Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 492

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Ez a projekt nem építés, de hasonlóan kellemes feladat volt.
Etalon Supraton5 felújítása..
A kiindulási alap:

.

a megérkezés öröme:

variációk egy témára:

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3195

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: audioline »

A belső csillapításnak természetesen komoly hatása van a basszustartományra is. Nagyon nem mindegy az anyag, a mennyiség és az elhelyezés, pláne TL doboznál. A szoba szűk fr. sávú kiemeléseit azonban nehezen fogod ilyen módon ellensúlyozni, inkább a doboz elhelyezésével variálnék a helyedben.

u.i.: Van itthon pár kg kártolt gyapjúm, adok belőle, ha szeretnél.

Pü-ben majd valszeg kereslek! Sajna mostanában nem járok a III.ker. környékén. Munkahelyet váltottam, nem önszántamból.

Igen, az elhelyezés kulcsfontosságú a dologban. Már minden variációt kipróbáltam. Sajna költözés után egy kis szobába kényszerültem a sztereó rendszeremmel. A falak közel vannak egymáshoz, ill. a dobozokat nem tudom eléggé elhúzni a sarkoktól. A helyzet az, hogy kicsit nagyobb szobába éreznék jól magukat a ládikák. Szeretik a levegőt maguk körül.
Amúgy igyekeztem az akusztikát kipofozni: szőnyeg, álmennyezet, polcok, könyvek stb. Még 3 tábla 120x60x4 cm szivacsot is elhelyeztem..., de az jobbára a közép és magas hangokra ill. a sztereó térre volt jó hatással. Tudom léteznek sarok hengerek, de azok már nem férnének el! Sajnos nem kifejezetten csak HiFi szoba. Dolgozó is. Vágyom rá, hogy egyszer lehessen csak ilyen célra...de az még odébb van.

Örülök, hogy a csillapító anyag mennyiségét is említetted, azzal is lehet próbálkozni. Az anyag elhelyezéssel már játszadoztam, az már eldőlt, hova kívánkozik.
.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 439

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

én itt vettem kártolt gyapjút, legutoljára 3.400Ft/kg volt, asszem postai utánvét is működik:
http://www.gulyasgyapju.hu/eler.htm

Én meg itt vettem: http://www.jofogas.hu/csongrad/Kartolt_ ... 215678.htm
2800Ft/kg és itt is működik a postai utánvét!
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11176
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Köszi. A Visaton gyapjún én is töröm a fejem.
Az egyik DIY TL álló dobozom mély hangját próbálnám kicsit hangolni és a legtöbbet kihozni belőle.
A szoba akusztikája kicsit kiemel 60 hz környékén - több dobozt is megfüleltem, mindegyiknél ugyan az a jelenség - és miután már mindent elkövettem ellene..., most gondoltam kísérletezek a dobozzal is.
Egy kicsit feszesebbé szeretném hangolni a mély tartományt. Az első kamrában azaz "oszlopban" lévő csillapító anyag jelenleg sűrű vatelin. A hátsó oszlop szabadon van, így tetszett a legjobban.
Gondoltam cserélek tömő anyagot, és okosodom...
Ezért várok ötleteket.

A belső csillapításnak természetesen komoly hatása van a basszustartományra is. Nagyon nem mindegy az anyag, a mennyiség és az elhelyezés, pláne TL doboznál. A szoba szűk fr. sávú kiemeléseit azonban nehezen fogod ilyen módon ellensúlyozni, inkább a doboz elhelyezésével variálnék a helyedben.

u.i.: Van itthon pár kg kártolt gyapjúm, adok belőle, ha szeretnél.

emzeperix
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 114

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: emzeperix »

Ezért várok ötleteket.
én itt vettem kártolt gyapjút, legutoljára 3.400Ft/kg volt, asszem postai utánvét is működik:
http://www.gulyasgyapju.hu/eler.htm

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ahogy előttem is írták a mélyet nem csak a közép és magas hangokat tudod elnyeletni.Erre a célra pl.a Visatonnak és Monacornak is vannak termékei.A 75%gyapju-25%műszál mix megfelelő.Egyébként mi a gond a mélyekkel?
Köszi. A Visaton gyapjún én is töröm a fejem.
Az egyik DIY TL álló dobozom mély hangját próbálnám kicsit hangolni és a legtöbbet kihozni belőle.
A szoba akusztikája kicsit kiemel 60 hz környékén - több dobozt is megfüleltem, mindegyiknél ugyan az a jelenség - és miután már mindent elkövettem ellene..., most gondoltam kísérletezek a dobozzal is.
Egy kicsit feszesebbé szeretném hangolni a mély tartományt. Az első kamrában azaz "oszlopban" lévő csillapító anyag jelenleg sűrű vatelin. A hátsó oszlop szabadon van, így tetszett a legjobban.
Gondoltam cserélek tömő anyagot, és okosodom...
Ezért várok ötleteket.
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A mélyet sehogy, röviden.
Ez számomra új...és nem igazán értek vele egyet, de azért köszönöm.
Kalmi véleményét osztom.
.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Meglepődtem (ledöbbentem inkább) a válaszokon, ugyanis a mélyek mennyiségét és a minőségét is komolyan lehet változtatni a belső csillapítóanyag mennyiségével illetve minőségével.

Reflex dobozoknál minél több anyagot raksz a dobozba, annál feljebb kúszik az f3-as pont és szegényedik a basszus. 

Zárt doboznál egy bizonyos mennyiségig akár többlet mélyeket is kaphatunk, egy bizonyos mennyiség felett viszont szintén csillapodik a mélytartomány. 
Nem atomfizika ez, aki már szimulált normálisabb fajta szoftverrel és próbált illetve mért ezt-azt, az tudja miről beszélek.

Barkács
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 113

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Barkács »

Tisztelt Diyer Urak!

Írjátok le kérlek tapasztalataitokat a hangsugárzók belső részében használt csillapítóanyagokról.
Hogyan befolyásolták a hangot - kivált a mély tartományt - a különböző anyagok. (Vatelin, Gyapjú, sűrű habszivacs stb.)
Tudom ez összetett dolog, de irányadónak néhány gondolatnak örülnék.
Ha szúrtok be 1-1 linket ajánlataitokról (hol kapható a portéka), külön értékelném!

Köszönettel!

Ahogy előttem is írták a mélyet nem csak a közép és magas hangokat tudod elnyeletni.Erre a célra pl.a Visatonnak és Monacornak is vannak termékei.A 75%gyapju-25%műszál mix megfelelő.Egyébként mi a gond a mélyekkel?

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Tisztelt Diyer Urak!

Írjátok le kérlek tapasztalataitokat a hangsugárzók belső részében használt csillapítóanyagokról.
Hogyan befolyásolták a hangot - kivált a mély tartományt - a különböző anyagok. (Vatelin, Gyapjú, sűrű habszivacs stb.)
Ha szúrtok be 1-1 linket ajánlataitokról (hol kapható a portéka), külön értékelném!

Köszönettel!

A mélyet sehogy, röviden.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Ott lesz a válasz is , keresgélj még.

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Tisztelt Diyer Urak!

Köszönettel!
.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Igen, de a párhuzamos 6dB, de Whitefül ezt írja hozzá: némi polinom bizerálás segítségével, 9 ill. 12 dB/oktávossá is varázsolható.  Ezt a részt nem értem. Hogy lesz ebből 9, vagy 12dB?
Ott lesz a válasz is , keresgélj még.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A soros váltó pontosan ugyanannyi alkatrészből áll, mint a párhuzamos, ha sorba kötöd az ellenállást a hangszóróval, akkor hozzá kell számolni a hangszóró értékéhez.
Igen, de a párhuzamos 6dB, de Whitefül ezt írja hozzá: némi polinom bizerálás segítségével, 9 ill. 12 dB/oktávossá is varázsolható.  Ezt a részt nem értem. Hogy lesz ebből 9, vagy 12dB?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

És ez miért is jó, azon kívül, hogy kevés alkatrészből áll. Illetve a magassal sorosan lehet kötni ellenállást, ha érzékenyebb? Ha igen, akkor hogyan kell számolni (összeadni a kettő eredőjét)?

A soros váltó pontosan ugyanannyi alkatrészből áll, mint a párhuzamos, ha sorba kötöd az ellenállást a hangszóróval, akkor hozzá kell számolni a hangszóró értékéhez.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ezt ő tőle kérdezd ne tőlem!
Persze, bocs!
Hátha olvassa.

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

És ez miért is jó, azon kívül, hogy kevés alkatrészből áll. Illetve a magassal sorosan lehet kötni ellenállást, ha érzékenyebb? Ha igen, akkor hogyan kell számolni (összeadni a kettő eredőjét)?

Ezt ő tőle kérdezd ne tőlem!
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Bege!

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Soros váltót szokta valaki alkalmazni?:

Bege!
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Soros váltót szokta valaki alkalmazni?:

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Állóhullámokat, nem lehet oldalfalon csillapítani. A fehér vatelines izét, térben kell elhelyezni. Hogy hova, az az alaprezonanciától függ.

Menet közben kiderült, hogy ez a csúnya kiemelés bizony a szoba, és sajnos nem sok mindent tudok vele tenni. Gyakorlatilag az elfogadható hangzáshoz csak azt tudom csinálni, hogy lejjebb hangolom a dobozt vagy jól kitömöm, esetleg zárt dobozt gyártok.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Par napja azon gondolkozom hogy szedjem ki a BR csovet a dobozombol es tegyek helyette egy passziv radiatort.Nincs semmi kulonosebb gond a dobozzal ,nagyon meg vagyok elegedve a melyekkel, a szoba tele van basstrap-okkal, de eszrevettem hogy 20-30 Hz kozott elegge lehet hallani a kisuvito levego hangjat (generalt frecvenciaval).innen aztan tamadt az otlet a passziv radiatorra.
Gondoltam kerek tanacsot, hatha valaki tapasztaltabb eteren,latom hifis doboza is radiatoros.

Működési szempontból a radiátor ugyanazt nyújtja mint a reflexcső. A kapott impedancia menet is ugyanaz. Egyetlen előnye a radiátornak a csővel szemben a portzaj, ami két dologból állhat, az egyik inkább hibája, a másik inkább tulajdonsága. Ha az adott keresztmettszetnél kisebb a cső, az áramló levegő surlódó hangot adhat. Ez helyes tervezéssel szinte teljesen kiküszöbölhető. A másik, ami inkább tulajdonság, hogy a hangszóró tekercséről és a membrán hátsó feléről érkező hangok nem nyelődnek el teljesen a dobozban, és bizonyos komponensei kisugárzódnak a csövön. Ezen helyesen elhelyezett belső csillapítással sokat lehet javítani. Ez az egyetlen szempont ami miatt érdemesebb nem az előlapra tenni a reflexcsöveket.
vagy dupla kamrás reflexet kell csinálni, mert a kettős cső jobban szűri a magasabb zavarokat.

Aircirc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 45

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Aircirc »

A maximalis atmeroju csovet tettuk ami befert az adott hosszusagban, a doboz aljara meg nem akartam tenni reflexcsovet.Meg egy lehetoseg lett volna egy hajlitott hosszabb es vastagabb cso...
Nem hinnem hogy a tekercs zajol,inkabb a cso, nem is valtoztatnam a mukodesi elvet, csak a zajtol szabadulnek meg.Kulomben eddig csak 2 szamon hallottam a zajt ,es az nem volt valami audiofil zene .De szerettem volna tokeletesiteni a hangfalat, az a hang ott van a hangerotol fugoen ,joval 30Hz alatt, egy radiatorral szerintem telyesen eltunne.

emzeperix
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 114

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: emzeperix »

Par napja azon gondolkozom hogy szedjem ki a BR csovet a dobozombol es tegyek helyette egy passziv radiatort.Nincs semmi kulonosebb gond a dobozzal ,nagyon meg vagyok elegedve a melyekkel, a szoba tele van basstrap-okkal, de eszrevettem hogy 20-30 Hz kozott elegge lehet hallani a kisuvito levego hangjat (generalt frecvenciaval).innen aztan tamadt az otlet a passziv radiatorra.
Gondoltam kerek tanacsot, hatha valaki tapasztaltabb eteren,latom hifis doboza is radiatoros.

a PR a cső rezonanciát mellőzi leginkább... 

http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_radiator_(speaker)

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Működési szempontból a radiátor ugyanazt nyújtja mint a reflexcső. A kapott impedancia menet is ugyanaz. Egyetlen előnye a radiátornak a csővel szemben a portzaj, ami két dologból állhat, az egyik inkább hibája, a másik inkább tulajdonsága. Ha az adott keresztmettszetnél kisebb a cső, az áramló levegő surlódó hangot adhat. Ez helyes tervezéssel szinte teljesen kiküszöbölhető. A másik, ami inkább tulajdonság, hogy a hangszóró tekercséről és a membrán hátsó feléről érkező hangok nem nyelődnek el teljesen a dobozban, és bizonyos komponensei kisugárzódnak a csövön. Ezen helyesen elhelyezett belső csillapítással sokat lehet javítani. Ez az egyetlen szempont ami miatt érdemesebb nem az előlapra tenni a reflexcsöveket.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”