Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)
Újra itt, visszatértem.
Most egy olyan szitu van, hogy lehet lenne lehetőségem elcserélni a Cambridge Audio Azur 640R házimozi erősítőt egy Harman Kardon AVR 460-ra.
Mit gondoltok, lenne értelme? mennyire lenne ez előrelépés, hangzásbeli különbség, váltás?
bar nem hangsugarzos kerdes, de nagyon erdekes.
es szerintem nem klasszikus zenere, de többire is vonatkozoan
kinek / milyen hangulatban / milyen berendezes mennyire valtoztatja a ... az elmenyt ? örömet ? jokedvet ? a zene altal keltett erzet atelesenek merteket ...
szerintem ez nem allando, sokmindentöl függ.
gondolom nem csak en vagyok ugy vele:
- akar zenehallgatas nelkül is jo valamelyik zenere gondolni, magunkban dudolni stb. (nem vagyok zenesz, zeneszek kapcsan is olvashato mindegyik veglet is)
- es nehany "kedvenc" zenenel teljesen mindegy a berendezes - talan mert a "müsor odebent megy"; maskor/mas zenenek meg elmenyfokozo a minel jobb visszaadasi minöseg
..na ezert is nehez ...de - szinten gondolom sokunknak - erdekes, jo dolog a keszülekvalasztas :-)
A kedvenc zenére vonatkozó megállapításoddal egyetértek.De nehezebb zenéknél szerintem nagyon nem mindegy. Most éppen Simándy József énekel -csodálatosan.
Ennek az élménynek csak a töredékét kapnám akár csak egy kisméretű hangfalon.
Mi jönne le ebből egy hordozható cd játszó tolmácsolásában? Töredékélmény, legalábbis nekem.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.
ad. 2., ha valóban szereted a komolyzenét, bármilyen rendszeren tudod élvezni...
Ez sajnos nem mindenkire igaz. Édesanyám pontosan így van vele, én meg nem.
bar nem hangsugarzos kerdes, de nagyon erdekes.
es szerintem nem klasszikus zenere, de többire is vonatkozoan
kinek / milyen hangulatban / milyen berendezes mennyire valtoztatja a ... az elmenyt ? örömet ? jokedvet ? a zene altal keltett erzet atelesenek merteket ...
szerintem ez nem allando, sokmindentöl függ.
gondolom nem csak en vagyok ugy vele:
- akar zenehallgatas nelkül is jo valamelyik zenere gondolni, magunkban dudolni stb. (nem vagyok zenesz, zeneszek kapcsan is olvashato mindegyik veglet is)
- es nehany "kedvenc" zenenel teljesen mindegy a berendezes - talan mert a "müsor odebent megy"; maskor/mas zenenek meg elmenyfokozo a minel jobb visszaadasi minöseg
..na ezert is nehez ...de - szinten gondolom sokunknak - erdekes, jo dolog a keszülekvalasztas :-)
Olvastam pár hsz-t hát
Mint lejjebb írtam, hallgattam itthon CA 640-t, szerintem feledhető hang, alul felül kerekít, kicsit baltával faragott. Azért írtam ezt a 640A-, mert merem feltételezni, hogy sem a 640R, sem pedig a 650R nem szól jobban sztereóban.
Az, hogy beleraknak egy 1.4kW-os toroid-ot, önmagában még nem garancia a dinamikára és a jó hangra. És ha már a trafóval nem spóroltak, a tápkondiból is tehettek volna még...
Azt azért megjegyzem, hogy trafó-trafó közt is van ám különbség, nem véletlen használtam az előfokomban azt amit.. Annak az 50VA-s trafónak az árából vehettem volna egy 200VA-st is, vagy negyed annyiért másmilyen 50VA-st.
CA erősítőben hallottam búgni trafót, persze, a hálózati fesz. miatt is lehet, de érdekes, hogy a lassan 30 éves Arcam erősítőmből ilyen hangot még nem hallottam.
Azzal egyet értek, hogy egy külön sztereó végfok jobb lenne a frontokhoz..
De mindenképp meg kell hallgatni több hangfalat, mert a Phonar valóban egy karakteres hang, kicsit beleszínez a középtartományba és nem egy testes hang, jazz-en, akusztikus zenén szerettem, rockzenén csapnivaló volt..
Az egésszel a "merem feltételezni" a gondom. Mivel nem hallottad, egy teljesen más, bár márkán belüli erősítő hangját nem lehet példának felhozni.
Tehát mivel nem hallottál 640R és 650R erősítőket, az egész tényleg csak feltételezés. Így nem lehet véleményt írni!
Összességében azt gondolom, hogy meg kell hallgatni a Phonar mellett más dobozt is, még jobb lenne ezt otthoni környezetben.
A Phonart meghallgatni egy jó sztereó vassal.
Olvastam pár hsz-t hát
Mint lejjebb írtam, hallgattam itthon CA 640-t, szerintem feledhető hang, alul felül kerekít, kicsit baltával faragott. Azért írtam ezt a 640A-, mert merem feltételezni, hogy sem a 640R, sem pedig a 650R nem szól jobban sztereóban.
Az, hogy beleraknak egy 1.4kW-os toroid-ot, önmagában még nem garancia a dinamikára és a jó hangra. És ha már a trafóval nem spóroltak, a tápkondiból is tehettek volna még...
Azt azért megjegyzem, hogy trafó-trafó közt is van ám különbség, nem véletlen használtam az előfokomban azt amit.. Annak az 50VA-s trafónak az árából vehettem volna egy 200VA-st is, vagy negyed annyiért másmilyen 50VA-st.
CA erősítőben hallottam búgni trafót, persze, a hálózati fesz. miatt is lehet, de érdekes, hogy a lassan 30 éves Arcam erősítőmből ilyen hangot még nem hallottam.
Azzal egyet értek, hogy egy külön sztereó végfok jobb lenne a frontokhoz..
De mindenképp meg kell hallgatni több hangfalat, mert a Phonar valóban egy karakteres hang, kicsit beleszínez a középtartományba és nem egy testes hang, jazz-en, akusztikus zenén szerettem, rockzenén csapnivaló volt..
Most vettem meg Maria Callas 70 lemezes gyűjteményét EMI kiadásában,
Nagyon jól szól, de nem tudom akármin hallgatni.
Az komoly!!!
Persze legjobb lenne élőben hallgatni, az lenne az igazi high-end!
..........................De a sztereó is rendszerfüggő, hiszen klasszikus, vagy "nehezebb" zenét egy átlag sztereó rendszerrel nem lehet élvezni, a mozit pedig csak annyira, hogy jobb, mint a TV hangszórója.
Véleményeddel egyetértek.A Boney M. jól szól majdnem minden rendszeren. Bach Toccata és Fuga már nem biztos, hogy élveztető ugyanazokon a cuccokon.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.
........................... ad. 2., ha valóban szereted a komolyzenét, bármilyen rendszeren tudod élvezni...
Ez sajnos nem mindenkire igaz.
Édesanyám pontosan így van vele, én meg nem.
Nekem normális cucc kell hozzá.
Akkor én nem igazán szeretem a komolyzenét? Lehet.
Most vettem meg Maria Callas 70 lemezes gyűjteményét EMI kiadásában,
Nagyon jól szól, de nem tudom akármin hallgatni.
na ezért kérdeztem. mert,
- ad.1., abból a pénzből, amit írsz föntebb komponensekként megnevezve, olyan rendszert össze lehet rakni, hogy bármilyen zenét élvezel rajta - föltéve persze, hogy azokat semmiképp nem pakolod bele
- ad. 2., ha valóban szereted a komolyzenét, bármilyen rendszeren tudod élvezni...
ad1: Így van, de ehhez nagy tapasztalat kell. Alapból ugyanazon a márkán belül egy 100 ezer forintos hangfal nem szól úgy, mint egy 600 ezer forintos.
ad2: Megfordítom, mert így is igaz - szerintem: Aki szereti a komolyzenét és már hallotta jó rendszeren, nagyon nem fogja élvezni egy gyengébben.
ad3: Az igények azért különböznek. Az én ízlésemnek elég egy házimozi vas is pl.
ad3: Sajnos csodák ritkán vannak, de vannak!
Hát igen, valószínűleg a szobaakusztika is nagyon bele tud szólni ezekbe a dolgokba, viszont azon már nagyon nehéz csak készülékcserékkel változtatni
Uraim, véleményem szerint ugyan arról beszélünk, csak egymás mellet haladva, szóval, én is a sztereó, vagy végfok megoldást tartom ilyen esetekben előrelépésnek, de Pityke78 házimozizik, így minimum + egy erősítőt kellene vennie (sztereót), ami már az ő döntése, vagy egy másik hangfal a CA 640R-hez, ezt pedig csak úgy lehet kideríteni, ha teszt alá vetjük a komponenseket. Ezt az elejétől így gondolom, de mivel a CA 640R-t én elég dinamikusnak tartom, ezért is linkeltem és beszéltem róla, az én álláspontom közelít abba az irányba, hogy Pityke78 számára finomkodó, túl lágy megszólalású a Phonar.
Én tökéletesen egyetértek veled.
Néha történnek viszont megmagyarázhatatlan dolgok. Most eladtak egy 650R erősítőt, mert szarul szólt. Gyenge volt, dinamikahiányos és a mélyeket sem lehetett rendesen hallani. A saját tapasztalatom alapján azt hittem, hogy bárki megveszi, le fog esni az álla. Ez most nehogy nem történt meg, hanem éppen az ellenkezője.
Nekem ugyanabból a sorozatból a Phonar Bipol 1000 van háttérnek. Amikor hazavittem, kíváncsiságból bekötöttem a frontok helyére. Mit mondjak, piszok jól szólt és ez csak a háttér.
Uraim, véleményem szerint ugyan arról beszélünk, csak egymás mellet haladva, szóval, én is a sztereó, vagy végfok megoldást tartom ilyen esetekben előrelépésnek, de Pityke78 házimozizik, így minimum + egy erősítőt kellene vennie (sztereót), ami már az ő döntése, vagy egy másik hangfal a CA 640R-hez, ezt pedig csak úgy lehet kideríteni, ha teszt alá vetjük a komponenseket. Ezt az elejétől így gondolom, de mivel a CA 640R-t én elég dinamikusnak tartom, ezért is linkeltem és beszéltem róla, az én álláspontom közelít abba az irányba, hogy Pityke78 számára finomkodó, túl lágy megszólalású a Phonar.
Az a Dali váltó nem gagyi, nagyon is jó! Ne nyúlj hozzá szerintem!
ezt kifejtenéd?
Persze, bár szerintem érthető.
Amennyiben az említett CA 640-es sztereó erősítőd lenne, egy átlag Marantz vagy hasonló és mondjuk egy KEF IQ 70-es hangfalpárod, átlagos kábelekkel, az szerinted hozza azt ami a klasszikus zene, vagy akár normális Jazz hallgatásához kell? A kommersz zene OK, de komolyabb műfajok élvezetéhez komolyabb dolgok kellenek, vagy legalább gondosan összeválogatott komponensek.
Van, amikor ez nem pénz függő, de azért általánosságban igen.
Az erősítőről ugyan az a véleményem. A fülem is rendben van, nem túl rég Te aggódtál a Dali dobozod keresztváltója és hangminősége miatt, én el tudom dönteni magam is , hogy mi szól jól, és mi nem, Te nem tudtad, akkor kinek van baj a fülével?
Feltehetően a bence0929 fülével sincs baj, a hozzászólásom arra irányult, hogy egy erősítő adatlapja nem sokat árul el arról , hogyan fog az adott erősítő viselkedni tetszőleges dobozokkal. A HM erősítők, zenén, nem érnek egy kosár káposztalepkét sem, és azt hiszem mozin sem. Vagy ott nem hangok- zenék vannak a lemezeken? Ami sztereóban vacak, az mozin is az, csak nem figyelsz eléggé, mert a kép eltereli a figyelmet.
Hűha!
A Dali doboz keresztváltójáról betettem egy képet.
A hangja az valami fantasztikus - mindig ezt mondtam. A lényeg az volt, hogy gagyi-e a váltó, vagy sem. Kinézetre az. A hangminősége olyan szempontból érdekelt a váltó kapcsán, hogy lehetne-e jobb egy jobb váltóval. Én koncepciónak gondoltam a Dali részéről, hogy ilyen. Ezt félreértetted.
Az adatlappal egyetértek.
A zene-mozi-HM erősítő-sztereó erősítő kérdés egy örök vitatéma. A fő gondolatmenettel egyetértek, a többivel részben. Rendszer függő és a teljes rendszert kell vizsgálni.
Ha esetleg eljönnél hozzám, akkor hallanál egy tűrhető sztereó hangot, amivel akár akusztikus zenét is kiválóan lehet hallgatni és hallanál egy jobb mozit, mint a moziban úgy, hogy a filmzene is libabőrt okozna.
De a sztereó is rendszerfüggő, hiszen klasszikus, vagy "nehezebb" zenét egy átlag sztereó rendszerrel nem lehet élvezni, a mozit pedig csak annyira, hogy jobb, mint a TV hangszórója.
Ha nem lennél olyan messze, szívesen elvinném hozzád a hangfalaimat egy tesztre.
Amióta hiányérzeted van, nem sikerült más hangfallal kipróbálni az erősítőt?
Sajnos nem sikerült, pedig igazán nyitott, érdeklődő típus vagyok.......
De nemrégen még nem ért egy hajítófát sem. Akkor viszont a Te füleddel baj lehet SZVSZ!
Az erősítőről ugyan az a véleményem. A fülem is rendben van, nem túl rég Te aggódtál a Dali dobozod keresztváltója és hangminősége miatt, én el tudom dönteni magam is , hogy mi szól jól, és mi nem, Te nem tudtad, akkor kinek van baj a fülével?
Feltehetően a bence0929 fülével sincs baj, a hozzászólásom arra irányult, hogy egy erősítő adatlapja nem sokat árul el arról , hogyan fog az adott erősítő viselkedni tetszőleges dobozokkal. A HM erősítők, zenén, nem érnek egy kosár káposztalepkét sem, és azt hiszem mozin sem. Vagy ott nem hangok- zenék vannak a lemezeken? Ami sztereóban vacak, az mozin is az, csak nem figyelsz eléggé, mert a kép eltereli a figyelmet.
A félreértések elkerülése érdekében az erősítő valóban CA 640R házimozi erősítő.
Ha nem lennél olyan messze, szívesen elvinném hozzád a hangfalaimat egy tesztre.
Amióta hiányérzeted van, nem sikerült más hangfallal kipróbálni az erősítőt?
Nincs a füleddel semmi baj...
De nemrégen még nem ért egy hajítófát sem. Akkor viszont a Te füleddel baj lehet SZVSZ!
Relatíve "böhöm nagy", kellően "túl" is van méretezve, ugyanakkor 1400W leadására képes nem kapcsolóüzemű táp egy 15 kilós erősítőben => mese.
De nem képes 1400W leadására, hiszen írtam - 2X120 watt.
A félreértések elkerülése érdekében az erősítő valóban CA 640R házimozi erősítő.
Neked is írom, a 640R az erősítő, 2X120W a sztereó teljesítménye, böhöm nagy tápja van - 1400W.
Relatíve "böhöm nagy", kellően "túl" is van méretezve, ugyanakkor 1400W leadására képes nem kapcsolóüzemű táp egy 15 kilós erősítőben => mese.
Nem, már hallottam zenélni és tulajdonképpen az árában árult hmvasakkal szemben egész jó volt és pont a tartalékai és sztereó képességei tetszettek. Na most vagy süket a fülem, vagy nemtudom?
Nincs a füleddel semmi baj, arra próbáltam utalni, hogy az, amit ráírnak egy adatlapra, az alig jelent valamit azzal kapcsolatban, hogy, hogyan fog viselkedni egy erősítő az adott hangsugárzóval, és még az sem sokat oszt vagy szoroz, hogy hány VA-es trafó van a tápban, szinte minden a végfok kapcsolásán múlik.
Hát igen, adatlap alapján a CA 640 nem tűnik olyan gyenge vasnak, de speckó szerint a Phonar is könnyen hajtható (91 dB). Akkor most valaki nem mond igazat?
Nem az adatlap miatt linkeltem be, hanem azért, mert azt hittem keverik az erősítőt (az igazmondás nem jellemző a nagy gyártókra), viszont a Phonar-ral kapcsolatban, szerintem úgy tudsz dűlőre jutni, hogy meghallgatod otthon egy sztereó vassal, valami combosabb darab jó lesz, így kiderül képes e olyan előadásra, amire neked van szükséged.