Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

sub fázisbeállítás

Vendég

sub fázisbeállítás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Itt nézd végig a subokat! Elég sok van és írják a frekvencia átviteleket.
http://www.netdepo.hu/hangfal-hangfalsz ... n/?lk=mind

Egy érdekesség! Másik véglet:

Pioneer S81W - 25-4000Hz!!!!

Vendég

sub fázisbeállítás

Itt van pl. egy szub mely papíron 85 hz-ig megy "csak" fel:   Wharfedale Diamond 10 MX Aktív házimozi mélysugárzó leírása:

Wharfedale Diamond 10 MX, Aktív mély sugárzó, 250mm-es hangszóróval, 2009-2010-es modell!

Technikai adatok:
·  Erosíto teljesítmény: 150W
·  Impedancia: 6 ohm
·  Hangnyomás: ( max 1m) : 110dB
·  Frekvencia átvitel: 30Hz - 85Hz -3dB
·  Mély hangszóró: 250mm
·  Mágneses árnyékolás: nincs
·  Méret: 330 x 330 x 370mm
·  Rendelheto színek: Fekete, Mahagóni, Cseresznye, Juhar, Alma, Wenge

Ezt sajnos elírták az oldalon.
Az adat a crossover-re vonatkozik, az állítható 35-85Hz között a sub hátulján.

Nem sokkal jobb a freki átvitele: 110Hz-ig tart.

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 132

sub fázisbeállítás

Hozzászólás Szerző: jános bácsi »

Itt van pl. egy szub mely papíron 85 hz-ig megy "csak" fel:   Wharfedale Diamond 10 MX Aktív házimozi mélysugárzó leírása:

Wharfedale Diamond 10 MX, Aktív mély sugárzó, 250mm-es hangszóróval, 2009-2010-es modell!

Technikai adatok:
·  Erosíto teljesítmény: 150W
·  Impedancia: 6 ohm
·  Hangnyomás: ( max 1m) : 110dB
·  Frekvencia átvitel: 30Hz - 85Hz -3dB
·  Mély hangszóró: 250mm
·  Mágneses árnyékolás: nincs
·  Méret: 330 x 330 x 370mm
·  Rendelheto színek: Fekete, Mahagóni, Cseresznye, Juhar, Alma, Wenge

Vendég

sub fázisbeállítás

Akkor csak az lesz a kompromisszum, hogy 80-120 között van valahol az igazság...
Amit egyrészt bízzunk a fülünkre (ahogy írtuk), másrészt pedig nyilván a dobozok valós képességétől is függ.

Annyi kiegészítés csak, hogy tapasztalatom szerint (amikor 602-es monitorokkal frontoztam házimozin) monitoroknál a maximumot célszerű a szubra engedni (különben lesz egy kis "lyuk" a Hz-ekben).
De álló frontokkal az előző megállapítás a nyerő!   A meghívásom áll, lassan majd még akkor szaporítjuk a topik tartalmát.

Sok erősítőben, ahogy Kimi példája is mutatja nincs a subra külön freki beállítási lehetőség.
Ilyen esetben szerintem magán a subon feltétlenül maxra kell állítani, mert különben elvész az információ.

Ahogy írod, fontos magának a subnak a minősége is. Ha mondjuk 80-120Hz között brutálisan szar a hangja, akkor el tudok képzelni olyan erősítőknél, ahol a bass-management kiterjed a subra is és van freki beállítás - mondjuk 80Hz, vagy akár alacsonyabb értéket is.
Itt természetesen a bass-management elvégzi a vágásokat és egy 60-60-60Hz + 60Hz a subra beállított értékeknél természetesen 60Hz alatt a hangfalakra küld minden hangot, valamint az LFE csatornáról is "leszedi" a hangokat és "ráteszi" a többire.

Ha jó a sub, akkor viszont adja ki a teljes LFE csatornát, hiszen azt direkt arra készítették a hangmérnökök!

Vendég

sub fázisbeállítás

Az előbb néztem bele egy másik fórumba ahol szintén ez a téma. A hozzászólók túlnyomó többségben a 80 hz vágást ajánlották, pont ahogy nekem is bevált. Amúgy naponta 10 hz-t ugorva ha valaki lépked felfelé, el fog érni egy pontot (egy vágási értéket) ahol számára a legjobb lesz a mélyhang és ott kell hagyni.

Kihagytam egy kérdést: Milyen erősítőd van most?

Akkor még egy kis meggyőzés a részemről!

Az Audyssey oldalán az audyssey szakértő válasza:
https://audyssey.zendesk.com/entries/321931-lpf-on-lfe

"It's a filter that is applied to the content of the separate LFE track found in 5.1 content. That content is authored up to 120 Hz and so the only correct setting is 120 Hz."

Audyssey setup guide:

http://www.willowville.net/mwg-internal ... CcGEZlcrlY

tanczi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 804

sub fázisbeállítás

Hozzászólás Szerző: tanczi »

Az előbb néztem bele egy másik fórumba ahol szintén ez a téma. A hozzászólók túlnyomó többségben a 80 hz vágást ajánlották, pont ahogy nekem is bevált. Amúgy naponta 10 hz-t ugorva ha valaki lépked felfelé, el fog érni egy pontot (egy vágási értéket) ahol számára a legjobb lesz a mélyhang és ott kell hagyni.
Akkor csak az lesz a kompromisszum, hogy 80-120 között van valahol az igazság...
Amit egyrészt bízzunk a fülünkre (ahogy írtuk), másrészt pedig nyilván a dobozok valós képességétől is függ.

Annyi kiegészítés csak, hogy tapasztalatom szerint (amikor 602-es monitorokkal frontoztam házimozin) monitoroknál a maximumot célszerű a szubra engedni (különben lesz egy kis "lyuk" a Hz-ekben).
De álló frontokkal az előző megállapítás a nyerő!   A meghívásom áll, lassan majd még akkor szaporítjuk a topik tartalmát.
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz

5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.

sub fázisbeállítás

Vendég

sub fázisbeállítás

Maximálisan egyetértünk, az szerintem mindenhová kevés (zenéhez is). Még ha THX is van, 80-120 között van valahol az igazság.
És ezt nem elméletben célszerű, hanem saját fülünk alapján belőni

Főváros és környéki fórumtársakat örömmel invitálok, ill. látogatok egy kis tapasztalatcserére (és beállítás-próbára).

Köszi a leírásokat és nyugodtan folytasd! 
Nekem már segített. Vettem végre egy fázisceruzát és pont a sub nem volt helyesen bekötve.

Érdekelne még a véleményed és mások véleménye is arról, hogy két különböző szubot be lehet rendesen állítani mozihoz, vagy mindenképpen egyformát érdemes csak használni?

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

sub fázisbeállítás

Nem jó a 40Hz-es beállítás a subon mozihoz!Nem szólaltatja meg a front az LFE 40-120Hz-es, vagy bizonyos esetekben full range hangokat! Visszafelé nincs bass-management.

A THX beállítás, nem csak kifejezetten THX-es hangfalakhoz jó. Abból is vannak egyébként nagyobb példányok elég jó alsó freki értékekkel.

Maximálisan egyetértünk, az szerintem mindenhová kevés (zenéhez is). Még ha THX is van, 80-120 között van valahol az igazság.
És ezt nem elméletben célszerű, hanem saját fülünk alapján belőni

Főváros és környéki fórumtársakat örömmel invitálok, ill. látogatok egy kis tapasztalatcserére (és beállítás-próbára).
TÜŰ Bendegúz

zikmen7
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 48

sub fázisbeállítás

Hozzászólás Szerző: zikmen7 »

Az erősítődön van SMALL és LARGE beállítási lehetőség. Ha SMALL-ra van állítva, az már maga a bass management.
SMALL-nál nem tudom hol vághat, valószínűleg 80Hz-nél.
Nem jó a 40Hz-es beállítás a subon mozihoz!
Nem szólaltatja meg a front az LFE 40-120Hz-es, vagy bizonyos esetekben full range hangokat! Visszafelé nincs bass-management.

A THX beállítás, nem csak kifejezetten THX-es hangfalakhoz jó. Abból is vannak egyébként nagyobb példányok elég jó alsó freki értékekkel.

Zenénél akkor használható a dolog, ha lenne mondjuk 40Hz-es vágási lehetőség és 40Hz alatt szólaltatá meg a mélyhangokat.

Nem tudom van-e másnál, de az Anthem erősítőknél külön zene- és mozi beállítási lehetőség van. Nagyon hasznos dolog, nem is értem más miért nem csinálta így!!

Igazad lehet evvel a SMALL-LARGE "bassmanagement" dologgal.
És mostmár azt is tudom, hogy miért állítottam be a vágási frekvenciát.
Merügye' azt még nemmontam'  , hogy  a HM erősítő front-végfoka szintén a sub-ra van nálam kötve (a front hangszórókat a Heed hajtja), ezért aztán teljesen más a helyzet ugye... Ez most nálam egyfajta kényszer, mert a frontok terhelése nélkül a Yamaha előfoka rendetlenkedik, szabadon nem tudom hagyni.
Analog:Edwards Audio TT2SE - Heed Quasar+QPSU - Heed Si+X2+PAS - Klipsch RF7 Mk II
Digital :LMS Server - AP Linux+SqueezeLite - Heed Canalot+QPSU
Mozi :HTPC(EQ APO+madVr) - Denon AVR-X3700H - Rotel RMB-1075 - Klipsch RF5+RF3MkII+RC7+RS35+RB5+KSW15+KSW12 - JVC D-iLA X30W

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

sub fázisbeállítás

Nekem a CA 650R erősítőn minden hangfal Small. Itt nem tudom külön állítani a sub frekit mert nincs rá lehetőség az erősítőben.
Akkor a sub-on mennyire állítsam a vágást ?

És jobban is szól minden SMALL-on, mint LARGE-on?   Pedig Neked elég méretes frontjaid vannak (ha még azok vannak :-)
Otthon teszek egy kísérletet a napokban, de emlékein szerint nálam ez nagyon nem jött be korábban.

Ha nincs az erősítőn freki-beállítási lehetőség, akkor érdemes lenne utána olvasni, hogy SMALL / LARGE beállításokra mit ír a gyár, mivel nagyon nem mindegy. SMALL-nál (mivel akkor minden csatorna mélyhangjának jelentős részét lekeveri a szubra) én maximumra felvenném a szub frekijét.

KÉRDÉS: ha a frontokat LARGE-ra állítod, akkor sem jelenik meg a szub-frekiállítási opció az erősítő menüjében? (mert ez így kicsit gyanús nekem).
TÜŰ Bendegúz

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

sub fázisbeállítás

Csak a mozis beállításokat vegyük alapul még egyszer! 
Mivel az LFE csatorna 120Hz alatti hangokat kap meg - szerintem mindenképpen 120Hz-re kell állítani a sub vágását!
Ha mondjuk 80Hz-et állítunk be itt is, akkor sok információ elvész, amit az LFE csatornának kell közvetíteni.

A DTS HD anyagoknál csak 100Hz-es hangok vannak az LFE csatornán, de a többinél 120Hz a limit.

Annak örülök, hogy kicsi élet jött a topikba

A 100-120 Hz közötti beállítással egyetértek (házimozi erősítővel hajtva a szubot), a korábbi beírásokban a 100-110-et írtam, aminek az volt a lényege, hogy nem 60-70, de nem is 150.
Több szubnál / de több hm-erősítővel is ez volt a tapasztalatom. THX-nél meg ugye nincs állítási lehetőség az erősítőn, az automatikusan 80 és kész az erősítőn alapparaméterezve (azért hozzáteszem: ha jól tudom).
TÜŰ Bendegúz

Vendég

sub fázisbeállítás

Csak érdekességnek írom.

Nekem Monitor Audio GSW-12 szubom van.
Sok mindent lehet rajta állítani.
LFE és IMP módok közül lehet választani.

LFE módban egyáltalán nincs crossover állítási lehetőség.

Vendég

sub fázisbeállítás

De jó is lenne, ha ilyen homogén lenne a világ! A Chesky többcsatornás SACD-jében NINCS sub sáv, csak 5 csatorna, amiből a center néma. Hogy ne legyen egyszerű az élet, erre a hallgatási helyzetre is más bállítás kell.  Én azt gyanítom, hogy a .1 csatorna és a frontok mély tartományának keveréke adja a subot, ha a frontokról letiltjuk a mélytartományt. Erre az esetre igaz gondolom a bi-amp-os felfogás. A függetlenítés esetén egyet értek avval, hogy ilyenkor nem jó ez a szemlélet.
A Yamaha HM erősítőmön nincs bass management, ami azt jelenti, hogy vágási ferit nem tudok állítani, csak a sub tekerőjén.
Egyébként zenére NEM találtam olyan beállítást, ami jó lenne komolyzenén. Az elektronikus zene az más tészta persze. A mozi pedig totál más. Mozin az a sub hangerő, ami dögös, és kellemes, az zenénél elviselhetetlenül szétveri a hangot. (Ez alátámasztja a .1 elmélet mozis szétválasztottságát)

Most odamentem a sub-hoz és a most beállított vágási frekinek 40 Hz van beállítva.
Eszembe jutott még egy szempont a frekvenciabeállításra!
Minél jobban letornásszuk a vágási pontot, annál több energiája van a sub erősítőnek az igazi mélyek megszólaltatásához, nem kell fölöslegesen dolgoznia azzal a sávval, amit úgyis megszólaltat a front.

A felvetésedre szerintem ha mindenkinek THX-képes hangszórói lennének, akkor lehetne használni a THX ajánlását, de mivel ilyen hangsugárzó nincs sok, ezért szerintem pont az a jó, ha AJÁNLÁSNAK tekintjük, és hiszünk a fülünknek.

Az erősítődön van SMALL és LARGE beállítási lehetőség. Ha SMALL-ra van állítva, az már maga a bass management.
SMALL-nál nem tudom hol vághat, valószínűleg 80Hz-nél.
Nem jó a 40Hz-es beállítás a subon mozihoz!
Nem szólaltatja meg a front az LFE 40-120Hz-es, vagy bizonyos esetekben full range hangokat! Visszafelé nincs bass-management.

Zenénél akkor használható a dolog, ha lenne mondjuk 40Hz-es vágási lehetőség és 40Hz alatt szólaltatá meg a mélyhangokat.

Nem tudom van-e másnál, de az Anthem erősítőknél külön zene- és mozi beállítási lehetőség van. Nagyon hasznos dolog, nem is értem más miért nem csinálta így!!

zikmen7
Nincs visszaút
Nincs visszaút

sub fázisbeállítás

Az általános vélekedés az, amit hittél.

Akkor lenne hangváltó passzív bi-amp, ha az LFE, a ".1 " csatorna nem lenne teljesen különálló a filmek hangjában.
Kivéve persze a DPLII és DTS NEO6 meg hasonló nyalánkságokat a sztereó "sokcsatornásítására".

Nálad érdekes a helyzet, mert a frontjaid és a hátterek is kitűnő hangfalak és 37Hz-ig bírják a strapát.
A beállítás: front+háttér - LARGE, center - small lenne.
A Klipsch hagfalak nagyon könnyen hajthatóak. Nálad el tudom képzelni, hogy ez a beállítás hozza a legjobb mozihangot.

Szerintem a THX beállítást kell alapul venni. Elsőre érdemes minden hangfalat 80Hz-re állítani és úgy meghallgatni a rendszert.
Utána lehet lejjebb venni az értéket és megint meghallgatni.
Érdekes lesz az eredmény LARGE beállítás után. A legtöbbször az egész kap egy kis életet, nyíltabb lesz a hang, jobban előjönnek a középtartomány részletei.

Nem véletlenül találták ki a 80Hz-et, de ez lehet, hogy sokaknál túl magas érték.
Egy 60-60-60Hz tökéletes lehet mindenre.

Érdekes kérdés itt, hogy mi lenne jobb: 60-60-60Hz, vagy mondjuk 40-50-60Hz?
Érdemes a hangfalakhoz állítani az értéket, vagy jobb egy egységes beállítás, amit mondjuk minden hangfal tud? Mit gondoltok?

De jó is lenne, ha ilyen homogén lenne a világ! A Chesky többcsatornás SACD-jében NINCS sub sáv, csak 5 csatorna, amiből a center néma. Hogy ne legyen egyszerű az élet, erre a hallgatási helyzetre is más bállítás kell.  Én azt gyanítom, hogy a .1 csatorna és a frontok mély tartományának keveréke adja a subot, ha a frontokról letiltjuk a mélytartományt. Erre az esetre igaz gondolom a bi-amp-os felfogás. A függetlenítés esetén egyet értek avval, hogy ilyenkor nem jó ez a szemlélet.
A Yamaha HM erősítőmön nincs bass management, ami azt jelenti, hogy vágási ferit nem tudok állítani, csak a sub tekerőjén.
Egyébként zenére NEM találtam olyan beállítást, ami jó lenne komolyzenén. Az elektronikus zene az más tészta persze. A mozi pedig totál más. Mozin az a sub hangerő, ami dögös, és kellemes, az zenénél elviselhetetlenül szétveri a hangot. (Ez alátámasztja a .1 elmélet mozis szétválasztottságát)

Most odamentem a sub-hoz és a most beállított vágási frekinek 40 Hz van beállítva.
Eszembe jutott még egy szempont a frekvenciabeállításra!
Minél jobban letornásszuk a vágási pontot, annál több energiája van a sub erősítőnek az igazi mélyek megszólaltatásához, nem kell fölöslegesen dolgoznia azzal a sávval, amit úgyis megszólaltat a front.

A felvetésedre szerintem ha mindenkinek THX-képes hangszórói lennének, akkor lehetne használni a THX ajánlását, de mivel ilyen hangsugárzó nincs sok, ezért szerintem pont az a jó, ha AJÁNLÁSNAK tekintjük, és hiszünk a fülünknek.
Analog:Edwards Audio TT2SE - Heed Quasar+QPSU - Heed Si+X2+PAS - Klipsch RF7 Mk II
Mozi :HTPC(EQ APO+madVr) - Denon AVR-X3700H - Rotel RMB-1075 - Klipsch RF5+RF3MkII+RC7+RS35+RB5+KSW15+KSW12 - JVC D-iLA X30W

Vendég

sub fázisbeállítás

Sziasztok!

Szerintem a legfontosabb az, hogy a sub vágási frekvenciáját a frontok alsó frekvenciájához igazítsuk! Ahol elfogy a front mélyben, onnan átveszi a sub. Ez valami olyan, mint a hangváltó a két-, vagy többutas hangsugárzókban. Sőt, ez igazából egy un. passzív bi-amp rendszer, amiben a sub meghajtását a saját erősítője végzi, a frontokét, pedig a HM erősítőbe épített végfok.
Ha a frontok, és a sub által biztosított frekvenciatartomány átfedésben van, akkor a jó Isten se tudja megmondani, hogy mi lesz abban a sávban: kioltják, vagy erősítik egymást a mélyhangok, ráadásul a frekvencia mentén a fázis is tolódik rendesen, ráadásul a két fajta erősítőben-hangsugárzóban különböző mértékben. Szóval az nem tartható kordában, össze-vissza fog lebegni az átfedett tartományban a mély. Szerintem. Meg a fülem szerint is így van. Mivel az én frontjaim tisztességesen kiveszik a részüket a mély tartományból, ezért a subon a vágási ferit elég alacsonyra állítottam.
Elhelyezés: én is sokat tologattam a sub-ot ide-oda. Itt az empíria (próbálgatás) valóban kihagyhatatlan. Én fázist csak két állásban tudok kapcsolni, de igazából szerintem elég is. Egy értelmes méretű szobában úgysem lehet olyan elhelyezést csinálni, hogy MINDENHOL egyformán szóljon a sub, én arra törekdtem, hogy a hallgatási pozícióban rendben legyen a mély. Mivel a sub hangoknak érdemi iránykarakterisztikája nincs, ezért van játéklehetőség a sub elhelyezésében. Szerintem aki egy picit is élvezi a rendszerépítést, az biztos, hogy szivesen eljátszik evvel. Az meg külön pech, ha épp az oldalborda kendvenc varrogató helyéről szólna frankón a sub... 
Mély a fronton-subon: Eddig én komplett azt hittem-gondoltam, hogy azért van ilyen beállítás, hogy ha valaki picike satellit frontokat használ, akkor arról le lehessen venni a mély tartományt, mivel azokon csak torzítást okozna.
Front SMALL-LARGE belállításról szintén mást hittem, azt gondoltam, hogy a dinamikatartományt korlátozza be az erősítő, hogy nehogy hazavágja a kicsi hangszórókat. (Hasonlóan a Dolby Digital dinamic range HIGH-LOW beállításához) De ezek után ki fogom próbálni így is-úgy is. 

Az általános vélekedés az, amit hittél.

Akkor lenne hangváltó passzív bi-amp, ha az LFE, a ".1 " csatorna nem lenne teljesen különálló a filmek hangjában.
Kivéve persze a DPLII és DTS NEO6 meg hasonló nyalánkságokat a sztereó "sokcsatornásítására".

Nálad érdekes a helyzet, mert a frontjaid és a hátterek is kitűnő hangfalak és 37Hz-ig bírják a strapát.
A beállítás: front+háttér - LARGE, center - small lenne.
A Klipsch hagfalak nagyon könnyen hajthatóak. Nálad el tudom képzelni, hogy ez a beállítás hozza a legjobb mozihangot.

Szerintem a THX beállítást kell alapul venni. Elsőre érdemes minden hangfalat 80Hz-re állítani és úgy meghallgatni a rendszert.
Utána lehet lejjebb venni az értéket és megint meghallgatni.
Érdekes lesz az eredmény LARGE beállítás után. A legtöbbször az egész kap egy kis életet, nyíltabb lesz a hang, jobban előjönnek a középtartomány részletei.

Nem véletlenül találták ki a 80Hz-et, de ez lehet, hogy sokaknál túl magas érték.
Egy 60-60-60Hz tökéletes lehet mindenre.

Érdekes kérdés itt, hogy mi lenne jobb: 60-60-60Hz, vagy mondjuk 40-50-60Hz?
Érdemes a hangfalakhoz állítani az értéket, vagy jobb egy egységes beállítás, amit mondjuk minden hangfal tud? Mit gondoltok?

zikmen7
Nincs visszaút
Nincs visszaút

sub fázisbeállítás

Sziasztok!

Szerintem a legfontosabb az, hogy a sub vágási frekvenciáját a frontok alsó frekvenciájához igazítsuk! Ahol elfogy a front mélyben, onnan átveszi a sub. Ez valami olyan, mint a hangváltó a két-, vagy többutas hangsugárzókban. Sőt, ez igazából egy un. passzív bi-amp rendszer, amiben a sub meghajtását a saját erősítője végzi, a frontokét, pedig a HM erősítőbe épített végfok.
Ha a frontok, és a sub által biztosított frekvenciatartomány átfedésben van, akkor a jó Isten se tudja megmondani, hogy mi lesz abban a sávban: kioltják, vagy erősítik egymást a mélyhangok, ráadásul a frekvencia mentén a fázis is tolódik rendesen, ráadásul a két fajta erősítőben-hangsugárzóban különböző mértékben. Szóval az nem tartható kordában, össze-vissza fog lebegni az átfedett tartományban a mély. Szerintem. Meg a fülem szerint is így van. Mivel az én frontjaim tisztességesen kiveszik a részüket a mély tartományból, ezért a subon a vágási ferit elég alacsonyra állítottam.
Elhelyezés: én is sokat tologattam a sub-ot ide-oda. Itt az empíria (próbálgatás) valóban kihagyhatatlan. Én fázist csak két állásban tudok kapcsolni, de igazából szerintem elég is. Egy értelmes méretű szobában úgysem lehet olyan elhelyezést csinálni, hogy MINDENHOL egyformán szóljon a sub, én arra törekdtem, hogy a hallgatási pozícióban rendben legyen a mély. Mivel a sub hangoknak érdemi iránykarakterisztikája nincs, ezért van játéklehetőség a sub elhelyezésében. Szerintem aki egy picit is élvezi a rendszerépítést, az biztos, hogy szivesen eljátszik evvel. Az meg külön pech, ha épp az oldalborda kendvenc varrogató helyéről szólna frankón a sub... 
Mély a fronton-subon: Eddig én komplett azt hittem-gondoltam, hogy azért van ilyen beállítás, hogy ha valaki picike satellit frontokat használ, akkor arról le lehessen venni a mély tartományt, mivel azokon csak torzítást okozna.
Front SMALL-LARGE belállításról szintén mást hittem, azt gondoltam, hogy a dinamikatartományt korlátozza be az erősítő, hogy nehogy hazavágja a kicsi hangszórókat. (Hasonlóan a Dolby Digital dinamic range HIGH-LOW beállításához) De ezek után ki fogom próbálni így is-úgy is. 

Vendég

sub fázisbeállítás

Nekem a CA 650R erősítőn minden hangfal Small. Itt nem tudom külön állítani a sub frekit mert nincs rá lehetőség az erősítőben.

Én írtam egy értéket - olvastad?
Megpróbáltam megindokolni, de várom az ellenvéleményeket!

kimi-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 812

sub fázisbeállítás

Hozzászólás Szerző: kimi- »

Vendég

sub fázisbeállítás

Talán még egy érdekes vitatéma, a SMALL és LARGE beállítás!

Sokan mondják és tapasztalatok alapján állítják be a hangfalaikat. "Nagy hangfalam van, lemegy egészen 30Hz-ig, minek állítsam SMALL-ra?" 

Itt szerintem az az alapszabály: Ha sub van a rendszerben, akkor minden hangfal SMALL!

Vendég

sub fázisbeállítás

"
Vegyünk egy DTS HD anyagot. Ha a sub vágását 100Hz-re állítod és utána 150Hz-re, akkor 150-nél nem szól jól a sub?
Ezzel nem értek egyet!"

Szerintem 150 hz már nem szub hang. Van néhány igen komoly szub, amely 90 hz-től nem is megy feljebb. Ugyan minek is menne.

Nem győztetek még meg teljesen. Melyik az a szub, amelyik csak 90Hz-ig megy??

Csak a mozis beállításokat vegyük alapul még egyszer! 
Mivel az LFE csatorna 120Hz alatti hangokat kap meg - szerintem mindenképpen 120Hz-re kell állítani a sub vágását!
Ha mondjuk 80Hz-et állítunk be itt is, akkor sok információ elvész, amit az LFE csatornának kell közvetíteni.

A DTS HD anyagoknál csak 100Hz-es hangok vannak az LFE csatornán, de a többinél 120Hz a limit.

Szóval a minek is menne 90Hz fölé kérdésre az a válasz, hogy azért, mert a sub szólaltatja meg az LFE csatornát és az bizony kap(hat) ilyen hangokat is.

Egy kis bass-management guide:
http://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=95817

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

sub fázisbeállítás

Empirikus beszámoló esetleg valakitől?

(Tegnap konzultáltam a Mesterrel, akinek véleménye szerint is 100-110-ig érdemes felengedni a szubot a felsőbasszus erőssége, feszessége, dinamikája miatt (lábdob, ilyesmi). Esetleg nem csinált már valaki hirtelen felindulásból otthon 'fáziskorrekciót', ill. 'terheléses vizsgálatot', bármi próbálkozást az alábbiak alapján?  )
TÜŰ Bendegúz

tanczi
V.I.P.
V.I.P.

sub fázisbeállítás

Szerintem 150 hz már nem szub hang. Van néhány igen komoly szub, amely 90 hz-től nem is megy feljebb. Ugyan minek is menne.

Sztem mi kb. egy húron pendülünk (hasonlóképp vélekedünk), javaslom, otthon mindenki kicsit próbálgassa a beállításokat és hallgatózzon

A tippek / tanácsok elvileg jót akarnak, nem félre vezetni.
TÜŰ Bendegúz

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.

sub fázisbeállítás

"
Vegyünk egy DTS HD anyagot. Ha a sub vágását 100Hz-re állítod és utána 150Hz-re, akkor 150-nél nem szól jól a sub?
Ezzel nem értek egyet!"

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.

sub fázisbeállítás

Az sem mindegy persze a szub beállításánál, hogy mit hallgat az ember: mondjuk valaki éjszaka Fásy Zsüliettet hallgat 12 m2-n, vagy nappal -mikor senki sincs otthon- Metallicát teljes gázzal. Tök más beállítás kell. Az biztos, hogy fontos a jól eltalált vágás, mert az sem jó ha túlburjánzik a mélyhang, de az sem ha kevés.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”