Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy erősítő építés
Diy erősítő építés
Az én problémám is megoldva! Akit érdekel annak elmondom privátban, mivel egy ertelmes szakmai hozzászólást sem kaptam nyilvánosan sajnos (lamalast kivéve!)....
te BlueVoice!
Nem gondolod hogy fordítva ülsz a lovon
Az erősítőd brummos jelenségének megoldására elsősorban, vagy kizárólag te voltál kíváncsi, mi itt a többség megpróbáltuk kibarkóbázni a bajodat. A barkóbázó többség már épített egy-két erőlködőt, de legalábbis ismeri gyakorlatból is a legfontosabb építési elveket, és te őket "értelmes szakmai hozzászólást" kinyögni képtelennek tartod? Lamalas kivételével?
Hidd el, nem vágyunk az elismerésre, de legközelebb fele ennyi támogatásra se számíts!
Diy erősítő építés
Miért privátban, titkos vagy mi!?
Ez a fórum pont azért van, hogy az ilyen infók puplikusak legyenek, hogy mások is tanulhassanak belőle...
"mivel egy ertelmes szakmai hozzászólást sem kaptam nyilvánosan"
Kissé megbántva érzi magát, ezért.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy erősítő építés
Az én problémám is megoldva! Akit érdekel annak elmondom privátban, mivel egy ertelmes szakmai hozzászólást sem kaptam nyilvánosan sajnos (lamalast kivéve!)....
Miért privátban, titkos vagy mi!?
Ez a fórum pont azért van, hogy az ilyen infók puplikusak legyenek, hogy mások is tanulhassanak belőle...
Diy erősítő építés
Diy erősítő építés
Bocsi!
Lényegében egy plazma tv képzaja okozta(túl közel volt az ic kábel)
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Diy erősítő építés
Megoldva !
Köszi!
Igen, csatlakozom Rottel3D kérdéséhez.
Ha már foglakoztunk a problémáddal, nem kímélve a billentyűket...
Diy erősítő építés
Megoldva !
Köszi!
Mi volt a probléma okozója?
Diy erősítő építés
Szia!
Így már kicsit érthetőbb a kérdésed.
Ha egy erősítő furcsa zajokat ad ki, akkor négy dolog lehetséges:
- földhurok (azt mondod kizárt)
- gerjed (egy bemeneti RC kör csodákra képes, vagy a visszacsatolást kellene gyúrni)
- valóban zajos ez egyik félvezető (erre nagyon kicsi az esély) Mindkét csatorna ugyan azt csinálja?
- a NYÁK problémás (pl. érintkezési hiba, folyasztószer a vezető sávok között stb)
Amikor sistereg, akkor a hangerő szabályzó milyen állásban van?
Egyáltalán, mekkor a zaj?
Jó lenne a kapcs.rajz, fénykép az alkotásodról, és esetleg valami hangminta. ... vagy oszcilloszkóp kép, ...vagy egy feszültség érték a kimeneten.
Szóval, ha segítsget kérsz, akkor ne kelljen minden szót kihúzni belőled!
Megoldva !
Köszi!
- elektrorudi
- V.I.P.
Diy erősítő építés
Szia!
adott egy DIY erősítő ha bemenetét rövidre zárom 0 zaj van a hangfalba!
Ha leveszem a rövid zárt akkor egy nagyon pici
De ha forrásra kötöm akkor zajos lesz (sistereg) nincs földhurok mert nem búg !
A forrás kimenete zajmentes, megnéztem !
Szia!
Így már kicsit érthetőbb a kérdésed.
Ha egy erősítő furcsa zajokat ad ki, akkor négy dolog lehetséges:
- földhurok (azt mondod kizárt)
- gerjed (egy bemeneti RC kör csodákra képes, vagy a visszacsatolást kellene gyúrni)
- valóban zajos ez egyik félvezető (erre nagyon kicsi az esély) Mindkét csatorna ugyan azt csinálja?
- a NYÁK problémás (pl. érintkezési hiba, folyasztószer a vezető sávok között stb)
Amikor sistereg, akkor a hangerő szabályzó milyen állásban van?
Egyáltalán, mekkor a zaj?
Jó lenne a kapcs.rajz, fénykép az alkotásodról, és esetleg valami hangminta. ... vagy oszcilloszkóp kép, ...vagy egy feszültség érték a kimeneten.
Szóval, ha segítsget kérsz, akkor ne kelljen minden szót kihúzni belőled!
Diy erősítő építés
Másik erősítővel hallgatva ellenőrizted? Esetleg mérted valahogy?
Nem mértem!
De más forrással is ugyan ezt csinálja
Gondolom 2 eltérő forrás készülék nem lehet egyszerre hibás!
Diy erősítő építés
Másik erősítővel hallgatva ellenőrizted? Esetleg mérted valahogy?
Diy erősítő építés
Szia!
Szívesen segítenék, csak már a kérdést sem értem... (és attól tartok, kevesen vannak itt, akik értik)
Leírnád, vagy inkább lerajzolnád, hogy mi a probléma?
Szia!
adott egy DIY erősítő ha bemenetét rövidre zárom 0 zaj van a hangfalba!
Ha leveszem a rövid zárt akkor egy nagyon pici
De ha forrásra kötöm akkor zajos lesz (sistereg) nincs földhurok mert nem búg !
- elektrorudi
- V.I.P.
Diy erősítő építés
Senki ?
Szia!
Szívesen segítenék, csak már a kérdést sem értem... (és attól tartok, kevesen vannak itt, akik értik)
Leírnád, vagy inkább lerajzolnád, hogy mi a probléma?
Diy erősítő építés
Sziasztok!
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok!
A jel hideg pont(föld) és tápföldet milyen módon tudnám hidegíteni egymással?
Köszönöm előre is!
Üdv: Zsolio
Diy erősítő építés
"Virtuális GND" az pl. műveleti erősitéknél van, de nem itt. BlueVoice-nak közönséges földhurokkal gyűlt meg a baja. Én meg csak kapkodom a fejem, hogy valaki már megint elektronikai/fizikai alapismeretek nélkül tervezett (át) egy áramkört...
Ezzel csak nem rám célzol?
A tanulás útja sokféle lehet, elméleti vagy gyakorlati...
Javaslatokat szívesen fogadok!
Diy erősítő építés
Az első ábrán teljesen jól látszik, hogy csináltál négy külön álló virtulis GND-t amit a forrás készülékben egyesítesz.
"Virtuális GND" az pl. műveleti erősitéknél van, de nem itt. BlueVoice-nak közönséges földhurokkal gyűlt meg a baja. Én meg csak kapkodom a fejem, hogy valaki már megint elektronikai/fizikai alapismeretek nélkül tervezett (át) egy áramkört...
Diy erősítő építés
Köszi Lamalas!!
A több táp modul elkészítésénél az vezérelt, hogy talán kisebb lesz a csatornák közötti áthallás, illetve jobban testre lehet szabni a mély és a magas szekcióban alkalmazott alkatrészek (kondik) paramétereit.
Ahogy írtad a nálad lévö elrendezést, úgy volt eredetileg nekem is az átépítés elött, akkor még nem voltak dupla hidak. Brumm volt egy kicsi, de messziröl szinte nem is lehetett hallani.
Ha a bemenetnél közösíted a jelföldeket, akkor is van hurok, csak az erösítön kívül az összekötö kábeleket és elöfokot magába foglalva lényegében. Naívan ezt próbáltam elkerülni, hogy abszolút semmilyen hurok ne legyen....
Jól értelmezem szerintetek akkor hogy a diódák visszárama okozza a galibát?
De a legjobb megoldás tényleg a teljesen külön trafó, vagy külön szekunder körök lennének. Sajnos a 4x-es kimenetü trafók nem általánosak, csak egyedileg gyártathatóak, vagy?
Úgy érzem ezzel a duplahidas megoldással csak több problémát vettem a nyakamba... Ha a bemenetnél közösítek is, és leválasztom a jelenlegi jelföld átkötéseket az egyes végfok és táp panelek között, ott a dilemma hogy hova is kötöm be ezt ezután??? Nem valószínü hogy a hivatkozott rajz szerint a házra kötném, valami ott a "dual-mono" rajzon nem stimmel szerintem...
Diy erősítő építés
Tehát akkor jó a következtetésem az egyenirányító hidakkal kapcsolatban?
Felmerül bennem a kérdés, lehet-e egyáltalán közös trafós pl. csak sztereó erösítöt is készíteni úgy, hogy ne legyen benne egy hurok sem (az elöfokokat vehetjük úgy hogy minden esetben közösítenek szerintem)...???
Üdv!
Szerintem teljesen felesleges volt 4 külön tápegységet készíteni a 4 végfoknak ha csak 1 trafód van 2 szekunderrel. Négy külön tápnak akkor volna értelme ha 4 külön trafód van vagy 1 magon 4x2 szekunder. Esetedben 1 tápegység is elegendő lenne. A kérdés, hogy 1 gratez híddal vagy dupla graetz híddal készíted a tápot. A dupla graetz híd nem megoldás a földhurokra. Ennek a megoldásnak más előnyei vannak a szimpla graetz híddal szemben. A legegyszerűbb szimpla graetz hidas megoldás is jó egyébként. Én nemrég készítettem egy olyan erősítőt (4 csatornás) mint amivel most neked problémád van és semmi probléma nincs vele, nem brummos. Ezt egyrészt úgy értem el, hogy az erősítő kettős szigetelésű, tehát a hálózati védőföld nincs egyáltalán bekötve az erősítőbe, azaz a hálózaton keresztül eleve nem alakulhat ki földhurok. Másrészt a bemeneteknél azonnal közösítve vannak a földpontok és ez van 1 vezetékkel a csillagpontba kötve. Ezzel a módszerrel az előfokon (vagy aktív váltón, stb.) keresztül nem alakulhat ki a végfokot is magába foglaló földhurok. Talán innen tudsz ötletet meríteni, hogy is kellene helyesen huzalozni az erősítőket. A "dual-mono" kialakítást figyeld meg, azzal próbálkozz, mert a Te kialakításod is ehhez hasonló.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Diy erősítő építés
Az első ábrán teljesen jól látszik, hogy csináltál négy külön álló virtulis GND-t amit a forrás készülékben egyesítesz.
Diy erősítő építés
Tehát akkor jó a következtetésem az egyenirányító hidakkal kapcsolatban?
Felmerül bennem a kérdés, lehet-e egyáltalán közös trafós pl. csak sztereó erösítöt is készíteni úgy, hogy ne legyen benne egy hurok sem (az elöfokokat vehetjük úgy hogy minden esetben közösítenek szerintem)...???
Diy erősítő építés
István:
továbbra sem értem amit írtál a kettös hurokról!
"mint ahogy írtam, kettős földhurok van a GND-n, az egyik az erősítő bemenete és a forrás kimenete, a másik az erősítő és aktív váltó között, és főleg a bal-jobb csatornák alkotnak kört, amikor sztereoban kötöd össze a kütyüket. A védőföld bekötése vagy nem bekötése nélkül is ott van a hurok."
Hogy hol is??
Amíg bent voltak a piros madzagok, azok egy-egy csillagpontot jelentettek a GND-nek, a harmadik csillag pont pedig a forrásodban (hangkártya) állhat elő. Két csillagpont már föld hurkot alkothat. A brummnak a szintje még ezután is függ kábelek elrendezésétől, árnyékolástól, trafó szórástól.
Diy erősítő építés
Köszi a sok jó tanácsot!
Szamóca:
A NYÁK-okon nincsenek hurkok, erre midndig kínosan ügyelek.
Miért vennéd ki a tápszüröt?
István:
továbbra sem értem amit írtál a kettös hurokról!
"mint ahogy írtam, kettős földhurok van a GND-n, az egyik az erősítő bemenete és a forrás kimenete, a másik az erősítő és aktív váltó között, és főleg a bal-jobb csatornák alkotnak kört, amikor sztereoban kötöd össze a kütyüket. A védőföld bekötése vagy nem bekötése nélkül is ott van a hurok."
Hogy hol is??
Kicsit morfundírozva a dolgon egy dolog lehet szerintem:
én korábban úgy gondoltam naívan, hogy ha dupla hidat alkalmazok, nem lesz gondom földhurkokkal közös trafó esetén sem. Lévén ugye - ha lekövetjük az egyes csatornák testei közötti vonalat - két sorosan egymással szemben álló, vagy épp egymásnak háttal álló diódapár találtatik. Ez ideálisan szakadással helyettesíthetö. A kulcs az IDEÁLIS, ugyanis tényleges galvanikus leválasztást mégsem biztosít a gyakorlatban, mivel a visszáram a dióda adatlapja alapján akár több 10 uA értékü is lehet, ami magyarázhatja a testpontok kötött mért pár tized V feszültséget amit diódákon esik, és a trafó indukál bele a hurokba. Mondjuk furcsa hogy ilyen relatív kis áram ekkora galibát okoz, de ezek szerint mégis. Majd megmérem, bár most pár hétig nem fogok hozzá jutni sajnos...
Megkérdeném még egszer a kedves tudorokat: mire jó egy dupla hidas kapcsolás akkor a gyakorlatban? Eddig még senki sem tudott rá válaszolni. Két dologra gondolok: vagy valami nagy titok van benne és aki tudja az nem akarja elmondani. Vagy pedig ez nem más mint egy "városi legenda" (senki sem érti igazán), aminek semmi gyakorlati értelme nincs csak amolyan hifis humbuk...
Diy erősítő építés
Az aktív hangváltóban a földek egy pontból, a táp panel közepéböl indulnak, tehát ott van egy kényszerü összekötés igen, mivel egy táp szolgálja ki öket. Más nincs, a madzagok keresztezödése az nem összekötés....
Érdekes módon ahogy írtam többször is, a piros összekötéssel vált elviselhetövé a hangja de még igy is nagyon brummos. Megpróbálom nem direkt összekötni öket hanem RC taggal ahogy írtad....
Nem (csak) az ASP ludas egyértelmüen, mivel ha egy sima hangkártyára kötöm rá sztereóban, akkor is ugyanez a jelenség ha mindkét csatorna be van dugva.
A fizikáját továbbra sem értem, de majd próbálkozok valamelyik nap ha lesz rá idöm....
A dupla híd alkalmazása ezek után milyen elönyökkel is jár, a többlet ráfordítással szemben?
Néhány okosság. A hűtőborda és a készülék háza is fémből van, és az érinthető, be kell kötni az érintésvédelmi föld rendszerbe. De ennek semmilyen fémes közének nem szabad lennie a jelföldhöz. Csak, és kizárólag kis értékű 1 - 10 nF kerámiakondival lehet egymáshoz hidegíteni. Különben földhurok lesz, aminek beláthatatlanok a következményei.
Nem csak kábelezéssel, de magán a nyákon is lehetnek földhurkok, különösen a tetszetős alkatrész elrendezéseknél szükséges hosszabb vezetősávok, valamint közös áramutak miatt.
Földhuroknak mindig van, lehet káros hatása. Ezt megelőzendő a hideg (árnyékolás) vezetéket csak egy helyen lehet összekötni. Mivel a tápok miatt táp oldalon már össze vannak kötve, máshol nem szabad.
A kábelek árnyékolást egyik végén szabad csak földelni, ha mindkét vége le van földelve, (össze van kötve az ÉV földdel a házon keresztül) kész a földhurok.
Volt javaslat már, hogy a csillagpont kialakítási helye a fizikailag legérzékenyebb részhez (bemenet, elő-szintillesztő erősítő bemenet) minél közelebb kerüljön kialakításra.
Ez általában nem így van, nem csak a csináld magad, hanem a gyári készülékeknél sem. Pedig logikus, hiszen a legzavarérzékenyebb helynél illene a leghidegebb pontnak lenni.
Nem mint általános, a tápkondiknál.
Végül a hálózati tápellátás védőföldes kialakításánál a hurok és más zavarok elkerülése érdekében, előnyösebb a kettős szigetelés kialakítása, alkalmazása. A tápszűrőt én nem is alkalmaznám a helyedben.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?