Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből

esel
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: esel »

Valahol igaza van ESEL-nek.
Amennyiben teljesen meg van elégedve a kapott hanggal, kár lenne elrontani egy méréssel ami esetleg hibát mutathat.
Dőljön hátra és élvezze a zenét.

Feri, ismersz már, tudod, hogy eléggé kifordult gondolataim vannak. Nem félnék a méréstől, egyáltalán. Azonban még most sem vagyok meggyőzve, hogy a mikrofon ugyan azt hallja, amit a fülünk (pontosabban az agyunk). A mikrofon egy pontban felvett nyomás értéket regisztrál. A fülünk szerkezete ennél sokkal többre képes. Tapasztalt hifisként tudjuk, hogy agyunk egészen szűkös információkból is képes helyreállítani, mit is hallanánk, ha tényleg "ott" lennénk. Ez persze fárasztó, és eszébe sem jutna egyikünknek sem, hogy telefonon hallgasson végig egy szimfóniát. Minnél "gazdagabb" a hang, amit hallunk, annál türelmesebbek vagyunk vele szemben. Ezt kellene valahogy mérni.

esel
♥︎ R.I.P. ♥︎

Szokatlan? Nem is tudom ... több helyről hallottam már, hogy mérések nélkül, fülre "terveznek" hangváltót ... egészen elképesztő
Mégis, mit értesz "tervezésen" és mit értesz azon, hogy "fülre"? Mérnök vagyok, számomra megszokott, hogy alapadatok birtokában berendezést tervezzek. Szakmámban megengedhetetlen a hibázás, azaz utólagos módosítás, javítgatás. 2002 óta ráadásul minden egyes berendezést tanúsítanak részben biztonsági, részben human szempontok szerint. A tanúsítást mérőműszerekkel rögzített eredmények kiértékelésével végzik.
Ennek a váltónak a tervezése három hónapig tartott. Nem "fülre" történt, hanem a rendelkezésre álló adatok alapos kiértékelésével jutottam a meghallgatható eredményre. Fapacinak külön köszönet, hogy megmérte a hangszókókat egyenként, dobozba szerelve, így nem kellett a gyári adatokra hagyatkoznom.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Egészen szokatlan (majdnem mást írtam) hozzáállás...de ezt te tervezted és ha Gábornak is ez a legmegfelelőbb, akkor úgy a jó!  
Szokatlan? Nem is tudom ... több helyről hallottam már, hogy mérések nélkül, fülre "terveznek" hangváltót ... egészen elképesztő

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hozzászólás Szerző: kalmi »

...valahol biztos.

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

Amennyiben teljesen meg van elégedve a kapott hanggal, kár lenne elrontani egy méréssel ami esetleg hibát mutathat.
Dőljön hátra és élvezze a zenét.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Mérés nem készült, én nem is terveztem, Gábornak pedig javasoltam, ne is engje mérni. Nem látom értelmét. Zenehallgatási élményt mikrofonnal mérni nem lehet, sinus-t pedig rendkívül ritkán hallgatunk..
Egészen szokatlan (majdnem mást írtam) hozzáállás...de ezt te tervezted és ha Gábornak is ez a legmegfelelőbb, akkor úgy a jó!  

esel
♥︎ R.I.P. ♥︎

A koncepciódat továbbra sem értem, de a megjegyzésem nem is az adott projectről szólt, hanem úgy általánosságban. Tudod én megszoktam hogy LR24-es szűrőket használok, és annak egyetlen váltási pontja van, nem kettő!
Továbbra is érdekelne egy átvitelmérés a dobozról, de ha nem készült vagy nem publikus...én elfogadom.

Bocs, Gergő félre értettem. Mérés nem készült, én nem is terveztem, Gábornak pedig javasoltam, ne is engje mérni. Nem látom értelmét. Zenehallgatási élményt mikrofonnal mérni nem lehet, sinus-t pedig rendkívül ritkán hallgatunk. Nem arról van szó, hogy félnék egy diagramtól, sokkal inkáb attól, hogy véget nem érő polémia kezdődne. Márpedig az a hang nagyon jó, ami Gábornál hallgatható. Igaz, nem olyan, amilyet Te szeretsz, felettéb részletes, finom rezdülésekkel. Mélyhang van bőséggel, gyors, kottázható, nagyon mélyre megy. Talán a legnagyobb dícséret, hogy Gábor neje is örömmel ül le meghallgatni valami jó zenét. Érdekes, hogy a hölgyeket az átviteli diagramok cseppet sem érdeklik. Csupán az, hogy hogyan szólal meg a zene.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hozzászólás Szerző: bege »

Az én nézőpontom szerint olyan alacsonyan, amennyire csak lehetséges a magas hangszóró terhelhetőségét, torzítását és átvitelét figyelembe véve.
És ha nem MTM?

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

MTM-ben, hol van az optimális keresztezési frekvencia? 
Az én nézőpontom szerint olyan alacsonyan, amennyire csak lehetséges a magas hangszóró terhelhetőségét, torzítását és átvitelét figyelembe véve.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Sajnos elég rossz példa - bárki is követte el - hogy 5-6kHz felé engedik ezt a középhangszórót (feltéve ha a C173-6-090-es hangszóróról van szó).
Példának, példa!

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Pláne nem MTM-ben. 
MTM-ben, hol van az optimális keresztezési frekvencia? 

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Egyre rendszeresebbé válik, hogy olvasni nem, de írni tudtok. Vagy szövegértési problémákkal küszködtök.
A koncepciódat továbbra sem értem, de a megjegyzésem nem is az adott projectről szólt, hanem úgy általánosságban. Tudod én megszoktam hogy LR24-es szűrőket használok, és annak egyetlen váltási pontja van, nem kettő!
Továbbra is érdekelne egy átvitelmérés a dobozról, de ha nem készült vagy nem publikus...én elfogadom.

esel
♥︎ R.I.P. ♥︎

Egyetlen kónuszos hangszórót sem engednék fel 3-4 kHz fölé. Ezek a nagy membránok erre alkalmatlanok. Ilyen feladatokra ott a dómsugárzó, lehet használni!
Egyre rendszeresebbé válik, hogy olvasni nem, de írni tudtok. Vagy szövegértési problémákkal küszködtök.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Pedig, valószínűleg van rá más példa is.
Pláne nem MTM-ben. 

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Egyetlen kónuszos hangszórót sem engednék fel 3-4 kHz fölé. Ezek a nagy membránok erre alkalmatlanok. Ilyen feladatokra ott a dómsugárzó, lehet használni!

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Sajnos elég rossz példa - bárki is követte el - hogy 5-6kHz felé engedik ezt a középhangszórót (feltéve ha a C173-6-090-es hangszóróról van szó).

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Azt a közepet én mondjuk nem engedtem volna fel 6400 Hz-ig...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11007
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A szűrők másod rendűek, de a törésponti frekvencia nem -12 dB, hanem -3 dB. Az alkalmazott MFB technológia a TI oldalain könnyen felderíthető, a szűrők számításához szükséges FilterPro Design program ingyenesen letölthető.
A két mélyhangszóró 100 Hz-ig működik. Elméletileg. Mert természetesen ezen túl is, oktávonként - 6 dB szint eséssel. A felettük lévő középsugárzó 400 Hz-től indul. Szintén elméletileg. A 100 Hz és a 400 Hz között pontosan 2 oktáv a különbség, a két hangszóró ellenfázisban dolgozik. Izlés kérdése, hogy ez a váltási távolság közeli vagy távoli. Ezért is építettem a mély váltót úgy, hogy a frekvencia változtatható legyen. Minden esetre, az "érzésre" felvett távolság jónak bizonyult. Nem szabad elfelejteni, hogy a viszonylag nagy tömegű mély hangszórók nehezen tarthatók kézben, biztos voltam benne, hogy 200 Hz-ig "felszólnak" majd. Megteszik. Tölcsérhez szokott fülemnek semmi nehézséget nem okozott a mélyek élvezete.
A középsugárzó 3200 Hz-ig szól, a magassugárzó 6400 Hz-től indul. Ez a rémületesen nagy távolság egészen pontosan egy oktáv. Így nézve is nagynak tűnik? A közép és magas sugárzó ellenfázisban dolgozik.
Amire nagyon figyeltem: a váltási pontok egymás oktávjai 100 Hz-től 6400 Hz-ig. A fül számára legértékesebb tartomány lehetőleg egy hangszóróból szóljon.

Köszönöm az infókat! Vannak még homályos részletek, de leírásod alapján már érthetőbb az elképzelésed, főleg ismerve a beépített hangszórók átvitelét.

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 993

Hozzászólás Szerző: csövi »

Én nem értek az elektronikához ilyen szinten... sőt!  ....de, mi a jobb?  Aktív vagy a passzív? Azonos értéken megépített passzív komoly alkatrészekből rosszabb mint egy elektronika? Elektronikában azt látom lehetőségnek, hogy lehet kísérletezni...módosítani forrasztás nélkül.
Hifis magának hifizik. Úgy mint mindenki és hatalmas fejlődés volt az egglestonok után.. ha jól szűröm le a írásait.:-) 
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Azt azért nagyon sajnálom, hogy nem kerülhettem közelebbi kapcsolatba, ezzel a dobozzal. De jól van ez így!

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

...Végszó gyanánt hagy tegyem hozzá...A közeljövőben egy meghallgatás lehetséges?

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hozzászólás Szerző: AVX »

Végszó gyanánt hagy tegyem hozzá, hogy itt végig hifizésről beszélünk. De a rendszer nap mint nap zenélt, zenél, bármi is a felállás. Ahogy eddig, ezután sem kapcsolom ki soha.

Én is ezt mondtam.
Hallgatni kell a zenét.
Gondolom szépen be lesz dobozolva majd minden, mint a végfokok és vége.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Véleményt a hangminőségről, amit nem ismernek? Már bocs, de ezt melyik oldalon sikerült kiolvasni a topikból?  

Olvasva a "szakik" kissé lesajnáló hangnemben írt véleményét a rendszerről - amit még nem is hallottak -

bodnart
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 204

Hozzászólás Szerző: bodnart »

Tudatlanságom miatt nem nagyon tudok hozzászólni a technikai részletekhez, de ennek itt most nem is lenne sok értelme, úgy gondolom.

Amiért mégis hozzászólok, az az, hogy a legtöbb hozzászólóval ellentétben volt szerencsém a rendszer fejlődésének néhány fázisát figyelemmel kisérni a helyszínen.

Olvasva a "szakik" kissé lesajnáló hangnemben írt véleményét a rendszerről - amit még nem is hallottak - szomorúan veszem tudomásúl, hogy mennyire nem tudnak megbékélni egy másik fórumtársuk örömével.

Tegnap délután meghallgattam a kb.4 órát ment elektronikákkal mit produkált a rendszer, és bár hallatszott rajta a nyersesség, meg kell hogy mondjam, szemernyi kétségem sincs a felől, hogy ezen a szinten már nyugodtan bele lehet feledkezni a zene élvezetébe. Ismerve az elektronikák bejáratott állapotú testvérét, megértem Gábor döntését.

Remélem Ő pedig épp boldogan hallgat zenét és nem a hozzászólásokat olvassa.

Gratulálok az alkotóknak, nem mindennapi produktumot sikerült itt megépíteni.

hifis
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 356

Hozzászólás Szerző: hifis »

Most olvastam végig a hangfal projekt lezárását követő polémiát.
Nehéz értelmesen megmagyarázni, mit miért csináltam ebben a buliban, de vegyük úgy, hogy egy diy hangfal apropóján végigpróbáltam 3 lehetőséget: a dsp-s aktív, a passzív, és az analóg aktív váltást. Nekem ez nagyon érdekes és tanulságos játék volt.
De ami a lényeg, mindhárom megoldás rendelkezésre áll. Most például bedobozolom a passzív váltót is.
A meghajtást illetően Sümeghi Lacira tettem le a voksom, és nagyon jól választottam.
A bulira meg azért írtam, hogy befejeződött, mert a nyüzsgés eddig tartott. Nincs újabb verzió, használom, ami van.
Végszó gyanánt hagy tegyem hozzá, hogy itt végig hifizésről beszélünk. De a rendszer nap mint nap zenélt, zenél, bármi is a felállás. Ahogy eddig, ezután sem kapcsolom ki soha.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”