Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Segítség,kezdő vagyok!
Segítség,kezdő vagyok!
Noha, kis félreértés. Nem mondtam, hogy van ilyen Asus kártyám, csak írtam - hogy a közeljövőben akarok majd venni.
A felállás ugyanaz, nem bírom az erősítőre ráerőltetni hogy érzékelje a DTS-t automatikusan. Előtte HK AVR-em volt, ott ha rányomtam automatikusan beállt DTS-re a hang - tehát érzékelte a bejővő jelen hogy az nem sztereó, vagy egyéb így nem írta felül a saját keverésével. Nyomhatok akármit, az erőlködő csak nyomja a saját dekódolását - a lapos nem bírja felülvezérelni. Hiába állítok mindent AC-ben, Windows-on belül, a mozis hang csak akkor jön elő ha az erősítő keveri fel DTS-be.
Megkerestem az erősítőd használatiját: http://www.rotel.com/content/manuals/rsx1055_eng.pdf
A 17. és 18. oldal lehet érdekes a mi szempontukból (előtte van egy-két oldal mese a formátumokról, ami nem annyira érdekes). A 17. oldalon írja, hogy amennyiben nincsen DSP beállítás és külön nem állítod manuálisra a háttér beállítást, akkor alapértelmezetten automatikusan helyesen felismer minden támogatott formátumot. A 'SUR+' gombot (a távszabályzón - a gépen dedikált gombok vannak) nyomogatva lehet a háttér beállításokat váltogatni (itt is van pl. Dolby Surround, meg 5CH Stereo is) - ezt ne állítgassuk. A másik "bűnös" a 'DSP' módok lehetnek (18. oldal). Itt is lehet mindenféle "MUSIC" meg egyebek mellett '5CH Stereo' -t is állítani. Természetesen ezeket is hanyagoljuk erőteljesen.
Tehát visszatérve az elejéhez. Beállítottunk mindent a hosszú poszt alapján. Mit ír ki az erősítő pontosan 5.1 DD forrás film lejátszásakor, mint felismert formátum? Sajnos a leírás minden lehetséges forgatókönyvre annyit ír csak, hogy "confirmed by a lighted indicator in the front-panel display", azaz mindig a megfelelő érték jelenik meg a kijelzőn, de hogy mi az az érték az minden esetben rejtély marad. Szerintem Neked itt valami "2CH Stereo" vagy valami hasonló jelenik meg automatikusan kiindulva a hibajelenségből. Aztán erre a 'SUR+' és/vagy 'DSP' gombokat nyomogatva jönnek elő a kreált "katyvasz" hangok az összes hangszóróból.
Feltételezem a hardveres felállás (elsősorban az USB-SPDIF konverterre értem) az Arcam AVR -es időkben is ugyanez volt - így a kutya a szoftveres háttérben lesz keresendő (más lejátszó, codec pack továbbá azok beállításai). Jelen esetben szerintem az AC3Filter már kikódolt sztereó vagy többcsatornás hangot kap az SPDIF stream helyett azaz előtte egy másik codec vagy a lejátszó szoftver (tényleg mit is használsz?) bekavar. Ekkor már a Win hangszóróbeállításai is érdekesek lehetnek (az rendben van?) - aztán ezt követően már csak sztereó PCM megy ki az USB-SPDIF konverterre. Keresgélhetünk más codec -et jelen esetben (annak beállításaival) vagy a lejátszó beállításait, de javaslom dobj fel első körben egy MPC-HC -t és tegyük meg azt a pár egérklikkes beállítást, ami a "B terv" részben volt alább. Ez akár két percig is eltarthat. Ezt követően nézzünk meg egy 5.1 DD/DTS forrás filmet MPC-HC -vel és azt, hogy a Rotel mit ír ki. Az biztos, hogy pl. "5CH STEREO" nem lehet és ne is állítsuk be. Amennyiben ekkor sem lesz jó, akkor müködés közben az AC3Filter 'SPDIF" oldalán nézzük meg a 'Filter chain' -t mik jelennek meg, hátha attól okosabbak leszünk. Esetleg jöhetnek screenshot -ok az összes AC3Filter fülről egy tömörített állományba és a post mellékletébe feltöltve.
Ekkor még próbálkozhatunk azzal, hogy ugyanezen a fülön a 'SPDIF passthrough' -nál az 'MPEG Audio' elől kivesszük a pipát és az 'Use AC3 encoder' -nél meg betesszük a pipát - azaz, ha mindenképpen többcsatornás hangunk van ebben a fázisban az SPDIF stream helyett, akkor DD -be (AC3 -ba) kódolja be azt (akkor is, ha DTS volt eredetileg a forrásban). Amennyiben ez sem vezet eredményre, akkor nem ússzuk meg a nagytakarítást a codec -ek házatáján.
Segítség,kezdő vagyok!
Valaki használ akkumulátorról Dac-ot? Érdemes ilyesmibe gondolkozni ?(persze megfelelő körítéssel) Véleményekre-tapasztalatokra lennék kíváncsi. Külföldi fórumokon láttam több helyen is de itthon nem igazán """elterjedt"""?
A Kép csak illusztráció! Mielőtt bárki belekötne.
Segítség,kezdő vagyok!
Noha, kis félreértés. Nem mondtam, hogy van ilyen Asus kártyám, csak írtam - hogy a közeljövőben akarok majd venni.
A felállás ugyanaz, nem bírom az erősítőre ráerőltetni hogy érzékelje a DTS-t automatikusan. Előtte HK AVR-em volt, ott ha rányomtam automatikusan beállt DTS-re a hang - tehát érzékelte a bejővő jelen hogy az nem sztereó, vagy egyéb így nem írta felül a saját keverésével. Nyomhatok akármit, az erőlködő csak nyomja a saját dekódolását - a lapos nem bírja felülvezérelni. Hiába állítok mindent AC-ben, Windows-on belül, a mozis hang csak akkor jön elő ha az erősítő keveri fel DTS-be.
Segítség,kezdő vagyok!
A baj az, hogy az erősítő nem tudja az automatikus felismerést [vagy én vagyok béna] tehát vagy felkeveri a hangot valamibe, vagy nem. Utóbbi esetben szól az összes csatorna egyszerre - tehát 5ch sztereó.
USB-n megy a jel a DAC-ba, onnan koax-al az erősítőbe tovább. A beállításokat megcsináltam ugyan, de most semmi nem kever semmilyen hangot, az erősítő is 5ch sztereóban van.
Windows hangszóró konfiguráció 5.1? ASUS driverében Térhatás-dekóder/virtualizáció kikapcsolva (legyen kikapcsolva).
Amire érdemes odafigyelni, hogy 5.1 -es filmeknél nem mindig szól az összes hangszóró természetesen (pl. párbeszédnél zárt/csendes környezetben zene nélküli résznél lehet csak a center). doky kérdése is érdekes - filmlejátszás közben jelenleg kiírja, hogy DD vagy DTS attól függően milyen a kiválasztott hangsáv? Ennek az "5 ch stereo" -nak utána kell nézni mit jelent a Rotel szlengben.
"Bolondbiztos" próba lehet még - DVD játékos hiányában - amennyiben van 3 db jack-RCA átalakítónk, ha analógon kötjük össze a DAC -ot és az erősítőt. Ekkor a hosszút követő rövid hosszászólásomban található beállításokat tegyük meg és a Rotel mehet a Multi ch inputra. Erősítőben változatlanul kikapcsolva minden "térhatás okosító". Ekkor jónak kell lennie és ebben az esetben az SPDIF esetében sem jártunk messze a megoldástól.
@doky
Amennyiben jól értem, akkor a laposon nincsen semmilyen SPDIF kimenet. Ezért is volt eredetileg egy USB-SPDIF átalakító csak. Jelenleg is egy USB -re kötött ASUS XONAR U7 van, ami koax -on megy az erősítőre. A TV van optikain bekötve a Rotel -re, de csak a TV adás hangja miatt.
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1029
Segítség,kezdő vagyok!
A baj az, hogy az erősítő nem tudja az automatikus felismerést [vagy én vagyok béna] tehát vagy felkeveri a hangot valamibe, vagy nem. Utóbbi esetben szól az összes csatorna egyszerre - tehát 5ch sztereó.
USB-n megy a jel a DAC-ba, onnan koax-al az erősítőbe tovább. A beállításokat megcsináltam ugyan, de most semmi nem kever semmilyen hangot, az erősítő is 5ch sztereóban van.
Van kéznél dvd játékos?
Ha rákötöd digin a vasra akkor felismeri a DD, DTS hangot, és ki is adja?
Lehet hogy valami a vason van elállítva?
Milyen laptop, milyen SPDIF kimenete van?
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Segítség,kezdő vagyok!
Segítség,kezdő vagyok!
Igen, a HDMI -t kivettük a "hangos" lehetőségek közül eleve. Amennyiben az ASUS -ból koax -on megy ki a SPDIF -en a hang (és nem analógon), akkor - csak - a hosszú bejegyzésem lesz a mérvadó. Hajrá.
Segítség,kezdő vagyok!
Köszönöm válaszod! A mai nap mindenképp kipróbálom a dolgot, csak hogy tiszta legyen:
Jelen felállás szerint Jel usb-n Dac-ba, onnan Coax kábellel az erősítőbe megy. Tehát így fogom próbálgatni a dolgot, ahogy beszéltük is - a HDMI kimarad a hangból, csak kép átvitelre használom.
Jelen felállás szerint Jel usb-n Dac-ba, onnan Coax kábellel az erősítőbe megy. Tehát így fogom próbálgatni a dolgot, ahogy beszéltük is - a HDMI kimarad a hangból, csak kép átvitelre használom.
Segítség,kezdő vagyok!
Elnézést - átgondolva az alábbiakat betű szerint az alábbi leírás akkor működne, ha az SPDIF-koax átalakítót használnád. Az ASUS XONAR U7 -t USB -ről használva és analóggal az erősítőre kötve is élnének az alább leírtak a következő módosításokkal:
Erősítőt a multi channel input -ra kell kapcsolni természetesen (minden más ugyanaz).
AC3Filter 5. kép (http://www.ac3filter.net/wiki/AC3Filter:SPDIF_page ):
'Use SPDIF' - nem pipa .'SPDIF passthrough' - minden opció nem pipa. (minden más ugyanaz)
B terv:
Első képen semmi ne legyen bepipálva bitstreaming -re.
https://docs.google....R0t4T2s/preview (képen a DD és a DTS előtt se legyen pipa)
Minden más legyen viszont a leírtak szerint.
Üdv.: dkes
Segítség,kezdő vagyok!
No, itthon vagyok - kipróbáltam a cuccost.
Közben rájöttem, miért nem szól szinte soha a hátsó szekció.
Az 5ch sztereó és az összes egyébnél az AC Filter-ben a hátsó rész a tesztfilm alatt egyáltalán nem szól akkor, amikor kéne neki.Helyette akkor is a frontok szólnak..
Kivéve egy beállításnál, amikor is az AC-ben átnyomom DolbySorrund/Prologic-ra. Ott a filmben is, körbe-körbe cikázik a hang [végre] és a hátsó szekció is életre kelt.
Érdekes, mivel az erősítő is DTS módban van - viszont már a felkevert jelet kapja, de mégis így szól a legjobban.
Az Általad leírt "parajelenségeket" (hátsó részek nem szólnak vagy éppen a "körbe-körbe cikázik a hang" stb.) mind visszavezethet
őek az AC3Filter illetve az erősítőd nem jó beállításaira.
Mindenekelőtt azt lenne érdemes tisztázni, hogy mit szeretnél? 5.1 -es térhangzást a filemknél vagy azt, hogy mindenképp szóljon "valami" a hátsó traktusból, mely a sima sztereónál is lehet sokkal rosszabb? Az utóbbi esetben jó úton jársz
Amennyiben 5.1 -es hangzást szeretnél, akkor első körben az erősítőn mindenféle DolbySorrund/Prologic/Ext. Stereo/DTS/"kutyafülét" kapcsolj ki. Avagy állítsd automatára (ezt nem tudom Nálad hogy kell) - a lényeg, hogy mindig a forrásnak megfelelő hangot adja ki magából. Mátrix keverés (DolbySorrund/Prologic) amúgyis nagyon ritka már manapság (filmeknél nulla gyakorlatilag) - ami sztereó az szóljon úgy, ami Dolby Prologic az meg szóljon abban (pl. Californication - DD kódolásban Dolby Prologic II automatán felismerve).
A másik fontos dolog az AC3Filter. Amennyiben ragaszkodsz hozzá (amennyiben nem, akkor mondok sokkal jobb alternatívát - régen nálam is nagy kedvenc volt az AC3Filter sokáig, most nincs is fenn), akkor az alábbi beállításból indulj ki.
http://www.ac3filter.net/wiki/AC3Filter
A 'Screenshots' szekcióban menjünk végig a képekre kattintva (Te pedig magán a beállításokon - film indítésa nélkül a Start menüből indítva):
1. kép (http://www.ac3filter.net/wiki/AC3Filter:Main_page ):
'Output format' és 'Rate' - Do not change . 'Use SPDIF' - pipa . 'DRC' - nincs pipa és minden csúszka nullán.
2. kép (http://www.ac3filter.net/wiki/AC3Filter:Mixer_page ):
'Output format' - Do not change . 'Mixing matrix' - bal felső saroktól jobb alsóig átlósan egyes, mindenhol máshol nulla.
'Options' szekció: 'Auto gain control' - lehet pipa, ha szórakozni szeretnél a bemenet jelszintjével egyébként nem fontos. 'Auto matrix' - mindenhol kivenni a pipát. 'Voice', 'Surround' és 'LFE' - nulla érték.
3. kép (http://www.ac3filter.net/wiki/AC3Filter:Gains_page ):
'Bass redirection' - ez érdekes lehet. Régen szerettem használni (gagyi frontoknál). A 'Cutoff frequency' alatti hangokat átkeveri a subwooferre/frontokra (jelölésfüggő). Amennyiben zenére ezt szeretnéd kapcsolgatni, akkor mehet a beállítás és az 'Enabled' pipa (plussz beállítani a zenei file-ok társítását). Egyébként továbbá filmekhez (X.1 -nél van dedikált LFE csatorna) szigorúan kikapcsolni!
'Delays' - nincs pipa. 'Input gains' és 'Output gains' - minden csúszka nulla.
4. kép (http://www.ac3filter.net/wiki/AC3Filter:Equalizer_page ):
'Equalizer options'/'Enable' - nincs pipa , egyéb tekintetben minden csúszka nullán.
5. kép (http://www.ac3filter.net/wiki/AC3Filter:SPDIF_page ):
'Output format' - Do not change . 'Use SPDIF' - pipa . 'SPDIF passthrough' - minden opció pipa. 'SPDIF/DTS mode' - Auto . 'SPDIF/DTS conversion' - Do not convert .
'SPDIF options':
'Detect SPDIF stream in PCM data' - pipa . 'Use AC3 encoder' - nincs pipa (amennyiben lenne olyan zenei multichannel forrásod, ami nem DD vagy DTS és társítod AC3Filter -ben, akkor lehet pipa. Ekkor a többi opció lehet a képen látott). 'Output SPDIF as PCM' - nincs pipa. 'Restrict SPDIF sample rate' - nincs pipa (opcióknál sem kell).
6. kép (http://www.ac3filter.net/wiki/AC3Filter:System_page ):
Egyszerűség kedvéért lehet minden úgy ahogy a képen van. Az 'Use AC3Filter for' segtségével, ahol kivesszük a pipát ott nem kerül a képbe az AC3Filter. Az AC3Filter teljes kikapcsolásához (nem alkalmazásához) a 'Disable AC3Filter' opciót.
Bárhol máshol találsz "DolbySorrund/Prologic" opciót - kikapcsolni.
B terv:
AC3Filter -t és minden codec pack -ra uninstall. Legfrissebb MPC-HC -t (http://mpc-hc.org/downloads/) feltesz, kadenciahelyességet beállít pár egérklikkel, ha a TV támogatja (leírom, ha szükséges).
A hanggal kapcsolatban - jobbklikk - 'Options' majd a listából 'Internal filters' -re kattint. Jobboldal alul 'Audio decoder' gomb. Mindent pontosan az alábbiak szerint beklikkel (ekkor mindent az erősítő dekódol). Csak azért a "sima" DD és a DTS van bepipálva bitstreaming -re, mert SPDIF -en a többi nem megy ki (azon esetekben a "core" megy majd ki):
https://docs.google.com/file/d/0B1O5SY1 ... 2s/preview
A másik fülön sincs "mix" meg matrix enkódolásos gányolás:
https://docs.google.com/file/d/0B1O5SY1 ... U0/preview
Amennyiben a fentiek alapján jársz el, akkor a sztereó filmek sztereóban fognak szólni és a X.1 -es filmek X.1 -ben ahogyan kell. AC3Filter -nél megfigyelhetjük azt, hogy úgy állítottuk be azt, hogy ne fix-en 2.0 vagy 5.1 (vagy bármi más) legyen, hanem a Windows rendszer hangszóró konfiguráció beállítása alapján kever. Ezért azt állítsuk be korrekt módon.
Remélem segítettem. Üdv.: dkes
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
Segítség,kezdő vagyok!
Az 5ch sztereó és az összes egyébnél az AC Filter-ben a hátsó rész a tesztfilm alatt egyáltalán nem szól akkor, amikor kéne neki.Helyette akkor is a frontok szólnak..
Kivéve egy beállításnál, amikor is az AC-ben átnyomom DolbySorrund/Prologic-ra. Ott a filmben is, körbe-körbe cikázik a hang [végre] és a hátsó szekció is életre kelt.
Érdekes, mivel az erősítő is DTS módban van - viszont már a felkevert jelet kapja, de mégis így szól a legjobban.
Nos, ha kilőve a külső DAC ill hangkari akkor kellene szerválnod egy digitális optikai kábelt és egy átalakítót (mondjuk ilyet: http://www.toparuk.hu/USE-OPK-101-Optik ... aranyozott ) így kihozni a laposból a SPDIF jelet és elvinni opikán a vasig a digi jelet a kép meg menjen HDMI-n a tv-be!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Segítség,kezdő vagyok!
Segítség,kezdő vagyok!
Semmi komoly,egy mezei Rotel RSX1055,nekem a 15nm-re a jelenlegi dobozokkal boven eleg.Volt sok AVR-em,teny hogy ebben az arszegmensben van jobb erolkodo mozira,de zenere mar ketlem.Volt kulon sztereo rendszerem is,de a helyhiany es az asszony gyozott - ezert osszegyurtam egy zenei hangu hazimozi erositobe az egeszet.Kevesebb penzt visz el,ugye tobb komponens/doboz=tobb fejleszteni valo=nagyobb kiadas a hobbira=asszony hozong ; ) Igaz,dagonyaztam a soksok erosito es hangdoboz kozt,azt se tudtam melyiket dedelgessem eppen : )
Ui: A hirdetest en is lattam,de ha most boltbol garival megveszem 20eFt-bol akkor hasznaltan nekem nem eri meg 18eFt-ert.De persze ez mar mas kerdes.A rendszerem amugy sztereoban nagyon jol teljesit,akik eddig hallottak (allitasuk szerint) mind amulatba estek.Pedig nalam meg az akusztika is nagyon rossz..
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
Segítség,kezdő vagyok!
PCM2704,lenyegeben igen,egy atalakito.USB-n bemegy a jel,koax-on tovabb az erositobe.Valamicsket javit a hangon,jobb mintha nyersen kozvetlen a laptop hangkarijarol menne a jel.Természetesen, hiszen kikerüli a hangkarit is, usb egyből az alaplapról jön!
Egyébként a kiszemelt Asus-ból pont most hirdetnek a fórumon...
Segítség,kezdő vagyok!
PCM2704,lenyegeben igen,egy atalakito.USB-n bemegy a jel,koax-on tovabb az erositobe.Valamicsket javit a hangon,jobb mintha nyersen kozvetlen a laptop hangkarijarol menne a jel.
OK, így már világos!
Pici haszna lehet, ahogy írtad...
Az Asus-t analógon szeretnéd összekötni az erősítővel?
Milyen erősítőd van egyébként?
Segítség,kezdő vagyok!
555bubu hozzászólásához - úgy értettem, hogy a jelenlegi DAC -ból analógon megy a sztereó az erősítőbe (feltételezés) és a TV -ből optikain megy a hang (ez utóbbi maradhat a TV adás hangjának erősítése okán). Mivel az Általad ajánlott eszközben van optikai kimenet - így az OK lehet (nem tudjuk, hogy az erősítőn van-e koax bemenet).
Amit te írtál értettem, Mett kezdeti írását nem, hiszen a DAC-ból minek menne koax kábellel bármi az erősítőbe?
Segítség,kezdő vagyok!
PCM2704,lenyegeben igen,egy atalakito.USB-n bemegy a jel,koax-on tovabb az erositobe.Valamicsket javit a hangon,jobb mintha nyersen kozvetlen a laptop hangkarijarol menne a jel.
Segítség,kezdő vagyok!
Kedves dkes!
Koszonom mindenre kitero valaszod,valahogy en is igy gondoltam a dolgot - de mar biztos vagyok benne,hogyan lesz a kozeljovoben.A kiszemeltem amugy egy usb-s Asus Xonar U7 kulso hangkartya/dac.Remelem nem fog csalodast okozni,bar eddig csak jot hallottam rola.Mindenkepp laptop-rol fog menni a musor,igy a legegyszerubb jelen allas szerint.A leirt kulso hangkartyat meg beszerzem a jovoben hozza,aztan meglatjuk.Bar a tv lejatszojat hasznalni sem rossz otlet,(pendrive-rol) de az kozel nem hozza azt a minoseget ami a DAC.(ilyenkor a tv automatikusan DTS-ben kuldi a jelet) A digitalis csatornankenti jelerosites nem rossz dolog,de csak minimalisan erdemes mivel letorzit.(nalam)
Nagyon szívesen! Igen, én is írtam az előző hozzászólásomban, hogy a TV -t mindenképpen hagyjuk ki (a hangátvitelből és a media lejátszásból is). Ennek több oka is van - pl. a kadenciahelyes lejátszás hiánya (nálam szempont), hosszabb felesleges jelút/lekeverés stb. Az optikaival kapcsolatos bevezetés csak info volt a háttérrel kapcsolatosan.
555bubu hozzászólásához - igen, a jelenlegi DAC -ból koax-on megy a sztereó az erősítőbe amennyiben jól értem és a TV -ből optikain megy a hang (ez utóbbi maradhat a TV adás hangjának erősítése okán). Mivel az Általad ajánlott eszközben van optikai és koax kimenet is - így az OK lehet.
Ebből kifolyólag mindkét megoldás jó eredményt adhat - az ASUS XONAR U7 és a linkelt HDMI switcher is.
Segítség,kezdő vagyok!
Zenere viszont egy mezei DAC-ot hasznalok,erdemes lenne azon atvinni a film hangjat az erositore?(jo minosegu coax kabellel megy a dac-bol az erolkodobe a jel) Bar gondolom igen.Mar csak azt nem ertem,hogy ha az AC filter felkeveri a jelet 5.1-re,akkor miert lesz az egesz lenyegesebben halkabb.(Az erosito tok mindegy hogy DTS-be,Prologic-ba vagy barmi masba van) A Dac nem hazimozira van,csak zenere.De teljesen mindegy,mivel sehogy nem az igazi.Az is baj meg,hogy a sorrund-ok alig szolnak,szinte nem is kapnak jelet ill. ha kapnak is akkor nagyon halkak.(impedancia,erzekenyseg stimmel a tobbi dobozhoz.) De szinte eszrevehetetlen hogy egyaltalan bevannak kotve..Varom az otleteket,tanacsokat!
Dkes mindent jól leírt!
Sajnos úgy nem kapsz DD, vagy DTS hangot, csak sztereót a TV-n keresztül.
A DAC-ot nem értem.
Koax kábellel megy az erősítőbe a jel a DAC-ból? Ez hogy van pontosan?
Vagy egy USB-SPDIF átalakítót használsz csak?
Talán megoldás lehet számodra:
Én régebben használtam egy ilyet:
http://www.monoprice.com/Product?c_id=1 ... 1&format=2
Ezt összekötöd a laptoppal HDMI-vel, a switch-ből meg koax, vagy optikai kábellel mehet a jel az erősítőbe, HDMI-vel meg tovább a TV-be.
Segítség,kezdő vagyok!
Kedves dkes!
Koszonom mindenre kitero valaszod,valahogy en is igy gondoltam a dolgot - de mar biztos vagyok benne,hogyan lesz a kozeljovoben.A kiszemeltem amugy egy usb-s Asus Xonar U7 kulso hangkartya/dac.Remelem nem fog csalodast okozni,bar eddig csak jot hallottam rola.Mindenkepp laptop-rol fog menni a musor,igy a legegyszerubb jelen allas szerint.A leirt kulso hangkartyat meg beszerzem a jovoben hozza,aztan meglatjuk.Bar a tv lejatszojat hasznalni sem rossz otlet,(pendrive-rol) de az kozel nem hozza azt a minoseget ami a DAC.(ilyenkor a tv automatikusan DTS-ben kuldi a jelet) A digitalis csatornankenti jelerosites nem rossz dolog,de csak minimalisan erdemes mivel letorzit.(nalam)
Segítség,kezdő vagyok!
Kedves Mett,
Mindenekelőtt azt fontos megjegyezni, hogy a TV -k (bár nem írtál típust) optikai kimeneten kizárólag sztereó hangot adnak, ki amennyiben HDMI a forrás (legyen az DD, DTS, többcsatornás vagy sztereo PCM). Tv -ből optikain keresztül csak akkor jön ki többcsatornás hang, ha saját lejátszójával megy film vagy a TV adás 5.1 -es például.
Az AC3Filter -ben, amikor a mátrix -ot állítod, akkor azt is be lehet állítani, hogy csak az első kettő csatorna hangját adja ki, vagy a többcsatornás hang esetén mindegyiket lekeverje sztereóba (ez utóbbi ajánlott ebben a felállásban). Továbbá jelszintet is lehet állítani - azaz leegyszerűsítve, ha itt bármi kevesebb, mint 1, akkor az halkabb lesz (ez a kulcs jelenleg). Ami a lényeg, hogy jelen felállás szerint bármit csinálsz sztereó hangot kapsz, hiába keveri az erősítőd ezt DPl -be (Dolby Prologic) vagy Ext. Stereo -ban hogy több hangfal is szóljon.
Amennyiben minden marad a jelenlegiben, akkor azt javaslom kerüljük el a TV -t (csak kép menjen HDMI -n) és a szteró DAC -ot használd. AC3Filter -ben keverd le sztereóba az összes csatornát és az erősítőn állíts igény szerint DPl -t vagy bármi mást.
Ettől függetlenül amennyiben szeretnél valódi többcsatornás hangot, akkor javasolnék egy 5.1 -es (avagy több pont egyes) DAC -ot, mely lehet USB -s is akár. Ég és föld lesz többcsatornás DD vagy DTS filmek esetén. Természetesen ekkor minden "keverő" funkciót kikapcsolni az erősítőn (AC3Filter -ben ebben az esetben természetesen semmilyen lekeverés ne legyen). Ilyen 5.1 -es DAC -ot 5K -tól "csiliárdig" bezárólag bármilyet kapsz - az ár valószínűleg nem lesz akadály.
Persze lehet optikai bemenetet tartalmazó 5.1 -es DD-t és DTS-t tudó DAC is - ekkor viszont AC3Filter-t és az összes "társát" kilőni és közvetlenül kiküldeni a DD vagy DTS jelet a DAC-nak optikain.
Üdv.: dkes
Segítség,kezdő vagyok!
Napot!Hulye kerdessel fordulnek feletek a meglevo rendszeremmel kapcsolatosan.Tehat.
Adott egy hazimozi AVR,nem HDMI-s,regebbi tipus.Melle egy 5.0-as szett,mivel nem hasznalok melynyomot.Jelenleg a kovetkezokepp mozizok: Laptop osszekot HDMI-vel a tv-vel,tv-rol lefuzve optikain az erositore a hang.A kerdesem az,hogy mikent tudnam elerni a legmegfelelobb hangzast?AC Filter sztereora allitva,az erosito keveri fel DTS-be a hangot.Ha atallitom 5.1 vagy 5.0-ra AC-ben a hangot,akkor viszont lenyegesen halkabb lesz ugyanazon a hangeron a hang.(mondjuk kb lefelezi a hangerot) Zenere viszont egy mezei DAC-ot hasznalok,erdemes lenne azon atvinni a film hangjat az erositore?(jo minosegu coax kabellel megy a dac-bol az erolkodobe a jel) Bar gondolom igen.Mar csak azt nem ertem,hogy ha az AC filter felkeveri a jelet 5.1-re,akkor miert lesz az egesz lenyegesebben halkabb.(Az erosito tok mindegy hogy DTS-be,Prologic-ba vagy barmi masba van) A Dac nem hazimozira van,csak zenere.De teljesen mindegy,mivel sehogy nem az igazi.Az is baj meg,hogy a sorrund-ok alig szolnak,szinte nem is kapnak jelet ill. ha kapnak is akkor nagyon halkak.(impedancia,erzekenyseg stimmel a tobbi dobozhoz.) De szinte eszrevehetetlen hogy egyaltalan bevannak kotve..Varom az otleteket,tanacsokat!
Segítség,kezdő vagyok!
Igen a 120 Hz alati hangokat kell ráengedni, felette vágni kell.
Az LFE csatorna nem tok fuggetlen a tobbitol?
Az ott szallitott jel nem teljes spektrumu ha jol sejtem.
Segítség,kezdő vagyok!
Természetesen a V
Focal mindenes igy javaslom elsősorban, de meg kell hallgatni.
Segítség,kezdő vagyok!
Passzív mélynyomó, saját építés. Lesz egy párja is.
Az végfokon is csak hangerő szabályozás van. A hangváltó saját tervezés és kivitelezés, illetve az előfok is. Sztereóban tök jól működik.
Nekem az nem tiszta, hogy az LFE sáv mit tartalmaz. Kell szűrni?
Igen a 120 Hz alati hangokat kell ráengedni, felette vágni kell.