Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy Subwoofer
Diy Subwoofer
Sziasztok,nem tud valaki egy címet ahol sal sub 250-es erősítőt lehet vásárolni.
Köszi
http://www.ebay.com/bhp/plate-amplifier
Alternatívaként.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy Subwoofer
Sziasztok,nem tud valaki egy címet ahol sal sub 250-es erősítőt lehet vásárolni.
Köszi
Néha kíváncsiságból körbe szoktam keresni és az utóbbi két évben nem nagyon találtam. Nekem éppen kettő is van meg egy ismerősömnek van még 1 db. Én ennyit láttam összvissz egész életemben
Arra érdemes figyelni, hogy két különböző típus is fut ugyanezen név alatt. A régebbi konstrukciót mondják jobbnak. Fogyasztásnak 360W-ot írnak rá, így ismerheted meg.
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5
Diy Subwoofer
Köszi
https://www.somogyi.hu/jsp/folap.jsp?ol ... &cikk=6447
Különféle aukciós és apróhírdetési oldalakon érdemes lenne körülnézned, mert hátha van épp eladó. pl.: Apród, Jófogás, Vatera, Racing-Bazár, stb.
Diy Subwoofer
Köszi
Diy Subwoofer
Program van, csak tudni kell használni, és ez az ami nem egyszerű. Tapasztalat és tudás kell, hogy mit és miért hogyan számolj. Nem olyan egyszerű az, hogy beütöm az adatokat, és a gép kidobja a dobozméretet. A hangszórók említett sor-párhuzamos kapcsolásától meg óvakodnék, nem ellenállásokról beszélünk. Elég komplex egy dinamikus hangszóró.
Dinamikus hangszóró helyettesítő képlete.png
Mindent valahol el kell kezdeni és ha egymást segítjük (ahogy külföldi fórumokon szokás), akkor az álltal időt és pénzt is meg lehet spórolni. Ma ad valaki 1 hasznos tanácsot, holnap meg lehet az ad hasznos tapasztalatot, aki kapott. Adok-kapok elven működik a dolog. A végén igencsak komoly adatbázis jön össze, ami álltal könyebb nemcsak a kezdők dolga, de a rutinosaknak is lehet újdonság. Nem véletlen a mondás: Jó pap is holtig tanul. A másik mondás is igencsak tanúságos: Mindig van új a Nap alatt.
Minden megtanulható, csak hozzállás kérdése a dolog. Igaz kettőn áll a vásár, de ha jó a tanár, akkor csodákra képes a diákkal.
Diy Subwoofer
Lehetetlen nincs, csak ki kell találni, hogy lehet megoldani a problémát, mert a prbléma azért van, hogy megoldjuk.
4 vagy 8 Ohm-os hangszórók felhasználását tervezem és lehet ehez erősítőt is gyártani kell.
Ha megvan mind a 6 hangszóró, akkor csinálok 1 olcsó dobozt, azt meghallgatom és ha jó az elgondolás, akkor komolyabb szinten is kivitelezem.
Egyébként van a neten elég sok jó program, amivel lehet számolni.
Program van, csak tudni kell használni, és ez az ami nem egyszerű. Tapasztalat és tudás kell, hogy mit és miért hogyan számolj. Nem olyan egyszerű az, hogy beütöm az adatokat, és a gép kidobja a dobozméretet. A hangszórók említett sor-párhuzamos kapcsolásától meg óvakodnék, nem ellenállásokról beszélünk. Elég komplex egy dinamikus hangszóró.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy Subwoofer
6db 4ohm-ossal tudsz 6ohm eredőt, ha párhuzamosan kötöd őket páronként, majd a párokat sorosan. Ha szeretnél kompenzálni, akkor ajánlom a vesszőparipámat a miniDSP-t . Erősítő meg ami tetszik és jó, még az se kell, hogy be legyen építve. Így megmaradna az a rugalmasság, hogy bontás nélkül cserélhetnél erősítőt.
De nem feltétlenül kell 6 hangszóró, jó az 3db nagyobbal is
Mondjuk 3db 10"-os mélynyomó már igen ütős lenne, mert viszonylag nagy hangszóró a 10"-os, de mégis gyors.
A beépített erősítő azért szimpatikus, mert helytakarékos megoldás és mobilítás szempontjából sem rossz így a mélyláda.
Viszont jó kérdés, hogy milyen mélynyomók lennének jók, amik nemcsak jól szólnak, de megfizethető árúak is, de mélyre is mennek és kis doboztérfogat igényük van. Erősítő terén meg jó kérdés mi az, amit nem kell legyártani, hanem meg lehet vásárolni és az sem hátrány, ha belföldön.
Diy Subwoofer
6db 4ohm-ossal tudsz 6ohm eredőt, ha párhuzamosan kötöd őket páronként, majd a párokat sorosan. Ha szeretnél kompenzálni, akkor ajánlom a vesszőparipámat a miniDSP-t . Erősítő meg ami tetszik és jó, még az se kell, hogy be legyen építve. Így megmaradna az a rugalmasság, hogy bontás nélkül cserélhetnél erősítőt.
De nem feltétlenül kell 6 hangszóró, jó az 3db nagyobbal is
Diy Subwoofer
Az érzékenységnöveléshez OK a sok hangszóró, de ha feltételezzük hogy 16 Ohm-osak,(ilyet honnan szerzel be?) akkor a hat darab párhuzamos eredője 2,6 Ohm lesz, amire a beépítendő erősítőnek dolgoznia kell majd. Ráadásul ahogy nézem, megint felfedezték a mozgásvisszacsatolás elvét ebben a produktumban. Ilyet meg aztán végkép nem tudsz utánépíteni.
Lehetetlen nincs, csak ki kell találni, hogy lehet megoldani a problémát, mert a prbléma azért van, hogy megoldjuk.
4 vagy 8 Ohm-os hangszórók felhasználását tervezem és lehet ehez erősítőt is gyártani kell.
Ha megvan mind a 6 hangszóró, akkor csinálok 1 olcsó dobozt, azt meghallgatom és ha jó az elgondolás, akkor komolyabb szinten is kivitelezem.
Egyébként van a neten elég sok jó program, amivel lehet számolni.
Diy Subwoofer
http://www.eastwoodhifi.com.au/paradigm.htm
Sajnos a pénztárcám túl sovány hozzá, ezért az ötlet felkeltette a figylememet, hogy érdemes lenne kivitelezni 1 ilyen megoldású mélyládát.
Tegnap már elkezdtem mélynyomót keresni az ötlet megvalósításához, ami jó, de megfizethető is, mivel 6db mélynyomó kellene a projekthez és valami aktív mélyláda erősítő sem ártana hozzá, ami szintén jó.
Az érzékenységnöveléshez OK a sok hangszóró, de ha feltételezzük hogy 16 Ohm-osak,(ilyet honnan szerzel be?) akkor a hat darab párhuzamos eredője 2,6 Ohm lesz, amire a beépítendő erősítőnek dolgoznia kell majd. Ráadásul ahogy nézem, megint felfedezték a mozgásvisszacsatolás elvét ebben a produktumban. Ilyet meg aztán végkép nem tudsz utánépíteni.
Ne keverjük!
Diy Subwoofer
Megkérik az árát. Itt egy mérés róla:
http://www.data-bass.com/data?page=system&id=69&mset=75
http://www.eastwoodhifi.com.au/paradigm.htm
Sajnos a pénztárcám túl sovány hozzá, ezért az ötlet felkeltette a figylememet, hogy érdemes lenne kivitelezni 1 ilyen megoldású mélyládát.
Tegnap már elkezdtem mélynyomót keresni az ötlet megvalósításához, ami jó, de megfizethető is, mivel 6db mélynyomó kellene a projekthez és valami aktív mélyláda erősítő sem ártana hozzá, ami szintén jó.
Diy Subwoofer
Diy Subwoofer
Paradigm Reference mélynyomói felkeltették a figylememet.
Igen érdekes megoldás:
http://www.paradigm.com/products-curren ... e=overview
Diy Subwoofer
Kedves Balageguy!
Lehet, tényleg inkább privátban kellene keresnem!
Az ICEPowert, honnan szerzed be? Milyen áron?
Én most 400W FET-el hajtom. A D osztályú végfokot még nem építettem, és nem használtam!
Bár SUBnak tökéletes a D osztály is!?
Ha esetleg elküldenéd privátban, hogy hol lehet beszerezni, lehet én is vennék, mert most 2 db egyforma sub van a birtokomban.
A MINI DSP még kitanulmányozom, aztán eldöntöm mi legyen!
Köszönöm szépen előre is a választ!
Itt vettem a fórumon. Még talán ebay-en hozzá lehet jutni, akár megépített formában is (értsd: igényesen bedobozolva). Kiskereskedelmi forgalomban nem kapható. Nagyon sok szub működik D osztályú végfokozattal. Pl:
http://www.bartimexaudio.hu/index.php/t ... ice-detail
Ebben egész véletlenül ugyanaz a hangszóró van benne mint az enyémben. És ugyanaz az Icepower modul hajtja, mint ami az enyémet fogja
Itt egy másik D osztályú (szintén Peerless XXLS835017-el szerelve ):
http://www.svsound.hu/termekek/reszlete ... ylada.html
Röviden: szubnak tökéletes a D osztály
Diy Subwoofer
Kedves Moki!
Szerintem keresd meg privátban BlueVoice-t, mert nem biztos, hogy olvassa a topikot. Én még mindig a MiniDsp-t ajánlanám, mert bármi megoldható vele, olyan szűrőt, EQ-t programozol bele, amilyet szeretnél. Fázist is fordít, delay-t is tud, akár később aktív kétutas váltóként is használhatod. Persze, ha mindenféleképpen építeni szeretnél, akkor hajrá! Ha megvalósul amit szeretnél pár képet nyugodtan ide is berakhatsz
Bár szerény véleményem szerint a fázisfordító a legfölöslegesebb (lehet egyedül vagyok ezzel...). A házimozi erősítődön beállíthatod a szub távolságát (késleltetését). Nekem ezzel elég volt játszani és sikerült elég jól belőni a rendszert (itt eltértem kicsit a kalibráló rendszer által mért értéktől, igaz, nem sokkal).
Ha később fázist szeretnél fordítani, még mindig bekötheted fordítva a hangszórót
Ha pedig nem tudod elég tág keretek között állítani az erősítődőn a késleltetést, akkor a minidsp-vel még mindig hozzárakhatsz.
Pár héten belül végre eljutok oda, hogy két IcePower modullal (IcePower 125asx2 hidalva mindkettő) és egy MiniDSP-vel (subsonic filterként lesz használva) felfegyverkezve fogom meghajtani a szubokat. Már várom
Az eredményekről majd be is számolok.
Kedves Balageguy!
Lehet, tényleg inkább privátban kellene keresnem!
Az ICEPowert, honnan szerzed be? Milyen áron?
Én most 400W FET-el hajtom. A D osztályú végfokot még nem építettem, és nem használtam!
Bár SUBnak tökéletes a D osztály is!?
Ha esetleg elküldenéd privátban, hogy hol lehet beszerezni, lehet én is vennék, mert most 2 db egyforma sub van a birtokomban.
A MINI DSP még kitanulmányozom, aztán eldöntöm mi legyen!
Köszönöm szépen előre is a választ!
Marantz Sr-5008, MA Mr6, MA RX Centre, MA RSFX, MA RXW-12, MEDE8ER.
Van itt még más is: Diy DoZ (ClassA 2x15W), Diy NVCSN Hibrid (2x200W).
Diy Subwoofer
Tisztelt BlueVoice!
Elsősorban nem a spórolás a célom, mert a DIY Audio Spórolásra nem alkalmas.
Szimplán, minden ami audiotechnika nagyon érdekel, illetve nagyon szeretek barkácsolni!
Már nem tartom magam azért kezdőnek(néhány munkám):ű
http://www.audiodiyers.hu/download/file ... &mode=view
Engem elsősorban, az EQ érdekel!
Jelenleg is deszkán, már össze van rakva a SUB erősítő+ alul áteresztő szűrő!
Ez a szűrő, szimplán csak volume+cut frequency vel rendelkezik. Működik is tökéletesen ,de egy olyan crossovert szeretnék bele, a mi azért ettől kicsit többet tud (pl. fázis fordítás, EQ), de ne Linkvitz-en alapuljon!
Igazábol nekem a crossower, EQ kapcsolási rajza érdekelne!
Köszönöm szépen!
Kedves Moki!
Szerintem keresd meg privátban BlueVoice-t, mert nem biztos, hogy olvassa a topikot. Én még mindig a MiniDsp-t ajánlanám, mert bármi megoldható vele, olyan szűrőt, EQ-t programozol bele, amilyet szeretnél. Fázist is fordít, delay-t is tud, akár később aktív kétutas váltóként is használhatod. Persze, ha mindenféleképpen építeni szeretnél, akkor hajrá! Ha megvalósul amit szeretnél pár képet nyugodtan ide is berakhatsz
Bár szerény véleményem szerint a fázisfordító a legfölöslegesebb (lehet egyedül vagyok ezzel...). A házimozi erősítődön beállíthatod a szub távolságát (késleltetését). Nekem ezzel elég volt játszani és sikerült elég jól belőni a rendszert (itt eltértem kicsit a kalibráló rendszer által mért értéktől, igaz, nem sokkal).
Ha később fázist szeretnél fordítani, még mindig bekötheted fordítva a hangszórót
Ha pedig nem tudod elég tág keretek között állítani az erősítődőn a késleltetést, akkor a minidsp-vel még mindig hozzárakhatsz.
Pár héten belül végre eljutok oda, hogy két IcePower modullal (IcePower 125asx2 hidalva mindkettő) és egy MiniDSP-vel (subsonic filterként lesz használva) felfegyverkezve fogom meghajtani a szubokat. Már várom
Az eredményekről majd be is számolok.
Diy Subwoofer
Üdv Tisztelt BlueVoice!
Engem e a saját készítésű ASP érdekelne!
Most állok egy DIY Sub előtt.
A mélysugárzó egy Mac Audio absolute 300 -as.
Nagyon sokáig gondolkodtam a láda kialakításán:
Zárt, 60liter Linkwitz féle transzformációval volt az első gondolatom, de mivel ez a sub. xmax-ja: csak 5...6mm környékén van, és kb. 10-12db kiemelés kellene egy normális 27Hz körüli f3 hoz elvetettem a gondoltat. Ugye 10-12db hel 3...4x es teljesítmény növekedés szükséges. Nagyon gyilkolná a sub-ot, illetve az 1% alkatrészek a Linkwitzbe igen problémásak lehetnek.
Így szerintem maradok a a reflex, 70 liternél, 27Hz port tuninggal! f3=27,5Hz.
Ennél mélyebbre már csak extra drága subbal tudnék menni.
Az erősítő már meg van (diy, 400W fet).
Viszont most jönne az aktív hangváltó (mire még találtam is igen egyszerű kapcsolásokat).
De én szeretném felférezni EQ val, fázisfordítóval, mindenféle földi jóval.
Tudna nekem ebben segíten?
Kapcsolási rajz, irodalom, nyákterv, rövid leírás, ect.
Köszönettel:
Mókus Zoltán
Tisztelt BlueVoice!
Elsősorban nem a spórolás a célom, mert a DIY Audio Spórolásra nem alkalmas.
Szimplán, minden ami audiotechnika nagyon érdekel, illetve nagyon szeretek barkácsolni!
Már nem tartom magam azért kezdőnek(néhány munkám):ű
Engem elsősorban, az EQ érdekel!
Jelenleg is deszkán, már össze van rakva a SUB erősítő+ alul áteresztő szűrő!
Ez a szűrő, szimplán csak volume+cut frequency vel rendelkezik. Működik is tökéletesen ,de egy olyan crossovert szeretnék bele, a mi azért ettől kicsit többet tud (pl. fázis fordítás, EQ), de ne Linkvitz-en alapuljon!
Igazábol nekem a crossower, EQ kapcsolási rajza érdekelne!
Köszönöm szépen!
Marantz Sr-5008, MA Mr6, MA RX Centre, MA RSFX, MA RXW-12, MEDE8ER.
Van itt még más is: Diy DoZ (ClassA 2x15W), Diy NVCSN Hibrid (2x200W).
Diy Subwoofer
Igencsak komoly problémával állok szemben. Adott egy 22 literes belső térfogatú mélyláda doboz, aminél a gond, hogy utólag kellene kibitumeneslapozni! Ez igencsak macerás dolog, mert a külső magassága kb. 32cm és így a belső rész csak kb. 27cm.
Bitumenes lapon kívűl milyen rezgéscsillapító anyag jöhetne számításba, ami jó és könnyű vele dolgozni és persze megfelelne a bitumenes lap helyettesítésére?
A bitumenes lap olcsó és jó, de az utólagos munka vele ilyen pici helyen szinte lehetetlen, főleg amikor az előlap belső részét kell bitumenes lapozni. Az autóhifis paszták elég drágák (mondhatjuk, hogy 10-20x drágábbak a tüzépes bitumenes lapnál), de akad olyan, ami ecsettel felvihető.
Ezeket találtam:
http://www.hififutar.hu/index.php?P=1&K=2&ID=1277
http://www.autohifi-city.hu/?oldal=2&ka ... rmek=29939
Diy Subwoofer
Hát akkor sok sikert és kitartást hozzá. Én nem sok embert ismerek, aki házilag a nulláról készített már hangszórókat, igaz ők sem a minőség, hanem csak a meg tudom csinálni érzés miatt. Itt van a témája
Kösz!
Diy Subwoofer
Sokan vannak, akik otthon olyan dolgokat építenek, hogy azok elött le a kalappal.
Semmi sem lehetetlen, csak a megfelelő szintű tudás kell a megvalósításához és persze kitartás.
A szükséges ismeretek megszerzése kell most, ami alapján lehet hangszórót tervezni és kivitelezni.
Az alkatrészeket le lehet gyártani/gyártatni, otthon meg össze lehet rakni.
Hát akkor sok sikert és kitartást hozzá. Én nem sok embert ismerek, aki házilag a nulláról készített már hangszórókat, igaz ők sem a minőség, hanem csak a meg tudom csinálni érzés miatt. Itt van a témája
Ne keverjük!
Diy Subwoofer
Hangszórót építeni házilag, elég érdekes feladat.
Sokan vannak, akik otthon olyan dolgokat építenek, hogy azok elött le a kalappal.
Semmi sem lehetetlen, csak a megfelelő szintű tudás kell a megvalósításához és persze kitartás.
A szükséges ismeretek megszerzése kell most, ami alapján lehet hangszórót tervezni és kivitelezni.
Az alkatrészeket le lehet gyártani/gyártatni, otthon meg össze lehet rakni.
Diy Subwoofer
Mivel nem találtam ilyen témát, ezért ide írtam.
Szóval mélynyomót akarok építeni. Vannak már elképzeléseim, hogy milyen felépítést szeretnék és mekkora mélynyomót, de bizonyos téren még az ismereteim elég hiányosak és a hangszóró építés rejtelmei érdekelnének. Erről érdekelne részben szakirodalom, ami alapján el tudok kezdeni hangszórót tervezni és építeni.
Másrészt érdekelne olyan szakember, aki hangszóró építéssel és javítással foglalkozik, továbbá üzletek is, ahol be tudok szerezni különféle alkatrészeket.
Kösz!
Hangszórót építeni házilag, elég érdekes feladat.
Ne keverjük!
Diy Subwoofer
Mivel nem találtam ilyen témát, ezért ide írtam.
Szóval mélynyomót akarok építeni. Vannak már elképzeléseim, hogy milyen felépítést szeretnék és mekkora mélynyomót, de bizonyos téren még az ismereteim elég hiányosak és a hangszóró építés rejtelmei érdekelnének. Erről érdekelne részben szakirodalom, ami alapján el tudok kezdeni hangszórót tervezni és építeni.
Másrészt érdekelne olyan szakember, aki hangszóró építéssel és javítással foglalkozik, továbbá üzletek is, ahol be tudok szerezni különféle alkatrészeket.
Kösz!
Diy Subwoofer
Üdv Tisztelt BlueVoice!
Zárt, 60liter Linkwitz féle transzformációval volt az első gondolatom, de mivel ez a sub. xmax-ja: csak 5...6mm környékén van, és kb. 10-12db kiemelés kellene egy normális 27Hz körüli f3 hoz elvetettem a gondoltat. Ugye 10-12db hel 3...4x es teljesítmény növekedés szükséges. Nagyon gyilkolná a sub-ot, illetve az 1% alkatrészek a Linkwitzbe igen problémásak lehetnek.
Viszont most jönne az aktív hangváltó (mire még találtam is igen egyszerű kapcsolásokat).
Köszönettel:
Mókus Zoltán
Korábban már meg lett említve:
http://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box
http://www.minidsp.com/products/minidspkits
Azt programozol be rajtuk amit szeretnél. Akár LT-t is! Van benne PEQ-ra is lehetőség,
Diy Subwoofer
Üdv Tisztelt BlueVoice!
Köszönettel:
Mókus Zoltán
Szia!
http://www.moutoulos.com/eShop.php?view ... category=7
http://www.lcaudio.com/index.php?page=27
Ezt tudom ajánlani, jól működik!
Projector: Acer PH530
Amplifier:Sony STR-DE495
Player:HTPC
Speakers:DIY
Tv:LG 47LW5700
Amplifier:Sony STR-DE495