Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangfalállvány készítés házilag

tropi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: tropi »

Van it valaki aki készít hangfalállványt fémből?

balthus78
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: balthus78 »

Akár jó is lehet.
Az alábbiakat azért, a hangsugárzódra vonatkozóan, érdemes végiggondolni. Minden hangdoboz egy rezonáns rendszert alkot, a dobozzal és a hangszórókkal együtt, és többnyire ott rezonál, ahol nem kellene . Abban a sávban, ahol a rezonanciák elkendőzik az elsődleges hangot, ott kell vele valamit kezdeni, ebben segíthet egy jó állvány.
   Szóval mégis csak fontos, hogy mit akarsz erre az állványra tenni.

canton quinto 540

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Üdv,

a véleményetekre lennék kíváncsi....
hangfalállványt szeretnék készíteni ami az alábbiak szerint nézne ki:

3 cm vastag tömör keményfába (bükk , tölgy) lenne 4 db tessauer csavar, amibe bele lenne hajtva menetes hiltiszeg , így állna a padlón.
a fára lenne téve 2 vagy 3 cm vastag gránitlap , és arra lenne rátéve a hangszóró.

szerintetek ez így jó vagy nem?
vagy lehet már sok?

most ne azt nézzétek hogy milyen a rendszer meg hogy milyen a hangfal , hanem az elképzelés az jó vagy nem jó?

köszönöm válaszaitokat.

üdv.

Akár jó is lehet.
Az alábbiakat azért, a hangsugárzódra vonatkozóan, érdemes végiggondolni. Minden hangdoboz egy rezonáns rendszert alkot, a dobozzal és a hangszórókkal együtt, és többnyire ott rezonál, ahol nem kellene . Abban a sávban, ahol a rezonanciák elkendőzik az elsődleges hangot, ott kell vele valamit kezdeni, ebben segíthet egy jó állvány.
   Szóval mégis csak fontos, hogy mit akarsz erre az állványra tenni.

TFG
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 91

Hozzászólás Szerző: TFG »

hilti szeg:2-3 cm magas
fa: 2-3 cm vastag
gránit:2-3 cm vastag

legrosszabb esetben is max 10 cm magas az "állvány" , ha szélesebb mint a hangfal akkor már miért borulna fel?

Lelki szemeim előtt egy átlagos, 60 cm magas állvány jelent meg amikor az előbbieket írtam.

balthus78
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Ez lehet akár szép is, de egy átlagos geometriát feltételezve a súlypontja túl magasan lesz, s könnyen felborulhat akár hangdoboz nélkül is.
hilti szeg:2-3 cm magas
fa: 2-3 cm vastag
gránit:2-3 cm vastag

legrosszabb esetben is max 10 cm magas az "állvány" , ha szélesebb mint a hangfal akkor már miért borulna fel?

TFG
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 91

Hozzászólás Szerző: TFG »

Ez lehet akár szép is, de egy átlagos geometriát feltételezve a súlypontja túl magasan lesz, s könnyen felborulhat akár hangdoboz nélkül is.

balthus78
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Üdv,

a véleményetekre lennék kíváncsi....
hangfalállványt szeretnék készíteni ami az alábbiak szerint nézne ki:

3 cm vastag tömör keményfába (bükk , tölgy) lenne 4 db tessauer csavar, amibe bele lenne hajtva menetes hiltiszeg , így állna a padlón.
a fára lenne téve 2 vagy 3 cm vastag gránitlap , és arra lenne rátéve a hangszóró.

szerintetek ez így jó vagy nem?
vagy lehet már sok?

most ne azt nézzétek hogy milyen a rendszer meg hogy milyen a hangfal , hanem az elképzelés az jó vagy nem jó?

köszönöm válaszaitokat.

üdv.

Klang
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Klang »

Lenne nekem is egy kérdésem! Milyen anyagból kellene állványt készíteni, ha azt akarnám elérni hogy élénkebb legyen a rajta lévő doboz hangja?
Acélból? Az MDF-en nagyon tompán szól jelenleg...
Egyáltalán létezik ilyen anyag?

Ez nagyon sok  okra vezethető vissza,lehet doboz ,váltás,akusztikai környezet - legkevésbé állvány.

Ezek az anyagok csak akkor képesek jelentős hangzásváltozást elérni ha közvetlenül éri őket a rezgés(kényszer rezgés) itt közvetett a rezgés és igy ha rezeg akkor inkább kiolt és nem támogat.
A fémek esetén  a hangszín is változik gondolj a Dobro gitárra,amelyik  ugyan fa testü ,de a beleépített fém rezonátor erősiti fel a hangot. Jellegzetes hangja  általában  a Cantry-zenék kisérője ma.

Én a dobozodat és az akusztikus környzetedet vizsgálnám. Az  utóbbiban a Fülelek fórumtársunkhoz fordulj bizalommal-ebbben (is) Ő a profi!

davidka33
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 372

Hozzászólás Szerző: davidka33 »

Lenne nekem is egy kérdésem! Milyen anyagból kellene állványt készíteni, ha azt akarnám elérni hogy élénkebb legyen a rajta lévő doboz hangja?
Acélból? Az MDF-en nagyon tompán szól jelenleg...
Egyáltalán létezik ilyen anyag?

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

ahol a faanyagot lattam es nincs tul messze tölem, ott ilyen ragasztokat latok:

http://zatik.hu/hu/reszletes/ragaszto_t ... faragaszto

http://zatik.hu/hu/reszletes/ragaszto_t ... rsragaszto

mindegyik jo gondolom

davidka33
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 372

Hozzászólás Szerző: davidka33 »

Én a DANA LIM ragasztóit használom! Szuper erős! Mifelénk miden faipari áruházban kapható! Kis kiszerelésben is létezik, pár száz forint!

http://www.danalim.hu/termekkatalogus/e ... ragasztok/

Klang
V.I.P.
V.I.P.

köszi.
IKEA-s butoraink csavarjait az elsö evekben jo parszor utanhuztam, plane mozogs butoroknal (Kimsta), de kicsit könyvespolcoknal (Billy) is lehetett utanahuzni.
Ragaszto fajtara akkor nem is erdemes ajanlani ? az összeszoritast igyekszem jol megoldani, sajnos szoritoim nincsenek, de hevederem igen

A Rozoga által feltetteket én is csak ajánlani tudom! De ha éppen nem ezt látod,vagy nem ez van az adott üzletben akkor nyugodtan megveheted azt is ami ott található. A fontos hogy  áttetszővé váljon száradás után,de ma az epokitt-ot kivéve nem ismerek olyan faragasztót amelyik nem ilyen. Jut eszembe az epokitt unuverzális és nem fa ragasztó de mint ilyen fához is használható.

rozoga62
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: rozoga62 »

Ragaszto fajtara akkor nem is erdemes ajanlani ?
http://www.pattex.hu/hu/termekek/faragasztok.html

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Az általad elképzelt verzió is megfelel akkor ,ha  3 havonta csavarokat után húzod(ez egyébként ,ha nem is ilyen gyakran, az IKEA bútoroknál is előírás). Ragasztót a barkácsboltok tartanak tubusos kiszerelésben is,mint ahogy az IKEA is tart ilyet. Ne feledd,a ragasztandó felületek  összeszorítása préselése  sokkal fontosabb mint a ragasztó milyensége. A mai ragasztók már nagyon jók,csapolás nélkül is biztos kötést biztosítanak. Persze ha csapolod akkor még  jobb lesz!

köszi.
IKEA-s butoraink csavarjait az elsö evekben jo parszor utanhuztam, plane mozogs butoroknal (Kimsta), de kicsit könyvespolcoknal (Billy) is lehetett utanahuzni.
Ragaszto fajtara akkor nem is erdemes ajanlani ? az összeszoritast igyekszem jol megoldani, sajnos szoritoim nincsenek, de hevederem igen

Klang
V.I.P.
V.I.P.

Faelemek összerögziteset eredetileg csappal es csvarral-dioval is gondoltam (mint IKEA-s cuccoknal gyakran), de Gaborka kerdese arra terel, hogy csak csappal es persze "ragasztoval" tegyem. 

Mivel "ragasszak" es hol lehet ebböl nem tul nagy mennyiseget venni ?

Az általad elképzelt verzió is megfelel akkor ,ha  3 havonta csavarokat után húzod(ez egyébként ,ha nem is ilyen gyakran, az IKEA bútoroknál is előírás). Ragasztót a barkácsboltok tartanak tubusos kiszerelésben is,mint ahogy az IKEA is tart ilyet. Ne feledd,a ragasztandó felületek  összeszorítása préselése  sokkal fontosabb mint a ragasztó milyensége. A mai ragasztók már nagyon jók,csapolás nélkül is biztos kötést biztosítanak. Persze ha csapolod akkor még  jobb lesz!

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Faelemek összerögziteset eredetileg csappal es csvarral-dioval is gondoltam (mint IKEA-s cuccoknal gyakran), de Gaborka kerdese arra terel, hogy csak csappal es persze "ragasztoval" tegyem. 

Mivel "ragasszak" es hol lehet ebböl nem tul nagy mennyiseget venni ?

Klang
V.I.P.
V.I.P.

fentiekböl ki melyik anyagot valasztana es miert ?  (mint irtam sima 4 oszlopos, kb. 500 mm magas allvanyt csinalnek, alja es teteje is csak keret lenne;  nekem a kinezet kevesbe szamit, hangzas es ar a mervado)

Nálam a sorrend:

Hárs
Juhar
Bükk
Tölgy 
Borovi fenyő 
Kőris

A döntésnél az adott fajta rost szerkezete volt a mérvadó . A hárs sűrű rövid rostokból áll, ezért nehezen hasítható száradáskor sem hasad el ,ezért aztán kiválóan hajlítható,de nem jó hangvezető .Jól és könnyen megmunkálható,színezhető lakkozható.Ideális töltő és csillapító anyag.
Ahogy  megyünk lefelé úgy változik ez a tulajdonság ,egyre hosszabb rostok lágyabb töltőanyagok ideális hangvezetők -legalábbis szálírányban ,az állványnak nem ilyen tulajdonságok kellenek sztem.

avl2
V.I.P.
V.I.P.

idöközben talaltam egy - szamomra is elerhetö - faanyagforrast: http://zatik.hu/hu/kereso/faaruhaz   tegnap meg is neztem, jo reszük a lentieknek nem csak a neten van, hanem fizikai valojaban is, pl.:

KŐRISFA 40X40X1000 mm   1588 Ft
JUHARFA 40X40X1000-1100 mm   1270 Ft
BÜKKFA GŐZÖLT 40X40X2000 mm  2501 Ft
BÜKKFA GŐZÖLT 40X40X1000-1400   1190 Ft
TÖLGYFA 40X40X2000-2100 mm   3200 Ft
BÜKKFA GŐZÖLT 40X40X 900 mm   989 Ft
LUCFENYŐ 40X40X2000 mm   900 Ft
NÉGYSZÖGLÉC LUCFENYŐ 40X40X1000-1100 mm    450 Ft
HÁRSFA STAFNIFA 40X40X1000 mm HU++  800 Ft
BOROVI FENYŐ 40X40X2000 mm   781 Ft

fentiekböl ki melyik anyagot valasztana es miert ?  (mint irtam sima 4 oszlopos, kb. 500 mm magas allvanyt csinalnek, alja es teteje is csak keret lenne;  nekem a kinezet kevesbe szamit, hangzas es ar a mervado)

miert - lenne - baj a fenyö, a könnyü, puha fa ?

ahogy ertelmezem, egyikötök inkabb a "kemeny"fa-sagot fontositja ("Állványt csak keményfából"), masikotok inkabb a "nehezseg"-et fontositja ("ugye az a baj, hogy könnyű és puha fa, főleg a könnyűn van a hangsúly")

en azert ennek nem tulajdonitok nagy es ismert hatast / jelentöseget, kivancsi vagyok ismer-e valaki fabol keszült allvany "audiora relevans" tulajdonsagai kapcsan "objektiv tesztet" vagy egyeb tesztet, vagy mik a gondolatok ?

regen is volt annyifele allvany (szerintem / szkeptikus velemenyem szerint leginkabb haszonszerzes cellal), hogy csak na, volt ott könnyü, nehez, balsafa (modellezökent nem kemenynek es neheznek ismertem meg :-) es "nemes" kemenyfa, stb.

Klang
V.I.P.
V.I.P.

Ha valaki egy extrém állvány project-en gondolkodna, de nincs otlet akkor nehogy már ezen múljon

hangfal állvány.jpg

Ez nem csak extrém! Nagyon átgondolt és megszerkesztett darab! Hogy szeretnék -e egy ilyennel egy fedél alatt élni az természetesen más kérdés.

alfaati

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Ha valaki egy extrém állvány project-en gondolkodna, de nincs otlet akkor nehogy már ezen múljon

Klang
V.I.P.
V.I.P.

http://pekesgile.hu/hangfal-allvany-hazilag/
mit szóltok?

Azt gondolom hogy neked ezzel az anyag választással nem elsősorban a rezonancia ellen kell  küzdened.Nem mintha nem lenne -rezonancia mindig van- de a sáv ahol zavaró lenne már nem a mély tartomány.
Neked-  mivel az acél az egyik legjobb hangvezető (nézz utána) azt kell elérned hogy a doboz rezonanciáidat  ne erősítse fel  a fémállvány - vagyis a hang fémben való terjedését kell korlátoznod amit csak külső elcsatolással ,gátakkal tudsz elvégezni.
Az elcsatolás akkor  a legjobb ha az állvány  talpát és a tetején lévő tartólapot is  elcsatolod egy közepes sűrűségű gumi lappal. Az lett volna a szerencsésebb ha zártszelvényhez is már így csatlakoznak a lapok,de mivel már össze hegesztetted  utólag kell szigetelned. Vegyél  a Creativ -Hobby bolthálózatban  gumilapokat. Ezek több szinben kaphatók a sűrűségük is megfelel. Ha nagyon nehéz a dobozod akkor  duplán tegyed alul és felül természetesen. Én nem gondolom hogy az állvány súlyának növelése(feltöltés homokkal) most segít,arra ügyelj hogy olyan festéket válassz amelyik hang szigetel is. Ha  pórszórásra viszed akkor a festő biztosan segít neked ebben. A sokak által előszeretettel használt bitumen lap is hang szigetelő(de  soha nem csillapít-akkor sem ha ebben hiszünk) nem adja át a karosszériának ( ha dobozban használják akkor doboz anyagának) a hangot.

Üdv és sok sikert !

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: csoma »

Én nem nagyon értek hozzá, én magam is sokszor kértem tanácsot ebben az ügyben. Nem látszik hogy az állvány üreges-e, vagy sem. Ha üreges, akkor szerintem nem igazán jó megoldás a rezonálások miatt. 

Rosszul fogalmaztam. üreges az állvány, az nem látszik, hogy van-e benne valami, vagy üres. Ez a nem mindegy.

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: csoma »

Egy mosolynal tobbet kerunk. Ontsd szavakba a velemenyed, kerlek. Oszinten erdekel.

Én nem nagyon értek hozzá, én magam is sokszor kértem tanácsot ebben az ügyben. Nem látszik hogy az állvány üreges-e, vagy sem. Ha üreges, akkor szerintem nem igazán jó megoldás a rezonálások miatt. 

bszab221
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: bszab221 »

.

Egy mosolynal tobbet kerunk. Ontsd szavakba a velemenyed, kerlek. Oszinten erdekel.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”