Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
A legjobb vezető anyag a
Fa 1 %
A legjobb kábelhossz
Tökmindegy, vagy ez nem ilyen egyszerű 44 %
Van-e jelentősége a csatlakozó minőségének (már ha van neki olyanja)?
Hagyjál már ezzel! 34 %
A kábelekre költendő összeg a teljes rendszer árából
100 % fölött 1 %
Milyen módszerrel választottad ki a jelenlegi kábeled?
Ára miatt, éppen akciós volt, pont ennyi volt rá, csak úgy... 15 %
Ha teszteltél, mennyi ideig tartott egy-egy kábel tesztelése?
10 percnél kevesebb ideig (nem ma kezdtem, tesó!)68 %
Milyen jellemzőkre figyeltél teszt közben?
Egyéb titkos paraméterek 9 %
Van-e jelentősége a kábelek bejáratásának?
Ne kábíts már ilyenekkel, vazze! Máhogylenne? 67 %
Honnan származnak a jelenlegi kábeleid?
Magam forrasztgattam (sőt árulni is fogom) 5 %
Megmondod, szerinted ki a legjobb AVX-es DIY kábelgyártó?
Meghaltok mind! 4 %
Ki az?
Ez most komoly? 100 %
Nemed?
Ennyi hülye kérdés után már nem tudom... 4 %
Fiú 94 %
Lány 3 %
Életkorod?
10 év alatt 2 %
10 és 90 év között 98 %
Érdekesnek tartottad a kérdéseket?
Igen 27 %
Vége van már? 73 %
Ezek különösen tetszettek!
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY
Kábelezzünk
De van! Íme az elmúlt években hozzám érkezett hifista kijelentések, vélemények tárgyilagos és tudományos összefoglalása:
Mit gondolsz a kábelek szerepéről, saját hangzásáról?
Nem hisz a kábelek jelentőségében és nem is akarja azok hatását meghallani, egyébként is hagyjam békén ezzel (de ha már szóba került, adnál valamilyen kábelt féláron?): 48 %
Nem hisz a kábelekben, de áll elébe egy vaktesztnek (ahol szerinte nem fog hallani semmit): 11 %
Eddig nem hitt a kábelek saját hangjában, de most mintha lenne valami: 5 %
Hiszi, hallja, de nem akar rá költeni: 15 %
Hiszi, hallja és költ rá: 18 %
Nem hallja, de hisz benne és költ rá: 2 %
Nem hallja, nem hisz benne, de olyan szépek azok a csatlakozók, amúgy sincs mire költeni már a pénzt: 1 %
Mi a véleményed azokról, akik az ellenkezőjét gondolják?
Retardáltak, tudatlanok, süketek, sznobok... 34 %
Majd rájönnek! 42 %
Nekik biztosan úgy jó (Haré krisna, haré krisna, krisna krisna, haré haré) 19 %
Meghaltok mind! 5 %
Ha már költöttél komolyabb kábelekre, elégedett vagy velük?
Alábecsültem a kábelek hatását és most lelkesen vásárolgatok: 22 %
Túlbecsültem a kábelek hatását és most csalódott vagyok (azaz dögöljön meg minden kábeles!): 64 %
Erre számított, jelenleg elégedett a meglévő kábeleivel, vagy pontosan tudja, mit szeretne venni: 14 %
A legjobb vezető anyag a
Tiszta réz 30 %
Ónozott réz 8 %
Ezüstözött réz 24 %
Tiszta ezüst 25 %
Aranyozott ezüst és egyéb egzotikumok 12 %
Fa 1 %
Aki kipróbálta mindegyik említett fémet 5 %
A legjobb kábelkonstrukció
Sok vékony elemi szálból sodrott 45 %
Kevés elemi szálból sodrott 23 %
Vékony egy eres 25 %
Vastag egy eres 7 %
A legjobb kábelhossz
Minél rövidebb 28 %
Minél hosszabb 28 %
Persze, hallom is a különbséget 7 %
Persze, hiszen az egyik drágább, másik olcsóbb és a színük is más, mindenhol jó, de legjobb a WBT! 32 %
Fogalmam sincs 27 %
Hagyjál már ezzel! 34 %
10 % alatt 62 %
10-20 % között 24 %
20 % fölött 13 %
100 % fölött 1 %
Mások beszámolói, véleménye alapján 63 %
Márkahűség miatt (máshol, máskor ez már bevált, ide is tutira jó lesz) 14 %
Legalább 3 szereplős saját teszt útján 8 %
Utóbbiak közül vakteszt útján 13 %
10-30 perc (közben 2 telefon és 2 SMS) 23 %
Több ideig, ne adj ég több napig 9 %
Magasak, mélyek, közepek mennyisége, aránya 68 %
Színpadkép mérete 23 %
Persze, hallom is a változást 22 %
Persze, bár én még nem hallottam ezt ki 13 %
Ismert márka 80 %
Nem ismert márka (?) 6 %
Mással csináltattam, DIY kábelgyártóktól vettem 9 %
Utóbbiak közül több ilyen gyártó kábelét is kipróbálta 8 %
Igen 24 %
Meg, de ne mondd el senkinek, mert gáz lenne, ha kiderülne és nem szeretnék vitát! 32 %
Nem. 14 %
Mondanál néhányat? 26 %
Meghaltok mind! 4 %
Ki az?
Ez most komoly? 100 %
Nemed?
Fiú 94 %
Lány 3 %
Utóbbiak közül randizna velem 33 %
Életkorod?
10 év alatt 2 %
10 és 90 év között 98 %
Igen 27 %
Vége van már? 73 %
(Nehogy komolyan tessék venni!)
Nagyon jól szórakoztam, köszönöm!
-
Vendég
Kábelezzünk
de ha már szóba került, adnál valamilyen kábelt féláron?
Nem hisz benne... hihető
Itt tartana a magyar audio-kultúra?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11306
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
ugye tényleg nincs semmi mondanivalótok már a kábelek misztikumáról, amikor már arról folyik a diskurzus,
"Ó anyám mivégre hoztál engem a világra, talán azért hogy belebolonduljak a hifi vagy nem hifi veszélyes ingoványába? amikor annyi más szép és értelmes és talán hasznosabb dologgal tölthetnénk el rövid életünket."
De van! Íme az elmúlt években hozzám érkezett hifista kijelentések, vélemények tárgyilagos és tudományos összefoglalása:
Mit gondolsz a kábelek szerepéről, saját hangzásáról?
Nem hisz a kábelek jelentőségében és nem is akarja azok hatását meghallani, egyébként is hagyjam békén ezzel (de ha már szóba került, adnál valamilyen kábelt féláron?): 48 %
Nem hisz a kábelekben, de áll elébe egy vaktesztnek (ahol szerinte nem fog hallani semmit): 11 %
Eddig nem hitt a kábelek saját hangjában, de most mintha lenne valami: 5 %
Hiszi, hallja, de nem akar rá költeni: 15 %
Hiszi, hallja és költ rá: 18 %
Nem hallja, de hisz benne és költ rá: 2 %
Nem hallja, nem hisz benne, de olyan szépek azok a csatlakozók, amúgy sincs mire költeni már a pénzt: 1 %
Mi a véleményed azokról, akik az ellenkezőjét gondolják?
Retardáltak, tudatlanok, süketek, sznobok... 34 %
Majd rájönnek! 42 %
Nekik biztosan úgy jó (Haré krisna, haré krisna, krisna krisna, haré haré) 19 %
Meghaltok mind! 5 %
Ha már költöttél komolyabb kábelekre, elégedett vagy velük?
Alábecsültem a kábelek hatását és most lelkesen vásárolgatok: 22 %
Túlbecsültem a kábelek hatását és most csalódott vagyok (azaz dögöljön meg minden kábeles!): 64 %
Erre számított, jelenleg elégedett a meglévő kábeleivel, vagy pontosan tudja, mit szeretne venni: 14 %
A legjobb vezető anyag a
Tiszta réz 30 %
Ónozott réz 8 %
Ezüstözött réz 24 %
Tiszta ezüst 25 %
Aranyozott ezüst és egyéb egzotikumok 12 %
Fa 1 %
Aki kipróbálta mindegyik említett fémet 5 %
A legjobb kábelkonstrukció
Sok vékony elemi szálból sodrott 45 %
Kevés elemi szálból sodrott 23 %
Vékony egy eres 25 %
Vastag egy eres 7 %
A legjobb kábelhossz
Minél rövidebb 28 %
Minél hosszabb 28 %
Persze, hallom is a különbséget 7 %
Persze, hiszen az egyik drágább, másik olcsóbb és a színük is más, mindenhol jó, de legjobb a WBT! 32 %
Fogalmam sincs 27 %
Hagyjál már ezzel! 34 %
10 % alatt 62 %
10-20 % között 24 %
20 % fölött 13 %
100 % fölött 1 %
Mások beszámolói, véleménye alapján 63 %
Márkahűség miatt (máshol, máskor ez már bevált, ide is tutira jó lesz) 14 %
Legalább 3 szereplős saját teszt útján 8 %
Utóbbiak közül vakteszt útján 13 %
10-30 perc (közben 2 telefon és 2 SMS) 23 %
Több ideig, ne adj ég több napig 9 %
Magasak, mélyek, közepek mennyisége, aránya 68 %
Színpadkép mérete 23 %
Persze, hallom is a változást 22 %
Persze, bár én még nem hallottam ezt ki 13 %
Ismert márka 80 %
Nem ismert márka (?) 6 %
Mással csináltattam, DIY kábelgyártóktól vettem 9 %
Utóbbiak közül több ilyen gyártó kábelét is kipróbálta 8 %
Igen 24 %
Meg, de ne mondd el senkinek, mert gáz lenne, ha kiderülne és nem szeretnék vitát! 32 %
Nem. 14 %
Mondanál néhányat? 26 %
Meghaltok mind! 4 %
Ki az?
Ez most komoly? 100 %
Nemed?
Fiú 94 %
Lány 3 %
Utóbbiak közül randizna velem 33 %
Életkorod?
10 év alatt 2 %
10 és 90 év között 98 %
Igen 27 %
Vége van már? 73 %
(Nehogy komolyan tessék venni!)
Kábelezzünk
1. A hangminőségnek technikai, hifista szempontokból van jelentősége, erről szól a közös hobbink, de ennek néhányunk véleménye szerint kevés köze van a zene élvezetéhez.
2. Érdekes dolog kezdő hifistákat megkérdezni arról, miért is akarnak belevágni e hobbiba. Nagyon kevés kivételtől eltekintve egyikük sem tud konkrétan válaszolni. Hogy idővel hányan jönnek rá, arról fogalmam sincs, de szerintem a haladóknál sincs mindig reális indok. Ahogy arra sincs általában, hogy valaki miért gyűjt festményeket.
1. A 'néhányunkba' jó magam nem tartozom bele, mivel számomra - mint már írtam is - a relatíve jó hangminőségnek komoly szerepe van a zene élvezetében.
2. Még sajnos nem tudtam "interjút" készíteni erről kezdő, vagy haladó 'Hifistákkal'. Ha ez így van - nincs mindig reális indok - akkor erősen csodálkozom, különös tekintettel az életünk minden területére igaz ok-okozat összefüggés alapelvére. Számomra nem kérdés, miért fejlesztettem az elmúlt 15 évben az audioláncom, és az sem, hogy miért szeretek 'rajta' zenét hallgatni. A zene megszólalásának/élvezetének/életünkre gyakorolt hatásának fokozása, szebbé tétele ennyire ritkának számító ok lenne?
Nekem tehát van már okom ezért is írok ennyi zöldséget
Kábelezzünk
Nem tudom, hogy szándékosan írtál-e zeneértőt és zenebarátot. Mindenesetre gyakran az az érzésem, hogy a hifisták jó része nemcsak, hogy nem zeneértő, de még csak nem is zenebarát.
A zene csak egy szükséges rossz, amiben sosincs elég mély, magas, dinamika, részlet, szín. Amikor ezeket mind összeguberálják, akkor már csak jó zenészekre és jó zenére nem futja. Na, az így készült felvételt hívják audiofil, sőt audiophile tesztlemeznek.
Direkt túlzok, még mielőtt bárki is.
Ne hagyd abba félúton,..."és akkor berakjuk a @@@@@@@@-kábelt, és minden a helyére kerül".
Az audiofil tesztlemezeket a MediaMarkt-szintű kereskedések sine-qua-nonjának tartom, nagyobb felbontású, komolyabb rendszerek nem szorulnak rá a tesztlemezekre, inkább élőkoncertekkel lehet jókat demózni. Javaslom mindenkinek a Kraftwerk Minimum-Maximum-dupláját. Ahogy az arénában fütyülnek a rajongók, az adja meg az alaphangot, aztán jön a zene.
Kábelezzünk
... Egyébként érdekes, hogy a kábeles témák mindig elkanyarodnak. Ebből is látszik, mennyire kevés konkrétum áll rendelkezésünkre, nincs miről beszélni. ...
Sztem pont, hogy nem kanyarodnak el, egyelőre a kábeltudomány egy ősleves. Minden van benne, és nagyjából minden részlete a misztikumba hajló titokzatosság :-)))). És, mivel ennyire, hogyúgymondjuk interkonnektált a téma, ezért, sokszoros összefüggésrendszerében először az alapvetéseket igyexünk tisztázni (darabos hozzáűvalók), aztán jöhet a leves maga is.
Másrészt pedig nem áll rendelkezésre mindenki által ismert és hallott etalon rendszer, amin ki lehetne próbálni kábeleket, ezért RELATÍV módon írjuk le a "hatásukat" a saját rendszerünkre.
Azt, hogy kevés a konkrétum, ezen apróságok figyelembe vételével abszolút adom, hogy ne lenne miről beszélni, ezt már kevésbé :-))))))))))).
ugye tényleg nincs semmi mondanivalótok már a kábelek misztikumáról, amikor már arról folyik a diskurzus,
"Ó anyám mivégre hoztál engem a világra, talán azért hogy belebolonduljak a hifi vagy nem hifi veszélyes ingoványába? amikor annyi más szép és értelmes és talán hasznosabb dologgal tölthetnénk el rövid életünket."

Kábelezzünk
-
Vendég
Kábelezzünk
lehettünk volna, és lettünk is, pl. ejtőernyősök...
Ne politizálj
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Igen, lehettünk volna, és lettünk is, pl. ejtőernyősök, mert akkor éppen valaki arra szolgáltatott viselkedési mintát, az iránt keltette fel az érdeklődésünket, meg kutyakiképzők, mert utána meg arra volt előttünk számunkra követendő minta, stb. Hiszen egy csomó hobbival foglalkoztunk életünk során, és még többel nem, mert azokkal a hobbikkal nem találkoztunk. Én pl. soha nem gyűjtöttem bélyeget (illetve, csak iskolai takarékbélyeget, de azt év végén beváltottam), mert nem volt olyan személy, akit követni szerettem volna, és éppen ezzel a hobbival foglalkozott.
Azaz meg van az ok. Azért, mert erre ott volt az a minta, amit követni akartunk, egy adott és konkrét személy miatt, és ami számunkra elérhető is volt. Míg mondjuk a tengeri vitorlázásra vonatkozóan pl. nem volt ilyen személy, vagy ha volt, akkor nem volt számunkra elérhető.
Bizonyára sok ilyen eset is van, de körülöttem senki nem hifizett gyerekkoromban, ellenben volt sárkányrepülő, modellező és természetbúvár barátom is. Sok magnós ismerősöm is volt, de őket nem érdekelte a minőség, csak a zenei gyűjtemény növelése. Már nyakig benne voltam az első hangdobozom barkácsolásában, mikor a 80-as évek derekán az első igazi hifistával találkoztam, aki a drága ezüst kábeleivel inkább riasztó volt nekem, mint követendő példa.
-
Vendég
Kábelezzünk
OK, de ilyen alapon lehettünk volna sárkányrepülők, természetbúvárok, vagy hajómodellezők is, tehát továbbra sincs meg az oka, miért pont a HiFi...
Igen, lehettünk volna, és lettünk is, pl. ejtőernyősök, mert akkor éppen valaki arra szolgáltatott viselkedési mintát, az iránt keltette fel az érdeklődésünket, meg kutyakiképzők, mert utána meg arra volt előttünk számunkra követendő minta, stb. Hiszen egy csomó hobbival foglalkoztunk életünk során, és még többel nem, mert azokkal a hobbikkal nem találkoztunk. Én pl. soha nem gyűjtöttem bélyeget (illetve, csak iskolai takarékbélyeget, de azt év végén beváltottam), mert nem volt olyan személy, akit követni szerettem volna, és éppen ezzel a hobbival foglalkozott.
Azaz meg van az ok. Azért, mert erre ott volt az a minta, amit követni akartunk, egy adott és konkrét személy miatt, és ami számunkra elérhető is volt. Míg mondjuk a tengeri vitorlázásra vonatkozóan pl. nem volt ilyen személy, vagy ha volt, akkor nem volt számunkra elérhető.
.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Visszatekintve szerintem sokan meg tudjuk mondani, hogy hogyan is kezdődött, azaz miért, hogyan kezdtünk érdeklődni a konzerv zene mellett az azt reprodukáló eszközök iránt is.
Én pl. úgy, hogy hetedikes korom legjobb barátja (Szőke Gyuri) nem tudott másról beszélni, csak a magnókról, és ezzel megfertőzött engem is, innentől kezdve együtt nézegettük a nagyszünetben a könyvtárból kihozott magnósok évkönyveit. Azaz, nálam "cseppfertőzéssel" terjedt (Mivel Szőke Gyuri meg Takács Pistitől kapta el ez a "betegséget".), és azt gondolom sokan vagyunk így. Azaz, hogy azért kezdtünk el ezzel a hobbival foglalkozni, mert a szocializációnk során találkozunk olyan személlyel, akivel szemben az interakciós folyamatban konformista magatartást vettünk fel, és aki véletlenszerűen éppen ezzel a hobbival foglalkozott.
OK, de ilyen alapon lehettünk volna sárkányrepülők, természetbúvárok, vagy hajómodellezők is, tehát továbbra sincs meg az oka, miért pont a HiFi...
-
Vendég
Kábelezzünk
....... Érdekes dolog kezdő hifistákat megkérdezni arról, miért is akarnak belevágni e hobbiba. Nagyon kevés kivételtől eltekintve egyikük sem tud konkrétan válaszolni. Hogy idővel hányan jönnek rá, arról fogalmam sincs, .......
Visszatekintve szerintem sokan meg tudjuk mondani, hogy hogyan is kezdődött, azaz miért, hogyan kezdtünk érdeklődni a konzerv zene mellett az azt reprodukáló eszközök iránt is.
Én pl. úgy, hogy hetedikes korom legjobb barátja (Szőke Gyuri) nem tudott másról beszélni, csak a magnókról, és ezzel megfertőzött engem is, innentől kezdve együtt nézegettük a nagyszünetben a könyvtárból kihozott magnósok évkönyveit. Azaz, nálam "cseppfertőzéssel" terjedt (Mivel Szőke Gyuri meg Takács Pistitől kapta el ez a "betegséget".), és azt gondolom sokan vagyunk így. Azaz, hogy azért kezdtünk el ezzel a hobbival foglalkozni, mert a szocializációnk során találkozunk olyan személlyel, akivel szemben az interakciós folyamatban konformista magatartást vettünk fel, és aki véletlenszerűen éppen ezzel a hobbival foglalkozott.
.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Pontosan ezért olvasom e helyen kicsit értetlenkedve az időnként olyan célzatú gondolatokat, mintha a hangminőségnek (múljon az kábelen vagy a forrás anyagon) nincs is tulajdonképpen olyan nagy jelentősége, fő hogy szeressük a zenét.
Nem véletlenül írtam, hogy két malomban őrlünk. A hangminőségnek technikai, hifista szempontokból van jelentősége, erről szól a közös hobbink, de ennek néhányunk véleménye szerint kevés köze van a zene élvezetéhez.
A lényeg, hogy mindenki rájöjjön idővel, miért is HiFi-zik, és miért hallgat zenét. Érdekes megfigyelni, hogy ez az ok meghatározza a vélemény nyilvánításunk irányvonalát.
Érdekes dolog kezdő hifistákat megkérdezni arról, miért is akarnak belevágni e hobbiba. Nagyon kevés kivételtől eltekintve egyikük sem tud konkrétan válaszolni. Hogy idővel hányan jönnek rá, arról fogalmam sincs, de szerintem a haladóknál sincs mindig reális indok. Ahogy arra sincs általában, hogy valaki miért gyűjt festményeket.
-
Vendég
Kábelezzünk
........ Igy szép kerek a világ, hogy nem vagyunk egyformák.
Ámen!!
.
Kábelezzünk
Én bedobnék egy gondolatot az én véleményem indoklására. Mármint arra, hogy ugyanaz a zene(mű) jobban hat ránk, ha audiofil minőségben halljuk.
Van egy olyan tény, hogy a világunkban minden rezgés. Legalább is a legelemibb anyagrészecskék, amiből minden, még a testünk is felépül, ha jól tudom tekinthető tömeg nélküli rezgő húroknak. Aztán van ugye olyan, hogy lélek. Aminek nincs anyaga de ez mozgat mindent.
A nagyon régi őseink, akik jobban ráértek ezeken a dolgokon elmélkedni rájöttek, hogy a testünknek és a lelkünknek rezgésekre van szükségük. Mégpedig mindig másféle rezgésekre. Ha kell olyanra, ami megnyugtat, ha kell olyanra ami erőt ad, dinamizál. Ezért doboltak harc előtt, vagy trombitáltak, ezért lettek a munkadalok stb. Nem akarom ragozni, ez a zenetörténet.
A megfelelő rezgések előállításához hangszerek születtek. Namár most szerintem azért hatásosabb az audiofil zene, mert jobban hasonlít a hallott rezgés a hangszer eredeti rezgésére.
Minden élethelyzetben és lelki állapotban egy bizonyos rezgés-élmény esik jól a személynek. Ha reggel a metrón hallom, hogy valaki mellettem fülbe dugva hallgat valami számomra szörnyű zenét, arra gondolk, hogy neki bizonyára épp ezekre e rezgésekre van szüksége.
Ezért nem tartom helyesnek, ha lenéznek valakit, aki másféle zenét szeret. Neki az kell, másnak más. Igy szép kerek a világ, hogy nem vagyunk egyformák.
Kábelezzünk
Ez nem egy zenei, hanem egy HiFi fórum, ahol a legritkább esetben beszélgetünk magáról a zenéről, inkább technikai témák kerülnek terítékre.
Pontosan ezért olvasom e helyen kicsit értetlenkedve az időnként olyan célzatú gondolatokat, mintha a hangminőségnek (múljon az kábelen vagy a forrás anyagon) nincs is tulajdonképpen olyan nagy jelentősége, fő hogy szeressük a zenét. Ez utóbbi nagyon igaz, de az ide látogató tisztelt publikum többsége még is csak a jobb hangzás után kutat - kivéve aki már révbe ért - hogy fokozni tudja a zene minőségi befogadásának örömteli pillanatait.
A nüanszok, apró fejlesztések, ahol a kábeleknek is fontos szerepe van (végre visszakanyarodtam a topichoz ) képesek hozzájárulni ehhez. (kb. innen indultunk 3 oldallal ezelőtt.)
A lényeg, hogy mindenki rájöjjön idővel, miért is HiFi-zik, és miért hallgat zenét. Érdekes megfigyelni, hogy ez az ok meghatározza a vélemény nyilvánításunk irányvonalát.
Boldog zenehallgatást mindenkinek!
(...) Nem kötelező egy hifistának zeneértőnek is lennie, ahogy egy zenebarát sem lesz törvényszerűen hifista.(...)
Nem tudom, hogy szándékosan írtál-e zeneértőt és zenebarátot. Mindenesetre gyakran az az érzésem, hogy a hifisták jó része nemcsak, hogy nem zeneértő, de még csak nem is zenebarát.
A zene csak egy szükséges rossz, amiben sosincs elég mély, magas, dinamika, részlet, szín. Amikor ezeket mind összeguberálják, akkor már csak jó zenészekre és jó zenére nem futja. Na, az így készült felvételt hívják audiofil, sőt audiophile tesztlemeznek.
Kábelezzünk
(...) Nem kötelező egy hifistának zeneértőnek is lennie, ahogy egy zenebarát sem lesz törvényszerűen hifista.(...)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Ha csupán csak a zene szeretetéről beszélünk, kis túlzással felesleges a hifi fórumon való eszmecsere, és a jobb hangzás utáni erőfeszítések is.
Nem hinném, hogy felesleges. Ez nem egy zenei, hanem egy HiFi fórum, ahol a legritkább esetben beszélgetünk magáról a zenéről, inkább technikai témák kerülnek terítékre. Sokadszorra is leírom, hogy a kettő nem azonos és nem is üti egymást. Nem kötelező egy hifistának zeneértőnek is lennie, ahogy egy zenebarát sem lesz törvényszerűen hifista. Van néhány emberke, akik mindkét csoportban fellelhetőek és van sok olyan is, akik egyikben sem.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábelezzünk
A jó rendszer ismérve, hogy őszintén megmutatja a felvételek közötti különbségeket
Ez szerintem nem így van! A nagyon jó rendszer éppenséggel könyörtelenül kimutatja a felvételek hibáit.
A két állítás között hogyan sikerült ellentétet találnod?
És nagyon kevés az igazán jól felvett CD. Pl.a mélyhangok nagyon sok CD-ről egyszerűen hiányoznak!
Hogy planetáris összességben hány CD-ről hiányoznak a mélyhangok, azt nem tudom, nekem egy olyan albumom van, amiről ténylegesen lefelejtették a basszushangokat. Megtanultam az évek során, hogy a basszusproblémák túlnyomó többsége a lehallgató helyiség akusztikai problémáiból fakad.
Kábelezzünk
.
Ha az itteni attitűdöt venném figyelembe, képtelen lennék megérteni, hogy 50-60-70 évvel ezelőtt hogy tudták azok megszeretni zenét, akik szinte csak kizárólag középhullámú rádióvevőkön, vagy max. egy levehető hangszórójú kristályhangszedős pl. Tesla lemezjátszón hallgatva találkoztak vele. Mint ahogy azt is, hogy hogyan tudja valaki végighallgatni (és minden percét élvezni) még ma is Beethoven összes szimfóniáját egy RFT lemezjátszón. Ami szerintem semmivel sem mutat meg több részletet a zenéből, mint egy jobb fajta boombox. Szintúgy képtelen lennék megérteni, hogy vajon hogyan szerethette az Wagnert, aki legjobb minőségben is csak egy néprádión hallgathatta, mert mire ennél jobbhoz jutott volna, akkorra meghalt. Pedig voltak olyanok, akik így is szerették Wágnert.
De szerencsére pontosan megértem, mert számtalan ilyen embert ismerek, és ráadásul én magam is úgy kezdtem, hogy Sokol rádióról készítettem felvételeket egy Unitra ZK-140-es magnóval, az iskolában pedig egy Tesla lemezjátszóról hallgattuk az agyonkopott lemezeket, és fel sem tűnt, hogy serceg, pattog, pedig se lemezmosó, se carbon kefe, se semmi hasonlónak még csak híre sem volt. Nem tűnt fel, mert a zenére figyelt az ember, és nem a sercegésre. Azt sem állítom, hogy most -valamivel jobb láncon hallgatva- nagyobb élvezetet nyújt pl. Liszt Erdőzsongásának hallgatása, mint 12 éves koromban az iskolában azon az ócska Tesla lemezjátszón, arról a sercegő, recsegő, ropogó lemezről. Sőt, azt hiszem, a legnagyobb hatást pont akkor, azon az ócska rendszeren az első sor harmadik padjában ülve tette rám.
"Egy újszülöttnek minden vicc új", szól a mondás. Akik ellenben már korábban is olvasták a hozzászólásimat, azok tudják, pont én hangoztattam leginkább, hogy a Hi-Fi-zés semmivel nem alacsonyabb rendű hobbi, mint a zenehallgatás, vers olvasás, bélyeggyűjtés, vagy bármi más, de fapacival együtt vallom, hogy a zenehallgatás és a Hi-Fi-zés az két különböző hobbi, még ha van is közös halmazuk. És most is csak ugyanazt a sántikáló hasonlatot tudom hozni, mint már számtalanszor, hogy két külön dolog, ha valaki horgászni szeret, és ha halat enni. A horgászatban fontosak a különböző botok, csalik, villantók, kuttyogtatók, és még ki tudja, mi minden, és horgászok élveznek is ezekkel "vacakolni", erről egymással beszélni. A halevésnél ezeknek vajmi kevés jelentősége van. Ráadásul, van egy csomó horgász, aki sokkal kevesebb halat eszik, mint a halételekért rajongók, a halételekért rajongók nagy része soha az életében nem fogott a kezébe horgászbotot.
Én Hi-Fi-s vagyok, mert legalább annyira érdekel ez a hobbi, mint a zene. Érdekelnek a kütyük (erősítők, kábelek, hangsugárzók, és az általuk megtapasztalható eltérő hangzás), de soha nem álmodoztam olyat, hogy ez bármi kicsivel is közelebb vitt volna engem a zenéhez, vagy, hogy közelebb lennék, mint az a muzsikus, karmester, zenetanár, stb. aki pl. még mindig az említett RFT lemezjátszón hallgatja Beethovent.
.
Nagyon ritkan szolok hozza barmihez, de ez a tema felkeltette az erdeklodesem. Elore elnezest kerek, hogy nem magazlak, ez nem a tiszteletlenseg jele, csak azert teszem, mert ez egy nyilvanos internetes forum, ez a szokas.
Szerintem az a bizonyos kozos halmaz egyaltalan nem olyan kicsi, mint amilyennek beallitod. Igaz, en csak ritkan hallgatok komolyzenet, de egy Jazz eloadas szamomra a legnagyobb elvezettel akkor jar, ha eloben hallgathatom. En azert hifizek, hogy ezt az elmenyt az anyagi korlataim kozott a leheto legjobban megkozelitsem. Nem fogok tudni reszletes indoklassal szolgalni, de valamiert szamomra joval kevesbe elvezheto barmilyen zenemu, ami egy oreg radiobol szol, mint ha az a sajat rendszeremen szolalni meg. Ennek egesz egyszeruen az az oka, hogy tudom, hogy hogyan kellene szolnia, es nagyon nehezen tudok elvonatkoztatni a hianyossagoktol.
Annak, hogy valaki megszereti a zenet egy Sokol radion, szerintem nagyon egyszeru oka van: nem hallotta meg eloben, vagy jobb rendszeren.
Viszont ha egy atlagos zeneszereto embert megkerdezel, hogy a kedvenc zeneit egy Sokol radion vagy egy minosegi hifin hallgatna szivesebben, szerintem nem lenne kerdes, hogy mindenki a valosaghoz kozelebbi hangzast preferalna. (Tegyuk fel, hogy mind a ket keszulekhez ingyen juthatna hozza.) Ezt persze csak azoknak a velemenyere alapozom, akik eletukben eloszor hallgattak nalam az atlagosnal jobb minosegu lancon zenet.
Abban maximalisan egyetertek, hogy a hobbinak egy jelentos resze maga a technikai hatter, a kabelek, erositok felepitese, parameterei. Ez engem kulonosebben nem foglalkoztat, azert olvasom ezt a forumot, hogy a technikai ujitasokrol ertesuljek. (Amik altal kozelebb lehet kerulni a koncerteken tapasztalt hangzashoz.)
-
Vendég
Kábelezzünk
Most akkor érted, vagy sem?
Gondolom, elkerülte a figyelmét a feltételes mód.
Ha az itteni attitűdöt venném figyelembe, képtelen lennék megérteni, ...
De szerencsére pontosan megértem,
Remélem, ezzel segítettem abban, hogy értem, vagy sem.
.
-
Vendég
Kábelezzünk
Ha az itteni attitűdöt venném figyelembe, képtelen lennék megérteni, hogy 50-60-70 évvel ezelőtt hogy tudták azok megszeretni zenét, akik szinte csak kizárólag középhullámú rádióvevőkön, vagy max. egy levehető hangszórójú kristályhangszedős pl. Tesla lemezjátszón hallgatva találkoztak vele. Mint ahogy azt is, hogy hogyan tudja valaki végighallgatni (és minden percét élvezni) még ma is Beethoven összes szimfóniáját egy RFT lemezjátszón. Ami szerintem semmivel sem mutat meg több részletet a zenéből, mint egy jobb fajta boombox. Szintúgy képtelen lennék megérteni, hogy vajon hogyan szerethette az Wagnert, aki legjobb minőségben is csak egy néprádión hallgathatta, mert mire ennél jobbhoz jutott volna, akkorra meghalt. Pedig voltak olyanok, akik így is szerették Wágnert.De szerencsére pontosan megértem...
Most akkor érted, vagy sem?
Nagyon ügyesen próbálsz a gépi zenehallgatás hangminősége iránti igényből fekete-fehér-igen-nem álkérdéskört kreálni, miközben nyilván jól tudod, az emberi lélek van annyira irracionális, hogy az efféle megközelítés eleve kudarcra ítéltetett.
(Wagner zenéjének nem használ a hifiben "részletezőképességnek" nevezett félreértés, szokványos koncerttermekben és néhány felvételen hasonló ok miatt nem áll össze...)
Kábelezzünk
A jó rendszer ismérve, hogy őszintén megmutatja a felvételek közötti különbségeket, de úgy, hogy mindegyiket megemeli, ezáltal a kevésbé jók is élvezhetőek lesznek.
Két különböző üzemmód a zenehallgatás és a hifizés.
Szerintem nagyon is egy malomban őrlünk. Ezekkel a gondolatokkal egyetértünk, csak valahol elbeszélünk egymás mellett a zene szeretete és a kedvenc zenéink igényes megszólaltatása tekintetében, mint ami képes felturbózni élményeinket. Nekem az a csúcs, ha a kettő együtt találkozik.
Zeneszerető emberként napi szinten hallgatok jó zenét kommersz berendezésen (pl. út közben), de akkor nincsenek olyan elvárásaim, hogy a tüdőmben érezzem a nagybőgőt, vagy simogassa az arcomat a chello hangja...
A gyönyör érzését fokozni kívánó audiolánc elé leülve viszont vannak egyéb elvárásaim is....amihez a jó felvételek hozzá tudnak járulni. Ezeket egyébként gyakran pont olyan céllal rögzítettek, hogy a 'mennybemenetel' érzés magasabb szintű legyen a kommersz zenehallgatás adta 'élvezeteknél'.
Hitem szerint minél jobb az audio láncunk, annál jobban képes fokozni az előadott darab élvezeti értékét. Viszont az is igaz, hogy a silány felvételeknél - ha hifis szemszögből nézzük - elveszhet sok minden a fentebb említettekből.
Bocs mindenkitől a 'kábelezéstől' való kanyarért!
u.i. Ha csupán csak a zene szeretetéről beszélünk, kis túlzással felesleges a hifi fórumon való eszmecsere, és a jobb hangzás utáni erőfeszítések is.
Ez szerintem nem így van! A nagyon jó rendszer éppenséggel könyörtelenül kimutatja a felvételek hibáit. És nagyon kevés az igazán jól felvett CD. Pl.a mélyhangok nagyon sok CD-ről egyszerűen hiányoznak!
.Szerintem egy jól összerakott rendszeren kevés kivételtől eltekintve minden jól,és jól is kell hogy szóljon.Az már más kérdés hogy ha egy ilyen jól összerakott rendszert akarunk még hájendesíteni az boríthat mindent,és csak sok sok pénz beleölése,vagy szerencse után lesz ismét minden élvezhető-élvezhetőbb rajta.
A mezei cd-lemezekről meg úgy általában nem is a mélyhangok hiányoznak,hanem a dinamika.Pl egy tizes skálán ezen lemezek dinamika szintje kb 3 és 7 között mozoghat egy jó felvétel 1-től 10-es skálájához képest.De ettől függetlenül még élvezhetőek a nekünk tettsző zenék így is,én pl jól elvagyok velük,és nem hibáztatom sem a rendszerem,sem a lemezeket ezért.Szeretni kell a hallgatott zenét,és akkor nem húzzuk a szánkat ha valami nem tökéletesen szól,mert tökéletes úgy sem lesz soha.
Kábelezzünk
Ez szerintem nem így van! A nagyon jó rendszer éppenséggel könyörtelenül kimutatja a felvételek hibáit. És nagyon kevés az igazán jól felvett CD. Pl.a mélyhangok nagyon sok CD-ről egyszerűen hiányoznak!
.Szerintem egy jól összerakott rendszeren kevés kivételtől eltekintve minden jól,és jól is kell hogy szóljon.Az már más kérdés hogy ha egy ilyen jól összerakott rendszert akarunk még hájendesíteni az boríthat mindent,és csak sok sok pénz beleölése,vagy szerencse után lesz ismét minden élvezhető-élvezhetőbb rajta.
A mezei cd-lemezekről meg úgy általában nem is a mélyhangok hiányoznak,hanem a dinamika.Pl egy tizes skálán ezen lemezek dinamika szintje kb 3 és 7 között mozoghat egy jó felvétel 1-től 10-es skálájához képest.De ettől függetlenül még élvezhetőek a nekünk tettsző zenék így is,én pl jól elvagyok velük,és nem hibáztatom sem a rendszerem,sem a lemezeket ezért.Szeretni kell a hallgatott zenét,és akkor nem húzzuk a szánkat ha valami nem tökéletesen szól,mert tökéletes úgy sem lesz soha.