Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3488

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Például azért, mert hosszú...

nem szükségszerű egyben végighallgatni, mint ahogy ez igaz a többi hosszabb idejű zeneműfajra is. Kivéve az élő előadásnál.

Nem feltétlenül komplexebb, mint más zenei műfajok

Szerintem a történet és zenéhez illeszkedő színpadkép igenis hozzátesz, nem elvon, hanem jobban együtt tart.
Ha viszont ízléstelen, sablonos, hivalkodó, és csak szemizgató akkor igen, zavaró, mintahogy a könnyűzenei színpad tervezők 99% eszement és gusztustalan és főleg csak világítás, villogtatás, füst képeket tudnak kitalálni. Szerencsére ez operában még nem szokás.

Mint ahogy igaz ez az oratóriumra, a misére

egyetértek, ott általában nincs színpadmozgás, de arra is volt már példa, Handel Messias a WSO-ban. Nekem az nagyon tetszett, tetszik.

Ha nehézségről beszélünk, akkor Wágner-t lehet felhozni, nem gondoltam volna 5-10éve, hogy képes leszek valaha Wágner-t keveset is hallgatni, nem hogy végig ülni 4órát , de megtörtént. Van egy egyszerű tapasztalatom, nem kell görcsölni és tudományoskodni a bonyolult és kevésbé fülbemászó dallamokon, hagyni kell befogni, és apránként egyre több lesz amit az ember szépnek hall belőle.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Miért lenne az opera nehéz műfaj.

Például azért, mert hosszú...

Ez így általánosságban nem igaz. Az igaz, komplexebb zenei produkció mint csupán a zenekari művek, a komplexitás inkább használ a zenei élvezetnek, mert mindig van szöveg és dramaturgiai történés, változatos színpadképeket lehet mögé tenni.

Nem feltétlenül komplexebb, mint más zenei műfajok, sőt, egyes zeneszerzők előszeretettel használják fel újra (nem csak saját) motívumaikat máshol, adott esetben egy másik operában. Ez produkciós kényszer is: pl. Vivaldi esetében, aki az operát "vállalkozásnak" is tekintette, talán főként annak. (Ez nem von le feltétlenül a zenemű értékéből.) Vagyis az opera egyben a zenei "újrahasznosítás" terepe is. A látvány pedig nem feltétlenül hozzátesz valamit a zene élvezetéhez, hanem adott esetben elvesz belőle. Ld.: alant.
Ami pedig a komplexitásra vonatkozó további érveket illeti: ha ez igaz (és van ilyen eset, pl. Figaró házassága végén), akkor az pontosan az opera mint nehéz műfaj melletti érv.

És legfőképp az opera énekes műfaj, a kiművelt énekhang több egyéniséget, karaktert ad az előadáshoz, mint "csupán" egy szép olasz hangszer, vagy a zenész hangszerjátéka.

Mint ahogy igaz ez az oratóriumra, a misére, stb. Hallgass meg egy adott darabot több előadóval, pl. kontratenor vs. szoprán, és persze az egyéni különbségek. A kedvenc példám az egyik kedvenc felvételem: Vivaldi Stabat Matere Spinosi vezényletével, Lemieux előadásában.

Annyiból igaz, az operát csak hallgatni CD-ről, látvány semmi, szöveg értés szinte semmi, úgy csak zene és ének, de az is kellemes élmény nekem. A recitativo-k azok már viszont unalmasak CD-ről. Én nagyon szeretem a Vivaldi operáit, de túl sok benne a recitativo, azokat átugrom.

Ezt hívtam én "áriázásnak".

Egészen más viszont ha képpel együtt nézzük és hallgatjuk az operákat, videón mindig van felirat, még az élő opereházi előadásban is.

Kérdés, mennyi figyelem jut magára a zenére mindezen egyéb "információk" befogadása mellett. Nem véletlen mondják, hogy operát csak úgy lehet élvezni, ha gyakorlatilag kívülről tudja az ember, nem csak a zenét, de a librettót, a történetet, stb.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, 2012.08.14-20

http://www.kaposfest...temid=6&lang=hu

Bartók rádió is közvetíti, jegyárak elviselhetők, tavaly voltunk, több napra érdemes jegyet venni, talán nem lesz tikkasztó meleg.

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Kedves Zeneszalon látogató!
Két nyári rövidhírünk kapcsán keressük Önt jelen hírlevelünkkel:
BUDAPESTI CHOPIN FESZTIVÁL
Ezúton invitáljuk partnerünk, a Ferenczy György Alapítvány – Chopin Társaság által szervezett Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny eseményeire június 17-25. között!A fiatal zongoristák bemutatkozását elősegítő rendezvénysorozatot több rangos hangverseny is gazdagítja.
A fellépők között szerepel NIKOLAY KHOZYAINOV orosz zongoraművész (június 17-én, 17:00 - Erzsébetligeti Színház), KRYSTIAN TKACZEWSKI Egyesült Államokban élő lengyel zongoraművész (június 21-én, 17:00 - Harmónia terem) és SZILASI ALEX zongoraművész (Harmónia terem, június 24-én 17:00).A három rendkívül értékes koncertre előzetes jelentkezés alapján ingyenes belépést biztosítanak a Fesztivál szervezői (+36 1 4013060 vagy info@kulturliget.hu), a Gálakoncert valamint a versenymeghallgatások nyilvánosak.

Bővebb információt a www.Zeneszalon.hu honlapján talál.

KÁROLYI ZONGORASZALON

A Zeneszalon társult partnerként a Károlyi kert mellett megnyílt Károlyi Zongoraszalon és Kávéházban várja a zongora szerelmeseit.

Az üzletben a kiváló Lamborghini kávé mellett a zongorával összefüggő minden terméket megkaphat a hét hat napján. A kiállított hangszerek mellett Szilasi Alex hanglemezeit, zongorával foglalkozó kiadványokat , kottákat és könyveket is megvásárolhat vagy megrendelhet. Tervezzük, hogy az üzletben kisebb kamarakoncerteket, szalondélutánokat tartunk a zongorakultúra barátainak. Ősztől hangversenyjegyeket is tervezünk árusítani.

http://www.zeneszalon.hu/wp/?p=2573

A konkrét programokról honlapunkon fogunk információt közölni.

Várjuk szeretettel a nyár folyamán is a Károlyi Zongoraszalonban, a Henszlmann u. 9 szám alatt, a Magyar utca sarkánál.

-----------------------------------------------------------------------------

Kellemes pihenést és sok zenei élményt kívánunk Önnek!

Tisztelettel

Práczky István
Zeneszalon Kft.
Mobil: 30/996-88-16
praczky@zeneszalon.hu
www.zeneszalon.hu

.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Nem tudtam megszeretni az operát.

Miért lenne az opera nehéz műfaj. Ez így általánosságban nem igaz. Az igaz, komplexebb zenei produkció mint csupán a zenekari művek, a komplexitás inkább használ a zene élvezetnek, mert mindig van szöveg és dramaturgiai történés, változatos színpadképeket lehet mögé tenni. És legfőképp az opera énekes műfaj, a kiművelt énekhang több egyéniséget, karaktert ad az előadáshoz, mint "csupán" egy szép olasz hangszer, vagy a zenész hangszerjátéka.

Annyiból igaz, az operát csak hallgatni CD-ről, látvány semmi, szöveg értés szinte semmi, úgy csak zene és ének, de az is kellemes élmény nekem. A recitativo-k azok már viszont unalmasak CD-ről. Én nagyon szeretem a Vivaldi operáit, de túl sok benne a recitativo, azokat átugrom.

Egészen más viszont ha képpel együtt nézzük és hallgatjuk az operákat, videón mindig van felirat, még az élő opereházi előadásban is. Nálam annyi a bibi hogy a Hifi mellett nincs video berendezésem, a LED-TV mellett nincs jó hifi hang. Majd egyszer ezek is megoldódnak.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Ez utóbbi: zseniális.
Esetleg ha megvan tömörítetlenül, légyszi diszkréten egy PÜ -t...

Email ment...

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord »

Ez utóbbi: zseniális.
Esetleg ha megvan tömörítetlenül, légyszi diszkréten egy PÜ -t...

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Vendég

Komolyzenei ajánló

Hát, tényleg a legnehezebben emészthető műfaj, mely egyrészt a barokk után futja ki igazán magát, másrészt pedig hibrid műfaj: zene is, színpadi előadás is, meg hát sok minden más. Csak egy példa: a Dido és Aeneas a latin kultúra eredetének eposza. Szóval sok mindent kellene befog(ad)ni, és így a zenét sem egyszerű. Marad az "áriázás", esetleg valami kortárs adaptáció. Legalábbis nálam. Szeretem, ha a színpadi előadás hozzátesz valamit a zenéhez, vagy mint itt, elvesz belőle valamit, hogy halljuk azt, mi is történik:

http://www.youtube.com/watch?v=vWTtNUZUH8U

Ez nem egészen az utcán fütyült változat, mert itt tényleg "vége a szép időknek"...

Más. Tényleg régen volt már Vivaldi, de persze ő mindig van, a Naive remek sorozatán kívül is (mostanában a drezdai concertókat hallgatom sokat). Mint például ezek a zseniális cselló szonáta feldolgozások az Ensemble Explorations és Roel Dieltiens előadásában:

http://www.youtube.com/watch?v=Hd7cISZMgxw

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Érdemes az áriákkal kezdeni.
Vagy akár csak azokat hallgatni az operából.

Pl.

vagy az óriási kedvencem:

Figyeld az utólsó másodperceket - M.M. majdnem elájul...

Fergetegesen jó lemez - nagyon jó hangminőség.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Rég volt már Vivaldi.
A Naivé sorozatban a legújabb:

Két egészen finom ária - de még van jó pár a lemezen.
Feltétlen ajánlom.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Korábban már ajánlottam blogot, most itt van még egy. A "Meeting in Music"-ról találtam oda, és ugyanaz a Sankerib nevű felhasználó jegyzi, mint aki a lelke a MIM-nek: Audiorosity. Ez már nem csupán "tartalmas", hanem kinézetében is nagyon igényes, és kiválóan tájékoztat, ha valaki komolyzenei "toplistákra" kíváncsi. Nem mindig a legjobb előadások, hanem inkább a legelismertebbek találhatók az oldalon, de azért érdemes körbenézni.

Más: folytatom a Bonportival való ismerkedést (van belőle összkiadás, nem is akármilyen, kár, hogy már szinte beszerezhetetlen, különösen a Vol. 3., vagy csak csillagászati áron, angol amazonon 60 GPB, így "találkozni kell a zenében", hogy az ember hozzájusson), és amit eddig hallottam, az egyre inkább arról győz meg, hogy mennyi és milyen elfelejtett kincsekre lelni a régizene történetében.

Bonporti "felfedezésének" története, Vivaldiéhoz hasonlóan, arról tanúskodik, hogy mennyire adós a "komolyzene" saját történetével, és hogy a klasszika, de főleg a romantika beköszöntével milyen iszonyú pusztítás zajlott a zenei emlékezetben. (Vivaldi kézirataira egy felújításra váró kolostor pincéjében bukkantak rá a két világháború között, és mielőtt elkótyavetyélték, megkértek egy zenetörténészt, hogy becsülje fel értéküket. Ő mikor rájött, micsoda kincsre lelt, szerzett egy mecénást - azt hiszem, cukorgyáros volt az illető -, akivel egy gyűjtemény számára felvásároltatta egyben az egészet. A gyűjtemény a mecénás gyerekként elhunyt fiának állított emléket. A történet hasonlatos ahhoz, ahogy a pécsi Kodály Központnak - egyszer majd - orgonája lesz.)

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy másik lemezen egy nagyon hasonló Chaconne:

Chaconne

A szerző itt Charles Mouton, a hangszer egy 11 kórusos lant, az előadó Hopkinson Smith, a kiadás egy szinte húsz éves Astrèe.

A hangminőség: sokkal szárazabb, szikárabb, majdhogynem lapos és dinamikátlan.
Viszont furcsamód teljesen ott van a szobában, mindenestül.

Szintén erősen ajánlott.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Megint ZigZag Territoires.
Amúgy - nagyon jó kiadó, az artwork egészen kiemelkedő.

Robert de Visèe: Les Suites pour Theorbe

Chaconne

Rendkívül népszerű dallam volt; sok szerző 'beépítette'.
Hangminőség: finom, a szóló theorba daraboknál egészen hihetetlenül életszerű, ráadásul különlegesen szép hangú a hangszer.
Feltétlen ajánlom.

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Zádor Jenő művei a Naxos kiadó új lemezén

Zádor Jenő, az Amerikai Egyesült Államokban nagy hírnévnek örvendő zeneszerző és zenetörténész műveit a MÁV Szimfonikusok előadásában hallgathatjuk a most megjelent lemezen.

Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója a lemez megjelenése kapcsán úgy fogalmazott: érdekes, és ízig-vérig magyar zenékről van szó, annak ellenére, hogy a zeneszerző Bécsben, Lipcsében - itt Max Regernél -, majd Münsterben szerezte diplomáit.

Bővebben: Itt.

.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy régi billentyűs: nagyon szép megszólalású hangszer, nagyon jó előadó.

Forqueray: Piéces de Calvecin

Vendég

Komolyzenei ajánló

Egy dilettáns hallgatok, már aki a maga korában - ugyan nem minden zenei képzettség nélkül, de - "műkedvelőként" szerzett olyan műveket, melyeket aztán J. S. Bachnak tulajdonítottak, amíg 1911-ben fel nem fedezték, hogy ő is csak tanulmányozás céljából másolta ki ezeket a kísérettel ellátott, szóló hegedűre írott Invenzionekat az eredeti szerző magánkiadású kottáiból. Francesco Antonio Bonportiról és az ő Op. 10-es Invenzioni a Violino Solo c. darabjairól van szó melyeken Corelli és Veracini hatása érezhető (az utóbbi hegedűvirtuóz, akiről volt már szó, és állítólag ezeket a kottákat mindig magával cipelte, akárhová ment koncertezni).
Nekem Chiara Bianchinitől vannak meg, de a youtube-on is bele lehet hallgatni néhány változatba:

]

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy nagyon különleges hang - nagyon különleges lemez.

Monteverdi - Vivaldi - Handel / Sara Mingardo

A hölgyről már volt szó ezen az oldalon; ez a lemez 1. száma; gyakorlatilag csak ezért az egyért érdemes megszerezni; Merula régi dallama - hátborzongató.

Vendég

Komolyzenei ajánló

MüpArt classic - Orgonasztorik I.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy különlegesség.

Carnetz Secretz
Marguerite D'Autriche (1480-1530)korából. (Nálunk mint Habsburg Margit jobban 'beugrik')
Szerzők: Brumel, Josquin, Agricola, La Rue

A youtube -on jó sok minden van; ebből nincs fenn.
A ZigZag -nál megjelent egy másik lemezük (

)- nekem nincs meg - a hangulata nagyon hasonló, bár ez utóbbi világi zenékkel teli.Feltétlen ajánlom mindkettőt.
Ez nem barokk; kicsit más szeglete a régizenének; befogadás szerintem bonyolultabb, de nagyon megéri.

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 359

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Shinagawa »

.

Magyar brácsát kapott a tokiói versenygyőztes

Blaszauer Róbert mesterhangszerét a 2. Tokiói Nemzetközi Brácsaversenyen szerzet első helyezéséért vehette át a kínai Venting Kang.

Blaszauer Róbert a versenyt követően elárulta: külföldi, főleg németországi kiállításokon rendszeresen bemutatja hangszereit, így került kapcsolatba a korábbi versenygyőztes Veit Benedikt Hertenstein fiatal német muzsikussal, aki ugyancsak az ő brácsáján játszott. "Elsősorban az olasz és német hangszerek számítanak a világpiacon. Az első díjhoz tett felajánlással azt is szeretném igazolni, hogy a magyar hangszerkészítés versenyképes. Úgy érzem, ezzel a kollégákat, a szakmát is képviselem"

Bővebben: fidelio.hu

.

Szép hangszereket készít, már hallottam általa készített instrumentumot, biztosan elégedett lesz a győztes, bár a kelet ázsiai versenyzőknél mindig van egy régi olasz hangszer a szekrényben!
Régizenés fórumtársak is csemegézhetnek a mester weboldalán.
Nagy GRATULA, díjazottnak, és az adományozónak is!

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Magyar brácsát kapott a tokiói versenygyőztes

Blaszauer Róbert mesterhangszerét a 2. Tokiói Nemzetközi Brácsaversenyen szerzet első helyezéséért vehette át a kínai Venting Kang.

Blaszauer Róbert a versenyt követően elárulta: külföldi, főleg németországi kiállításokon rendszeresen bemutatja hangszereit, így került kapcsolatba a korábbi versenygyőztes Veit Benedikt Hertenstein fiatal német muzsikussal, aki ugyancsak az ő brácsáján játszott. "Elsősorban az olasz és német hangszerek számítanak a világpiacon. Az első díjhoz tett felajánlással azt is szeretném igazolni, hogy a magyar hangszerkészítés versenyképes. Úgy érzem, ezzel a kollégákat, a szakmát is képviselem"

Bővebben: fidelio.hu

.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy gyors kanyar, és máris Frescobaldi. ()

Pierre Hantai - számomra - nagyon szögletes/csapkodós/darabos/kemény...stb.
Most nézem, a youtube -on is ment a vita.
Viszont. Ez a lemez a kivétel; az előadás itt nagyon jó, a darab egyszerűen zseniális.

A hangminőség: pazar, feltétlen ajánlom; nagy rendszereken szárnyal.

Cento Partite sopra Passacagli

Vendég

Komolyzenei ajánló

Ha azt hallom, hogy violakonzort, akkor az zene füleimnek. Olcsó szójáték, de nagyjából jól leírja a zenehallgatási preferenciáimat. Ha pedig a violák angol barokkot játszanak, az még jobb hír.
Kezdetnek Purcell Fantáziák a Fretworktől, akikről már esett korábban szó J. S. Bach csemballóra és orgonára írt műveinek átirata kapcsán (Alio Modo), és még chord is azt nyilatkozta róluk, hogy egész hallgatható lesz tőlük Bach, úgyhogy érdemes rájuk odafigyelni. Mint ezekre a Purcell-ökre tőlük:

És ha már fantázia, akkor a Phantasm becenévre hallgató konzorttól ajánlanám még William Lawes, szintén angol zeneszerző, szerzeményeit. Róla még nem volt szó, emlékeim szerint, de elöljáróban elég legyen most annyi, hogy nálam ez a lemez ugyanazon a polcon van Purcell-lel:

Ez utóbbiból van Savall-féle változat is:

http://www.youtube.com/watch?v=MMJTn7Qe7MA

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Ismét Alpha.

Sophie Watillon - mennyire kár, hogy egész fiatalon meghalt - egészen különlegeset alkotott.
Pedig a mezőny itt nagyon-nagyon erős.

Gand Ballet

Van a lemezen egy olyan 'Folia' (Marais 24 variációt írt rá), hogy annak idején először meghallgatva, csak a szánkat tátottuk...

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”