Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Ez a járólap "jót tesz" az akusztikának!
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

erősen a rendszertől függő optimális hossz. Aki sok ilyennel tömi a fejét, végül nem fog hinni a saját fülének...
A HiFi-ben szinte minden megkérdőjelezhető...így ez is!
Persze értem én, de hogy erősen???
.

Glider
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 51

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Glider »

Változó hossz -> változó jellegű sajáthang, erősen a rendszertől függő optimális hossz.
Nem így van?
A jó Hi-Fi...az varázslat.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

na pont ez az amikor kivétel erősíti a szabályt, vagyis a hosszú kábel nagyobb csillapítása szükséges az ideges erősítő-hangfal kapcsolathoz
Ne viccelj már, milyen erősítő és milyen hangszóró kapcsolata "ideges"? Kondo KSL ezüsttel különféle rendszerekben, számos erősítő-hangfal kombinációban, mindenkinek ugyanaz jött ki (legalább 2m, de inkább 3, ha pedig van pénz...). No és mivel magyarázod a tápkábel teljesen hasonló viselkedését, ott mit kell csillapítani?   

Vendég

Kábelezzünk

Esetleg tudnál segíteni, hol (vagy hogyan )  találom meg ezt az értelmező ábrát?
De addig is, ezek szerint a tápkábel "csinál valamit" ami miatt az egyik jobb mint a másik. Minél hosszabb, annál jobb, tehát a "zavar és felharmonikus csillapítás" a hossz függvényében egyre intenzívebben jelentkezik. Ez a zavarvédelem esetében igaz lehet ( de lássuk be,  az alkalmazott méretek elég sok teret hagynak a zavarforrásoknak) de nem fordulhat elő, hogy a felharmonikusok csillapítása csak egy adott tartományban (hossz) lehet optimális, hiszen ez így egy szűrő, ami ugye akkor jó, ha pontosan van méretezve.

Ha főleg ezen múlna, a tápkábelek igencsak furcsa viselkedést mutatnának. Változó hossz -> változó jellegű sajáthang, erősen a rendszertől függő optimális hossz. Aki sok ilyennel tömi a fejét, végül nem fog hinni a saját fülének...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Szerintem pedig, ha csak 1, azaz egyféle nem szerény minőségű kábelt találunk, amelynek optimális hossza több két méternél, ez a hifi-teória is mehet a kukába.
na pont ez az amikor kivétel erősíti a szabályt, vagyis a hosszú kábel nagyobb csillapítása szükséges az ideges erősítő-hangfal kapcsolathoz

Vendég

Kábelezzünk

Persze van, aki azt állítja, hogy egy relatív szerény minőségű hangfalkábelből 5m "jobban szól", mint 2m és 10m maga a mennyország. Szerintem ott nagyon súlyos gond van mind a rendszerrel, mind a kábellel.
Szerintem pedig, ha csak 1, azaz egyféle nem szerény minőségű kábelt találunk, amelynek optimális hossza több két méternél, ez a hifi-teória is mehet a kukába.

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Értékelés: 7041

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ValhallA »

Ááá, dehogy. Jó is lenne.
De a tulaja nagy megelégedéssel használja. Szerinte sokat javított a hangon. Viszont a nagyáramú részekhez a Super Titan kellett (Aesthetix Atlas és Summit X). Én is hallottam nála a rendszert. Jó volt. Hogy milyen nélküle, nem tudom megítélni.
De más P10 tulaj is nagyon boldog vele. Ráadásul neki 2db PPP-je is volt. Azután megváltás volt számára a P10. Az egyik PPP maradt a Summit X-ekhez.
Igaz, az egyik PPP-je úgy felrobbant, hogy majdnem magával rántotta a Levinsonjait is. De szerencsére azok megvédték magukat. Csak a biztosítékaik szálltak el.

Az egyik ismerősöm így jellemezte a PPP, P5, P10 hatását a rendszerében.:

"A P5 hatása, kb. olyan a PPP ellenében, mintha
közvetlen a falból használnánk a rendszert vs PPP közötti differencia.

A P5-höz képest a P10 már nem akkora nagy ugrás de nagyságrendileg fél lépés előre.
Digitális komponenseknél még tovább merészkedik használatával a rendszer minőségileg...

Próbálom egyszerűbben.: PPP vs P5 rossz minőségű CD lemez és SACD
lemezt hallgatunk ....P5 vs P10 .....jó minőségű cd lemezt és egy japán nyomású
SACD korongot hallgatunk...."
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 668

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Lett egy ilyen a két "hidiamond 3" mellé:

Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Vendég

Kábelezzünk

Gábor, a képen látható P10 az nálad üzemel? Ha igen, mondanál valami jellemzőt PPP és P10 eltéréseiről, főleg hangban, ha azonos rendszert tudtál vele táplálni?
Ááá, dehogy. Jó is lenne.
De a tulaja nagy megelégedéssel használja. Szerinte sokat javított a hangon. Viszont a nagyáramú részekhez a Super Titan kellett (Aesthetix Atlas és Summit X). Én is hallottam nála a rendszert. Jó volt. Hogy milyen nélküle, nem tudom megítélni.
De más P10 tulaj is nagyon boldog vele. Ráadásul neki 2db PPP-je is volt. Azután megváltás volt számára a P10. Az egyik PPP maradt a Summit X-ekhez.
Igaz, az egyik PPP-je úgy felrobbant, hogy majdnem magával rántotta a Levinsonjait is. De szerencsére azok megvédték magukat. Csak a biztosítékaik szálltak el.

Glider
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

ez az a useful link:
Köszi. Bár ez leginkább a bizninsznek useful

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nem. Sajnos ott jobb a nagyobb hossz. De pár méter után már nincs értelme növelni a hosszt. Nem hoz annyit, mint amennyibe kerülne egy jobb hálózati.
Akkor inkább egy-két jobb ösvény és aktív tápgenerátor, minőségi passzív elosztó. 

ha elég a 2-3 méter hálózati kábel az elosztóhoz, vagy fali dugóhoz, az tényleg pénzkidobás ezek helyett venni 5-8 métereseket, és ott tekergőzzön a hifi környezetében. Csak ismételni tudom magam, e helyett a ha befér a fali csőbe, akkor a használatos hálózati kábel típusra azonosan folytatódjon a fali "ösvényben", mint van ez nálam is.

Gábor, a képen látható P10 az nálad üzemel? Ha igen, mondanál valami jellemzőt PPP és P10 eltéréseiről, főleg hangban, ha azonos rendszert tudtál vele táplálni?

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hubee »

Acrolink madzagokkal van valakinek tapasztalata? DIY tápban gondolkodom. Pl.http://singaporehifi.blogspot.hu/2011/0 ... -into.html

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Esetleg tudnál segíteni, hol (vagy hogyan )  találom meg ezt az értelmező ábrát?
De addig is, ezek szerint a tápkábel "csinál valamit" ami miatt az egyik jobb mint a másik. Minél hosszabb, annál jobb, tehát a "zavar és felharmonikus csillapítás" a hossz függvényében egyre intenzívebben jelentkezik. Ez a zavarvédelem esetében igaz lehet ( de lássuk be,  az alkalmazott méretek elég sok teret hagynak a zavarforrásoknak) de nem fordulhat elő, hogy a felharmonikusok csillapítása csak egy adott tartományban (hossz) lehet optimális, hiszen ez így egy szűrő, ami ugye akkor jó, ha pontosan van méretezve.
Észereveszem-e, ha 1,5m helyett 1m-es kábelt használok?

ez az a useful link:

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nem. Sajnos ott jobb a nagyobb hossz. De pár méter után már nincs értelme növelni a hosszt. Nem hoz annyit, mint amennyibe kerülne egy jobb hálózati.
Akkor inkább egy-két jobb ösvény és aktív tápgenerátor, minőségi passzív elosztó. 

Én is így vélem!
.

Vendég

Kábelezzünk

Vajon hálózati kábelekről is elmondható mind ez?

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Persze van, aki azt állítja, hogy egy relatív szerény minőségű hangfalkábelből 5m "jobban szól", mint 2m és 10m maga a mennyország. Szerintem ott nagyon súlyos gond van mind a rendszerrel, mind a kábellel. A kábel valami olyan hangzásmódosító eszközként szerepel ott (ráadásul drasztikusan), ami az alapból gyenge hangzású elektronika hangját elviselhetővé teszi. Én azt a rendszert és a kábelt is azon nyomban a kukába dobnám...
Vajon hálózati kábelekről is elmondható mind ez?
.

Glider
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A tápkábelnél (230V/50Hz) műszaki értelemben nincs optimális hossz, minél hosszabb annál jobb, csak éppen a hifitől 30m, 3km-re lévő kábel szakasz minősége már alig észrevehető, praktikusan nekünk sehogy. Fülelek már többször berakta azt az értelmező ábrát, ami laikusoknak jól szemlélteti a tápkábel hossza szerinti legfontosabb hatásait, zavar és felharmonikus csillapításait.
Észereveszem-e, ha 1,5m helyett 1m-es kábelt használok?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Hű de jó téma, köszi !  
A tápkábel hossza  hogyan határozható meg, mi az a méret ( esetleg ökölszabály ) ami a legjobb hangminőséget adja ?

A tápkábelnél (230V/50Hz) műszaki értelemben nincs optimális hossz, minél hosszabb annál jobb, csak éppen a hifitől 30m, 3km-re lévő kábel szakasz minősége már alig észrevehető, praktikusan nekünk sehogy. Fülelek már többször berakta azt az értelmező ábrát, ami laikusoknak jól szemlélteti a tápkábel hossza szerinti legfontosabb hatásait, zavar és felharmonikus csillapításait.

Glider
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

"Van-e összefüggés tapasztalataik szerint a kábelhossz és a kapott hangminőség között? Akár egy RCA, akár egy tápkábel esetén."

"Tulajdonképpen csak a digitális kábeleknél lényeges a kábelhossz – az analóg termékeknél nincs jelentősége, a használt anyagok minősége megengedi a nagy hosszúságokat"

Mit gondoltok?

Hű de jó téma, köszi !  
A tápkábel hossza  hogyan határozható meg, mi az a méret ( esetleg ökölszabály ) ami a legjobb hangminőséget adja ?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Persze van, aki azt állítja, hogy egy relatív szerény minőségű hangfalkábelből 5m "jobban szól", mint 2m és 10m maga a mennyország. Szerintem ott nagyon súlyos gond van mind a rendszerrel, mind a kábellel. A kábel valami olyan hangzásmódosító eszközként szerepel ott (ráadásul drasztikusan), ami az alapból gyenge hangzású elektronika hangját elviselhetővé teszi. Én azt a rendszert és a kábelt is azon nyomban a kukába dobnám, ahol ilyen mértékű változást hoz, ha 2m helyett 10m hangfalkábel kell a kívánt hang eléréséhez.
azért tegyük gyorsan hozzá a digitális kábel alatt Gabi az SPDIF jelátviteli kábelt érti, a világ egyik legprimitívebb és összehányt adatátviteli szisztémája, majdhogynem alapsávi jelátvitelt igényel, protokolja primitív, moduláció, hibajavítása magának a jelátvitelnek nincs, persze hogy kényes a kábel minőségére, a kábelgyártók nagy örömére.

Vendég

Kábelezzünk

Hogy igaza van!
Persze van, aki azt állítja, hogy egy relatív szerény minőségű hangfalkábelből 5m "jobban szól", mint 2m és 10m maga a mennyország. Szerintem ott nagyon súlyos gond van mind a rendszerrel, mind a kábellel. A kábel valami olyan hangzásmódosító eszközként szerepel ott (ráadásul drasztikusan), ami az alapból gyenge hangzású elektronika hangját elviselhetővé teszi. Én azt a rendszert és a kábelt is azon nyomban a kukába dobnám, ahol ilyen mértékű változást hoz, ha 2m helyett 10m hangfalkábel kell a kívánt hang eléréséhez.

Vendég

Kábelezzünk

"Van-e összefüggés tapasztalataik szerint a kábelhossz és a kapott hangminőség között? Akár egy RCA, akár egy tápkábel esetén."

"Tulajdonképpen csak a digitális kábeleknél lényeges a kábelhossz – az analóg termékeknél nincs jelentősége, a használt anyagok minősége megengedi a nagy hosszúságokat"

Mit gondoltok?

Hogy igaza van!

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Mit gondoltok?
.

theo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 432

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: theo »

Nemesfém, nem csak a szemnek...

...kötetlen csevegés Gabi Van Der Kley asszonnyal : 

http://audioland.hu/cikk/35-leveleslada ... emnek.html

Válasz küldése