Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás
- papesz
- Fórumlakó

- Értékelés: 82
Ha jól szól, akkor minek rajta változtatni?
Biztos, hogy változtatni kell rajta?
Ha igen, akkor hogyan és mit változtatsz a váltón?
A helyedben először megkérdezném, hogy ki csinálta a váltóját.
Az én hasonló dobozomban szintén egy baromi egyszerű váltó van, mert ez a mélysugárzó annyira jó, hogy direktben is rákötheted. A magashoz pedig egy kondi és egy L pad kell összesen.
Mi az az L-pad?
Igazából nem annyira vágom,s azt sem értem hogy a negatív és a pozitív miért van egy ponton.
Van egy Jamo hasonló méretű hangfalam s annál egy tekercs köti össze a + - pontot párhuzamosan, a negatívja előtt van egy 2 ohmos ellenállás a pozitív előtt meg egy 4.7-es kondi.Próbáltam átcsrélni abból de akkor már túl sok volt nekem a magas s a mély is eltünt.
Láttam már olyan hangfalat aminél lehet jumperelni a magasat pl a phonar M3-nál ,valami ilyesmire gondoltam.
De egyébként nagyon jó így is de egy kis magasat még elviselnék.A mélye az meg hihetetlen ennek a hangszórónak nagyon dögös..
Írtam mára tulajnak s nagyon korrekt rendes srác de már nem akarom zaklatni vele..
Leírta ,hogy mit kell vele csinálni de ezt az L -pad dolgot nem igazán értem.
A magasnak 90db a mélynek 85db az érzékenysége s ő 5 db -el csökkentette a magasat..
Ezt írta amúgy:
Szia!
Sajnos az pont egy nehéz ügy... Ugyanis nincsenek olyan értékű ellenállások, amivel pontosan 4 dB lenne a csillapítás...
Normál esetben a magassugival sorban van egy 2,2 Ohmos ellenállás, ennek maradnia kellene, mert így lesz a 6 Ohmból 8...
Az L-pad értékei ekkor: soros 3 Ohm (amit lehet kapni az 3,3 Ohmos) párhuzamos pedig 13,6 Ohm. (kapható 15 Ohm) Tehát nem pontosan 4 dB lesz a csillapítás.
Esetleg beállítható több ellenállás beépítésével a pontos érték.
A másik megoldás (ez akkor jó ha nem csövessel hajtod és nem háklis az erősítő az impedanciamenetre) hogy kiveszed a 2,2 ohmos soros ellenállást a magassugi elől és csak 2 db ellenállással oldod meg a dolgot. Ekkor a váltási frekvencia felett csak 6 Ohmos lesz a doboz! Ebben az esetben egy soros 2,2 Ohmos és egy párhuzamos 10 Ohmos ellenállás kell! Vagyis csak egy pár 10 Ohmos ellenállást kell venned! Nálam így volt megoldva
Már készen vettem s nagyon jól szól de a magasán egy kicsit szeretnék javítani.
Lefotóztam a hangváltóját szerintetek jól van ez így?
köszi előre is
Üdv Feri
Ha jól szól, akkor minek rajta változtatni?
Biztos, hogy változtatni kell rajta?
Ha igen, akkor hogyan és mit változtatsz a váltón?
A helyedben először megkérdezném, hogy ki csinálta a váltóját.
Az én hasonló dobozomban szintén egy baromi egyszerű váltó van, mert ez a mélysugárzó annyira jó, hogy direktben is rákötheted. A magashoz pedig egy kondi és egy L pad kell összesen.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
- papesz
- Fórumlakó

- Értékelés: 82
Sziasztok
Van egy DIY hangfalam
Seas tdf27 magas és hivi 6.8 mélynyomó van benne.
Már készen vettem s nagyon jól szól de a magasán egy kicsit szeretnék javítani.
Lefotóztam a hangváltóját szerintetek jól van ez így?
köszi előre is
Üdv Feri
Egy ismerősöm szeretett (régi) Wharfedale dobozában elöregedtek a gumiperemek.
Tudnátok ajánlani Pesten peremező szakit, aki meg tudná nézni? Köszi
Marosi István
06209438336
- dominique29
- V.I.P.

- Értékelés: 235
Egy ismerősöm szeretett (régi) Wharfedale dobozában elöregedtek a gumiperemek.
Tudnátok ajánlani Pesten peremező szakit, aki meg tudná nézni? Köszi
"Az audiofília nem betegség, csupán egy olyan krónikus elégedetlenség tünete, mely a hangreprodukciós rendszerekről tévesen kialakított képzetekből fakad" (részlet a Meridian cég prospektusából)
Köszönöm a tanácsokat! Úgy érzem, hogy a kábelek lecserélésén és forrasztásán kívül nincs más, mérés nélküli feljavítás. Alapvetően nincs gondom a hangzásával, csak arra gondoltam, egy kis munkával és minimális ráfordítással jobbá tehetném.
A hangfal közepe az a doboz közepét jelenti vagy a hangszórók elhelyezésétől is függ?
Próbáld ki először csillapítás nélkül, meg fogsz lepődni! Ez az Elac nem egy rossz doboz, a váltója alapján. Van itt egy topik szétszerelt hangsugárzók címen, nézz be oda ha kíváncsi vagy, mit művel némelyik gyártó a többszázezres dobozaival váltó ügyileg.
Mivel egy hangszóró nem csak elektromos hanem akusztikus eszköz is,én egy méréssel kezdeném,a többit pedig fogadd el a muv.imi-tól.Egy gyártó gazdasági megfontolásból alkalmazhat "gagyi" alkatrészeket természetesen de mindenképpen optimatizál.
Hogy változtatni tudj meg kell ismerned hogy mid van és mire képes-ennek csak egy kevésbé meghatározó része a váltó és a kábel. Enélkül az ismeret nélkül sohasem fogadod el az adott állapotot. Már most sem,pedig csak hallottál arról hogy általában egy modifikáció lehetséges.Ez nem jelenti automatikusan azt hogy ez nálad is igaz ,és azt sem hogy ezek a részbeavatkozások jobb hangot eredményeznek. Más hangot igen,de hogy jobbat az kérdéses.
Köszönöm a tanácsokat! Úgy érzem, hogy a kábelek lecserélésén és forrasztásán kívül nincs más, mérés nélküli feljavítás. Alapvetően nincs gondom a hangzásával, csak arra gondoltam, egy kis munkával és minimális ráfordítással jobbá tehetném.
A hangfal közepe az a doboz közepét jelenti vagy a hangszórók elhelyezésétől is függ?
Nincs ezzel a váltóval baj, a nagy sárga kondi polipropilén és elég jó, nincs értelme cserélni, a másik kondit esetleg érdemes, de az valószínüleg a mélysugárzóval van párhuzamosan kötve, ha az értéke annyi amennyi rá van írva, egy kis eltérés nem számít, akkor akár maradhat is, mert nem biztos, hogy a csere javítani fog a hangminőségen. A Habia kábelek viszont valószínűleg jobbak a benne lévőnél. A doboz belső csillapítását birkagyapjúra lenne érdemes cserélni, a mennyiséget csak próbálgatással tudod megállapítani, és nem kell kitömni a dobozt, még az is lehet, hogy mindenféle csillapítás nélkül jobban fog szólni, ki kell próbálni, de ha szükséges, akkor a doboz geometriai középpontjába kell elhelyezni a szükséges mennyiséget.
Mivel egy hangszóró nem csak elektromos hanem akusztikus eszköz is,én egy méréssel kezdeném,a többit pedig fogadd el a muv.imi-tól.Egy gyártó gazdasági megfontolásból alkalmazhat "gagyi" alkatrészeket természetesen de mindenképpen optimatizál.
Hogy változtatni tudj meg kell ismerned hogy mid van és mire képes-ennek csak egy kevésbé meghatározó része a váltó és a kábel. Enélkül az ismeret nélkül sohasem fogadod el az adott állapotot. Már most sem,pedig csak hallottál arról hogy általában egy modifikáció lehetséges.Ez nem jelenti automatikusan azt hogy ez nálad is igaz ,és azt sem hogy ezek a részbeavatkozások jobb hangot eredményeznek. Más hangot igen,de hogy jobbat az kérdéses.
Szeretnék tanácsot kérni olcsó (20 eFt/db) hangfal feljavításához, amitő biztosan javulhat a hang és arányban van az alapárral. Én ezekre gondoltam:
1. belső kábelek kicserélése vastag hangszóró kábelre vagy Habia kábelre (3 szál erenként)
2. saruk helyett forrasztani a kábeleket
3. kondenzátorok cseréje a keresztváltóban
4. csillapító anyag cseréje 1-2 cm vastag szivacsra vagy háztartási vattára
5. hangváltó paneljén Habia kábellel is átkötni a panelvonalakat
Szerintetek mi az, ami biztos javulást okoz? Van olyan a felsoroltak között, amivel nem érdemes kisérletezni?
Tudnátok kondenzátor márkát és boltot ajánlani, ami pár ezresből kijönne?
Vatta vagy szivacs a jobb? Minden falra vagy lazán kitömve érdemes alkalmazni? Jelenleg egy nagyon laza szintetikus csillapító van benne, de csak a hangszórók környékén. Alsó harmadban semmi.
Érdemesebb a hangváltó panelt elkészíteni farost lemezre az átkötögetés helyett?
Válaszokat előre is köszönöm!
Amiker írtál, mind nagyon jó ötlet.
Első körben a kábelezés cseréjével kezdeném, és a váltót sem lenne butaság egy vékonyabb rétegeltlemezre újraépíteni lábtól-lábig drótozva.
Gyanítom, hogy a sárga MKT a magassal sorosan van, ebben az esetben lehet tényleg nem ártana jobb minőségűre cserélni, majd ez után venni hozzá még egy 4uF körüli MKT-t, és a kettőt betenni a 8uF bipolar el-ko helyére.
Csillapítóanyaggal valóban érdemes kísérletezni, és ahogy azt már előttem is írták, nem a falakat kell csillapítani, hanem a doboz "közepét". Vattát használtam már, igazából egyik nagy hátránya, hogy reflex doboz esetén egy kiadósabb zenélés után porszívózni kell a doboz körül (és ha gyakran hallgatunk így zenét, előbb-utóbb elfogy a csillapítóanyag a dobozból )
Ez mondjuk orvosolható, ha a vattát belecsomagolod mondjuk abba az anyagba, ami most van a dobozodba (vagy valami vékonyabb "kabátbélésbe" )
Szia egedzs!
A sárga kondenzátor a jelölése alapján (MKT) polietilén dielektrikummal rendelkezik.
A műanyag fóliakondenzátorok közül egy frekvenciaváltóban ha csak a dielektrikum anyagát vesszük figyelembe, ez a típus muzsikál a leggyengébben.
A sorrend kb. ez: MKP > MKS > MKT. Az ár is ennek megfelelően változik.
Ezért azt akár érdemes is lehet kicserélni MKP jelölésű kondenzátorra, de valószínűleg nem fog hatalmas változást hozni.
Az elektrolitkondenzátort viszont én biztos kicserélném műanyag fóliakondenzátorra, már csak azért is mert nem vészesen nagy kapacitásról van szó! (mondjuk MKS-re, az még nem volna túl drága)
Persze közben érdemes méréssel követni a változást, mert az elektrolitkondenzátor cseréje esetén lehet újra kell gondolni a frekvenciaváltót! (más ESR)
Ha olcsón akarod megúszni a kondik cseréjét, érdemes régi remix, siemens, vagy ERO fóliakondenzátorokat keresned.
Pl. itt: HR elektronika KFT (régi Incomp) http://www.elektronikai-alkatresz.hu/ , vagy ha szerencséd van a lomexnél kifoghatsz régi elfekvő készleteket, esetleg a puskás börzén is körbenézhetsz.
Nincs ezzel a váltóval baj, a nagy sárga kondi polipropilén és elég jó, nincs értelme cserélni, a másik kondit esetleg érdemes, de az valószínüleg a mélysugárzóval van párhuzamosan kötve, ha az értéke annyi amennyi rá van írva, egy kis eltérés nem számít, akkor akár maradhat is, mert nem biztos, hogy a csere javítani fog a hangminőségen. A Habia kábelek viszont valószínűleg jobbak a benne lévőnél. A doboz belső csillapítását birkagyapjúra lenne érdemes cserélni, a mennyiséget csak próbálgatással tudod megállapítani, és nem kell kitömni a dobozt, még az is lehet, hogy mindenféle csillapítás nélkül jobban fog szólni, ki kell próbálni, de ha szükséges, akkor a doboz geometriai középpontjába kell elhelyezni a szükséges mennyiséget.
Szeretnék tanácsot kérni olcsó (20 eFt/db) hangfal feljavításához, amitő biztosan javulhat a hang és arányban van az alapárral. Én ezekre gondoltam:
1. belső kábelek kicserélése vastag hangszóró kábelre vagy Habia kábelre (3 szál erenként)
2. saruk helyett forrasztani a kábeleket
3. kondenzátorok cseréje a keresztváltóban
4. csillapító anyag cseréje 1-2 cm vastag szivacsra vagy háztartási vattára
5. hangváltó paneljén Habia kábellel is átkötni a panelvonalakat
Szerintetek mi az, ami biztos javulást okoz? Van olyan a felsoroltak között, amivel nem érdemes kisérletezni?
Tudnátok kondenzátor márkát és boltot ajánlani, ami pár ezresből kijönne?
Vatta vagy szivacs a jobb? Minden falra vagy lazán kitömve érdemes alkalmazni? Jelenleg egy nagyon laza szintetikus csillapító van benne, de csak a hangszórók környékén. Alsó harmadban semmi.
Érdemesebb a hangváltó panelt elkészíteni farost lemezre az átkötögetés helyett?
Válaszokat előre is köszönöm!
Ez lenne a kitűzött cél:
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3484
Ez lenne a kitűzött cél:
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
A korábban tárgyalt Sansui SP-70 -es hangfalam most egy mod áldozata lesz ,mert a két hangszórót kiszedem majd belőle.
A Sansui/JBL monitorok konstrukcióit szem előtt tartva beszereztem egy JBL 2115 és egy JBL 2405 hangszóró készletet. Ebből lesz várhatóan egy szélessávú hangfal, szuper tweeterrel kiegészítve.
A két 2115-öt széleztetni kell, mert az elmúlt több mint 40 év alatt sziklakemény lett az eredeti széle.
A két 2405 -ös beszerzése viszont különleges bonyolítást igényelt, de végül nálam landoltak - igaz eléggé lepusztult állapotban.
Most éppen felújítás alatt vannak, a rozsdamaró nagyot dolgozott teljes fordulaton
Üdv: TJ.
- tunerman
- V.I.P.

A korábban tárgyalt Sansui SP-70 -es hangfalam most egy mod áldozata lesz ,mert a két hangszórót kiszedem majd belőle.
A Sansui/JBL monitorok konstrukcióit szem előtt tartva beszereztem egy JBL 2115 és egy JBL 2405 hangszóró készletet. Ebből lesz várhatóan egy szélessávú hangfal, szuper tweeterrel kiegészítve.
A két 2115-öt széleztetni kell, mert az elmúlt több mint 40 év alatt sziklakemény lett az eredeti széle.
A két 2405 -ös beszerzése viszont különleges bonyolítást igényelt, de végül nálam landoltak - igaz eléggé lepusztult állapotban.
Most éppen felújítás alatt vannak, a rozsdamaró nagyot dolgozott teljes fordulaton
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Sziasztok!
Nem tudom hogy jó helyre írok. Hol tudnék ferroluidot venni? B&W magassugárzójába kellene.
Előre is köszönöm a segítséget.
Viktor
http://szupermagnes.hu/spd/MSZ-FE-FL/Fe ... asfolyadek
<p>JJ 322 PSE, ONKEN 360, LENCO, PS AUDIO,
Sziasztok!
Nem tudom hogy jó helyre írok. Hol tudnék ferroluidot venni? B&W magassugárzójába kellene.
Viktor
Szia!
Jó helyre írsz..... a Hangszóróbolt-ban szokott lenni....a Bajcsi-n van,a Nyugati-tér felé.
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
- dondusfi
- Fórumlakó

- Értékelés: 306
Sziasztok!
Viktor
Média: Panasonic TX-55EX600E, Onkyo AVX-380, Dune HD Solo Lite, APPLE TV HD gen4, Pioneer BDP-51FD
Stereo: Hegel H80, WiiM Ultra, Rega Plannar 2, Pro-Ject Phono box S3 B, Monitor Audio GS20
Egyéb: B&W P5, Logitech Harmony 300, One, Synology DS212j
Stereo: Hegel H80, WiiM Ultra, Rega Plannar 2, Pro-Ject Phono box S3 B, Monitor Audio GS20
Egyéb: B&W P5, Logitech Harmony 300, One, Synology DS212j
Eredetileg 2 utasnak készült, de végül csak subnak használtam. Annak viszont tökéletes ez a sugárzó! Később arra gondoltam, hogy egy wharfedale dobozzal együtt egy 3 utas konfig lehetne belőle. Ez a mai napig nem készült el.
Szép lett,ránézésre fankó mélyhangokat produkálhat!!
Jó látni ügyeskezű emberek munkáit,köszönöm!
Precíz alapos munka,szép kivitelezés!
A kész hangfalakról is raknál föl képet,köszi.
Biztos jó hangú lett!
Eredetileg 2 utasnak készült, de végül csak subnak használtam. Annak viszont tökéletes ez a sugárzó! Később arra gondoltam, hogy egy wharfedale dobozzal együtt egy 3 utas konfig lehetne belőle. Ez a mai napig nem készült el.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu facebook/Audophile Room
Az én egyik régebbi próbálkozásom jóval bonyolultabb de ugyanarra a problémára igyekeztem megoldást találni amire te.
Precíz alapos munka,szép kivitelezés!
A kész hangfalakról is raknál föl képet,köszi.
Biztos jó hangú lett!
Leírom, mielőtt belekezdenék a témába, hogy NEM értek a hangszórók/hangfalak igazi tuningjához, mert az elektronika világában mozgolódom.
Egy egyszerű lemezkosaras mély-közép hangszóró apró módosítását készítettem el és kíváncsi lennék a hozzáértők véleményére. A mod alapvető célja a lemezkosaras hangszóró oldal lemezeinek a merevítése lett volna - utólag! Azt reméltem tőle, hogy főleg középsávban csökkennek a rezgések és ezért jobb hangot kapok.
Várom a véleményeket.
Az én egyik régebbi próbálkozásom jóval bonyolultabb de ugyanarra a problémára igyekeztem megoldást találni amire te.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
Biztos hogy a merevités volt a cél?mivel magassugárzóról van szó elképzelhető hogy így akarták megszüntetni a sík felületet és szétszórni a hanghullámokat így küszöbölve ki a nemkívánatos visszaverődéseket
-
Vendég
Találtam olyan próbálkozást, amely a lemezkosár külső oldalán akart merevítést kivitelezni
http://audio.ge3.jp/modules/example/ind ... ntent_id=6
A következő infót találtam a neten - a Sansui/JBL kooperáció jegyében:
http://audio-database.com/SANSUI/speake ... 115-e.html
Azon gondolkodom, hogy a Sansui SP-70 -es hangfalaimat átalakítanám erre a professzionális Sansui/JBL vonalra.
- tunerman
- V.I.P.

A következő infót találtam a neten - a Sansui/JBL kooperáció jegyében:
http://audio-database.com/SANSUI/speake ... 115-e.html
Azon gondolkodom, hogy a Sansui SP-70 -es hangfalaimat átalakítanám erre a professzionális Sansui/JBL vonalra.
Sok mindent lehetne, de ezt már meglépték a Sansuinál:
http://audio-heritage.jp/SANSUI/speaker/sp-le8t.html
- tunerman
- V.I.P.

Sok mindent lehetne, de ezt már meglépték a Sansuinál:
http://audio-heritage.jp/SANSUI/speaker/sp-le8t.html