Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábel készités házilag
Üdv Mindenkinek!
Kérdésel fordulok hozzátok!
Szigeletlen tömör vezetéket szerintetek mivel lehetne szigetelni?
Hangfalban lesz.
- Jozef76
- Törzsvendég
- Értékelés: 290
Kábel készités házilag
Üdv Mindenkinek!
Kérdésel fordulok hozzátok!
Szigeletlen tömör vezetéket szerintetek mivel lehetne szigetelni?
Hangfalban lesz.
Kábel készités házilag
... Miért kellene bárkit meggyőzni, hogy a kábelek minősége elég széles skálán mozog éppúgy, mint akármelyik audio komponensé?
Talán azért mert sokan kételkednek ebben és nem úgy tapasztalják ahogy leírtad. Én magam is azt tapasztaltam, hogy a kábeleknek sokkal kisebb hatása van a hangminőségre mint pl. a hangsugárzóknak vagy a szobaakusztikának. Ezzel szemben a kábelek árában hasonló különbségek vannak mint a hangsugárzók árában. Azt gondolom, hogy itt valami nem stimmel. A különböző kábelek közti "óriási" hangzásbeli különbségeket talán nem a felépítésük és anyagaik eltérésében kellene keresni hanem magában az emberben...
Ja és még valami: Ez itt egy diy topik a házilagos kábel készítésről. Miért is kell itt arról irkálni, hogy a kábelmizéria egy hülyeség, mert csak pszichológia van mögötte?
A teljesség igénye nélkül egy ilyen topiknak arról kellene szólnia milyen alapanyagok vannak; milyen csatlakozók vannak; ki milyen alapanyagokat és milyen csatlakozókat használ; hogy lehet a kábeleket a megfelelő csatlakozókhoz erősíteni, hogy az jó kontaktust alakítson ki; hálózati kábeleknél, elosztóknál milyen érintésvédelmi dolgokra kell figyelni; hogy kell nagyfrekis kábeleknél (digitális jelátvitel) karakterisztikus impedanciát mérni (merthogy ez alapvető fontosságú lenne, csak erre sokan magasról tesznek). Nem olyan butaságokról, hogy vékony kábeleknek a skin hatás miatt jobb a zavarszűrése és ezáltal jobb lesz a hangminőség hangfrekin
Jut eszembe az is beleférne ebbe a topikba, ha valaki leírná már végre, hogy a hálózati kábelek milyen hatásmechanizmuson keresztül tudják megváltoztatni a hang különböző "paramétereit" (mondjuk a sztereó térleképzést)? Cables fórumos "magyarázata" szerintem nem kielégítő. De azt gondolom erre az idők végezetéig várhatnék mert senki nem tudja se leírni, se bebizonyítani, hogy az úgy van ahogy mondja.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5236
Kábel készités házilag
Aki nem hiszi, járjon utána -a saját szakállára. Miért kellene bárkit meggyőzni, hogy a kábelek minősége elég széles skálán mozog éppúgy, mint akármelyik audio komponensé? Hogy még azt is megkapja, hogy a gyártó/kereskedő/diypecér mind ügyeskedő gazember, hiszen nem létező dolgokkal, piszkos pszichikai manőverrel átveri a gyanútlan kuncsaftjelöltet?
Ja és még valami: Ez itt egy diy topik a házilagos kábel készítésről. Miért is kell itt arról irkálni, hogy a kábelmizéria egy hülyeség, mert csak pszichológia van mögötte?
Kábel készités házilag
Én azt vallom, ami elsőre nem tetszik, az később sem fog...
Az biztos, de fordítva: sok esetben ami elsőre nagyon tetszetős, impresszív, az később lehet zavaró, nem tetsző.
És még több esetben nem a rossz és a jó közül kell választani, hanem jók közül, a nekünk leginkább jobbat.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Kábel készités házilag
Ha egy kábelcserénél ennyire nüansznyi változásokat, ennyire sok összetevő egymásra hatásával lehet észlelni, mint ahogy egyes hozzászólásokból kivehető, akkor gáz van.
Egyetértek.
Csak halkan , nem beleszólva itt a tapasztalt fórumtársak eszmecseréjébe:
A közelmúltban belépő szintű rendszeremen, rossz (?) fülemmel is igen markáns karakterbéli különbséget hallottam két 500 ft/m árú Klotz IC "tesztje" során. Nem volt megfelelési kényszer, a drágábbnak "jobban kellene szólni". Semmi abx, vakteszt és egyéb ajánlások, hosszú együttélés, miazmás.
Én azt vallom, ami elsőre nem tetszik, az később sem fog...
Kábel készités házilag
Ha egy kábelcserénél ennyire nüansznyi változásokat, ennyire sok összetevő egymásra hatásával lehet észlelni, mint ahogy egyes hozzászólásokból kivehető, akkor gáz van.
-Egyrészről ez a tehetősebb emberek sportja, hiszen ár-hallott érték arányban a lánc többi tagjának változtatásához képest elenyésző a hatás. Nagy pénzek alig hallható változásokért. (tudvalévő, ez a hányend világa)
-Másrészről, ha valaki nem hallja ezeket a nano változásokat, akkor az a "vezérfülüek" által felállított hallásrangsor alsóbb szintjén van?
Ez frusztrálhatja, ezért inkább hajlamos változást felfedezni.
-Aki ebből él, annak érdeke, hogy minél szélesebb körben eladható legyen a terméke. Innentől viszont a véleménye mennyire kompetens?
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
- Z.É.T. (exAtcBp)
- V.I.P.
- Értékelés: 211
Kábel készités házilag
Üdv a Zuraknak!
Javaslataim, fontossági sorrend nélkül, ha lesz teszt:
Kommunikációért és lebonyolításért "felelős" személy kijelölése (akinek természetesen tetszőleges számú segítője és tanácsadója lehet) jelen esetben fapaci, mint megfelelő helyiséggel és rendszerrel rendelkező
Cél(ok) kitűzése - van hangzásmódosító hatása két műszakilag korrekt kábelnek - egymáshoz viszonyítva - a meghallgatás alapján?
dedikált topik nyitása az eszmecsere követhetősége végett - innen átmozgatva a korábbiakat is oda
fülelek rózsazaj javaslata ÉS zenei anyagok is szerepelhetnének, feltétlenül a rózsazajjal kezdve
Némi magyarázat:
Véleményem szerint fapaci tesztkörnyezete, szakértelme és rutinja, valamint kommunikációs készsége is megfelelő a szituáció kezeléséhez.
Ha jól értem, akkor a kitűzött cél nem kábelek-kábelszettek rangsorolása, hanem szignifikáns különb(öző)ségek megállapítása, egybehangzó véleményezéssel.
Amennyiben így van, úgy tökéletesen elegendő lehet, ha:
- a résztvevők egy ideig hallgatják a rendszert - urambocsá zenét, minél többet - hogy valamelyest megismerjék az adott környezet hangulatát, hangját, karakterét.
- Jöhet a rózsazaj-teszt ABX akár többször. (de legalább 2X)
- Majd meghallgatják a kiválasztott tesztzenék/részletek mindegyikét minimum egyszer, jobb esetben többször.
- Ezután bedug-kihúz módszerrel két kábelszett A-B-X-ezése, akár többször megismételve, ha marad kedv és idő, akkor megvárva, amíg valamennyire megnyugszik egy-egy kábel a mechanikus, elektromos (és a megfigyeléséből fakadó pszichikai ) stresszből.
A teszt lehetne névtelen, vagy valamilyen mások által nem ismert jelölésű, nem cél talán, hogy nyilvánosan kiderüljön bárki eredménye, így esetleg kevésbé stresszel, aki "jól akar szerepelni".
Az egésznek annyi értelme van csupán, hogy a szkeptikusabbak sikeresen beépíthessék hitrendszerükbe: igen, van különbség. Ellenkező esetben, a magabiztosabbak megállapítsák, vagy a tesztmetódus nem megfelelő, vagy a magabiztosságuk túlzó.
Bármelyik is, ezen túllépve, lehet kevesebb tudományos igénnyel folytatni, a sokkal alkalmasabb hifieszköz választási módszert - néhány napig/hétig együtt élni a kiszemelt áldozattal és beleszeretni, vagy kiábrándulni belőle. Egyedül/társakkal, otthon, saját rendszerben, bizonyítási kényszer nélkül, olyan körülmények között, amilyen egy átlagos, zenehallgatással megáldott nap.
P.S.: mivel a "van/nincs különbség" eldöntése az elsődleges, úgy könnyítés céljából javasolnám a teljes kábelszettek összevetését, akár szándékosan nagyon különböző hangzáskarakterű szettek segítségével... (elvégre, ha nincs jelentős eltérés, akkor majd' mindegy, hogy megtöbbszörözzük a hatást, nem igaz?)
E-mail: abarczalaci@gmail.comTel: +36202224151
"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."
Albert Einstein
Kábel készités házilag
..vagy epp a marketing, a mellekelt duma, image, ideologia; azaz nem a valos tartalom lesz a döntö (kritikusabbak meg hozzateszik: söt ez az esetleges kis különbsegeket is elfedi, rangsort jelentösen modositja)
en eddig csak otthon egyedül probaltam "kabeltesztet" (azaz a kivancsisag es olvasott velemenyek alapjan otthon hasznaltam masik - pl. evek ota meglevö es hasznalt - kabellel izles szerint cserelgetve) es nem hallottam különbsegeket - vagy a rendszer, vagy a fülem, vagy erre erzeketlenseg vagy egyeb miatt; ezert [is] lennek kivancsi, hogy azonos körülmenyek - es bias nelkül - mi lenne az eredmeny
Persze, ahogy minden egyéb terméknél is, ezek is bejátszanak. A kezelhetőséget azért emeltem ki az előbb, mert van nálam most néhány kábel, amit vastag, merev, nehezen idomítható mivolta miatt korábban kedvem sem volt kipróbálni, de meglepetést okoznak.
Ha nem tapasztalsz különbséget, ilyen esetben lehet, hogy van a rendszeredben valami, ami visszafogja a rendszert a nem-nagymértékű különbségek érzékelésében. Nálam korábban ilyen volt a forrás és a digit kábelek kevésbé igényes mivolta.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Kábel készités házilag
De akkor ebből az következik (ha nem nagyok a különbségek), hogy igazából mindkettő tetszik, és ha az "egyhetes" teszt során sem jön elő valami zavaró dolog, akkor az ár (esetleg a kábel kezelhetősége, színe-szaga) lesz a döntő.
..vagy epp a marketing, a mellekelt duma, image, ideologia; azaz nem a valos tartalom lesz a döntö (kritikusabbak meg hozzateszik: söt ez az esetleges kis különbsegeket is elfedi, rangsort jelentösen modositja)
en eddig csak otthon egyedül probaltam "kabeltesztet" (azaz a kivancsisag es olvasott velemenyek alapjan otthon hasznaltam masik - pl. evek ota meglevö es hasznalt - kabellel izles szerint cserelgetve) es nem hallottam különbsegeket - vagy a rendszer, vagy a fülem, vagy erre erzeketlenseg vagy egyeb miatt; ezert [is] lennek kivancsi, hogy azonos körülmenyek - es bias nelkül - mi lenne az eredmeny
Kábel készités házilag
Te magad válaszoltad meg a kérdésed. Olyan különbségeket hallasz egy gyorstesztnél, amiknek jelentőségét és irányát nem tudod eldönteni. Ahhoz, hogy eldöntsd, tetszik-e egy produkció, nincs szükség etalonra, vagy viszonyítási alapra. Egy fotó, egy festmény, egy szobor, egy muzsika, vagy bármilyen élmény ránk kifejtett hatása csak akkor mérhető, ha ott van mellette egy másik is? Fura lenne, nem?
De akkor ebből az következik (ha nem nagyok a különbségek), hogy igazából mindkettő tetszik, és ha az "egyhetes" teszt során sem jön elő valami zavaró dolog, akkor az ár (esetleg a kábel kezelhetősége, színe-szaga) lesz a döntő.
Véleményem szerint kábel tesztelésnek csak saját rendszerben van értelme.
Nem saját rendszerben is lehet, de ott csak a markáns különbségek azok, amiket általános érvényben ki lehet jelenteni.
Vásárlás előtt persze csak saját rendszerben való tesztelésnek van értelme, mert egy magas szint alatt úgyis csak hangolgatja a rendszerét az ember a különböző kábelekkel így ami itt jó, az nem biztos, hogy ott is.
Jó reggelt kivánok mindenkinek!
Véleményem szerint kábel tesztelésnek csak saját rendszerben van értelme. És lehetőleg egyedül, mert minden (beszéd, a másik véleményére figyelés stb.) csak zavar. Nem is beszélve a sok résztvevős tesztekről, mert ott aztán minden van csak nem zavartalan figyelem.
Vannak kimondottan félrevezető tesztek is, a neves szakmai médiumokban megjelenő kábel tesztek például vagy semmit mondóak (minden új kábelt dicsérnek), vagy üzleti érdek mentén irányítottak.
Még valamit a tesztelésről. Nagyon nem mindegy , hogy mit hallgatunk, mi a "referencia hangforrás".
Egyszer egy nagyon komoly rendszert mutatott nekem valaki, de bármit feltett furcsa volt a hangzás, volt minden magas, mély, dinamika, de mégsem volt az igazi... aztán valahogy előkerült egy Zorán lemez, és ott jött ki a probléma, alig lehetett ráismerni a hangjára. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy Zoránnal teszteljen bárki, de nem árt, ha ismerős a hang (zongora, hegedű, cselló stb.)
Kábel készités házilag
Jó reggelt kivánok mindenkinek!
Véleményem szerint kábel tesztelésnek csak saját rendszerben van értelme. És lehetőleg egyedül, mert minden (beszéd, a másik véleményére figyelés stb.) csak zavar. Nem is beszélve a sok résztvevős tesztekről, mert ott aztán minden van csak nem zavartalan figyelem.
Vannak kimondottan félrevezető tesztek is, a neves szakmai médiumokban megjelenő kábel tesztek például vagy semmit mondóak (minden új kábelt dicsérnek), vagy üzleti érdek mentén irányítottak.
Még valamit a tesztelésről. Nagyon nem mindegy , hogy mit hallgatunk, mi a "referencia hangforrás".
Egyszer egy nagyon komoly rendszert mutatott nekem valaki, de bármit feltett furcsa volt a hangzás, volt minden magas, mély, dinamika, de mégsem volt az igazi... aztán valahogy előkerült egy Zorán lemez, és ott jött ki a probléma, alig lehetett ráismerni a hangjára. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy Zoránnal teszteljen bárki, de nem árt, ha ismerős a hang (zongora, hegedű, cselló stb.)
Kábel készités házilag
Aki zenét hallgat, az nem figyel ilyen dolgokra. A minap járt nálam néhány hálózati kábel kipróbálásra. Egész délelőtt egy-két unásig ismert album ment, nem is igazán figyeltem rájuk. Gondoltam egyet, kivettem az egyik kábelt, betettem a másikat, szinte rendszertelenül hallgattam őket, vagyis inkább azt a zenét, melyről erős és erősen rögzült emlékeim vannak. És a különbségeket az otthoni (referenciaként használt), saját készítésű Habiához képest azonnal hallani lehetett a zenében. Ehhez (és egymáshoz) képest tudtam megítélni a kábelek teljesítményét, méghozzá véleményem szerint igen megbízhatóan, de legalábbis, mint utólag kiderült, hobbitársak véleményével összecsengően. És bizony voltak különbségek, nem is kevés. A lényeg szerintem a saját rendszer-környezet, a hallgatott zene intim ismerete, és az összbenyomás, melyet aztán utólag lehet racionalizálni, aszerint, kinek mennyi igénye van erre, meg az elméletek gyártására.
Ehhez tenném még hozzá, ellenkezve a bekötött szemű vakon tesztelőkkel, az egyszemélyes tesztelgetés, ahol csak mi vagyunk, nincs más a hallgató helységben, még autentikusabb a hasonlítgatási eredmény. A saját rendszer ismerete, idegen személyek általi zavartatás hiánya sokat dob a tesztelés felbontásában.
Az már egy másik kérdés, az ilyen hasonlítgatás eredményét ki fogadja el hitelesnek, de ezt annullálja, a saját rendszerben engem érdekel a változás eredménye valamilyen szempontból.
Van ennek a módszernek profibb változata, így dolgoznak a 6moons tesztelői, ők is az otthoni saját rendszerbe pakolgatnak egy-egy értékelendő elemet.
Kábel készités házilag
Immanuel Kant:
"Szép az, ami érdek nélkül tetszik..."
Mindenki helyettesítse be magának...
Kábel készités házilag
Ennyire nem hiszel a saját fülednek?
igen, igy is lehet mondani.
meg ugy is, hogy tudom, hogy becsaphato.
meg ugy is, hogy ugyanazon berendezesen is nem allando a zenehallgatasi kedv(em), azaz mas tenyezök is alaposan befolyasoljak az elmenyt.
multkor epp "délibáb" szerü jelenség kapcsan mondtam/gondoltam: szokasos mondas a "hiszem, ha látom", pedig lám-lám, ugy latjuk, aztan megsem (optikai csalodasok); es gondolom van a "hiszem, ha hallom ...aztan megsem ugy van" jelenseg is, termeszetesen tetszhet - nekem gyakran tetszenek is az optikai csalodasos latvanyok
valoszinü különbözö az ingerfeldolgozo rendszerünk (ugy altalaban az embereké), mas - mas dolog tetszik (fotó, festmény, szobor, úti élmény, íz, hangzás, ...) es különbözö intenzitasban is hatnak ránk (egyik gourmet, de nem erdekli zene, mert nem hat ra ugy, masikunk imadja a hegyi turakat, de nem szereti a varoslatogatast, stb.)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11038
- Kapcsolat:
Kábel készités házilag
egyetertek: ez a cel.
de ezt szerintem - a korabban vazolt hosszutavu egyeb befolyasolo hatasok valtozasa miatt - nem lehet otthoni pl. 2-2 hetes kiprobalassal "objektiven" eldönteni pl. mert
- az egyik ket hetben kikap a kedvenc csapat - hogy VB aktualitas legyen -,
- vagy elromlik valami a haztartasban,
- vagy jol hoznak a befektetesek,
- vagy csinosabb nöket latunk az utcan - ja, nem sexista: fiukat :-)
- vagy mert többet süt a Nap es evvel elönyt ad az egyik cuccnak, stb..
Ennyire nem hiszel a saját fülednek?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábel készités házilag
Átkapcsolgatós - átdugdosós kábeltesztelésnél itt elhangzott, hogy csak a nagy különbségek jönnek ki. Probléma ez vajon? Elhiszem, hogy így van, de nekem inkább az szokott a bajom lenni, hogy hallom, hogy valami más, de most akkor melyik a jobb? Egyáltalán érdemes olyan nüansznyi különbségekkel foglalkozni, amiknek a meghatározásában is bizonytalanok vagyunk? A hosszú távon együttélést nem keverném ide, az más dolog, tapasztalatom szerint mondjuk kb. egy hét múlva kristályosodik ki, hogy kifejezetten egy vagy két dolog nem tetszik a kábelben (rendszerünkre gyakorolt hatásában).
Te magad válaszoltad meg a kérdésed. Olyan különbségeket hallasz egy gyorstesztnél, amiknek jelentőségét és irányát nem tudod eldönteni. Ahhoz, hogy eldöntsd, tetszik-e egy produkció, nincs szükség etalonra, vagy viszonyítási alapra. Egy fotó, egy festmény, egy szobor, egy muzsika, vagy bármilyen élmény ránk kifejtett hatása csak akkor mérhető, ha ott van mellette egy másik is? Fura lenne, nem?
- fülelek
- V.I.P.
Kábel készités házilag
Nem hiszem, hogy jelenleg van olyan kapcsoló szerkezet, ami megfelel az összes kritériumnak. És azért nincs olyan, mert nincs rá igény, ugyanis azok akarnak kapcsolgatni, akik azt szeretnék, hogy a kellőnek vélelmezett, de mégis hiányos műszaki ismereteik alapján megalkotott állításukat bizonyítsák, ami több számukra elhanyagolható tényezőt is tartalmaz, tehát számukra nem fontos a kapcsoló szerkezet tökéletességére való törekvés. Aki meg a hosszabb távú meghallgatás híve, annak meg nincs szüksége kapcsolgatásra.
A kapcsoló doboz kritériumai összekötő kábelek tesztelése esetén:
-forrásról a kábelre kapcsolás (minden csatlakozási pont), kábelről az erősítőre kapcsolás (minden csatlakozási pont).
-a teljes jelút a kábelen kívül max a legrövidebb tesztkábel egy tizede, azaz max 5cm, ami két részre oszlik 2x2,5cm (min 50cm kábelhosszt feltételezve). Nem lehet több mechanikus csatlakozás, mint a kapcsoló relék érintkezői, (amiket ráadásul egy külön teszttel kellene kiválasztani )
Ezt nem is lehet egy dobozban megcsinálni, hiszen a forrás kapcsolást a forrás közvetlen kimeneténél kell elvégezni, az erősítőre kapcsolást meg az erősítő bemeneténél közvetlenül kell megoldani.
Azaz a forrásoldali kapcsolót a forrás készülékbe kell tenni, az erősítő oldalit meg az erősítő bemenetére. Ha csak ez utóbbit kapcsoljuk, akkor a két kábel saját kapacitása összeadódik, sőt -nem árnyékolt kábel esetén még antennaként is működhet...
Nem tudok ilyen igényességű kapcsoló szerkezet létezéséről, de ha van valahol elérhető leírás, szívesen elolvasom.
Addig meg a tisztelt tesztelők és értékelőik felesleges és rossz munkát végeztek. Volt szerencsém jónéhány olyan hivatalos teszten résztvenni, amit nemzetközi szervezet (OIRT, EBU) tagországai szerveztek, és körübelül kutyafülét sem értek. Persze ez régen volt, akkor a kábelezés még nem volt téma, inkább aktív stúdió monitorokat teszteltek, az eredmény soha nem volt összhangban a felhasználási tapasztalatokkal...
Kábel készités házilag
de ezt szerintem - a korabban vazolt hosszutavu egyeb befolyasolo hatasok valtozasa miatt - nem lehet otthoni pl. 2-2 hetes kiprobalassal "objektiven" eldönteni pl. mert
Aki zenét hallgat, az nem figyel ilyen dolgokra. A minap járt nálam néhány hálózati kábel kipróbálásra. Egész délelőtt egy-két unásig ismert album ment, nem is igazán figyeltem rájuk. Gondoltam egyet, kivettem az egyik kábelt, betettem a másikat, szinte rendszertelenül hallgattam őket, vagyis inkább azt a zenét, melyről erős és erősen rögzült emlékeim vannak. És a különbségeket az otthoni (referenciaként használt), saját készítésű Habiához képest azonnal hallani lehetett a zenében. Ehhez (és egymáshoz) képest tudtam megítélni a kábelek teljesítményét, méghozzá véleményem szerint igen megbízhatóan, de legalábbis, mint utólag kiderült, hobbitársak véleményével összecsengően. És bizony voltak különbségek, nem is kevés. A lényeg szerintem a saját rendszer-környezet, a hallgatott zene intim ismerete, és az összbenyomás, melyet aztán utólag lehet racionalizálni, aszerint, kinek mennyi igénye van erre, meg az elméletek gyártására.
Kábel készités házilag
...melyik cuccal tudsz hosszútávon örömtelibben együtt élni ...
Kábel készités házilag
Átkapcsolgatós - átdugdosós kábeltesztelésnél itt elhangzott, hogy csak a nagy különbségek jönnek ki. Probléma ez vajon? Elhiszem, hogy így van, de nekem inkább az szokott a bajom lenni, hogy hallom, hogy valami más, de most akkor melyik a jobb? Egyáltalán érdemes olyan nüansznyi különbségekkel foglalkozni, amiknek a meghatározásában is bizonytalanok vagyunk? A hosszú távon együttélést nem keverném ide, az más dolog, tapasztalatom szerint mondjuk kb. egy hét múlva kristályosodik ki, hogy kifejezetten egy vagy két dolog nem tetszik a kábelben (rendszerünkre gyakorolt hatásában).
Kábel készités házilag
Sajnos nem olyan egyszerű egy kapcsolgatós teszt korrekt kivitelezése....
...
A hangsugárzók kapcsolgatós tesztelése is értelmetlen, ugyanis nem pont onnan szól az egyik pár, mint a másik
...
Szóval tessék elfelejteni a kapcsolgatós korrekt teszteket, mert azt nagyon nehéz, (elektronikák, kábelek) avagy lehetetlen (hangsugárzók) korrekten kivitelezni.
egyetertek avval, hogy nem egyszerü.
Söt: nehez. viszont nem lehetetlen, hasonloan hangsugarzo teszthez (a fentire egyik megoldas mar jött, masik pedig lehetne: mind2 part mindket pozicioban meghallgatva; az en barkacsmegoldasom ATC-nel az volt, hogy mozogtam, mozgattam fejem, es magam szamara meg vagyok gyözödve, hogy nem pozicio miatt hallottam ugy, ahogy hallottam. raadasul voltak ott athelyezesek is)
talan A.C. Clarke-tol szarmazik: minden megvalosul, ami nem ütközik termeszeti törvenybe es van ra tarsadalmi igeny - nyilvan ABX kabeltesztre, plane Mo.-on nincs akkora tarsadalmi igeny, ..masutt a hobbistak probalnak, pl. http://home.provide.net/~djcarlst/abx_data.htm
azt gondolom, hogy itt nincs elegendö igeny, erdek es igy "effort" a nehezseg leküzdesehez (talan mert e nelkül is van kereslet illetve mert kiderülhet a kiraly ruhajanak hianya - mondatja a negativ szkeptikus belölem; vagy talan mert azt a keves "technicistat" esetleg meg lehetne gyözni egy korrekt ABX-szel, de ez keveset "hozna a konyhara")
erdekes, hogy - ahogy en erzekelem - Mo.-on sokminden "veresen komolyan van veve", ebben a hobbiban is (a szorakoztato hobbi, jatek jellegü erdekessegkent kezeles helyett), masutt pedig tudjak nem felkorbacsolandoan kezelni, pl. BAAS-tol:, kiemelesek tölem:
To many in the engineering community, blind ABX is an accepted experimental design. Using the blind ABX protocol, we failed to hear any differences between an assortment of generic power cords and Nordost Valhalla. Therefore, we cannot conclude that different power cords produce a difference using the blind ABX protocol. However, we also cannot conclude that there are no differences. We simply failed to prove that differences can be detected to a statistically significant degree using a blind ABX protocol. **
John Johnson, who comes from a scientific background, suggests that if there are differences between cords, they appear to be so subtle that a blind ABX test cannot discern them with small numbers of participants. Failure to discern them could be due in part to the time it took for cable changes, and the possibility that accurate auditory memory is shorter than that. It may be necessary to switch between cords in a much shorter time.
Unfortunately, as John notes, we don't know of a way of accomplishing fast power cable changes, since, unlike interconnects which can be simply switched between A and B with the equipment all still powered on and playing music, changing AC power cords requires turning the equipment off, switching the cords, and then powering them back on.
The test was a grand and noble experiment at best and a bust at worst. Make of it what you will.
**: attol tartok - a korabbi hullamokat is latva - itt is kevesen tudnanak ilyen korrektseggel, semlegesseggel eredmenyt közölni. Aki igen, annak köszönöm.
Kábel készités házilag
... A több bemenetes erősítők bemeneteinek földje 99,999%-ban közösítve van, ezért a tesztelendő kábelek földje mindig párhuzamosan van kötve, ...
Kivéve ha a kapcsoló mechanizmus mindkét eret (szimmetrikus esetben mindhármat) megszakítja és a különböző kábelek nem különböző bemenetekhez kapcsolódnak.
... -mindkét kábel számára mások a terhelési/átviteli viszonyok, emiatt egyik kábel se tudja magát rendesen kifutni, a különbség jócskán lecsökken.
Ezt ki tudnád fejteni (akár konyha-, akár műszaki nyelven) mert nem értem? Ha ugyanabba a rendszerbe kapcsolunk 2 különböző kábelt felváltva akkor hogyan lehetséges, hogy mások a terhelési/átviteli viszonyok? Mit jelent az, hogy egy kábel nem tudja magát "kifutni"? Vagy úgy is kérdezhetném, hogy milyen műszaki feltételei vannak egy kábel "kifutásának"?
A forrás oldalon is a párhuzamos kimeneteket el kellene választani teljesen, hogy amikor az egyik vagy másik kábel szól, akkor semmilyen mértékben ne legyen az áramkörhöz kapcsolva a másik kábel.
Ez megoldott ha minden eret kapcsolunk, lásd fentebb.
Nem fogadható el olyan érvelés, hogy ezek a problémák elhanyagolhatóak, mert ha a teszthez felhasznált plusz vezeték, csatlakozó, relé kontaktus ugyanolyan nagyságrendű hibát okoz, mint a teszt alanyai, akkor a teszt nem ér semmit!
Ez az érvelés szintén nem elfogadható. Egy példán keresztül érzékeltetem. Adott két igen eltérő hangsugárzó amiket egyértelműen meg lehet különböztetni egymástól még kettős vakteszten is. Tegyük fel, hogy a rendszerbe beviszünk egy durva "hibát", ami olyan nagyságrendű és jellegű mint amit egy átlagos hangsugárzó okoz (pl. elbillentjük a frekibalanszt adott irányba). A bevitt "hiba" ellenére a két hangsugárzó megkülönböztethető marad.
(Jól megsózott főtt krumplit eszünk kétfajta pörkölthöz, nem tudjuk eldönteni, melyik a helyesen sózott pörkölt )
Ennek pedig azért nincs értelme mert ízlésekről felesleges vitázni. Ami neked helyesen sózott étel az nekem lehet, hogy elsózott függetlenül attól, hogy a köret mennyire sózott. Más hasonlattal megvilágítva: zajos metrón hallgatva melyik a helyes zene? Bach vagy Beethoven?
A hangsugárzók kapcsolgatós tesztelése is értelmetlen, ugyanis nem pont onnan szól az egyik pár, mint a másik (nem lehet ugyanarra a helyre egyszerre két hangsugárzót elhelyezni), másrészt az egymás melletti hangsugárzók akusztikailag zavarják egymást, egyik se fog igazán jól szólni. (tessék belegondolni egy Avantgard Trio és egy Rogers LS3/5A összevetésére )
Abban egyetértek, hogy az egymás mellé helyezett hangsugárzók tesztelése nem korrekt. Viszont megoldották már a hangsugárzók mozgatását direkt erre tervezett rendszerrel. Ez a rendszer ha jól emlékszem 3-4 másodpercen belül kicseréli a hangsugárzókat, és nem egymás mellé pakolja őket! Az viszont tény, hogy ilyen hangsugárzó mozgató rendszert nem lehet a sarki fűszeresnél vásárolni, házilag megoldani sem egyszerű feladat szóval a hangsugárzó tesztelés valóban nem gyerekjáték.
Szóval tessék elfelejteni a kapcsolgatós korrekt teszteket, mert azt nagyon nehéz, (elektronikák, kábelek) avagy lehetetlen (hangsugárzók) korrekten kivitelezni.
Majd mindenki eldönti maga, hogy elfelejti-e vagy sem.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábel készités házilag
lehet a hosszu tavon melyikkel van többször zenet hallgatni kedvem erv is; de itt is inkabb egyeb psziszcho hatasokra gondolok:egy egyszerübb berendezessel is van kedve hallgatni annak, akinek nincs sok egyeb gondja; es ha hirtelen sok gondja lesz (durva: haboru, arviz elviszi a hazat, stb.), akkor meg a legszuperabb berendezes sem fogja odaterelni gyakran; nyilvan az eletünkben - szerencsere - gyakoribbak a finomabb hatasok, amik mast es a zenehallgatasi kedvet is befolyasoljak (lehet ez foci VB is :-)
A rövid tesztek, történjenek azok akár vakon, akár befolyásoltság alatt, csak a készülékek közötti durva különbségeket mutatják meg. Ebből nem derül ki, melyik cuccal tudsz hosszútávon örömtelibben együtt élni márpedig általában ez a fő kérdés és nem az, hogy X berendezés milyen Y-hoz képest. Bár el tudok képzelni olyan hobbitársat, aki annak örül, hogy az ő kütyüje mennyire olyanabb a szomszédéhoz képest. Lelke rajta, de ennek hosszabb távon szerintem semmi értelme. Fülelek főttkrumplis/pörköltes hasonlata jól megmutatja a gyorstesztek értelmetlenségét. Kábeleknél ezt fokozottan igaznak gondolom, mivel az összekötők csatlakoztatásukkor komoly mechanikai és elektromos stresszen esnek át, ennek hatása általában jó néhány percig hallható. Ha jól be akarjuk csapni magunkat, semmiképpen ne hallgassunk egy kábelt 2-3 percnél tovább!
- fülelek
- V.I.P.
Kábel készités házilag
Sajnos nem olyan egyszerű egy kapcsolgatós teszt korrekt kivitelezése, mint azt sokan gondolják.
Az összekötő kábeleket bármilyen kapcsolóra vezetnénk, az további kontaktusokat, sőt plusz kábelt is jelent, hiszen a kapcsoló egyik oldalán van a két tesztelendő kábel, a másik oldalán meg valahogy el kell vezetni az elektronikáig, ez plusz kábel. A több bemenetes erősítők bemeneteinek földje 99,999%-ban közösítve van, ezért a tesztelendő kábelek földje mindig párhuzamosan van kötve, azaz csak az egyik pólust váltogatjuk a forráskapcsolóval -mindkét kábel számára mások a terhelési/átviteli viszonyok, emiatt egyik kábel se tudja magát rendesen kifutni, a különbség jócskán lecsökken. A forrás oldalon is a párhuzamos kimeneteket el kellene választani teljesen, hogy amikor az egyik vagy másik kábel szól, akkor semmilyen mértékben ne legyen az áramkörhöz kapcsolva a másik kábel. Ezt egyszerűen csak úgy lehet megvalósítani, hogy mindkét végét kihúzzuk az épp nem használatos kábelnek, de akkor meg idő telik el, ami alatt az auditív emlékezetünk csorbul, többször is meg kell ismételni a kísérletet ahhoz, hogy kézzelfogható eredményt kapjunk.(de legalább kapunk) Nem fogadható el olyan érvelés, hogy ezek a problémák elhanyagolhatóak, mert ha a teszthez felhasznált plusz vezeték, csatlakozó, relé kontaktus ugyanolyan nagyságrendű hibát okoz, mint a teszt alanyai, akkor a teszt nem ér semmit! (Jól megsózott főtt krumplit eszünk kétfajta pörkölthöz, nem tudjuk eldönteni, melyik a helyesen sózott pörkölt ) A komoly "szakcikkekben" soha nem közlik részletesen a teszt körülményeit, legfeljebb az erősítő és a hangsugárzó típusát, esetleg a hallgatott zenéket, a lényeg mindig a statisztikai eredmény.
A hangsugárzók kapcsolgatós tesztelése is értelmetlen, ugyanis nem pont onnan szól az egyik pár, mint a másik (nem lehet ugyanarra a helyre egyszerre két hangsugárzót elhelyezni), másrészt az egymás melletti hangsugárzók akusztikailag zavarják egymást, egyik se fog igazán jól szólni. (tessék belegondolni egy Avantgard Trio és egy Rogers LS3/5A összevetésére )
És akkor még nem is említettem a kapcsolás pillanata előtti és utáni zene másságát, és egyéb ilyen jellegű problémákat...
Kábel készités házilag
...Nagyon durva kábeles különbséggel kellett szembesüljek, hogy a kognitív disszonancia felszínre kerüljön. Hétköznapi nyelven szólva, a valóság pofán vágott. Attól a naptól kezdve másféle "nincs benne a tankönyvben" hatásokat is elkezdtem meghallani. ...
az elsö resze erdekel, kivancsi vagyok tudok-e ilyet tapasztalni.
a harmadik idezett mondat szamomra furcsa: elötte nem utana igen ? miert ? megvaltozott a hallasod vagy amire figyeltel ?