Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ritka a nem vudu megközelítés a kábelek tekintetében, pláne a hálózati kábelekkel kapcsolatban. Most egy olyan műszakilag megalapozott szempontra hívom fel a figyelmet, amivel nem szokás törődni, de igen fontos lehet.
Ez a fázisszög kérdése, leginkább erősítőknél érdemes figyelembe venni, ahol nagy méretű hálózati transzformátorok vannak beépítve, de máshol sem árt.
A trafó induktív fogyasztó, a hálózat felől induktív jellegű áramot hajt keresztül a kábeleinken, ami nem jó a hálózatnak, de ez nekünk mellékes szempont. Nem elhanyagolható viszont a kábeleink terheltsége szempontjából.
A fázisszög a váltakozó feszültség és áram vektor(helyesebben fázor, mivel forgó vektorokról van szó) által bezárt szög.
A fázisszög(cos fi vagy power factor) értéke ideális esetben 1. Ekkor a legjobb a hatásfok, mert a látszólagos és a wattos teljesítmény megegyezik. Értéke a gyakorlatban 0,6 és 1 közt változhat, elvben 0-1 tartományban.
Minél alacsonyabb ez az érték, a hálózat felől megnő a látszólagos teljesítmény és nő a felvett áram, vagyis "feleslegesen" terhelődnek a kábeleink(melegednek, mivel az ohmos ellenálláson keresztül ez a meddő energia hővé alakul).

A hatásfokot lehet javítani kondenzátorral, ami az ellentétes irányba "húzza" az áramfázort, így elérhető az ideális állapot. Ez a gyakorlatban nem jelent mást, mint a trafónk primer tekercsével kell párhuzamosan kötni egy nem polarizált AC min. 250V-os kondenzátort(meddő energiát mindig helyben kell kompenzálni!), amit a gyártók szinte minden esetben kihagynak a készülékeikből.

Ha így teszünk, a kábeleken befolyó áram 40%-al is csökkenthető, de lehet hogy még ennél is nagyobb mértékben!!
Ami nem kevés, főleg nagy teljesítményű, pláne "A"osztályú erősítők esetén jelentős.

A fázisszöget meg tudjuk mérni kereskedelmi forgalomban kapható, olcsó Energy Monitor készülékekkel.

Majd a megfelelő értékű kapacitást leginkább kísérleti úton beállítani, netán kiszámítani. Az eredmény szinte biztosan megmutatkozik a készülékek hangjában! Hogy milyen értelemben azt persze döntse el mindenki saját maga.

A fázisszöggel kapcsolatban igazad van, de a hálózati kábelek hangzásra gyakorolt hatása (sajnos) alapvetően nem ezen múlik. Ha valamit nem értünk, nem kell vudut kiáltani, hanem ki kell deríteni, vagy, ha nem megy, akkor bele kell nyugodni.
Ma már nem az a kérdés, hogy van-e egyáltalán hallható különbség, hanem hogy mitől, mikor, mennyire?

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sziasztok!

Belépő szintű 3.5jack - RCA kábelre lenne szükségem. Tudnátok esetleg ajánlni, hogy mit lenne érdemes venni?

Szia!

http://kacsa-audio.hu/webshop/kacsa.b.6 ... b415.p.310

otlm
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 119

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: otlm »

Továbbá figyelemmel kell lenni arra is, hogy egyes kisfeszültségű hálózatok alapból kapacitívak lehetnek a kapcsolótápok mérhetetlen elszaporodásával(televíziók, számítógépek és szinte minden háztartási gép ma már kapacitív bemeneti terhelést mutat kifelé), tehát a trafónkkal az ilyen hálózatokat mi fogjuk kompenzálni annak az induktivitásával, bár elvileg a kapacitív meddőre a szolgáltató zéró toleranciával tekint, ugyanis ez nem megengedett de a valóságban mégis gyakran előfordul kisfeszültségű hálózatokon!
Tehát a mérés mindenképpen indokolt, sajnos az nem minden esetben látszik egyértelműen az ilyen kis mérőkön, hogy most éppen milyen jellegű meddőnk is van.
Ez a jelenség, vagyis a hálózati tranzit, vagy utazó meddő a készülékeink és a hálózat közt ki-be, nagyon is komoly hangzási változásokat okozhat, ezt úgy gondolom nem nehéz belátni.
Egy próbát szerintem megér a dolog.

otlm
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Arra persze vigyázni kell, hogy ha túl nagy kapacitást rakunk be, nem a saját erősítőnket, hanem a hálózatot kezdjük el kompenzálni, és akkor kapacitív áram indul meg a tápkábelben, ami ugyanolyan káros. A hálózati feszültséggel pedig tudvalevő, hogy óvatosan szabad csak bánni, az érintésvédelem szabályainak betartása mellett!

otlm
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Ritka a nem vudu megközelítés a kábelek tekintetében, pláne a hálózati kábelekkel kapcsolatban. Most egy olyan műszakilag megalapozott szempontra hívom fel a figyelmet, amivel nem szokás törődni, de igen fontos lehet.
Ez a fázisszög kérdése, leginkább erősítőknél érdemes figyelembe venni, ahol nagy méretű hálózati transzformátorok vannak beépítve, de máshol sem árt.
A trafó induktív fogyasztó, a hálózat felől induktív jellegű áramot hajt keresztül a kábeleinken, ami nem jó a hálózatnak, de ez nekünk mellékes szempont. Nem elhanyagolható viszont a kábeleink terheltsége szempontjából.
A fázisszög a váltakozó feszültség és áram vektor(helyesebben fázor, mivel forgó vektorokról van szó) által bezárt szög.
A fázisszög(cos fi vagy power factor) értéke ideális esetben 1. Ekkor a legjobb a hatásfok, mert a látszólagos és a wattos teljesítmény megegyezik. Értéke a gyakorlatban 0,6 és 1 közt változhat, elvben 0-1 tartományban.
Minél alacsonyabb ez az érték, a hálózat felől megnő a látszólagos teljesítmény és nő a felvett áram, vagyis "feleslegesen" terhelődnek a kábeleink(melegednek, mivel az ohmos ellenálláson keresztül ez a meddő energia hővé alakul).

A hatásfokot lehet javítani kondenzátorral, ami az ellentétes irányba "húzza" az áramfázort, így elérhető az ideális állapot. Ez a gyakorlatban nem jelent mást, mint a trafónk primer tekercsével kell párhuzamosan kötni egy nem polarizált AC min. 250V-os kondenzátort(meddő energiát mindig helyben kell kompenzálni!), amit a gyártók szinte minden esetben kihagynak a készülékeikből.

Ha így teszünk, a kábeleken befolyó áram 40%-al is csökkenthető, de lehet hogy még ennél is nagyobb mértékben!!
Ami nem kevés, főleg nagy teljesítményű, pláne "A"osztályú erősítők esetén jelentős.

A fázisszöget meg tudjuk mérni kereskedelmi forgalomban kapható, olcsó Energy Monitor készülékekkel.

Majd a megfelelő értékű kapacitást leginkább kísérleti úton beállítani, netán kiszámítani. Az eredmény szinte biztosan megmutatkozik a készülékek hangjában! Hogy milyen értelemben azt persze döntse el mindenki saját maga.

momy
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: momy »

Sziasztok!

Belépő szintű 3.5jack - RCA kábelre lenne szükségem. Tudnátok esetleg ajánlni, hogy mit lenne érdemes venni?

Imre07
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 6

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Imre07 »

Én Hama ODT-ODT kábelt használok a Behringer - H/K között... és szerintem ár/érték arányban nem rossz!
Előtte (jó pár éve) 2pálcás "optikai" volt... ég és föld a különbség!

Köszi a tippet!

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1028

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Doky »

Köszi, GTomi!
Közben én is nézegetem a netet, találtam egy DH Labs nevű kábelgyártót (http://www.silversonic.com/docs/where_to_buy.html), aki más audió kábeleket is gyárt. Magyar importőrnek a Triola Audió van megdva. Erről tud valaki valamit? Ebben (http://www.bestcovery.com/best-digital- ... le-toslink) a tesztben jókat írnak rőla. Egyébként árban hasonló kategória az általad vásárolttal.

Én Hama ODT-ODT kábelt használok a Behringer - H/K között... és szerintem ár/érték arányban nem rossz!
Előtte (jó pár éve) 2pálcás "optikai" volt... ég és föld a különbség!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Vendég

Kábelezzünk

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes -e a tápkábelre (erősítő,blu-ray lejátszó, végfok, projektor, stb..) ferrit gyűrűt (magot) rakni és ha igen, akkor elég csak a konnektor felőli végére, vagy érdemes mind a kettő oldalra (nem a gyári vékony tápkábel)? 

Ha jobban szól, akkor érdemes. Nálam, teljesen mindegy hová rakom a ferritet, rosszabbul szól. Spéci, hiszterézises nanokristályos-szerű gyűrűsmaggal is próbálkoztam, az nem rontotta le a hangot, mint a ferrit, inkább csak másképpen szólt. Elképzelhető, hogy beválik itt-ott.

Papageorge
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Papageorge »

Ok, köszönöm kipróbálom a tápkábeleken.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3460

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes -e a tápkábelre (erősítő,blu-ray lejátszó, végfok, projektor, stb..) ferrit gyűrűt (magot) rakni és ha igen, akkor elég csak a konnektor felőli végére, vagy érdemes mind a kettő oldalra (nem a gyári vékony tápkábel)? 

nyugodtan tegyél rá, de ne ilyen klpapposat, ennél sokkal olcsóbban kapsz zárt ferrit gyűrűket, darabja 100-200Ft, azáltal hogy nincs légrés a hatásfoka is jobb. Persze a kábel egyik végét újra kell szerelni. tegyél többet, aztán hallgasd. Ha tetszik, tegyél többet, vagy kevesebbet. Éppen a hálózati kábel, szerény tapasztalatom és műszaki ismeretem szerint is ahol hasznos ez gyűrűzés, az összes többi kábelfajtánál meg nem.

Majd minden gyári olcsó kompakt AC/DC tápegységre szerelnek hasonló gyűrűket, lehet gondolkozni, miért, nem csak audió kütyüknél.

Papageorge
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Sziasztok!

Imre07
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Komoly jó kábeleik vannak.  Nekem a tápban van kettő.  Valószínűleg minden kábelük igényes. Hívd fel a fazont, aztán kiderül.
Köszi, dolgozom az ügyön!

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Köszi, GTomi!
Közben én is nézegetem a netet, találtam egy DH Labs nevű kábelgyártót (http://www.silversonic.com/docs/where_to_buy.html), aki más audió kábeleket is gyárt. Magyar importőrnek a Triola Audió van megdva. Erről tud valaki valamit? Ebben (http://www.bestcovery.com/best-digital- ... le-toslink) a tesztben jókat írnak rőla. Egyébként árban hasonló kategória az általad vásárolttal.

Komoly jó kábeleik vannak.  Nekem a tápban van kettő.  Valószínűleg minden kábelük igényes. Hívd fel a fazont, aztán kiderül.

Imre07
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Köszi, GTomi!

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 667

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Köszönöm mindenkinek a választ, segítséget!
Én is úgy gondoltm, ahogyan opel123 leírta! Azt egyébként honnan lehet megtudni - csak az ár sejteteti? - hogy az optikai kábel tényleges kábel része ténylegesen üvegszál-e, vagy valamilyen műanyag, amiből törésmutatójánál fogva szintén nem lép ki a fény. (ezt feltüntetik valahol?) Esetleg tudnátok ajánlani -akár priviben is - valamilyen középkategóriás, jobb minőségű optikai kábelt?

én ezt vettem: http://www.corg.hu/products/hididi/FiberPlus.html

külföldi oldalon olvastam róla tesztet.
Rega Io / amp4you / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Imre07
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Köszönöm mindenkinek a választ, segítséget!
Én is úgy gondoltm, ahogyan opel123 leírta! Azt egyébként honnan lehet megtudni - csak az ár sejteteti? - hogy az optikai kábel tényleges kábel része ténylegesen üvegszál-e, vagy valamilyen műanyag, amiből törésmutatójánál fogva szintén nem lép ki a fény. (ezt feltüntetik valahol?) Esetleg tudnátok ajánlani -akár priviben is - valamilyen középkategóriás, jobb minőségű optikai kábelt?

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

igazából ez a legfontosabb tényező.

igen

megtapasztaltam magam is, amióta kicseréltem az olcsót, egy drágább és tényleges üvegszálasra
Rega Io / amp4you / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Vendég

Kábelezzünk

és sokat számít(hat), hogy kvarc, plasztik vagy éppen ténylegesen üveg-e a belseje az optikainak...igazából ez a legfontosabb tényező.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, egy optikai kábelnél milyen jelntőséggel bír, hogy "aranyozott" csatlakozással rendelkezik? Az árnyékolás" is továbbít valamit? Amennyiben igen, tévhitben élek...
Köszönöm a felvilágosítást a szakértő uraknak!

és sokat számít(hat), hogy kvarc, plasztik vagy éppen ténylegesen üveg-e a belseje az optikainak...

Papageorge
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Köszönöm a hozzászólásokat, az Ebayesről letettem, próbálok itthon vadászni egy eredetit.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, egy optikai kábelnél milyen jelntőséggel bír, hogy "aranyozott" csatlakozással rendelkezik? Az  árnyékolás" is továbbít valamit? Amennyiben igen, tévhitben élek...

A szépségén túl semmit nem számít.  Az optikai kábel úgy működik, hogy a forrás oldalon a készülék a digitális feszültségjelet fényjelekké alakítja.  A fényjeleket bevezetik a műanyag vagy üvegszálköteg belsejébe.  A fényjelek a teljes visszaverődés miatt elvileg veszteség nélkül eljutnak a kábel belsejében a kábel végéig, ahonnan a fogadó készülék belsejébe lépve a fényjeleket visszaalakítják feszültségjelekké.  Ebből az következik, hogy az "árnyékolás" nem nagyon számít.  A külső burkolat csak a optikai szálakat védi a mechanikai hatásoktól.

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1028

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Doky »

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, egy optikai kábelnél milyen jelntőséggel bír, hogy "aranyozott" csatlakozással rendelkezik? Az  árnyékolás" is továbbít valamit? Amennyiben igen, tévhitben élek...

Elméletileg annyi a jelentősége hogy stabilabban "csatlakozik" a kábel mint a műanyag, és tán ez minőségibbnek hat jellemzően.
Az árnyékolást nem tudom, de a vezető alapanyaga, tisztasága nagyon fontos!
Na meg hogy éppen mennyire merev a vezető...
Elég nagy és észlelhető különbségek vannak kábel és kábel között itt is!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2122

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Sziasztok!

Az lenne a kérdése,hogy ismeri -e valaki a Siltech spx-28 -as tápkábelt?Az érdekelne, hogy milyen minőséget képvisel és jobb vagy rosszabb az spx-20 -ashoz képest (azt akartam venni de sehol nincs eladó jelenleg).Az Ebayen találtam, de nem tudom hogy nem hamisítvány -e ( http://www.ebay.com/itm/NEW-0-5M-SILTEC ... 232d044b0d ) .
Minden észrevételt örömmel fogadok.Előre is köszönöm!

Hififalván most hirdetnek egy spx 20-ast.

Vendég

Kábelezzünk

Nekem SPX-20-am van, abban vezetőér szál több van, keresztmetszet nagyobb, viszont SILTECH kábeleken mindig van köpeny felirat, ezen nincs, egyébként is 0,5m-t hálózatiból ritkán hirdetnek, ha a fickónak csak ennyi van, akkor a tekercs meg nem az övé, szóval nagyon sok jel van arra, ez nem SILTECH kábel.

Egyáltalán volt valaha SPX-28 jelzésű kábel a SILTECH-nél?

http://siltechcables.com/news-detail.php?id=42

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”