Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Moziszoba építés
- fodesz
- V.I.P.
- Értékelés: 5164
Moziszoba építés
A bútorlapk standard mérete 2800x2070 vagy 2650x2070. Alapból 18mm, de van 16 vagy 12mm is, sima vagy prégetl fehér (utóbbi jobb). De én ezeket nem javasolnám. Legegyszerűbb egy jóminőségű festékkel lefesteni egy felületet, nem beszélve arról, hogy ez a legolcsóbb. Ha nem vált be még mindíg lehet másik festékkel bróbálkozni.
Igc! Én nem azt mondom hogy nem jó egy festett fal,mert olcsó,de a Bútorlaptól nincs egyenesebb felület,akármilyen glettelés ad alapot!. Én is sokat filóztam rajta hogy elég-e ha simán leglettelem neki és festve lesz de egyrészt nekem nem is tetszik,hogy síkban van a fallal a keret,az is csak oda van festve.Így a keretezéssel a nagy méretű lap olyan mint ha egy fixre telepített vásznam lenne.Látványosabb sokkal.Fórumról kb hárman is kérdezték aki járt nálam és nem olvasta a mozis topikom ,hogy hol vettem ,meg hogy azt hitték igazi.Nem utolsó sorban az ára még így is kevés,ha valaki ennyit sem akar rá költeni maradjon a TV-nél.Ettől olcsóbban nem lehet kihozni úgy hogy esztétikus és szép legyen.Persze lehet próbálkozni mindennel én csupán a saját bőrömön tapasztaltakat osztom meg az érdeklődőkkel.
Moziszoba építés
Szoba cseréje szerintem nem sokat tesz, mert a változás nem sok(méret)
Min 102cm tv az inkább kellene!
A sub-ot nem tenném a sarokba(tudom ha sarokba teszed akkor kiemel bizonyos frekiket )
- Denonavr
- Fórumlakó
- Értékelés: 277
Moziszoba építés
Üdv!
Nagyon hasznosnak tartom ezt a topicot.
Szeretnék pár tanácsot kérni szoba akusztika ügyben. Jelenleg egy 3.9*3.9m alapterületű, 2.80 m belmagasságú szobában "mozizok". Tervben van egy szobacsere, a másik szoba 3.9*4.80 m alapterületű, 2.8 m belmagasságú. Denon avr 1907-el hajtok egy Jbl scs 178-as szettet, műsorforrás a PC. Megérné váltani a nagyobb szobára akusztikai szempontból? Játszottam egy kicsit egy programmal, csináltam egy vázlatot h kb hogy gondoltam. A jelenlegi felállás is hasonlóan van, csak a mélysugárzó nem 3.6m-re van a hallgatási pozíciótól mint ahogy a képen is látszik, hanem csak 2.7 m -re. Egyébként az elrendezésről mi a véleményetek? Sajnos a bútorokon már nem tudok csökkenteni. Persze tervben van egy nagyobb megjelenítő beszerzése, mert a PC monitora az nem éppen ideális méretű ekkora szobába.
Válaszokat előre is köszönöm!
Dunaudio Sing4you, TMP Classic, Allo digione signature, Heed Dactilus,
Moziszoba építés
A bútorlapk standard mérete 2800x2070 vagy 2650x2070. Alapból 18mm, de van 16 vagy 12mm is, sima vagy prégetl fehér (utóbbi jobb). De én ezeket nem javasolnám. Legegyszerűbb egy jóminőségű festékkel lefesteni egy felületet, nem beszélve arról, hogy ez a legolcsóbb. Ha nem vált be még mindíg lehet másik festékkel bróbálkozni.
Köszi, nagyon ötletes. Ahogy néztem a bútorlap méreteket, legfeljebb 280 széleset lehet kapni, és ha vesz az ember egy egész táblát, akkor az közel 4:3 képarányú felület lesz, ezért talán érdemes vágatni belőle, hogy a 16:9-hez közelebb legyen. A vásznak felületkezeléséhez különleges fényvisszaverő anyagokat is használnak. Ilyet festékben nem lehet kapni?
TV: LG 32CS460 BD Player: LG BD350V CD Player: Rotel RCD-865BX Receiver: Denon AVR-1604 System: Logitec Z906 HDMI Cable: Profigod PGV1001 Digital Coax Cable: Profigold PGD481 RCA Audio Cable: Profigold Oxypure PGA3000 Speaker Cable: Van den Hul Skyline
Moziszoba építés
Ez érdekes lehet:Link
Ha valóban jó képet produkál, lehet benne fanázia.Azért egy alapos glettelés nem árt előtte
"És az elsőre dögös "látványvadászat" után egyre többeknek jut eszébe, hogy nem olyan rendszert kellene összeállítani, ami szétszedi a zenét, hanem olyat ami egyben tartja."
Nexus=ex Specialized001
A vásznak felületkezeléséhez különleges fényvisszaverő anyagokat is használnak. Ilyet festékben nem lehet kapni?
- Red75
- V.I.P.
- Értékelés: 830
Moziszoba építés
A vásznak felületkezeléséhez különleges fényvisszaverő anyagokat is használnak. Ilyet festékben nem lehet kapni?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Projektor vásznak :
Igen drágák ,persze aki teheti megveszi,de sokat lehet spórolni vele és a kapott eredmény cseppet sem áll messze a drága vásznaktól.
~ http://www.projektorbolt.hu/index.php?a ... op=7&fix=1
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Köszi, nagyon ötletes. Ahogy néztem a bútorlap méreteket, legfeljebb 280 széleset lehet kapni, és ha vesz az ember egy egész táblát, akkor az közel 4:3 képarányú felület lesz, ezért talán érdemes vágatni belőle, hogy a 16:9-hez közelebb legyen. A vásznak felületkezeléséhez különleges fényvisszaverő anyagokat is használnak. Ilyet festékben nem lehet kapni? Vagy Te eleve tükröződésmentes matt felületet szerettél volna?
Igen a felülete matt,abszolút nem tükröződik. Ez lényeges! Én felhívtam a lapszabászatot és kértem egy méretet.Nem tudom szabászaton pontosan mekkora méretet tartanak,de kiadta.Levágták és nem kellett pluszban maradék anyagért fizetnem.Csak azért fizetek amit kértem.Nem kell megvenned a hulladék anyaggal együtt.A képátló így nálam 275cm 16:9-ben.
- magicvoice
- V.I.P.
- Értékelés: 57
Moziszoba építés
Ha további kérdések lennének a vetítő felület készítésével kapcsolatban itt is vagy priviben is nyugodtan kereshet bárki,szívesen válaszolok!
Köszi, nagyon ötletes. Ahogy néztem a bútorlap méreteket, legfeljebb 280 széleset lehet kapni, és ha vesz az ember egy egész táblát, akkor az közel 4:3 képarányú felület lesz, ezért talán érdemes vágatni belőle, hogy a 16:9-hez közelebb legyen. A vásznak felületkezeléséhez különleges fényvisszaverő anyagokat is használnak. Ilyet festékben nem lehet kapni? Vagy Te eleve tükröződésmentes matt felületet szerettél volna?
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Szerintem a vásznat legjobban egy fix-en festett falfelülettel (persze megfelelően kivitelezve) ki lehet váltani..
Csak simán a falra festeni nem a legjobb.Olyan minőségű glettelésnek vagy egyenes gipszkartonnak kell lennie,hogy az tükör sima legyen,ami általában nem 100%-os. A bútorlap a legjobb megoldás ha a pénz kevés egy drága vászonra legyen az fix vagy lehúzható.Ezt festeni lehet keretezni ízlés és fantázia szerint.A legfontosabb hogy sima és matt legyen.Nem tükröződhet és nem lehetnek henger nyomai rajta a festésből. Ha 20 ezerben kerül akkor is olcsóbb mint sok lehúzható vászon.
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Ha további kérdések lennének a vetítő felület készítésével kapcsolatban itt is vagy priviben is nyugodtan kereshet bárki,szívesen válaszolok!
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Az eredmény. Kb 15-16000 ft-ból ki lehet hozni és abszolút sima,tükröződés mentes felületet kapunk. A helyiségben kisállat és dohányzás szigorúan tilos,különben a fehér felület hamar elkoszolódik,szóval kényes és nem szabad mosni dörzsölni,legyet lecsapni rajta stb....Egyszerűen vigyázni kell rá és kész. Ezután csak annyit variáltam,hogy a fenyő pipa léc keretre műanyag matt fekete padlószőnyeg szegőt vettem ( 1 szál = 2,5 méter = 500ft! (5 szálat vettem )aminek szélessége 80mm és gérbe végtam majd szilikonnal felnyomtam a lécre,így hangsúlyosabb keretet kaptam és teljes egészében egy jól elkészített DIY vetítő felületet sikerült összehozni.!
A képen még a léc kerettel...
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Egyszerűen kivitelezhető,csak a sarkaknál nagyon pontosan,figyelmesen kell szabni,mert rés maradhat illetve javítani nem lehet.
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Keretezés:
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Engem érdekelne ez a "vászon" projekt, de lehet, hogy másokat is. Korábban volt fehér rolós vásznam, most egy nagyon világos drapp falra vetítek 300x170-es méretben, és alapvetően elégedett vagyok vele, de ha van olyan költséghatékony megoldás, amivel jelentősen javítható a kép, arra nagyon kíváncsi vagyok.
Szia!
Rendben ,leírom néhány sorban hogyan lehet olcsón kihozni a vetítésnek szánt felületet.
Matt fehér bútrolapot vásároltam,egészen pontosan 255×155cm-es méretben.19mm vastagat és kértem hogy élfólia nélkül, mivel úgyis keretet kap majd. A lap 9800ft-ba került!
A falra szerelés előtt mérni kell milyen magasságban helyezzük el a bútorlapot. A legegyszerűbb ha az egész fal méretét vesszük,majd beállítjuk középre a jobb és bal oldalon egyforma távolságra a sarkoktól. A magasság a padlótól mérve 60cm és a menyezettől szintén 60cm!! Felfogatásához hárman voltunk Szepi Menőmanó és én.Ekkora méretű bútorlapnak már súlya is van ezért egyedül nem lehet kivitelezni. A csavarok helyét körben berajzoltuk ,kb 20mm-re a szélektől,mivel a fekete keret majd úgyis elfedi.De a fúrás után figyelmesen ki kell süllyeszteni a csavar fejének a furatokat!!! Azért,hogy a keret felfeküdjön,a csavar ne tartson fel.Két oldalt két ember felhelyezi az előre bemért,berajzolt vonalra,majd egy ember pedig fúrógéppel csavarbehajtóval rögzíti az egész lapot! Nálam előny volt a szilikát falazás,így nem használtam tiplit sem. Beton illetve "lyukacsos" válaszfal tégláknál ez a kivitelezés nem működhet erre az elején figyelni kell.Abban az esetben műanyag tiplik kellenek,amjt annak méretéhez előfúrni és bemérni a pontos helyét!!
A felület festését Szepi0808 fórumtárs készítette profi gyorsasággal. Unitop alapozóval a tapadás miatt és Héra belső diszperzittel "gurította le" szivacshengert használt,így nyomtalanul összefüggő tükör sima felületet kapott a bútorlap. A festék matt,vetítéshez tökéletes felületet képez!
A keret egy gyalult fenyő "pipaléc" volt melynek mérete 40mm×20mm. Ára kb 2-2500 ft volt 5 szálnak(1szál 2m)A 20mm-es oldal fedte a lap vastagságát,a 40mm-es oldal pedig "lelógott" a felületre,így az takarta a csavar felfogatásokat és egyfajta keretet képzett. Míg el nem felejtem a pipa leceket felszerelés előtt gér ládában méretre vágtam és lefestettem feketére. (Wery vell super spray akryl matt fekete festék - 850 ft 1 tubus.) Aztán picike szegekkel oldalról "felkalapáltam"
Infó:
Bútorlap árak:
~ http://www.bohacs.eu/arak/butorlap_arak
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
További értékes infók,ha valakinek még hiányzik a polcról...

Házimozi enciklopédia:
~ http://komaromizsombor.hu/konyvek/20-ko ... pedia.html
...és:
Moziszobák készítésének szakaszai:
~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/Szauna/album/index.html
~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/SONY/al ... index.html
~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/Moziszo ... index.html
~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/TB/album/index.html
~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/SONY/album/index.html
~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/3/album/index.html
~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/Lakotel ... index.html
~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/2/album/index.html
Extrém moziszobák: ~ http://www.moziszoba.hu/Galeria/Extrem/album/index.html
- magicvoice
- V.I.P.
- Értékelés: 57
Moziszoba építés
Igen ez igényektől és péntárcától is függ.Ebben a kérdésben tudok bárkinek segíteni hogy lehet a legolcsóbban és egyszerűbben kihozni egy 110"-os vetítő felületet ! Szepivel együtt csináltuk nálam is,a mozis topikomban vannak fotók is róla.Mái napig is jó nézni,hogy hogy tudta olyan simára lefesteni a felületet.Na aki látta eddig nem hitte el hogy az DIY "vászon"
Engem érdekelne ez a "vászon" projekt, de lehet, hogy másokat is. Korábban volt fehér rolós vásznam, most egy nagyon világos drapp falra vetítek 300x170-es méretben, és alapvetően elégedett vagyok vele, de ha van olyan költséghatékony megoldás, amivel jelentősen javítható a kép, arra nagyon kíváncsi vagyok.
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Szerintem a vásznat legjobban egy fix-en festett falfelülettel (persze megfelelően kivitelezve) ki lehet váltani..
Igen ez igényektől és péntárcától is függ.Ebben a kérdésben tudok bárkinek segíteni hogy lehet a legolcsóbban és egyszerűbben kihozni egy 110"-os vetítő felületet ! Szepivel együtt csináltuk nálam is,a mozis topikomban vannak fotók is róla.Mái napig is jó nézni,hogy hogy tudta olyan simára lefesteni a felületet.Na aki látta eddig nem hitte el hogy az DIY "vászon"
Ezidáig nem igazán hozott lázba a házimozi,de mióta meg van ez a topic,rendszeresen olvasva egyre jobban érdekel .
Még lehet a jövőben építek egy mozi rendszert....
Második rendszernek miért ne? Ha szoba,külön helyiség van a célra attól jobb nincs.
Fodesz barátom jó, hogy ilyen aktív vagy itt mert nagyon hasznosak az eddigi hozzászólásaid azok számára akik ilyenen törik a fejüket!
Köszi Zsolio! Remélem egyre többen kedvet kapnak majd...
Moziszoba építés
Én is tudok tanácsot adni (kis helység- nagy rendszer) ügyben !
Moziszoba építés
Fodesz barátom jó, hogy ilyen aktív vagy itt mert nagyon hasznosak az eddigi hozzászólásaid azok számára akik ilyenen törik a fejüket!
- vm69
- V.I.P.
- Értékelés: 113
Moziszoba építés
Ezidáig nem igazán hozott lázba a házimozi,de mióta meg van ez a topic,rendszeresen olvasva egyre jobban érdekel .
Még lehet a jövőben építek egy mozi rendszert....
A zene szubjektív. Nem vagy köteles szeretni mindent, amit hallasz, de ha szeretsz valamit és megmozgat, nyertél. Tehát ne engedd senkinek, hogy megmondja, mi a menő vagy a gáz, vagy mit hallgass. (...) A zene a tiéd.
Daniel Nathan Leone
Daniel Nathan Leone
Moziszoba építés
TV: LG 32CS460 BD Player: LG BD350V CD Player: Rotel RCD-865BX Receiver: Denon AVR-1604 System: Logitec Z906 HDMI Cable: Profigod PGV1001 Digital Coax Cable: Profigold PGD481 RCA Audio Cable: Profigold Oxypure PGA3000 Speaker Cable: Van den Hul Skyline
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Vetítővásznak:
A vetítővásznak minőségi besorolása
Avagy: Mit várhatunk el a különböző vetítővásznaktól? Tanácsok a vetítővásznak minőségének megítéléséhez, a megfelelő termék kiválasztásához ill. a vásárlói kifogások megfogalmazásához.
Mechanikai tulajdonságok
Rolós vetítővásznak. A leggyakoribb mechanikai kialakítás. A szövet minden esetben vékony, hogy a visszacsévélő rugó ereje a szövet tömegét képes legyen megemelni és a felgöngyölés könnyen menjen, ne akadályozza azt az anyag merevsége. A vékony szövet alkalmazásának következménye, hogy sohasem ad tökéletesen sík, vetítő felületet. Oldalról rátekintve vagy oldalsó ún. "súrló fény" hatására a felületen hullámok láthatók. Ez normális jelenség. Amennyiben a hullámok olyan erőteljesek, hogy már nem csak oldalról láthatóak, hanem a vetített képet is befolyásolják, szemből vetítve a képszélesség kétszeresének megfelelő távolságról nézve is láthatóak, zavaróak és ezáltal a kép esztétikai élvezetét befolyásolják, akkor tegyen minőségi kifogást, forduljon forgalmazójához és kérje a vászon cseréjét vagy válasszon más szerkezetű megoldást. A többéves tapasztalatok alapján a hullámosodás általában a 2 méter szélességet meghaladó méretek felett válik zavaróvá.
Rolós visszahúzó szerkezet. A vászon kihúzása kézzel történik. Ekkor megfeszítjük a belső rugót. A vetítővászon kihúzáskor minden tengely körbeforduláskor egyszer megállítható. Ez azt jelenti, hogy a vászon alsó szélének pozicionálása nem lehetséges 10-20 cm-nél finomabban. A visszacsévélés általában nagy sebességgel történik és a visszazáródás általában csapódó hanghatással jár. Amennyiben ez zavaró, lehetséges a visszacsévélést kézzel finoman lassítani, visszakísérni.
Motoros vetítővásznak. A felcsévélést és kiengedést beépített motor végzi, ezért lehetséges vastag szövet választása is. A vastag szöveten nincsenek azok a hullámproblémák, amik vékony szövetek sajátosságai. Vezérlése fixen szerelt kapcsolóval vagy különböző (infra, rádiós, projektorról trigger jellel vezérelt) távvezérléssel történhet. Ha nincs külön feltüntetve, mindig csak a mechanikus kapcsolót tartalmazza a csomag. Felszerelését feltétlen ajánlott elektromos szerelésben jártas szakemberre bízni.
Feszített rendszerű vetítővásznak. A vetítési felület anyaga méretváltoztató, rugalmasan nyújtható. A befogadó keret általában nagyobb, mint a szövet, így az összeszerelés része a feszítés. Ez a feszítés és az anyag rugalmassága biztosítja a felület simaságát. Vetítési szempontból ez a rendszer adja a legtökéletesebb felületet. A feszítéskor körültekintően kell eljárni, követni kell az összeszerelési útmutatóban leírtakat, nehogy egyoldali, egyenetlen túlfeszítéssel maradandó nyúlást, károsodást szenvedjen az anyag.
Hordozható vetítővásznak. Leggyakrabban a háromlábú tripod vetítővásznakat jelentik. Anyaguk mindig valamilyen vékony szövet, hogy ne legyen túl nehéz. A vetített felület simasága nem minden szerkezetnél biztosított ezért a kiválasztásnál kérje szakember segítségét. A nagy méretű (180 cm szélesség felett) vetítővásznak használatánál gondoljon a huzat hatására, ami a nagyméretű, de túl könnyű szerkezeteket felboríthatja, eldönti és balesetet okozhat. A könnyű, sok műanyag elemet tartalmazó szerkezet, mindig gyengébb mechanikai minőséget sejtet.
Méretek és méretarányok
Amikor a gyártók megadják a vetítővászon méretét, az mindig a szövet méreteit jelenti legfeljebb 1% tűréssel. A tok pár cm-el szélesebb, a látható, vetíthető képméret pedig kisebb. A látható képméret csökkenésének oka a fekete sávkeret. Erre optikai képbeállítási és esztétikai okokból van szükség. A fekete sávkeret szélessége változó. Rolós és motoros vetítővásznaknál általában 5-5 cm bal és jobb oldalt. Tehát a vetítővászon névleges méretéből általában 10 cm-t elvennünk, hogy a vetíthető szélességet megkapjuk. A házimozi alkalmazásokhoz fejlesztett termékek rendelkezhetnek un. felső fekete kifutóval, ami a mennyezetre szerelt vetítővásznak alsó szélének beállítását segíti. A felső fekete kifutó mérete nagyon eltérő lehet. Amennyiben ez fontos kiválasztási szempont, nem árt előre tisztázni a pontos méreteket.
Fényvisszaverési tulajdonságok
A matt fehér vetítővászon fényvisszaverési hatásfoka a meszelt falhoz képest 10%-al jobb. Ezt a különbséget alig lehet észrevenni. Az üzleti vagy oktatási célú vetítéseknél szokás fényvisszaverést erősítő vetítővásznakat alkalmazni. Ezeknek az ára a matt fehérhez képest jelentősen magasabb és a hatása is jelentős, de be kell tartani bizonyos vetítési elrendezéseket, különben az ellenkező hatást is el lehet érni. Házimozi alkalmazásoknál kontraszt növelő felületeket lehet választani. A különbség a matt fehérhez képest árnyaltabb. Árban is kisebb a különbség. Fontos megjegyezni, hogy a kontraszt növelő hatást csak teljesen besötétített szobában lehet érzékelni és a kontrasztnövelő hatás a fényvisszaverés hatásfokának romlásával jár. A megfelelő felület kiválasztásánál kérje szakember segítségét és lehetőség szerint győződjön meg hatásosságáról!
Felszerelési tanácsok
Különös tekintettel az elektromos vásznak felszerelésére, legjobb azt szakemberre bízni. A rosszul beüzemelt (elektromos hálózatra kötött és végállások beállítva) berendezés meghibásodik, és érintésvédelmi problémákat is felvethet. A rolós vetítővásznak felszerelésénél az erős, biztonságos rögzítés mellett gondoskodjon róla, hogy a tok vízszintes legyen!
Tartósság, tisztíthatóság
A tapasztalatok alapján azok a vetítővásznak, amelyeknek szövete ténylegesen szövetbázisú, tartósabbak. A csupán műanyag hordozó réteg első, hátsó festésével kialakított termékek a használat során hullámosodhatnak. A feszített vásznak tartóssága kiváló. Telepített állapotban nincs olyan ismert tényező, ami az idő során rontja használati értéküket. A motoros vásznak tartósságát alapvetően a beépített motor határozza meg. A piacon a francia SOMFY motorjaival szerelt változatok minősége példás. Motorhibák gyakorlatilag nincsenek. Ezt előrevetíti a SOMFY motorokra vállalt 5 év garancia is. A távol keleti motorral szerelt termékekre sem jellemző a meghibásodás, de több éves tapasztalatok itt még nincsenek. Az esetleges zavarokat általában a hozzá nem értő szerelés, a végállás kapcsolók helytelen beállítása, eltekergetése okozza. Az állványos vetítővásznak meghibásodásai alapvetően mechanikai eredetűek. Alapvető szabály, hogy az azonos méret mellett a drágább, nehezebb szerkezet jobb, erősebb, stabilabb, tartósabb.
Tisztítás. Mindig a gyártók ajánlásai alapján, de általában a lágy szappanos vízzel való tisztítás megengedett.
Minőségi kifogások, hibák és azok kezelése
Garanciálisnak tekinthető hibák. Alapjában véve minden olyan hiba garanciálisnak tekinthető, amely a termék rendeltetésszerű használatát akadályozza és a hiba a garancia ideje alatt a rendeltetésszerű használat során keletkezett. A vetítővásznakat a gyártók alapvetően általános beltéri, mint irodai, tantermi, háztartási környezetben stb. történő használatra készítik. Az ettől eltérő, mint kültér, erősen nedves, savas, poros környezetben történő használat a garanciát kizárja. Szintén kizárja a garanciát a helytelen szállításból, rögzített vetítővásznak esetén a szakszerűtlen szerelésből a nem rendeltetésszerű használatból eredő hibák is. Nem kezelhető garanciában a műanyag elemek töréséből eredő, a vetítővászon szövetének sérüléseiből (szakadás, kilyukadás, tisztítás utáni foltosodás) eredő hibák. Amennyiben a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban kapja később sérülési ill. esztétikai jellegű hibákra már nem hivatkozhat. Amennyiben a csomagolás sérült, bontott, nem "originál" kérje a termék kicsomagolását átadáskor és győződjön meg sértetlenségéről!
- fodesz
- V.I.P.
Moziszoba építés
Még néhány gondolat a projektorokról:
A projektor, videoprojektor vagy digitális vetítő a számítástechnikában egy kimeneti eszköz. A számítógéptől egy kábelen videojelet kap, és az ennek megfelelő képet a lencséjén keresztül kivetíti egy külső felületre, például falra, vászonra stb. A videoprojektort elsősorban konferenciákon és előadásokon használják prezentációk bemutatására. Bár drága eszköz, használata terjed az iskolai oktatásban (kiváltva az írásvetítőket), sőt a „házimozikban” is.
A videoprojektorok fontos tulajdonsága a felbontás. Tipikus hordozható projektor felbontások és elnevezések: SVGA (800×600 pixel), XGA (1024×768 pixel), 720p (1280×720 pixel) és 1080p (1920×1080 pixel).
A videoprojektorok másik fontos tulajdonsága a fényerő, amit lumenben (röv. „lm”) mérnek. Az 1500 és 2500 lm közti fényerejű projektorok csak elsötétített szobában, kis felületre képesek jól látható képet vetíteni. 2500 és 4000 lm közti készülékkel homályos teremben közepes méretű felületre, 4000 lm felettivel pedig nagyméretű felületre lehet vetíteni olyan teremben, ahova nem süt be a nap és villannyal sincs megvilágítva. A láthatóság szempontjából a kivetített kép mérete is lényeges, mert a készülék fényereje konstans, holott a vetített képméret növelésével a megvilágításhoz szükséges fényerőnek a képméret területével arányosan kellene növekednie.
A kivetített kép minősége a projektor egyéb paramétereitől (akusztikus zajszint, kontraszt stb.) is függ.
Főbb gyártók:
ASUS
BenQ
Epson
Hitachi
Mitsubishi
NEC
Optoma
Panasonic
Runco
Samsung
Sony
Toshiba
Viewsonic
DLP és LCD technológia
A Sony maga leginkább az új technológiát alkalmazó LCD projektorok mellé teszi le a voksát. A két új modell háromszínű, RGB konvergenciát alkalmaz a színek megjelentetésre. A gyártó szerint ez az alkalmazott eljárás jelentősen jobb színképzésre alkalmas, és észrevehetően élesebb képeket tud megjelentetni, valamint a mozgó alakok ábrázolása a kivetített képeken is sokkal életszerűbb, mint a hagyományos DLP projektorok esetében. A hagyományos DLP projektoroknál egyébként nem lehet letagadni azt a kényelmetlenséget, hogy hosszabb ideig történő nézésük után az ember szemének kényelmetlen érzése támad az alkalmazott színtárcsa miatt. Ez a kényelmetlen érzés néhány óra után már jelentkezhet. Ennek ellenére a DLP projektorok piaci helyzete stabilizálódott, sőt az eladási mutatók jelentős növekedést is jeleznek. A működése nem különösebben bonyolult.
LCD-képernyő,hátulról vetítős projektor
A DLP kiváló képminőségének a kulcsa az a különleges, félvezető chip, mely több millió, egymás mellett elhelyezett mikrotükröt szabályozva nagy felbontású, élénk színű képet nyújt, a lehető legkevesebb hibával. És mivel a DLP teljes egészében digitális technológia, a digitális forrásból érkező jel, az egész videorendszeren keresztül megőrizheti a jeltisztaságot, hiszen nincsen szükség arra, hogy a projektorba belépve analóggá alakítsák át.
A projektorok széles körű elterjedését az üzleti szférában divatossá vált prezentációknak köszönhetjük. A bemutatókhoz viszont hordozható, könnyen beüzemelhető, nagy fényerőt biztosító vetítőkre van szükség. Ezeknek az elvárásoknak az LCD-képelemek alkalmazásával sikerült megfelelni. Az említett technológiának annyi előnyös tulajdonsága van, hogy napjainkban az LCD-vetítőkből adják el a legtöbbet. Egyetlen komoly hátránya, hogy a képet létrehozó folyadékkristályos cellákkal egyelőre nem tudnak tökéletesen fekete képpontokat létrehozni, ezért a kontraszt korlátozott. A legjobbaknál elérheti az 1:800 értéket, de az átlag 1:400--1:450 között mozog.
A DLP technológia az LCD-nél később indult, de az utóbbi időben egyre nagyobb teret követel magának. Ennél a kivitelnél akár 1:2000 kontraszt is elérhető. A DLP projektoroknál a képalkotáshoz alkalmazott forgó színtárcsa miatt érzékenyebb szemű nézők a sötét háttér előtt lévő világos felületek körül színes karikákat – úgynevezett szivárványhatást – láthatnak.
Vetítővászon
Mivel a vetítővásznat, illetve magát a projektort is falra, vagy mennyezetre kell szerelni, ezért meg kell oldani a vezetékezést. Ezek a kényelmetlenségek azonban megtérülnek: jelenleg a legjobb képminőséget a legnagyobb képméret mellett a vetítők garantálják.
Ahol nagyméretű, nagy felbontású és fényerejű videokép előállítására van szükség, aligha jöhet szóba más eszköz, mint egy nagy teljesítményű, fixen telepített projektor. Ezeknek széles skálája ismert; van csöves (CRT, és van LCD-s vagy DLP (DMD-s), egyetlen vagy három objektívvel ellátott, mennyezetre vagy padlóra szerelt. Olyat is láthatunk, amikor több projektor működik együtt több kép egyidejű vetítése érdekében, de van olyan is, amikor egyetlen képet vetítenek több géppel a fényerő növelése érdekében.
Mi minden az, ami a legsajátosabban jellemzi a fixen telepített projektorokat (annak ellenére, hogy a mai hordozható projektorok is egyre többet tudnak, és paramétereikben sokszor megközelítik a telepített projektorokat)? Ezek a készülékek nagy fényerejű, kontrasztos képeket állítanak elő úgy, hogy kompatibilisek a videoforrások széles skálájával, lehetővé téve a legkülönfélébb csatlakoztatást. Tömegük 10 kg-tól akár 120 kg-ig is terjedhet. A beállítási lehetőségek messze meghaladják az asztali, illetve hordozható projektorokét. A telepített projektorok - ahogy ma már minden nemzetközi piacra szánt elektronikus készülék - 120 V és 240 V hálózati feszültséghatárok között átállítás nélkül működni képesek. A telepített videovetítők a szélsőséges környezeti feltételek mellett is meg kell hogy állják a helyüket, vagyis minőségi képet kell hogy visszaadjanak. Ez nemcsak a fényerőre, kontrasztra, felbontásra és színhelyességre vonatkozik, hanem a hőmérsékletre és a páratartalomra, valamint a környezeti megvilágításra is. A hosszú távú stabilitás, a folyamatos működés, az üzembiztonság tekintetében is felül kell múlniuk a hordozható projektorokat.
Általában nagyszámú nézőt szolgálnak ki. Nemcsak video anyagokat, hanem számítógépes ábrákat, szöveges információt, grafikus (nagy felbontású) ábrákat, animációkat is meg kell tudni jeleníteni velük. Sok esetben használják őket polgári és szakmai irányító központokban, vezérlő termekben, biztonsági rendszerekben. Leggyakoribb alkalmazásukat azonban a multimédia terén találják, amikor koncertek, kereskedelmi bemutatók, áruházak, múzeumi prezentációk, televíziós show-műsorok stb. szereplőiként találkozunk velük. A HDTV a videoprojektorokkal szemben újabb kihívást fogalmaz meg (nagyobb képméret és fényerő). A legtöbb korszerű, csúcsminőségű projektor képes HDTV jelek fogadására és visszaadására is. Ez lehetséges mind az 1920x1080 képelemes váltottsoros, mind az 1280x720 képelemes progresszív kiolvasású rendszerben. Ezek a rendszerek több országban az 1999. év során kerülnek bevezetésre a műsorszolgáltatók részéről. A telepített videoprojektorokat könnyű beilleszteni bármilyen konferencia-rendszerbe. Az élő videoképek és a számítógépről jövő jelek „keverésének” semmilyen akadálya nincs. Sok helyen arra használják a projektorokat, hogy a beszélőről (előadóról, énekesről stb.) életnagyságú képet mutassanak, hogy az illető jól látható legyen távolról is. Előszeretettel alkalmazza őket a távoktatás, a távgyógyítás és természetesen az előadótermekben folyó, valamint a laboratóriumi kísérleteket használó oktatás. Összefoglalva azt mondhatjuk hogy a telepített projektorok tudják mindazt, amit az asztali és hordozható típusok és még annál sokkal többet. Az objektívek általában cserélhetők, a képoldal arány változtatható, és a készülékek általában minden gond nélkül szinkronozhatók a VHS képmagnóktól a számítógépes grafikus állomásokig, mindenféle forráshoz.
A legjobb projektorok képminősége olyan, hogy összevethető egy számítógép monitor vagy egy kiváló tv-monitor képével mind a gradáció, mind a felbontás vagy a színvisszaadás tekintetében. Az LCD projektorok a képet az LCD-panelben található képelemek egyenkénti kapcsolgatása útján állítják elő. Ezek a vetítő fényforrás útjában vannak és vagy átengedik vagy különböző mértékben lezárják a rájuk eső fényt. Az ún. poliszilikon LCD-panelek mérete kicsi: általában 0 9 - 1,8 col a képátló mérete és csaknem mindig a 4:3 képoldalarányt követik. Ezekben rögzített számú „beépített” képelem található, melyek rendszerint összefüggésben vannak a szabványos számítógépmonitor-felbontás értékekkel (pl. 640×480 vagy 1024×768). A képelem által átengedett fény monokróm. Színes képek előállításához - az egyik elterjedt megoldásnál - három precíziós dikroikus tükör szükséges, amelyek a vetítőlámpából jövő fényt vörös, kék illetve zöld színűre bontják. Mindegyik fénysugár útjában egy-egy LCD-panel van, majd a modulált fénysugarakat ismét egyesítik prizmák segítségével, hogy a színes képet megkapják. (Létezik egy LCD paneles megoldás is, de a telepített nagy teljesítményű gépekben a 3 LCD paneles elrendezést alkalmazzák.)
A megfelelő elektronikus áramkörökkel ellátva minden LCD projektor képes a fentiekben felsorolt források fogadására. Azonban a képcsöves vetítőktől eltérően az RGB képeket az LCD projektorokban magán a házon belül egyesítik és így egyetlen vetítő objektívre van csak szükség. Ez sok esetben cserélhető. A legnagyobb előny az, hogy nincs szükség a konvergencia beállítására, mivel azt a gyártás során elvégzik. Az ún. DLP projektorok a Digital Light Processing (digitális fényvezérlés) elve alapján dolgoznak. Ezeknek a felbontása is rögzített, mivel a bennük alkalmazott alapelem egy mikroszkópikus, képelem-méretű tükör. A tükör fényvisszaverését digitálisan változtatni lehet annak tengelyből történő kimozdításával, amit elektronikus úton, a vezérlő jel segítségével érnek el. Ezek a projektorok közvetlenül alkalmasak digitális videojelek fogadására, mint amilyen a HDTV vagy az ITU-601-es ajánlásnak megfelelő soros digitális videojel. A DLP projektorok kevésbé érzékenyek a környezeti hatásokra (pl. hő), mint az LCD-projektorok. Ezek is belül egyesítik az RGB képeket, így itt is egyetlen, esetleg cserélhető objektívet lehet alkalmazni. Külön kategóriát képeznek a telepített projektorok világában az igen nagy teljesítményű ILA (Image Light Amplifier) technológiát (a Hughes és a JVC közös szabadalma) hasznosító projektorok.
Az LCD és DLP-projektorok ezzel szemben ott vannak előnyben, ahol a bemenő jel képpont-struktúrája (illetve felbontása) illeszkedik a panelek képpont-struktúrájához. Ha nem így van, akkor egy további jelfeldolgozási eljárásra van szükség, amely a bemenő jelből a panel struktúrájának megfelelő felbontási mintát állít elő. Ezt „scaling”-nek nevezik és lényegében a bemenő jel kompresszióját vagy expanzióját jelenti. Természetesen ez minden esetben a jel romlását (élességveszteség, részletek elveszése, szövegolvasás romlása stb.) jelenti abban az esetben, ha a bemenő jel felbontása jobb, mint az LCD vagy DMD panelé.
Az LCD- és DLP-projektoroknál minden erőfeszítés ellenére a kontraszt ennél kisebb, bár nagyon nagy a fejlődés ezen a téren is. A fényerő hasonlóképpen fontos. A terem mérete, a vetített kép nagysága és a környezeti megvilágítás befolyásolják a szükséges fényerőt. Az átlagos képcsöves projektorok 150-400 ANSI lumen fényáram előállítására képesek, ami nem túl magas érték, bár ma már készítenek különlegesen nagy fényerejű, 1000 lumenes csöves projektorokat is.