Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Miből állítnál össze egy olyan rendszert otthonra, ami nem színez?

egyáltalán, össze lehet?

Nem azt mondtam, hogy létezik olyan rendszer ami nem színez. Viszont biztos lehet olyat csinálni ami sokkal kevésbé színez mint egy átlagos hifis ember rendszere. Ezt már csak abból is lehet következtetni, hogy az átlagos hifis vajmi keveset foglalkozik a szobájának az akusztikájával ami pedig szintén a rendszer része és sokkal jobban befolyásolja a hangminőséget mint pl. a kábelek. Na ezért majd jól kikapok itt a kábeles topikban ...

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 668

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Ha a rendszer - a szobát is beleértve! - közel lineáris átvitelű legalább egy hallgatási pozícióban (ez ma már nem számít különlegességnek) akkor ott nincs műfajfüggőség amit egyébként az ember magyaráz bele az olyan tökéletlen rendszerekbe amelyek valami oknál fogva eltérnek a közel lineáris átviteltől, azaz színezik a hangot.
A színező rendszerek mellett (szerintem majdnem mindenki ilyen rendszert hallgat otthon)

Miből állítnál össze egy olyan rendszert otthonra, ami nem színez?

egyáltalán, össze lehet?
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Károly
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Károly »

Én a helyedben max. 1,5 méterest készítenék, az még a lehető leg stabilabb átvitelt biztosítaná.
Csatlakozó meg itt kapható: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Pr ... pid=747025

Akkor másfél méter fölé nem megyek. Köszönöm mindenki tanácsát.
PEAQ notebook,iFI Micro iDAC2 USB, NAD C 325BEE erősítő, Diy hangsugárzó, Eichmann Power Strip hálózati táp elosztó - módosítva, Van den Hul Combination-Inspiration kábelek WBT csatlakozókkal, Ethosz hálózati táp kábelek Viborg csatlakozókkal, Lineáris tápok, Akai 4000 DB orsós magnó deck.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10999
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Igyekszem.
De ha már a szerszámhasonlatnál tartunk, akkor bizonyára van valami oka, hogy az autószerelők pl. nem néhány univerzális, hanem sok speciális szerszámmal dolgoznak.
(Ja, és emlékszem még arra is, amikor éppen az ön tollából jelent meg ugyanebben a témában István01-nek válaszul, hogy az ön tapasztalata szerint egy rendszer minél alkalmasabb a kifinomultabb zenék megjelenítésére, annál kevésbé alkalmas pl. a rock autentikus tolmácsolásra. De örülök, hogy azóta sikerült megtalálni a megfelelő franciakulcsot.)

Meglepne, ha ilyent állítottam volna, mivel nagyon nem így gondolom és nem is tartom sokra az ilyen rendszereket, no és nem  tudom, mit ért "kifinomult zenék" alatt. Tény, hogy sokan meglehetősen lagymatag, kevés hangszeres felvételekkel méricskélik rendszerük képességeit, mivel a komplex anyagokat esetleg már nem tudja élvezetesen tolmácsolni a cucc. Én pedig azt gondolom, a rendszer, ami képes kellő dinamikával, stabilitással, egyenletességgel és lélekkel megszólalni, az minden műfajon élvezetes tud lenni. Talán emiatt csúszhatott némi félreértés közénk.

Az autós hasonlatra reagálva... Egy jó műhelyben sokféle szerszám rendelkezésre áll, amikkel mindenféle felmerülő feladatot meg tudnak oldani. Ha egy szerviz csak egy részterületre szakosodik, akkor ahhoz illesztik a szerszámkészletüket is. Ha egy hifista csak néhány zenei stílust hallgat, akkor bizonyára ezekhez hangolja a rendszerét is és érthetően nem igazán érdekli, mit produkál másféle muzsikákkal.

tz-
Értékelés: 1

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tz- »

5 méteres kábel kellene a DAC-omhoz A-B tipusú csatlakozókkal. Hol lehet ilyen szerelhető USB csatlakozókat beszerezni? Te hány méteres kábelt készítettél? Gondolom DAC-hoz csináltad.
Én a helyedben max. 1,5 méterest készítenék, az még a lehető leg stabilabb átvitelt biztosítaná.
Csatlakozó meg itt kapható: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Pr ... pid=747025

gyurmaember
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 101

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: gyurmaember »

5 méteres kábel kellene a DAC-omhoz A-B tipusú csatlakozókkal. Hol lehet ilyen szerelhető USB csatlakozókat beszerezni? Te hány méteres kábelt készítettél? Gondolom DAC-hoz csináltad.
Fapaci fórumtársnak van.

tz-

Kábelezzünk

Nem tudok egyetérteni, mert az alapszintű audio fogat vacak kábelekkel semmilyen zenét nem enged közel a hallgatóhoz, esetleg el is megy a kedve a zenehallgatástól.
Audio78-cal értek egyet, 20e-ből sokáig hallgatható ic és hangszórókábelt lehet venni (ha valaki ezt nem hiszi el, tessék hozzám fordulni   x  )

Lehet hogy félreérthető voltam, az itt leírt belépő kategóriában, ahol az erősítő kb. 100 eFt nem érdemes 20 eFt-os IC kábelt venni, mivel ha cseréli a valamelyik készüléket, a kábel már nem biztos hogy jó lesz a másikhoz.
Az alap lánccal kapcsolatban, bármilyen rendszeren meglehet hallgatni minden féle zenét, csak az nem midegy, hogy hogy. Sok függ a komponensek összehangolásától is, és arra értettem az irányt ( nem égtáj ) , hogy melyik hangzás, és nem zenei irányzat/stílus tetszik neki.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lamalas »

...A véleményem ellenben ettől függetlenül nem változik azon a téren -mindaddig még az ellenkezőjéről nem sikerül meggyőződnöm- hogy nincsenek univerzális rendszerek.A rendszerek nem tudják milyen műfajt játszanak, ők csak teszik a dolgukat: elektronok rezegnek a vezetékekben, félvezetőkben, elekroncsövekben, stb. a hangsugárzók az elektromos energiát mechanikai rezgéssé alakítják és a rezgések (hangok) valahogy, a szobától függően eljutnak az ember füléig. Ha a rendszer - a szobát is beleértve! - közel lineáris átvitelű legalább egy hallgatási pozícióban (ez ma már nem számít különlegességnek) akkor ott nincs műfajfüggőség amit egyébként az ember magyaráz bele az olyan tökéletlen rendszerekbe amelyek valami oknál fogva eltérnek a közel lineáris átviteltől, azaz színezik a hangot. 

A színező rendszerek mellett (szerintem majdnem mindenki ilyen rendszert hallgat otthon) a felvételek sokszínűsége miatt lehet az, hogy gaborka fórumtársam nem tapasztalt még ún. "univerzális" rendszert. Az a gyanúm, ha hallana is lineáris átvitelű rendszert az sem lenne jó, mert egyes felvételek - a felvétel, keverés, stb. rossz minősége miatt - gyatrán szólalnának meg. Ez viszont nem a reprodukciós rendszer hibája hanem a felvétel hibája. A felvétel hibáját pedig ne kenjük rá a rendszerre ... feltéve ha a rendszer jó. Itt mégegyszer hangsúlyoznám a rendszerbe a szobát is beleértjük!

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Dorian »

5m-es USB már sima számítógépes adatmásolásnál is határeset, USB audio-ra nem használnék 1,5m-nél hoszabb USB kábelt.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3472

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Igyekszem.
De ha már a szerszámhasonlatnál tartunk, akkor bizonyára van valami oka, hogy az autószerelők pl. nem néhány univerzális, hanem sok speciális szerszámmal dolgoznak.
(Ja, és emlékszem még arra is, amikor éppen az ön tollából jelent meg ugyanebben a témában István01-nek válaszul, hogy az ön tapasztalata szerint egy rendszer minél alkalmasabb a kifinomultabb zenék megjelenítésére, annál kevésbé alkalmas pl. a rock autentikus tolmácsolásra. De örülök, hogy azóta sikerült megtalálni a megfelelő franciakulcsot.)

.

Én még mindig azt mondom, a műfaj függő rendszer megközelítés csak egy kényszer szülte önigazolás.

Mert, nincs technikai értelemben tökéletes zenei felvétel, eleve hordoznak valamilyen irányú devianciát, és ezek a hibák nem automatikusan a műfajra jellemzőek, hanem a felvétel körülményeire.

A másik érv, ha egy tökéletlen lejátszórendszer hangja mosott, dinamika és energia szegény, és vagy karcos, torzít, stb..stb ismerjük a gyengeség jelzőit, az kellemetlenné teszi a barokk zenét, a jazzt, de még a kemény rockot is. Az megint csak egy önámítás, pl a rocknál ha a zene keménységéhez hozzá tesz az rendszer még néhány karcot, vagy kórusművek játszásakor még álmosítóbbá vagy visszhangosabbá válik a visszajátszás, és ezek nem ártanak annyira annak a zenének .... és ezt nevezzük ki műfajfüggéségnek  ?????

Ezért a tökéletesség hajhászása a lejátszó rendszernél egy bizonyos színt felett határos és öncélú dolog. (Jó tudom, sokan messze vagyunk ettől a határtól.) És ezt a tökéletesség elérésének képtelenségét pótolni, helyettesíteni, magyarázni a műfajfüggőséggel ??

Károly
Értékelés: 0

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Károly »

http://elimex.hu/termekek/2732/klotz_-_ ... ?catid=614   Egy ilyen kábelből csináltam USB összekötökábelt.Beváltotta a hozzá fűzött reményeket,nálam RC kábelként is bizonyított.Aki úgy gondolja érdemes kipróbálni......Üdv
PEAQ notebook,iFI Micro iDAC2 USB, NAD C 325BEE erősítő, Diy hangsugárzó, Eichmann Power Strip hálózati táp elosztó - módosítva, Van den Hul Combination-Inspiration kábelek WBT csatlakozókkal, Ethosz hálózati táp kábelek Viborg csatlakozókkal, Lineáris tápok, Akai 4000 DB orsós magnó deck.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ez a hasonlat kissé sántít, mivel én rendszert említettem és nem csupán annak egy kellékét. A franciakulcs pedig igen hasznos tud lenni más szerszámokkat együttesen.

A hasonlatok már csak olyanok, hogy sántítanak, és ez mindenki számára evidens, aki megérti a hasonlatok lényegét.

.

Vendég

Kábelezzünk

Akkor ezek szerint Ön külön redszert tart otthon arra, ha nagyzenekarral előadott komolyzenét, vagy egy jazz triót esetleg egy rockbanda számait szeretné meghallgatni? Véleményem szerint léteznek olyan rendszerek, amelyek ezeket együttesen élvezetesen tudják prezentálni. Nem könnyű megtalálni, de megoldható és talán nem is kell ezért egy rózsadombi villa árát elkölteni.

Nem, mivel én a saját szórakoztatásomra csak és kizárólag komolyzenét hallgatok, és ezen belül is 97-98%-ban barokk zenét, ezért nincs szükségem több rendszerre. Pont megfelel egy olyan, amin ez a zenei stílus jól szól.
A véleményem ellenben ettől függetlenül nem változik azon a téren -mindaddig még az ellenkezőjéről nem sikerül meggyőződnöm- hogy nincsenek univerzális rendszerek.

.

qqriq
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 130

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Nem az "egyszerre kellemesen és precízen"-ről beszéltem hanem a stílusfüggetlen rendszerről, azaz olyanról, amin minden zenei stílus jól szól. (A high endről pedig szót sem ejtettem, mert már magától a kifejezéstől kiráz a hideg.) De bizonyára úgy van, ahogy ön írja, és feltétlen osztani fogom a nézetét, amennyiben egyszer majd sikerül megtapasztalnom. Addig ellenben tartom magam ahhoz, hogy egy adott dologra a speciális jobb, mint az univerzális.

.

Akkor ezek szerint Ön külön redszert tart otthon arra, ha nagyzenekarral előadott komolyzenét, vagy egy jazz triót esetleg egy rockbanda számait szeretné meghallgatni? Véleményem szerint léteznek olyan rendszerek, amelyek ezeket együttesen élvezetesen tudják prezentálni. Nem könnyű megtalálni, de megoldható és talán nem is kell ezért egy rózsadombi villa árát elkölteni.
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg.   Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)

qqriq
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Pedig én eddig azt tapasztaltam, hogy univerzális rendszerek nincsenek semmilyen árkategóriában, avagy, ami mindenre jó, az semmire nem jó igazán. Tisztára, mint a franciakulcs.

.

Ez a hasonlat kissé sántít, mivel én rendszert említettem és nem csupán annak egy kellékét. A franciakulcs pedig igen hasznos tud lenni más szerszámokkat együttesen.
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg.   Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)

Vendég

Kábelezzünk

Tessék egy kicsit még nézelődni abban a szerszámáruházban!

Igyekszem.

.

Vendég

Kábelezzünk

Tisztelt nyolckerék hajtásos Gáborka uram,
pedig vannak olyan rendszerek, amin mindenféle zene jól szól.
De: A rendszerhez hozzátartozik nemcsak a készülékek és kiegészítőik, hanem az akusztika, lakberendezés, égtáj konfiguráció,  és egyéb különféle jóérzést elősegítő körülmények.
Ha ezek nagyobbrészt nem megfelelőek, akkor akármennyi pénzért beszerzett cucc sem fog "jól" szólni, azaz egyszerre precízen és kellemesen.
A high end audio nemcsak extradrágaésműszakilagolyanjóamilyencsaklehet készülék és kiegészítőik halmazának összessége, hanem az előbb említett körülményekkel együtt értendő.
Tudom, ez itt offtopik kissé, elnézést kérek  

Nem az "egyszerre kellemesen és precízen"-ről beszéltem hanem a stílusfüggetlen rendszerről, azaz olyanról, amin minden zenei stílus jól szól. (A high endről pedig szót sem ejtettem, mert már magától a kifejezéstől kiráz a hideg.) De bizonyára úgy van, ahogy ön írja, és feltétlen osztani fogom a nézetét, amennyiben egyszer majd sikerül megtapasztalnom. Addig ellenben tartom magam ahhoz, hogy egy adott dologra a speciális jobb, mint az univerzális.

.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10999
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Pedig én eddig azt tapasztaltam, hogy univerzális rendszerek nincsenek semmilyen árkategóriában, avagy, ami mindenre jó, az semmire nem jó igazán. Tisztára, mint a franciakulcs.
.

Tessék egy kicsit még nézelődni abban a szerszámáruházban!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5147

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Tisztelt nyolckerék hajtásos Gáborka uram,
pedig vannak olyan rendszerek, amin mindenféle zene jól szól.
De: A rendszerhez hozzátartozik nemcsak a készülékek és kiegészítőik, hanem az akusztika, lakberendezés, égtáj konfiguráció,  és egyéb különféle jóérzést elősegítő körülmények.
Ha ezek nagyobbrészt nem megfelelőek, akkor akármennyi pénzért beszerzett cucc sem fog "jól" szólni, azaz egyszerre precízen és kellemesen.
A high end audio nemcsak extradrágaésműszakilagolyanjóamilyencsaklehet készülék és kiegészítőik halmazának összessége, hanem az előbb említett körülményekkel együtt értendő.
Tudom, ez itt offtopik kissé, elnézést kérek  

Vendég

Kábelezzünk

Nem tudom, de nem szeretnék olyan rendszer tulajdonosa lenni, ami csak 1 vagy 2 stíluson hallgatható.

.

qqriq
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Teljesen egytértek veled, egy kezdő zenhallgatónak, először legyen egy alap lánca, majd so-sok lemeze. Miután letisztult, hogy mi az amit szeret hallgatni, abba az irányba fejleszteni a rendszert.

Nem tudom, de nem szeretnék olyan rendszer tulajdonosa lenni, ami csak 1 vagy 2 stíluson hallgatható.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5147

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nem tudok egyetérteni, mert az alapszintű audio fogat vacak kábelekkel semmilyen zenét nem enged közel a hallgatóhoz, esetleg el is megy a kedve a zenehallgatástól.
Audio78-cal értek egyet, 20e-ből sokáig hallgatható ic és hangszórókábelt lehet venni (ha valaki ezt nem hiszi el, tessék hozzám fordulni   x  )

tz-

Kábelezzünk

Ne foglalkozz egyelőre a kábellel.  Media Marktból méterben vegyél réz hangfalvezetéket, dugózd fel valami szorítós banánnal, amibe belepasszol a vezeték vége.  Összekötőnek meg egy másik polcról emelj le egy olcsót.  Az egész meglesz 6-7e Ft-ból.  Hallgasd a zenét és ne költs sokat a kábelre egyelőre.  Vegyél CD-ket.  Ne járj úgy, mint az egyszeri hifis, akinek a rendszer összeállt és a zenei választék egy tesztlemez A és B oldala volt.  Kölcsön kábelekkel majd később próbálkozzál és csak a saját füledre hallgass.  Ne kérdezd meg a fórumon, hogy milyet vegyél, mert a kibicnek semmi sem drága és nem a te füleddel értékel.
Teljesen egytértek veled, egy kezdő zenhallgatónak, először legyen egy alap lánca, majd so-sok lemeze. Miután letisztult, hogy mi az amit szeret hallgatni, abba az irányba fejleszteni a rendszert.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Kedves Kábelezők!

Teljesen zöldfülű vagyok az egész témában, tanácsot szeretnék kérni!

A napokban építek ki egy rendszert, régről van egy Arcus Domino MkII hangfalpárom, és a napokban érkezik egy Denon 720AE erősítő és egy 720AE CD-játszó. A kábelek közül a net feltúrása után a Kimber lett szimpatikus, hangfalhoz a 4VS-t néztem ki, a CD-hez meg a Tonik-ot, de mivel azt nem kapni kis hazánkban, esetleg a PBJ-t. A kérdésem az, nem lövök-e alá vagy fölé valamelyik kábellel? Mik a tapasztalatok a Denon 7-es szériájával, és ismeri-e valaki az Arcus hangfalakat - persze kábeles szemmel nézve? Hát, röviden ennyi...

előre is köszönöm,

kiralevi

Egy másik alternatíva, hogy valamelyik 'földön járó' hazai "DIY-er" kábelgyártótól...kérj 'fapados' ajánlatot a rendszeredhez, és utána nézz bele a pénztárcádba...ez akár hosszabb távra is megoldás lehet.
Húst a hentestől! 
.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Kedves Kábelezők!

Teljesen zöldfülű vagyok az egész témában, tanácsot szeretnék kérni!

A napokban építek ki egy rendszert, régről van egy Arcus Domino MkII hangfalpárom, és a napokban érkezik egy Denon 720AE erősítő és egy 720AE CD-játszó. A kábelek közül a net feltúrása után a Kimber lett szimpatikus, hangfalhoz a 4VS-t néztem ki, a CD-hez meg a Tonik-ot, de mivel azt nem kapni kis hazánkban, esetleg a PBJ-t. A kérdésem az, nem lövök-e alá vagy fölé valamelyik kábellel? Mik a tapasztalatok a Denon 7-es szériájával, és ismeri-e valaki az Arcus hangfalakat - persze kábeles szemmel nézve? Hát, röviden ennyi...

előre is köszönöm,

kiralevi

Ne foglalkozz egyelőre a kábellel.  Media Marktból méterben vegyél réz hangfalvezetéket, dugózd fel valami szorítós banánnal, amibe belepasszol a vezeték vége.  Összekötőnek meg egy másik polcról emelj le egy olcsót.  Az egész meglesz 6-7e Ft-ból.  Hallgasd a zenét és ne költs sokat a kábelre egyelőre.  Vegyél CD-ket.  Ne járj úgy, mint az egyszeri hifis, akinek a rendszer összeállt és a zenei választék egy tesztlemez A és B oldala volt.  Kölcsön kábelekkel majd később próbálkozzál és csak a saját füledre hallgass.  Ne kérdezd meg a fórumon, hogy milyet vegyél, mert a kibicnek semmi sem drága és nem a te füleddel értékel.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”