. De általában azt szokták javasolni, hogy inkább a hangfalkábelt érdemes hosszabbra venni, tudom ez költségesebb....
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Vendég

Kábelezzünk

Sziasztok,  

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kábelezzünk

Kimber hangfalkábelt szerintetek kivel lehet megnézetni, hogy eredeti-e? Vigyem be a Pennához?

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: charlie-obrian »

Bármennyire vicces is, de ez sajnos komoly és nehéz kérdés.
Úgy gondolom, nem lehet %-ot mondani, sőt még azt sem, hogy egyáltalán pozitív változást fog-e hozni a kiépített "ösvény".

A 10-es "etalon" Royd-féle változat egészen más hangképet eredményez, mint a 6-os, vagy 4-es - s tudjátok, kinek a pap, kinek a papné. Vannak rendszerek, melyekhez a 10-es, vannak, amelyekhez a 4-es illik. Sőt, a 10-es tud valami olyan "brutalitást" vinni a hangképbe, amit egyesek elengedhetetlennek tartanak, mások meg inkább magukban fütyörésznének.

Ugyanez vonatkozik arra, ha valamilyen speckábellel épül ki a rendszer - sőt, akkor még nagyobbak lehetnek az ízlésbeli különbségek.

Aztán nem mindegy, hogy egy belvárosi, régi bérházban építik ki - leváltva az alumínium vezetékeket a falban, vagy egy újabb építésű vidéki családi házban távol minden nagyfogyasztótól. Az első esetben óriásit fog javulni a hangkép, mindegy milyen kábellel épül ki az "ösvény", a másodikban egy nem szimpatikus hangkarakterű vezetékkel még csalódást is okozhat.

Így csak a saját tapasztalataimra, s a saját ízlésemre hivatkozva, csak magamnak az alábbi módon építeném ki a tápellátást - persze ha a halacskától hármat kívánhatnék.

- előre meghatározhassam, hogy melyik fázisra kötik a környező és a saját házam elektromos hálózatát (nem, nem különbözőre, hanem ugyanarra, de a legkisebb torzítással rendelkező, legkevésbé szennyezettre)

- a környező és a saját házam földkábelen kaphassa az áramot (csak a földkábel lehet a szabvány szerint réz)

- minden szomszédom 32 amperes főbiztosítékot kaphasson az analóg mérőórájára, s a biztosítéktáblájukon minden biztosíték legalább Pirelli legyen

- a saját mérőórám szintén analóg legyen 32 amperes Pirelli biztosítékkal és jó messze a háztól

- az órától a házig legalább 100 méter hosszban külön-külön Siltech kábelen jöjjön az áram a nagyobb fogyasztók, a világítás, a videó és az audió számára (mondjuk SPX20)

- a házban minden elektromos vezeték a falban árnyékolt legyen (SPX20) és minden elektromos fogyasztó szintén SPX20-al csatlakozzon rá (IGEN a hűtő is...)

- minden audió és videó készülék Ruby Hill-en kapja az áramot melyek megszakítás nélkül kötik össze ezen készülékeket a házhoz áramot szállító SPX20-al

Tudom az itt leírtak nevetségesek(?), viszont egy kicsit válasz is arra, szerintem hány %-ban képes megváltoztatni a hangot, a képet egy-egy jól kiépített "ösvény".

Sajnos - szintén saját tapasztalat -, a hálózati szűrők, tápgenerátorok nem oldják meg a problémákat. Javít(hat)nak, sokszor előnyösek, van ahol feltétlenül szükségesek, de én mégis inkább a fentebb leírt hálózati kábelezést kérném a halacskától...

dollar.gif dollar.gif

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2207

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

A halacska üzeni hogy nem tudja melyik három kívánságodat teljesítse a sok közül,és egyszerűbb lenne neki egy saját használatú,az illetéktelen áramtolvajoktól fegyveresen védett erőművet biztosítani neked,amiből min SPX-100-as kábelen kapnád az áramot,mint ezzel a sok apró kívánsággal egyenként vesződni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”