Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
- emzeperix
- V.I.P.
- Értékelés: 114
Hangsugárzó építés
Ezért várok ötleteket.
én itt vettem kártolt gyapjút, legutoljára 3.400Ft/kg volt, asszem postai utánvét is működik:
http://www.gulyasgyapju.hu/eler.htm
Hangsugárzó építés
Ahogy előttem is írták a mélyet nem csak a közép és magas hangokat tudod elnyeletni.Erre a célra pl.a Visatonnak és Monacornak is vannak termékei.A 75%gyapju-25%műszál mix megfelelő.Egyébként mi a gond a mélyekkel?
Köszi. A Visaton gyapjún én is töröm a fejem.
Az egyik DIY TL álló dobozom mély hangját próbálnám kicsit hangolni és a legtöbbet kihozni belőle.
A szoba akusztikája kicsit kiemel 60 hz környékén - több dobozt is megfüleltem, mindegyiknél ugyan az a jelenség - és miután már mindent elkövettem ellene..., most gondoltam kísérletezek a dobozzal is.
Egy kicsit feszesebbé szeretném hangolni a mély tartományt. Az első kamrában azaz "oszlopban" lévő csillapító anyag jelenleg sűrű vatelin. A hátsó oszlop szabadon van, így tetszett a legjobban.
Gondoltam cserélek tömő anyagot, és okosodom...
Ezért várok ötleteket.
.
Hangsugárzó építés
A mélyet sehogy, röviden.
Ez számomra új...és nem igazán értek vele egyet, de azért köszönöm.
Kalmi véleményét osztom.
.
Hangsugárzó építés
Meglepődtem (ledöbbentem inkább) a válaszokon, ugyanis a mélyek mennyiségét és a minőségét is komolyan lehet változtatni a belső csillapítóanyag mennyiségével illetve minőségével.
Reflex dobozoknál minél több anyagot raksz a dobozba, annál feljebb kúszik az f3-as pont és szegényedik a basszus.
Zárt doboznál egy bizonyos mennyiségig akár többlet mélyeket is kaphatunk, egy bizonyos mennyiség felett viszont szintén csillapodik a mélytartomány.
Nem atomfizika ez, aki már szimulált normálisabb fajta szoftverrel és próbált illetve mért ezt-azt, az tudja miről beszélek.
Hangsugárzó építés
Tisztelt Diyer Urak!
Írjátok le kérlek tapasztalataitokat a hangsugárzók belső részében használt csillapítóanyagokról.
Hogyan befolyásolták a hangot - kivált a mély tartományt - a különböző anyagok. (Vatelin, Gyapjú, sűrű habszivacs stb.)
Tudom ez összetett dolog, de irányadónak néhány gondolatnak örülnék.
Ha szúrtok be 1-1 linket ajánlataitokról (hol kapható a portéka), külön értékelném!
Köszönettel!
Ahogy előttem is írták a mélyet nem csak a közép és magas hangokat tudod elnyeletni.Erre a célra pl.a Visatonnak és Monacornak is vannak termékei.A 75%gyapju-25%műszál mix megfelelő.Egyébként mi a gond a mélyekkel?
Hangsugárzó építés
Tisztelt Diyer Urak!
Írjátok le kérlek tapasztalataitokat a hangsugárzók belső részében használt csillapítóanyagokról.
Hogyan befolyásolták a hangot - kivált a mély tartományt - a különböző anyagok. (Vatelin, Gyapjú, sűrű habszivacs stb.)
Ha szúrtok be 1-1 linket ajánlataitokról (hol kapható a portéka), külön értékelném!
Köszönettel!
A mélyet sehogy, röviden.
- Red75
- V.I.P.
- Értékelés: 830
Hangsugárzó építés
Ott lesz a válasz is , keresgélj még.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Hangsugárzó építés
Tisztelt Diyer Urak!
Köszönettel!
.
Hangsugárzó építés
Igen, de a párhuzamos 6dB, de Whitefül ezt írja hozzá: némi polinom bizerálás segítségével, 9 ill. 12 dB/oktávossá is varázsolható. Ezt a részt nem értem. Hogy lesz ebből 9, vagy 12dB?
Ott lesz a válasz is , keresgélj még.
- Red75
- V.I.P.
Hangsugárzó építés
A soros váltó pontosan ugyanannyi alkatrészből áll, mint a párhuzamos, ha sorba kötöd az ellenállást a hangszóróval, akkor hozzá kell számolni a hangszóró értékéhez.
Igen, de a párhuzamos 6dB, de Whitefül ezt írja hozzá: némi polinom bizerálás segítségével, 9 ill. 12 dB/oktávossá is varázsolható. Ezt a részt nem értem. Hogy lesz ebből 9, vagy 12dB?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Hangsugárzó építés
És ez miért is jó, azon kívül, hogy kevés alkatrészből áll. Illetve a magassal sorosan lehet kötni ellenállást, ha érzékenyebb? Ha igen, akkor hogyan kell számolni (összeadni a kettő eredőjét)?
A soros váltó pontosan ugyanannyi alkatrészből áll, mint a párhuzamos, ha sorba kötöd az ellenállást a hangszóróval, akkor hozzá kell számolni a hangszóró értékéhez.
- Red75
- V.I.P.
Hangsugárzó építés
Ezt ő tőle kérdezd ne tőlem!
Persze, bocs!
Hátha olvassa.
Hangsugárzó építés
És ez miért is jó, azon kívül, hogy kevés alkatrészből áll. Illetve a magassal sorosan lehet kötni ellenállást, ha érzékenyebb? Ha igen, akkor hogyan kell számolni (összeadni a kettő eredőjét)?
Ezt ő tőle kérdezd ne tőlem!
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu facebook/Audophile Room
- Red75
- V.I.P.
Hangsugárzó építés
Bege!
Hangsugárzó építés
Soros váltót szokta valaki alkalmazni?:
Bege!
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
- Red75
- V.I.P.
Hangsugárzó építés
Soros váltót szokta valaki alkalmazni?:
Hangsugárzó építés
Állóhullámokat, nem lehet oldalfalon csillapítani. A fehér vatelines izét, térben kell elhelyezni. Hogy hova, az az alaprezonanciától függ.
Menet közben kiderült, hogy ez a csúnya kiemelés bizony a szoba, és sajnos nem sok mindent tudok vele tenni. Gyakorlatilag az elfogadható hangzáshoz csak azt tudom csinálni, hogy lejjebb hangolom a dobozt vagy jól kitömöm, esetleg zárt dobozt gyártok.
Hangsugárzó építés
Par napja azon gondolkozom hogy szedjem ki a BR csovet a dobozombol es tegyek helyette egy passziv radiatort.Nincs semmi kulonosebb gond a dobozzal ,nagyon meg vagyok elegedve a melyekkel, a szoba tele van basstrap-okkal, de eszrevettem hogy 20-30 Hz kozott elegge lehet hallani a kisuvito levego hangjat (generalt frecvenciaval).innen aztan tamadt az otlet a passziv radiatorra.
Gondoltam kerek tanacsot, hatha valaki tapasztaltabb eteren,latom hifis doboza is radiatoros.
Működési szempontból a radiátor ugyanazt nyújtja mint a reflexcső. A kapott impedancia menet is ugyanaz. Egyetlen előnye a radiátornak a csővel szemben a portzaj, ami két dologból állhat, az egyik inkább hibája, a másik inkább tulajdonsága. Ha az adott keresztmettszetnél kisebb a cső, az áramló levegő surlódó hangot adhat. Ez helyes tervezéssel szinte teljesen kiküszöbölhető. A másik, ami inkább tulajdonság, hogy a hangszóró tekercséről és a membrán hátsó feléről érkező hangok nem nyelődnek el teljesen a dobozban, és bizonyos komponensei kisugárzódnak a csövön. Ezen helyesen elhelyezett belső csillapítással sokat lehet javítani. Ez az egyetlen szempont ami miatt érdemesebb nem az előlapra tenni a reflexcsöveket.
vagy dupla kamrás reflexet kell csinálni, mert a kettős cső jobban szűri a magasabb zavarokat.
Hangsugárzó építés
A maximalis atmeroju csovet tettuk ami befert az adott hosszusagban, a doboz aljara meg nem akartam tenni reflexcsovet.Meg egy lehetoseg lett volna egy hajlitott hosszabb es vastagabb cso...
Nem hinnem hogy a tekercs zajol,inkabb a cso, nem is valtoztatnam a mukodesi elvet, csak a zajtol szabadulnek meg.Kulomben eddig csak 2 szamon hallottam a zajt ,es az nem volt valami audiofil zene .De szerettem volna tokeletesiteni a hangfalat, az a hang ott van a hangerotol fugoen ,joval 30Hz alatt, egy radiatorral szerintem telyesen eltunne.
- emzeperix
- V.I.P.
- Értékelés: 114
Hangsugárzó építés
Par napja azon gondolkozom hogy szedjem ki a BR csovet a dobozombol es tegyek helyette egy passziv radiatort.Nincs semmi kulonosebb gond a dobozzal ,nagyon meg vagyok elegedve a melyekkel, a szoba tele van basstrap-okkal, de eszrevettem hogy 20-30 Hz kozott elegge lehet hallani a kisuvito levego hangjat (generalt frecvenciaval).innen aztan tamadt az otlet a passziv radiatorra.
Gondoltam kerek tanacsot, hatha valaki tapasztaltabb eteren,latom hifis doboza is radiatoros.
a PR a cső rezonanciát mellőzi leginkább...
http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_radiator_(speaker)
Hangsugárzó építés
Működési szempontból a radiátor ugyanazt nyújtja mint a reflexcső. A kapott impedancia menet is ugyanaz. Egyetlen előnye a radiátornak a csővel szemben a portzaj, ami két dologból állhat, az egyik inkább hibája, a másik inkább tulajdonsága. Ha az adott keresztmettszetnél kisebb a cső, az áramló levegő surlódó hangot adhat. Ez helyes tervezéssel szinte teljesen kiküszöbölhető. A másik, ami inkább tulajdonság, hogy a hangszóró tekercséről és a membrán hátsó feléről érkező hangok nem nyelődnek el teljesen a dobozban, és bizonyos komponensei kisugárzódnak a csövön. Ezen helyesen elhelyezett belső csillapítással sokat lehet javítani. Ez az egyetlen szempont ami miatt érdemesebb nem az előlapra tenni a reflexcsöveket.
Hangsugárzó építés
- Red75
- V.I.P.
Hangsugárzó építés
Milesi vagy Astra
Köszi!
Hangsugárzó építés
Tudnál írni egy márkát, mert csak körömlakkokat találok a guglin.
Milesi vagy Astra
- Red75
- V.I.P.
Hangsugárzó építés
Ha alaplakkot használsz és szépen illesztesz nem kell gittelés!
Tudnál írni egy márkát, mert csak körömlakkokat találok a guglin.