Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- arzachel
- V.I.P.
- Értékelés: 747
Kábelezzünk
Salaca, a Camina Burana-t szerinted milyen műfajra specializált rendszeren optimális hallgatni? Csak azért említem ezt a művet példaként, mert ezt azért mindenki ismeri.
Nekem simán megfelel egy Wágner-re specializált rendszer.
Az a rendszer ami ezt a zenét jól lejátsza a többi zenén sem fog erőlködni.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
Kábelezzünk
Egy kicsit én is gerjeszteném tovább ezt a vitát, már ha érdemes. Jelen esetben az idézett hozzászólóval értenék egyet, mégpedig a következő megfontolások alapján:
1. A zenei "stílusoknak" hangzás szempontjából többé-kevésbé pontosan meghatározható sajátosságaik vannak. Ha ismerjük ezeket, mint pl. a gaborka8X8 által emlegetett barokk zene esetében (az énekesek és zenekar hangszeres összetétele, az ebből adódó dinamikai lehetőségek, optimális hangerő egy adott helyiségben, akusztikai környezet, stb.) akkor az adott rendszer karakterisztikáját is ehhez tudjuk igazítani.
2. Mivel a "zenei" stílusok a fent emlegetett szempontok alapján adott esetben elég nehezen mérhetők egymáshoz (pl. templomi kamarakoncert vs. stadionrock), logikusnak tartom, hogy megszólaltatásukhoz is más és más rendszer az ideális (beleértve a zenehallgatás akusztikai körülményeit is).
Salaca, a Camina Burana-t szerinted milyen műfajra specializált rendszeren optimális hallgatni? Csak azért említem ezt a művet példaként, mert ezt azért mindenki ismeri.
Kábelezzünk
Pedig én eddig azt tapasztaltam, hogy univerzális rendszerek nincsenek semmilyen árkategóriában, avagy, ami mindenre jó, az semmire nem jó igazán. Tisztára, mint a franciakulcs..
Egy kicsit én is gerjeszteném tovább ezt a vitát, már ha érdemes. Jelen esetben az idézett hozzászólóval értenék egyet, mégpedig a következő megfontolások alapján:
1. A zenei "stílusoknak" hangzás szempontjából többé-kevésbé pontosan meghatározható sajátosságaik vannak. Ha ismerjük ezeket, mint pl. a gaborka8X8 által emlegetett barokk zene esetében (az énekesek és zenekar hangszeres összetétele, az ebből adódó dinamikai lehetőségek, optimális hangerő egy adott helyiségben, akusztikai környezet, stb.) akkor az adott rendszer karakterisztikáját is ehhez tudjuk igazítani.
2. Mivel a "zenei" stílusok a fent emlegetett szempontok alapján adott esetben elég nehezen mérhetők egymáshoz (pl. templomi kamarakoncert vs. stadionrock), logikusnak tartom, hogy megszólaltatásukhoz is más és más rendszer az ideális (beleértve a zenehallgatás akusztikai körülményeit is).
Kábelezzünk
Sziasztok!
Valaki nem tudja véletlenül, hogy egy pár Siltech 5-60 Gold (60cm) típusú kábelnek mi volt az eredeti ára, vagy hogy mennyiért lehet kb. mostanában eladni?
A feliratról csinálj értékelhető képet.
Esetleg magáról a kábelről az RCA burkolata nélkül.
Kábelezzünk
Sziasztok!Valaki nem tudja véletlenül, hogy egy pár Siltech 5-60 Gold (60cm) típusú kábelnek mi volt az eredeti ára, vagy hogy mennyiért lehet kb. mostanában eladni?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11000
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
A rendszerszintű tervezésbe bele kell érteni a lejátszó berendezéseket, a kábelezést, a szoba sajátosságait és a hallgató elvárásait. Egyik sem elhanyagolható, ha igazán jó eredményt akarunk kapni. Korábbi hozzászólásom olyan élményeken alapul, amikor pl. a kolléga valóban százezreket költött kábelekre, de a hangsugárzó előtt tornyosuló tálaló szekrényt nem volt hajlandó eltávolítani, mondván hogy annak ott a helye. Nyilván nem alakíthatjuk stúdióvá a családi nappalit, de általában kellemes kompromisszumok köthetőek, csak akarni kell.
Kábelezzünk
Akkor venni kell egy minihifit. A kettő nem zárja ki egymást, mármint a szoba és a hifi, csak el kell szakadni a konvencióktól, de ha nem menne, akkor el kell fogadni, hogy olyan amilyen, és kész.
Szerintem meg nem csak fekete és fehér létezik. A magasabb prioritás figyelembe vételével is lehet megoldásokat -ha nem is tökéleteset- találni. Dehát az élet csupa kompromisszum, tökéletesség pedig úgysem létezik.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Kábelezzünk
Azért figyelembe kell venni, hogy bizonyos határon túl nem lehet ezzel foglalkozni. A szobának vannak adottságai, ill. legtöbbünknek elsődleges a szoba "szobaként" való használata a hifivel szemben.
Akkor venni kell egy minihifit. A kettő nem zárja ki egymást, mármint a szoba és a hifi, csak el kell szakadni a konvencióktól, de ha nem menne, akkor el kell fogadni, hogy olyan amilyen, és kész.
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 668
Kábelezzünk
és a másik legfontosabb tényező az ember füle.
van fórumtársam akinél a magas számomra "zavaró", sok volt, míg neki az úgy tetszett és ő is nyilván a számára legmegfelelőbb hangra utazott, utazik.
de szar mobilon keresztül szerkeszteni :-)
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
Kábelezzünk
van fórumtársam akinél a magas számomra zavaró7 volt, míg neki az úgy tetszett és ő is a számára legmegfelelőbb hangra utazott, utazik.
Színez a füle!
.
- GTomi
- V.I.P.
Kábelezzünk
Milyen az a rendszer, amelyik csak kevésbé színez? Tapasztalatom szerint egy adott rendszer más-más akusztikai körülmény között mindig kicsit (néha nagyon) másként szól. Akkor a rendszer 'színez' másként... vagy a helység ? Milyen jó, hogy kábelekkel és szekrény tologatással valamint "lakberendezési tanácsokkal" saját igényhez/ízléshez kalibrálható a sajnos tökéletlen berendezés.
van fórumtársam akinél a magas számomra zavaró7 volt, míg neki az úgy tetszett és ő is a számára legmegfelelőbb hangra utazott, utazik.
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
- GTomi
- V.I.P.
Kábelezzünk
Milyen az a rendszer, amelyik csak kevésbé színez? Tapasztalatom szerint egy adott rendszer más-más akusztikai körülmény között mindig kicsit (néha nagyon) másként szól. Akkor a rendszer 'színez' másként... vagy a helység ? Milyen jó, hogy kábelekkel és szekrény tologatással valamint "lakberendezési tanácsokkal" saját igényhez/ízléshez kalibrálható a sajnos tökéletlen berendezés.
Kábelezzünk
Viszont biztos lehet olyat csinálni ami sokkal kevésbé színez mint egy átlagos hifis ember rendszere.
.
Kábelezzünk
Pedig mennyivel egyszerűbb százezreket költeni kábelekre, mint egy szerkényt odébb tolni!
Azért figyelembe kell venni, hogy bizonyos határon túl nem lehet ezzel foglalkozni. A szobának vannak adottságai, ill. legtöbbünknek elsődleges a szoba "szobaként" való használata a hifivel szemben.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Nem azt mondtam, hogy létezik olyan rendszer ami nem színez. Viszont biztos lehet olyat csinálni ami sokkal kevésbé színez mint egy átlagos hifis ember rendszere. Ezt már csak abból is lehet következtetni, hogy az átlagos hifis vajmi keveset foglalkozik a szobájának az akusztikájával ami pedig szintén a rendszer része és sokkal jobban befolyásolja a hangminőséget mint pl. a kábelek. Na ezért majd jól kikapok itt a kábeles topikban ...
Pedig mennyivel egyszerűbb százezreket költeni kábelekre, mint egy szerkényt odébb tolni!
Kábelezzünk
Miből állítnál össze egy olyan rendszert otthonra, ami nem színez?
egyáltalán, össze lehet?
Nem azt mondtam, hogy létezik olyan rendszer ami nem színez. Viszont biztos lehet olyat csinálni ami sokkal kevésbé színez mint egy átlagos hifis ember rendszere. Ezt már csak abból is lehet következtetni, hogy az átlagos hifis vajmi keveset foglalkozik a szobájának az akusztikájával ami pedig szintén a rendszer része és sokkal jobban befolyásolja a hangminőséget mint pl. a kábelek. Na ezért majd jól kikapok itt a kábeles topikban ...
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- GTomi
- V.I.P.
Kábelezzünk
Ha a rendszer - a szobát is beleértve! - közel lineáris átvitelű legalább egy hallgatási pozícióban (ez ma már nem számít különlegességnek) akkor ott nincs műfajfüggőség amit egyébként az ember magyaráz bele az olyan tökéletlen rendszerekbe amelyek valami oknál fogva eltérnek a közel lineáris átviteltől, azaz színezik a hangot.
A színező rendszerek mellett (szerintem majdnem mindenki ilyen rendszert hallgat otthon)
Miből állítnál össze egy olyan rendszert otthonra, ami nem színez?
egyáltalán, össze lehet?
Kábelezzünk
Én a helyedben max. 1,5 méterest készítenék, az még a lehető leg stabilabb átvitelt biztosítaná.
Csatlakozó meg itt kapható: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Pr ... pid=747025
Akkor másfél méter fölé nem megyek. Köszönöm mindenki tanácsát.
PEAQ notebook,iFI Micro iDAC2 USB, NAD C 325BEE erősítő, Diy hangsugárzó, Eichmann Power Strip hálózati táp elosztó - módosítva, Van den Hul Combination-Inspiration kábelek WBT csatlakozókkal, Ethosz hálózati táp kábelek Viborg csatlakozókkal, Lineáris tápok, Akai 4000 DB orsós magnó deck.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Igyekszem.
De ha már a szerszámhasonlatnál tartunk, akkor bizonyára van valami oka, hogy az autószerelők pl. nem néhány univerzális, hanem sok speciális szerszámmal dolgoznak.
(Ja, és emlékszem még arra is, amikor éppen az ön tollából jelent meg ugyanebben a témában István01-nek válaszul, hogy az ön tapasztalata szerint egy rendszer minél alkalmasabb a kifinomultabb zenék megjelenítésére, annál kevésbé alkalmas pl. a rock autentikus tolmácsolásra. De örülök, hogy azóta sikerült megtalálni a megfelelő franciakulcsot.)
Meglepne, ha ilyent állítottam volna, mivel nagyon nem így gondolom és nem is tartom sokra az ilyen rendszereket, no és nem tudom, mit ért "kifinomult zenék" alatt. Tény, hogy sokan meglehetősen lagymatag, kevés hangszeres felvételekkel méricskélik rendszerük képességeit, mivel a komplex anyagokat esetleg már nem tudja élvezetesen tolmácsolni a cucc. Én pedig azt gondolom, a rendszer, ami képes kellő dinamikával, stabilitással, egyenletességgel és lélekkel megszólalni, az minden műfajon élvezetes tud lenni. Talán emiatt csúszhatott némi félreértés közénk.
Az autós hasonlatra reagálva... Egy jó műhelyben sokféle szerszám rendelkezésre áll, amikkel mindenféle felmerülő feladatot meg tudnak oldani. Ha egy szerviz csak egy részterületre szakosodik, akkor ahhoz illesztik a szerszámkészletüket is. Ha egy hifista csak néhány zenei stílust hallgat, akkor bizonyára ezekhez hangolja a rendszerét is és érthetően nem igazán érdekli, mit produkál másféle muzsikákkal.
- tz-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 1
Kábelezzünk
5 méteres kábel kellene a DAC-omhoz A-B tipusú csatlakozókkal. Hol lehet ilyen szerelhető USB csatlakozókat beszerezni? Te hány méteres kábelt készítettél? Gondolom DAC-hoz csináltad.
Én a helyedben max. 1,5 méterest készítenék, az még a lehető leg stabilabb átvitelt biztosítaná.
Csatlakozó meg itt kapható: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Pr ... pid=747025
- gyurmaember
- V.I.P.
- Értékelés: 101
Kábelezzünk
5 méteres kábel kellene a DAC-omhoz A-B tipusú csatlakozókkal. Hol lehet ilyen szerelhető USB csatlakozókat beszerezni? Te hány méteres kábelt készítettél? Gondolom DAC-hoz csináltad.
Fapaci fórumtársnak van.
- tz-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 1
Kábelezzünk
Nem tudok egyetérteni, mert az alapszintű audio fogat vacak kábelekkel semmilyen zenét nem enged közel a hallgatóhoz, esetleg el is megy a kedve a zenehallgatástól.
Audio78-cal értek egyet, 20e-ből sokáig hallgatható ic és hangszórókábelt lehet venni (ha valaki ezt nem hiszi el, tessék hozzám fordulni x )
Lehet hogy félreérthető voltam, az itt leírt belépő kategóriában, ahol az erősítő kb. 100 eFt nem érdemes 20 eFt-os IC kábelt venni, mivel ha cseréli a valamelyik készüléket, a kábel már nem biztos hogy jó lesz a másikhoz.
Az alap lánccal kapcsolatban, bármilyen rendszeren meglehet hallgatni minden féle zenét, csak az nem midegy, hogy hogy. Sok függ a komponensek összehangolásától is, és arra értettem az irányt ( nem égtáj ) , hogy melyik hangzás, és nem zenei irányzat/stílus tetszik neki.
Kábelezzünk
...A véleményem ellenben ettől függetlenül nem változik azon a téren -mindaddig még az ellenkezőjéről nem sikerül meggyőződnöm- hogy nincsenek univerzális rendszerek.A rendszerek nem tudják milyen műfajt játszanak, ők csak teszik a dolgukat: elektronok rezegnek a vezetékekben, félvezetőkben, elekroncsövekben, stb. a hangsugárzók az elektromos energiát mechanikai rezgéssé alakítják és a rezgések (hangok) valahogy, a szobától függően eljutnak az ember füléig. Ha a rendszer - a szobát is beleértve! - közel lineáris átvitelű legalább egy hallgatási pozícióban (ez ma már nem számít különlegességnek) akkor ott nincs műfajfüggőség amit egyébként az ember magyaráz bele az olyan tökéletlen rendszerekbe amelyek valami oknál fogva eltérnek a közel lineáris átviteltől, azaz színezik a hangot.
A színező rendszerek mellett (szerintem majdnem mindenki ilyen rendszert hallgat otthon) a felvételek sokszínűsége miatt lehet az, hogy gaborka fórumtársam nem tapasztalt még ún. "univerzális" rendszert. Az a gyanúm, ha hallana is lineáris átvitelű rendszert az sem lenne jó, mert egyes felvételek - a felvétel, keverés, stb. rossz minősége miatt - gyatrán szólalnának meg. Ez viszont nem a reprodukciós rendszer hibája hanem a felvétel hibája. A felvétel hibáját pedig ne kenjük rá a rendszerre ... feltéve ha a rendszer jó. Itt mégegyszer hangsúlyoznám a rendszerbe a szobát is beleértjük!
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Kábelezzünk
5m-es USB már sima számítógépes adatmásolásnál is határeset, USB audio-ra nem használnék 1,5m-nél hoszabb USB kábelt.
Kábelezzünk
Igyekszem.
De ha már a szerszámhasonlatnál tartunk, akkor bizonyára van valami oka, hogy az autószerelők pl. nem néhány univerzális, hanem sok speciális szerszámmal dolgoznak.
(Ja, és emlékszem még arra is, amikor éppen az ön tollából jelent meg ugyanebben a témában István01-nek válaszul, hogy az ön tapasztalata szerint egy rendszer minél alkalmasabb a kifinomultabb zenék megjelenítésére, annál kevésbé alkalmas pl. a rock autentikus tolmácsolásra. De örülök, hogy azóta sikerült megtalálni a megfelelő franciakulcsot.)
.
Én még mindig azt mondom, a műfaj függő rendszer megközelítés csak egy kényszer szülte önigazolás.
Mert, nincs technikai értelemben tökéletes zenei felvétel, eleve hordoznak valamilyen irányú devianciát, és ezek a hibák nem automatikusan a műfajra jellemzőek, hanem a felvétel körülményeire.
A másik érv, ha egy tökéletlen lejátszórendszer hangja mosott, dinamika és energia szegény, és vagy karcos, torzít, stb..stb ismerjük a gyengeség jelzőit, az kellemetlenné teszi a barokk zenét, a jazzt, de még a kemény rockot is. Az megint csak egy önámítás, pl a rocknál ha a zene keménységéhez hozzá tesz az rendszer még néhány karcot, vagy kórusművek játszásakor még álmosítóbbá vagy visszhangosabbá válik a visszajátszás, és ezek nem ártanak annyira annak a zenének .... és ezt nevezzük ki műfajfüggéségnek ?????
Ezért a tökéletesség hajhászása a lejátszó rendszernél egy bizonyos színt felett határos és öncélú dolog. (Jó tudom, sokan messze vagyunk ettől a határtól.) És ezt a tökéletesség elérésének képtelenségét pótolni, helyettesíteni, magyarázni a műfajfüggőséggel ??