Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Tüű Károly - hangsugárzók

Moderátor: hangfaltunning

kozolov
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: kozolov »

Biztos csodás mérési eredményekkel rendelkezett az adott hangsugárzó? Honnan tudod, hogy csodásak voltak a mérési eredmények? Értesz a hangsugárzó mérések kiértékeléséhez? Biztos megfelelő és elegendő mérési eredmény volt a specifikációban? Biztos a hangsugárzó miatt volt siralmas a hang? Lenne még sok kérdésem de inkább csak egyet kérdezek még: melyik volt az a bizonyos hangsugárzó amiről a fentieket írtad?

Ehhez a (nem kompetens) Huszti irományhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy aki "hang(szer)falkészítő mestertől" származó hangsugárzót vásárol az nagy eséllyel színezetten fogja a felvételeken rögzített hangot visszahallgatni. Nem csoda, hogy egy ilyen hangsugárzó megosztja a hallgatóságot, van aki nagyon szereti van aki nagyon utálja. Ezekre a hangsugárzókra jellemző az is, hogy a "mester" általában csak bizonyos stílusú zenékhez ajánlja (nem véletlenül). Aki viszont korrekt mérési eredményekkel rendelkező hangsugárzót vásárol az sokkal inkább azt fogja hallani ami a felvételeken valójában van, bármilyen zenei műfajról is legyen szó.

Egyébként nincs semmi baj azzal ha valaki a színezett hangot szereti mint ahogy azzal sem ha valaki a színezetlent szereti. A mérési eredmények pont azt mutatják meg mennyire színezi az adott hangsugárzó a hangot. Sajnos a gyártók nagy része nem közöl mérési eredményeket ezért nem lehet pontosan tudni melyik hangsugárzó mennyire színez. Node ez téma már nagyon messzire vezet, nem szeretnék sokat OFF lenni.

Az a bizonyos hangsugűrzó mondjuk a BW802D volt.
Na jó, túlzás a siralmas, csak éppen messze nem élvezetes és természetes hangzás volt, amit produkált.
A nem kompetens Huszti irományhoz meg annyit, hogy jelenleg is egy ilyen nem kompetens hangsugárzót hallgatok, aminek sem műfaji, sem szobaakusztikai problémája nincs. Egyébként pedig amennyire meg tudom ítélni, mérési anomáliái sem igen vannak. Messze az egyik leg színezetlenebb hang azok közül amit valaha is hallottam, árát tekintve meg az egyik legolcsóbb volt a szóba jöhető alternatívák közül.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Baromi jól hangzik ez a mérnöki sarkos gondolkodás, csak hát hallottam én már csodás mérési eredményekkel rendelkező hangsugárzó siralmasan szerepelni.Biztos csodás mérési eredményekkel rendelkezett az adott hangsugárzó? Honnan tudod, hogy csodásak voltak a mérési eredmények? Értesz a hangsugárzó mérések kiértékeléséhez? Biztos megfelelő és elegendő mérési eredmény volt a specifikációban? Biztos a hangsugárzó miatt volt siralmas a hang? Lenne még sok kérdésem de inkább csak egyet kérdezek még: melyik volt az a bizonyos hangsugárzó amiről a fentieket írtad?

De egy idevágó idézet, szerintem elég találó:

http://zsoltaudio.blogspot.hu/2013/08/h ... o-iii.html
Ehhez a (nem kompetens) Huszti irományhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy aki "hang(szer)falkészítő mestertől" származó hangsugárzót vásárol az nagy eséllyel színezetten fogja a felvételeken rögzített hangot visszahallgatni. Nem csoda, hogy egy ilyen hangsugárzó megosztja a hallgatóságot, van aki nagyon szereti van aki nagyon utálja. Ezekre a hangsugárzókra jellemző az is, hogy a "mester" általában csak bizonyos stílusú zenékhez ajánlja (nem véletlenül). Aki viszont korrekt mérési eredményekkel rendelkező hangsugárzót vásárol az sokkal inkább azt fogja hallani ami a felvételeken valójában van, bármilyen zenei műfajról is legyen szó. 

Egyébként nincs semmi baj azzal ha valaki a színezett hangot szereti mint ahogy azzal sem ha valaki a színezetlent szereti. A mérési eredmények pont azt mutatják meg mennyire színezi az adott hangsugárzó a hangot. Sajnos a gyártók nagy része nem közöl mérési eredményeket ezért nem lehet pontosan tudni melyik hangsugárzó mennyire színez. Node ez téma már nagyon messzire vezet, nem szeretnék sokat OFF lenni.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 100

Hozzászólás Szerző: Tibi98 »

Én is szívesen benne lennék egy meghallgatásban.
Mivel jómagam is ugyanazt hallottam a kiállításon így teljes mértékben egyetértek Szalon véleményével. Ugyanakkor adnék egy esélyt a hangsugárzóknak, hogy ideális körülmények között miként szólnak.

Úgy néz ki, hogy ezeket az "ideális körülményeket" én nem tudom biztosítani, de amennyiben valahol mégis helyet találnának ezek a dobozok egy meghallgatás erejéig, szívesen elmegyek megfülelni.

goodman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 516

Hozzászólás Szerző: goodman »

Mint írtam korábban, vételi szándékom nincs (akkor sem lenne, ha amúgy tökéletesen szólna), pusztán a kíváncsiság...
Ha Neked megér ennyit, csak hogy esetleg megváltozzon a véleményem a dobozról, hát én nem vagyok ellene.
Biztosan lennénk itt páran Győrben is, akik összejönnénk egy meghallgatásra valamelyikünk rendszerében...

Én is szívesen benne lennék egy meghallgatásban.
Mivel jómagam is ugyanazt hallottam a kiállításon így teljes mértékben egyetértek Szalon véleményével. Ugyanakkor adnék egy esélyt a hangsugárzóknak, hogy ideális körülmények között miként szólnak.

tanczi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 804

Hozzászólás Szerző: tanczi »

Végre valaki.  Gondolom nyilván ott lesz majd a Bodor álló doboz ami a kiállításon is kinn volt, szerintem ha ahhoz viszonyítva leírod, hogy mit hallottál (pláne, hogy arról van már vélemény innen a fórumról a kiállítás óta akkor már nyilván be lehet valamennyire lőni, hogy mit hallhattál.Szerintem arra is lesz lehetőség, hogy a szóban forgó két dobozt összehallgassátok, mivel pont a kiállítás lesz a fő téma.Ha nem tetszik akkor nem tetszik-gondolom akkor majd leírod azt is.

Csak azt szeretném mondani, hogy én nem tudok arról, hogy holnap Ferinél bármilyen Tüű-s doboz meghallgatás lenne.
(Lesz viszont egy múlt-hétvégi kibeszélő-show + Feri új dobozának meghallgatása + szokásos hificlubos baráti beszélgetés.)

Szólok, ha rosszul tudok valamit, ez természetesen bármikor és bármiben lehetséges

Az őszinte és valódi érdeklődők Budaörsön továbbra is bármikor (előre egyeztetett időpontban) meghallgathatják a hangzást, kicsit normálisabb körülmények között.
A győri érdeklődők pedig - ha nem akarnak sokat utazni, de kíváncsiak - javaslom, vegyék fel a kapcsolatot Tibi98-cal.
Peace.
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz

5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500

kozolov
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: kozolov »

Igen, meg lehet mondani, hogy egy általam készített hangsugárzó kb. hogy fog viselkedni a Bodor bemutatóteremben. Részben a hangsugárzó mérési eredményei alapján, részben akusztikai ismeretek alapján, részben az adott helyiség ismerete alapján.
Baromi jól hangzik ez a mérnöki sarkos gondolkodás, csak hát hallottam én már csodás mérési eredményekkel rendelkező hangsugárzó siralmasan szerepelni. /A miheztartás végett, itt alább én is a ahhoz a csapathoz tartoztam, akik szerint elég lehangoló volt a Tüű doboz szereplése.)  Szóval a jó paraméterek még semmire sem garanciák, éppen elég sok elrettentő példát lehet felsorakoztatni.
De egy idevágó idézet, szerintem elég találó:
http://zsoltaudio.blogspot.hu/2013/08/h ... o-iii.html

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Meg tudod nekem mondani, hogy a Te általad készített egyik hangdoboz, aminél, gondolom semmit nem ismersz jobban, hogy fog viselkedni, "szólni", mondjuk a mi bemutatótermünkben? Akár a terem különböző pontjain? Azok után, hogy mi mit tapasztaltunk a két beállítás között? Ne már!
Igen, meg lehet mondani, hogy egy általam készített hangsugárzó kb. hogy fog viselkedni a Bodor bemutatóteremben. Részben a hangsugárzó mérési eredményei alapján, részben akusztikai ismeretek alapján, részben az adott helyiség ismerete alapján.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- akusztikai mérések

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6703

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Én kiváncsi és korrekt ember lévén, igyekszem elmenni (100%-ra egyelőre nem tudom igérni) a Bodor féle hifi clubba a héten.
A kérdésem, hogy ott mi mellett lehet majd hallani a hangsugárzókat. Lesz valami referencia (már csak ha tényleg függetleníteni kívánjunk az eredményt ismét az akusztikai állapotoktól)?

Mondjuk kicsit tartok tőle, hogy mi történik amennyiben ott sem hallom őket az árkategóriájukba valónak.

Végre valaki.  Gondolom nyilván ott lesz majd a Bodor álló doboz ami a kiállításon is kinn volt, szerintem ha ahhoz viszonyítva leírod, hogy mit hallottál (pláne, hogy arról van már vélemény innen a fórumról a kiállítás óta akkor már nyilván be lehet valamennyire lőni, hogy mit hallhattál.Szerintem arra is lesz lehetőség, hogy a szóban forgó két dobozt összehallgassátok, mivel pont a kiállítás lesz a fő téma.Ha nem tetszik akkor nem tetszik-gondolom akkor majd leírod azt is.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Azért még a leírtakon felül még kíváncsi lennék egy mostani, Bodor audio-s meghallgatás eredményére.Soha nem hallottam egyik Tüű dobozt sem-kíváncsi lennék, hogy ez a doboz is tudna-e mutatni más hangot mint Bodor mester munkája a saját bemutatótermükben.(Persze ez nyilván akkor derülne ki, ha valaki aki a kiállításon hallotta elmenne újra meghallgatni.)

Én kiváncsi és korrekt ember lévén, igyekszem elmenni (100%-ra egyelőre nem tudom igérni) a Bodor féle hifi clubba a héten.
A kérdésem, hogy ott mi mellett lehet majd hallani a hangsugárzókat. Lesz valami referencia (már csak ha tényleg függetleníteni kívánjunk az eredményt ismét az akusztikai állapotoktól)?

Mondjuk kicsit tartok tőle, hogy mi történik amennyiben ott sem hallom őket az árkategóriájukba valónak.

hangfaltunning
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 89

Hozzászólás Szerző: hangfaltunning »

Valószínűleg az alábbi megállapítás a Tüű-dobozokra egyáltalán nem volt jellemző, csak a teremben közvetlen mellette lévőkre.

"A gond alapvetően az volt, hogy nem is lehetett meghallgatni a dobozokat, mert kb 50 ember mindig volt a "teremben" és kb 70 dB volt az alap zajszint. Ebből semmit sem lehet leszűrni még a dobozoktól egy két méterre sem, nemhogy 5-6-ra!"

Ha valaki nekem akarna fenti sorok miatt rontani, most szépen kérem, ne tegye: nem én írtam ...
Ellenben nagyon korrekt!

Azért ezen érdemes egy nagyon iciri-picirit elgondolkodni...

" Ha a hifi a szeretett hobbid, ne verd át magad: csak Rajtad áll, milyen hangot hallgatsz otthon... "

A gyári dobozokénál lényegesen jobb hang (nagyobb dinamika, részletesebb felbontás és térleképzés) érhető el minden dobozból, ill. hangszóróból.

Meglévő hangfalad és azok hangszóróinak modifikációja, javítása (peremezés is!)

Egyedi hangdobozok készítése, tervezése

Hangváltó finomítása, ill. új készítése

Érdemes megfülelni a hifit, hogy tudjuk, mihez adjuk véleményünket!

A telefonos érdeklődés preferált: +36702813249

LÁTOGASS EL OLDALAMRA, ahonnan közvetlenül eléred topikjaim!

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hozzászólás Szerző: bege »

Ezt a hangkaraktert lehet(ne) korrekt mérési eredmények alapján megmondani, sőt akár azt is meg lehet jósolni, hogy különböző helyiségekben hogy fog teljesíteni az adott hangsugárzó.
Meg tudod nekem mondani, hogy a Te általad készített egyik hangdoboz, aminél, gondolom semmit nem ismersz jobban, hogy fog viselkedni, "szólni", mondjuk a mi bemutatótermünkben? Akár a terem különböző pontjain? Azok után, hogy mi mit tapasztaltunk a két beállítás között? Ne már!

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

...Szalon kolléga tegnapi beírását igyekszem ma kommentálni (nem meglepő módon: normális hangnemben), ill.
kérdem, hogy Szalont és mást mennyire érdekel normális körülmények között egy meghallgatás, a doboz valós hangja (mint ahogy érdekes módon ez más doboz esetében is drasztikus változást okozott, mint tegnap olvashattuk). ...

A doboz valós hangját hallotta/hallhatja bárki akár a bemutatóteremben, akár a kiállításon vagy bárhol másutt. A helyiség ahol a meghallgatás történik természetesen befolyásolja a hallott hangokat, főleg a mélytartományban, kisebb mértékben a közép-magas tartományban. Nagyon fontos a szobaakusztika, de egy hangsugárzó karakterét alapvetően nem fogja megváltoztatni a helyiség. Ezt a hangkaraktert lehet(ne) korrekt mérési eredmények alapján megmondani, sőt akár azt is meg lehet jósolni, hogy különböző helyiségekben hogy fog teljesíteni az adott hangsugárzó.

- akusztikai mérések

otlm
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: otlm »

Szalon lesz az.
Jaja!

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1694

Hozzászólás Szerző: Indy »

Örülök hogy akadnak akik bátran kimondják a véleményüket, akkor is ha ezzel nem számíthatnak nagy népszerűségre(Szigony).
Nos igen, van annak valami bája, amikor összegyűlnek a diyerek és az elfogultságukkal egymást viszik tévutakra

Szalon lesz az.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

otlm
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: otlm »

Örülök hogy akadnak akik bátran kimondják a véleményüket, akkor is ha ezzel nem számíthatnak nagy népszerűségre(Szigony).
Nos igen, van annak valami bája, amikor összegyűlnek a diyerek és az elfogultságukkal egymást viszik tévutakra

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

Mint írtam korábban, vételi szándékom nincs (akkor sem lenne, ha amúgy tökéletesen szólna), pusztán a kíváncsiság...
Ha Neked megér ennyit, csak hogy esetleg megváltozzon a véleményem a dobozról, hát én nem vagyok ellene.
Biztosan lennénk itt páran Győrben is, akik összejönnénk egy meghallgatásra valamelyikünk rendszerében...

OK, privátban egyeztetünk egy időpontot, utána kiírjuk a győri időpontot a topikban, ha más is jöhet.
Ilyen egyszerű a sztori, ha valóban érdekel valami valakit ...  :train:
TÜŰ Bendegúz

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lakást sajnos nem tudok Neked venni a fővárosban 
de Győrbe leviszem a dobozokat, egy saját rendszeres próba esetleg megfelelne, vagy tudsz jobbat?

Nekem ér ennyit. Ennyit érne Neked?

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

Lakást sajnos nem tudok Neked venni a fővárosban   
de Győrbe leviszem a dobozokat, egy saját rendszeres próba esetleg megfelelne, vagy tudsz jobbat?

Nekem ér ennyit. Ennyit érne Neked?

Amennyiben a fővárosban laknék, biztosan adnék még egy esélyt a doboznak, azonban így, hogy több 100 km-t kellene csak ezért utaznom... hát sajnos az eddig hallottak alapján nem ér nekem ennyit a puszta kíváncsiságom kielégítése (vételi szándék hiányában). Illetve azt sem tudom elképzelni, hogy a rossz szobaakusztika, és nem megfelelő installáció, ennyit, és ilyen sok szempontból ronthatna egy egyébként "lef*sod a bokádat"-hangú dobozon...
TÜŰ Bendegúz

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

kérdem, hogy Szalont és mást mennyire érdekel normális körülmények között egy meghallgatás, a doboz valós hangja

Amennyiben a fővárosban laknék, biztosan adnék még egy esélyt a doboznak, azonban így, hogy több 100 km-t kellene csak ezért utaznom... hát sajnos az eddig hallottak alapján nem ér nekem ennyit a puszta kíváncsiságom kielégítése (vételi szándék hiányában). Illetve azt sem tudom elképzelni, hogy a rossz szobaakusztika, és nem megfelelő installáció, vagy akármilyen más jelenlévő zavaró körülmény ennyit, és ilyen sok szempontból ronthatna egy egyébként "lef*sod a bokádat"-hangú dobozon...

OFF:
Viszont egy napos zenehallgatásra az Avantgarde tölcséreseken akármikor, zokszó nélkül elindulnék... Főleg annak tudatában, hogy sokak szerint, akik már hallották korábban ezt a rendszert, az idei installáció nem sikerül túl jól. Hát kérem, ha ez volt a "nem túl jó", akkor nem is merek belegondolni, mit tudhat a tökéletes (tudom, ilyen nincs ) konfiguráció... Tudom: ízlések és pofonok... Én az ízlést választom  

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

.
"Vagy a szekér, vagy az út, vagy az istráng vagy az rúd. De a lú az semmiképpen."
.

És van, hogy a nyuszika a hibás mindenért!   
Úgy látom, az előző hsz-em nem okozott zavart, de gondolathullámokat sem korbácsolt.
TÜŰ Bendegúz

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

.

"Vagy a szekér, vagy az út, vagy az istráng vagy az rúd. De a lú az semmiképpen." Mondta az öreg székely, amikor az árokba borulás okáról kérdezték.

.

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

Valószínűleg az alábbi megállapítás a Tüű-dobozokra egyáltalán nem volt jellemző, csak a teremben közvetlen mellette lévőkre.

"A gond alapvetően az volt, hogy nem is lehetett meghallgatni a dobozokat, mert kb 50 ember mindig volt a "teremben" és kb 70 dB volt az alap zajszint. Ebből semmit sem lehet leszűrni még a dobozoktól egy két méterre sem, nemhogy 5-6-ra!"

Ha valaki nekem akarna fenti sorok miatt rontani, most szépen kérem, ne tegye: nem én írtam ...
Ellenben nagyon korrekt!

TÜŰ Bendegúz

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

Egészen biztos, hogy a szobával, akusztikával sem volt minden rendben, de sajnos ez a doboz még így is "kiemelkedett" a mezőnyből...

Hasonló véleményen vagyok, a szobában lévő dobozok közötti különbség - sajnos csak az első 2 széksorban ülve - szerintem is megmutatkozott (hátrébb sajnos nem).
A kiállítás több szempontból tanulságos volt a szobában kiállítók és kilátogatók számára is.

Szalon kolléga tegnapi beírását igyekszem ma kommentálni (nem meglepő módon: normális hangnemben), ill.
kérdem, hogy Szalont és mást mennyire érdekel normális körülmények között egy meghallgatás, a doboz valós hangja (mint ahogy érdekes módon ez más doboz esetében is drasztikus változást okozott, mint tegnap olvashattuk). Ahogy azt Tonee is megjegyezte az imént.

Csak most van egy kis dolgom (munka, és nem kicsi; még van, ez is örömteli).
Fórumtársi üdv a topik olvasóinak
TÜŰ Bendegúz

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6703

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Azért még a leírtakon felül még kíváncsi lennék egy mostani, Bodor audio-s meghallgatás eredményére.Soha nem hallottam egyik Tüű dobozt sem-kíváncsi lennék, hogy ez a doboz is tudna-e mutatni más hangot mint Bodor mester munkája a saját bemutatótermükben.(Persze ez nyilván akkor derülne ki, ha valaki aki a kiállításon hallotta elmenne újra meghallgatni.)
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Fantasztikus ez a Tüű doboz, minden elismerésem fakopáncs Mesternek! Egyben szeretném kifejezni mélységes sajnálatomat, hogy ez a gyönyörű műalkotás ilyen csúnyán meg lett becstelenítve ezekkel a hangszórókkal/hanggal.
Egészen biztos, hogy a szobával, akusztikával sem volt minden rendben, de sajnos ez a doboz még így is "kiemelkedett" a mezőnyből... (szeretném hangsúlyozni, mindez személyes véleményem, egyébként maximálisan egyetértek Szalon fórumtárssal... )

Egyébként sok sikert kívánok Tüű Úrnak az értékesítéshez, és további tevékenységeihez!

Válasz küldése

Vissza: “Tüű Károly - Carlos' Sound”