Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1028

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Doky »

Sziasztok,

RCA dugót szeretnék vásárolni, s találtam a neten Nakamichi csavarral rögzítős változatot. Az lenne csak a kérdésem, hogy én viszonylag vékony (5mm-es) kábelre szerelném, erre meg az van írva, hogy 10mm-ig ajánlott. Miként lesz rögzítve benne a vékony kábel? szárába is megy egy csavar, nem csak a vezető érbe? A koak kábel árnyékolását hogyan kell érintkeztetni, mert csak a vezető ér csavarját láttam?

Használt már valaki ilyen márkájú RCA dugót? Megbízhatóak? Hangfal csatlakozóikkal semmi bajom...

Köszi

Neutrik NYS3730 RCA dugó, aranyozott, fekete: http://elimex.hu/termekek/1893/neutrik_ ... ?catid=446
Szerintem jó és az ára sem vészes!
Sokan használják!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10973
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Sziasztok,

RCA dugót szeretnék vásárolni, s találtam a neten Nakamichi csavarral rögzítős változatot. Az lenne csak a kérdésem, hogy én viszonylag vékony (5mm-es) kábelre szerelném, erre meg az van írva, hogy 10mm-ig ajánlott. Miként lesz rögzítve benne a vékony kábel? szárába is megy egy csavar, nem csak a vezető érbe? A koak kábel árnyékolását hogyan kell érintkeztetni, mert csak a vezető ér csavarját láttam?

Használt már valaki ilyen márkájú RCA dugót? Megbízhatóak? Hangfal csatlakozóikkal semmi bajom...

Köszi

Sokféle csatlakozót kínálnak Nakamichi néven, a legtöbb hulladék. Kicsit drágábban tisztességes dugókat tudsz venni. Az árnyékolást a házhoz forraszthatod, vagy befoghatod a szorító csavar alá.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Sziasztok,

Köszi

Keress valami jobbat, ezek elég ócskák.

frogggg
Isten Hozott! :)
Értékelés: 4

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: frogggg »

Sziasztok,

Köszi

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6180

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Ezek egyike sem külföldi..
Ezt baromira benéztem, bocs!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: opel123 »

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6180

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy külföldön melyik honlapon/honlapokon lehet érdemes interconnect kábelt hírdetni. Köszi előre is!

Szerk::storno az egész,nagyon benéztem!    
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

dx21
Értékelés: 0

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dx21 »

Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy külföldön melyik honlapon/honlapokon lehet érdemes interconnect kábelt hírdetni. Köszi előre is!

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Elnézést a nyers fogalmazásért de műszakilag ez totál hülyeség. Mivel digitális átvitel esetén a kábelen átmenő jel frekvenciatartománya sokkal magasabban van mint a hallható hang tartománya ezért teljesen értelmetlen arról beszélni, hogy a reflexiók esetleg beleesnek a hallható tartományba. Ez az eset fizikailag lehetetlen.

Amúgy a digitális jelsorozat frekvencia spektruma ideális jel (ideális impulzus alak) eseten 0-tól végtelenig terjed!

Egyébként a hullámimpedancia kábelhossztól független érték. Tehát ha a hullámimpedanciára való illesztés megvalósul a forrás és nyelő oldalon is akkor mindegy, hogy milyen hosszú a kábel mert nincs illesztetlenség, ezért reflexió sem fog fellépni. A kábelhossznak a csillapításra van közvetlen hatása, minél hosszabb a kábel annál nagyobb a csillapítása. Tehát a reflexiók kialakulása szempontjából teljesen mindegy, hogy 20cm-es vagy 2m-es a digit összekötő kábeled, a lényeg az, hogy megfelelő kábelt használj. Kommersz készülékek esetén 75ohmos az S/PDIF interface ezért biztos forrásból származó 75ohmos koax kábelt érdemes használni. Az, hogy az RCA csatlakozások hullámimpedanciája már nem teljesíti ezt az értéket nem sokat számít mert ilyen rövid kábelhosszokon a reflexiók miatt nem romlik annyira a digitális átvitel jósága, hogy használhatatlan legyen a nyelő oldalon a digitális jelfolyam. Az S/PDIF szabvány amúgy max. 10m kábelhosszt javasol, ezt érdemes figyelembe venni. 
Szerintem ilyen digit koax kábel tökéletes (lenne) minden rendszerbe.

Ez tényleg csak szerinted van így. A gyakorlatban egész másfajta digitáilis kábelek szólnak jól. Ráadásul nem is drágák!

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Valami olyasmi lehet mögötte (bár és 20cm alatti és 2m feletti hosszra emlékszem), hogy mivel digit koaxok hullámimpedancia illesztése emberi árkategóriában úgysem tökéletes (mennyibe kerül csak egy valós-75Ohmos dugó?) ezért a fenti hosszakban már a hallható tartományon kívül esnek a reflexiók.

Nálam pl. egy próbaként itt lévő kb. 1,5m-es darabot (hangja alapján ezt is azonnal megvettem volna, de hosszabb kellett) váltott az ugyanilyen kábelből (Radnai Úr volt a tettes ) készített 2,5m-es darab, és ez azonnal hallhatóan jobb.

De én is kíváncsian várom a pontos magyarázatot.

Elnézést a nyers fogalmazásért de műszakilag ez totál hülyeség. Mivel digitális átvitel esetén a kábelen átmenő jel frekvenciatartománya sokkal magasabban van mint a hallható hang tartománya ezért teljesen értelmetlen arról beszélni, hogy a reflexiók esetleg beleesnek a hallható tartományba. Ez az eset fizikailag lehetetlen.

Egyébként a hullámimpedancia kábelhossztól független érték. Tehát ha a hullámimpedanciára való illesztés megvalósul a forrás és nyelő oldalon is akkor mindegy, hogy milyen hosszú a kábel mert nincs illesztetlenség, ezért reflexió sem fog fellépni. A kábelhossznak a csillapításra van közvetlen hatása, minél hosszabb a kábel annál nagyobb a csillapítása. Tehát a reflexiók kialakulása szempontjából teljesen mindegy, hogy 20cm-es vagy 2m-es a digit összekötő kábeled, a lényeg az, hogy megfelelő kábelt használj. Kommersz készülékek esetén 75ohmos az S/PDIF interface ezért biztos forrásból származó 75ohmos koax kábelt érdemes használni. Az, hogy az RCA csatlakozások hullámimpedanciája már nem teljesíti ezt az értéket nem sokat számít mert ilyen rövid kábelhosszokon a reflexiók miatt nem romlik annyira a digitális átvitel jósága, hogy használhatatlan legyen a nyelő oldalon a digitális jelfolyam. Az S/PDIF szabvány amúgy max. 10m kábelhosszt javasol, ezt érdemes figyelembe venni. 

Szerintem ilyen digit koax kábel tökéletes (lenne) minden rendszerbe. Aki drága pénzért hagyja magát rábeszélni más (ki tudja milyen hullámimpedanciájú) "csoda" kábelre az meg is érdemli.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Korábban fülelek írt arról, hogy digit IC esetében valamiért a 25cm az ideális hossz, ha az nem elég, akkor viszont legalább 125cm. Okát nem tudom, talán egyszer valaki elmagyarázza... Próbálni nem próbáltam soha.

Valami olyasmi lehet mögötte (bár és 20cm alatti és 2m feletti hosszra emlékszem), hogy mivel digit koaxok hullámimpedancia illesztése emberi árkategóriában úgysem tökéletes (mennyibe kerül csak egy valós-75Ohmos dugó?) ezért a fenti hosszakban már a hallható tartományon kívül esnek a reflexiók.
Nálam pl. egy próbaként itt lévő kb. 1,5m-es darabot (hangja alapján ezt is azonnal megvettem volna, de hosszabb kellett) váltott az ugyanilyen kábelből (Radnai Úr volt a tettes ) készített 2,5m-es darab, és ez azonnal hallhatóan jobb.
De én is kíváncsian várom a pontos magyarázatot.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Z.É.T. (exAtcBp)
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 211

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Z.É.T. (exAtcBp) »

Tisztelt Urak!

Kérdés: Digit IC kábelt érdemes rövidíteni, ha a futómű-dac távolság lehetővé teszi? 50cm-t 25re?  Figyelembe véve, hogy 25cm-ben gyakorlatilag eladhatatlan...Befolyásolná e (jó irányba) a hangot?   Van valakinek tapasztalata?

Köszönöm a véleményeket!

Korábban fülelek írt arról, hogy digit IC esetében valamiért a 25cm az ideális hossz, ha az nem elég, akkor viszont legalább 125cm. Okát nem tudom, talán egyszer valaki elmagyarázza... Próbálni nem próbáltam soha.

E-mail: abarczalaci@gmail.comTel: +36202224151

"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."

Albert Einstein

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Tisztelt Urak!

Kérdés: Digit IC kábelt érdemes rövidíteni, ha a futómű-dac távolság lehetővé teszi? 50cm-t 25re?  Figyelembe véve, hogy 25cm-ben gyakorlatilag eladhatatlan...Befolyásolná e (jó irányba) a hangot?   Van valakinek tapasztalata?

Köszönöm a véleményeket!
.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ezt a kérdést nem nekem kell feltenni. Én is kérdeztem úgy magamtól amikor megláttam az AN demókon.
Gyuribá' sem értette igazán, hogy abban a gipszkartonos környezetben... P.Q. elvi megfontolásból ragaszkodott hozzá, és punktum. Őt kellene kérdezni. A nagy rendszernél kevésbé zavart be a rossz akusztika, bizonyos zenéken előnyére vált a sarok-közeli elhelyezésnek köszönhető tömörebb mélybasszus, talán ezt akarta demonstrálni? Az AN-mérce szerint közepes rendszernek jutó szűkebb szobában viszont szerintem is vállalni kellett volna a kisebb bázistávolságot (két egymást követő HES alapján mondom).

zz7
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 363

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zz7 »

Miért kéne egy AN dobozt a sarokba tolni, hogy legyen basszusa? ...
Ezt a kérdést nem nekem kell feltenni. Én is kérdeztem úgy magamtól amikor megláttam az AN demókon.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Gábor szerintem nem erre célzott, hanem arra, hogy ha egy korrekt mono felvételt játszunk egy sztereo rendszeren az tényleg jó módszer a hibák egy részének, főleg az asszimmetria (és itt nem a klasszikus balansz hangerőt értem) jó kimutatására.
Értem, köszönöm! Csak azt nem tudom hányan használják ezt a módszert a szóban forgó témában! 
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3456

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Nem is vágyom rá!

Gábor szerintem nem erre célzott, hanem arra, hogy ha egy korrekt mono felvételt játszunk egy sztereo rendszeren az tényleg jó módszer a hibák egy részének, főleg az asszimmetria (és itt nem a klasszikus balansz hangerőt értem) jó kimutatására.

Ugyanakkor a saját tapasztalatom szerint a 60-as évek elejéig készült és fennmaradt mono felvételek is bőven hordoznak térinformációt, csupán egyel kevesebbet mint a jó sztereo felvételek. Sőt, megkockáztatom, az egyszerűbb analóg rendszerű mono felvétel jobb terű tud lenni sok átlagos digitálisan elmaszatolt sztereo felvételnél, hiába szóródnak több irányba a sztereo visszajátszás hangszerei, de inkább csak hanghullámai.   

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Szerintem a szálloda a legutolsó pillanatban adja át a szobákat.  A kiállítónak egy délután meg az éjszaka áll a rendelkezésére, hogy valamit kicsiholjon a szobából.  Ami viszont jól szól ott, az valószínűleg könnyedén megállja máshol is a helyét.
Na igen. Csakhogy a kiállítók nagyon jól tudják előre hogy mire számíthatnak. A nagy részük biztos nem először látott olyan szállodai szobát.
Ha néha egy dolog az egyik helyen mégis jól működik, mellette a többin meg nem, akkor azért a hibát én nem a helyben keresném.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Szerintem meg egy kiállító egyik feladata kellene legyen, ha már zenélteti is a holmiját, hogy az úgy szólaljon meg ott hogy ne kelljen a szobák miatt mentegetőznie. Ha nekem hasonló szobám van mint egy szállodai szoba, akkor talán elvárhatnám ha drága komplett rendszert vásárolok a kereskedőtől és azt akár ki is hozza, beállítja nekem, hogy tudjon az a kereskedő adott körülmények és igények közé rendszert ajánlani, installálni.
A Media Markt hifiken belül az természetes hogy ez nem téma. De a sokmilliós speciális hifi rendszereknél szerintem már az kellene legyen.
Valamikor ez a dolog működött is régebben, néhány Angol gyártónál és kereskedőinél ezek alap követelmények voltak és alap szolgáltatás is volt a vásárlónál installálás. Nem lehetett azzal kifogásolni hogy a szoba rossz, meg a te ízlésed más mint az enyém stb.
A hifi készülékek igen, tudhatnak jobban szólni mint a kiállításon. De akkor miért nem olyan rendszert tesznek oda a kereskedők és miért nem úgy installálják ahogy az ott jól működik és miért olyanokat ami inkább a látványról meg az árcédula mint hifi értékrend mindent visz dologról szól?

Szerintem a szálloda a legutolsó pillanatban adja át a szobákat.  A kiállítónak egy délután meg az éjszaka áll a rendelkezésére, hogy valamit kicsiholjon a szobából.  Ami viszont jól szól ott, az valószínűleg könnyedén megállja máshol is a helyét.

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Kevés olyan szerencsés akad, aki miután hazavitte a demo szobában (vagy hifi shown) meghallgatott portékát, pontosan azt hallotta elsőre otthon is.
A helyi körülményekhez való installálás (pl. kábelezés, elhelyezés, szekrénytologatás...) elengedhetetlen, ha hasonlót szeretnénk hallani mint a demo-s "hatásvadászat" alkalmával. Ritka esetben, ha odahaza kedvezőbbek az akusztikai körülmények...még jobban is elsülhet a dolog.

"Ha egy kiállítás szobában nem tud jól szólni egy hifi, akkor az azért nem csak a szobát minősíti, hanem a hifit is és a kiállítókat is akik installálták azt."

Ez esetben  a legutóbbi Hiltonos HiFi show-n hallottak a legtöbb kiállítót elégé leminősítették.
Nem hinném, hogy csupán a kiállításon hallottak alapján kellene bekategorizálnom a gyártókat, forgalmazókat.

Szerintem meg egy kiállító egyik feladata kellene legyen, ha már zenélteti is a holmiját, hogy az úgy szólaljon meg ott hogy ne kelljen a szobák miatt mentegetőznie. Ha nekem hasonló szobám van mint egy szállodai szoba, akkor talán elvárhatnám ha drága komplett rendszert vásárolok a kereskedőtől és azt akár ki is hozza, beállítja nekem, hogy tudjon az a kereskedő adott körülmények és igények közé rendszert ajánlani, installálni.
A Media Markt hifiken belül az természetes hogy ez nem téma. De a sokmilliós speciális hifi rendszereknél szerintem már az kellene legyen.
Valamikor ez a dolog működött is régebben, néhány Angol gyártónál és kereskedőinél ezek alap követelmények voltak és alap szolgáltatás is volt a vásárlónál installálás. Nem lehetett azzal kifogásolni hogy a szoba rossz, meg a te ízlésed más mint az enyém stb.
A hifi készülékek igen, tudhatnak jobban szólni mint a kiállításon. De akkor miért nem olyan rendszert tesznek oda a kereskedők és miért nem úgy installálják ahogy az ott jól működik és miért olyanokat ami inkább a látványról meg az árcédula mint hifi értékrend mindent visz dologról szól?
Néhány éve volt egy Genelec demó a hazai profi forgalmazó szobájában (névre nem emlékszem). Na az nagyon meg volt csinálva, a szobára mondhatni rá se lehetett ismerni. Nem vagyok túl nagy Genelec imádó (habár egy 1037...), de az ott annyira jól, egységesen működött hogy az összes nagy high-end rendszer a kiállításon csak messze kullogott mögötte a szanaszét húzó, ahány hangtartománya csak van annyiféle módon sokfelé szóló hangokkal.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Valószínűleg még nem volt mono rendszere.
Nem is vágyom rá!

.
.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

(monóban tényleg minden egyszerűbb )

Valószínűleg még nem volt mono rendszere.
Egyébként, a mono felvételek könnyen rámutatnak a sztereo rendszerek olyan hibáira, amik a sztereo felvételek esetében fel sem tűnnek.

.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ezt szeretem mindig. Szobára fogni ha nem szól jól a hifi. És ha valakinek hasonló fajta szobája van mint egy átlagos kiállítás, szállodai szoba? Akkor keressen másik rendszert? Mondjuk olyat amit demózni is tudnak és jól is szól még egy kiállítás fajta szobában is?
Ha egy kiállítás szobában nem tud jól szólni egy hifi, akkor az azért nem csak a szobát minősíti, hanem a hifit is és a kiállítókat is akik installálták azt.

Kevés olyan szerencsés akad, aki miután hazavitte a demo szobában (vagy hifi shown) meghallgatott portékát, pontosan azt hallotta elsőre otthon is.
A helyi körülményekhez való installálás (pl. kábelezés, elhelyezés, szekrénytologatás...) elengedhetetlen, ha hasonlót szeretnénk hallani mint a demo-s "hatásvadászat" alkalmával. Ritka esetben, ha odahaza kedvezőbbek az akusztikai körülmények...még jobban is elsülhet a dolog.

"Ha egy kiállítás szobában nem tud jól szólni egy hifi, akkor az azért nem csak a szobát minősíti, hanem a hifit is és a kiállítókat is akik installálták azt."

Ez esetben  a legutóbbi Hiltonos HiFi show-n hallottak a legtöbb kiállítót elégé leminősítették.
Nem hinném, hogy csupán a kiállításon hallottak alapján kellene bekategorizálnom a gyártókat, forgalmazókat.
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Doboza válogatja, még csak nem is a mérettől függ (20 centi alatti méllyközéppel nyilván kevesebb az esély). Szólaltasd meg csak az egyiket, monóban, és nincs több kérdés.
Nem hinném, hogy ez (csupán) membrán méret kérdése. Mint lejjebb már írtam, szvsz sokkal inkább az elektronikák minősége (a hangsugárzót is beleértve), az elhelyezés és a helység akusztikája függvénye. (monóban tényleg minden egyszerűbb )
.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Ezek szerint egy "hagyományos" hangsugárzó nem képes betölteni az otthoni teret zenével?  Szomorú lennék, ha ez lehetetlen lenne. Gondolom jó néhányan hallgatnak zenét e Fórum felhasználói 'normal' hangsugárzókkal, vajon mindannyian pontszerű hangszereket fülelnek?

ezt kicsit vissza tudom kötni kabelre:

1) joval korabban probaltam "elismert nemzetközi" gyarto hangsugarzo kabelet (vdH): nem jött be, szinte semmi hatasat nem hallottam
2) nemreg probaltam hazai forumtarsunk kabelet:  nem jött be, szinte semmi hatasat nem hallottam
3) legutobb kimber 4PR-t probaltam (itt hirdetett, 2x1.7 m csupan 1500 Ft volt - ennek nem alltam ellen), es - szamomra meglepöen - egyertelmü javulast hallottam es ebben is (masban is): a teret jobban betöltö lett a zene  (kis szobaban, swans M1S-sel).

vajon kicsit vagy plane komolyabb - aru - kimber HF drotok (pl. 4TC) meg jobbak ezen a teren ?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”